Tonnerre de Bourgogne op z'n best, een heel aangenaam stadje. Gelegen in de Bourgogne-wijnregio, en met het Canal de Bourgogne in de onmiddellijke nabijheid, is Tonnerre een aangenaam stadje, omringd door groene hellingen, vol verleidelijke wijngaarden. De lokale wijnen genieten niet het prestige van de wijngaarden uit legendarische gebieden zoals de Cote de Nuits of de Cote de Beaune.
Niet getreurd; de prijzen zijn ook een stuk klantvriendelijker. Tonnerre vormt de perfecte uitvalsbasis voor een stads bezoek aan Dijon, Beaune of Auxerre.
Vittel met het water in de hoofdrol, wordt vooral geassocieerd met het gelijknamige watermerk, al geniet Vittel ook sinds vele decennia bekendheid omwille van zijn vele luxueuze kuurhotels. Los daarvan is Vittel een gracieuze stad, volgestouwd met statige panden uit de late 19de eeuwen pronkerige grand hotels uit het begin van de 20ste eeuw.
Ietwat oneerbiedig zou men Vittel kunnen omschrijven als vergane glorie. Maar dit is de waarheid geweid aandoen, want Vittel mag dan al weinig bruisen, haar vele bezoekers worden vooral gelokt door de geneugtes van een thermenkuur, in combinatie met een wandel-, fiets of golfweekend in de omgeving.
De twaalfde Touretappe gaat op donderdag van Tonnerre naar Vittel. Beide steden zijn nog niet vaak etappeplaats geweest in de Tour de France. De kans is groot dat de sprinters nog een keer aan het langste eind gaan trekken. Wordt het weer een sprintersbal of gaan de vluchters op deze enigzins heuvelachtige etappe met de bloemen zwaaien?
Startplaats Tonnere is helemaal nieuw in de Tour. Het is een plaats in Yonne van ruim zesduizend inwoners. Aankomstplaats Vittel was drie keer eerder startplaats en er eindigde twee keer een rit in de plaats in Vosges. De ruim zesduizend inwoners zagen in 1990 een Nederlander winnen. Jelle Nijdam was toen sneller dan Jesper Skibby en Johan Museeuw.
Parcours De hele dag gaat het op en neer in het Noordoosten van Frankrijk. Er liggen dan ook zes bergjes die meetellen voor het bergklassement. Vijf van de vierde categorie en de laatste is van derde categorie. De Côte de Bourmont ligt op 41 kilometer van de streep en het laatste stuk is relatief vlak wat in het voordeel is van de sprinters.
De laatste paar kilometer zijn lastig voor een ploeg om te controleren omdat er daar aardig wat hoogteverschil te overwinnen is. De laatste anderhalve kilometer lopen vals plat omhoog, een eventuele sprinter zal er dan ook voor moeten zorgen dat hij niet te vroeg op kop komt, anders heeft hij misschien al te veel krachten verspeeld.
Favorieten(Marc Cavvendisch)
De vluchters hebben vandaag zeker een kans om te slagen, maar het zal zeker niet gemakkelijk worden en de spurters zijn zeker in het voordeel. Hun ploegen en vooral die van Mark Cavendish zullen zeker werd hard aan het werk gaan. Wordt dit alweer de volgende zege voor de Manx Express of zal er een concurrent de zege pakken ?
Die concurrentie zal waarschijnlijk komen van veelal dezelfde renners. Thor Hushovd en Tyler Farrar blijken deze Ronde van Frankrijk de grootste opponenten van de Brit. De Noor en de Amerikaan zullen uitermate hun best moeten doen om de topfavoriet te verslaan.
(Gerald Ciolek) hiernaast op de foto
Door de lastige finale zal er echter misschien ook een sprinter met wat meer inhoud mee gaan doen voor de dagzege. Daniele Bennati, Óscar Freire, José Joaquin Rojas, Gerald Ciolek en de op woensdag verrassend als derde geëindigde Yauheni Hutarovich zullen dan ook wel meedoen voor de dagzege.
Callebaut komt met chocolade die niet smelt en caloriearm is
Er is een nieuw soort superchocolade op komst: hij smelt pas bij 55 graden en bevat 90 procent minder calorieën. Dat is leuk voor uw lijn en bespaart u misschien onaangename verrassingen met kleverige repen in uw jaszak of in uw auto, maar voor Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld, is het meer dan dat.
De chocolatier hoopt er de dalende verkoop van chocolade te counteren door te gaan verkopen in landen waar het nu te warm is voor chocolade.
