Inhoud blog
 • Ondergang
 • Stuurmanskunst
 • Shame
 • Zoeken in blog

  Foto
  Foto
  Foto
  Zingen met je hart

  02-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muziekonderwijs zou taalvaardigheid verbeteren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In de Süddeutsche Zeitung verscheen een artikel dat een Canadees onderzoek aanhaalt waaruit blijkt dat muziek de taalvaardigheid bij kinderen opmerkelijk verbetert. Lucrèce Maeckebergh vertaalde voor Klassiek Centraal het artikel.

  Muziekonderwijs verbetert niet enkel muzikaal talent maar ook de taalvaardigheid. Dat wordt aangetoond door een studie van vier Canadese wetenschappers bij vier-tot zesjarigen.

  Een studie uit Canada zou de ambitie van vele ouders kunnen aanwakkeren. Volgens die studie verhoogt muziekopvoeding niet enkel muzikaal talent maar ook het taalvermogen van de kinderen.

  Dat meldt de neurowetenschapper Sylvain Moreno in het vakblad Psychological Science (online). Met een intelligentietest voor kinderen vóór de schoolleeftijd deed de onderzoeker van het Rotman Research Institute in Ontario de proef naar het ruimtelijke voorstellingsvermogen en de verbale mogelijkheden van vier-tot zesjarigen. Aansluitend oefenden 24 van de 48 kinderen gedurende verschillende weken onder toezicht van een leraar een leersoftware waarin ritmiek, melodie, stemming en andere muzikale vaardigheden getraind werden. De andere helft oefende in dezelfde tijd artistieke vaardigheden zoals kleurcombinatie en vormgeving. Aansluitend testte Moreno de kinderen opnieuw. De muziekgroep had een significant beter resultaat.

  “Het effect was verrassend duidelijk”, zegt Moreno. Meer als 90 procent van de proefpersonen in de muziekgroep – dus 22 kinderen – toonden in de tweede intelligentietest een verbeterde taalvaardigheid. “Muziek en taal verlangen een analytisch luisteren”, zo verklaren de onderzoekers rond Moreno het waargenomen resultaat. In de kunstgroep waren er na de training nauwelijks veranderingen in de testresultaten te merken.

  Werkt de beeldende kunst dan niet gunstig op kinderen? Jawel, weerleggen de onderzoekers, uit andere studies bestaan aanwijzingen dat artistiek werk motorische en vele visuele vaardigheden verbetert. Toch was in hun onderzoek een lichte tendens tot een beter ruimtelijk vermogen af te lezen.

  Misschien had de kunstgroep gewoon langer moeten oefenen, speculeert Moreno, misschien toont het effect zich pas later. Beide groepen trainden in die vier weken elk totaal 40 uur.

  Verhoogt muziek dus de intelligentie van kinderen? Deze vraag houdt onderzoekers en ouders bezig, sinds de psychologe Frances Rauscher in 1993 in het vakblad Nature berichtte dat enkele van haar studenten beter de opgaven oplosten, als ze van Mozart gehoord hadden. Sindsdien waart het fenomeen als zogenaamd “Mozart-effect” over de wereld, hoewel een samenhang tussen het zuiver genieten van klassieke muziek en verhoogde intelligentie sindsdien vele keren weerlegd werd.

  02-11-2011 om 15:34 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  01-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allerheiligen
  kilte vecht zich door een regen
                              van de eerste novemberdag

                              vochtdoordrongen op hun weg
                              mensen naar de plek van eindigheid
                              schemerig verlicht door tongenvlammen

                              graflicht in de luwte van herinnering-
                              stenen worstelend om wat zuurstof.


  01-11-2011 om 00:00 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (1)
  31-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerkhofblommen   

  KERKHOFBLOMMEN

  Zoo daar ooit een blomke groeide
  over ‘t graf waarin gij ligt,
  of het nog zoo schoone bloeide:
  zuiver als het zonnelicht,
  blank gelijk een lelie blank is,
  vonklende als een roozenhert,
  needrig als de needre ranke is
  van de winde daar m' op terdt,
  riekend, vol van honing, ende
  geren van de bie bezocht,
  nog en waar ‘t, voor die u kende,
  geen dat u gelijken mocht!

