Gedaan met de 'te nemen of te laten'-badkamer: bij 'Simply U' stel je je badkamer zelf samen met hun nieuwe online configurator. Je begint bij de vorm van de wasbak, en gaat verder naar het badkamermeubel, je bad, wc, bidet en douche inclusief kranen, handdoekrekjes en wc-houders.
Die worden elk in een virtuele badkamer geplaatst, zodat je meteen ook kan zien hoe het eruit zal zijn. Bij elk onderdeel wordt grootte en (eventueel) kleur vermeld.
Probleem is dat het systeem niet erg flexibel is: je kan de voorwerpen niet in je 'eigen' badkamer plaatsen, en je kan ook niet kiezen waar wat komt te staan. Bovendien missen we een douchekop of enige uitleg bij de soorten kranen of toiletten.
Maar dat gezegd zijnde: wie op zoek is naar een gestileerde, moderne, strakke badkamer, kan misschien eens langslopen bij Simply U in Groot-Bijgaarden of op de website. (edp)
Met een slok van een vers getapt 'bolleke' heeft burgemeester Patrick Janssens officieel het Bollekesfeest geopend op de Grote Markt in Antwerpen.
Nog het hele weekend kunnen smulpapen zich laten verwennen met allerlei typische lekkernijen van de Scheldestad.
Het gastronomische festival Antwerpen Proeft op de Groenplaats laat fijn- en andere proevers dan weer kennismaken met tal van bekende en minder gekende restaurants uit het Antwerpse. De openingsfestiviteiten werden wel gedwarsboomd door een flinke plensbui, waardoor de meeste bezoekers zich gedwongen zagen een droger onderkomen te zoeken.
Het volledige programma van het Bollekesfeest en Antwerpen Proeft vind je terug op de website www.bollekesfeest.be. (belga/gb)
Wist je dat... het Rode Kruis al van in 1864 bestaa? 40 000 soldaten bleven toen zonder zorgen achter op het slagveld De oorlog tussen Frankrijk en Oostenrijk in 1859 kende geen medelijden. De Zwitser Jean Henry Dunant wil de oorlogsslachtoffers helpen. Hij sticht het Rode Kruis in 1864.
Basiskennis van EHBO kan een groot verschil maken. Duik vandaag in de verbandkist van de auto en in de technieken van de wondverzorging. De smaak te pakken? Honderden vrijwilligers van alle leeftijden zetten zich voor het Rode Kruis in op evenementen enz. Iets voor jou?
Hoe zit het met jouw kennis van EHBO? Weet je wat je moet doen met een brandwonde of een insecten-beet? Maak tijd om een EHBO-gids door te nemen. Rode kruis Vlaanderen heeft een prima boek daarover samengesteld. Help! Eerste hulp voor iedereen.
Historisch weetje: Op 22 augustus 1911 is de Mona Lisa uit het Louvre gestolen. Nu hangt het weer veilig achter glas in Parijs. Het schilderij van Leonardo Da Vinci inspireert tot op vandaag. Kunstenaars, schrijvers, filmscenaristen, schilders, fotograven leveren hun bijdrage om de verhalen rond het schilderij levend te houden.
Op tijd waarschuwen, noodzakelijke gebaren kennen die bij spoedgevallen kunnen redden, dit is voornamelijk. hoe u moet reageren wanneer u de eerste hulp staat te wachten.
Hoe u moet reageren bij een bloedneus. Ga voorover gebogen zitten met uw neus boven een kom, zodat het bloed uit de neus wordt opgevangen. Haal door de mond adem en druk de neus vlak voor de neusvleugels stevig dicht.
Houd dat een minuut of tien vol. Helpt dat niet, ga dan op uw rug liggen. Een ijszak op de brug van de neus helpt wel eens. Oudere mensen met een bloedneus voelen zich vaak wat flauw en voor hen is het beter meteen met het hoofd op een paar kussens te gaan liggen.
Blijf, als de bloeding over is, nog een half uurtje rustig zitten en probeer de volgende twee dagen zo min mogelijk te snuiven of uw neus te snuiten. Bel een arts als de bloeding telkens terugkomt of langer dan een halfuur aanhoudt. Bij kinderen gaat men als volgt te werk.
