Nature1 kwam met een paar interessante opmerkingen over een fossiel bos dat een paar maanden geleden gevonden is in een kolenmijn (Science Daily, Live Science en News@Nature). Het gebied wordt nu geschat op een dikke 600 vierkante kilometer. In het gebied zijn veel nieuwe soorten ontdekt, waarvan sommige exemplaren wel meer dan tien keer zo groot zijn als die we vandaag de dag aantreffen. Alweer een aanwijzing dat het klimaat van voor de zondvloed veel beter was (zie het vorige artikel). Kirk Johnson van het Denver Museum of Natural History zei dat dit grote gebied snel moet zijn ontstaan, omdat het zo goed bewaard is gebleven. Hij schrijft de plotselinge fossilisatie toe aan een grote aardbeving. Het is volgens hem moeilijk te bepalen hoe snel het precies gegaan is, maar DiMichele et al. beweren dat het binnen twee maanden gebeurd moet zijn om de hoge kwaliteit fossielen te verkrijgen die we in de mijn zien. Het moet wel zo snel gegaan zijn, anders was het plantmateriaal allang vergaan.
1Kirk R. Johnson, "Paleobotany: Forests frozen in time," Nature 447, 786-787 (14 June 2007)| doi:10.1038/447786a.
Twee maanden, dat zit aardig in de buurt . Toch merkwaardig dat in deze tijd, waarin de feiten het uniformitarisme steeds ongeloofwaardiger maken, wel steeds vaker een grote ramp als verklaring wordt gegeven, maar dat je in vakbladen nog steeds niet hoort dat een wereldwijde zondvloed wel eens een goede verklaring zou kunnen zijn. (Uniformitarisme is het geloof dat geologische processen vrijwel allemaal langzaam gaan en dat de aardlagen, fossielen, bergen, grotten, ijskappen en andere formaties, gedurende miljoenen jaren zijn ontstaan.) Het wereldwijd voorkomen van fossiele massagraven is al een goede aanwijzing voor een wereldwijde catastrofe. Maar vooral de gevallen waarbij de kleinste details bewaard blijven, zoals bij de 346 walvissen die vier jaar geleden in een laag kiezelgoer in Peru gevonden werden, moeten wel snel begraven zijn, anders waren ze nooit zo perfect geconserveerd. Deze nieuwe vondst van een gigantisch bos van misschien wel veel meer dan 600 vierkante kilometer, is een prachtig onderzoeksgebied voor creationisten. Het zou mooi zijn als er wat pure monsters genomen kunnen worden om te zien of er nog radioactief koolstof aanwezig is. Daar zou een geoloog die in evolutie gelooft niet zo gauw naar zoeken, omdat hij of zij al "weet" dat dit bos 300 miljoen jaar oud is, en al het radioactieve koolstof al vervallen zou moeten zijn. We zullen zien hoe dit uitpakt. De verwachtingen zijn hoog gespannen aan onze kant.
26-04-2008
Listeria monocytogenes
Ziektekiemen giftiger door invloed van omgeving?
Listeria monocytogenes bacteriën (een van de soorten ziektekiemen die voedselvergiftiging veroorzaken) worden gemener als ze minder zuurstof krijgen, volgens EurekAlert. Door de hoeveelheid zuurstof tijdens de ontwikkeling van de bacteriën te verminderen werden ze tot wel 100 keer zo agressief als hun soortgenoten die wel genoeg zuurstof kregen.
Sommige mensen zullen niet willen weten hoe ze hier achter gekomen zijn, maar het geeft wel aanleiding tot een interessante gedachte die hier al eerder geopperd is (zie dit artikel). Uit luchtbelletjes in amber blijkt dat het zuurstofgehalte in onze atmosfeer voor de zondvloed hoger was dan nu. Natuurlijk gaat het hier slechts om een enkel geval, maar zou het misschien kunnen zijn dat alle bacteriën voor de zondvloed minder agressief waren, omdat er meer zuurstof was? Is het, dankzij dit soort ontdekkingen, moeilijk voor te stellen dat God de oorspronkelijke atmosfeer van onze planeet zo gemaakt heeft, dat bacteriën alleen maar goedaardig waren? Ten slotte zijn de meeste bacteriën nog steeds onze beste vrienden. Het zou niet best zijn als ze ons niet zouden helpen bij onze spijsvertering. Die relatief kleine groep bacteriën die ons nu soms zoveel last bezorgen, waren oorspronkelijk misschien helemaal niet zo vervelend. Was het toch 'zeer goed'.
27-04-2008
Individuele trots
De evolutie van trots
"De Bijbel heeft het bij het verkeerde eind", suggereert de aanhef van een artikel in Science Daily: hoogmoed komt niet voor de val (Spreuken 16:18). Hoogmoed is dan misschien de eerste van zeven dodelijke zonden uit de Bijbel (Spreuken 6:16-19), maar psychologe Jessica Tracy (U van Brits Columbia) denkt daar anders over. Ze zegt dat trots iets goeds kan zijn, zolang het maar niet te ver gaat. Ze probeert onderscheid te maken tussen een gezonde zelfbewustheid en arrogantie. Tracy is volgens het artikel voornamelijk geïnteresseert in hoe deze emotie is geëvolueerd en waar het vandaan komt. "De donkere kant van trots zou bijvoorbeeld geëvolueerd kunnen zijn uit het eeuwenoude menselijke verlangen naar status."
Om haar theorie te testen interviewde ze mensen uit het landelijke Afrikaanse dorpje Burkina Faso, en observeerde hun reacties op plaatjes van mensen met lichaamstaal die westerlingen associëren met hooghartigheid. Ze herkenden het allemaal als een trotse houding. Samen met psycholoog Richard Robins kwam ze tot de volgende conclusie: "We zagen dat het herkennen van een trotse uitdrukking de grenzen van de cultuur overschrijdt." Een artikel over hun onderzoek op EurekAlert geeft de volgende verklaring voor de bron van trots: "Tracy en Robins beweren dat de primitieve voorlopers van trots onze voorouders mogelijk gemotiveerd hebben om op altruïstische en communitaristische manieren te handelen, wat de stam ten goede komt, en dat het fysieke vertoon van trots zulk gedrag zowel versterkte, als een signaal vormde voor de groep, dat deze persoon het waard was om te respecteren. Dus individuele trots, in ieder geval het goede soort, droeg op belangrijke wijze bij aan de overleving van de gemeenschap." Tracy beweert dat de "donkere kant van trots" ontstaat door te proberen een snellere manier te vinden (om gerespecteerd te worden) dan via de goede kant. Als iemand probeert respect te krijgen zonder het te verdienen, gaat trots de verkeerde kant op: "Sociale valsspelers bliezen zichzelf op omdat ze diep van binnen niet genoeg in huis hadden om te slagen in hun wereld."
