Open Monumentendag op 14 september 2008 staat in het teken van de twintigste eeuw, een eeuw die onze wereld grondig veranderde.
Niet alleen schudden twee wereldoorlogen het leven van veel mensen door elkaar, er werden ook veel nieuwe producten, materialen en productietechnieken geïntroduceerd. En niet te vergeten: nieuwe ideeën. Wonen en werken, mobiliteit, communicatie, vrije tijd, welvaart, kunst,... alles veranderde. Ons onroerend erfgoed ge - tuigt daarvan. Op Open Monumentendag kunt u zelf op ontdekkingstocht gaan. Scholen, kerken, sociale woonwijken, oorlogserfgoed, oude bioscopen, overal in Vlaanderen kunt u de sporen van de vorige eeuw gaan bewonderen.
Revolutionaire techniek In Merelbeke kunt u de Ter Handbrug over de Ringvaart bezoeken. De Ringvaart ligt in het zuiden en westen van Gent en verbindt alle waterlopen die door de stad snijden. Hij werd gegraven tussen 1950 en 1970 met twee doelen: het overstromingsgevaar in de stad verminderen en de binnenschepen rond de stad leiden. De Ringvaart heeft 21 wegbruggen en 6 spoorbruggen.
Vier wegbruggen werden ontworpen door ingenieur Daniël Vandepitte. Hij paste een revolu-tionaire techniek toe: voorgespannen beton, een verbeterde versie van gewapend beton. Bij gewapend beton worden in het beton ijzeren kabels aangebracht. Die zorgen ervoor dat bogen van bruggen minder zwaar gemaakt moeten worden. De trekkrachten die een brug ondergaat, kunnen het beton echter nog altijd doen scheuren. Bij voorgespannen beton wordt beton rond opgespannen kabels gegoten. Dat weerstaat beter aan de druk- en trekkrachten waaraan een brug blootgesteld is. De Ter Handbrug is daar een mooi voorbeeld van.
Op Open Monumenten dag komt u alles te weten over de bouwtechniek die in de Ter Handbrug is toegepast, over de werking van het nabijgelegen sluizencomplex en over de geschiedenis van de Gentse Ringvaart.
|