Aspergillose is een ziekte veroorzaakt door een agressieve schimmel die vooral de ademhalingswegen aantast. In de natuur komen honderdan verschillende soorten schimmels voor, die zich elk op een eigen manier 'voeden'. Er zijn schimmels die oude boomstammen laten wegrotten terwijl ze die langzaam 'opeten'. Er zijn schimmels die groeien op vochtige muren en daar blijkbaar genoeg voedingsstoffen vinden om te leven en zich te vermenigvuldigen. Er zijn huidschimmels (katrienewielen genoemd in de volksmond) die groeien op de huid en bij onze huisdieren (en ook bij de mens) ronde haarloze plekken in de huid veroorzaken. Aspergillose is één van die vele schimmelsoorten die het vooral gemunt heeft op vogels. Vooral papegaaiachtigen, roofvogels en watervogels zijn gevoelig, maar in principe kan iedere vogel het slachtoffer worden.
Deze kerkuil werd totaal uitgeput opgevangen in het vogelopvangcentrum te Beernem en was dankzij de goede zorgen van het personeel na enkele weken weer klaar om uitgezet te worden in de natuur. Maar kort voor de vrijlating ging de algemene toestand van het dier terug achteruit. Het dier stierf uiteindelijk en er werd een lijkschouwing op uitgevoerd. De diagnose was 'aspergillose'.
Vooral bij dieren die onder stress staan of verzwakt zijn door een andere ziekte, kunnen schimmels zich nestelen in het lichaam. Deze schimmels zweven door de lucht onder de vorm van 'sporen', de kiemen waarmee schimmels zich vermenigvuldigen. Deze sporen worden ingeademd en worden normaal gezien door het lichaam opgeruimd, tenzij de weerstand van het dier verzwakt is. Dan beginnen de kiemen als zwammen te groeien op een oude boomstam en zullen hun vernietigend werk doen. In het lichaam van deze kerkuil vraten ze de gezonde cellen aan, waardoor de vogel terug ziek werd. Op de foto's vind je die plaats in het lichaam terug als een massa bestaande uit een soort brokkelige oude kaas.
Op de foto's vind je volgende afkortingen : M = milt, Asp = aspergillose, E = eierstok (het orgaantje met de kleine blaasjes = follikeltjes die elk kunnen uitgroeien tot de dooier van een ei)




|