De redenatie in deze artikelen gaat op verschillende punten mank. Ten eerste halen ze begrippen door elkaar. De Bijbel maakt ook onderscheid tussen gevoelens van zekerheid, vreugde of hoop, die toegestaan zijn (zoals het vaste vertrouwen op de beloften van God), en aan de andere kant zelfzuchtigheid en arrogantie. Dus nee, de Bijbel heeft het niet bij het verkeerde eind. Tracy en Robins geven wel toe dat trots niet altijd goed is. Zelfzuchtigheid en arrogantie kunnen schadelijk zijn. Daar komen we bij de tweede denkfout: ze gingen uit van christelijke normen en waarden om dingen te beoordelen. Het evolutionistische denken kan geen waardeoordeel geven, het kan niet zeggen dat iets "donker", "opgeblazen" of "vals" is, omdat het geen standaard maat heeft waarmee het deze dingen kan beoordelen. Evolutie is wat het doet. Waardeoordelen komen voort uit ons door God gegeven geweten. Als Tracy consequent wil zijn, dan moet ze alleen maar zeggen dat trots "is"; dat er een serie biochemische processen is, die gekarakteriseerd wordt door het vooruitsteken van de borst en het opdringen aan anderen, waar we het woord 'trots' voor bedacht hebben. De Bijbel geeft ons echter wel een standaard: het karakter van God en Zijn geboden. Het is niet redelijk dat mevrouw Tracy enerzijds een Bijbels waardeoordeel geeft en zich dan omdraait en zegt dat de bron van haar bewering het bij het verkeerde eind had. Ten slotte is dit onderzoek niet meer dan het vertellen van evolutionistische verhaaltjes. Een soort Star Wars mythe, compleet met een primitief volkje en een "dark side". De mensen van de stam die ze geïnterviewd heeft, zijn overigens gewoon mensen van deze tijd. Ze leven nu, niet tienduizenden jaren geleden, in een sterrenstelsel, heel ver weg. Door de inwoners van Burkina Faso te associëren met primitieven begeeft Tracy zich wel op glad ijs. Ze zouden een aanklacht tegen haar moeten indienen, wegens racisme. Deze mensen zijn net zo modern als professoren op een universiteit. En hoe weten Tracy en Robins nu wat 'primitieve mensen' (als die ooit bestaan hebben) deden, toen er een soort genetische mutatie kwam die ze 'trots' maakte? Draagt dit onderzoek iets bij aan het begrijpen van het menselijke karakter? Wat heeft het voor zin om een van de grootst fouten die de mens kan maken, die zoveel ellende in de wereld veroorzaakt, te rationaliseren? Is het niet juist hoogmoedig om de menselijke rede en een schijn van wetenschappelijke kennis boven de wijsheid van God te stellen? Dit was een totaal nutteloos onderzoek. Alles wat we moeten weten over trots en hoogmoed stond al in het Woord van God.
28-04-2008
Genoom
Geen afval in genoom
Het idee dat er zoiets zou bestaan als "junk DNA" kan nu definitief in de vuilnisbak. Er komen de laatste tijd steeds meer nieuwsberichten over de verbazingwekkende hoeveelheid regulerende functies in gebieden van het DNA die voorheen als 'evolutionair afval' gezien werden. Het blijkt dat de genen niet de enige interessante dingen zijn in het genoom. De gedeelten van de code die eerst geen functie leken te hebben, bevatten volgens recente onderzoeken een grote hoeveelheid functies. Nature1 vermeldde de resultaten van een groep genaamd ENCODE (Encyclopedia of DNA Elements), die een diepgaand onderzoek hebben gedaan naar een gedeelte (1 procent) van het menselijk genoom (zie EurekAlert voor een samenvatting). Ze hebben duidelijk aangetoond dat het onderzochte gedeelte "junk" wel degelijk vertaald werd, ondanks de afwezigheid van genen.
Er was een verband tussen de vertaalde gedeelten en overlapping. Het bleek ook dat de structuur van het chromatine, het eiwit waar het DNA omheen gekruld zit, betrokken is bij de vertaling en regulatie van het DNA. Deze, en meer ontdekkingen beginnen ons begrip van het erfelijk materiaal van de mens drastisch te revolutioneren. Deze feiten weerhouden de auteurs er echter niet van om te speculeren over mogelijke aanpassingen van hun geliefde neo-Darwinistische gedachtegoed. De speculaties gaan te ver om hier te noemen, maar ze worden toch weer tegengesproken door bijvoorbeeld Erika Check2. Zij verwondert zich ook over deze recent ontdekte grote complexiteit en zegt dat we het "enorm onderschat" hebben hoeveel van het genoom functioneel is. En dan is nog maar 1 procent zo gedetailleerd onderzocht. John Greally3 ziet in deze resultaten een bevestiging van "de uitdagingen die in het verschiet liggen" en dat we het wel "hadden kunnen raden" dat de genen maar een gedeelte van het DNA verklaren. Elizabeth Pennisi zegt in Science4 dat deze resultaten ons dwingen om nog eens goed na te denken over wat het betekent om een gen te zijn. Als genen maar 2 procent van ons genoom beslaan, waarom is er dan expressie van 80 procent van het DNA? Het is voor haar duidelijk dat er nog veel meer over nagedacht moet worden. Ook in een artikel van Berkeley Lab gaf men aan dat grote delen van de chromosomen van fruitvliegjes die geen genen bevatten, "verre van afval" zijn, zoals vroeger gedacht werd. Ze kwamen tot deze ontdekking toen ze besloten om toch maar eens te gaan kijken of er misschien informatie in die stukken "junk DNA" zat. Dr. Bert O'Malley van het Baylor College of Medicine (zie EurekAlert) vond een soort klokmechanisme dat genen reguleert en voorkomt dat er te vaak een expressie van een gen plaatsvindt. Dave Scot schreef hierover vanuit een I.D. perspectief op Uncommon Descent en vergeleek het met een schuifregister in digitale apparatuur. In een artikel van Science Daily wordt gezegd dat de delen van het menselijke genoom die voorheen gezien werden als genetische woestijnen, blijken te bruisen van leven. Het begrijpen van deze complexiteit zou essentieel zijn voor het ontwikkelen van effectieve en veilige genetische medicijnen.
1The ENCODE Project Consortium, "Identification and analysis of functional elements in 1% of the human genome by the ENCODE pilot project," Nature 447, 799-816 (14 juni 2007); doi:10.1038/nature05874. 2Erika Check, "Genome project turns up evolutionary surprises," Nature 447, 760-761 (14 juni 2007); doi:10.1038/447760a. 3John M. Greally, "Genomics: Encyclopaedia of humble DNA," Nature 447, 782-783 (14 juni 2007); doi:10.1038/447782a. 4Elizabeth Pennisi, "DNA Study Forces Rethink of What It Means to Be a Gene," Science, 15 juni 2007: Vol. 316. no. 5831, pp. 1556-1557, DOI: 10.1126/science.316.5831.1556.
Nu is het dan toch echt zover. De theorie van junk DNA is dood. Darwinisten kunnen een kuiltje gaan graven in hun achtertuin. Greally zei dat we het hadden kunnen raden. Dat klopt. Als ze naar de creationisten en voorstanders van intelligent design hadden geluisterd, die al jaren zeggen dat het geen 'junk' is, en dat er een reden voor moet zijn, dan hadden de Darwinisten de wetenschap niet zo lang tegengehouden in het begrijpen van deze complexiteit. Laat ze nou eens toegeven dat het DNA een complexe CODE is. Zo complex dat de knapste programmeurs van deze aarde het nog niet kunnen ontcijferen. Een programmastructuur van 3 gigabite, met overlappende codes en ongekende interactieve functionaliteit, die een blauwdruk vormt voor een zelfstandig werkend, denkend, lopend, lerend, levend, lachend, liefhebbend organisme. Kan een dergelijk programma geschreven worden door puur toeval? Er is geen proces bekend waardoor dat zou kunnen plaatsvinden. De enige logische verklaring voor de oorsprong van een dergelijk programma is een Programmeur. Een Programmeur die zelf ook denkt, leeft, lacht en liefheeft; Die ons liefheeft (Joh 3:16).
29-04-2008
Pinguïns
Reuzenpinguïns leefden in warm klimaat
"Reusachtige prehistorische pinguïns? In Peru?" De verslaggever op Science Daily is duidelijk onder de indruk. "Het klinkt meer als iets uit Hollywood dan wetenschap," maar er zijn inderdaad zover richting het noorden fossiele resten van een pinguïnsoort gevonden die zo groot was, dat sommige mensen er oog in oog mee zouden kunnen staan. Wij zien pinguïns als beesten die zich aangepast hebben aan de kou. Deze fossielen "lijken sommige dingen tegen te spreken die wij denken te weten over de relatie tussen pinguïns en klimaat." Deze vondst is niet alleen verrassend vanwege de grootte (1,5 meter); de resten komen ook nog eens uit een laag die "tientallen miljoenen jaren" ouder is "dan verwacht", uit "een periode waarin de aarde veel warmer was dan nu". (Zie ook National Geographic en EurekAlert).
De feiten samengevat: 1. De fossielen zijn 'tientallen miljoenen jaren ouder' dan verwacht. 2. Een van de twee soorten die gevonden zijn was groter dan de soorten die wij nu kennen. 3. Het had een veel grotere snavel - langer en puntiger - met kenmerken die we van geen enkele andere soort kennen, fossiel noch levend. (Uiteraard wil men ons nu laten geloven dat dit de voorloper was van alle nu bekende pinguïnsnavels.) 4. De vondst werd gedaan in een veel warmere streek, wat suggereert dat er in het verleden een grotere diversiteit was. 5. Iedereen was verbaasd over deze vondst. 6. Conclusie: Dit is een bevestiging voor het evolutiegeloof ...