  31-10-2011 om 21:28 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  30-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selecteren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik krijg gemiddeld 2 à 3 uitnodigingen voor concerten per dag in mijn mailbox. Opvallend toch hoe vaak er teruggegrepen wordt naar de zgn. evergreens die weliswaar onverslijtbaar blijken te zijn en dus maar geprogrammeerd worden maar die in de uitvoering alleen maar subtoppers blijken te zijn: Mozart, Bach, of recenter Rutter en andere zitten vaak niet te wachten op de zoveelste uitvoering die het argeloze publiek dan wel blij maakt maar niet niveau halen dat onze verwende oren eigenlijk verwachten. Als zanger is het natuurlijk een kick om mee te werken aan een stuk dat de wereld beroerd heeft en ik gun het dan ook elkeen.

  Veel boeiender kunnen kleine onopgemerkte concertjes zijn, vaak door amateurs of semi-professionele ensembles die het aandurven om de begane paden te verlaten. Zo berichtte ik al over het uitvoeren van Karl Jenkins. En deze namiddag heb ik genoten van het Kamerkoor Hulst o.l.v. Jo Ivens, dat naast de renaissance ook het lef hadden om (na duidelijk serieus studiewerk) o.m. Britten, Poulenc, Hindemith; Elgar en Bartok te brengen.
  In 't Frans zeggen ze: "il faut le faire".

  30-10-2011 om 20:16 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  29-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij de dokter
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij het Davidsfonds verscheen een boeiend werkje van de hand van emeritus prof. Jan De Queker, reumatoloog onder de titel "Bij de dokter". Beroemdheden zijn de nieuwe goden van vandaag. Hun sterrenstatus geeft heniets onaantastbaar, maar toch ontsnappen zij niet aan allehande ziektes. Duqueker ging graven in de medische dossiers van 33 bekende personen. Hij laat ons binnengluren in de dokterspraktijk en spit ondertussen heel wat boven over illustere figuren: Fréderic Chopin zou mucoviscidose gehad hebben, Edith Piaf was een aantal jaren blind, Georg Friedrich Händel kreeg ongetwijfeld zijn beroertes door het luxueuse leven. Maar evengoed worden er hypothesen geformuleerd over de heilige Theresa van Avila, Karel V of krijgen we een omstandig relaas rond François Mitterand.
  De dood is deel van het leven.

  29-10-2011 om 14:44 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  28-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.agenda einde 2011
  Geen mens die weet voor wie het interessant is, maar hier is mijn voorlopige agenda voor het jaareinde (stalkers gelieve zich te onthouden):

  Zo 30/10        15.00              Kamerkoor Hulst

  Di 1/11           10.15              Allerheiligen Musica ad Nives

  Wo 2/11         10.30              Tout-anch-Amon - Brussel

  Ma 7/11          14.00              Bestuursvergadering Musica ad Nives

  Wo 9/11         14.00              Infovergadering Bekoorlijk Borgerhout

  Vr 11/11         09.00              Studiedag stem- en slagtechniek TPC

  Wo 16/11       19.30              Bestuursvergadering Ter Looveren

  Za 19/11        19.00              Ceciliafeest Musica ad Nives

  Zo 20/11        9.00               Schubertmis Sint Paulus – Antwerpen

  Zo 20/11        15.00              Concert Stadsschouwburg Sint-Niklaas

  Za 26/11        20.00              Jaarconcert De Ram
  Wo 30/11        20.30             Bestuursvergadering KORILE

  Do 8/12          19.00              Roma Borgerhout – Musica ad Nives

  Zo 11/12        15.00              Adventsconcert Musica ad Nives

  Wo 14/12       19.30              Bestuursvergadering Ter Looveren

  Zo 25/12        10.15              Kerstmis Musica ad Nives

  28-10-2011 om 10:14 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  27-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kuifje en Faust


