Scheldeland heeft alles om van een fietstocht een onvergetelijke gebeurtenis te maken.
Rodelandroute 1 Deze route start in het centrum van Merelbeke, op een boogscheut van Gent.Verrassend genoeg fietsen we al meteen in een groene, heuvel-achtige omgeving, met tal van sym-pathieke dorpskernen.
Typisch voor deze fietslus zijn de weilanden, akkers, kleine bossen, molens en uit-gestrekte vergezichten. Het laatste deel van de Rodelandroute 1 loopt door de Scheldevallei.
De kleigrond van deze vallei diende als grondstof voor de typische rode baksteen die deze regio haar naam gaf.
Start: Dorpsplein van Merelbeke
Afstand: 48 km Bezienswaardigheden: dorpskernen Munte, Baaigem en Melsen, kerkje Landskouter, Scheldemeersen.
Weerspreuk 5 : 'Elke zomer heeft een goede en een slechte maand'
"Het klopt dat vrijwel elke zomer een goede en een slechte periode heeft, maar het zou fout zijn om dat uit te drukken in maanden. Wij rekenen in maanden, maar de natuur doet dat uiteraard niet. Het is gewoon waarschijnlijk dat goede en slechte periodes elkaar opvolgen.
Meestal krijg je dan zo'n twee à drie weken na elkaar ongeveer hetzelfde weer en daarna slaat het om. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de zomers van 1976 en 2003. Die waren uitzonderlijk droog."
Conclusie Weerspreuken zijn meestal geen goed spek voor een intelligent gevulde klimatologische bek. En dus richten we ons maar beter op weten-schappelijk onderzoek om het weer van de komende zomers te voorspellen.
"Het broeikaseffect speelt natuurlijk een belangrijke rol, zij het op langere termijn. Als we nu een wat mindere zomer zouden hebben, betekent dat nog niet dat het effect onbestaande is", adus Deboosere. "De jongste jaren is de temperatuur alsmaar gestegen en die lijn zal zich zekervoortzetten. Met hoeveel de temperatuur tegen het einde van deze eeuw precies zal stijgen, weet ik niet. De ramingen zijn heel verschillend en gaan van een stijging met 0,4 tot meer dan 2 graden. De winters worden in elk geval natter en in de zomers krijgen we langere hete periodes, maar er zal ook meer regen vallen op kortere tijd waardoor er meer wateroverlast ontstaat. Koude periodes zullen wel steeds minder voorkomen, maar dat wil niet zeggen dat de zon vaker zal schijnen.
De kans is groot dat in onze regio aan het eind van deze eeuw (tussen 2090 en 2100) temperaturen tot ruim boven de 40 graden (zo'n acht graden meer dan de records nu) gewoon worden in de zomer. Dat meldt klimaatonderzoeker Andreas Sterl van het Nederlandse metereologisch instituut KNMI.
Zelfs 50 De man deed in het kader van het Essence-project onderzoek naar veranderingen in de extreme temperaturen door de veranderingen van het klimaat.
In het Midden-Oosten, Noordoost-India en grote delen van Australië zijn in de laatste tien jaar van deze eeuw zelfs temperaturen mogelijk van meer dan 50 graden, zo'n zes graden meer dan nu.
Drie keer sneller Computerberekeningen laten zien dat de hoogste temperaturen in een opwarmende wereld sneller stijgen dan het gemiddelde, aldus de onderzoeker.
De meest extreme temperatuur stijgt in Europa en het midden van de Verenigde Staten bijna drie keer zo snel als de gemiddelde temperatuur.
G8 bereikt akkoord De leiders van de acht meest geïndustrialiseerde landen zijn ondertussen het in Japan eens geworden over de noodzaak om tegen 2050 de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen "met minstens 50 procent" te verminderen en over de latere vastlegging, land per land, van doelstellingen op middellange termijn. Dat staat in de verklaring van de G8-top over klimaatverandering.
Kopenhagen Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten zich inschrijven in een doelstelling op lange termijn op het vlak van klimaatbescherming. Met die doelstelling willen de G8 in de onderhandelingen over een volgend klimaatakkoord stappen, eind 2009 in Kopenhagen. De onderhandelingen zullen plaatsvinden onder auspiciën van de Verenigde Naties.