Gewoonlijk wordt een neusbloeding veroorzaakt door een stomp tegen de neus, maar soms doordat het kind iets in zijn neus heeft gestopt. Vraag daar altijd naar, al zal het kind het niet dadelijk willen toegeven. Een bloederige stinkende afscheiding uit de neus is gewoonlijk het gevolg van iets dat in de neus is gestopt.
Sommige kinderen hebben dikwijls een neusbloeding die hevig kan zijn. Meestal is de oorzaak dan dat de bloedvaatjes in het slijmvlies aan weerszijden van het neustussenschot talrijker zijn en dichter aan de oppervlakte liggen dan normaal.
Als de neus droog wordt, schilfert het meest aan de oppervlakte liggende slijmvlieslaagje af en komen de bloedvaatjes bloot te liggen waardoor ze gemakkelijk bloeden. De dokter kan u vertellen of dit de oorzaak is.
De beste manier om dit soort bloedingen te voorkomen is om na het wakker worden en voor het naar bed gaan een beetje vaseline in de neusgaten te smeren; zolang de oppervlakte van het slijmvlies niet uitdroogt, blijven de bloedvaatjes beschermd.
Aflossingploeg naar finale. Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée zitten in de finale van de 4 x 100 meter aflossing.
Olivia Borlée begon, dan volgde Hanna Mariën, als derde liep Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert finishte.
Met een tijd van 42.92 wonnen ze hun reeks. Het was de derde tijd van al de deelnemende ploegen. Enkel Jamaica en Rusland deden beter.
In de reeks van de Belgen werd Groot-Brittanië tweede, Brazilië derde. Amerika liet de stok vallen en is uitgeteld.
Het Belgische viertal mag naar de finale. Die wordt vandaag vrijdag om 15u15 gelopen.
Kim aan het woord na de aflossingsronde "Ik ben heel tevreden. Toen ik over de lijn kwam, reageerde ik alsof ik al olympisch kampioen was," zei Gevaert. "De voorbije drie dagen zijn niet gemakkelijk geweest (Gevaert geraakte niet voorbij de halve finales van de 100 meter), maar het viel eigenlijk wel mee. Ik heb niet naar de reeksen van de 200m gekeken, maar wel naar de finale."
"Voor de finale van morgen mogen we nu niet te veel denken aan een medaille, want dat zou te veel druk zijn. We moeten ons op onszelf focussen. Onze tijd toont aan dat we goed zijn, en zo was het ook op het WK in Osaka vorig jaar (waar ze brons behaalden). Vandaag was ik een Kim aan 100%, dus ik ben blij dat ik de keuze gemaakt heb om de 200m te laten vallen". (foto belga)
Ondanks de regen is Tia Hellebaut probleemloos door de kwalificaties van het hoogspringen geraakt. De vijftien atletes die over 1,93m gingen, springen zaterdag de finale.
Tia Hellebaut was een van de weinige atletes die de openingshoogte van 1,80m links lieten liggen. Daarna legde ze als enige van haar groep een foutloos parcours af. Ze ging telkens bij haar eerste poging over 1m85, 1m89 en 1m93.
Finale wordt totaal andere wedstrijd vertelde Tia gisteren Tia Hellebaut raakte probleemloos door de kwalificaties van het hoogspringen, maar bleef achteraf toch voorzichtig voor de finale van zaterdag.
"Alles is bij mijn eerste poging gelukt, dus mijn opdracht is volbracht", vertelde Hellebaut aan Sporza.
"De regen stoorde mij niet zo veel, want ik ben dat gewoon van in de meerkamp. Ik heb het gevoel dat alles oké is."
"Als ik zaterdag mijn zenuwen onder controle krijg, dan zal het wel loslopen. Maar je mag geen conclusies trekken uit deze kwalificatie. Zaterdag wordt een totaal andere wedstrijd."
