'We hebben sinds begin dit jaar al 400.000larven en volwassen beestjes geleverd', zegt Pascal Duchesne, medeoprichter van Adavalue, exclusieve verdeler van de 'Adalia bipunctata'. 'Dat is het Europese pimpampoentje, te herkennen aan de twee puntjes op zijn schildje. Het zijn echt vraatzuchtige beestjes: volwassen lieveheersbeestjes kunnen tot 90bladluizen per dag verslinden, maar als larve eten ze tot 150bladluizen per dag! Als biologisch bestrijdingsmiddel zijn ze dus niet te kloppen.' Larven in de brievenbus
De beestjes komen van de kweekboerderij Horpi in Herstal, een project dat de landbouwfaculteit van Gembloux achtjaar geleden opstartte. Maar hoe krijg je die beestjes bij de consument? 'Een levend product in de winkel zetten was geen optie', zegt Pascal Duchesne, 'want wat doe je dan met de onverkochte larven die uitgegroeid zijn tot lieveheersbeestjes? Daarom opteerden we voor postorder. Op de website bestel je de gewenste hoeveelheid larven, al kan je ook meteen volgroeide diertjes kopen voor in de serres.
Wij hebben een speciale verpakking ontwikkeld zodat de beestjes heelhuids in uw brievenbus vallen. En daarbij laten we niets aan het toeval over. We verzenden bijvoorbeeld alleen op maandag en dinsdag, zodat zelfs een dag of twee vertraging bij de post geen roet in het eten kan gooien.
We versturen een mailtje naar de klant wanneer het pakje vertrokken is. We stellen zelfs de verzending uit als de weersomstandigheden het uitzetten van de larven niet zouden toelaten of wanneer er bijvoorbeeld een staking dreigt bij de post. En heeft de klant toch onverhoopt dode of stervende larven ontvangen, dan krijgt hij van ons een nieuwe cijfercode waarmee hij een nieuwe bestelling kan plaatsen via het internet.'
Jong geleerd...
Adavalue dicht zichzelf ook een opvoedkundige rol toe. 'Zo hebben we een kweeksetje bedacht dat kinderen en hun ouders sensibiliseert voor de boeiende wereld van de insecten, voor net geen 32euro. Centraal in die Adalia Box staat het vivarium, waarin men de evolutie van de larven tot lieveheersbeestje dag na dag met eigen ogen kan zien. Die transformatie neemt een 20-tal dagen in beslag. En eens volgroeid, kan men de beestjes vrijlaten... en een nieuw setje larven bestellen, als men dat wil', lacht Duchesne. Om 5 à 6rozelaars te behandelen zijn circa 50larven nodig (15,95 euro); 25 volgroeide lieveheersbeestjes kosten 21 euro. (KristofSimoens nieuwsblad)
www.adavalue.com