
Het voorbije weekend adverteerde de Brusselse privékliniek Clinica Aesthetica nog op kortingbonnensite Groupon. Tussen de aanbiedingen voor spotgoedkope restaurantbezoekjes, carwashbeurten of hotelarrangementen kon je er voor 39 euro een kortingbon van liefst 500 euro kopen voor een liposuctie of een stel nieuwe borsten. Eén van de laatste stuiptrekkingen van de sector, want keurt de Senaat de wet donderdag goed - en die kans is zeer groot - dan is het gedaan met zo'n advertenties.
Reclame maken voor ingrepen, kortingen afficheren, waardebonnen verkopen, het zal allemaal verboden zijn', vertelt senatrice Dominique Tilmans (MR). Zij diende het wetsvoorstel in dat eerder al unaniem goedgekeurd werd door de Senaatscommissie Sociale Aangelegenheden. Op de sites van de artsen zullen de prijslijsten moeten verdwijnen, samen met de bekende voor en na foto's en de getuigenissen van patiënten.' Deelnemen aan realitysoaps is dan ook uit den boze. Zeker, want dat is publiciteit', reageert Tilmans waarmee ze het einde van programma's zoals De Hoffkliniek (VTM) inluidt. Wie toch zondigt, mag zich aan fikse sancties verwachten. Celstraffen tot een maand en boetes tot 10.000 euro.'
De senatrice wil zelfs nog verder gaan. Ik werk nog aan wetsvoorstellen met strikte voorwaarden voor de infrastructuur van de klinieken en de vereiste competenties van de artsen. Een gewone dokter moet zich aan tal van regels houden. Hoog tijd dat dat binnen de plastische chirurgie ook het geval is. Want het is geneeskunde, geen commerce. Alleen neigt het te vaak naar het laatste. Door een gebrek aan regels dreigt de sector overspoeld te worden met onopgeleide artsen die enkel uit zijn op winst.
Hun manier van werken is vaak allesbehalve', zegt ook Stan Monstrey van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische Chirurgie. Ze ronselen patiënten met kortingen en smeren die mensen dan een contract aan zonder dat ze weten wat zo'n operatie echt inhoudt. Informatie wordt er amper gegeven. Alleen de cijfers tellen. Dan kan toch niet. We hebben het hier nog steeds over ingrepen, met toch wel wat gevolgen'
Achterlijk'
Jeff Hoeyberghs deelt de mening van zijn collega niet. Een achterlijke beslissing. Daarmee zullen ze er de zogenaamde charlatans niet uithalen. Integendeel, ze zullen er nieuwe maken. Privéklinieken zijn namelijk veel transparanter dan de gewone ziekenhuizen. Bij ons kun je op de site zien hoeveel een ingreep kost en op tv tonen we hoe professioneel er gewerkt wordt. In een traditionele kliniek ga je binnen voor een operatie en val je de weken en maanden erna achterover van de facturen die in je bus vallen. Geen hond die je vooraf vertelt wat het allemaal zal kosten. Wat er binnen die operatiekamers gebeurt, weet ook niemand, je ziet het allemaal niet op tv. Is dat dan beter? Een dikke stap achteruit noem ik dit. En kan iemand me eens vertellen wat er fout is met kortingen geven?' (Chris Snick nieuwsblad foto vtm)