Vulcano Chef-ontwikkelaar Hans Vriens zei dat de chocolade, die de naam Vulcano krijgt, ook tot 90 procent minder calorieën zal bevatten. Het smeltpunt van de nieuwe chocolade ligt op 55 graden. Normale chocolade daarentegen smelt, afhankelijk van de samenstelling, al vanaf 30 graden.
Voor Callebaut, dat een jaaromzet draait van meer dan 3,1 miljard euro, kan op die manier een nieuwe markt worden aangeboord in warmere landen in vooral Azië.
Niet eerste keer In de traditionele West-Europese markten en de Verenigde Staten krimpt de verkoop, onder meer door de vele calorieën in de chocolade. Het is niet de eerste keer dat een poging ondernomen werd om een hittebestendige chocolade te ontwikkelen. Tot nu was de smaak het grote probleem. Callebaut zegt dat opgelost te hebben. (dpa/mvl).
Mark Cavendish heeft de elfde etappe van de Tour de France gewonnen.
In Saint-Fargeau versloeg de Brit na een rit van 192 kilometer de Amerikaan Tyler Farrar en de Wit-Rus Yauheni Hutarovich in de massasprint. Oscar Freire werd vierde. Kenny van Hummel was op een vijftiende plaats de beste Nederlander. Rinaldo Nocentini blijft aan de leiding van het algemeen klassement.
Twee vluchters gaven de overgangsrit kleur. In het eerste wedstrijduur gingen Johan van Summeren (Silence-Lotto) en Marcin Sapa (Lampre) er na 25 kilometer vandoor. Het duo reed een maximale voorsprong van vier minuten bij elkaar. In het peloton hielden Columbia (Cavendish) en AG2R (klassementsleider Nocentini) het tempo hoog. Een massasprint bleek onvermijdelijk. Op vijf kilometer voor het einde werden de twee bijgehaald en volgde een hergroepering.
In de finale hield de Columbia-trein het tempo hoog om nieuwe ontsnappingen te voorkomen. Ondanks een poging van Milram om de trein te ontsporen werd Cavendish door zijn ploeggenoten perfect afgezet. Farrar kwam dichtbij, maar opnieuw bleek Cavendish de snelste. De Brit neemt nu de groene trui over van Thor Hushovd, die slechts vijfde werd. Morgen gaat Cavendish voor zijn vijfde etappezege. Dan gaat de Tour verder met een 211 kilometer lange etappe tussen Tonnerre en Vittel.
Cavendish: "Dit was geen Mont Ventoux" Mark Cavendish liet vandaag zien ook te kunnen winnen als de aankomst lastig is. Daarmee snoerde hij de mond van de critici die hem niet tipten voor de rit van vandaag.
"Wie heeft gezegd dat dit niets voor mij was? Ik had ook in Barcelona kunnen winnen hoor, maar daar zat ik niet zo goed. Het is geen aankomst boven op de Mont Ventoux, dus is het wel iets voor mij," aldus Cavendish.
"Mijn ploeg was weer prima. We waren nog met zijn vieren in de laatste kilometer. Ik wachtte lang en sprintte met een kleinere versnelling. De groene trui? We gaan onze plannen niet omgooien. Ik probeer nog altijd eerst Parijs te halen. Maar ik draag de trui met trots," stelt de Brit. In het klassement om de groene trui heeft hij zeven punten voorsprong op belager Thor Hushovd.
Zomertip: Een warme zomeravond, wat vrienden op bezoek, een goed glas wijn en een barbecue: meer moet dat niet zijn. Toegegeven, muggen kunnen de pret bederven, maar we gaven u eerder al tips om die vervelende beesten op afstand te houden.
Maar na de pret, komt de afwas. Hoe krijgt u het beste uw rooster schoon?
Het beste kan je de rooster nog de avond zelf in een natte oude krant wikkelen. De volgende dag kan je de rooster dan makkelijk schoonmaken met wat keukenpapier of met en prop aluminiumfolie. Een variant hierop: laat de rooster gewoon in nat gras liggen.
Was je na je barbecue niet in staat om nog iets schoon te maken, wrijf de rooster dan de volgende dag af met een citroen.
Of wacht gewoon tot je volgende tuinfeestje. Steek dan de barbecue aan en laat de vlammen aan het rooster likken. Wrijf nadien grill af met een halve citroen, met een stalen borstel of met een prop aluminiumfolie. Gebruik uiteraard wel een hittebestendige handschoen.
Goed nieuws voor de liefhebbers van witloof. Aan de kassa betaalt u voor het Brabantse witte goud nog maar een fractie van de prijs van vroeger. Maar de telers kunnen amper nog het hoofd bieden aan de dumpingprijzen.
