Wist je dat? ... 209 jaar geleden, in 1799, de ontcijfering van de Egyptische hiërogliefen een stapje dichterbij kwam?
Toen ontdekten Fransen immers de Steen van Rosetta. Deze donkere granieten steen bleek een belangrijke sleutel om hiërogliefen te kunnen begrijpen. De steen ligt sinds 1802 in het British Museum in Londen. Bekijk hem via deze klik.
Op 19 juli 1900 opende Parijs een ondergronds openbaarvervoersnet: de métro. In Londen neem je de tube, in Amsterdam de metro, in New York de subway en in Berlijn de U-Bahn. In Zuid-Afrika spreek je over de moltrein.
We rijden richting de Alpen en de beslissende dagen komen eraan. Op tien kilometer van de meet krijgen we een colletje van vierde categorie die voor een aanval kan zorgen. We zitten aan het einde van de tweede week en de vermoeidheid begint te wegen. Sprintersploegen zijn vaak niet meer volledig en de kans op ontsnappingen bestaat dan wat meer.
Geen MontVentoux dit jaar. Tussen Nimes, bekend om zijn Romeinse arena en zijn ,voetbal team, en kuuroord Digne-Ies-Bains wacht de renners een relatief vlakke etappe. De karavaan trekt dwars door de Lubéron, een gigantisch natuurgebied met een unieke fauna en flora. Hier komen de grootste hagedissen van Europa voor. Maar er zijn ook mooie dorpjes te vinden, zoals Bonnieux, dat tegen de rotsen kleeft, Roussillon en Lacoste.
Bezoek ook Apt, de enige stad in de omgeving;' echt Provençaals, beroemd voor zijn keramiek en gekonfijt fruit. De renners rijden ook over het plateau van Valensole, waar je de mooiste lavendelvelden van de Provence ziet.
Als sprinters hier nog een gooi doen naar de overwinning en punten pakken, dan spelen ze mee voor het groen op de Champs Elysees, aangezien de komende etappes (etappe 15, 16, 17 en 18) voor de klassementsrenners zullen zijn.
In Digne-Les-Bains werd de laatste keer gefinished in 2005, met als winnaar David Moncoutier. Toen was dat een bergetappe, waar het nu vrijwel vlak is. Alleen de laatste stukken van deze etappe kunnen nog wel gemeen oplopen, maar toch een grote kans voor de sprinters.
19 juli: Domein Raversijde - Oostende-20 juli: De Lilse Bergen - Lille
Wie vandaag zaterdag 19 juli met de fiets of het openbaar vervoer naar domein Raversijde komt krijgt korting op de toegangsprijs: 5 euro i.p.v. 6 euro voor 1 museum en 7,5 euro i.p.v. 9 euro voor alle musea.
Bovendien krijg je (per koppel/gezin) één van volgende boeken cadeau: Van Schorre tot Slagveld (over streekarcheologie) of De beeldhouwwerken van Koningin Elisabeth (tentoonstellingscatalogus).
Meld je aan bij de infostand van De Leukste Weg bij de ingang!
Wie morgen zondag 20 juli met de fiets of het openbaar vervoer naar De Lilse Bergen komt, krijgt een gratis minigolfbeurt.
Meld je aan bij de infostand van De Leukste Weg bij de ingang!
Hoe hou ik mijn kind rustig tijdens autorit op vakantie
Hoe overleef je nu zon lange autorit met een 4-jarige kleuter? Vakantie voorbereiden is best spannend voor je kleuter. Het is belangrijk dat je je kleuter betrekt bij de voorbereiding van jullie reis. Samen kan je naar plaatjes van het land kijken. Je kan vertellen over de lange autoreis en over het vakantieoord waar jullie zullen verblijven. Laat ook je kleuter babbelen over eventueel vroegere uitstapjes en reizen. Benadruk dat jullie samen heel veel leuke dingen gaan doen. Je kan je kleuter ook een eigen reistasje laten samenstellen, ééntje voor in de auto én ééntje voor in de koffer. Leg uit waarom sommige dingen meekunnen én andere dan weer niet.
Hoe hou ik mijn kind rustig tijdens zon lange autorit? Voor een kleuter is reizen héél vermoeiend. Niet alleen is het voor hen een lange en monotone rit, de opwinding en stress vóór het vertrek maken dat je heel dikwijls een ontregelde kleuter bij jou in de auto krijgt.
