'Creatie met Luikse wafels' op huwelijk van Kompany
Het trouwfeest van Vincent Kompany en Carla Higgs, afgelopen zaterdag, vond dan wel plaats in een Brits kasteel, de Rode Duivel wilde wel Belgische garnalen en Luikse wafels op het menu. De Brugse traiteur Wim Casteleyn verzorgde de catering.
Wim Casteleyn (foto) is niet alleen traiteur, maar ook al meer dan tien jaar de chef van de Rode Duivels. Hij maakte ook het boek Scoren aan tafel, waarin hij de lievelingsgerechten en eetgewoontes van elf voetballers, onder wie Kompany, onder de loep neemt. 'Na al die jaren bij de nationale ploeg heb ik een goeie band met de Rode Duivels', zegt Casteleyn. 'Een paar maanden geleden kwam Vincent Kompany dan ook naar mij om de catering voor zijn huwelijk in Engeland te verzorgen, want ik ben het gewoon om in het buitenland te koken.
De meeste ingrediënten werden goed op tijd in Engeland besteld en Vincent had maar twee verzoekjes: Belgische garnalen als voorgerecht en Luikse wafels als dessert. Natuurlijk hebben we die niet zomaar op een bord gelegd. We hebben speciale creaties gemaakt. Het decor van Castle Asbhy was schitterend, maar Kompany wilde zijn huwelijk vooral in familiekring vieren. Er was zeker geen grote massa genodigden. Ik heb ook geen andere bekende voetballers gezien, want toen stond ik in de keuken. Vincent was na afloop alleszins gelukkig, maar welke man is dat niet na zijn trouwdag?' (jug nieuwsblad)
Ze zijn getrainde doktors, hun ouders vooraanstaande schrijvers, maar toch houdt deze identieke tweeling (33) er al twintig jaar lang een angstaanjagend tweegevecht op na. Maria en Katy Campbell lijden aan een zware anorexiastoornis. Voor 1 meter 65 wegen ze nauwelijks 38 kilogram.
Een gesprek tussen hun ouders, toen de tweeling elf jaar was, veranderde hun leven. "We stonden boven op de trap en hoorden papa tegen mama zeggen dat wij kleine meisjes al bijna echte jonge vrouwen waren. Dat we heupen kregen", aldus Katy. Een op het eerste gezicht onschuldige opmerking, maar Mary reageerde woedend en samen besloten ze vanaf die dag nooit meer te eten en hun heupen te verliezen, om zo hun ouders te straffen. Katy: "En dat is wat we tot nu toe ook gedaan hebben."
Loden bal om de enkels Die eetstoornis zou de rest van hun leven bepalen, maar dat leven vooral verwoesten. "Het is als een loden bal die rond mijn enkels hangt en ik niet van me afgeschud krijg", zegt Maria. "Het is echt een obsessie geworden: wat ik eet, hoeveel calorieën ik verbruik, hoeveel ik vandaag weeg en morgen zal wegen." Tot wanhoop van hun ouders, de nu 58-jarige Christy en zijn vrouw Clare (56), die de twee het grootste deel van hun leven in klinieken zagen doorbrengen.
Ware hel Vandaag staat de tweeling opnieuw voor een herstelkuur, met dit verschil dat ze er nu van overtuigd zijn de ziekte te kunnen overwinnen. "Ik ben het beu", vervolgt Maria. "Alles ben ik kwijt door anorexia. Mijn leven, mijn huis, mijn haar, mijn job, echt alles... Het moet nu maar eens gedaan zijn." Ook haar zus Katy is getergd. "Ik kan nog amper wandelen van de rugpijn. Mijn hartslag is onregelmatig, ik heb op verschillende plaatsen chronische pijn en heb pillen nodig omdat mijn nieren niet meer werken. De herstellingskliniek is een ware hel. Alsof ik telkens de gevangenis in moet. Ik heb de voorbije weken zoveel angst dat ik nog amper kan slapen. Maar dit zal de laatste keer worden. Nu moet ik beter worden."
In Groot-Brittannië lijdt één vrouw op honderd tussen vijftien en dertig jaar aan anorexia. Bekijk de foto's van de tweeling hier. (odbs)
Ouders belangrijkste rolmodel bij seksuele vorming
Bij het vormen van hun seksuele identiteit laten jongeren zich leiden door hun vrienden of zelfs door hun idolen, dat wordt althans algemeen aangenomen. Volgens een nieuwe Canadese studie spiegelen de meeste jongeren zich op seksueel vlak echter vooral aan hun eigen ouders.
Van de 1000 jongeren tussen 14 en 17 die ondervraagd werden, gaf 45% aan dat hun ouders de grootste voorbeelden zijn op seksueel vlak. 32% inspireerde zich op zijn vrienden, terwijl slechts 15% een voorbeeld nam aan een idool.
Risico's Volgens de Montreal Gazette waren de tieners die zich spiegelen aan hun vrienden het meest seksueel actief en hadden zij ook het meest onveilige seks. Tieners uit families waar openlijk over seksualiteit gepraat wordt, waren zich daarentegen meer bewust van de risico's die verbonden zijn aan het actief zijn op seksueel gebied.