Mondiale uitdaging De meest geïndustrialiseerde landen erkennen in de tekst dat de broeikasgassen een "mondiale uitdaging" zijn die alleen kan worden opgelost door een "wereldwijd antwoord". Om de uitstoot met de helft te verminderen, zullen er doelstellingen op middellange termijn en "nationale plannen" nodig zijn, luidt het. En die plannen, die in elk land zullen worden goedgekeurd, "zullen verschillende benaderingen kunnen weerspiegelen."
De vandaag goedgekeurde tekst gaat een stuk verder dan wat de G8 vorig jaar in het Duitse Heiligendamm overeenkwamen. Daar spraken ze gewoon af om de halvering van de uitstoot van broeikasgassen tegen het midden van deze eeuw "ernstig te onderzoeken". (anp/hlnsydney/sps/tdb/mvl/sd)
Op 10 juli 1985 wordt de Rainbow Warrior, het vlaggenschip van de milieu-organisatie Greenpeace, door een aanslag van de Franse geheime denst tot zinken gebracht.
Het schip ligt in de haven van Auckland in Nieuw Zeeland om te protesteren tegen de Franse kernproeven op Mururoa. De ontploffingen slaan een groot gat in de romp, waardoor de Rainbow Warrior snel zinkt.
Op één na kunnen de opvarenden veilig aan land komen. Degene die vermoord wordt is de fotograaf Fernando Pereira. De geheim agenten Prieur en Mafart worden gearresteerd en tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Als ze uiteindelijk in Frankrijk hun straf mogen uitzitten worden ze na een kort huisarrest vrijgelaten. In juli 2005 wordt bekend dat de Franse president François Mitterrand zelf toestemming heeft gegeven voor de aanval, die hij in het openbaar sterk veroordeelde.
Google wil met de nieuwe internetdienst "Lively" het vroeger erg populaire "Second Life" beconcurreren.
Internetgebruikers kunnen in "Lively" met hun avatar of digitale identiteit, door virtuele ruimten flaneren en communiceren met andere bezoekers. Anders dan bij "Second Life" werkt de gratis dienst volledig in Internet Explorer of FireFox. Bezoekers beschikken verder ook over de mogelijkheid om foto's of video's in te voegen.
Voor de ontwikkeling van de software werkte Google samen met de Arizona State University.
De hype rond "Second Life" kende anderhalf jaar geleden zijn hoogtepunt. Sindsdien is het duidelijk kalmer geworden rond de virtuele wereld, die desondanks toch nog zo'n 12 miljoen geregistreerde "bewoners" telt. (dpa/ka)
Vandaag rijden ze de langste rit (232km) en het lijkt iets te worden voor de sprinters. Of er moet een lange ontsnapping op het touw kunnen worden gezet. Maar de recente geschiedenis heeft uitgewezen dat die vaak weinig kans op slagen hebben. De start wordt genomen in Cholet waar een dag eerder de tijdrit verreden is.
In 1998 werd in de Tour dezelfde etappe gereden. Mario Cipollini won toen voor Erik Zabel. Het was de enige vorige keer dat Châteauroux, geboortedorp van Gérard Dépardieu, "ville-étape" was. Welke spurter zal deze keer de bloemen in ontvangst mogen nemen? Als het een massa-sprint wordt zal het een zeer snelle zijn, want de slotkilometer loopt vals plat bergaf.
Châteauroux ligt zo'n 140km ten zuidoosten van Tours en heeft een kleine 50.000 inwoners, het is de grootste stad van het departement Indre in de regio Centre. Centre is een bij elkaar geraapte verzameling historische gebieden met als belangrijkste steden hoofdstad Orléans en Tours, zoals wel meer van de 26 Franse regio's heeft de naam geen historische waarde en verwijst het simpelweg naar het feit dat het vrij centraal gelegen in Frankrijk is. Het is de op drie na grootste regio van Frankrijk en er wonen ongeveer 2.4 miljoen mensen.
Terug naar Châteauroux, de stad werd in 937 gesticht toen de heer van Déols (nu slechts een klein voorstadje) een groot kasteel liet bouwen aan de overkant van de rivier de Indre, het château de Raoul waarnaar de stad ook vernoemd is.
Het Kasteel Raoul Chateauroux, een stad in een tuin gelegen in de regio Midden-en hoofdstad van het departement Indre, Châteauroux is ook de dynamische hoofdstad van het zuiden van Berry. Net twee uur van Parijs.