Zorg voor voldoende onderbrekingen. Ze helpen de sfeer in de auto goed te houden. Stop op plaatsen met veel ruimte waar je veel kan doen en bewegen. Tijdens de onderbreking is het belangrijk om geen zware, vette maaltijden of snacks te eten. Probeer ze steeds te laten plassen voor het instappen. Valt je kleuter in slaap in de auto of is hij flink aan het spelen, dan is het aangewezen om je pauze even uit te stellen. Zo kan hij nog even doorspelen of doorslapen. Als je dan toch plant om te stoppen, maak je de kleuter best een tiental minuutjes op voorhand zachtjes wakker. Zo is de overgang tussen wakker worden en de belevenissen op de halteplaats niet zo abrupt.
Het kindje van mijn broer heeft last van wagenziekte. Is hier iets aan te verhelpen? Wagenziekte is niet iets dat je volledig kan voorkomen. Sommige kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger voor de onregelmatige schommelingen, die een auto veroorzaakt, dan andere kinderen. Preventief kan je wel heel wat doen.
Zorg ervoor dat het kind geen lege maag heeft. Een lichte maaltijd heeft de voorkeur. Vette of zure ingrediënten zijn te vermijden. Koolzuurhoudende frisdranken verergeren wagenziekte. Voldoende drinken is heel belangrijk, en liefst water. Laat het kind zoveel mogelijk vooruit kijken, bij voorkeur door de voorruit. Probeer zijn aandacht te richten naar de dingen in de verte, zoals koeien in de wei, een toren, enzovoort. Staren naar het voorbijflitsende landschap door de zijruit kan de symptomen verergeren. Ook boekjes lezen en tekenen maken een kind misselijk in de auto.
Zorg voor voldoende frisse lucht door met een raam open te rijden of de airconditioning aan te zetten. Ook is het verstandig om regelmatig een korte stop te maken op een parkeerplaats. Hou als chauffeur een regelmatige snelheid aan. Roken in de wagen en parfums zijn sterk af te raden. Er bestaat medicatie tegen reisziekte. Maar niet alle medicatie is geschikt voor een kind. Vraag eerst advies aan een arts!
Zin om deze zomer lekker veel buiten en écht actief te zijn? Misschien is een sportieve doe-vakantie dan wat voor jou. Zeilen, wandelen, kajakken... Het zijn maar een paar van de talloze mogelijkheden.
Kajakken Nog zo'n zomerse watersport: kajakken of kanovaren. Leuk om alleen te doen of met je partner, maar zeker ook met de kinderen erbij. Want die zullen het een hele belevenis vinden om met een bootje door de natuur te trekken. Je kunt het bij een dagje houden of kiezen voor een trektocht, waarbij je overnacht op minicampings aan de oever. Dat kan gewoon in Nederland, maar ook Frankrijk en Scandinavië zijn populaire kanobestemmingen.
Sommige mensen gaan vooral voor de rust. Wil je meer actie, dan kun je je op wildwater rivieren wagen. Volg wel kano-instructies als je dit laatste nog nooit gedaan hebt, want het kan gevaarlijk zijn.Bij georganiseerde reizen zul je iedere dag een wilder stukje rivier opzoeken. Je leert dan ook eskimoteren: je kajak omdraaien als je bent omgevallen, zonder eruit te stappen.
Zeilen Het schip klieft door de golven, de wind blaast door je haar en het water spat in je gezicht Klinkt dit als muziek in de oren? Denk dan eens aan een zeilvakantie. De hele dag op het water en genieten van de buitenlucht. Zeilervaring heb je er niet voor nodig: veel reisaanbieders organiseren tochten voor mensen die niets van zeilen afweten. Wil je lekker luieren aan dek, dan kan dat. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om zelf ook te leren zeilen en mee te helpen aan boord.
Wandelen Als er één sport is die je werkelijk overal kunt beoefenen, dan is het wel wandelen. Bovendien zijn wandeltochten op elk gewenst niveau mogelijk en hoeft het allemaal niet veel te kosten. Koop een kaart met wandelroutes bij de plaatselijke VVV, selecteer een mooie wandeling en je kunt al van start. Maar het kan natuurlijk ook veel exotischer. Denk eens aan een tocht door de Sinaï woestijn, waarbij bedoeïenen je de weg wijzen naar een volgende oase en kamelen je bagage dragen.