Moeders Opvallend was dat ondervraagde ouders net het tegenoverstelde dachten. Bijna 80% van de moeders beweerde dat hun kinderen vooral beïnvloed werden door de vriendenkring. Volgens de onderzoekers is dat niet zonder gevaar. "Ouders moeten beseffen dat hun eigen gedrag een grote invloed heeft op hun kinderen", zegt dr. Jean-Yves Frappier. "Open communicatie zorgt voor een verantwoordelijk en veilig gedrag bij de tieners." (lbs)
Ze was ooit zo hot, dat ze in een paskamer moest vluchten om haar fans te ontlopen. Hoe hot Kadèr Gürbüz op haar 41ste nog is, kunt u vanaf vandaag ontdekken in 'Familie'.
Actrice Kadèr Gürbüz. Wacht eens even, zult u denken, waar ken ik dat meiske van? Van Flikken en van Thuis natuurlijk. En van haar blote borsten, die maar blijven circuleren op het internet. Vanaf vanavond is ze te bewonderen in Familie als Caroline, de assertieve pr-verantwoordelijke van winkelketen F@C die neus tegen neus zal staan met Veronique Van den Bossche.
Te druk om goed te zijn
Lang geleden dat u Kadèr Gürbüz op het scherm zag? Dat is maar een idee, zegt Kadèr. 'Ik heb het écht wel druk gehad, hoor. Ik heb al zes jaar een eigen theatergezelschap, ik speel in de nieuwe Eén-reeks De vijfhoek, ik doe een stem in de film Kung-Fu Panda 2 en ik spreek ontzettend veel reclamespots in. Uiteraard kom ik nog altijd op tv met de eeuwige herhalingen van de Ketnetreeks W817.'
Die Ketnetreeks W817 - spreek uit als 'wacht eens even' - heeft sinds 2003 al flink wat stof vergaard, maar Eén blijft de reeks uitzenden. 'Zo zijn er altijd opnieuw jongeren die me herkennen. Dan zie ik ze kijken: amai, die is oud geworden. Ik denk bij die oude beelden vooral: amai, ik had toen nog spleten tussen mijn tanden. Toen de reeks werd uitgezonden, ben ik tien jaar lang door scouts nagekeken. Eén keer ging ik winkelen in Antwerpen en begon het rond mij een beetje druk te worden. Ik ben in kledingzaak Mango een pashok ingevlucht om tien minuten op adem te komen. Ik vind aandacht niet erg, maar heel soms heb ik er niet veel zin in. W817 was de eerste serie op Ketnet en was behoorlijk gedurfd. Er was toen ook niet zoveel controle op de inhoud. De reeks was bedoeld voor 16-jarigen, tot ze vaststelden dat het publiek veel jonger was.'
Stapje voor op Hollywood
Iedereen mag dus op twee oren slapen: Kadèr Gürbüz zwemt in het werk. 'Ik was wel bang natuurlijk. Na je veertigste gaat het in deze wereld bergaf, hoor je langs alle kanten. Nu ben ik 41 en heb ik té veel werk. Misschien ben ik wel als goede wijn. Met kleren aan vind ik mezelf nog geweldig, zeg ik altijd. Naakt zou ik niet meer in het felle licht willen staan, eerder in het zachte licht op de gang. Ik ben heel streng voor mezelf, ik wil gewoon mooi oud worden. Hoe ik mezelf verzorg? Ik ga heel veel naar de dermatoloog omdat ik veel allergieën heb. Ik gebruik ook al tien jaar zonnecrème, winter en zomer. Als kind had ik veel last van pigmenten. Daarom ga ik nooit met mijn gezicht in de zon; ik draag altijd een hoed of zit onder een parasol. Eigenlijk ben ik de rage in Hollywood voor: daar zie je sterren in halve burka's op het strand.'
'Sporten doe ik met opstoten. Dan ga ik drie maanden lang vier keer per week naar de fitness om dan weken niks meer te doen. Dansen doe ik niet meer, sinds Sterren op de dansvloer. Ik moet een doel hebben, vermageren of verdikken doe ik alleen voor een rol. Ik heb gelukkig goede genen, want ik eet verschrikkelijk graag. Eten is voor mij pure passie. Geef mij maar een culinair programma: eten en mensen interviewen in binnen- en buitenland. Voorlopig zit zo'n programma er niet in, vermoed ik. Maar geen erg, ik kan nog een tijdje mee.' (lacht)
De meeste baby's lachen zo'n 400 keer per dag, voor kleuters is dat ongeveer 300 keer. Wanneer je volwassen wordt, daalt het aantal glimlachjes tot minder dan 20 per dag. Wie streeft naar een gelukkiger leven, kan dus heel wat leren van een pasgeborene.
Meteen na de geboorte laat een baby zijn zintuigen werken en wil hij zoveel mogelijk impulsen in zich opnemen. Ook later is een kind zich voortdurend bewust van alles wat rond hem gebeurt en merkt hij de kleinste details op. Volgens onderzoekers is dat te verklaren doordat baby's meer hersencellen én minder afremmende neurotransmitters hebben dan volwassenen.
Creatief Elke volwassene leert om zich te focussen op de dingen die echt belangrijk zijn, waardoor je slechts een klein deeltje van de wereld in je opneemt. Vaak concentreren we ons zelfs op de verkeerde informatie en negeren we de positieve dingen die ons leven mooier, succesvoller en gelukkiger kunnen maken. Bovendien zijn we daardoor ook minder creatief dan kinderen en staan we minder snel open voor nieuwe dingen.