... de Argentijnen hun cowboys gauchos noemen? Vandaag viert het land zijn onafhankelijkheidsdag. Argentinië: het land van de voetbal, de tango, gegrillde steak en gauchos. Gauchos wonen op de pampas in het Zuiden van Argentinië. Dat zijn grote vlakten die bestaan uit weiden en graanvelden. Daar grazen ongeveer zestig miljoen stuks rundvee op. Vandaar ook dat de Paradilla, een soort mixed grill, er enorm populair is.
Wist je dat Argentinië elk jaar het meeste voetbaldoden ter wereld heeft? Bijna wekelijks breken er zware supportersgevechten uit. Over alle jaren heen kwamen al 224 supporters om bij voetbalrellen. De bekendste Argentijnse voetballer is Diego Maradona. Hij behaalde met Argentinië de wereldtitel in 1986. Argentinië schakelde toen België uit in de halve finales.
Doe dat! Organiseer een cowboyfeest Gauchos zijn de Argentijnse cowboys. Een paar oude hoeden, rode zakdoeken of bandanas, stokken/speelgoedpistolen en ruimte om te rennen. Meer heb je niet nodig. Enkele tips brengen je op weg, maar je vindt wellicht nog talloze andere leuke cowboy-ideetjes.
Saloondeuren: Met enkele grote stukken karton knutsel je twee saloondeuren.
Versiering: Vraag aan de boer in je buurt of je wat stro mag meenemen.
Rodeo: Heb je een goede rug? Dan word jij rodeostier voor de kinderen. Hoe lang blijven ze op je rug zitten als je op en neer beweegt? Zorg wel voor een zachte ondergrond van matrassen en een 'vanger of speel rodeo op de trampoline.
Schieten: Wie schiet het eerst de vlammetjes van kaarsjes uit met een waterpistool? Wie schiet de pingpongbal van de tuintafel? Vind je nog andere variaties met waterpistolen?
Hoed werpen: Heb je een staande kapstop in huis en wat hoeden? Probeer om de beurt je hoed om de kapstok te gooien. Wie wint?
Stokpaard: Knutsel een stokpaard. Schilder het hoofd van een paard op twee stukken karton. Knip ze uit, schilder de voorkant en achterkant en plan ze rond een bezemsteel.
Lassowerpen: Bind een hoepel aan een touw. Zet het stokpaard schuin vast in de tuin of aan een stoel. Wie gooit het eerst de hoepel rond het paard? Sta ver en dicht volgens de leeftijd van je kind. Zijn je kinderen al wat ouder, maak dan een echte lasso.
Een echt cowboyfeestje eindigt met een barbecue met lekker veel ketchup!
Zonder cholesterol kan je lichaam niet functioneren. Eén op de drie mensen heeft echter een te hoog cholesterol. En dat is schadelijk voor de gezondheid. Voeding speelt een belangrijke rol. Wat kun je beter wel of juist niet eten?
het ene vet is het andere niet Vetten en cholesterol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons lichaam kan niet zonder vetten. Maar het ene vet is het andere niet. Om het cholesterolgehalte op peil te houden, is het belangrijk om niet teveel producten met cholesterol te eten. Maar nog belangrijker is het om te kiezen voor de juiste vetten. Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten.
Verzadigde vetten Van verzadigde vetten heb je zo min mogelijk nodig. Deze vetten laten de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) in het bloed stijgen. Dit is niet goed voor de gezondheid omdat teveel LDL in het bloed de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
Verzadigde vetzuren hebben een groter effect op het bloedcholesterolgehalte dan cholesterol uit de voeding. Verzadigde vetten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen zoals volle zuivelproducten en vette vleessoorten. Maar ze zitten ook in roomboter, margarine in een wikkel, koekjes, chocolade en gebak.
Onverzadigde vetten In olie, margarine in een kuipje, flessen met vloeibare margarine en frituurolie zitten vooral onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten heb je wel nodig. Deze vetten worden van planten gemaakt en zijn essentieel. Dat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan maken. Je hebt ze nodig voor de opbouw van je cellen en je weerstand.
Bovendien breekt de goede cholesterol (HDL) uit onverzadigde vetten de slechte cholesterol (LDL) uit verzadigde vetten af en verlaagt daarmee het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten zitten ook in vis, noten, mayonaise en plantaardige oliën (olijfolie).
Roger Moens (78) won op de Olympische Spelen van Rome 1960 de zilveren medaille op de 800 m.
Een wedstrijd die bij velen op het netvlies gebrand staat.