Witloof is al een tijdje niet meer het luxeseizoensproduct dat het ooit was. De prijzen zijn enorm gedaald door een overaanbod, veroorzaakt door de groeiende import van goedkoop Frans witloof. Terwijl het witte goud vroeger een typisch Belgisch product was, zijn onze zuiderburen tegenwoordig goed voor de helft van de wereldwijde productie. België, vooral de streek rond Kampenhout en Asse, volgt met dertig procent, Nederland neemt een vijfde voor zijn rekening.
Volgens Tony De Bock, de verantwoordelijke voor de afdeling vers en diepvries bij Colruyt, daalde de prijs voor een kilo witloof de afgelopen weken verschillende keren onder 1 euro. De Belgische winkelketen benadrukt dat in haar rekken uitsluitend Belgisch witloof te koop ligt. te verkopen. 'Momenteel kost een kilo 1,38 euro, maar die stijging is wellicht tijdelijk', zegt De Bock.
Het spreekt voor zich dat de telers het grootste slachtoffer zijn van de fikse prijsdalingen. Volgens Filip Fontaine, algemeen directeur van de Brava-veilingen in Asse en Kampenhout, verliezen zij op dit moment tot 60 eurocent per kilo witloof en teren ze op hun financiële reserves. 'Hoewel de productie dit jaar van een uitzonderlijke kwaliteit is, maken we de grootste prijscrisis in jaren mee.'
Om aan de malaise het hoofd te bieden overweegt de sector nu zelfs om een deel van de wortels te vernietigen om zo het aanbod te beperken. Momenteel lopen er gesprekken met de Boerenbond en sectorgenoten in het buitenland. In Nederland gaan stemmen op om van witloof opnieuw een typische wintergroente te maken en de productieperiode te beperken tot enkele maanden. 'Als je een product zo exclusief maakt, sterft het uit', vreest Fontaine. (nieuwsblad S.T)
Vrienden uit Nijlen winnen 300.000 euro én maken zich bekend. Vier vrienden uit Nijlen winnen met de Lotto 300.162 euro. Op zich niet bijzonder, want winnaars zijn er zowat elke week. Maar dat ze zich bekendmaken, is wél uitzonderlijk.
Geert De Mesmaeker (42), Tim Hens (35), Gert Buyens (30) en Jeroen Schauwvlieghe (28) wonnen samen 300.162 euro. Elk lid van het vriendenkwartet ziet zijn bankrekening dus met ruim 75.000 euro aandikken. Al kunnen ze dat zelf nog niet geloven.
'Ik viel haast van de pot' Ik zat zondagnacht met de krant op het toilet, herinnert Geert zich. Bij het nakijken van de Lottocijfers viel ik haast van de pot. Ik keek ze nog eens na, en nog eens, tot tien keer toe. Daarna belde ik mijn vrienden. Ze raasden stante pede naar me thuis. We vierden tot drie uur s morgens. Niet zon goed plan overigens, want ik stond in de ochtendploeg.
"Ik vroeg mijn baas dan maar een halve dag. Eerst kreeg ik die niet, omdat het druk is op het werk. Pas toen ik vertelde dat ik de Lotto won, mocht ik weer naar huis. En toen de som op mijn rekening stond, drong het echt tot me door.
Simpele gasten Het vriendenkwartet verzamelde gisteren in dagbladhandel t Krantje in Herenthout. In deze zaak van Hilde De Ceulaer en echtgenoot Jan Steurs brengen ze al twee jaar trouw elke zaterdag een formulier binnen. Ze spelen dan voor twaalf euro per man.
De geluksvogels zagen er geen graten in om zich bekend te maken. Hoewel Zoveel journalisten, als ik dat had geweten was ik in mijn bed blijven liggen, bekent Tim Hens zwetend voor een camera.
We zijn simpele gasten. We dachten dat er misschien één fotootje in een lokaal krantje zou verschijnen. Het lijkt er wel op dat we deze winkel net hebben overvallen.
Onbetaalbaar De uitbaters van t Krantje zijn alvast in de wolken. Het is de derde keer in elf jaar dat een klant hier wint. Voor het eerst is het zon groot bedrag. De vorige winnaars bleven anoniem. We weten waarom de Messe (Geert, red.) zich kenbaar maakt. Speciaal voor ons. Hij is een goede klant met wie we een band opbouwden. Hij beseft dat dit voor onze zaak onbetaalbare reclame is, legt Jan uit. (Gva)
De nieuwste fitnessrage is Zumba. Het is een combinatie van aerobics- en dansbewegingen op wereld- en latinmuziek, zoals Salsa en Merengue. Zumba betekent letterlijk: snel bewegen en lol maken.
De eerste basispassen komen uit de Merenguedans. We zijn meteen flink in beweging: stapje naar links, stapje terug, draaien met de heupen, stapje naar voren, stapje naar achteren, rondje draaien en weer opnieuw.