Mediteren Volwassenen moeten dus leren denken als een baby, maar dat lijkt ons niet zo eenvoudig. "Toch wel", zegt schrijfster Karen Salmansohn. "Je moet gewoon leren mediteren!" Psyschologe Alison Gopnik van de Berkeley universiteit bevestigt dat: "Het bewustzijn van een baby is gelijkaardig aan dat van volwassenen die aan meditatie doen. Mediteren doet onze focus op het slechte verdwijnen en maakt ons bewust van de volledige realiteit."
Boeddhist De relatie tussen mediteren en gelukkig zijn werd wetenschappelijk bewezen door dr. Richard Davidson, één van de grootste hersendeskundigen ter wereld. Hij testte het brein van een Tibetaanse boeddhist - die enkele uren per dag mediteert - en ontdekte dat de man een extreem hoog links-rechts ratio had in zijn prefrontale cortex, hét MRI-bewijs van een gelukkige en ontspannen geest.
De conclusie van schrijfster Karen Salmansohn? "Mediteren kan echt helpen om te leren denken als een baby. Het is een aanrader voor iedereen die graag wat meer wil lachen." (lbs)
Peter Goossens presenteert kookboek als afsluiter van superdruk jaar
Peter Goossens is klaar met zijn 'Meesterlijke klassiekers'-kookboek. Op tv zocht hij dit jaar een nieuwe beste hobbykok, een stagiair voor zijn restaurant en richtte hij een eigen culinaire zender op. Je zou haast vergeten dat de man ook nog in de potten roert van zijn driesterrenzaak 'Hof van Cleve'.
Voor wie eraan twijfelt of Goossens het écht zo druk heeft? Gisteren stelde hij Meesterlijke klassiekers - het televisieprogramma in boekvorm - voor in zijn restaurant in Kruishoutem. Zes interviews werkte hij af. Tussen negen en elf, fotosessie inbegrepen. Meer tijd was er niet. Eerst moest hij zijn equipe aan het werk zetten, daarna moest hij opnieuw de keuken in. 'Want ik moet vandaag opnieuw twee wedstrijden winnen in de Champions league', zo noemt de sterrenchef zijn middag- en avondservice. Goossens nam tussen de interviews tijd voor een driesterrenontbijt: koffie (met melk) en versgebakken toast met oeuf mimosa, américain met Tierenteyn-pickles, pata negraham en rauwe zalm.
Dieettrucjes
Goossens zag er zo vroeg in de ochtend wat moe uit. 'Vind je? Ik ben niet moe hoor. Maar het is wel wat veel geweest, de laatste tijd. Altijd was er iets. Het restaurant in de eerste plaats, want dat blijft mijn bakermat. Maar daartussen had ik televisieopnames, moest ik naar evenementen of naar vergaderingen van één van de adviesraden waar ik lid van ben... Dus ja, het zal deugd doen om het deze zomer een beetje rustiger aan te doen. Al kan ik, behalve de drie weken dat het restaurant gesloten is en dat ik met mijn gezin op vakantie ga, nooit helemaal loslaten. Als mijn Njam!-collega Gert Verhulst een week niet op Studio 100 is, dan blijft de winkel daar probleemloos draaien. In mijn restaurant is dat anders, alles begint en eindigt bij mij.'
Eén voornemen heeft Goossens alvast: 'Tijdens mijn vakantie gaat mijn telefoon af. Ze mogen me proberen te bellen, het zal niet lukken.'
Dat hij wat kilo's verloren is, het afgelopen jaar, heeft niets te maken met zijn slopende levensstijl. 'Ik probeer wat minder te eten. Ik heb daar twee trucjes voor: ik eet mijn bord nooit helemaal leeg, en ik schep zeker niet bij.'
Vol-au-vent met zwezerik
In zijn nieuwe boek, Meesterlijke klassiekers, geeft Peter Goossens zijn recepten van klassiekers als vol-au-vent, stoverij of kaaskroketjes prijs. 'Maar ik leer de hobbykoks wel om er iets extra lekkers van te maken. Vol-au-vent wordt eens zo lekker met vers gepelde garnaaltjes, hollandaisesaus en kalfszwezerik. Ik vind het belangrijk dat de mensen thuis lekker eten en dat ze daarin gestimuleerd worden door de boeken en televisieprogramma's die ik maak. Want wie thuis goed eet, gaat ook graag op restaurant.'
Na de zomer doet Goossens het in zijn restaurant met een extra kracht. Dan vervoegt Glenn Vandenberghe (18), de winnaar van De Keuken van de meester, de equipe van het team van 'Hof van Cleve'. De jongen won een cheque van 25.000 euro en een stageplaats bij de sterrenchef. 'Ik weet niet wat de mooiste prijs is: het geld of de stage. Het is een pak geld voor zo'n jonge kerel. Als hij er goed mee omspringt, kan hij er veel mee doen. Maar de stage wordt ook zeer interessant voor hem. Na een paar maanden moet hij alles uit mijn boek perfect kunnen klaarmaken. (lacht) Hij begint in september bij mijn patisserieteam.' (JanClaes nieuwsblad)
We vroegen Brigitte Fourie (55) uit Leuven hoeveel zij verdient ...1.330 euro netto
Brigitte en haar man zijn zelfstandige slagers en baten een slagerij uit in Leuven. Zij helpt haar man in het atelier, bedient de klanten in de winkel en beheert de paperassen.