  Mijn vader was een stille man, die de eerste 38 jaar van zijn leven ongetrouwd bleef en bij zijn moeder woonde. Terwijl zijn zus in Luik ging werken in een juwelenwinkel, ging hij alle dagen plichtsgetrouw naar de kolenmijn van Beringen om zich te verdiepen in de cijfers (tot na de komma) over de dagelijkse verkoop - hij was er "chef de vente". Twee passies verstoorden de overigens dagelijkse sleur: zijn jaarlijkse reis naar Lourdes en ... de sporadische bezoeken aan de opera, met name als er Faust van Gounod werd opgevoerd.
  De eerste keer dat ik met Faust kennismaakte was niet de zondagmiddag in het opera- en belcantoprogramma op de radio, maar in het album van Kuifje "De juwelen van Bianca Castafiore". Eén van de hoofdrollen is voor de operazangeres Castafiore die beroemd is geworden met de aria "Ah, ik lach". Iedereen vlucht in het boek steeds naar alle kanten op als ze begint te zingen, terwijl glazen en ruiten sneuvelen. Dankzij Kuifje werd ik nieuwsgierig naar de opera.

  http://www.youtube.com/watch?v=K48qSWDnwlE

  27-10-2011 om 15:54 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  26-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendenkring
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb vannacht in mijn bed liggen bedenken hoe een groep koorleden een echte afspiegeling zijn van de maatschappij. Je hebt er mensen die ziek worden, soms een akkevietje, soms ernstig of levensbedreigend. Anderen moeten plots voor een zieke vrouw of man zorgen. Dan zijn er weer die zich eenzaam voelen of een verdriet te verwerken hebben. Of ze gaan op reis naar het andere eind van de wereld (daarben ik dan weer wat jaloers op). Er worden kleinkinderen geboren, er sterven ouders.
  En met dat alles leef je een beetje mee, want een koor kan, als het goed zit, een echte vriendenkring worden.

  26-10-2011 om 14:03 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (1)
  25-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gansjes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het is altijd leuk als een koor weet wat de tekst is die zij debiteren. Sinds Monteverdi en co. Is de tekst opnieuw belangrijk geworden. Laat mij dus vandaag maar het verhaaltje vertellen van de twee gansjes.

  Zij was een leuk klein gansje en hij was een vrolijke jong gans.

  “En ik hou zo veel van jou” zei hij. “En ik hou ook van jou”  zei zij.

  “Maar helaas moeten wij scheiden “ fluisterde hij “want ik wil de wijde wereld zien”.

  “Maar liefste, wees niet bang, volgend jaar kom ik terug en maak je tot mijn kleine bruid.”

   

  Toen brak de morgen van Sint Michaelsdag aan en hij kwam terug naar huis.

  Hij ontmoette de moeder van zijn geliefde, die bittere tranen stortte.

  “Te laat ben je gekomen” fluisterde ze  “ze hebben je lief meegenomen.

  Ze zal nooit je bruid worden, want vandaag wordt zij gebraden.”

   

  Daarop ging hij naar de boerderij.

  “Waar is mijn lief?” zei hij. Maar de vrouw van de boer wette haar mes

  En sneed zijn kleine hoofdje er af.

  Zij serveerde hem samen met zijn liefje in een grote diepe schotel.

   

  En zo, al waren ze dan in het leven gescheiden, in de dood lagen zij naast elkaar.

   

  Daarmee heb je meteen de tekst van het leuke lied van Frederick Bridge (1844-1924) dat de titel draagt : ‘The goslings’.

  http://www.youtube.com/watch?v=Ss87AcsX144&feature=related

  25-10-2011 om 09:28 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  24-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gilbert Bécaud