Ook vandaag zullen de sprinters weer aan bod komen in deze vlakke etappe naar Nimes. Er worden steeds meer punten vergaard voor de groene trui, waarbij de topsprinters nog redelijk bij elkaar zullen staan, en er theoretisch gezien nog vele mogelijkheden zijn voor potentiële eindwinnaars van het groen.
De 13de etappe loopt door het achterland van Montpellier, een streek die veel minder bekend is dan de Provence, maar eigenlijk beschikt over dezelfde troeven. De renners trekken door mooie dorpjes zoals Clermont-I'Herault, Saint-Martin-de-Londres en Sommières. Startplaats Narbonne is bekend door zijn kathedraal en het paleis van de aartsbisschoppen. Blikvanger is ook het Horeum een ondergronds doolhof van stortkokers en graanschuren uit de eerste eeuw.
In de buurt is Uzès een gezellig stadje met een bruisende markt, er is een kasteel dat je kunt bezoeken en het interactieve snoepjesmuseum. Bezoek vlakbij ook de Pont du Gard. Een bouwwerk dat ten zeerste tot de verbeelding spreekt. Als men een reis naar de Provence onder-neemt, mag dit kunstwerk zeker niet ontbreken. Pont du Gard is een staaltje bouwkunst van de Romeinen.
De brug werd gebouwd ongeveer 19 voor Christus. De brug die we zien is een klein stukje van een 50 km lange aquaduct die de stad Nîmes van water voorzag. Ze bestaat uit drie etages die afnemen in de breedte. Voor de bouw gebruikte men grove kalkstenen die in een steengroeve van Vens ontgonnen werden. Men kan er zelfs nog de karrensporen van 2000 jaar geleden zien. De grote steenblokken werden in de steengroeve klaargemaakt. Op de bouwwerf moest men dan nog enkel de stenen monteren.
De laatste keer dat de Tour Nimes aandeed was in 2004, waar Aitor Gonzalez wist te winnen na een demarrage uit een kopgroep van tien renners. Bij deze tien zat ook onze landgenoot Marc Lotz, die inmiddels gestopt is met wielrennen. Hij werd toen 6e.
Koning kiest 3 bemiddelaars, maar geenVlaming, dekoning consulteerde gisteren de hele dag vicepremiers en sociale partners.
Koning Albert II heeft beslist het ontslag van de regering te weigeren en heeft drie personen aangesteld die tegen eind deze maand moeten uitmaken hoe de communautaire dialoog best wordt gevoerd.
Het gaat om de ministers van Staat François-Xavier de Donnea (MR) en Raymond Langendries (cdH) en de minister-president van de Duitstalige gemeenschap Karl-Heinz Lambertz (PS). Zij hebben de opdracht aanvaard.
Nadat bleek dat een communautair akkoord er tegen 15 juli niet meer inzat en CD&V/N-VA niet kon leven met het voorgelegde scenario van een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap bood premier Yves Leterme maandagavond op het paleis het ontslag van zijn regering aan. De koning besliste echter het ontslag in beraad te houden.
Ontslag Leterme geweigerd Hoewel het er eerder op de dag naar uitzag dat de vorst geen beslissing meer zou nemen voor de nationale feestdag, raakte gisterenavond alles in een stroomversnelling. Koning Albert II ontbood de eerste minister op het kasteel Belvedère en liet na afloop weten het ontslag van de regering te weigeren.
Het scenario waar het meest op getipt werd - een snelle doorstart van Leterme I - wordt op die manier bewaarheid. Bedoeling is dat de regering haar werk, vooral op sociaal-economisch vlak, kan voortzetten. Ondertussen moeten drie "bemiddelaars" nagaan hoe de communautaire dialoog, die moet leiden tot een staatshervorming en een oplossing voor het heikele dossier Brussel-Halle-Vilvoorde, het best wordt gevoerd.
Spijkerharde garanties Nadat Leterme het ontslag van zijn regering aanbood, eiste CD&V/N-VA op communautair vlak spijkerharde garanties. In het communiqué van het paleis staat dat de Donnea, Langendries en Lambertz nu moeten nagaan hoe het best waarborgen kunnen worden geboden voor een geloofwaardige institutionele dialoog.
