Levercirrhose is het eindstadium van een chronische leveronsteking. Geleidelijk sterven levercellen af en worden vervangen door littekenweefsel. Het eindresultaat is een kleine, harde, weinig functionele lever. Dit fenomeen is bij mensen onder andere gekend bij chronisch alcoholisme.
Toch kunnen vogels soms nog lange tijd een min of meer normaal leven leiden in die situatie. Wat we wel zien, is dat er vocht begint op te stapelen in de buik (ascites). Dat komt omdat het bloed dat vanuit de darmen richting hart stroomt, de lever passeert. Wanneer het bloed ter hoogte van de lever een abnormaal hoge weerstand ondervindt (door levercirrhose bijvoorbeeld), dan wordt het serum als het ware uit de bloedvaten geperst en stapelt zich op in de buik. De druk in de buik kan zodanig toenemen dat de vogel in ademnood komt.
Regelmatig aftappen van dit vocht kan er voor zorgen dat de vogel toch nog een comfortabel leven kan leiden. Uiteraard zal, op middellange of lange termijn de slecht werkende lever, er voor zorgen dat de vogel vroegtijdig sterft.
Op onderstaande foto's wordt uit de buik 5 ml strogeel vocht uit de buik van een valkparkiet afgelaten. Bij deze vogel moet dit driemaandelijks gebeuren.


|