Alle spieren (benen, billen, buikspieren, middel en bovenlichaam) worden gebruikt en het zweet staat vrijwel meteen op ons voorhoofd. De bewegingen worden afgewisseld op verschillende muziekstijlen. Zo komen ook de basispassen uit de Salsa terug in de les. Je heupen worden flink los geschud en je beweegt je armen mee op het ritme en de beweging.
Om er nog een schepje bovenop te doen, dansen we het laatste kwartier met gewichtjes. We doen speciale oefeningen met de gewichtjes en we voelen dat zowel onze arm- als buikspieren goed getraind worden. We kunnen gelukkig zelf onze gewichtjes uitkiezen. Eén kilogram is vandaag wel genoeg! We sluiten de les af met een coolingdown.
Het klopt wat ze zeggen: het is een echte fitnessles waarbij je je spieren intensief traint, maar dat heb je bijna niet in de gaten door de afwisseling van de dansjes en de gezellige vakantiesfeer van de muziek waarop je danst.
De éérste stap die Leopold I als koning zette op Belgisch grondgebied, was in de Panne.
dat wordt nog elk jaar gevierd met Leopoldfeesten in de historische Dumontwijk. Met vandaag veel dans op het programma, en ook op 16 en 17/7 optredens, concerten, wandelingen en een spetterend vuurwerk als afsluiter.
175 jaar geleden werd prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha plechtig ontvangen in De Panne. Precies op 17 juli 1831 kwam hij met de koets via het strand van Duinkerke naar De Panne. Vier dagen later zou hij in Brussel de eed afleggen als eerste Belgische koning. De Panne herdenkt deze gebeurtenis met de Leopoldfeesten van 17 juli tot en met 20 juli.
Op 17 juli om 11u00 worden de feesten geopend door ZM Koning Albert II en Koningin Paola en om 20u00 kan u op de Leopold I Esplanade, ter hoogte van het Leopold I Monument, genieten van een galaconcert. Het concert wordt verzorgd door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine. Op 18 juli om 20u00 staat er straattheater en Belle Epoque op het programma. De Koninklijke Toneelvereniging Kink Kank Hoorn brengt enkele historische taferelen tegen de achtergrond van de beschermde Dumontwijk. Het geheel is opgevat als een soort poëziewandeling waar u van tafereel naar tafereel kan wandelen en ondertussen enkele opmerkelijke figuren uit 1831 kan ontmoeten. De wandeling start aan de Koninklijke Kapel (Paters Oblaten), Kapellelaan 5.
Terwijl Maurice Wouters, Cyriel uit Wittekerke, op zijn orgel speelt. Op 19 juli om 20u00 geven enkele Belgischeartiesten het beste van zichzelf in een hedendaags showprogramma. Artiesten zoals Katerine, Sandra Kim, Brahim, Johan Verminnen, Hadise, Freddy Bierset en Wim Soutaer zorgen gegarandeerd voor een spetterend optreden op de Leopold I Esplanade, onderleiding van Miguel Wiels. Om 20 juli de Leopoldfeesten op gepaste wijze af te sluiten staat er een grandioos vuurwerk op het programma. In combinatie met een hedendaags klank- en lichtspektakel wordt het ongetwijfeld een knallende afsluiter van deze vier dagen durende feesten. (zangtalent). Meer info: www.depanne.be
Dit is het belangrijkste dorp in het gebied, vol met grote roze stenen chateaus. In de zomer wordt hier een son-et-lumière show elk weekend vertoond. Kleine kinderen vinden de boerderij naast het chateau geweldig. Dit gebouw is bewaard gebleven zodat kinderen over het plattelandsleven en het verleden kunnen leren. Er zijn ezels, kippen en geiten.
Saint Fargeau: château de Saint-Fargeau
Dit kasteel, opgetrokken in rode baksteen, heeft een geschiedenis van tien eeuwen en is thans een van de mooiste voorbeelden van het Franse classicisme. Zijn huidige vorm kreeg het in de 15e eeuw. Voor de schitterende renaissancistische binnenplaats en het interieur is de 17e eeuwse Parijse architect Louis le Vau (architect van Versailles) verantwoordelijk.
In het Engelse park van 116 ha bevindt zich een enorme waterpartij, die van water wordt voorzien door de Bourdon. De oever van deze rivier biedt het beste uitzicht op het kasteel. In dit park staan ook 8 stoomlocomotieven opgesteld, waaronder het exemplaar van een locomotief uit 1905, die reed tussen Parijs en Rouen en daar topsnelheden van 120 km/u behaalde.