Opvallend is dat bij de drie bemiddelaars geen enkele Vlaming zit. Wellicht is dat een manier om tegemoet te komen aan de vraag die bij het Vlaams kartel leeft om nu eerst eens een Franstalige de kastanjes uit het vuur te laten halen. De Donnea is een Franstalige Brusselaar, Langendries een Waal en Lambertz een Duitstalige. Zij moeten over hun opdracht overigens tegen eind deze maand verslag uitbrengen bij de koning. Albert II vraagt de regering uitdrukkelijk om de slaagkansen van de drie "maximaal te bevorderen". (belga/sps/bf)
Weet je dat?... tonnen modder vandaag klaarliggen voor het speelplezier van duizenden Amerikaanse kinderen? Op 18 juli is het Mighty Mud Mania in het Chaparral Park in Scottsdale, USA. Volwassenen bouwen dagenlang aan een modderig parcours met speelse hindernissen.
Het Boryeong Mud Festival in Zuid-Korea duurt een hele week. Modder is goed voor je huid en dat is een prima excuus om ook volwassenen in de modder te duiken. Naast de heilzame modderbaden is er ook randanimatie met modder: body painting, schoonheidswedstrijden, massages en kunsttentoonstellingen.
Zo kan je het ook! Maak je niet druk als je kinderen zich vuil maken bij het spelen. Maak duidelijk met welke kleren ze buiten kunnen spelen. Trek die ook meteen aan voor een modderdag vol plezier.
Net vandaag kan je in Finland moerasvoetballen. Een modderpoel, twee teams en een voetbal: meer hebben ze niet nodig voor de elfde editie van de wereldkampioenschappen moerasvoetballen in Hyrynsalmi. 250 tot 300 moerasvoetbalteams uit onder andere Nederland, Engeland, Zweden, Rusland, Schotland en IJsland nemen het tegen elkaar op. Ook iets voor jou?
Het aantal vliegvakanties stijgt ieder jaar, en toch gaat het gros van de Belgen nog altijd met de auto op reis. Om te vermijden dat u voor verrassingen komt te staan - verkeersregels die u niet kende, andere gewoonten of gebruiken, overlopen we de belangrijkste reisbestemmingen en leest u meer over de specifieke verkeersregels, snelheidsbeperkingen, toltarieven, boetes en andere vakantiegenoegens. Maar ik wens jullie vooral een prachtvakantie toe.
Alle documenten bij? Een rijbewijs dat in een EU-land is uitgereikt, geldt in alle EU-landen. In sommige landen moet u naast uw rijbewijs ook het inschrijvingsbewijs van uw auto bij u hebben. Vergeet het niet!
Uw Belgische verzekering biedt u ook in de andere landen van de Europese Unie een minimumdekking, namelijk de wettelijke aanspra-kelijkheid. Dat geldt bovendien voor Noorwegen en Zwitserland die geen lid zijn van de EU.
U hebt geen groene kaart nodig om in de EU te reizen maar het wordt toch aangeraden ze mee te nemen. Het is een internationaal erkend verzekeringsbewijs wat het makkelijker maakt een schadevergoeding te eisen als u een ongeval hebt. Neemt u geen groene kaart mee, zorg er dan voor dat u een verzekeringsattest bij u hebt.
Door het akkoord van Schengen zijn er geen douanecontroles meer aan de binnengrenzen van de EU. Noorwegen heeft zich ook aangesloten bij Schengen maar het Verenigd Koninkrijk en Ierland niet. De nieuwe lidstaten nemen nog niet (volledig) deel aan Schengen. Om naar die landen te reizen, hebt u een geldig paspoort of een identiteitskaart nodig (later meer hierover). Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben. Voor kinderen onder de 12 jaar kunt u bij uw gemeente een 'bewijs van identiteit' krijgen.
Het is nog altijd verplicht een sticker met de afkorting van uw land op uw wagen te hebben als u zich buiten de grenzen begeeft. Wilt u geen ellende onderweg, kleef dan een 'B' achteraan op uw wagen.
Zowel de wagen waarmee u op reis vertrekt als de chauffeur moeten perfect voorbereid zijn. Veilig is uw auto pas als hij regelmatig de nodige onderhoudsbeurten heeft gekregen, maar dat voldoet niet. enkele belangrijke zaken moet u zelf controleren.