"Of ik voor de enige Belgische medaille zorg? Dat vind ik een zware druk om te dragen". (foto belga)
Fruit maakt mooi en is gezond, maar is bovenal goed voor de hersenen. De aanwezige suikers zijn heuse brandstof voor de hersencellen. Met hun dosis aan vitamine blijf je langer actief en werkt je concentratie beter.
Het zijn vooral de vitamines C, E, B6 en foliumzuur die een belangrijke bijdrage leveren aan de cognitieve functies van de hersenen.
Vers fruit Bosbessen, bramen, zwarte bessen en pruimen, ze bulken stuk voor stuk van de natuur-lijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan deze stoffen worden wonderbaarlijke effecten toegedicht. Eet paars fruit vooral rijp, want tijdens het rijpen neemt het gehalte aan anthocyanen alleen maar toe.
Bosbessen danken hun diepe kleur aan de flinke hoeveelheid anthocyanen. Gedacht wordt dat deze stoffen een gunstige invloed hebben op onze hersenen en het geheugen. Bij dieronderzoek blijkt dat anthocyanen in de hersenen terecht-komen, precies in het gebied van het geheugen en leervermogen. En hoe hoger het gehalte daar, des te slimmer de diertjes waren én bleven bij het ouder worden.
Conquistadores brachten de Oost-Indische kers mee van Peru naar Europa.
In Oost-Indische kers zit een natuurlijk antibioticum dat onze darmflora niet aantast. Daardoor kan onze weerstand verhogen, als we er voldoende van eten.
De zaden kan je in een potje doen, samen met dillezaden en enkele peperbolletjes. Deze zaden kan je gebruiken als vervangers van kappertjes. Ze smaken een beetje peperachtig en brengen zoutloze gerechten toch lekker op smaak.
Oost-Indische kers is goed tegen bronchitis en infecties van de urinewegen. Het kruid zorgt ook voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt zacht purgerend.
Soep bereiden met de oost-Indische kers. Verrassend en pikant maar heel gezond. Een knolseldersymfonie van met kokos, Oost-Indische kerszaden en curry in de soepkom.
In de Zwitserse Alpen behoort het murmeltier tot de bekendste bewoners. Het zijn knaagdieren met het formaat van een flinke kat, die er soms wonderlijke streken op na houden. Ze zijn dol op het imiteren van geluiden, en op een camping kan dat soms tot vreemde misverstanden leiden.
Het laatste stukje naar onze camping in Zwitserland ging langzaam. Er werd langs de weg een geul gegraven, en sterke kerels waren met ontbloot bovenlijf in de bloedhitte bezig een kabel te versjouwen. Onze beide tienerdochters keken achterin al reikhalzend naar de camping uit, en ik zat naast mijn man met de kaart om de laatste afslag niet te missen. Toen we voorbij de wegwerkers reden, werden we bewonderend toe-gefloten. Dat klonk bekend. Als er vrouwen in zomerse kledij voorbij komen zijn mannen overal hetzelfde. Ik ben het gewend, maar ik probeer mijn dochters nog een bee1je voor dat malle gefluit te beschermen. Tegen beter weten in, natuurlijk.
Ochtendzon Na een paar dagen op de camping gingen we eropuit voor een bergwandeling. Wie in Zwitserland op vakantie is moet natuurlijk de bergen in. Even voorbij de camping kwamen we weer langs de wegwerkers, en natuurlijk werd er weer gefloten. Het zullen dit keer onze korte broeken wel zijn geweest, die ze van het werk af hielden. Onze dochters vonden het wel interessant, maar ik liep stug door. Weldra liepen we een smal pad in, en viel de stilte van de machtige bergwereld over ons. Heerlijk, even geen gefluit. Het duurde niet lang voordat mijn echtgenoot stopte en wees op een paar dieren die voor ons op het pad zaten. "Alpenmarmotten," fluisterde hij. "Hier noemen ze die beesten murmeltieren.