"Dat iedereen zich dat nog herinnert, is eigenlijk eenvoudig te verklaren. Het was niet omwille van de dramatiek van de wedstrijd, maar wel omdat de Olympische Spelen toen voor het eerst rechtstreeks werden uitgezonden op televisie. Na de wedstrijd werden de beelden regelmatig herhaald. Vandaar.
Tja, dat zilver ... Op 100 m van de streep liep ik in tweede positie, achter de Zwitser Waegli. Dan achtte ik het moment gekomen. Ik trok stevig door in de tweede baan. Nog 50 m. Ik keek over mijn rechterschouder. De tegenstand zat op 3 à 4 m. Nog 30 m. Ik keek opnieuw naar rechts. Ze zaten nog steeds op 3 à 4 m. Ik deed mijn ogen dicht en dacht: Roger, eindelijk is het zover! Toen ik mijn ogen opende, flitste de Nieuw-Zeelander Peter Snell me links voorbij. Maar ... eerlijk is eerlijk. Zelfs al had ik hem zien komen. Ik had hem niet meer kunnen volgen. Snell was gewoon sneller."
Niet bemoeien "Ik was toen niet zozeer ontgoocheld omwille van de verloren wedstrijd. Wel omdat ik besefte dat ik een bijna zekere gouden medaille gemist had op de Spelen van Melbourne '56, door een knieblessure. Van 1955 tot 1960 was ik de beste op de 800 m. (Met o.a. een wereldrecord dat zeven jaar zou standhouden. Nvdr.)
De Olympische Spelen in Peking zullen perfect georganiseerd zijn. Maar die heisa rond Tibet? Waar houden die atleten zich eigenlijk mee bezig? Sportlui hoeven zich daar niet mee te bemoeien. Dat is hetzelfde alsof de Chinezen zich zouden gaan bemoeien met het probleem van Brussel-Halle-Vilvoorde. Atleten moeten niet aan politiek doen."
Verstandig "Ik verwacht trouwens niet dat de Belgische atleten veel medailles zullen wegkapen. Ik hoop wel dat ze goed zullen presteren en op veel finaleplaatsen voor onze Belgen. Als we het niet goed doen, ligt de fout bij de atleten zelf. In geen enkel land ter wereld wordt immers zoveel geïnvesteerd in zoveel atleten met een beperkt talent.
Veerle Dejaeghere maakte een verstandige keuze door over te stappen naar de steeple. Dat is een recente discipline. Ze zal dus geholpen worden door het feit dat de concurrentie wat minder groot is. Haar kansen op een finale zijn dus groter. Maar versta me niet verkeerd. Ik hoop dat ze het zeer goed zal doen."
Roger Moens: "Ik hoop dat de Belgen goed zullen presteren en veel finaleplaatsen behalen.
Speedskiën, bungeejumping, canyonning, raften, kitesurfen: wat bezielt een mens om zoveel gevaar of spanning op te zoeken?
Veel extreme sporten brengen je in contact met de natuur. Je voelt de kracht van het water, je moet die berg overwinnen, maar waarom ga je dan niet gewoon wandelen? Behoor jij niet tot de waaghalzen van deze wereld, dan ben je heus geen watje? Je haalt je kicks gewoon ergens anders.
Waarom storten sommigen zich in het avontuur, terwijl anderen al genoeg hebben aan een spannend boek? Iedereen heeft gewoon andere behoeftes en vindt bovendien andere situaties angstaanjagend, weet Guido Peeters, professor psychologie aan de K.D.Leuven.
Een bungeejump doe je voor de kick. Maar wat is een kick? "Het geeft je het gevoel dat je leeft", zegt professor Peeters. "Sommige mensen hebben heel veel prikkels nodig, andere heel weinig. Het gaat dan om prikkels die je stimuleren. Die prikkels kunnen van buiten en van binnen komen. De ene persoon heeft meer prikkels van buitenaf nodig dan de andere. De ene wil racen, de andere haalt voldoening uit het schrijven van een gedicht. Iedereen wil op zijn manier optimaal gestimuleerd worden, niet te veel, maar ook niet te weinig."