Kijk voor u vertrekt de bandenspanning van uw wagen goed na, want die is in ruime mate verantwoordelijk voor het verbruik, het weggedrag en de slijtage van de banden, Controleer ze op een ogenblik dat de banden koud zijn, De ideale bandenspanning voor uw wagen vindt u in het instructieboekje en vaak ook aan de binnenkant van het chauffeursportier of van de tankklep, Vergeet ook uw reserveband niet!
Kijk ook het profiel van uw banden na, Om aquaplaning te vermijden is het belangrijk dat de groeven nog diep genoeg zijn, Het absolute minimumprofiel bedraagt 2 millimeter.
Houd bij het bepalen van de bandendruk rekening met het gewicht dat u meetorst. Een gewone wagen kan ongeveer 500 kilo laden, een break 100 kilo meer en een monovolume 200 kg meer. Daar is het gewicht van de passagiers inbegrepen, Als u volgeladen bent, verhoog dan de bandendruk met 200 à 300 gram, En denk eraan dat een zwaarbeladen wagen zich anders gedraagt op de weg dan in normale omstandigheden, Neem rustig de tijd om u aan te passen,
Kijk het oliepeil na, net als de koelvloeistof en het reservoir van de ruitenwissers.
Maak kopieën van de boorddocumenten (rijbewijs, verzekerings-, inschrijvingsbewijs) en bewaar die op een andere plaats in uw bagage.
Denk eraan dat accessoires zoals bagagedragers het verbruik in de hoogte jagen, Een fietsenrek op bumperhoogte achteraan de wagen is veel economischer dan een rek op het dak. (Vervolg Specifieke verkeersregels in Duitsland)
De zomermaanden gaan doorgaans gepaard met een massale uittocht van toeristen. We reizen steeds verder en willen altijd maar meer comfort. Het hoeft niet te verwonderen dat die jaarlijkse volksverhuizing zeer negatief is voor de planeet. Maar met enkele kleine inspanningen kunnen we onze reis al een heel stuk groener maken. Een paar tips voor een groene vakantie:
1. Laat een groen huis achter Het begint eigenlijk al de dag voor u op vakantie vertrekt. U laat uw woning gedurende enkele dagen of weken onbewoond achter. U kan de stekker van uw televisietoestel best uittrekken, want een tv kan tot 40 watt per uur verbruiken. Alles wat u niet nodig heeft tijdens uw afwezigheid, hoeft geen energie te verspillen.
2. Dichtbij huis kan ook leuk zijn We hoeven niet altijd ver te reizen om een leuke en ontspannende vakantie te beleven. Dichtbij huis zijn er ook talrijke attracties en leuke plaatsen die we misschien niet eens kennen. Op die manier vermijden we lange vliegreizen, want vliegtuigen zijn heel vervuilend voor het milieu. Uiteraard willen graag een stukje van de wereld zien, maar het kan nooit kwaad om eens een jaartje over te slaan. U zal zich verwonderen over hoeveel interessante dingen er in uw omgeving bestaan.
3. Reis zo ecologisch mogelijk Wie een verre bestemming kiest en toch zo groen mogelijk wil reizen, kan dat doen door, indien mogelijk, het vliegtuig of de auto te vermijden. Vliegtuigen stoten de meeste koolstofdioxide per persoon uit. Auto's volgen op de tweede plaats. Treinen en bussen sluiten het lijstje af.
4. Kies voor een ecologisch hotel Steeds meer hotels leveren inspanningen om hun ecologische voetafdruk te beperken. Ze besparen bijvoorbeeld op het verbruik van energie en water, ze laten minder afval achter, ze ondersteunen de plaatselijke bevolking en gebruiken vooral lokale werkkrachten als personeel. Deze hotels proberen ook een gezonde leefomgeving te creëren door bijvoorbeeld na te denken over de schoonmaakmiddelen die gebruikt worden en over de badproducten die ze voor hun klanten voorzien. Het maakt niet uit of u op vakantie of op zakenreis bent, u kan altijd kiezen voor een hotel met groene faciliteiten.