De winterslaap is net voorbij, en ze liggen heerlijk te zonnen. Je kunt dan heel dicht bij ze komen." En inderdaad, toen we naderbij kwamen keken de dieren ons met fijngeknepen slaperige oogjes aan en schuifelden met tegenzin een eindje verderop om weer van de ochtendzon te genieten. Volgens mijn man kan deze supereekhoorn met zijn glanzende grijsbruine vacht wel 60 cm groot worden. Exclusief de dichtbehaarde staart, want dan komt er nog zo'n 20 cm bij. Murmeltieren komen overal in de Alpen voor. Ze eten wortels, kruiden en grassen, en door hun grappige uiterlijk hebben ze wat men noemt een hoge 'aaibaarheidsfactor: Probeer dat maar niet, want ze zijn behoorlijk snel en in een wip is de hele familie in het hol verdwenen. Tijdens de winterslaap wordt dat hol met allerlei graspollen vakkundig voor indringers afgesloten.
Overwerk? 's Avonds zaten we met een lekker glaasje voor de tent na te genieten van onze mooie bergwandeling. Plotseling hoor ik in de verte gefluit. Onmiskenbaar hetzelfde geluid als vanochtend toen we de wegwerkers passeerden. Ik kijk op mijn horloge en zeg: "nou ja zeg, zijn die mannen nog zo laat aan het werk?" Mijn man denkt hetzelfde: er komen zeker weer een paar leuke dames voorbij. Dan klinkt van veel dichterbij hetzelfde gefluit, en van een andere richting horen we het ook. Ik begrijp er helemaal niets meer van. Zijn alle Zwitserse mannen tegelijk aan het fluiten geslagen?
De eigenaar van de camping komt net voorbij en ziet mijn verbazing. Hij grijnst breeduit, want hij weet wat ik nog niet weet. Murmeltieren zijn uitstekende imitators, en ze hebben het gefluit van de wegwerkers moeiteloos overgenomen. Zo gauw er gevaar dreigt van een vos of een uil fluiten ze uit alle macht naar hun soortgenoten, en alle murmeltieren fluiten mee op weg naar hun veilige hol. Ook andere berg dieren profiteren van die waakzaamheid. Vooral 's morgens vroeg en 's avonds is het gefluit van murmeltieren in de Alpen overal te horen. In alle vormen ze kunnen zelfs de fluit van een trein nabootsen. Als ik een paar uur later mijn bed inkruip, hoor ik naast me zacht een bewonderend gefluit. Deze keer laat ik me niet foppen. Dit 'murmeltier' krijgt een kussen naar z'n hoofd, dat is zeker. Hoe het murmeltier de camping fopte. Marieke Spon.
Jaarlijks behandelen de parketten zo'n 20.000 klachten over inbreuken op het bezoekrecht. Zopas veroordeelde een Antwerpse strafrechter nog een vrouw tot een jaar effectieve celstraf omdat ze haar ex-man vier jaar lang verhinderde om contact te hebben met hun twee kinderen.
Klachten Vorig jaar behandelden de parketten 19.341 klachten in verband met inbreuken op de verblijfsregeling. In 2006 waren dat er 19.800, in 2005 ging het om 22.219 klachten. In heel wat gevallen gaat het om één van de ouders die weigert het kind af te geven aan de ex-partner.
Bemiddelaar "Telkens is het slachtoffer het kind", zegt kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove. Daarom pleit het Kinderrechtencommissariaat nu voor het verplicht inschakelen van een bemiddelaar.
Laks gerecht Luc Arron, de voorzitter van Steunpunt Blijvend Ouderschap, meent dat de gerechtelijke instanties dikwijls nog te laks optreden, waardoor in veel gevallen de situatie escaleert. "Wij krijgen hier wekelijks ouders over de vloer die al jarenlang vechten om hun kinderen te kunnen zien", aldus Arron. "Maar telkens opnieuw botsen ze op een muur."
30.000 scheidingen Jaarlijks worden in ons land ruim 30.000 huwelijken ontbonden. Naar schatting maken elk jaar zo'n 35.000 minderjarigen een scheiding van hun ouders mee. (belga/tdb)
De Gentse stripwinkel en -uitgever Adhemar komt op het einde van augustus met exclusieve uitgaven van de oude strip 'Jerom' op de markt.
Sommige strips zijn nooit eerder in albumvorm verschenen.
