PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
13-01-2020
Wijze Willem
Onze biergodin Belinda Eelbode, het pittig bruintje van 'Beer to Taste' heeft samen met Dirk De Meester van de gelijknamige Stasegemse brouwerij een pittig blondje gebrouwen die aanvankelijk als huisbier voor het Willemsfonds Roeselare zou worden gebruikt maar uiteindelijk met zeer groot succes aan de 'Warmste Week' werd aangeboden als steun voor TEJO, therapeutische hulpverlening aan jongeren.
Wacho's Proefkotje:Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een tarwemoutig citrus aroma waarin een toets hop om enige aandacht vraagt en wat koriander met zich meebrengt. In een gevoelig, fruitig mondgevoel komt de sublieme drang van licht gezoete mout en matig kruidige hopbitterheid mooi in evenwicht waarbij de koriander en sinaasappelzeste haar uiteindelijk doel bereiken en zich laten meevoeren naar een droge aangenaam bittere afdronk waarbij plots de toegevoegde blauwe bessen zich aanmelden en vooral in de toegevoegde fond waardoor het geheel een zeer frisse en leuke indruk brengt.
Voor BierBrief 533 koos Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) voor een vlotte samenwerking tussen de biermaker Jerõme Eggers en de brouwende schoonbroers Ruben Laureyns en Bram Bossuyt. Het smakelijk concept werd een uniek biertype 'Berliner Weise' die in gelimiteerde batches werden ingezegend (ooit met braambes en koffiebonen) met invoeging van de lipbloemige 'basilicum' waarmee de droge, zurige smaak aan het fris mondgevoel schenkt.
Wacho's Proefkotje:Helder, licht gele kleur met mooie carbonatatie. Bloemig, melkzurige moutigheid beheerst het aroma waarin een zoektocht naar de geleverde kruidigheid weinig voldoening heeft. Het mondgevoel is aangenaam zurig waarbij de lichte kruidigheid en een zoet aanvoelende bitterheid een weg zoekt naar een droge, fruitige, milde bitterheid die de afdronk plots met een toets basilicum afleverde. Zeer fris en lekker abieritief.
Gevonden tussen de vele lekkernijen in Bierhalle Deconinck Vichte. Het brouwduo Miek en Bram Van Melkebeke kondigen met trots de geboorte van een nieuwe telg onder de kerktoren van Herzele. Clément is de achtste in de reeks en werd geboren in de nieuwe loods en tussen de nieuwe tanks met link naar betovergrootvader Clément die na WO I zorgde voor de heropstanding van de brouwerij. Deze unieke atypische dorstlesser met zijn hoppig kantje werd zoals steeds gebrouwen met traditie die naar de toekomst is gericht.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een gistgevoelig moutaroma waarbij de milde hop inbreng al een beetje merkbaar is. Een aangenaam moutig mondgevoel met een fruitige (banaan en perzik) aanwezigheid van een licht gekruide hop die zijn weg mee help zoeken naar een bloemige, droge zacht aanvoelende afdronk.
Gekregen van mijn biermoatje Hopperchouffe Chris Bauweraerts en gezien Duvel- USA bezit (link naar ons land) toch nog in mijn proefkotje geraakt. Een bezoek van usaanse CEO David Walker aan zusterfirma Duvel Moortgat met een welkom drankje 'Chateau d'Ychouffe' kwamen ze op het idee (en de know how van Duvel brouwgod Hedwig Neven) om deze, gezien de wijnroots van de Walkers, gelijkwaardig concept te verwezenlijken. Onder de noemer 'the rose lovers' beer' werd hun eigen bierdraft met de lokale, familiale wijndruiven co-gefermerteerd met onder meer most van Chardonnay en een toetsje Hibicusbloem wat een heerlijk frisse abieritief of welkomdrank moest opleveren. ook in fris champagneglas schenken. Voor de resto's vindt ik het blikje niet zo fraai om aan te bieden aan tafel.
PROEFKOTJE: Helder licht zalmroze kleur met zeer weinig en snel verdwijnende witte schuimkraag. Een fruitig, druivenmost gericht wijnaroma waarin een lichte mout verwijzing een bloemig aanbod schenkt en met een (iets te weinig) sprankelende carbonatatie. Een zeer aangenaam en fris mondgevoel waarin de rosé wijnsmaak net iets te veel de bovenhand krijgt en de aanwezigheid van bier pas in de milde afdronk zich bekend maakt. Toch zeer heerlijk om van te genieten als welkomsdrankje en net zoals zijn grote voorbeeld 'Y' zal moeten evalueren volgens behoeften van de verbruiker. Ik ben nu al fan van beiden.