Huh?! Zeg dat nog eens? 1. Gevonden in een laag die 'ouder' is dan verwacht. Dat is niet zo verbazingwekkend. De lagen zijn niet gevormd door miljoenen jaren van sedimentatie, maar als gevolg van de grote overstroming (zie presentatie). 2. Dat pinguïns, net als veel andere levende wezens, vroeger groter werden is niet verwonderlijk, (zie dit artikel en de presentatie). 3. Die grotere snavel lijkt eerder beter. Dat is toch geen primitieve voorloper van de moderne snavel? Wanneer komen evolutionisten nou eens met een voorbeeld waaruit blijkt dat een soort, door toevoeging van nieuw (uniek!) genetisch materiaal, groter, beter en sterker is geworden? 4. Meer diversiteit in het verleden betekent toch dat evolutie de pinguïn niet beter gemaakt heeft? Hij is er alleen maar op achteruit gegaan. Net als rudimentaire organen; die kunnen ook niet gebruikt worden als bewijs voor evolutie. 5. Iedereen was weer eens verbaasd... behalve de creationisten. 6. Conclusie: Dit is een bevestiging voor het Bijbelse verslag van de geschiedenis.
30-04-2008
Chimpansees
Verschil mens en chimpansee nog groter dan gedacht
Een leugentje om bestwil, zou je het kunnen noemen. Jarenlang hebben de schoolboeken, musea en de media het verhaaltje verteld van de grote overeenkomst tussen mens en aap.
Jon Cohen plaatste afgelopen week een opmerkelijke opmerking in Science: de populaire opvatting dat mensen en chimpansees 99 procent gelijk zijn is een mythe en moet worden losgelaten. We hebben vorig jaar al gezien dat het verschil teruggebracht werd van bijna 99% tot 94% (20 dec. 2006), op basis van genduplicatie. Al sinds Allan Wilson er in 1975 over begon, wordt de schijnbaar grote overeenkomst tussen het DNA van apen en mensen benadrukt, maar nu moet het toch echt afgelopen zijn. Cohen haalde verschillende wetenschappers aan die zeggen dat het verschil absoluut niet zo klein kan zijn. Het is ook niet mogelijk om het precieze verschil te bepalen. Je moet namelijk naar een aantal soorten verschillen kijken. De eerste vergelijking was alleen tussen de genen, maar er zit veel meer in het DNA. Je kunt kijken naar missende stukken DNA, extra genen, het aantal chromosomen en de structuur ervan, verbindingen tussen gennetwerken, toevoegingen en verwijderingen, het aantal genkopieën en het aantal genen dat samen tot uitdrukking komt. In dit laatste geval is er bijvoorbeeld 17,4% verschil gevonden in de genen die in de hersenschors tot uitdrukking komen. Elke methode heeft een ander percentage tot gevolg. Dat maakt het heel lastig om met een correct percentage te komen, waarbij het totaalbeeld niet verloren gaat. Wetenschappers weten niet goed waar ze de prioriteit moeten leggen: "Het blijft een imponerende taak" en het is "heel moeilijk" om de belangrijkste verschillen naar voren te halen, zei een van de genetici. Een bepaald stuk DNA dat betekenisloos lijkt, zou heel belangrijk kunnen zijn voor het reguleren van genen. Het commentaar van Cohen luidt: "Vandaag de dag gaan we er gewoon vanuit dat de twee soorten genetisch 99% gelijk zijn. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ... het verschil van 1% niet het hele verhaal was" ... "'vele, vele jaren lang kwam het verschil van 1% ons goed van pas, omdat het ondergewaardeerd was, hoeveel we op elkaar leken' zegt Pascal Gagneux, ... 'Nu is het volkomen duidelijk dat het meer een belemmering is bij het begrijpen, dan een hulp.'" Aan het einde van het artikel haalt Cohen nog Svante Paabo aan die iets zei wat nog onthullender is. Na toegegeven te hebben dat het waarschijnlijk onmogelijk zou zijn om met een enkel percentage te komen, zei hij: "Uiteindelijk is het een politiek en sociaal en cultureel vraagstuk hoe wij onze verschillen zien."
1Jon Cohen, News Focus on Evolutionary Biology, "Relative Differences: The Myth of 1%," Science, 29 juni 2007: Vol. 316. no. 5833, p. 1836, DOI: 10.1126/science.316.5833.1836.
Eigenlijk is dit een heel verontrustend artikel. We hebben de darwinisten gewoon betrapt op een leugen. Meer dan 30 jaar hebben ze ons een flauwekulverhaaltje voorgeschoteld. Omdat het ze wel "goed van pas" kwam (hè, Gagneux?). 'vele, vele jaren lang kwam het verschil van 1% ons goed van pas...' Ho eens even. Ons? wie is 'ons'? Toch niet de miljoenen schoolkinderen en leken, of zeg maar gerust de meerderheid van de mensen die deze flauwekul jarenlang met de paplepel ingegoten kregen, in de naam van de wetenschap? Nee, 'ons' zijn van de darwinpartij, de dogmatici die schaamteloos hebben gelogen om hun agenda erdoor te drukken. Hun strategie: mens en aap zoveel mogelijk hetzelfde te laten lijken, zodat hun verhaaltje geloofwaardig klinkt. Nu zijn we 32 jaar verder en kunnen ze er niet meer omheen. "Eerlijkheid gebiedt", maar hoelang hun eerlijkheid duurt is maar zeer de vraag. En hoe eerlijk is 'eerlijk' als het begrip dat wij daarvan hebben slechts voorkomt uit een brein dat door een volkomen 'oneerlijke' reeks toevallige mutaties tot stand gekomen is? Wat is eerlijkheid als je geen standaard hebt om het aan af te meten?
01-05-2008
Hersenen
De worm die onze hersenkronkels vormde
"Moderne hersenen hebben een oeroude kern," beweerde European Molecular Biology Laboratory zonder blikken of blozen. Hoe oud precies? In ieder geval terug tot aan de borstelworm die in de oerzeeën rondzwom. Het artikel gaat stoutmoedig verder: "Multifunctionele neuronen die de omgeving waarnemen en hormonen afscheiden vormen de evolutionaire basis van onze hersenen."
De zenuwcellen in deze wormen en hun vermogen om hormonen te produceren was een verrassing, aldus het artikel, omdat deze ontdekking het ontstaan van die hersenfunctie verder terugdringt in de tijd. Als het in deze wormen aanwezig was, moet het veel eerder ontstaan zijn dan we dachten, zo gaat de redenatie. Hormonen zijn chemische signalen die gemaakt worden door speciale centra in de hersenen, waarna ze in de bloedbaan terechtkomen om vervoerd te worden naar de plaatsen in het lichaam waar ze nodig zijn. "Onderzoekers van het European Molecular Biology Laboratory [EMBL] onthullen nu dat de hypothalamus en zijn hormonen niet allen uitvindingen van gewervelden zijn, maar dat ze hun evolutionaire wortels in maritieme, wormachtige voorouders hebben." Met andere woorden, ze beschouwen het niet als een probleem voor de evolutietheorie. In plaats daarvan zeggen ze eenvoudig dat de vorming van deze hormoonproducerende zenuwcellen eerder plaatsgevonden heeft. Ze ontdekten dat een vis, een gewervelde en een ringworm allemaal zulke zenuwcellen hadden met "verbazingwekkende overeenkomsten." De overeenkomsten tussen de hormonen van twee vissen en een worm "zijn zo groot, dat ze moeilijk te verklaren zijn door toeval," aldus het artikel. "In plaats daarvan geven ze blijk van een gemeenschappelijke evolutionaire oorsprong van de cellen." Maar waarom heeft een worm zulke geavanceerde hersencellen nodig? In de oorspronkelijke publicatie in Cell,1 werd ronduit toegegeven dat "de evolutionaire oorsprong van deze centra grotendeels onbekend is." Een verhaal verzinnen was blijkbaar niet zo moeilijk: Autonome cellen zouden "mogelijk" zijn gaan samenklonteren en "specialiseren", zodat ze complexe hersencentra vormden. Hoe deden die cellen dat, zonder het vermogen om vooruit te denken? Dat werd verder niet uitgewerkt. Alles wat "geconserveerd" is, moet dus ook "fylogenetisch oeroud" zijn, zeiden ze. "Aan het einde van dit proces kwamen er complexe hersencentra tevoorschijn, zoals de hypothalamus van gewervelden, die meervoudige sensorische input integreerden." Natuurlijk. Overduidelijk. Vanzelfsprekend. Het team liet weten hoe deze vondst "de manier waarop wij het brein zien revolutioneert." Het is niet alleen maar een computer met input en output, maar "we weten nu dat het brein zelf een sensorisch orgaan is, en dat al sinds oeroude tijden geweest is."