5. Vraag het personeel om niet dagelijks lakens en handdoeken te verversen Als u meerdere dagen en nachten in een hotel verblijft, kan u dezelfde lakens en handdoeken een paar keer hergebruiken. Vraag het personeel dus om niet elke ochtend alle handdoeken en lakens te vervangen. Anders worden ze meteen gewassen en dat heeft na één nachtje weinig zin. Thuis doet u dat waarschijnlijk ook niet.
6. Verlies uw groen gedrag op vakantie niet uit het oog Het is soms heel verleidelijk om op hotel dingen te doen die we thuis nooit zouden doen. Lichten laten branden, de kraan niet dichtdraaien, het klinkt heel aanlokkelijk omdat we er op hotel niet voor moeten betalen. Maar het is verspilling die u kan vermijden. Zorg daarom voor u weg gaat altijd dat de lichten niet meer branden en dat de airco en televisie uitgeschakeld zijn.
7. Gebruik een digitale camera om foto's te maken Een digitale camera heeft veel voordelen ten opzichte van een gewoon fototoestel. Het is gemakkelijk want u kan haast onbeperkt foto's maken en foto's waarover u niet tevreden bent, zijn in een paar keer klikken weer verwijderd. Maar ook op ecologisch vlak is een digitaal toestel beter. Om een filmrolletje te ontwikkelen, zijn water, chemicaliën en papier nodig, terwijl een digitaal fototoestel verder geen materiaal gebruikt.
8. Maak gebruik van plaatselijk transport Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van openbaar vervoer op uw vakantiebestemming. Dat is veel beter dan een auto huren waarmee u heel wat kilometers rijdt. En gebruik vervoer alleen als het echt nodig is. Op een wandeling ziet u soms veel meer.
9. Koop geen overbodige souvenirs Veel souvenirs, zoals T-shirts, worden ver weg van uw vakantiebestemming geproduceerd. Koop dan liever echte souvenirs die op uw vakantiebestemming gemaakt zijn. Zo profiteren lokale bewoners en organisaties mee van uw uitgaven.
Op vakantie of thuis, overal kunnen we een kleine bijdrage leveren aan het milieu. Op veel bestemmingen verbruiken we als toerist veel meer dan de lokale bewoners. Maar als we net als thuis een beetje opletten, kunnen we al een groot verschil maken. En vergeet intussen vooral niet te genieten van uw welverdiende vakantie. Alvast een goede reis! (gb)
Sport en natuur aan het Lac D'Ailette nieuw open sinds augustus 2007
Center Parcs ging een serieuze uitdaging aan: op nauwelijks 2,5 jaar (van november 2005 tot augustus 2007) moest het 861 individuele chlets en een immens centrum bouwen met onder meer een tropisch zwembad van 5080 m2, spel-en sportzalen (samen 2600 m2) en een indrukwekkende reeks diverse uitrustingen. Een huzarenstukje. Maar dat was 'enkel' pure logistiek en organisatie, de grootste uitdaging was het vrijetijdspark te integreren in een natuurlijke omgeving die zo ongerept en puur mogelijk moest blijven. En dat blijkt gelukt.
Alles voor het milieu Ecologie was een hoofdbekommernis van bij de start van het hele project en da's geen toeval als je weet dat één van de spilfiguren, Jean Henkens was en is. Een echte Limburger trouwens en vooral, bioloog. Deze plantkundige Indiana Jones trekt letterlijk de wereld rond op zoek naar de juiste boom of bloem die bij hier bij ons wil zien. In ruil voor hun medewerking helpt hij dan de lokale bevol-king met projecten voor duurzame ontwikke-ling. Want waar hij de bomen vandaan haalt, heeft geld weinig of geen nut.
Hij betaalt ze met knowhow, geneesmiddelen, materiaal en waterpompen. "Meneer Jean" zocht en vond alleen al voor het Lac de l'Ailette onge-veer achtduizend exotische bomen en planten van alle formaten en afkomst. Samen zo'n 450 verschillende soorten waarvan geen enkele bedreigde soort, benadrukt men ons. Want ook de toerist op zoek naar rust en ontspanning wil dat men rekening houdt met het leefmilieu. Een verzuchting die op het lijf van het Center Parcs concept is geschreven. En dat is maar goed ook!
Sport en nog eens sport Dat wat de hier erg geliefde en beschermde natuur betreft. Maar in dit vakantiepark komt men ook om te sporten en de mogelijkheden zijn zo ruim dat het onbegonnen werk is om ze allemaal op te noemen. Er zijn natuurlijk de Center Parcs klassiekers: met Aqua Mundo en de water-vallen, grotten, eindeloze waterglij-banen enz...
