Peter Goossens presenteert kookboek als afsluiter van superdruk jaar
Peter Goossens is klaar met zijn 'Meesterlijke klassiekers'-kookboek. Op tv zocht hij dit jaar een nieuwe beste hobbykok, een stagiair voor zijn restaurant en richtte hij een eigen culinaire zender op. Je zou haast vergeten dat de man ook nog in de potten roert van zijn driesterrenzaak 'Hof van Cleve'.
Voor wie eraan twijfelt of Goossens het écht zo druk heeft? Gisteren stelde hij Meesterlijke klassiekers - het televisieprogramma in boekvorm - voor in zijn restaurant in Kruishoutem. Zes interviews werkte hij af. Tussen negen en elf, fotosessie inbegrepen. Meer tijd was er niet. Eerst moest hij zijn equipe aan het werk zetten, daarna moest hij opnieuw de keuken in. 'Want ik moet vandaag opnieuw twee wedstrijden winnen in de Champions league', zo noemt de sterrenchef zijn middag- en avondservice. Goossens nam tussen de interviews tijd voor een driesterrenontbijt: koffie (met melk) en versgebakken toast met oeuf mimosa, américain met Tierenteyn-pickles, pata negraham en rauwe zalm.
Dieettrucjes
Goossens zag er zo vroeg in de ochtend wat moe uit. 'Vind je? Ik ben niet moe hoor. Maar het is wel wat veel geweest, de laatste tijd. Altijd was er iets. Het restaurant in de eerste plaats, want dat blijft mijn bakermat. Maar daartussen had ik televisieopnames, moest ik naar evenementen of naar vergaderingen van één van de adviesraden waar ik lid van ben... Dus ja, het zal deugd doen om het deze zomer een beetje rustiger aan te doen. Al kan ik, behalve de drie weken dat het restaurant gesloten is en dat ik met mijn gezin op vakantie ga, nooit helemaal loslaten. Als mijn Njam!-collega Gert Verhulst een week niet op Studio 100 is, dan blijft de winkel daar probleemloos draaien. In mijn restaurant is dat anders, alles begint en eindigt bij mij.'
Eén voornemen heeft Goossens alvast: 'Tijdens mijn vakantie gaat mijn telefoon af. Ze mogen me proberen te bellen, het zal niet lukken.'
Dat hij wat kilo's verloren is, het afgelopen jaar, heeft niets te maken met zijn slopende levensstijl. 'Ik probeer wat minder te eten. Ik heb daar twee trucjes voor: ik eet mijn bord nooit helemaal leeg, en ik schep zeker niet bij.'
Vol-au-vent met zwezerik
In zijn nieuwe boek, Meesterlijke klassiekers, geeft Peter Goossens zijn recepten van klassiekers als vol-au-vent, stoverij of kaaskroketjes prijs. 'Maar ik leer de hobbykoks wel om er iets extra lekkers van te maken. Vol-au-vent wordt eens zo lekker met vers gepelde garnaaltjes, hollandaisesaus en kalfszwezerik. Ik vind het belangrijk dat de mensen thuis lekker eten en dat ze daarin gestimuleerd worden door de boeken en televisieprogramma's die ik maak. Want wie thuis goed eet, gaat ook graag op restaurant.'
Na de zomer doet Goossens het in zijn restaurant met een extra kracht. Dan vervoegt Glenn Vandenberghe (18), de winnaar van De Keuken van de meester, de equipe van het team van 'Hof van Cleve'. De jongen won een cheque van 25.000 euro en een stageplaats bij de sterrenchef. 'Ik weet niet wat de mooiste prijs is: het geld of de stage. Het is een pak geld voor zo'n jonge kerel. Als hij er goed mee omspringt, kan hij er veel mee doen. Maar de stage wordt ook zeer interessant voor hem. Na een paar maanden moet hij alles uit mijn boek perfect kunnen klaarmaken. (lacht) Hij begint in september bij mijn patisserieteam.' (JanClaes nieuwsblad)
|