Het komt erop aan met je kind uit te maken of het die GSM echt nodig heeft. Gaat ze die goed gebruiken?
Of je overgaat tot de aankoop van de GSM moet elke ouder zelf uitmaken. Misschien is toegeven aan de vraag om erbij te horen niet optimaal. Zoek misschien eerst naar een andere manier om makkelijk contact te leggen met de vriendinnetjes (gratis bellen met de vaste lijn, chatten via internet,
).
Je zou kunnen stellen dat je pas een GSM aankoopt als jijzelf ervan overtuigd bent dat je kind deze GSM nodig heeft. Redenen zouden kunnen zijn dat het kind alleen naar school gaat of al eens alleen thuis blijft. Misschien voel je jezelf ook wel rustiger als je weet dat je kind je steeds kan bereiken. Of vind je gewoon dat een GSM er nu eenmaal bij hoort in deze tijd.
Bespreek met je kind de prijs van een GSM. Beseft ze dat het toestel niet alleen in aankoop geld kost, maar dat je voor elke oproep en SMS betaalt? Een goed idee is misschien je kind zelf de verantwoordelijkheid te geven voor de belwaarde, bijvoorbeeld door haar met haar zakgeld de herlaadbeurten te laten betalen.
Een GSM is eigenlijk geen speelgoed. Het best maak je afspraken over het gebruik van de GSM met je kind. Een aantal zaken waar je afspraken over kan maken:
- de belwaarde die je kind per maand mag opgebruiken
- gebruik op school (waarschijnlijk ligt dit wel vast in het schoolreglement)
- gebruik thuis (in verhouding tot de vaste telefoon)
- belspelletjes en ringtones (die brengen extra kosten mee)
- sociaal gedrag in verband met GSM (afzetten in de cinema, in de balletles, niet bellen terwijl je met anderen in gesprek bent, niet bellen als je aan tafel zit,
)
- zomaar even bellen
Veel hangt natuurlijk af van hoe je zelf je GSM gebruikt. Kinderen imiteren immers vaak.
|