Brigitte Fourie (55), Leuven
Burgerlijke staat: gehuwd
Beroep: slagersvrouw, voltijds (zelfstandige)
Nettoloon: 1.330 euro
Brutoloon: niet van toepassing
Extras: pensioensparen
Wat vind je van je inkomen?
Mijn inkomen mag gerust wat hoger liggen. Maar dat hangt grotendeels af van de klant. Als wij meer willen verdienen, moeten wij harder werken. Bovendien liggen de onkosten hoog.
Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?
Neen, op mijn leeftijd verander ik niet meer van werk (lacht).
Spaar je?
Ik probeer te sparen, maar de laatste jaren is dat toch minder. De economische crisis speelt een rol en onze kosten liggen steeds hoger. Als je de prijzen van de vleeswaren mee laat stijgen met de kosten, verjaag je de klanten.
Wat is je grootste kost?
Personeel, elektriciteit en onderhoud van het huis.
Waar kan je echt geen geld aan geven?
Aan prullen, zoals kerstversiering of decoratie.
Waar geef je graag geld aan uit?
Ik koop graag iets om mijn interieur op te fleuren. Aan mijn kinderen en kleinkind geef ik ook graag geld uit.
Stel dat je morgen een fikse loonsopslag krijgt. Wat doe je met het geld?
Ik zou niet veel veranderen. Het enige wat ik wil, is wat meer tijd. Ik zou de winkel een dag per week meer sluiten. ( kg jobat)
De zon schijnt, dus tijd om op te ruimen voor de vakantie begint. Opruimen is de trend van het moment. Er is zelfs een blitse Engelse naam voor, decluttering (magazine nieuwsblad Stefanie Van den Broeck, Maarten Vande Wiele)
10 tips om te Declutteren
1. Eén in, twee uit Stevig opruimen heeft natuurlijk weinig zin als je telkens nieuwe spullen (lees: rommel) in huis haalt. Een gouden regel is dus dat je voor elk nieuw ding dat erin komt, twee oude dingen buiten gooit. Nog een tip van professional Colin Wright: 'In plaats van allerlei middelmatige dingen te kopen - een nieuwe televisie, nieuwe schoenen, cd's én een gitaar - spendeer je beter wat meer geld aan één ding waar je echt om geeft: een héél goede gitaar, bijvoorbeeld.'
2. Verwittig de rest Zelf kan je natuurlijk zoveel 'consuminderen' als je wil, maar als jij - en je kinderen - op ieder verjaardags-, kerst- en sinterklaasfeest worden overstelpt met nieuwe cadeaus, dan schiet het niet op. Daarom kan je je gulle vrienden en familie misschien overtuigen om allemaal samen te leggen voor één groot cadeau dat jullie écht kunnen gebruiken, in plaats van tien spulletjes die - zeker in kinderogen - al gauw in derommelhoek belanden. Ook ervaringscadeaus zijn een leuk alternatief: tickets voor een tof concert bijvoorbeeld, of een bon voor de sauna.
3. Weg met die kasten! Hoe meer opbergruimte, hoe meer rommel. Haal dus geen nieuwe kasten in huis, maar reorganiseer - en leeg! - de oude. Denk ook twee keer na voor je allerlei spullen op zolder of in de garage dropt: ga je ze écht nog gebruiken? Of zullen ze daar gewoon stof staan vergaren?
4. Creëer een 'tussendoos' Voor 'moeilijke gevallen' - een lelijke trui die je van oma hebt gekregen, of een stapel kindertekeningen - is een tussendoos handig. Stop al die twijfelspullen in een kartonnen doos en laat ze een jaar staan. Als daarna blijkt dat je nooit de behoefte hebt gevoeld om in die doos te kijken, gooi ze dan ongeopend de deur uit.
5. Gééf! De een zijn troep is de ander zijn snoep. Met andere woorden: spullen die voor jou waardeloos lijken, kunnen voor heel wat anderen erg nuttig zijn. Gooi die rommel dus niet zomaar in de vuilnisbak, maar geef weg aan goede doelen, breng naar de kringloopwinkel of zet op eBay, zo verdien je er nog wat aan.
6. Doe het een kwartier per dag Toegegeven: eigenlijk is opruimen gewoon saai. Dus je moet jezelf er ook geen uren mee vervelen. Een goede manier is om het elke dag een kwartiertje te doen. Je hoeft er trouwens geen tijd mee te verliezen: ruim de keuken op terwijl je aardappelen op het vuur staan, of neem de badkamer onder handen als je kleuter in bad zit. Al moet je wel gestructureerd te werk gaan: kamer per kamer werkt het best. Zo zie je veel sneller resultaat.
7. Geef het een jaar Wie met een overvolle kleerkast zit en moeilijk spullen kan weggooien, heeft misschien iets aan deze tip. Kleren zijn er orn te dragen, dus al de rest mag weg. Om te ontdekken wàt die rest dan is, kan je al je kleerhangers omgekeerd in je kast hangen. Telkens als je iets draagt, hang je het nadien terug met de kleerhanger in de juiste positie. Na een jaar kan je zien hoeveel kleren er ongedragen bleven.