Op eigen gelegenheid zijn dit park en de gerestaureerde stallen te bekijken. Het interieur met o.a. Vlaamse wandtapijten, meubilair in verschillende Franse koningsstijlen en schilderijen is te bezichtigen met een gids en beslist aan te bevelen. Er worden vele activiteiten georganiseerd, waaronder een historisch spektakel (juli/aug.) met meer dan 600 acteurs en 60 paarden met licht- en geluidseffecten en ongelooflijk veel kostuums.
Sprinters of vluchters, wie trekt er aan het laatste eind? Vandaag gaat het over 192 km vlakke rit, het startschot wordt om 12,40 gegeven en de renners worden in Saint- Fargeau omstreeks 17,50 uur verwacht.
Na een wandeletappe waarin het sportieve aspect op het tweede plan kwam te staan volgt er op woensdag opnieuw een vlakke rit. Het peloton komt onderweg slechts twee hellingen tegen waardoor een massasprint opnieuw het meest realistische scenario is. De strijd om het groen duurt voort ...
Op het eerste gezicht lijkt de 192 kilometer lange etappe tussen Vatan en Saint-Fargeau op een kopie van de etappe van dinsdag : een rit van net geen 200 kilometer door een glooiend landschap. Op papier lijkt de route net niet straf genoeg om een massasprint te voorkomen. Omdat de renners van west naar oost rijden is er een goede kans op rugwind, waardoor er een snelle etappe verwacht mag worden.
Onderweg staan er twee heuveltjes van de vierde categorie op het programma. Na 45,5 kilometer is er de Côte de Allogny (1.5 km aan 4.5 %), na 150 kilometer is er de Côte de Perreuse (2 km aan 4.6 %). Vlak voor het ingaan van de laatste kilometer is er een afdaling. De laatste 500 meter zijn aan een gemiddelde van zes procent gemiddeld, wat in het voordeel is van de machtsprinters.
Favorieten
In de strijd om de groene trui is het verschil tussen Hushovd en Cavendish minimaal. Slechts zes punten si het verschil tussen de twee. Vanwege de lastige finish in Saint-Fargeau lijkt de sterke Noor hier zijn voorsprong uit te kunnen bouwen. Of kan Cavendish het verschil kleiner laten worden? Hushovd zal minimaal tweede moeten worden om zijn trui te behouden.
Óscar Freire kan revanche nemen voor zijn nederlaag in Barcelona. Tom Boonen was in sprints heuvelop altijd een renner om rekening mee te houden, maar rijdt geen gelukkige Tour. Kenny van Hummel hoorde op dinsdag bij de tien snelste sprinters en van hem mag verwacht worden dat hij zich opnieuw in de strijd om de dagzege gaan mengen. (wielernieuws)
Mark Cavendish won met sprekend gemak de spurt in Issoudun en degradeerde Hushovd, Farrar en vooral de rest van de spurters tot kneusjes. De Brit maakt zo vijf punten goed op Hushovd in de strijd om de groene trui. "Ik hou van het groen en wil die trui erg graag terug", aldus Cavendish. "Na de rustdag zag je dat iedereen fris zat, maar wij hebben de rit in volle finale toch weer stevig in handen genomen. Mijn maats hebben me, ondanks die straffe finish, opnieuw perfect afgezet."
Cavendish zit aan drie stuks
De teller van Cavendish in deze Tour staat inmiddels op drie. Maar daar wil hij niet bij laten. "In mijn dromen zou ik nog graag vier ritten winnen. Al geef ik toe dat twee realistischer lijkt. Vooral de Champs-Élysées staat met stip in mijn agenda genoteerd." (odbs)
KORT PORTRET MARK CAVENDISH Geboortedatum: 21 mei 1985 Geboorteplaats: eiland Man (GBr) Nationaliteit: Brit Lengte: 1m75 Gewicht: 70 kg Profrenner sinds 2005 Ploegen: Sparkasse (2005-2006), T-Mobile (2007), High Road (2008), Columbia-High Road (2009) Palmares: 55 profzeges:
2005: 5 zeges - Sydney, Brits kampioenschap wegcircuit, Mallory Park, Silber-Pils Preis, Tönissen - rit Ronde van Verlijn als belofte - wereldkampioen ploegkoers met Robert Hayles, 4e WK scratch
2006: 2 zeges - Sandown, rit Ronde van de Olympische Solidariteit - rit Ronde van Thüringen en twee ritten Ronde van Berlijn als belofte - 4e WK ploegkoers met Robert Hayles
2007: 11 zeges - Scheldeprijs Schoten, twee ritten Vierdaagse van Duinkerke, twee ritten Ronde van Catalonië, rit Ster Elektrotoer, rit Ronde van Denemarken, rit Eneco Tour, proloog en rit Ronde van Groot-Brittannië, rit Franco Belge - 2e Franco Belge 2008: 21 zeges - twee ritten Driedaagse De Panne-Koksijde, Scheldeprijs Vlaanderen, Made (crit), proloog Ronde van Romandië, twee ritten Ronde van Italië, rit Ster Elektrotoer, vier ritten Ronde van Frankrijk, Heerlen (crit), Peer (crit), Herentals (crit), drie ritten Ronde van Ierland, drie ritten Ronde van Missouri - wereldkampioen ploegkoers met Bradley Wiggins - 9e ploegkoers Olympische Spelen met Bradley Wiggins 2009: 16 zeges - twee ritten Ronde van Qatar, twee ritten Ronde van Californië, rit Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Driedaagse De Panne-Koksijde rit 2 en rit 3, Giro d'Italia rit 9, rit 11 en rit 13, Ronde van Zwitserland rit 3 en rit 6, Tour de France rit 2 Monaco-Brignoles, rit 3 Marseille-La Grande Motte, rit 10 Limoges-Issoudun.