"Het gaat om de originele strips zoals die vroeger zijn gemaakt. Sommige van die strips zijn nooit eerder uitgegeven. Dat willen wij nu wel doen", aldus Peter Janda van Adhemar.
De strip Jerom bestaat sinds de jaren vijftig en beschrijft de avonturen van Suske & Wiske-held Jerommeke en tante Sidonia. Suske en Wiske zelf komen niet in de albums voor. Adhemar zal de volgende jaren veertig Jerom-albums met strips uit de jaren zeventig uitgeven, waarvan de eerste delen eind deze maand worden voorgesteld op het Brabants Stripspektakel in Valkenzwaard.
Het gaat maar om een beperkte oplage van 1.250 genummerde exemplaren van elk album.
"De reacties zijn voorlopig heel positief, dus ik denk dat we geen problemen zullen hebben alle exemplaren uit te verkopen", laat Janda nog weten. (belga/adv)
Steeds meer kinderen van de lagere school hebben al een GSM.
Het komt erop aan met je kind uit te maken of het die GSM echt nodig heeft. Gaat ze die goed gebruiken?
Of je overgaat tot de aankoop van de GSM moet elke ouder zelf uitmaken. Misschien is toegeven aan de vraag om erbij te horen niet optimaal. Zoek misschien eerst naar een andere manier om makkelijk contact te leggen met de vriendinnetjes (gratis bellen met de vaste lijn, chatten via internet, ).
Je zou kunnen stellen dat je pas een GSM aankoopt als jijzelf ervan overtuigd bent dat je kind deze GSM nodig heeft. Redenen zouden kunnen zijn dat het kind alleen naar school gaat of al eens alleen thuis blijft. Misschien voel je jezelf ook wel rustiger als je weet dat je kind je steeds kan bereiken. Of vind je gewoon dat een GSM er nu eenmaal bij hoort in deze tijd.
Bespreek met je kind de prijs van een GSM. Beseft ze dat het toestel niet alleen in aankoop geld kost, maar dat je voor elke oproep en SMS betaalt? Een goed idee is misschien je kind zelf de verantwoordelijkheid te geven voor de belwaarde, bijvoorbeeld door haar met haar zakgeld de herlaadbeurten te laten betalen.
Een GSM is eigenlijk geen speelgoed. Het best maak je afspraken over het gebruik van de GSM met je kind. Een aantal zaken waar je afspraken over kan maken:
de belwaarde die je kind per maand mag opgebruiken
gebruik op school (waarschijnlijk ligt dit wel vast in het schoolreglement)
gebruik thuis (in verhouding tot de vaste telefoon)
belspelletjes en ringtones (die brengen extra kosten mee)
sociaal gedrag in verband met GSM (afzetten in de cinema, in de balletles, niet bellen terwijl je met anderen in gesprek bent, niet bellen als je aan tafel zit, )
zomaar even bellen
Veel hangt natuurlijk af van hoe je zelf je GSM gebruikt. Kinderen imiteren immers vaak.
Koekjes, chips en chocola. Niet één, niet een beetje, maar veel of álles en dan het liefst in één keer. Eetbuien dus. Als je eerlijk tegenover jezelf durft te zijn, kun je die eetbuien te slim af zijn. Tips om het patroon te doorbreken.
Wie kent níet die neiging om door te eten als je eigenlijk al vol zit? Waarom stoppen we niet met onszelf vol te proppen? Laten we eerst vaststellen dat het niet om echte honger gaat. Het gaat vooral om lekkere trek. Trek in eten wordt vaak in gang gezet door negatieve gevoelens als stress, depressie, verveling, angst, eenzaamheid of emotionele leegheid.
Dieetdiscipline Je pakt bij wijze van troost een lekker tussendoortje. Daardoor ervaar je uiteindelijk nog meer stress, depressieve gedachten en misschien ook schuldgevoelens. Dan pak je nog maar eens wat lekkers. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Diëten kunnen helpen je gewicht op peil te krijgen. Maar wanneer je last hebt van negatieve emoties, wordt het wel heel erg moeilijk om de benodigde dieetdiscipline op te brengen. Het is slimmer om na te gaan waarom je zo'n spontane eetbui niet kunt onderdrukken. Als je dat weet, kun je die cirkel vermoedelijk wél doorbreken.