Gevaarlijke situaties opzoeken, geeft dus een gevoel van intensiteit. Maar er is nog een factor die meespeelt. "Het ontsnappen aan gevaar geeft een enorme opluchting en dat is een heel aangenaam gevoel. Een extreem voorbeeld daarvan is het spel Russische roulette." Een derde factor die een rol speelt, is de boost dat je zelfvertrouwen krijgt door je avontuurlijke prestaties. "Avontuurlijke dingen ondernemen is een vorm van bevestiging tegenover anderen en jezelf. Je wilt jezelf overstijgen in iets, je eigen grenzen verleggen. Alleen dat al kan heel motiverend zijn. En natuurlijk is het ook een manier om respect en bewondering te krijgen vanje medemens."
Extreme sport is een Westerse zoektocht naar kicks. "Ik betwijfel sterk of er vandaag meer nood is aan kicks dan vroeger, maar de manier waarop men ze nastreeft, is natuurlijk wel anders", zegt Peeters. "Typisch westers is de manier waarop men die prikkels zoekt, bijvoorbeeld in extreme sporten of in hooliganisme. Het is eigenlijk een luxefenomeen. In andere delen van de wereld levert de strijd voor het dagelijkse bestaan al genoeg stimulansen. Vroeger ging de adel op jacht of voerde men oorlog tegen elkaar." Anneleen
Spannende date Op zoek naar een leuk idee voor een date? Neem je vlam mee op een avontuurlijk uitje. In een bekend experiment van Dutton & Aron uit de jaren zeventig moesten mannen langs een wiebelende touwbrug over een-ravijn lopen. Aan de andere kant stond een onderzoekster klaar met een vragenlijst. De mannen vonden de vrouw aantrekkelijker dan de mannen die de ravijn over moesten via een veilige, stabiele brug.
De mannen die net een spannend tochtje over de brug hadden meegemaakt, schreven hun opwinding dus toe aan de persoon in plaats van aan de wiebelbrug. Samen een parachutesprong maken of de roetsjbaan nemen, kan dus je liefdesleven aanwakkeren!
Ik heb gehoord, dat je bij Aldi een zéér goedkope Marokkaanse barbecue kan halen voor slechts 0,50 Eurocent. Het leuke is, dat je na het zomerseizoen dat ding weer kunt terugbrengen en het geld ook weer terugkrijgt. Handig hé die Marokkies zijn zo gek nog niet.
Indien iemand hiervoor belangstelling heeft heb ik een foto van de barbecue bijgevoegd.
4 kopjes koffie per dag schaden vruchtbaarheid vrouw
Vier kopjes koffie per dag kunnen de kansen van een vrouw om zwanger te raken met 26 procent doen slinken, dat beweren Nederlandse onderzoekers althans.
Vruchtbaarheidsproblemen De onderzoekers volgden 13 jaar lang de gezondheid en gewoonten van 9.000 vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen nadat ze gestopt waren met een IVF behandeling. Sommigen hadden een baby gekregen dankzij de behandeling, andere niet. Bijna 1.350 vrouwen kregen een baby nadat de behandeling beëindigd werd, de meeste van die zwangerschappen kwamen voor in het eerste jaar na de behandeling. De onderzoekers bestudeerden waarom sommige vrouwen wel op een natuurlijke manier kinderen konden krijgen en andere niet. Hierbij ontdekten ze dat levensstijl een grote rol speelde. Alcohol en roken Degenen die meer dan vier kopjes koffie, thee of andere drankjes met cafeïne dronken, hadden 26 procent minder kans op een zwangerschap. Het drinken van drie of meer alcoholische drankjes per week heeft hetzelfde effect. Ook overgewicht kan je kansen verminderen op een zwangerschap. Maar roken blijkt nog steeds het meest schadelijke voor de vruchtbaarheid van een vrouw te zijn, meer dan een sigaret per dag vermindert je kansen op een kind met meer dan een derde. Eerder dit jaar werd al beweerd dat twee kopjes koffie per dag het risico op een miskraam kon verdubbelen. Verder verhoogt cafeïne het risico op een doodgeboren kind en wordt het in verband gebracht met verschillende afwijkingen bij baby's.
Toxische stof Professor Bill Ledger en Brits vruchtbaarheidsdokter zegt dat cafeïne een toxische stof is voor de eitjes van een vrouw. "Vrouwen die zwanger willen worden kunnen maar beter hun consumptie van thee en koffie beperken. Enkele eenvoudige veranderingen in levensstijl kunnen de kansen op een zwangerschap na een behandeling verhogen. Het heeft geen gigantisch effect, maar als je al problemen hebt om zwanger te worden, kan het wel helpen. Je hoeft niet radicaal met koffie te stoppen, maar je kan er wel mee minderen. Cafeïne kan ook sperma beschadigen, dus ook mannen moeten opletten met de hoeveelheid koffie of thee die ze drinken."