1Tessmar-Raible, Arndt et al, "Conserved Sensory-Neurosecretory Cell Types in Annelid and Fish Forebrain: Insights into Hypothalamus Evolution," Cell, Volume 129, nummer 7, 29 juni 2007, Pages 1389-1400.
Als je een evolutionist "we weten nu" hoort zeggen, weet je dat ze dat nog niet eerder wisten en dat ze liegen alsof het gedrukt staat. Sterker nog, het staat gedrukt (zie het vorige artikel). Wordt je niet moe van al dat gekonkel? Hier hebben ze weer een complex systeem gevonden - in een worm deze keer - en doen een belachelijke extrapolatie door het helemaal door te trekken naar de menselijke hersenen. Het had een probleem moeten zijn dat dit kenmerk er volgens hun tijdlijn al lang voor de gewervelden was, maar nee hoor. Ze sprongen zo van de logische rots in de oceaan van evolutionistische speculatie. Daar kunnen innovatieve oplossingen zomaar "tevoorschijn komen". Zonder een denker om het te bedenken gaan cellen helemaal vanzelf "samenklonteren" en "specialiseren" en zie daar: de hypothalamus van de gewervelde, die zorgt voor groei, stofwisseling en voortplanting! Het lijkt een herkenbaar patroon te worden, dat evolutionisten de wortels van complexe systemen steeds verder terug in de tijd vinden. Het duurt vast niet lang meer totdat ze ontdekken dat onze universele gemeenschappelijke voorouder een steen was en dat het DNA is ontstaan in de oergaswolk waarin ons zonnestelsel geboren zou moeten zijn. Maar zonder gekheid, ze kunnen natuurlijk niet doorgaan met deze manier van 'verklaringen' geven. Dan kunnen ze net zo goed toegeven dat alle basisvormen plotseling zijn gevormd. Wat maakt het uit, we geloven toch allemaal in wonderen? En als we dan toch bezig zijn, waarom dan niet in zes dagen?
02-05-2008
Groenland
Groenland was een groen land
Groenland was eens net zo bosrijk als Zweden, aldus Science Daily. Onderzoekers hebben modder onder 2 km dik ijs geanalyseerd en vonden DNA van verschillende boomsoorten, graan, vlinders, motten, vliegen en kevers. Volgens het artikel laat het onderzoek ons een plaatje zien van het verleden wat alle vorige aannames over het toenmalige leven en klimaat van Groenland overhoop gooit.
De diversiteit van het bosrijke verleden duidt op temperaturen van rond de 10 graden Celsius in de zomer, zoals ook BBC News en National Geographic rapporteren. Het onderzoekswerk van Eske Willerslev en consorten is gepubliceerd in Science.1 Hun datering van 450.000 jaar is gebaseerd op een moleculaire klok analyse, die duidelijk in tegenspraak is met de datering van geologen die op 125.000 jaar ligt. Radiometrische datering gaf ook een veel hogere ouderdom van deze warme periode. National Geographic kwam nog met een verhaal van een ijsboring in Antarctica, die 800.000 jaar oud zou zijn, maar daar werd niet gesproken over DNA of leven. Wetenschappers hebben uit metingen afgeleid dat de temperatuur van de aarde in het verleden dramatische schommelingen heeft meegemaakt, met verschillen die opliepen tot wel 15 graden Celsius. Wat zou dat betekenen voor de aarde, als je bedenkt dat een paar graden opwarming van de aarde nu wereldwijd rampzalige gevolgen zou kunnen hebben?
1Willerslev et al, "Ancient Biomolecules from Deep Ice Cores Reveal a Forested Southern Greenland," Science, 6 juli 2007: Vol. 317. no. 5834, pp. 111-114, DOI: 10.1126/science.1141758.
Wel ja, 300% verschil in ouderdom geeft wel weer te denken. Maar we hebben in het verleden al meer gezien dat de dateringsmethoden elkaar vaak tegenspreken. Hebben ze niet gehoord dat de moleculaire klok kapot is? (Zie deze Engelstalige artikelen voor meer info: (06/07/2005 en 07/15/2005). Je kunt niet bouwen op het Darwinistische drijfzand. Afgezien van de vermeende ouderdom passen de feiten heel goed in een Bijbels wereldbeeld van klimaatschommelingen na de zondvloed. Volgens de redenatie in de genoemde artikelen was de gigantische schommeling in temperatuur niet te danken aan de mens. Toch gaan Nature en Science wel door met het publiceren van paniekzaaiende artikelen over hoe wij mensen de oorzaak zijn van de opwarming van de aarde. Er zijn ook wetenschappers die niet zo zeker zijn over onze invloed op deze opwarming. Maar dat is een hele andere discussie
03-05-2008
Mammoet
Extreem goed geconserveerde mammoetbaby gevonden
BBC News toont een plaatje van een prachtig geconserveerde bevroren mammoetbaby die gevonden werd in noordwest Siberië.
Volgens het artikel is dit exemplaar mogelijk de best geconserveerde bevroren mammoet die op dit moment voor onderzoek beschikbaar is, compleet met ogen, vacht en slurf. Een onderzoeker zei dat het exemplaar geen mankementen vertoont, behalve dat zijn staart afgebeten is, en "wat betreft de staat van conservering is dit de meest waardevolle ontdekking [van een mammoet] ter wereld." Het is in mei van dit jaar ontdekt door een rendierherder, vlakbij de rivier Yuribei, in het Yamal-Nenets gebied in Rusland. Het karkas is naar Japan verzonden voor gedetailleerd onderzoek. Sommigen vragen zich af of het mogelijk is om van dit exemplaar DNA te onttrekken, zodat deze geweldige beesten weer tot leven kunnen worden gewekt. Het aantal karkassen dat daar gevonden wordt moet groot zijn, want "wetenschappelijk waardevolle exemplaren van de Siberische mammoet zijn verloren gegaan door een lucratieve handel in ivoor, huid haar en andere lichaamsdelen." Onderzoekers zijn bang dat "mogelijk meer karkassen in handen van handelaren vallen, dan er bij wetenschappers terechtkomen." Er zijn zelfs websites die fossiele mammoetresten verkopen. Hoe is deze mammoetbaby gestorven? In het artikel wordt gespeculeerd dat het onduidelijk is wat hun grootschalige verdwijning aan het einde van de laatste ijstijd heeft veroorzaakt, "maar de schuld zou kunnen hebben gelegen bij klimaatsverandering, overmatig afslachten door menselijke jagers, of een combinatie van die twee."
Twee onwaarschijnlijke verklaringen maken samen nog geen mogelijke verklaring. Zou een klimaatsverandering een mammoetbaby terplekke invriezen? De kuddes zouden allang gemigreerd zijn, tenzij er iets plotselings en spectaculairs plaatsvond. Noch zouden duizenden mammoeten zo compleet en perfect bevroren zijn, zodat zelfs oogballen, vacht en maaginhoud bewaard bleven, als ze door jagers achtergelaten waren. Nee, de enorme hoeveelheid extreem goed geconserveerde mammoeten is een stille getuige van een wereldwijde catastrofe. Mammoetresten worden gevonden van Alaska tot in het noorden van Rusland. De grote overstroming, de in de Bijbel beschreven zondvloed, biedt een uitstekende verklaring voor dit soort vondsten. Een gedetailleerde analyse, door Dr Walter Brown van het Center for Scientific Creation (Engelstalig), geeft aardig wat stof tot nadenken.