Christopher Sands, de 25-jarige Britse zanger die om de twee seconden hikt, blijkt een hersentumor te hebben. Die zou de oorzaak zijn van Sands' hikprobleem, dat nu al meer dan twee jaar aansleept.
In maart van dit jaar onderging Sands nog een operatie aan de maagingang in de hoop dat dit zijn probleem zou oplossen. Vorige week kreeg hij van een Japanse arts te horen dat hij een hersentumor van 1,2 centimeter doorsnede heeft, die bijna niet te opereren valt.
Het is nu bang afwachten op de resultaten het medisch onderzoek. Die moeten uitwijzen of de tumor goed- of kwaadaardig is. (de standaard) (Bekijk hier de video)
Prins Laurent rijdt met fiets langs sociale buurtprojecten
Prins Laurent fietste gisteren door de stad Antwerpen om de buurtprojecten van Manus te inspecteren. Zijn doortocht en geploeter met elektrische fiets bleven niet onopgemerkt. Wij reden mee.
Bij het kantoor van Manus op de Jan Denucélaan verzamelt zich maandagmiddag om 13u een gezelschap om prins Laurent te vergezellen op zijn fietstocht door de stad. De prins komt naar Antwerpen om met eigen ogen het werk van het buurtbeheerbedrijf te zien. Laurent is nauw betrokken bij Manus, dat sociale tewerkstelling aan ecologische activiteiten koppelt. Hij schonk twee jaar geleden een aantal elektrische fietsen aan de instelling en steunt soortgelijke projecten in Wallonië.
De prins arriveert twintig minuten te laat, waardoor het welkomstwoord van directeur Paul Busschots van Manus beperkt blijft tot het bedanken van de aanwezigen, onder wie ook de schepenen Robert Voorhamme, Guy Lauwers en Phillip Heylen. Met een flinke glimlach bekijkt een groepje buurtbewoners hoe de fiets van de prins wordt opgepoetst. Het pelotonnetje komt moeizaam op gang. Laurent moet zichtbaar wennen aan de elektrische fiets. Maar het instrueren van zijn bediende, die de zwarte jeep van de prins achter hem aan moet sturen, zorgt voor het grootste oponthoud.
Handen schudden
Bij het eerste werfbezoek van een sociaal woningcomplex in de Prekerstraat is de prins zichtbaar in zijn element. Burgemeester Robert Verbeeck van de buurtgroep Open Tuin heeft zijn uniform aangeschoten en leidt Laurent rond door de wijk. De prins schudt handen, poseert en filosofeert over een oplossing voor het illegaal storten van afval.
Onderweg naar de kathedraaltuin, het volgende werfbezoek, loopt het gezelschap weer wat vertraging op. Laurent kiest terloops voor een andere route, hij laat zich bijpraten over de geveltuinen in de Sint-Andriesstraat en wil alles weten over de problematiek van het Muntplein. Ook is hij niet tevreden over zijn fiets, maar een toegesnelde agent te fiets verhelpt het probleem voordat de zwarte jeep in actie moet komen.
Dorstig
De werfbezoeken ten spijt toont de prins zich fietsend door de stad het meest in zijn element. En fietsen maakt dorstig. Na overleg leidt Laurent het gezelschap naar de Grote Markt, waar hij zich van een cola laat bedienen. Waar de schepenen door de buurtbewoners worden aangesproken op al dan niet goed beleid, is de prins de meeste tijd kwijt aan poseren en handen schudden, al is er van een massale toeloop geenszins sprake.