Invloeden van buitenaf Je zit op de bank te zappen en je ogen blijven rusten op een scène waarin iemand een stuk pizza zit te eten. Opeens snak je naar een pizza of iets anders lekkers. Je hebt helemaal geen honger, maar je zou ter plekke een moord voor een stuk pizza doen. Dit bedoelen ze dus met zien eten, doet eten.
In vroegere tijden is de mens vaak geplaagd door voedselschaarste. Je volstoppen als er voldoende eten was, was dé oplossing, ook al had je geen honger. Zo kweekte je reserves voor slechte tijden. Die neiging zit nog steeds in ons.
Daarom loop je dus na die tv-scène naar de koelkast. Iets in onze hersenen geeft die eetprikkel door. Eetverleidingen liggen ook buitenshuis overal op de loer; van benzinestations tot snackbars en sportkantines. Overal lonkt lekkers. Hoewel de verleidingen op zich niet tegen zijn te houden, kun je er wel beter mee leren omgaan.
Weersta de verleidingen Hier een aantal tips om de verleidingen te weerstaan.
Volhouden. Er zit een golfbeweging in plotselinge behoeftes aan eten: het zwelt aan en zakt weer af.
Als je sterk genoeg bent om je eetneiging te weerstaan, zul je zien dat de intensiteit van de 'golven' afneemt.
Afleiding. Bel een vriendin, ga in bad, pak een boek, zet je favoriete cd op.
Een gezond alternatief. Pak een lekker stuk fruit of drink een groot glas water. De eetbui vlakt dan af.
Stel jezelf vragen als: heb ik écht honger? Is het gezond voor me deze snack te eten?
Is dit waar ik echt trek in heb? Wat gebeurt er als ik het níet neem?
Een persoonlijke strategie. Als je eenmaal een strategie hebt waarmee je jouw eetverleidingen kunt onderdrukken, schrijf deze dan op. De eerste de beste keer dat je 's avonds laat aan de frituurpan of koelkast denkt, kijk dan eerst op je lijstje. Hang het op een 'strategische' plaats op.
Vandaag is de kwalificatie van het hoogspringen en voor Tia breekt het grote moment aan. Wim Vandeven, coach en vriend van Tia Hellebaut, op zoek naar 'extra kers op de taart'
'Wij zijn de laatsten om het woord medaille in de mond te nemen. In tegenstelling tot veel anderen.' Wim Vandeven over Tia Hellebaut, aan de vooravond van de kwalificaties van het hoogspringen.
Om met de deur in huis te vallen: Blanka Vlasic, al twee jaar onaantastbaar en superfavoriete, zegt dat ze met Hellebaut ferm rekening houdt.
Wim Vandeven: 'Ik hoop dat Vlasic dat beseft, en het is tegelijk een compliment voor Tia. Bedankt. Hopelijk maakt dat Vlasic een beetje zenuwachtig. Maar wij gaan van onze sterkte uit, de concurrentie heb je niet in de hand.'
De top is wel breder geworden sinds haar Europese titel.
'Het is al een tijdje crescendo aan het gaan. Op het EK 2006 in Göteborg sprong Tia 2,03 meter en Vlasic 2,01 meter. En Vlasic stond niet op het podium. Dat EK was op dat ogenblik de meest hoogstaande competitie ooit. Het was 'maar' een Europese titel, maar wel de meest kwalitatieve, WK's en Olympische Spelen meegerekend.
Vorig jaar op het WK was het zo mogelijk nog zwaarder, want toen moest je 2,03 meter springen om op het podium te staan. Nu zijn er vier, vijf, zes die er op de grote kampioenschappen altijd staan. Vandaar dat wij de laatsten zullen zijn om het woord 'medaille' in de mond te nemen. In tegenstelling tot heel veel anderen.'
Maar in vorm speelt Tia altijd mee? 'Tia is klaar voor de Spelen, zowel mentaal, fysiek als technisch.'