Ik kreeg er een aan de ingang van Delhaize Izegem en verwees ik deze dan ook naar mijn proefkotje omdat ik zelf wil oordelen over de bevindingen van een alcoholvrije Leffe en mij niet laat bepalen over uitspraken (soms napraten) van anderen. Volgens de marketing van AB InBev zou dit het eerste alcoholvrij abdijbier zijn. De variant van grote broer Leffe Blond kreeg het idee voor verantwoord drinken. Zeker met een commerciële inslag en al zijn de symptonen wat afgezwakt schijnen ze, volgens eigen zeggen, heel goed op elkaar te lijken. Er werd een normaal brouwproces gebuikt waarbij de alcohol pas na de gisting werd uit verwijderd om zodoende de smaak te bewaren.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een bloemig gistrijk aroma met een fruitige (verschoolde banaan) invloed. Het mondgevoel is alvast zeer waterachtig met weinig of geen bitterheid. Hij brengt je bijna gevoelloos met een heel klein beetje kruidigheid en gistgevoel naar een zeer lichte, zoetbittere afdronk zonder enige verbeelding. Volgens mijn bescheiden mening is deze alcoholvrije geen lang leven beschoren gezien hun op veel-verkoop gerichte strategie (niks mis mee hoor)
Voor de keuze van Mel in BierBrief 532 had Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) aandacht voor een bier waarvan de kenners beweren dat dit de toekomst kan worden. Hobbybrouwer Stijn Aerts lanceerde dit uniek licht zurige appelcider 'Free Bird' exemplaar met inmenging van een vijftal lekkere appelsoorten van het plaatselijk fruitbedrijf 'Helsen Fruit' waar hij vroeger, samen met zijn grootvader appels ging halen (zie etiket). Puur appelsap zonder enige toevoeging van zoetstoffen. De hopsoort Citra werd gebruikt als dry-hopping. Het werd gebrouwen in de ketels van Brouwerij Leysen Herentals en is een zeer leuk en fris abieritief (liefst in champagneglas) dat tevens als dorstlesser kan worden gedegusteerd.
PROEFKOTJE: Bleke blonde kleur met weinig of snel verdwijnende witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Citroenzurig gistaroma waarin het fruitige van de appelsoorten al gewaarwording schenkt. In een zacht zurig mondgevoel is er al een link naar een soort Brett-gevoel met een soort genegenheid naar een licht zurige, zeer aangename smaak (met toets appelschil) die je gemoedelijk meesleept naar een bijna droge citrus gerelateerde afdronk waarbij de mooie zuurtegraad zich nog een tijdje weten te handhaven.
Gekozen in het grote assortiment heerlijkheden van de buren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze heerlijke quadrupel waarbij de gerstemout door de brouwers zelf werd gerookt en de inbreng van de gegrilde krieken die een unieke smaakbeleving en bewondering van de meeste bierkenners afdwingen. Deze 'smooked coockie' is een leuke samenwerking met de usaanse biermakers van Burial Beer Co uit Ashville. Zeer lekker als abieritief, bij of na een stevige maaltijd of met een gezellige brabbel in het volkscafeeke dat zich in de brouwerij bevind.
PROEFKOTJE: Bij zwarte kleur met klein maar fijn bij beige schuimkraag. Een licht gezoete alcoholwarmte verspreidt een rokerige moutigheid met zachte fruitigheid. Dit manifesteerd zich dan ook in een vol mondgevoel waarbij de gerookte bitterheid zich aangenaam laat meevoeren naar een licht zure, droge, karaktervolle afdronk met een toets van zoethout, karamel en fruitigheid als voornaamste factoren.
Gevonden tussen de heerlijkheden bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze 'Limited Edition' is een aflevering uit de reeks 'Sour Blend' waarbij eigen 'Pokerface' als moederbier werd aangevuld met framboos-concentraat en onder de hoede van vele Lactobacillen een jaar in houten eiken vaten mocht herboren worden en daardoor een unieke smaakbeleving op gang bracht.
