Deze amazonepapegaai werd reed een week behandeld met antibiotica voor een zwelling ter hoogte van het oog en ontsteking van de weefsels rond het oog (conjunctivitis).
Doordat er een zwelling onder het oog verscheen, werd vermoed dat de infraorbitaalsinus gevuld was met etter.
Sinussen zijn holtes in de schedel die in verbinding staan met de neusgangen. Ook bij de mens kunnen die holtes zich vullen met etter en dan spreken we van sinusitis. Bij vogels zijn die holtes of sinussen niet overal begrensd met bot, maar komen die holtes hier en daar onderhuids. Vandaar dat de kop plaatselijk kan opzwellen wanneer deze sinussen of holtes zich opvullen met etter. Nadeel is dat etter bij vogels niet vloeibaar is, maar het uitzicht heeft van oude brokkelige kaas. Zolang die etter niet verwiijderd wordt, zal antibioticum weinig zin hebben.
Bij deze amazone werd de infraorbitaalsinus (iedere sinus of holte heeft zijn eigen naam, 'infraorbitaal' betekend : onder de oogkas) geopend onder algemene anesthesie (verdoving). Aangezien de operatie ter hoogte van de kop was, werd en een tube rechtstreeks in de luchtpijp aangebracht, aangezien een masker in de weg zou zitten. Op deze manier werd het verdovend gas toegediend (dit is in feite een combinatie van isofluraan en zuurstof).
De vaste etter werd verwijderd uit het abces en de wonde werd met één hechting gesloten. Nadien werd een ontstekingsremmer en antibioticum toegediend.
Op de foto's :
- foto 1 : de vogel onder algemene verdoving, met in tube in de trachea (luchtpijp).
- foto 2 en 3 : de infraorbitaalsinus is geopend en de brokkelige etter werd gedeeltelijk 'uitgepeld'.
- foto 4 : het plaatsen van een hechting
- foto 5 : het aangetaste oog 24 uur na de operatie.





|