Rond het domein De Aisne is een departement dat langzaam maar zeker bekend(er) wordt. Een streek met een rijke ge-schiedenis ook. Er zijn niet alleen de soms verrassende landschappen met heuvels en valleien die uitlopen in de wijngaarden van de Champagne. Reims is maar een halfuurtje rijden verder-op. Nog dichter ligt Laon, ooit de hoofdstad van Frankrijk, met haar stadswallen en gotische kathedraal bovenop de top van een rots. Een bezoekje waard is ook Soissons, jawel bekend van Clovis en de vaas. En dan zijn er nog de vele kastelen, kloosters en abdijen.
Vakantie wordt ingezet en ook afgesloten te kuurne
Na Congé Payé (derde editie) nu zaterdag aanstaande 20 juli, is er het aanstormend talent op 15 augustus.
Kufeest (Kuurne feest) stelde de twee concerten op het marktplein voor tijdens de komende vakantieperiode.
Congé Payé start op zondag 20 juli om 17 uur op het podium op het Marktplein.
Die Verdammte Spielerei. Tussen de groepen die op 20 juli optreden is er een ludieke fanfare-parodie door de zes Oost- en West-Vlaamse conservatoriumstudenten van Die Verdammte Spielerei die in Gent ontstond. Ze. brengen eenvoudige moppen en kluchten als schakel tussen marsen en schlagers.
Van 17 tot 18 uur: brengt Salweno jonge Kortrijkse poprock. Ze spelen eigen nummers met invloed van disco, jazz en electro. Ze speelden al in het voorprogramma van Absynth Minded, Gorki, Mint en Gesman.
De Marva's spelen van 18.45 tot 19.45 uur. Het is de nieuwe Nederlandstalige groep van ex-Wolf Banes gitarist en zanger Wim Punk en de drummer, hoe kan het anders, Wim Drum genaamd. Ze zijn versterkt met de zang en percussie van Daisy Love, bassist Bond Street Bond en Misty Blue. Ze maken liedjes over cafés en middeleeuwse tijden en die handelen over liefde, dood en mollige vrouwen. Ze brengen punk en kleinkunst samen.
Wilde ambiance Ontpopt brengt van 21.15 tot 22.15 uur de muziek die de groep al bracht op Marktrock Leuven en de Gentse Feesten. Ze vinden dat ook volwassenen recht hebben op een daverend rockconcert en spelen een familieconcert als FC Ontpopt. Hun repertoire bevat populaire tv-liedjes van K3, Kabouter Plop, Bob De Bouwer, Idool en Eurosong tor Kids.
Maar ook het echte rockwerk van de Kreuners, Luc Devos, Marco Borsato, Van het Groenwoud en Clouseau komt aan bod: Ze spelen en brengen wilde ambiance met enkel Nederlandstalige nummers.
Marktplein, Kuurne kuurns aanstormend talent op 15 augustus we zoeken nog Kuurns Aanstormend Deejee talent om muziek te draaien tussen de optredens. Geïnteresseerd klik hier!!! 16.00 Anilingus (metal) 17.00 Breakpoint (popock) 18.00 The Ugly Peanut (poprock) 19.00 The Morning After (Poppunk - punkrock) 20.15 Murk (Loud Rock) 21.30 Unidentified Pieces (classic rock - sfeermuziek)
Tussen de optredens wordt de sfeer vastgehouden door - DJ Mike V - DJ V. Gee
Op 18 juli 1976 won Lucien Van Impe de Ronde van Frankrijk. Vijftien maal kwam hij aan de start en telkens haalde hij de finish in Parijs. Hij is hiermee recordhouder voor België. Van Impe is de enige Tourwinnaar van na 1966 het jaar dat de dopingcontrole startte die nooit is betrapt op of beschuldigd van dopinggebruik.
Vandaag de 12de etappe: Wellicht krijgen we hier een massasprint, want onderweg krijgen we slechts een colletje van vierde categorie. We zullen hier ook een indicatie krijgen wie er uiteindelijk kanshebber is voor de groene trui, m.a.w. welke sprinter de Tour zal willen uitrijden.