04-05-2008
Zeeanemoon
Menselijke genen in een zeeanemoon? Het genoom van een zeeanemoon is gepubliceerd. En geloof het of niet, maar dit schijnbaar onbeduidende wezentje heeft genen die ook voorkomen bij gewervelden, ja zelfs bij mensen. Science Daily noemt het genoom zelfs "bijna net zo complex als het menselijk genoom" en ziet dit niet als bewijs voor een gemeenschappelijke ontwerper, maar als iets wat "belangrijke inzichten verschaft in de gemeenschappelijke voorouder van niet alleen mensen en zeeanemonen, maar van bijna alle meercellige dieren." Het oorspronkelijke rapport is gepubliceerd in Science.1 Het genoom lijkt zelfs meer op dat van mensen dan op het genoom van bijvoorbeeld fruitvliegen of nematode wormen. Het verbazende zit hem niet alleen in de overeenkomstige complexiteit, maar ook in gelijke aantallen en patronen. Veel genen die dicht bij elkaar liggen in de zeeanemoon, liggen ook dicht bij elkaar in mensen. Volgens Nicholas Putnam van het Joint Genome Institute, die duidelijk uitgaat van evolutie, liggen de genen "nog steeds dicht bij elkaar in mensen, zelfs na zes of zevenhonderd miljoen jaar."
In een verhaal van The Scientist, dat "verrassingen in het genoom van de zeeanemoon" heet, wordt nog een overeenkomst genoemd. De locaties van de zogenaamde 'introns' (stukjes in een gen die niet gebruikt worden om een eiwit te maken) komen voor 80% overeen. Vanuit hun filosofie noemen ze die overeenkomsten 'geconserveerd', wat betekent dat ze gedurende de vermeende evolutie van anemoon naar mens niet veranderd zouden zijn. Het oorspronkelijke artikel vond deze royale overeenkomst "opmerkelijk" omdat een onafhankelijke evolutie van ongeveer 700 miljoen jaar het "signaal van die verbondenheid wel zou doen verschralen". De zeeanemoon heeft ook nog eens 1500 unieke genen, vergeleken met andere eukaryote groepen. Een consequentie van deze studie is dat evolutionisten complexiteit weer verder terug in de tijd moeten plaatsen. Helemaal naar het Cambrium, waar de basisvormen 'verschenen'. Putnam zei dat de zeeanemoon al "alle elementaire mechanismen voor interactie met de buitenwereld heeft" die we zien in meer complexe wezens. Deze eigenschappen zouden plotseling verschenen en sindsdien nauwelijks meer veranderd zijn. Mensen als Elisabeth Pennisi (in Science2) en Daniel Rokhsar (UC Berkeley) zien alleen maar 'verlichting' in dit soort ontdekkingen en zeggen dan gewoon dat de betreffende complexiteit er dus al eerder geweest moet zijn. Fruitvliegen en nematode wormen zouden die genen dan verloren zijn, volgens Putnam. "De genen van vliegen en wormen zijn ook door elkaar gehutseld tussen de chromosomen, wat het moeilijk maakt om de genen door de evolutie heen te traceren." Dat verklaart natuurlijk niet waarom de genen voor bijvoorbeeld spieren, zenuwen, zintuigen, reproductie en spijsvertering gedurende die lange perioden van 600 miljoen jaar tussen anemoon en mens niet door elkaar gehutseld zijn. Verklaringen van de evolutiegetrouwen voor deze "verrassingen" in het genoom van de anemoon komen ook in het oorspronkelijke artikel niet verder dan "mogelijk" en "misschien". Het komt er volgens het artikel in The Scientist toch op neer dat deze feiten in tegenspraak zijn met het wijd verbreide geloof dat organismen complexer worden door evolutie.
1Putnam et al, "Sea Anemone Genome Reveals Ancestral Eumetazoan Gene Repertoire and Genomic Organization," Science, 6 juli 2007: Vol. 317. no. 5834, pp. 86-94, DOI: 10.1126/science.1139158. 2Elisabeth Pennisi, "Genomics: Sea Anemone Provides a New View of Animal Evolution," Science, 6 juli 2007: Vol. 317. no. 5834, p. 27, DOI: 10.1126/science.317.5834.27.
Je ziet het telkens weer: ze kunnen niet verklaren hoe conservering en diversificatie samen kunnen gaan. Waarom zou de ene wel complexer geworden zijn en de andere niet? Elke keer moet gebogen worden voor de god van de willekeur. "Het is nu eenmaal zo, en evolutie is een feit, dus moet het wel gebeurd zijn, maar hoe... dat weten we niet". Voor hen die ontkennen dat het leven opzettelijk en intelligent in elkaar gezet is, zit de schepping vol met valkuilen. Een beetje licht op het pad zou niet verkeerd zijn (Psalm 119:130).
05-05-2008
Bijbel
Babylonisch kleitablet bevat naam uit Bijbel
Jeremia vermeldt Sarsekim, overste van de eunuchs (Jer. 39:3). Zo ook de Babylonische schriftgeleerden. Times Online liet weten dat het British Museum een klein kleitabletje bezit waarop deze naam te lezen staat.
Daarmee kan er weer een naam toegevoegd worden aan de lange lijst van mensen die in de Bijbel genoemd worden, waarvan ook in andere geschriften melding wordt gemaakt (Zie ook de blog van Todd Bolen). Waarom is dit zo bijzonder? Omdat er mensen zijn die niet geloven dat de Bijbel de werkelijke geschiedenis van de wereld weergeeft, maar dat het grotendeels verzonnen is. Dit soort vondsten bewijzen dat zelfs schijnbaar onbeduidende details in de Bijbel toch kloppen. Een artikel in de Engelse Telegraph noemt het een "fantastische ontdekking" en heeft een plaatje, met de volledige vertaling. Koning Nebuchadnezar was al ontdekt in niet-bijbelse bronnen, maar Sarsekim nog niet. Jeremia was volgens de Bijbel ooggetuige van de vernietiging van Jeruzalem in 586 v.Chr. en vermeldt hem als een van de mensen die daarbij betrokken was. Als een dergelijk detail zo goed blijkt te kloppen, dan versterkt dat het vertrouwen in de juistheid van de rest van het boek Jeremia.
De opmerking in de Times dat "het Bijbelse verhaal niet helemaal verzonnen is" stuitte Todd Bolen tegen de borst. Hij zei dat het helemaal niet verzonnen is. Hoe meer bewijzen er komen, hoe zwakker de zaak van de liberale sceptici wordt. De verhalen in het Oude Testament zijn bijzonder, en soms erg moeilijk te geloven. Er zijn avonturen, intriges, relaties, helden, slechteriken en wonderen. Maar het zijn geen verzonnen verhalen. De hoge mate van detail in (plaats)namen, data en gebeurtenissen verwacht je niet in fictie. Denk maar eens aan de lange lijsten van Davids officieren en priesters, of alle onderdelen van de Tabernakel. Waarom zouden die dingen verzonnen zijn? De verslagen in de Bijbel komen over als officiële documenten. De details worden ook niet aangedikt en de helden worden niet gespaard. Zo worden bijvoorbeeld de stommiteiten die David en zijn zoon Salomo begingen, in één adem genoemd met hun goede daden. Ze worden afgebeeld in hun zwakke momenten maar ook in hun glorietijden. Namen in de Bijbel komen terug in inscripties uit Egypte, Moab, Babylon en door heel Israël zelf. Dit in combinatie met alle archeologische bevestigingen, maakt de Bijbel tot het meest betrouwbare antieke boek. Geen enkel ander "religieus" boek kan op zoveel punten worden geverifieerd. Critici spuien hun gal over de Bijbel niet op wetenschappelijke gronden, maar vanuit een persoonlijke vooringenomenheid. Het boek The Stones Cry Out van Randall Price (1997), bevat vele voorbeelden en doet al jaren kritiek verstommen. Welke ontdekkingen zouden er nog meer gedaan kunnen worden in de 130.000 kleitabletten die nog steeds onvertaald in het British Museum liggen?