Uit het onderzoek blijkt wel het verbruik tot 300 mg koffie per dag wel veilig is voor vrouwen die zwanger willen worden. (ep)
Even je hoofd leegmaken en alleen maar genieten, van de omgeving, een sterrenkeuken, de sauna en van elkaar.
DeHaan Het Zonnehuis grandeur aan de Noordzee
Waar? De villa uit 1929 ligt in een stille laan met knot-wilgen in De Haan-aan-Zee. De belle-époquesfeer van het stadje brengt je honderd jaar terug in de tijd.
Wie? In zijn villa biedt gastheer Jan Vermast je een tweede, luxueuze thuis. Hij werkte jarenlang in hotels, dus hij weet perfect wat zijn gasten nodig hebben. Bovendien is hij gepassioneerd door binnenhuisinrichting en decoreerde hij de gastenkamers met antiek en brocante. Schotse ruiten geven de toon aan.
Grote troef? De lichte, gezellige woning biedt de grandeur van een luxueus landhuis. Je hebt er een verwarmd zwembad in de achtertuin, een mooi terras met teak-meubilair, een salon met open haard en een bar waar je kunt nemen wat je wilt. Ook het ontbijt dat Jan serveert, is zoals de rest: verfijnd en tot in de puntjes verzorgd.
Tijdrit Op de vierde dag krijgen we een eerste krachtmeting tussen de favorieten. Dan staat de tijdrit rond Cholet op het programma. Nadien maken de renners de bocht naar het Centraal-Massief en de loodzware Pyreneeën. Het zwaartepunt van deze editie ligt zoals zo vaak in de laatste week: de lastige driedaagse door de Alpen zal voor een knallend vuurwerk zorgen. De tijdrit in Saint-Amand-Montrond rondt deze fantastische Tour af. Opmerkelijk, net als in de Vuelta, zijn er geen bonificaties te verdienen.
De vlakke tijdrit gaat omstreeks 11u02 van start met onze landgenoot Wim Vansevenant. Hij heeft de twijfelachtige eer laatste te staan in het klassement. Om 15u54 is het de beurt aan Stijn Devolder, die hopelijk geen last meer heeft van keelpijn en koorts, en om 16u56 gaat de Fransman en gele trui Romain Feillu van start.
Cholet Gelegen in het Pays de Loire regionale district, Cholet is een gezellige stad met top-faciliteiten, waar de economische vitaliteit en de kwaliteit van leven gaan hand in hand.Militaire hoofdstad van de Vendee tijdens de 1793 opstand, een textiel-en fabricage-midden tussen de twee wereldoorlogen, vandaag gericht op de moderne industrieën.
Feillu heeft een voorsprong van 35" op de Italiaan Longo Borghini. Zowel start als aankomst liggen in Cholet. Pas op de voorlaatste dag van de Tour staat de tweede en laatste tijdrit op het programma. Benieuwd of onze landgenoot een Quick.Step-renner Devolder tijdritkoning Fabian Cancellara kan bedreigen.
op 8 juli 1947 nabij Roswell in de Verenigde Staten crasht een onbekend voorwerp.
Wist je dat? ... op 8 juli 1947 nabij Roswell in de Verenigde Staten een onbekend voorwerp crashte? De Amerikaanse luchtmacht verklaarde officieel dat het een neergestorte vliegende schotel was. Een UFO dus. Een dag later trokken ze het bericht terug in en ging het zogezegd om een neergestorte spionageballon. Vandaag nog doen allerlei verhalen de ronde. Er zijn nooit bewijzen gevonden voor een van de theorieën.
Verras vrienden en familie met deze heelal weetjes:
Wist je dat de zon een ster is. Naast de zon zijn er nog ruim 400 miljard andere sterren. Wist je dat de zon 15 miljoen graden heet is? 15 000 000. Met zes nulletjes. Rond de zon is het maar 6000 graden. Met drie nulletjes. Bij ons is het in de zomer gemiddeld 20 graden. Met een nulletje. Wist je dat de zon 2 miljoen keer zo groot is als de aarde?
Doe dat! Maak zelf een UFO.