PROEFKOTJE: Helder rode kleur met weinig tot geen schuimkraag maar met pittige carbonatatie. Het aroma word beheert door licht zurige framboos waar de tarwemout ook haar zegje heeft. Een fris, zurig houtgevoelig mondgevoel waarbij de moutbitterheid zijn uitstrijk van het framboos concentraat wild aanbrengt en zeer aangenaam naar een zoete, droge, fruitige en zacht zure afdronk afstuurt. Prachtig om als abieritief te genieten.
Geproefd en genoten bij The Mash Emelgem . Een van de uitzetting van het drieluik zwarte bieren uit het brein van brouwridder Jef Pirens. Met Deo, Optimo en Maximo verwijzen deze belangrijke namen naar of liever vertaald als 'voor de allermachtigste God'. Deze, eveneens gebrouwen met het logo van Belgische hop, brengt het verhaal van een authentieke stout op Pirens wijze. Het leuke etik is een werkje van de Lichterveldse kunstschilder Maarten Wydooghe, vriend van den brouwer.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met mooie, vaste beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een stevig doch mild uitstralende moutbitterheid met link naar een fruitig turf aanbod. Het moutgevoel lijkt moutbitter, niet erg rokerig, maar een leuke, frisse zoetgevooisde aflevering waarin een aangename alcoholwarmte wordt vermengd met fruitige koffiesmaken en wat zoethout waardoor een prachtig degustief wordt aangeboden.
De goeie band die Stijn en Melissa hebben met Kevin Devos (ja die van BrewWear) heeft er toe geleid dat Mel voor BierBrief 531 haar keuze maakte voor de brouwburcht Malcroys Brewing waarmee Keven samen met zijn biermoatje Jo Olluyn van Tall Poppy een eigenzinnige Australische Imperial Dubbel IPA heeft gebrouwen. Deze donkere hoppigaard werd veredeld met de inbreng van de overzeese hopsoort Nelson Sauvin met een toetsje rode mout (het voseffect) die een lekker fris gezelschapbier opleverde maar zeker ook als abieritief bewondering zal opbrengen.
PROEFKOTJE;Donker (bijna zwart) van kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatatie. De exotische pompelmoesgeur brengt je meteen naar een lekker fruitig hoparoma. Deze laat zich dan meteen melden bij een stevig mondgevoel vol van deze fruitige hoppigheid en brengt je zeer aangenaam naar een droge, lang aanhoudende hopvolle afdronk. Prachtig om van te genieten.
Meegekregen van Jonas 'Tjipke' Vande Vyvere tijdens bezoek aan The Mash Emelgem. Het bier werd exclusief gebrouwen bij De Feniks (Gulden Spoor) Gullegem met gezamenlijk receptuur van en voor het befaamde dierencafé Kuro Neko (kattencafé) gelegen OLVstraat 20 te Kortrijk. De naam betekend dan ook ' Zwarte Kat' in het Japans. Een simpel maar zeer aangename dorstlesser die de meeste klanten zeker zal bekoren. Een beetje op het commerciële gericht maar met een zacht karakter waar iedereen vrolijk van wordt.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met mooie witte schuimkraag en fijne carbonatatie. Een scherp aroma waarbij de plaatselijke gist lichtjes de moutigheid overstijgt. Een gemoedelijk moutbitter mondgevoel die aangenaam zacht verder doorsijpelt naar een fris sappige, moutige afdronk.
De opgang van het alcoholvrij bier wordt nu ook door de meeste kleine tot grote brouwerijen serieus genomen. Volgens het gebruikte brouwproces komen verschillende smaken zich aanbieden. De commerciële bierwereld krijgt met deze wereldspeler ook een toegankelijk en alcoholvrij bier. Eveneens verkrijgbaar bij de beroemde Bierhalle Deconinck Vichte.
PROEFKOTJE: licht helder blondje met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zacht fruitig (beetje abricoos) moutaroma. Een zeer licht van karakter doch redelijk aangenaam mondgevoel. Minder zoetig dan verwacht en goed in balans. Het brengt je zonder veel gevoel naar een licht bittere toegankelijke, een beetje kunstmatige afdronk. Een der betere alcoholvrije aanbiedingen in de commerciële bierwereld.