Aan het einde van de dag blikt de prins tevreden terug in het Manuskantoor. Het project loopt hier goed. Mijn bezoek is toch ook een erkenningsteken voor de arbeiders. Ik denk dat het waardevol is geweest. Dat was het voor Manus zeker, maar de prins genoot vooral van een plezierige fietstocht. (Gva T.S)
Boonen aan de rol met andere vrouw, Lore wou vertrekken
Gelukkig is alles uitgepraat!
Tom Boonen heeft het de afgelopen maanden niet alleen bruin gebakken met zijn cokeavonturen, hij heeft ook nog eens vriendin Lore Van De Weyer voor schut gezet. Nadat Boonen haar had verteld dat hij een andere vrouw had gekust in een dronken bui tijdens een uitstapje in Gent twee dagen na zijn nationale titel, pakte de vrouw haar koffers. Inmiddels zijn de plooien tussen het koppel weer gladgestreken. "Ik heb me laten meeslepen, hoe kon ik zo dom zijn", vertelt Boonen vrijuit in Dag Allemaal en Story, die met het verhaal uitpakken. "Ik ben blij dat we hier samen zijn uitgeraakt want Lore is alles voor mij."
Over de schreef na uitstapje Enkele weken geleden ging de Belgische tricolore iets drinken met zijn ploegmakkers in de Gentse uitgangsbuurt. Hij ging opnieuw over de grens en maakte stevig amok aan een frituur. "Amai, die Boonen heeft zich nogal misdragen", zegt frituuruitbater Jerry in Dag Allemaal. "De man heeft verdomme gestolen van mij. Hij was het wachten beu en besloot dan maar zichzelf te bedienen. Toen geep hij een cheeseburger van een andere klant en begon die op te eten. Ik maakte me kwaad, maar met die man viel niet te praten. Hij was ladderzat, misschien zelfs stoned. Hij was compleet van de wereld weg, at die cheeseburger rustig verder op en vertikte het om die 2,20 euro te betalen."
Alles opgebiecht Boonen kuste ook opzichtig met een vrouw. Toen hij thuiskwam, biechtte hij alles op aan Lore. "Tom kwam thuis en zei: 'Ik ben iets gaan drinken en het is uit de hand gelopen'. Toen heeft hij alles opgebiecht. De dag erna belde er iemand die mij dacht te verrassen met foto's van wat er was gebeurd, maar gelukkig had Tom mij alles verteld", aldus een emotionele Lore. "Ik kon dat niet verzwijgen. Gelukkig heb ik geen schrik om iets tegen Lore te vertellen", voegt Boonen eraan toe.
"Koffers gepakt" Maar voor Lore liep de emmer over. "Er zijn harde woorden gevallen. Ik heb ook mijn koffers gepakt", vertelt ze. "Het moment dat Lore vertrok, was vreselijk. Zoiets wil ik nooit meer meemaken", hoopt Boonen. "Ze is het belangrijkste in mijn leven. Als het haar op een dag allemaal te veel wordt, dan stop ik met wielrennen."
"Alles verwerkt" Toch overwon het koppel ook deze storm. "We hebben het nadien uitgeklaard en verwerkt. De mensen mogen weten dat we een doodgewoon koppel zijn", benadrukt Lore. "Tom is geen duivel en ik ben geen engeltje. Tom kan domme dingen doen, maar hij is er dan achteraf ook echt ziek van. Soms denk ik 'had ik maar een megabraaf ventje', maar het is goed zo."
"Erger dan cocaïneverhaal" Volgens Boonen was dit voorval erger dan het hele cocaïneverhaal. "Daar stonden we samen voor. Lore weet, na mij, het best hoe ik leef. Dat is helemaal niet zo uitbundig als dat wordt voorgesteld. In dit geval had het niet veel gescheeld of ik stond er alleen voor. Dat had ik veel erger gevonden", beseft de kopman van Quick.Step.
Kinderwens Nu ze dit achter de rug hebben, denken Tom en Lore zelfs aan kinderen. "Voor mij wordt dat steeds belangrijker. Lore durft ook al eens een baby in mijn armen te leggen", luidt het bij Boonen. Concrete plannen om een gezin te stichten, hebben ze evenwel nog niet, maar het koppel geeft toe nogal impulsief te zijn. "Bij ons worden belangrijke beslissingen nooit gepland", weet Lore. "De belangrijkste dingen overvallen je. Een klik op het moment, en dan doe je dat gewoon", aldus Boonen.