Al over graancirkels gehoord? Sommige mensen geloven dat graancirkels gemaakt zijn door buitenaardse wezens die aan de mensheid iets duidelijk willen maken. Rij je in het vervolg creatief je gras af? Vanuit je slaapkamerraam bekijk je je eigen grascirkel.
Een frisbee lijkt wat op een UFO. Speel vanmiddag frisbeespelletjes. Verdeel de groep kinderen in vangers en gooiers (een vanger per drie gooiers). Gooi de frisbee naar elkaar. Wie hem vangt, mag aansluiten bij de gooiers. De gooier die zijn frisbee liet vangen, wordt nu zelf vanger.
Waan jezelf in een ruimteschip dat naar de aarde vliegt met Google Earth. Je kan naar elke plaats op aarde vliegen om satellietbeelden, kaarten en gebouwen te bekijken. Ja, zelfs je eigen huis! Je persoonlijke spaceshuttle kan ook de sterrenstelsels in het heelal verkennen. Download het programma.
Scheldeland: Op de Grote Markt van Aalst waan je je in een openluchtmuseum. Het statige Schepenhuis (het oudste van de Lage Landen) en de Borse van Amsterdam zijn de absolute blikvangers.
De man die hier van op zijn sokkel alles in de gaten houdt, is Dirk Martens. Over zijn leven en werk er dat van andere beroemde Aalstenaars zoals Louis Paul Boon, Priester Daens en Valerius De Saedeleer, kom je meer te weten in het Stedelijk Museum.
Loop zeker ook even binnen in dt gotische Sint-Martinuskerk. DE kunstschatten die je er aantreft, zijn zonder meer subliem.
In Dendermonde kan je een bezoek aan het statige stadhuis met belfort, het Vleeshuismuseum, het charmante Sint-Alexiusbegijnhof en de Onze-Lieve-Vrouwekerk combineren met een wandeling langs de vele standbeelden en monumenten die herinneren aan het rijke verleden van de Ros Beiaardstad.
Uitrusten doe je op een van de vele terrassen of in een gezellige kroeg.
Een bezoek aan de kerk van de vroegere Norbertijnenabdij vormt een absolute must voor wie Ninove aandoet.
Verspreid over de stad vind je heel wat sporen van het rijke (abdij) verleden van de "Oudste, Stoutste en Wijste aller steden': Ga op ontdeking en maak kennis met de charme van dit provinciestadje.
Kieskeurige en lastige baby's hebben meer kans op latere gedragsproblemen, dat blijkt uit recent onderzoek. Deze kinderen worden vaker kleine tirannen thuis en hebben vaker problemen op school.
Kieskeurige baby's Deze Amerikaanse studie volgde 2.000 kinderen van hun geboorte tot ze dertien waren. De onder-zoekers definiëren kieskeurige baby's als degenen die weigeren te eten of er lang over doen alles op te eten, zij die elke dag op een ander tijdstip moe en hongerig zijn, voortdurend aandacht vragen, niet willen slapen 's avonds of niet de ganse nacht door slapen. Uit het onderzoek blijkt dat dit slechte gedrag van baby's ze lijkt te volgen tot hun tienerjaren. Ze hebben meer kans uit te groeien tot kinderen die hun ouders niet gehoorzamen, bedriegen, beliegen en pesten op school. Baby's die minder humeurig en meer voorspelbaar zijn, hebben een heel laag risico om als tiener gedragsproblemen te vertonen.
Gedragsproblemen voorkomen De onderzoekers zeggen dat genetica een belangrijke rol speelt in het gedrag van een kind. Maar ook de opvoedstijl in het eerste levensjaar heeft een belangrijk effect op hoe het kind zich ontwikkelt op latere leeftijd. Zowel de opvoedstijl als het temperament van het kind zijn goede voorspellers van toekomstig gedrag. De wetenschappers zijn van mening dat het begeleiden van de ouders bij de opvoeding voordelig kan zijn om gedragsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.
Intellectuele stimulatie Het onderzoek voegt er aan toe dat kinderen waarvan de moeder hen genoeg intellectuele stimulatie geeft in het eerste levensjaar minder kans hebben op ernstige gedragsproblemen. Deze stimulatie bestaat voornamelijk uit voorlezen, praten en het maken van uitstapjes. Maar stimulerende activiteiten tijdens de vroege jeugd kunnen ook kinderen helpen bij de ontwikkeling van taal, communicatie en sociale contacten zodat ze minder gefrustreerd zijn. (ep)