8. Schakel hulp in Veel spullen hebben een emotionele waarde, maar eigenlijk zit die waarde vooral in je hoofd. De objecten zelf kan je dus met een gerust hart buitengooien. Om dat emotionele proces wat te verlichten, kan je een goede vriend of vriendin uitnodigen. Zij bekijken de dingen met iets meer afstand en zullen je verzekeren dat die spuuglelijke tuinkabouter eruit moet, willen of niet.
9. Declutter je computer Velen onder ons bewaren echt àlles op hun computer, waardoor die nog rommeliger wordt dan hun eigen huis. Nochtans werkt het een stuk makkelijker zonder al die overbodige bladwijzers op je browser en zonder die tien verschillende e-mailaccounts. De boodschap is eenvoudig: selecteren, sorteren en zoveel mogelijk in de prullenbak gooien! En vraag je tussendoor ook even af of Facebook, Twitter en je talloze blogs écht zo noodzakelijk zijn. Ze nemen veel tijd en ruimte in - vooral in je hoofd - en je kan gerust zonder.
10. Declutter je hoofd Je huis opruimen kan een heerlijk zengevoel geven, maar dan moet het in je hoofd ook goed zitten. Met gedachten die telkens weer opspringen en blijven ronddwalen in je grijze massa, is het moeilijk om de ultieme rust te vinden. Daarom is het een goed idee om altijd pen en papier bij te hebben om al die rondslingerende ideeën meteen te noteren op to-dolijstjes.
Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887 - 1980) Venetiaanse Gaanderijen hoek zeedijk- Parijsstraat 8400 Oostende.
Vakantiekolonie. het woord alleen al. Siberië aan zee. Congo in Koksijde. Vakantie en kolonie in één woord, een contradictio terminis. (folder) Lees verder de bijlage
Het nieuwste onderzoek teste het effect op 62 schoolkinderen!
Braintraining verbetert punten van kind binnen enkele weken.
Computerspelletjes die beweren het brein te trainen kunnen de schoolresultaten van kinderen binnen enkele weken verbeteren, dat ontdekten wetenschappers.
Het nieuwste onderzoek testte het effect op 62 schoolkinderen met een gemiddelde leeftijd van acht of negen jaar. De helft speelde dagelijks 15 minuten videogames die het werkgeheugen, dit is de mogelijkheid van het brein om informatie vast te houden terwijl het een probleem oplost, trainen. Bij één proef kregen de kinderen een foto van een vijver met een kikker die drie seconden op één van zes locaties verscheen. De jongeren moesten elke keer dat de kikker op dezelfde plaats verscheen een getal indrukken van hoeveel keer dit eerder al gebeurd was, als het op een nieuwe locatie was, moesten ze een andere toets indrukken. Betere scores De rest van de kinderen gebruikte de tijd om hun algemene kennis en woordenschat te testen. Zelfs drie maanden nadat de training stopte, scoorden de studenten die de braintraining kregen beter op proeven die het abstract denken en het oplossen van problemen testen. Afhankelijk van individu De resultaten zijn de laatste die aantonen dat je brein dagelijks laten werken je intelligenter kan maken. Braintraining wordt de laatste jaren onder meer gepromoot door fabrikant Nintendo als een manier om het brein te stimuleren en de intelligentie te verbeteren. Sommige studies betwijfelden wel of dit enig effect had. Professor Susanne Jaeggi: "De huidige resultaten bevestigen dat dit effect even duurt. De efficiëntie van de training varieert van kind tot kind, het werkt niet voor iedere jongere." (ep)
Reclame voor esthetische ingrepen wordt binnenkort verboden
Gedaan met realitysoaps over borstvergrotingen of met advertenties voor lentekortingen op de liposucties. De Senaat buigt zich donderdag over een wet die alle publiciteit voor esthetische ingrepen verbiedt. Bende debielen', foetert Vlaanderens bekendste borstendokter Jeff Hoeyberghs.
Het voorbije weekend adverteerde de Brusselse privékliniek Clinica Aesthetica nog op kortingbonnensite Groupon. Tussen de aanbiedingen voor spotgoedkope restaurantbezoekjes, carwashbeurten of hotelarrangementen kon je er voor 39 euro een kortingbon van liefst 500 euro kopen voor een liposuctie of een stel nieuwe borsten. Eén van de laatste stuiptrekkingen van de sector, want keurt de Senaat de wet donderdag goed - en die kans is zeer groot - dan is het gedaan met zo'n advertenties.
Reclame maken voor ingrepen, kortingen afficheren, waardebonnen verkopen, het zal allemaal verboden zijn', vertelt senatrice Dominique Tilmans (MR). Zij diende het wetsvoorstel in dat eerder al unaniem goedgekeurd werd door de Senaatscommissie Sociale Aangelegenheden. Op de sites van de artsen zullen de prijslijsten moeten verdwijnen, samen met de bekende voor en na foto's en de getuigenissen van patiënten.' Deelnemen aan realitysoaps is dan ook uit den boze. Zeker, want dat is publiciteit', reageert Tilmans waarmee ze het einde van programma's zoals De Hoffkliniek (VTM) inluidt. Wie toch zondigt, mag zich aan fikse sancties verwachten. Celstraffen tot een maand en boetes tot 10.000 euro.'