  Er zijn nog verwoede fans van het Franse chanson, al moet ik toegeven dat hun aantal vermindert. In mijn jonge jaren kon je geen studentencafé binnenkomen of Brassens, Brel, Aznavour, ... en andere Gilbert Bécauds kwamen uit de jukebox. Jaja, in die tijd betaalde je ervoor om eindeloos te luisteren naar Nathalie.
  Vandaag herdenken wij de geboortedag van Gilbert Bécaud, "monsieur 100.000 volt", naam die je dadelijk begrijpt als je één van zijn optredens gezien hebt. Zijn energie lijkt onuitputtelijk. Die had hij dan ook meer dan nodig wanneer einde jaren negentig bleek dat hij kanker had. Toch bleef hij doorgaan met het maken van nieuwe opnames. In 2001 overleed hij op zijn woonboot in Parijs, en in 2002 zorgde zijn zoon Gaya nog voor een posthume cd, waarin uiteindelijk toch te horen is hoe de stem van Bécaud lijdt onder de ziekte.
  Maar kom nu maar mee naar het Rode Plein in Moskou, en droom nog een keer van de mooie Russische gids.


  http://www.youtube.com/watch?v=NcjwwGcpYiM&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=olOvFy5-cgw&feature=related


  24-10-2011 om 13:17 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  23-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grandioos klavecimbel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Speciaal voor de klavecimbelliefhebbers geef ik hier de uitnodiging weer die ik van Christophe Burssens ontving:

  Graag nodig ik u uit naar een uitzonderlijk concert. Zaterdag 29 oktober wordt in de OLV kerk  te Melsele om 20.00 uur het nieuw klavecimbel ingespeeld. Dit uitzonderlijk instrument volledig met de hand vervaardigd door Marc Ducornet in Parijs, en vorig jaar  aangekocht door de gemeente, zal op feestelijke wijze zijn intrede doen in de academie. De academie heeft momenteel 6 leerlingen klavecimbel en we zijn overtuigd dat dit prachtig instrument zal zorgen voor een nieuwe boost.

  Het concertprogramma is eveneens iets om naar uit te kijken. Klapstuk wordt het zelden uitgevoerde concerto van Bach-Vivaldi voor maar liefst…. 4 klavecimbels en strijkorkest. Een monument van een werk. Het strijkorkest & koor van de academie halen alles uit de kast met de humoristische cantate “Der Schulmeister” van Telemann en het prachtige hoboconcerto van Cimarosa.

  23-10-2011 om 00:00 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  22-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flor Peeters
      

  In de uitzending van Klara vanavond om 18.00 u komt Peter Pieters uitgebreid commentaar geven bij het Concerto voor orgel en orkest opus 52 van Flor Peeters: een schitterend modern concerto van mijn voormalige leermeester.
  De versie die we hier horen is er een met het Vlaams Radio-orkest o.l.v. Yoel Levi en aan het orgel Peeter Pieters, titularis-organist in de Sint Rombautskathdraal in Mechelen.


  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Q1XsMpli-Ug

  22-10-2011 om 11:08 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  21-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lord Nelson


  Vandaag zoeken we het eens niet in de muziek, maar in de geschiedenis. Op 21 oktober 1805 stierf de Engelse admiraal Lord Horatio Nelson, de belangrijkste opponent van Napoleon Bonaparte ter zee. Maar hij was ook diegene die de suprematie van Engeland over de wereldzeeën definitief vestigde. Geheel ongehavend was hij niet uit de strijd gekomen: in 1794 verloor hij zijn rechteroog bij een gevecht in Corsica, zijn rechterarm werd verbrijzeld door een musketkogel toen hij in 1797 een galjoen van de Spaanse zilvervloot wilde buitmaken, hij liep malaria op door zijn verblijf in de Caraïbische zee en … als zeeman was hij het merendeel van de tijd zeeziek.

  In 1801 nam hij als vicecommandant deel aan de zeeslag bij Kopenhagen. Toen het er op leek dat de Denen aan de winnende hand waren, vertelde men Nelson dat het vlaggenschip van de Engelse vloot het bevel tot de aftocht had gegeven. Nelson zag echter nog een kans op de overwinning, nam zijn verrekijker en zette hem voor zijn blinde oog, waarna hij zei: “ik zie geen signaal”. Daarop liet hij de slag voortzetten die eindigde met een zege voor de Britse vloot.

  Nelson is onder meer bekend van de slag om de Nijl en de slag bij Trafalgar, waar hij wel het leven liet aan boord van HMS Victory door gericht vuur van de Franse soldaten. Hij werd in de ruggengraat geraakt door een Franse kogel, werd benedendeks gedragen en overleed vier uur later, in de wetenschap dat hij de zeeslag gewonnen had.