Hoezeer speelt de ontgoocheling van het WK in Osaka, na een moeilijk jaar van blessureleed, mee? 'Het jaar 2007 begon super. Tia sprong begin vorig jaar 2,05 meter indoor en werd Europees kampioene. Zo slecht is dat niet (lacht) . Ik heb problemen met mensen die altijd naar het negatieve kijken, en dat is niet persoonlijk bedoeld. Wij onthouden het goede: 2,05 meter hebben niet veel vrouwen in de wereld gesprongen. Het mindere moeten we ook onder ogen durven te kijken: technische problemen, twee keer voet omslaan, en het kalf was verdronken vorig jaar. Maar die ontgoocheling is voorbij.'
Hoe bekijk je deze Spelen in de carrière van Tia? 'Als een extra kers op de taart. Zelfs al blijft het bij die ene Europese titel, zelfs al blijft het bij een persoonlijk outdoorrecord van 2,03 meter. Dan moet je tevreden zijn over je carrière. Hoeveel Belgen kunnen dat zeggen? Ik herinner me een paar maanden geleden een interview met Justine Henin en Steffi Graf. Toen zei Graf over Justine: België moet haar met respect en vertrouwen behandelen.
En terecht, Justine heeft in de tenniswereld bijna haar gelijke niet gekend. Haar carrière is wel gedaan, maar ze heeft enorm veel bewezen. Hetzelfde voor Tia. Wat ze ook verder doet, haar carrière is geslaagd. Hetzelfde voor Kim Gevaert. In Sydney 2000 werd Kim nog te min bevonden door de kenners om mee te mogen, en zie waar ze nu staat. Hans.
Het dagelijks onderhoud en de schoonmaak in en rond het huis zijn voor u wellicht geen pretje, maar met wat overleg en organisatie kunt u die klussen klaren met een minimale inspanning en er nog voldoening aan beleven ook. Door de ruimtes, toestellen en voorwerpen in uw woning fris en schoon te houden, creëert u immers een omgeving waarin het voor u en uw familieleden, vrienden en kennissen aangenaam en gezond is om te verblijven.
Deze tips kan u daarbij helpen. U zal merken dat met de juiste producten en technieken schoon-maken en onderhouden eenvoudiger is dan u altijd gedacht hebt. Heel uw woning een snelle en doeltreffende beurt geven, verloopt dan een stuk vlotter. Gedaan met tijd- en energieverlies of schade door het gebruik van verkeerde en onaangepaste producten.
Ik ben er van overtuigd dat met deze stapsgewijze tips een superhandige hulp zullen zijn bij het klussen in en om uw woning. Om het opzoeken te vereenvoudigen zullen de tips ingedeeld worden in hoofdstukken, die verschillende ruimtes van de woning overlopen maar die ook aandacht besteden aan uw tuin, persoonlijke bezittingen en zelfs uw huisdieren.
De vele kaderstukjes reiken u bovendien tal van tips en handige trucjes aan. Bovendien kunt u ook kennis van zaken een inspanning leveren ten gunste van het leefmilieu.
Hoofdstuk 1 krachtlijnen voor de schoonmaak (schoonmaakgerei)
U hoeft uw kast niet vol te proppen met alle mogelijke schoonmaakgerei. De meeste huis-houdelijke klussen kunt u de baas met een paar hulpmiddelen en investeren in gespecialiseerde uitrusting moet alleen als de traditionele hulpmiddelen toch niet blijken te werken.
Onmisbare schoonmaak uitrusting stofzuiger bezems met harde/zachte haren hard/zachtharige stoffers en blik wc-borstel en houder cellulosesponzen (wonderdoekjes zijn uitstekende schoonmaaklapjes) dweil, trekker en vlakwap emmers en wapdoeken stof- en poetsdoeken vaatwasgerei huishoudhandschoenen - hou een apart paar voor specifieke karweien, zoals vaat, toiletreiniging enz.
Nodig: 1 kg andijvie, 1 citroen, 4 eieren, peper, zout, snufje nootmuskaat, 500 g gemengd gehakt, 1 eetlepel peterselie (fijngehakt), 20 g boter (bakboter), tomatensaus.