De senatrice wil zelfs nog verder gaan. Ik werk nog aan wetsvoorstellen met strikte voorwaarden voor de infrastructuur van de klinieken en de vereiste competenties van de artsen. Een gewone dokter moet zich aan tal van regels houden. Hoog tijd dat dat binnen de plastische chirurgie ook het geval is. Want het is geneeskunde, geen commerce. Alleen neigt het te vaak naar het laatste. Door een gebrek aan regels dreigt de sector overspoeld te worden met onopgeleide artsen die enkel uit zijn op winst.
Hun manier van werken is vaak allesbehalve', zegt ook Stan Monstrey van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische Chirurgie. Ze ronselen patiënten met kortingen en smeren die mensen dan een contract aan zonder dat ze weten wat zo'n operatie echt inhoudt. Informatie wordt er amper gegeven. Alleen de cijfers tellen. Dan kan toch niet. We hebben het hier nog steeds over ingrepen, met toch wel wat gevolgen'
Achterlijk'
Jeff Hoeyberghs deelt de mening van zijn collega niet. Een achterlijke beslissing. Daarmee zullen ze er de zogenaamde charlatans niet uithalen. Integendeel, ze zullen er nieuwe maken. Privéklinieken zijn namelijk veel transparanter dan de gewone ziekenhuizen. Bij ons kun je op de site zien hoeveel een ingreep kost en op tv tonen we hoe professioneel er gewerkt wordt. In een traditionele kliniek ga je binnen voor een operatie en val je de weken en maanden erna achterover van de facturen die in je bus vallen. Geen hond die je vooraf vertelt wat het allemaal zal kosten. Wat er binnen die operatiekamers gebeurt, weet ook niemand, je ziet het allemaal niet op tv. Is dat dan beter? Een dikke stap achteruit noem ik dit. En kan iemand me eens vertellen wat er fout is met kortingen geven?' (Chris Snick nieuwsblad foto vtm)
Ieper... een stad om te winkelen, wandelen, genieten,...in een historisch kader!
Tussen de Dolle Dagen (17 tot 20 juni) en de Tooghedagen (9 tot 12 september) valt in Ieper heel wat te beleven. Zowel toeristen als Ieperlingen en streekgenoten krijgen een heel gevarieerd en druk programma voorgeschoteld.
Voor wie niet op reis gaat deze zomer: neem gerust vakantie in de Kattenstad ! Tal van grote en kleinere culturele en toeristische activiteiten wisselen elkaar af terwijl sportief aangelegde bewoners en bezoekers zich kunnen uitleven tussen het frisse groen van het uitgebreide fiets- en wandelnetwerk. Ook muziekliefhebbers komen goed aan hun trekken. En bovenal kun je ook gezellig shoppen in het unieke historische stads-centrum, waar je tussenin kan verpozen op één van de vele leuke terrasjes, zowel op de Grote Markt als in de centrumstraten.
Merkwaardige evenementen Het startschot van de Ieperse zomer 2011 wordt van 17 tot 20 juni gegeven met de Dolle Dagen. Tijdens deze gekende zomerse braderie, gelardeerd met een portie animatie, vindt ook het beachvolleytornooi plaats op de Grote Markt. Een ideale gelegenheid trouwens voor wie vóór de solden nog even mooie koopjes wil doen. Op 1 juli is er trouwens, samen met Vlaanderen Muziekland, avondshopping. Ook het Iepers Cultureel Centrum brengt enkele merkwaardige evenementen de komende weken. Op zaterdag 9 juli is er Vlaanderen Feest!, terwijl leper Zingt dit jaar gepland staat op 19 augustus. Daags nadien vindt het Stadsfestival plaats.
Muziek en historie Van 1 juli tot 15 augustus organiseert de vzw Nocturnes ook weer de tweejaarlijkse Ieperse theaterwandelingen. Thema dit jaar is 'IeperVaar-wel', met aandacht voor Ieperlingen die hun stad in de loop der geschiedenis vaarwel gezegd hebben, vrijwillig of noodgedwongen. Reserveren kan via www.nocturnesieper.be.
De Muzikale Dinsdagen zorgen ervoor dat het hartje van de stad (het plein tussen de kathedraal en de Lakenhallen) op dinsdagavond telkens omgetoverd wordt tot een festivalterrein, met muziekjes uit alle windstreken. Nog muziek is er met Ieper- fest, het hardcorefestival dat duizenden liefhebbers van het genre uit heel Europa naar leper lokt, dit jaar van 12 tot 14 augustus. In schril contrast met dit muzikaal geweld staat de Heilige Bloedprocessie van Voormezele, die dit jaar op zondag 19 juni door het dorp trekt.
Themawandelingen Wandelaars komen zeker aan hun trekken tijdens de Vierdaagse van de IJzer van 24 tot 27 augustus. Op de slotdag wandelt men in en rond leper. Wie wandelen graag combineert met een vleugje geschiedenis in een natuurlijk kader, moet zeker de Vestingroute eens wandelen. Ieper heeft de best bewaarde vestingen van het land. Ze dragen duizend jaar geschiedenis in zich. Elke zondagmiddag zijn er ook de boeiende themawandelingen van de dienst Toerisme (afspraak telkens om 14 .30 u., liefst vooraf inschrijven).
