Pokken bij vogels zijn in opmars. Op deze blog vind je foto's van goudvinken en kippen met pokletsels. Pokken komen voor bij kanarievogels, goudvinken, roofvogels en watervogels. Oorzaak is het pokkenvirus dat onder andere kan overgedragen worden via steekmuggen. Meestal komen ze dan ook voor op onbevederde plaatsen zoals de kop en de poten. De pokletsels kunnen uitgroeien tot wat men vroeger 'bloedpokken' noemde. Die pokken krijgen dan de vorm van een soort tumor en kunnen erg bloeden als je er in snijdt.
Hieronder foto's van een pokletsel bij een gekuifde eend dat chirurgisch werd verwijderd omdat de eend er constant in zat te bijten, waardoor het steeds begon te bloeden.
Op de detailfoto's zie je de verwijderde pok en de hechtingen die op de wonde werden gezet.
Als je een bloedpok niet volledig kunt verwijderen, zal ze meestal terug groeien. Het kan maanden duren voor zo'n letsel opdroogt en afvalt. Bij grote pokletsels rond de ogen bij goudvinken is dat een groot probleem. Chirurgie kan geprobeerd worden, maar meestal kunnen deze kleine vogels niet veel bloedverlies verdragen.
Overigens valt er over een gekuifde eend nog meer te vertellen. De kuif is een genetische mutatie (foutje van de natuur). Wanneer dat gen zowel door vader én moeder aan de jongen worden doorgegeven, ontstaat een lethale (=dodelijke) combinatie. Wie iets van genetica kent, kan uitrekenen dat één van de 4 jongen dit gen van beide ouders meekrijgt wanneer je twee gekuifde eenden met elkaar paart. Deze jongen worden met een deel van de hersenen bloot geboren of sterven in het ei.



|