Vergeet niet af en toe nieuwe artikelen op de site van Werkgroep in Genesis te bekijken. Er is nu een mooi artikel bijgekomen over de geschiedkundige betrouwbaarheid van de Bijbel met betrekking tot (onder andere) het verblijf van de Joden in Egypte. (Sorteer de artikelen op datum en kijk bij 20 februari 2007.) Het artikel eindigt met een citaat van Dr. Clifford Wilson, de vroegere Directeur van het Australische Institute of Archaeology: "Ik ken geen archeologische ontdekkingen die na zorgvuldige bevestiging met de Bijbel in tegenspraak zijn. De Bijbel is het nauwkeurigste geschiedenisboek dat de wereld ooit gezien heeft."
Elke week komen de nieuwsmedia weer met de meest recente vondst die een bewijs zou zijn voor evolutie. Hier volgen een aantal recente voorbeelden. Maar je zou je kunnen afvragen of Darwin er eigenlijk wel iets mee te maken heeft: 1. Als je denkt dat evolutie zo langzaam gaat dat wij het in onze korte levens niet kunnen waarnemen, moet je MSNBC News eens lezen. Ze kondigden aan dat vlinders hun evolutie versnelden om aan de dood te ontkomen. Binnen 10 generaties ontwikkelden de mannetjes een immuniteit voor een dodelijke parasiet, die alleen hen aanviel en de vrouwtjes ongemoeid liet. Er was nog maar 10% van de mannetjes over toen ze ineens een afweermechanisme ontwikkelden en in een mum van tijd was de hoeveelheid mannetjes weer op pijl. Volgens Gregory Hurst (van het University College in London) was dit evolutie "in een oogwenk". Science Daily beweerde dat evolutie de vlinder "gered" had, en BBC News zei dat we hier "evolutie aan het werk" zien. Maar voor en na deze gebeurtenis was het dezelfde soort vlinder. Had Darwin het niet over de oorsprong van nieuwe soorten? Het enige wat hiermee bevestigd wordt, is dat verandering snel kan gaan. 2. Live Science had het over experimenten in de synthetische biologie. Er zouden structuren gemaakt zijn met, in plaats van vier, zes of meer nucleotiden, die genetische informatie zouden kunnen dragen. Ze zouden zelfs het potentieel hebben om te evolueren. Maar als ze door intelligente onderzoekers in elkaar worden gezet en gemanipuleerd, waar is dan die evolutie? Dat lijkt meer op intelligent ontwerp. 3. Een artikel op BBC News sprak over de oorsprong van de gedomesticeerde kat, speculerend dat de huiskat ongeveer 130.000 jaar geleden moet zijn ontstaan. Ze kwamen daarop door mitochondrisch DNA te vergelijken. Maar als er niemand geweest is die dit proces kon observeren, hoe kunnen ze dan weten wat er gebeurd is? Volgens het artikel zochten de katten het gezelschap van mensen en "kozen" ze ervoor om vriendelijker te worden. Evolutie ontstaat niet doordat een dier ervoor "kiest" om anders te worden, maar door natuurlijke selectie op willekeurige mutaties. 4. Volgens Science Daily is de afgelopen 100.000 jaar het genoom van de mens mogelijk tot 10% veranderd, en al die tijd bleef hij toch Homo sapiens. Maar ze moesten er wel snel bij vermelden dat dit onderzoek niet wil zeggen dat de ene groep mensen beter is dan de ander. Ja, je zou toch eens een racistische opmerking maken... Het gaat hier dus duidelijk om variatie binnen de soort. Als er geen verschil is tussen de groepen, waar is dan toch die evolutie? 5. National Geographic rapporteert over een mensachtig kaakbot, dat gevonden is in Ethiopië. Experts weten nog niet goed hoe ze het moeten classificeren en hebben moeite om het in het fossielenverhaal te plaatsen. Ze vinden het jammer dat er zo weinig fossielen zijn om de vragen te beantwoorden.
Dit soort artikelen gebruiken het woord 'evolutie', terwijl het eigenlijk altijd om kleinschalige veranderingen gaat. (Dat is niet tegenstrijdig met het creationisme; en omdat de veranderingen heel snel kunnen zijn gegaan, zelfs niet voor mensen die geloven dat de aarde jong is.) Of ze verzanden in cirkelredeneringen, waarbij de ene aanname de andere moet bewijzen. Aanhangers van de Darwinpartij kunnen evolutie elke betekenis geven die ze willen, zolang het maar het beoogde resultaat oplevert: het publiek laten geloven dat evolutie van molecuul naar mens een wetenschappelijk bewezen feit is.
07-05-2008
Iapetus en Charon
Iapetus en Charon zien er jong uit voor hun leeftijd
Die harde ballen in ons zonnestelsel die we manen en planeten noemen, zijn volgens een aantal mensen miljarden jaren oud. Waarom zien sommigen er dan nog zo glad en jong uit? Twee voorbeelden die recentelijk het nieuws haalden zijn Charon (maan van pluto) en Iapetus (maan van Saturnus). Live Science en Space.com rapporteren over Charon. Ze schijnt een soort schoonheidscrème uit haar binnenste te produceren. Normaal gesproken zou een object wat zo oud is en zo ver van de zon staat, totaal geen verandering meer moeten vertonen. Maar wetenschappers hebben door het bestuderen van het licht wat van Charon afkomt ontdekt dat er ijs moet zijn, en dat het heel langzaam naar de oppervlakte komt. Hierdoor zou de maan haar jonge uiterlijk behouden. Men hoopt op meer informatie wanneer het New Horizons ruimteschip er in 2015 een bezoekje brengt. Iapetus ziet er volgens JPL ook niet slecht uit voor haar leeftijd. Ze zou al drie miljard jaar dezelfde vorm hebben; een bobbel aan de evenaar, goed bewaard gebleven vanuit de tijd dat het zonnestelsel nog "jong" was. Om de bobbel te laten ontstaan moet er radioactiviteit geweest zijn (om het binnenste op te warmen) en een hele snelle omwenteling. Volgens het artikel is het een uitdaging om een model te ontwikkelen dat moet verklaren hoe Iapetus zo geworden is. Ten eerste moet ze heet genoeg zijn geweest om zo'n bobbel te vormen, maar er moet ook nog verklaard worden hoe en waardoor die hittebron plotseling stopte, zodat ze 'vastvroor in de tijd'. Ondanks die uitdagingen kunnen de wetenschappers ons toch vertellen dat Iapetus "grofweg 4.564 miljard jaar oud" is. Van Iapetus hoopt men op 10 september wat meer te zien, wanneer Cassini er op een afstand van 1600 km. langs scheert.
Deze bekendmakingen staan niet op zichzelf. Zoals op deze site al eerder werd vermeld, komen er vaker berichten van problemen met ouderdomsbepalingen van hemellichamen (zie bijvoorbeeld de artikelen: Enceladus verhit de discussie, Saturnus nog steeds verrassend en Mercurius mysterieus magnetisch). En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Je ziet eigenlijk nooit dat wetenschappers bewijs kunnen aandragen dat het zonnestelsel daadwerkelijk miljarden jaren oud is. Ze komen met aannames, meer niet. En omdat de harde resultaten van metingen niet veranderd kunnen worden, zie je dat ze zich in allerlei bochten moeten wringen om de feiten, die eerder een jonge leeftijd suggereren, te laten passen in hun theorieën. Er zijn geen keiharde aanwijzingen die er op duiden dat Iapetus 'ongeveer' 4.564 miljard jaar oud is. Deze leeftijd is blindelings overgenomen uit uniformitaristische, evolutionistische theorieën. Het is maar goed dat de planeten en manen niet kunnen horen wat er hier over hen gezegd wordt. Stel je voor dat een jongeman tegen zijn date zou zeggen: "Wat heb jij een prachtig figuur, je ziet er zo jong uit voor een 4500-jarige."
BBC News beschrijft een vogel met een spanwijdte van 7 meter, een gewicht van 70 kg en een actieradius van 320 km. De vogel zou zes miljoen jaar geleden in Argentinië hebben geleefd.