Nieuwste collecties Voor wie het liever met de auto doet, is er de hele zomer lang de zoektocht 'Door de Westhoek', met start in Elverdinge. Kermissen kan tijdens de Thuyndagfoorvan 6 tot 16 augustus op de Grote Markt. En van 6 tot 9 september zijn er de Tooghedagen, hét moment bij uitstek om kennis te maken met de nieuwste collecties bij de Ieperse handelaars bij de start van het nieuwe schooljaar. (vakantiemagazine Piet Lesage)
Pimpampoentjes vreten bladluizen op rozelaars en andere struiken
Een late tip voor vaderdag: koop lieveheersbeestjes via postorder. 'Zij verlossen uw rozelaars, tomatenplanten en andere struiken van bladluizen zonder dat u pesticiden moet gebruiken. En ik deponeer ze netjes in uw brievenbus', zegt Pascal Duchesne van Adavalue.
'We hebben sinds begin dit jaar al 400.000larven en volwassen beestjes geleverd', zegt Pascal Duchesne, medeoprichter van Adavalue, exclusieve verdeler van de 'Adalia bipunctata'. 'Dat is het Europese pimpampoentje, te herkennen aan de twee puntjes op zijn schildje. Het zijn echt vraatzuchtige beestjes: volwassen lieveheersbeestjes kunnen tot 90bladluizen per dag verslinden, maar als larve eten ze tot 150bladluizen per dag! Als biologisch bestrijdingsmiddel zijn ze dus niet te kloppen.'
Larven in de brievenbus
De beestjes komen van de kweekboerderij Horpi in Herstal, een project dat de landbouwfaculteit van Gembloux achtjaar geleden opstartte. Maar hoe krijg je die beestjes bij de consument? 'Een levend product in de winkel zetten was geen optie', zegt Pascal Duchesne, 'want wat doe je dan met de onverkochte larven die uitgegroeid zijn tot lieveheersbeestjes? Daarom opteerden we voor postorder. Op de website bestel je de gewenste hoeveelheid larven, al kan je ook meteen volgroeide diertjes kopen voor in de serres.
Wij hebben een speciale verpakking ontwikkeld zodat de beestjes heelhuids in uw brievenbus vallen. En daarbij laten we niets aan het toeval over. We verzenden bijvoorbeeld alleen op maandag en dinsdag, zodat zelfs een dag of twee vertraging bij de post geen roet in het eten kan gooien.
We versturen een mailtje naar de klant wanneer het pakje vertrokken is. We stellen zelfs de verzending uit als de weersomstandigheden het uitzetten van de larven niet zouden toelaten of wanneer er bijvoorbeeld een staking dreigt bij de post. En heeft de klant toch onverhoopt dode of stervende larven ontvangen, dan krijgt hij van ons een nieuwe cijfercode waarmee hij een nieuwe bestelling kan plaatsen via het internet.'
Jong geleerd...
Adavalue dicht zichzelf ook een opvoedkundige rol toe. 'Zo hebben we een kweeksetje bedacht dat kinderen en hun ouders sensibiliseert voor de boeiende wereld van de insecten, voor net geen 32euro. Centraal in die Adalia Box staat het vivarium, waarin men de evolutie van de larven tot lieveheersbeestje dag na dag met eigen ogen kan zien. Die transformatie neemt een 20-tal dagen in beslag. En eens volgroeid, kan men de beestjes vrijlaten... en een nieuw setje larven bestellen, als men dat wil', lacht Duchesne. Om 5 à 6rozelaars te behandelen zijn circa 50larven nodig (15,95 euro); 25 volgroeide lieveheersbeestjes kosten 21 euro. (KristofSimoens nieuwsblad)
Enkele weken geleden polste Goodyear bij de lezers van HLN.be naar hun idee voor een verkeersveiligere buurt.
Ze konden rekenen op vele enthousiaste reacties van mensen die zich graag inzetten om hun buurt een stuk veiliger te maken. De drie beste ideeën werden beloond met een vlucht in de Goodyear Blimp en 50 deelnemers ontvangen een Goodyear Blimpie-verkeersveiligheidspakket om de verkeersveiligheid in hun buurt te bevorderen. Wij brengen een bloemlezing van deze bekroonde verhalen, in de hoop dat ze vele lezers kunnen inspireren.
Wie door de Budastraat in Kortrijk kuiert, kan er moeilijk naast kijken. Ter hoogte van het huisnummer 12 ontwaar je een gezellig terrasje waarachter 'de Dingen' schuilt.
Dit is een sfeervol pand dat een café - vooral broedplaats van activiteiten - huisvest dat de geest en de creativiteit van de jaren zeventig uitademt. Bezieler en drijvende kracht achter dit origineel initiatief is de 28-jarige Brecht Soenen die eerder al zijn sporen verdiende bij de vzw proMayo.be, die zichzelf als 'een open vormingsdienst voor change en changemakers' omschrijft.
Velen verklaarden mij gek om in tijden van crisis een café op te starten in een afgesloten straat. Lees er alles over in bijlage
Opwindende reizen en kicks beleeft Erika Van Tielen al genoeg in haar job bij 'Vlaanderen vakantieland'. Haar weekends hoeven dan ook niet al te heftig te zijn, integendeel. Chillen in de zon en quality time met familie en lief: dat zijn haar wondermiddelen tegen stress.