  Zijn populariteit in Engeland kan alleen maar vergeleken worden met een hedendaagse popster. Op een tientallen meters hoge zuil overkijkt hij thans Trafalgar Square in het hartje van Londen.

  http://www.youtube.com/watch?v=Sgd9nYqVz2s

  21-10-2011 om 14:05 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  20-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb ze gekend, dikwijls ontmoet. Een oude adelijke vrouw (of man), zittend in de zetel midden de herinneringen aan een vroegere tijd. Schilderijen van roemruchte voorvaderen aan de muur, verhalen over een luisterrijk verleden, ogen glinsterend bij het ophalen van de jeugdjaren. Nu het dekentje over de knieën, maar in het hart nog jong. Nostalgie naar betere jaren.
  Het is een beetje een metafoor van een ouder wordend koor dat een tijd geleden nog talrijk en enthousiast was, gekend en bekend, in staat tot grootse uitvoeringen. De herinnering wordt levendig gehouden, en nog steeds spreekt iets van de grandeur van weleer. Wat mij betreft, goed dat het verleden niet vergeten is: zaad voor een toekomst die zeker nog bestaat.

  20-10-2011 om 14:23 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  19-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sting  Sting is de artiestennaam van Gordon Sumner (° 2 oktober 1951)

  Sumner is de oudste van vier kinderen. In het noordoosten van Groot-Brittannië was het leven niet gemakkelijk vanwege het harde klimaat en de economische depressie. De werkloosheid was er heel hoog en de redding van het gezin was het feit dat zijn vader een vaste baan had als melkboer. Sumner had een natuurlijke aanleg voor muziek. Op negenjarige leeftijd maakte hij zijn eerste songs en zijn eigen muziek op een oude gitaar van zijn oom. In 1966 kreeg hij van een vriend een zelfgemaakte basgitaar. Dit was zijn eerste kennismaking met dit instrument. In 1969 mocht hij gaan studeren aan een universiteit in de Midlands, maar dat hield hij slechts een maand vol. Na enkele baantjes in de bouw, als buschauffeur en zelfs als belastingontvanger, besloot hij in 1971 iets van zijn leven te maken en begon een opleiding tot leraar. Tijdens die opleiding speelde hij basgitaar bij een schoolrockbandje, Earthrise.

  De bijnaam “Sting” kreeg hij bij het begin van zijn carrière toen hij als bassist regelmatig optrad in een zwart met geel gestreepte trui, die zijn vrienden deed denken aan een bij. Sindsdien gebruikt hij zijn echte naam alleen nog maar bij officiële gelegenheden.

  Uiteraard werd hij in eerste instantie wereldwijd bekend als bassist en zanger van The Police.Toen in 1984 The Police uit elkaar ging was hij al volop bezig aan een solocarrière.

  In oktober 2006 kwam een verrassende cd uit: Songs from the labyrinth, waarop deze toch pop- en jazzmuzikant een schitterende versie bracht van 16-eeuwse luitmuziek van John Dowland (1563-1626).

  * Songs of the labyrinth : Deutsche Grammophon CD 170 3139

   http://www.youtube.com/watch?v=WV-QjPuBeg4

  http://www.youtube.com/watch?v=EmDQFWNjHpA&feature=related

  19-10-2011 om 09:59 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (1)
  18-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fien Van den Fonteyne
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens het aperitiefconcert van Ter Looveren (zondag a.s. om 10.30 u. in het gemeentehuis van Zelzate) zullen we o.m. Fien Van den Fonteyne aan het werk zien en horen. Haar vioolklank is betoverend.

  FIEN is geboren op 12 december 1989. Ze begon viool te spelen op 4-jarige leeftijd bij Sergio Rogier en volgde daarna achtereenvolgens les bij Lilya Umnova, Tatiana Samouil en Leonid Kerbel, haar huidige leraar. Fien studeert hiernaast ook aan het Koninklijk Conservatorium Brussel: eerste jaar Master in de muziek, bij Yossif Ivanov.