De beroemde Vlaamse huurbrouwerij is aan een sympathieke heropleving bezig. In hun moderne marketing brachten ze hun bekende authentieke brouwsels een nieuw jasje toe. Onder de vele leuke bewerkte bieren ging de aandacht van Melissa Dhooge in Bierhalle Deconinck Vichte en haar keuze voor BierBrief 530 naar een aangenaam bittertje gebrouwen met toewijzing van goed uitgekozen usaanse hopsoorten Amarillo en Simcoe die het volledig fris en hopgevoelig maakte.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber van kleur met een romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig (perzik) moutaroma, zachtjes kruidig en brengt je meteen in een leuke stemming. Ook de plaatselijke gist maakt daar deel van uit. Een zoet aanvoelend mondgevoel waarin een aangenaam fruit- en kruidig karakter gevormd door hun speciaal brouwproces sleurt je leuk mee naar een droge licht hopbittere afdronk die zich wel een tijdje laat aanbieden.
Dit uniek gelauwerd bier gevonden tussen het grote gamma biermateriaal bij Bierhalle Deconinck Vichte. Het verhaal van de IPA is Brittish getint en de Britse brouwer John Martin bracht rond 1909 de unieke dry-hopping methode op gang. Hier werden onder goedkeurend oog van brouwgod Hedwig Van Herreweghe de hopbloemen (aan het einde ven de vergisting) Styrian Golding, Dana en East Kent Golding gebruikt om het beruchte Brits karakter te bekomen.
PROEFKOTJE: Helder donker goud (licht amber) kleurig met vaste, romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zacht, zoetig moutaroma waarin vooral de bloemige hopinslag aandacht vraagt. Het fruitige (lichte pompelmoes) hopgevoel in de smaak waarin wel een licht zuurtje aanwezig is en de bitterheid van de sinaasappelzeste een weg volgt naar een zoet-bittere hopafgevende doch met veel karakter droge afdronk die je een tevreden gevoel geeft.
Brouwerij John Martin, Rue du Cerf 191, Genval - customer.service@johnmartin.be - 02/655 62 11 - www.johnmartin.be
Bierhalle Deconinck Vichte wordt zoals de meeste overspoelt met bier in blik en ook in ons land is de hype aan het groeien. Ik haalde er een unieke 'IPA in blik' met als noemer: 'een tropische blik op Brussel' waarin lychee en passievrucht zijn ingebracht en een frisse bitterheid veroorzaken. De unieke Belgische saisongist brengt er de pittige dorstlesser naar boven. Met gebruik van de hopsoorten Citrus en Smagragd is dit het eerste brouwsel (2017) van huis-biermaker Sébastien.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met lichte crèmekleurige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitig (banaan, pêche) en fruitige citrusgevoel (pompelmoes) gevoed door de plaatselijke gist. Een gevoelige mondbitterheid in de smaak wordt al vlug overspoelt door pompelmoes en mandarijn die zich gezamenlijk een weg banen naar zacht hopbittere met gist doordrongen afdronk die zich toch een beetje laat verder genieten.
De Keuze van Mel in BierBrief 529 kwam deze keer uit het rek met zowaar alle bieren van buur 't Verzet. Tussen allerlei biersoorten vond Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) een winterbier waarvan de naam en de samenwerking gebeurde met vertegenwoordiger Jens Tack. Het betreft een unieke 'Imperial Koffie Porter' op zijn Anzegems gebrouwen met uitsluitend Britse Moutsoorten (volgens brouwer Alex omdat ze daar de beste porters en stouts brouwen). De koffiebonen werden er bij de lagering bijgevoegd en een leuke smaak produceren en met een toetsje hommel om het brouwgegeven te respecteren. Prachtig degustief.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met licht bruin, snel verdwijnende (ringetje) en mooie carbonatatie. Fruitig koffiearoma, zachtjes afgekruid. Een zoetig doch stevig mondgevoel waarin de inbreng van de koffiebonen zich laten gelden. Een zachte en mooi gekruide moutbitterheid brengt je met de nodige alcoholwarmte naar een droge maar niet lang blijvende afdronk (volgens de brouwer omdat je dan vlugger een volgende slok neemt). Zeer lekker degustief en of begeleider bij wilde vleesgerechten.