Radioverslaving 'Ik presenteer al bijna drie jaar lang elke zaterdag, van twaalf tot drie in de namiddag, De maxx op Studio Brussel. Dat betekent dat ik ten laatste om tien uur 's ochtends op de VRT ben voor de voorbereidingen. Dat deert me absoluut niet. Ik heb me er nog nooit naartoe moeten slepen. Mijn werk is mijn hobby, en omgekeerd. Ik amuseer me enorm bij de radio. Als ik een week moet overslaan omwille van vakantie of werk in het buitenland voor Vlaanderen vakantieland, mis ik het verschrikkelijk.'
Fietsen met mijn lief 'Bij het weekend hoort sporten, zeker als ik er in de week nauwelijks tijd voor heb gehad. Tot voor kort ging ik vooral joggen maar nu ik zwanger ben, wordt dat door het schokken steeds lastiger. Ik ben nog geen vijf minuten vertrokken of ik moet al plassen! Tegenwoordig vervang ik het lopen dan maar door yoga, crosstraining in de fitness, een les figuurtraining samen met mijn mama of een fietstochtje met mijn lief. Dat laatste gaat zo: een traject samenstellen via het internet, de knooppunten opschrijven en hup, vertrekken maar. Je werkt aan je conditie, aan je relatie én je leert je eigen streek veel beter kennen. Wat wil je nog meer?'
Familietijd 'Ik vind familie nu belangrijker dan ooit. Ik vind het leuk om tijd te kunnen maken voor elkaar. Een zondag is daar vaak de uitgelezen dag voor. Lunchen in de tuin bij mijn zus in Kessel-Lo, taart eten bij mijn schoonouders, pistolets bij mijn ouders of samen de stad in... Wat we doen is niet zo van belang, het is de quality time die we delen die telt.'
Terrasjes op Zurenborg 'Uitgaan doe ik veel minder, en vooral minder heftig, dan vroeger. Toch vind ik weekends nog altijd het beste moment om op restaurant of café te gaan met vrienden. De laatste tijd heb ik een zwak voor de terrasjes op Zurenborg, een wijk in Antwerpen. Op de Dageraadplaats en de Draakplaats is het supergezellig. Samen naar de cinema of een concert kan ook. Echt gaan shaken in een discotheek is al eeuwen geleden. Hoe graag ik dat vroeger ook deed: missen doe ik dat totaal niet.'
Lui zonnen 'In de zon luieren: ik kom er moeilijk toe maar als ik het probeer, geniet ik er heel erg van. Nu de zomer er aankomt, kijk ik al uit naar de barbecues in onze tuin of die van vrienden. Een brunch in de zon, terrasjes, terrasjes en nog eens terrasjes, een picknick in een Antwerps park of gewoon zonnen in mijn eigen tuin: zolang ik maar buiten kan zijn met dat lekkere weer.'
Favoriete boeken: 'Romans van Zuid-Amerikaanse schrijvers à la Mario Vargas Llosa vind ik heerlijk. Of boeiende biografieën. Waar ik nu dringend aan moet beginnen, is de nieuwste van Nicole Krauss: De geschiedenis van de liefde. Haar vorige boek vond ik echt een van de allermooiste verhalen die ik al gelezen heb.'
Must-see film: Hasta la vista van Geoffrey Enthoven. 'Komt pas later dit jaar uit, maar ik kijk er nu al met veel verwachting naar uit. De film gaat over drie gehandicapte kerels die op roadtrip naar Spanje vertrekken, omdat ze gehoord hebben dat daar een bordeel is dat ook mensen met een beperking bedient. Niet onbelangrijk: mijn lief is verantwoordelijk voor de prachtige beelden.'
Must-see concerten: 'Het concert van Eels op 21 juni in Eindhoven en uiteraard de festivalzomer. Als hoogzwangere zal het niet eenvoudig zijn, maar toch wil ik van Rock Werchter, Tomorrowland, de Lokerse Feesten en Pukkelpop telkens één dagje meepikken. Foo Fighters (foto) op Pukkelpop wil ik zeker niet missen. Ik ben al heel lang fan van hen: hun debuut was een van de eerste cd's die ik als puber kocht. En ik heb ze nog nooit eerder live gezien, zodus...'
Uittip: 'Ga eens op vakantie in eigen land. Soms word ik ergens naartoe gestuurd door de eindredacteur van Vlaanderen vakantieland en denk ik op voorhand: hoe saai! Maar dan kom ik toch wildenthousiast terug. Recent was dat het geval met de Wijers in Limburg en de streek rond Mol, Retie en Postel, in de Antwerpse Kempen. Ook fantastisch is de streek waar we vorig jaar gefilmd hebben voor de film Frits & Freddy, waar de Semois zo prachtig meandert: Vresse-sur-Semois, Rochaut...' (Peter Van Dyck Joris Bulckaert nieuwsblad)
De Antwerpse modeontwerpster Chris janssens verbouwde eerder al een herenhuis dat dienst deed als verpleegsterschool en waar Chris Janssens hoofdkwartier gevestigd is. Intussen heeft ze ook het achterliggende gebouw aangepakt. het werd een kleurrijke loft voor haar en haar drie kinderen. (magazine nieuwsblad) www.chrisjanssens.com
Zelfs al vindt ze roze verf op de muur te mat, de combinatie met turkooizen raamprofielen is gedurfd en draagt bij tot de oriêntaalse sfeer. bekijk het maar in de bijlagen