  Fien werd verschillende keren laureaat op (inter)nationale wedstrijden in België (Jong-Tenuto, Jonge Solisten aan Zee en Dexia Classics) alsook in het buitenland. Zo behaalde zij in 2001 en 2002 ‘1ère Médaille à l’ unanimité avec les félicitations du Jury’ op het internationale UFAM-concours te Parijs en kreeg zij de eerste prijs op het ’Fontys Concours voor Jong Muziek Talent’ te Tilburg (NL). Zij ontving daarbij ook een eervolle vermelding wegens beste uitvoering van het speciaal voor dit concours geschreven opgelegd werk.

  In 2004 werd Fien geselecteerd door YoTaM, de VZW ter ondersteuning van jonge talentrijke musici en mocht een jaar later ook optreden met het Vlaams radio-orkest in ‘De Bijloke’ te Gent.

  Fien volgde masterclasses bij verschillende gerenomeerde muzikanten zoals Miguel Negri, Christiaan Bor, Tatjana Samouil en Renaud Capuçon. In 2011 ging zij ook op masterclass bij de befaamde violist en dirigent Maxim Vengerov in Polen. Hiervoor kreeg zij van Jan Strick een Jean-Baptiste Vuillaume in bruikleen.

  Fien houdt van kamermuziek en nam dan ook elke zomer deel aan de internationale kamermuziekstage ‘Musicamundi’ (2003-2009). In 2011 richtte ze, samen met Florestan Bataillie en haar zus Riet, het piano trio ‘Impression’ op en Fien maakt ook deel uit van het strijkkwartet ‘Donnacorda’. Daarnaast speelt ze ook regelmatig mee met de Vlaamse Opera.

  18-10-2011 om 08:59 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  17-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORILE nieuw programma
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wie zijn mail niet opengedaan heeft, maar toch wil weten wat we in onze kaften moeten steken krijgt hier het geheugensteuntje.
  Al de rest mag voorlopig veilig opgeborgen worden, zodat je geen kilo's moet meeslepen naar de komende repetities (die hopelijk even goed bezocht worden als deze van de laatste tijd).

  * 168 L'important, c'est la rose
  * 171 Eres tu
  * 191 Ik zou wel eens willen weten
  * 198 O Pepita

  Daarbij komen drie nieuwe stukken die ik wel meebreng:

  * Come again, sweet love
  * De roos
  * Sakura.

  17-10-2011 om 11:53 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  16-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed gedaan
  Dankzij Frans mochten we gisteren één van de schatkamers van Mechelen bezoeken. Zoals één van de koorleden zei: "we gaan dikwijls zo ver om kerken te bezoeken, maar we kennen onze eigen stad niet". Dank u wel voor de goede ontvangst, de vakkundige begeleiding en de kans om te zingen!
  En zoals gezegd: we hadden nog iets goed te maken in de Sint Janskerk, na een wat mislukt kerstconcert van enkele jaren geleden. Alhoewel het inzingen het allerergste liet verwachten, werd het optreden tijdens de eucharistieviering zeer geslaagd. Een aandachtig koor zette een mooie prestatie neer, die door het talrijke publiek/misgangers echt wel gesmaakt werd. Voor Julia werd het een eerste optreden, en na de mis was er een leuk weerzien met Katleen.
  De foto's hieronder helpen het ons onthouden en bovendien zal de aandachtige kijker het plezier smaken om na zoveel jaren eindelijk de oplossing te hebben gevonden van de verdwijning van het Lam Gods in Gent.
  16-10-2011 om 10:18 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  14-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Techniek
      


  Niet om het mij gemakkelijk te maken maar om speciale aandacht te vragen, mocht je dit bericht gemist hebben:


