Deze grijze roodstaartpapegaai werd aangeboden wegens het produceren van te natte uitwerpselen gedurende 14dagen.
Bij inspectie van de uitwerpselen was duidelijk dat de urinefractie in de uitwerpselen te hoog was. De mest zelf (afkomstig uit de darmen) zag er redelijk normaal uit, maar lagen in een grote plas met kleurloze urine. Uiteraard dronk de vogel abnormaal hoge hoeveelheden water, anders zou de vogel ten gevolge van waterverlies via de nieren, uitdrogen.
Bij bloedonderzoek is in die gevallen soms het 'urinezuur' gestegen. Urinezuur zijn bij vogels de afvalstoffen in het bloed die via de urine uit het lichaam verwijderd worden. Teveel urineproductie kan echter bij vogels ook andere oorzaken hebben, zoals suikerziekte (zeldzaam) en leverproblemen.
Hier was een infectie van de nieren de oorzaak. Een eenzijdige voeding, met een tekort aan vitamine A, kan mede oorzaak zijn van het feit dat nieren gevoeliger zijn voor infectie.
Gelukkig zagen de uitwerpselen er na 5dagen merkelijk beter uit, na een behandeling met een gepast antibioticum en ontstekingsremmers. Een injectie met vit A mocht uiteraard niet ontbreken en de eigenaaar werd aangeraden op regelmatige basis een goed vitaminepreparaat in het drinkwater toe te dienen.



|