Voor Jan Van den Broecke is de Ierse berm de meest bijzondere hindernis, omdat ze niet vaak voorkomt in een Steeple-chase.
De brook Een kleine beek met haag ervoor. In principe is de Brook vlot te nemen, maar velen misrekenen zich omdat de paarden uit een scherpe bocht komen. De Jockeys moeten alles op alles zetten om hun paard recht voor de hindernis te brengen om niet uit evenwicht te raken. een bijkomend probleem is dat de hindernis zich aan de ingang van de piste voor paarden bevindt. We hebben het al meegemaakt dat paarden hierdoor plots afremmen omdat ze voelen dat ze dicht bij de stallen zijn. Nog een reden waardoor er wel eens fouten gebeuren op deze hindernis. De open ditch De eerste van vier kleppers tijdens de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen. Een spectaculaire sprong over een heel brede haag-vier meter breed en ander-halve meter hoog met daarvoor een verharding in dolomiet. Vroeger lag daar een greppel, maar die is weggenomen. De paarden moeten heel wijd over deze haag springen. Jockeys en paarden raken hier dan ook snel in de problemen als ze te dicht of te ver hun sprong in-zetten. De paarden schatten het vaak verkeerd in, ook al omdat deze hindernis heel snel na de Brook volgt.
De rail ditch and fence Een kleine haag met daartussen een greppel, gevolgd dooreen grote haag van 3 meter breed en 1,6 meter hoog. De zwaarste hindernis op het parcours omdat de paarden er in één keer moeten overspringen en het zich zeker niet kunnen veroorloven om in de greppel te belanden. Hier wordt de schifting pas echt gemaakt. Het is ook het punt waar de paarden opnieuw aan de tribunes komen in de hippodroom. Het gejoel van de massa heeft zeker effect omdat paarden veel beter horen dan mensen. Sommige dieren zijn echte publieksspelers en overstijgen hier zichzelf, terwijl andere paarden bloednerveus worden en het noorden verliezen door al datvolk, het geroep door de luidsprekers en de vele vlaggen en tenten.
De Ierse berm Deze indrukwekkende aarden berm - 1,5 meter op het hoogste punt - breekt het ritme. Hier speelt timing een belangrijke rol omdat de jockey moet aanvoelen wanneer hij zijn paard van de berm kan laten afspringen. Vroeger was de Ierse berm, die het ritme van de wedstrijd breekt, een stuk steiler. Sinds enkele jaren is de berm wat afgevlakt, maar toch komen veel paarden hier ten val als ze te snel op de berm afkomen. Voor mij persoonlijk is dit de meest bijzondere hindernis omdat ze niet vaak voorkomt in een steeple-chase, maar veeleer in een cross-country. Om de paarden er toch wat aan te laten wennen, mag op deze hindernis uitzonderlijk getraind worden op maandagnamiddag en dinsdag-voormiddag.
|