  STUDIEDAG VOOR KOORZANGERS, DIRIGENTEN EN GEÏNTERESSEERDEN

  Stemvorming. Een doe-boek en Handboek voor koordirigenten , twee succesvolle uitgaven van Koor&Stem, vormen feitelijk één geheel. Tijdens deze studiedag zullen de auteurs Jeanine Lambrechts en Michaël Scheck, elkaar aanvullend, een aantal kernelementen uit beide handleidingen uitdiepen.
  De benadering is praktijkgericht, zodat de deelnemers alles zelf kunnen ervaren en uitproberen aan de hand van muzikale voorbeelden. Daarnaast krijgen ze de nodige achtergrondinformatie bij de aangereikte vaardigheden.
  De studiedag richt zich niet alleen tot dirigenten en zangers, maar ook tot iedereen die in koorzang en koorwerking geïnteresseerd is. Er wordt zowel in groep als in plenum gewerkt. Tijdens de pauzes staan de docenten ter beschikking voor individueel advies.

  INHOUD
  :

  Levende Slagtechniek:
  Voormiddag
  -    lichaamshouding (zoals bij het zingen)
  -    slagbeweging = impulsen, legato, non legato, staccato
  -    inzet geven = ademhalingsslag met stimulering van de ademsteun
  -    afslag
  Namiddag
  -    kooropstelling
  -    frasering en ademhalingen
  -    canons dirigeren
   
  Mijn stem, mijn instrument:
  Dirigenten worden uitgenodigd zelf voor het koor te staan.
  Voormiddag:
  -    De dirigent en zijn uitstraling, zijn houding bij het voorzingen
  -    Ontspannen ademen
  -    Hoe begin ik aan stemvorming met mijn koor
  -    Stemvorming toepassen in een eenvoudige melodie
   Namiddag:
  -    Wat ziet, voelt en hoort de dirigent
  -    Hoe gaan we daaraan werken
   
  PRAKTISCH:

  • Docenten : Jeanine Lambrechts & Michaël Scheck

  • Datum :  vrijdag 11 november 2011

  • Locatie : Theologisch & Pastoraal Centrum (TPC) – Groenenborgerlaan 149 – 2020 Antwerpen

  • Uren : Ontvangst vanaf 9u – Start om 9.30u – Slot rond 18

  Inschrijven bij erik.demarbaix@koorenstem.be

  14-10-2011 om 09:17 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)
  13-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muziek in de kathedralen


  Twee kathedralen wedijveren volgende zondag om de gunst van het koorminnend publiek. Er is vooreerst het Rutterconcert in Mechelen (16.00 uur) dat met het Requiem en het Magnificat gebaande wegen bewandelt.

  Maar er is vooral het optreden van het Mädchenchor Hannover dat om 11.00 uur de mis zingt in Sint Baafs in Gent, mis die gevolgd wordt door een klein concertje. Dit is een unieke kans om één van de beste meisjeskoren van Europa te horen zingen, onder leiding van Gudrun Schröfel. Dit koor is internationaal bekend om zijn prachtige koorklank. Op het programma o.m.
  * Hans Koesler: Missa in F met orgel
  * Felix Mendelssohn : Laudate pueri
  * Johannes Brahms: Ave Maria

  http://www.youtube.com/watch?v=Orq9hbaBBro&feature=related

  13-10-2011 om 09:26 geschreven door carlo claes  


  >> Reageer (0)

  Archief per maand
 • 01-2021
 • 12-2020
 • 11-2020
 • 10-2020
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 09-2005

  Ik ben Carlo (Carlo Claes), geboren op 20 september 1944. Als je goed telt weet je hoe oud / jong ik ben. Enkele jaren geleden gaf ik mijn job als resoc-coördinator van Waas en Dender op om met brugpensioen te gaan. Sindsdien kan ik mij aan mijn echte passie wijden: de koormuziek. Ik dirigeer twee koren:   Fiori Musicali uit Sint-Niklaas en  het Hanswijkkoor in Mechelen. Zo ontmoet ik iedere week een hoop fijne, lieve mensen. Maar hier is de wereld nog veel groter. Dus kom ik nu ook jou tegen.
  Foto

  Gastenboek
 • Hallo medeblogvriend(en)
 • Een gezegende midweek voor de feestdagen
 • Groetjes aus Entenhausen
 • fijn lief
 • nieuw kleurtje

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek  Blog als favoriet !

  Zoeken met Google
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Zoeken in blog  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs