Een frequent voorkomende ziekte bij roofvogels, watervogels en papegaaien is een schimmelinfectie van de longen, genaamd aspergillose.
Vogels ademen constant kiemen van schimmels in (schimmelsporen) die echter in
normale omstandigheden door het immuunsysteem van de vogel geëlimineerd worden.
Door stress, tekort aan bvb vit A (door eenzijdige voeding) of door een stofrijke omgeving kan het gebeuren dat deze schimmels zich vastzetten in de longen en luchtzakken en beginnen
groeien. Daar kunnen ze verder groeien en verschillende organen (lever, nieren, zelfs wervels)
aantasten. Daarenboven worden giftige stoffen geproduceerd die de vogel ziek maken en de lever en nieren verder belasten.
Een typisch beeld van aspergillose is de grijze roodstaartpapegaai die zijn hele leven op een zaadmengeling staat en plots een verkoudheid heeft. De vogel wordt hees en kortademig.
Eens de diagnose van aspergillose gesteld, is de ziekte meestal al in een gevorderd stadium.
Maar vele papegaaien kunnen, mits het regelmatig geven van een langdurige kuur (soms tot 3 maand) met een geschikt antischimmelmiddel, gestabiliseerd worden.
Op de fotos zie je hoe het nemen van röntgenfotos onder een algemene verdoving een hulpmiddel kan zijn om tot de diagnose te komen. Verder zie je fotos van lijkschouwingen van vogels die gestorven zijn aan aspergillose. Bemerk de zwamvormige letsels op de luchtzakken van de Amerikaanse oehoe en de uitgebreide letsels in de buik-en borstholte van de amazone-papegaai.
Op de foto linksboven : een microscopisch beeld van de letsels : de schimmeldraden zijn duidelijk zichtbaar.






|