De grootste vogels die nu leven worden niet zwaarder dan 18 kg. en hebben een spanwijdte van niet veel meer dan 3 meter. De grootste vliegende wezens die ooit geleefd hebben (voor zover we nu weten), waren de pterosauriërs met spanwijdtes van meer dan 10 meter (ongeveer net zo groot als een Cessna 152). News@Nature vermeldde pootafdrukken van een soort roadrunner (biep, biep) uit China, die verondersteld worden 110 miljoen jaar oud te zijn. Dat zou de roadrunner ongeveer 50 miljoen jaar ouder maken dan vergelijkbare soorten. Het bijzondere aan dit soort vogels is dat ze aan elke poot vier tenen hebben, waarvan twee tenen naar voren wijzen en twee naar achteren. Het vinden van een dergelijke vogel van die ouderdom was een grote verrassing. De evolutionistische kunstgreep van het 'onafhankelijk ontwikkelen van deze eigenschap' moest weer uit de kast getrokken worden.
Is er vandaag de dag eigenlijk wel een schepsel dat "beter geëvolueerd" is dan de wezens van voorheen? Telkens weer horen we dat de gevonden fossielen van een bepaalde soort sterker, groter en beter waren dan hun hedendaagse familieleden. Of er is in 110 miljoen jaar niets aan veranderd. Op een dag zullen de evolutionistische geloofsuitingen in wetenschappelijke publicaties overblijven als restjes, om vervolgens aan de vogels gevoerd te worden.
10-05-2008
Variatie
Variatie overschaduwt claims mensachtige voorouders Hier zijn een paar nieuwsberichten die je aan het nadenken zetten over de manier waarop paleontologen onze vermeende voorouders presenteren. Je krijgt de indruk dat herseninhoud en grootte van het skelet belangrijke indicaties zijn voor hoe 'ontwikkeld' een mensachtige geweest moet zijn. Een 2,4 meter lange man uit Mongolië is net getrouwd met een vrouw die ruim 3 koppen kleiner is dan hij (mooi plaatje op National Geographic. Het tweede voorbeeld is een man met slechts een smal randje hersenweefsel aan de binnenzijde van zijn schedel (News@Nature). Een groot deel van zijn hoofd, waar hersenen zouden hebben gezeten, is gevuld met vloeistof. Afgezien van een probleem met een van zijn benen, was hij volkomen gezond. Het probleem met zijn benen is opgelost doordat ze het overtollige vocht via een omleiding naar zijn bloedbaan en centrale zenuwstelsel lieten afvloeien. De behandeling heeft de grootte van zijn hersenen niet veranderd. Hij heeft wel een IQ dat lager ligt dan het gemiddelde, maar nog binnen het 'normale bereik' valt. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en leidt een normaal leven.
Evolutionistische antropologen vinden de grootte van de hersenen erg belangrijk (afgeleid van de inhoud van de schedel), maar kijk eens naar deze man. Hij heeft 'veel te kleine' hersenen voor een 'modern mens' en toch functioneren die hersenen normaal in een schedel die niet afwijkt van die van jou en mij. Hij heeft een IQ dat ook voorkomt bij mensen met een goed gevulde hersenpan. Hiermee wordt aangetoond dat de verhouding tussen schedelinhoud, de grootte van de hersenen en intelligentie niet zomaar tot een conclusie leidt. En zouden de skeletten van meneer Bao Xishun en zijn bruid door paleontologen niet als twee verschillende soorten worden geclassificeerd?
12-05-2008
Sterrenstelsel
Sterren die bijna net zo oud zijn als het universum? Caltech heeft een nieuw record gevestigd met de Keck telescopen op Hawaii. Ze hebben een sterrenstelsel ontdekt dat bijna net zo oud is als het universum. Het licht dat van het stelsel naar ons toekomt heeft er naar hun zeggen ruim 13 miljard jaar over gedaan. En dat terwijl het heelal volgens de jongste berekeningen slechts 13,66 miljard jaar oud zou zijn. Dat is een verschil van 'slechts' 500 miljoen jaar. Wel een beetje weinig voor het ontstaan van een compleet sterrenstelsel. BBC News kwam met het bericht. Er zijn astronomen die de nauwkeurigheid van de methoden die volgens het rapport gebruikt zijn in twijfel trekken, maar ze zijn het er wel over eens dat het onderzoek met zorg is uitgevoerd.
Deze situatie is vergelijkbaar met de aannames die gedaan worden in de biologie. Men gaat er vanuit dat er een bepaalde tijd nodig is geweest voor de ontwikkeling van alle levende wezens. En toch vinden ze 'steeds verder terug in de tijd' organismen die net zo complex zijn als de levende wezens die we vandaag de dag zien. Zo ook in de astronomie: als je er vanuit gaat dat het heelal 13,66 miljard jaar geleden is ontstaan dan heb je een uitdaging als je iets vindt dat vrijwel aan het begin van die periode staat en toch volledig gevormd en complex is. Gezien vanuit een creationistisch standpunt en met de Bijbel als uitgangspunt, ligt het geheel in de lijn der verwachting. Als God in het begin alles gemaakt heeft, zou het ons niet moeten verbazen dat onderzoeken zullen aantonen dat er vanaf het begin complexe structuren geweest zijn.
Darwin beweerde dat het leven complexer werd naarmate de tijd vorderde. Wat de trilobieten betreft is de volgorde precies omgekeerd. Hoe dieper je de grond in duikt hoe complexer ze worden en er is meer diversiteit in de hogere aardlagen.
De aardlagen worden door veel wetenschappers gezien als een 'verslag' van miljoenen jaren door sedimenten overdekte dode beestjes. Naarmate je dieper in de aardlagen komt, zou je volgens hen steeds verder terug kijken in de tijd. Organismen die je daar vindt zouden geleidelijk steeds ouder en steeds eenvoudiger moeten zijn. Science Daily heeft een artikel waarin geprobeerd wordt om die omgekeerde volgorde voor de trilobieten goed te praten. Er wordt toegegeven dat trilobieten 'verschenen' in een "ongeëvenaarde explosie van leven op aarde" in de Cambrische aardlaag. Het artikel geeft geen hint dat het een probleem is voor de evolutiefilosofie. Mark Webster (U van Chicago) werd aangehaald in een poging bewijs aan te dragen voor evolutie: "Vanuit een evolutionair perspectief: hoe meer variatie een soort kent, hoe meer ruw materiaal natuurlijke selectie heeft om mee te werken." Met andere woorden, trilobieten begonnen met meer variatie en later (onder druk van omstandigheden of iets dergelijks) specialiseerden ze. Er werd in ieder geval genoeg gespeculeerd in het artikel, maar het evolutieverhaal was er in geen geval minder betrouwbaar op geworden. Verklaren hoe die complexe lichamen 'plotseling' konden verschijnen, of er een evolutionair mechanisme voor geven, deed men in het artikel in ieder geval niet. (Waarom ben ik niet verbaasd?) In plaats daarvan werd gewoon gezegd dat trilobieten, met hun skelet, complexe ogen en ledematen, verbazingwekkend plotseling "verschenen" gedurende de Cambrische periode. In 'oudere' aardlagen zijn geen voorlopers van trilobieten gevonden. Ze verschenen dus volledig gevormd, met al hun organen en structuren.
Het creationisme wordt aan alle kanten geweerd in musea en populair wetenschappelijke tijdschriften en programma's. Toch blijft de mythe van evolutie nog steeds hoog in hun vaandel staan. En dat terwijl het steeds duidelijker wordt dat het geloof wat er voor nodig is om het in stand te houden, groter moet zijn dan dat van menig creationist. Maar in de populaire media hoor je nauwelijks iemand roepen dat er vals gespeeld wordt. Bijna niemand stelt de lastige vragen. Ze komen er iedere keer weer mee weg. Ze kleden het probleem van plotseling verschijnende, complex gevormde organismen gewoon aan met allemaal mooi klinkende wetenschappelijke woorden en iedereen slikt het voor zoete koek. Overigens is het ontstaan van leven uit levenloze moleculen nog steeds een probleem. Er is over 'spontane biogenese' nog steeds geen sluitend verhaal opgesteld. Chemische reacties die we vandaag de dag kennen, produceren misschien enkele elementen die voorkomen in levende organismen, maar ze komen nooit spontaan bij elkaar om ook maar het meest eenvoudige levende wezen te vormen. Het ontstaan van het eerste leven is gewoon een zwarte bladzijde in het evolutieverhaal. Levende organismen maken gebruik van eiwitten, aminozuren, vetten en suikers. Maar hoe en in welke volgorde deze ontstaan zouden zijn, en hoe ze zijn gaan 'samenwerken', is een discussie die nog steeds gevoerd wordt onder evolutionisten. Er zijn wel verschillende theorieën voor bedacht, zoals 'RNA-wereld', co-evolutie en zelfreplicerende peptiden, maar ze bieden geen van allen een bevredigend antwoord. (Zie European Astrobiology Magazine.) Het is allemaal speculatie, podiumrook, bluf en onwetendheid. Het is allemaal giswerk en heeft niet veel meer met wetenschap te maken dan alchemie. De chemie bied wel bruikbare resultaten, maar mist het doel (het maken van goud - het verklaren van het begin van het leven). De Bijbel geeft een beeld van het begin dat meer overeenkomt met de feiten: leven begon complex, met een aantal basistypen en werd later meer divers en gespecificeerd.