Lavelanet: Lavelanet-de-Comminges is een gemeente in het Franse departement Haute-Garonne (regio Midi-Pyrénées) en telt 524 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Muret.
Narbonne: Narbonne is een stad in zuid-west Frankrijk, in het departement (11) Aude, regio Languedoc-Roussillon. De stad ligt aan de kust van de Middellandse Zee en vroeger aan de rivier de Aude. Narbonne staat in directe verbinding met de Middellandse zee door het canal de la Robine, een zijtak van het canal du midi. Op de plaats waar nu het canal de la Robine stroomt, stroomde vroeger de rivier de Aude.
Narbonne heeft een rijke Romeinse geschiedenis. Op slechts 15 km van Narbonne ligt de gezellige familiebadplaats Narbonne-Plage. Deze plaats heeft 5 km aan mooie zandstranden, een jachthaven en een zeilschool.
Het centrum van Narbonne wordt uitgemaakt door het plein van het Place de lHotel de Ville.
Hieromheen is eigenlijk alles gebouwd, zoals ook de winkelstraten. Aan dit plein bevindt zich ook het stadhuis en het vroegere aartsbisschoppelijk paleis, dat thans museum voor schilder, beeldhouwkunst en archeologieis.
Vlak achter het plein bevindt zich de cathedrale Saint Just et Saint Pasteur. Deze kathedraal is gebouwd in de 13e en 14e eeuw, maar is helaas nooit afgebouwd, omdat een strategische Romeinse muur, die de stad beschermde tegen vijanden, dit in de weg stond.
Vandaag zijn de mannen voor de groene trui weer aan de beurt. Een etappe in dalende lijn, hoge snelheid, ideaal voor de sprintersploegen die hun treintjes kunnen gaan formeren.
In 1981 won onze Belg Freddy Maertens in Narbonne, maar was er wel een Nederlandse gele truidrager op dat moment, namelijk Gerrie Knetemann.
De nieuwe Zeeuwse mosselen die vanaf vandaag (donderdag) verkrijgbaar zijn in alle Belgische supermarkten zijn veel goedkoper dan enkele weken terug werd vooropgesteld.
Toen was er nog sprake van 7 à 8 euro per kilo voor de Super-mosselen, een kleinere categorie. De Belgische supermarkten verkopen ze voor minder dan 3 euro per kilo.
Verwachtingen Enkele weken terug was er sprake van dat de nieuwe Zeeuwse mosselen, die sinds gisteren (woensdag) in de winkel liggen, gemakkelijk 7 à 8 euro per kilo zouden kosten. Het ging om de Super-mosselen, een kleinere categorie. Voor de grotere Jumbo-mosselen waren er verwachtingen tot 10 euro per kilo. Na rondvraag bij verschillende supermarkten blijkt dat de huidige prijzen daar ver onder zitten.
Ongeveer 3 euro Zo verkoopt Carrefour de eerste Zeeuwse mosselen tegen 2,90 euro per kilo. Delhaize biedt Zeeuwse mosselen aan tegen 2,99 euro aan per kilo, Aldi tegen 5,79 euro voor twee kilo en Colruyt voor 5,185 euro voor twee kilo. Het zou gaan om mosselen die effectief afkomstig zijn uit Zeeland en niet om soorten uit andere landen, die achteraf in Zeelandse wateren zijn uitgezet om op smaak te komen.
Maar... De prijzen voor de Zeeuwse mosselen zullen wel nog stijgen.
Wist je dat?... Walt Disney op 17 juli 1955 het eerste Disneyland in Anaheim (Amerika) opende? De kleurrijke parades, levensechte figuren enz. bestaan dus al meer dan 50 jaar! Yihaaa!
In 1951 op 17 juli wordt prins Boudewijn koning der Belgen. Bij zijn geboorte op 7 september 1930 kreeg hij deze voornamen Boudewijn Albert Karel Leopold Axel Marie Gustaaf. De oude traditie wil dat de vorst peter is van de zevende jongen in een gezin; de vorst had verscheidene petekinderen maar zijn bekendste is ongetwijfeld auteur Bart Moeyaert.
Zoek je een leuke naam voor je kindje, of wil je weten hoe populair je naam is in jouw provincie? Dan vind je vast en zeker jouw keuze uit de meer dan die in Vlaanderen en Brussel voorkomen.