Bereiding: De andijvie zorgvuldig wassen en in reepjes snijden. Gedurende 5 minuten blancheren in kokend water met citroensap en een weinig zout.
De andijvie in een vergiet goed laten uitlekken.
De eieren loskloppen en mengen met de kruiden, de gehakte peterselie en het gehakt. Vervolgens de andijvie door het mengsel roeren en in een beboterde souffléschaal gieten.
In een voorverwarmde oven plaatsen en op 200 graden gedurende 1 uur laten garen au bain-marie. De flan direct opdienen en serveren met warme tomatensaus.
Een gul onthaal in een plattelandsverblijf met een heerlijk streekmenu in een lokaal restaurant. Vermelde tarieven geldig tot 28 februari 2009. Vijfde arrangement van de 9 smakelijke weekends.
Het hof Petronilla is een actieve boerderij waarvan de oude schuur omgebouwd werd tot een gastenverblijf.
De prachtige parken en tuinen van het Pajottenland en de Groene Gordel liggen slechts op een boogscheut afstand.
Een paradijs voor wandelaars en fietsers! Slapen doe jein één van de vier splinternieuwe koninklijke kamers, het ontbijt staat voor je klaar in de prachtige veranda.
Als je wil kan je hier 's avonds ook aan tafel schuiven. Maar voor het streekdiner hebben we voor je gereserveerd in Volkscafé De Cam.
Een authentieker eethuis kan je niet vinden. Met eigen geuzenstekerij en volks-instrumentenmuseum !www.hethofvanpetronilla.be
Wist je dat?... er binnenkort voor het eerst meer vijfenzestig plussers zullen zijn dan min vijfentwintigjarigen?
De ouderen krijgen vandaag in Amerika extra aandacht. Op 21 augustus is het National Senior Citizens Day.
Er zijn drie actiepunten: maak tijd, toon waardering, geef vrijwillig hulp.
Historisch weetje: - Hawaï is de 50ste staat van Amerika. Op 21 augustus 1959 komt er een ster bij in de Amerikaanse vlag. Een van de bekendste Hawaïanen is Bette Midler.
- En waarom het een vakantieparadijs wordt genoemd? De gemiddelde temperatuur in de winter is 26 graden en in de zomer 29. s Nachts wordt het niet kouder dan 16 graden.
Welkom!...(h)eerlijk genieten in het Pajottenland. Een gul onthaal in een plattelandsverblijf met een heerlijk streekmenu in een lokaal restaurant. Vermelde tarieven geldig tot 28 februari 2009. Derde en vierde arrangement van de 9 smakelijke weekends.
Arrangement 3 Hoevehotel het warandehof (Oetingen)
Het hoevehotel Warandehof...een oase van rust in Gooik, de parel van het Pajottenland. Hier tussen de velden en de weiden is het heerlijk uit-rusten in een koninklijk zacht bed. Ontmoet 's morgens de boer en de boerin aan je ontbijttafel.
Vertrek daarna te voet of met de fiets voor een ontdekkingstocht naar het kasteel van Gaasbeek, de rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw of het stiltegebied Dender-Mark.
Je streekdiners worden je in functie van de beschikbaarheid geserveerd op de hoeve zelf of in een gezellig restaurant vlakbij. Bij je aankomst vind je alvast heerlijke Gooikse chocoladeparels op je kamer. www.warandehof.be
Arrangement 4 Gastenverblijf Wisteria (Herne)
...genieten onder de blauweregen
In het gloednieuwe gastenverblijf 'Wisteria' te Herne heten Filip en Gerda alle wandelaars, fietsers en levensgenieters welkom. Bij aankomst serveren ze je meteen een streekbiertje.
Het is heerlijk 'terrassen' aan de rand van de tuinvijver en onder de pergola van blauwe-regen. Bij goed weer staat hier het ontbijt voor je klaar.
Uiteraard beschikken alle kamers over eigen sanitair, TV, frigo en internet.
Voor het streekdiner mag je je voeten onder tafel schuiven in de lokale Brasserie 't Fonteintje. Landelijke, Pajotse sfeer gegarandeerd. www.gastenverblijfwisteria.be