14-05-2008
Ouderdom
Kan leven miljoenen jaren overleven?
Hoe lang blijven cellen en weefsels goed? Twee recente verhalen geven aanleiding om ernstige vraagtekens te zetten bij ouderdomsbepalingen. Oordeel zelf: 1. Cipressen in Hongarije waarvan wordt verondersteld dat ze acht miljoen jaar oud zijn, zien er nog goed uit. Het hout is niet gefossiliseerd en ook niet in steenkool veranderd, volgens een rapport op Breitbart.com. Alleen de onderste 6 meter van de stammen van de bomen zijn overgebleven. Waarschijnlijk waren ze eens 30 tot 40 meter hoog. Het oorspronkelijke materiaal en de vorm van de bomen is bewaard gebleven, alleen de cellulose (de 'lijm' die het hout bij elkaar houdt) is ontbonden. Daarom vallen de stammen al snel uit elkaar wanneer ze aan de lucht en zonlicht worden blootgesteld. Dat de bomen hun structuur hebben behouden en niet versteend of verkoold zijn, is heel bijzonder.
2. Bacteriën die begraven waren onder Antarctisch ijs, zijn weer tot leven gewekt, aldus een bericht op de sites van BBC News, Associated Press en National Geographic. Hoe lang zijn ze begraven geweest in dit ijsgraf? De leeftijden worden geschat tussen 100.000 jaar en acht miljoen jaar. Volgens National Geographic moet je jezelf voorstellen dat je wat bacteriën in de diepvries stopt, dat je ze miljoenen jaren later ontdooit en merkt dat ze nog leven. In de artikelen wordt natuurlijk weer niet getwijfeld aan de veronderstelde ouderdom.
Oké evolutionisten, jullie kunnen kiezen: de hoge ouderdom opgeven, of jullie geloofwaardigheid. Jullie zijn in ieder geval al lang niet meer mijn geloof waard. (Ja, ik weet het, zonder hoge ouderdom geen evolutie, maar dat is jullie probleem.)
18-05-2008
Big-Bang
Die sterrenstelsels groeiden wel heel erg snel...
"We hebben geen idee waarom deze sterrenstelsels zo vroeg al zo groot groeiden." Volgens Science Now zijn er aan de rand van het zichtbare universum vijf volledig gevormde sterrenstelsels waargenomen.
Dit is niet de eerste keer dat er structuren gevonden worden die volgens evolutionaire standaarden veel te complex of te groot zijn 'voor hun leeftijd' (zoals deze voorbeelden: 20 juli, 25 juli en 30 juli, of de 'te oude' diamanten in dit bericht). "De sterrenstelsels, die sterren erg snel vormen, zijn groot voor hun leeftijd, wat betekent dat astronomen wellicht hun huidige ideeën over de vorming van sterrenstelsels moeten herzien." Dit 'herzien' is een gedachte die nogal prominent naar voren komt in het artikel. De eerste sterren werden geacht langzaam te vormen in de eerste sterrenstelsels en "dit proces zou miljarden jaren geduurd moeten hebben." Een team, dat gebruik maakte van gegevens van de Hubbel, Spitzer en Keck telescopen, bevestigde dat deze stelsels zo groot zijn als onze Melkweg en geen kleine delen van een cluster. Giovanni Fazio, van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica, moest toegeven: "Ik denk dat we nog veel te leren hebben over wat er gebeurt in het vroege universum."
Dit is geen verrassing voor creationisten, wel voor seculiere, in de Big-Bang gelovende kosmologen. We hopen dat astronomen hun huidige ideeën zullen herzien, maar als ze echt vooruitgang willen boeken, zullen ze verder moeten kijken dan hun uniformitaristische Big-Bang-neus lang is. Voorbij tijd en ruimte, naar de God die alles maakte.
21-05-2008
Dinosaurusmassagraf
Grootste dinosaurusmassagraf gevonden in Zwitserland
Er liggen misschien wel 100 plateosauriërs begraven in een massagraf in het Zwitserse dorpje Frick (langs de grens van Duitsland) en de vindplaats is ruim 1,5 km breed, aldus een artikel van Reuters.
Het gebied is al tientallen jaren bekend vanwege de plateosauriër vondsten, maar het is veel groter dan men dacht. In het artikel staat dat Duitsland nog twee andere grote plateosaurus vindplaatsen heeft. De beesten worden beschreven als vreedzame planteneters die in de buurt van rivierdelta's leefden. Fossielen van plateosauriërs komen veel voor in Europa. Er wordt verondersteld dat ze ongeveer 210 miljoen jaar geleden geleefd hebben, in het zogenaamde 'Trias tijdperk'. Ze werden ongeveer tien meter lang, hadden een gewicht van ongeveer een ton en ze leefden waarschijnlijk in kudden.
Het moet wel een rotdag geweest zijn in dinotopia. Weet er iemand een hedendaags voorbeeld waarbij honderden grote beesten zoals olifanten en giraffen in een gebied van 1,5 kilometer begraven werden, terwijl ze vreedzaam aan het grazen waren langs de rivier? Iemand zei eens dat het heden de sleutel is tot het verleden. Daar blijft niet veel van over op deze manier. Of wat dacht je van die vondst van een deel van een plateosaurus, ruim twee kilometer onder de Noordzee? Dat was een diepterecord voor een dinosaurusvondst. LiveScience rapporteerde hierover dat het goed mogelijk is dat daar nog veel meer fossielen begraven liggen. National Geographic News, News@Nature en de BBC hadden het er ook over. Zulke grote beesten die ruim twee kilometer diep in de zeebodem begraven liggen - probeer je dat eens voor te stellen. Als ze inderdaad in rivierdelta's leefden en nu diep onder de zee begraven liggen, wat is er dan in hemelsnaam gebeurd? Ik heb een voorstel voor een scenario: Genesis 7.
Genengroei: Er is geen genengroei en genen 'adopteren' geen wezenlijke nieuwe functies.
DNA Molecule: Het organische leven is gebaseerd op een ongelooflijk complexe informatiecode. Net zoals de tegenwoordige software code.
Bewijs Voor Schepping: Bewijs dat de evolutietheorie in diskrediet brengt. Het ontbreken van een natuurlijk mechanisme. Het ontbreken van fossiele tussenvormen. Onacceptabele modellen volgens de regels van de wetenschap.
Onreduceerbare Complexiteit: Er bestaan complexe organen en microscopische machines die onmogelijk door talrijke, opeenvolgende, kleine modificaties konden zijn gevormd.
Het Menselijk Oog: Een perfect en intergerelateerd systeem van ongeveer 40 individuele subsystemen, waaronder het netvlies, de pupil, de iris, het hoornvlies, de lens en de optische zenuw. Het perfecte oog
Bewijs Voor God: Wat zou bewijs voor God inhouden? Ontdek het ongelooflijke bewijs voor Intelligent Ontwerp, gebruik makend van fundamentele methodologie voor de detectie van ontwerp!
Een goed functionerend systeem ontstaat nooit vanzelf. Alle organismen op onze planeet bestaan uit systemen. Onze hersenen, ons zenuwstelsel of ons hart zijn maar enkele voorbeelden. Een levende cel bevat zoveel informatie als vijfhonderd boeken.