Manager: "Erg dom" In Dag Allemaal reageert Patrick Lefevere ontwijkend, maar zijn manager Paul De Geyter is spraakzamer. "Dit is erg dom. Het is stom, ik kan niet anders zeggen. Maar je weet ook in welke periode dat was: de druk op hem was langs alle kanten zeer groot. Het blijft stom. Maar er zijn nu eenmaal momenten dat er erg veel stress is, en dan gebeurt er al eens iets." (dea/kh)
Compromis afgeschoten: "Wie met oortjes rijdt naar huis"
De tiende Touretappe vandaag tussen Limoges en Issoudun zal zonder de gebruikelijke oortjes worden gereden. De door Astana-ploegleider Johan Bruyneel opgestarte petitie, ondertekend door veertien van de twintig deelnemende teams, bracht geen zoden aan de dijk. De Internationale Wielerunie (UCI) liet eerst toe dat de twee beste renners van elke ploeg toch met oortjes mochten rijden, maar krabbelde nadien terug. Jury-voorzitter Martin Bruin heeft zopas laten weten dat wie straks met oortjes aan de start verschijnt, de Tour moét verlaten. Het compromisvoorstel is dus afgeketst. Pas om 12.40u, wanneer de rit van start gaat, zal de oortjessoap aan zijn (hopelijk) laatste aflevering toe zijn.
Tourorganisator ASO nam enkele maatregelen om de veiligheid van de renners vandaag te garanderen. Achterin de koers worden geen wagens met vips en genodigden in de stroom van de ploegleiders toegelaten, dit om het werk van de ploegleiders te vergemakkelijken. Voorin, in geval van een ontsnapping, wordt dat aantal beperkt en moeten de aanwezige auto's zich achter de laatste ploegleiderswagen in de linkerfile schikken. Tot slot wordt een extra ardoisier ingeschakeld om bij een ontsnapping de renners te informeren over de tijdsverschillen. (hln/dea)
Uitgebreid plonzen doe je binnen en buiten in het moderne Netepark, vlak bij het station van Herentals en midden in het groen. Bezoek vlakbij ook Hidrodoe, het doe-infocentrum over water.
De waterexpert beantwoordt hier al je vragen over Hidrodoe
Issoudun is een gemeente in het Franse departement Indre (regio Centre) en telt 13.685 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Issoudun.Issoudun bezit een opmerkelijk museum, het Musée de l'Hospice Saint-Roch.
Dit bestaat uit twee gedeelten: Het Hôtel-Dieu, een ziekenhuis uit de twaalfde tot vijftiende eeuw met oude medische instrumenten en een oude apotheek en een nieuw gebouw met wisselende tentoonstellingen en een vaste verzameling van moderne kunst.
Issoudun ligt tussen hoofdstad Parijs en het Centraal Massief. De streek is befaamd om de witte wijnen, de kastelen en de prachtige tuinen. Kamperen in Cher is een onvergetelijke ervaring. Rustig en niet te heuvelachtig, dus ook met de fiets goed te verkennen.
Na de rustdag kunnen de renners weer aan de bak met een 194 kilometer lange overgangsetappe (zonder oortjes) tussen Limoges en Issoudun.
Op de traditionele (14 juli) Franse feestdag zal de strijd om een eventuele derde Franse ritzege los barsten. Daarnaast zal de strijd om de groene trui steeds nadrukkelijker een rol van betekenis gaan spelen.
Parcours Het peloton zet koers richting de Vogezen. In de beginfase staan er drie colletjes van de vierde categorie op het programma. De Côte de Salvanet na 12,5 kilometer is een uitgelezen mogelijkheid voor een eerste ontsnappingspoging. Hierna volgen nog de Côte de Saint-Laurent-les-Eglises (na 27,5 kilometer) en de Côte de Bénévent-l'Abbaye (na 58,5km). De laatste kilometers zijn enigzins dalend. Een massasprint in de straten van Issoudun ligt voor de hand.
Favorieten Op de nationale Franse feestdag zullen er ongetwijfeld Franse renners zijn de in de aanval gaan. Rasaanvallers als Sylvain Chavanel, Thomas Voeckler, Jérôme Pineau en Pierrick Fédrigo zullen zich willen laten zien. Waarschijnlijker is het echter dat de zege naar een sprinter gaat. De Brit Mark Cavendish is met twee ritzeges tot nu toe opnieuw topfavoriet. In de Pyreneeën is hij zijn groene trui kwijt geraakt aan Thor Hushovd. Zijn achterstand van elf punten wil hij ongetwijfeld verkleinen.
Naast Hushovd en Cavendish maakt ook Óscar Freire een kans. Een ritzege van Oscarito zou de voor Rabobank tegenvallende Tour in één keer glans geven. Hetzelfde telt voor Quick-Step en Tom Boonen. Met Feillu en Mondory heeft Frankrijk twee sprinters in huis die op Quatorze Juillet het Franse feest compleet kunnen maken. Of zal het ontbreken van de oortjes toch roet in het eten gooien. (wielernieuws).