Meegenomen uit de vele Nationale bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit biologisch wit bier waarvan de naam gebaseerd is op de bekende Waalse Heks gestorven te Ellezelles op de brandstapel. De brouwerij (nu samen met Brasserie des Géants) waar eenvoud en traditie gevestigde waarden zijn. Leuk abieritief en zeker als dorstlesses aan te raden. Zeer geschikt als begeleider bij warme visgerechten.
PROEFKOTJE: Wazig donker gouden kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Vooral de plaatselijk gist regeert in het citrusgevoelige tarwe- spelt moutaroma waarbij de traditionele sinaaszeste en koriander de menu passeren. Een fris mondgevoel met een leuke toets, mooi gekruide, hoppigheid neemt alles verder mee naar een droge, aangenaam hopbittere afdronk.
Brasserie Des Légendes, Rue de Castel 19, Irchnwelz - info@brasseriedeslegendes.be - 068/28 79 36 - www.brasseriedeslegendes.be
Meegebracht uit de reeks bekende bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Een erg verkwikkende saison gerealiseerd door het Nederlandse duo Ronald Mengerinck en Monique de Baat. Een heel leuke dorstlesser gebrouwen op authentieke wijze met sinaasappelzeste en sinaasappel bloesems en naast de plaatselijke gist is nog een saison gist gebruikt. Zeer lekker bij gevogelte en visgerechjes.
PROEFKOTJE: Donker amber met snel verdwijnende schuimkraag en stevige carbonatatie (lichte gushing). Een fris moutaroma waarin de sinaasappel ingrediënten zich aanmelden. Het sprankelend citrus mondgevoel waarbij een kruidige moutbitterheid toch een beetje hoppigheid toelaat en zich naar het einde toe aanmeld met een droge zacht bittere afdronk.
Brouwerij De Dochter van de Korenaar, Oordeelstraat 3B (3A) Baarle-Hertog brouwerij@dedochtervandekorenaar.be - 014/699 800 - www.dedochtervandekorenaar.be
Onder de noemer 'Inter-Pol-Ale' kreeg deze link naar de 'hangende tuinen in Bagdad' en de drie-vingers 'W' naar den Wacho, een bestemming als laat jaardags geschenk (Limited Edition) tijdens verkort hoptreden van Chris Bauweraerts en Jan Van De Ven in The Mash Izegem (Brouwerij D'Oude Maalderij) met dank aan de Dardense brouwgod Pol Ghekiere voor bier en etiket. Deze leuke hoppigaard kreeg als basis een aangepast recept van een Canadese uitvoering waarbij een vijftal usaanse aromatische hopsoorten werden gebruikt en die ondanks zijn amper 4% Alc/Vol toch een karaktervolle smaak meekreeg.
PROEFKOTJE: Wazig blondje met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. De ingebrachte hopsoorten schenken een heersend hoparoma met een fruitige pompelmoes inslag. Een onweerstaanbare lichte hopbitterheid breng de smaak je vloeiend naar een droge aangename hopbitterheid in een frisse afdronk. Leuk als abieritief en vooral gezelschapsbier in 'Au Grand Café' te Mont. (onderdeel van B&B La Vieille Forge)
Brasserie Inter-Pol, La Vieille Forge, Mont 33 Houffalize - 0476/36 96 39 - 061/28 96 39 - lavieilleforge@skynet.be - vieilleforge.freehostia.com
Gekregen tijdens hoptreden als machinist van gastspreker Chris Bauweraerts in Hopmuseum Poperinge en daarna nog een van genoten op Poperings Bierfestival 2019. Deze typische Vlaamse tripel door iets lichter alcoholgehalte en zachte smaak zeer geschikt als dorstlesser. Voor het eerst gebrouwen op 14 maart 2015 met inbreng van één hopsoort: de Britse (Kent) bitterhop Pilgrim (met heel veel aroma), gekweekt op het bio-hommelhof van Joris Cambie.
PROEFKOTJE: Helder goudblonde kleur met fijne witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een fruitig (banaan, perzik) moutaroma waarin de gebruikte hop zachtjes in de achtergrond leeft. Een zoet fruitig (banaan) mondgevoel laat zich leiden door de plaatselijke gist en licht gekruid zich laat meeslepen naar een droge, zacht bittere afdronk die zich wel een tijdje blijft aanstellen.. Fris abieritief en/of begeleider bij visgerechjes.