PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
31-10-2019
Tripel Plukker
Gekregen tijdens hoptreden als machinist van gastspreker Chris Bauweraerts in Hopmuseum Poperinge en daarna nog een van genoten op Poperings Bierfestival 2019. Deze typische Vlaamse tripel door iets lichter alcoholgehalte en zachte smaak zeer geschikt als dorstlesser. Voor het eerst gebrouwen op 14 maart 2015 met inbreng van één hopsoort: de Britse (Kent) bitterhop Pilgrim (met heel veel aroma), gekweekt op het bio-hommelhof van Joris Cambie.
PROEFKOTJE: Helder goudblonde kleur met fijne witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een fruitig (banaan, perzik) moutaroma waarin de gebruikte hop zachtjes in de achtergrond leeft. Een zoet fruitig (banaan) mondgevoel laat zich leiden door de plaatselijke gist en licht gekruid zich laat meeslepen naar een droge, zacht bittere afdronk die zich wel een tijdje blijft aanstellen.. Fris abieritief en/of begeleider bij visgerechjes.
Meegenomen tijdens bezoek aan Delhaize Izegem. Het plaatselijke 'Bierkasteel' heeft met zijn Internationale bewegingen zich eveneens moeten inlaten met de opkomende hype 'Bier in blik' maar deden het met een unieke verpakking rond het blikje. Het dessertbier is een leuke blend van 'Kasteel Donker' met zoete kersenlikeur. Het bevat tarwe en gerstmout en werd gesuikerd met de zoetstof van de Steviaplant waarna zes maanden rust in de kelders te Izegem.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met een beige-roze schuimkraag en matige carbonatage.. Pittig en fruitig (cuberdon) kersenaroma. Een fris mondgevoel waarin vooral aangenaam zoete moutigheid zich vermengd met de fruitige, zoete kersensmaak en naar het einde toe toch wat leuke bitterheid in een complexe afdronk tussen zoet en bitter.
Deze Vlaams-Waalse samenwerking heeft zich ook gewaagd aan de bierblikjes hype die naar onze contreinen is overgewaaid en ik vond deze tussen de vele craftbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze, met weinig alcohol, kreeg eveneens de geboorte op onze Nationale feestdag in de brouwgarage te Gent. Een collab met Bill Smith, een usaan uit Portland. Gebrouwen volgens de regels der kunst met toevoeging de hopsoorten Cascade, Centennial en Mosaïc. De complexe mouten, havervlokken en een bikke koriander en sinaasappelzeste zorgen voor een karaktervolle, frisse smaak. Op grotere capaciteit gebrouwen bij De Proefbrouwerij Lochristi zorgen voor een uniek spektakel.
PROEFKOTJE: Helder bleek blondje met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fruitig (pompelmoes) hoparoma met een beetje citrusgevoeligheid. Een fris mondgevoel waarin bij de leuke hopervaring wel een tikje citruszeste aanwezig blijkt bij de zoetgevoelige hopbitterheid die kruidig en fruitig overkomt. Met de aanwezige moutbitterheid kom je al vlug bij een aangename afdronk die je een veilig en lekker gevoel bijbrengt. Leuk als gezelschapsbier, dorstlesser maar graag als begeleiding met en in visgerechjes.
De opgang van bier in blikje wordt ook in Bierhalle De Coninck Vichte zichtbaar. Ik koos voor een uitgave uit de reeks van 'Kerel' met dit heel speciaal zomerbier met beperkte uitgave. Gebrouwen met de unieke gist, ooit samen met Univ Gent gehaald uit vergeten flasjes van de verdwenen (en heropgevoede) brouwerij Verbeeck-Back Tielrode. De inprenten van verse bloemenhoning maakt hier wel het sublieme karakter.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatie. Een bloemig, fruitig (ananas) en tevens honingzoet aroma verzamelt zich rond de plaatselijks gistvorming. In het honingzoet mondgevoel met locatie van frisse bitterheid voert een zachte hoppigevoel je geleidelijk naar een droge, met bloemenhoning aanwezige lang aanhoudende afdronk. Heerlijke dorstlesser maar ook als abieritief niet te versmaden.
Verbeeck Back De Cock Brewery (VBDC), Antwerpse steenweg 12 Tielrode (Temse) - nomonks@vbdc.be - experiences@vbdc.be - http://www.vbdc.be
Bier als eerbetoon voor bekende personen het is een steeds opduikend fenomeen. Ook in Bierhalle Deconinck Vicht besteden ze er aandacht aan. Deze werd gebrouwen met aandenken aan Gary Merkil van de Metalband New York Hard Core (NYHC) die in 2017 geweldadig werd overvallen te Brussel. Gebrouwen in eigen ketels met de medewerking van de hopsoort Sarachi Ace (die ze haalden bij het hommelhof 't Hoppekruyt Proven)
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een mild moutaroma met zachte hoptoets, waarin een leuk pompelmoes gehalte zich voltrekt. Een droge, knarsende hopbitterheid vervult het mondgevoel waarin de plaatselijke gist een frisse bijrol vervult en zich zacht gekruid laat leiden naar een droge, redelijk bittere afdronk die zich wel een tijdje laat nahalmen. Leuk abieritief of gezelschapsbier.
DOK Brewing Compagny, Dok Noord Gent - info@dokbrewingcompagny.be - www.dokbrewingcompagny.be
Meegebracht na bezoek aan 'Bierhalle Deconinck Vichte'. Ik maakte een keuze onder de grote voorraad zurige bieren en belandde bij de reeks 'Oregame' waar ik de 'Brett IPA' uitkoos. Deze met wilde gist bewerkte creatie werd gebrouwen door de Waalse biergod Frédérick Magerat in zijn bijna voorhistorisch brouwerijtje. De naam en faam van de reeks Oregame achtervolgt de brouwerij met naam en faam voor hun voorbeeldige en unieke bewerkingen in allerlei biersoorten en smaken.
PROEFKOTJE: Helder licht amber met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een brett gevoelig aroma waarin de aanwezige wilde gist met een fruitige (pêche) hoptoets zijn eigen weg zoekt. Een bloemig mondgevoel die door de zachte aanwezigheid van de Brettanomyces vermengt met de aanwezige hop inbreng en zachtzurig zijn weg baant naar een droge, fruitige (pompelmoes) hoppige ondertoon in de lang aanhoudende afdronk. Lekker zetelbier en perfect als abieritief.
Gekregen van Jef Pirens, brouwer van d'Oude Maalderij Izegem die de volgende batch gaat brouwen. Deze is nog gebrouwen bij Brouwerij De Graal Brakel. Johan en Rikkert De Donder hebben hun liefde voor de brouwkunst van hun tuinhuisje naar een grotere ambachtelijke brouwerij gebracht. Het idee voor deze D.D. ontstond in Zele ter gelegenheid van de vijftigste jaardag van 'Jeugdhuis Juvenes' waar ze uitgenodigd waren het feestbier te schrijven en aan te bieden met meer dan plaatselijk succes. Intussen zijn broer Wito en zus Sanne in het verhaal betrokken.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie schuimkraag (gebroken wit) en een matige carbonatatie. Het typische roggemout (20%) aroma wordt gedeeld met een fruitig hopgevoel die een zacht kruidige citrustoets (Amerikaanse giststam) veroorzaakt . Leuk en fris mondgevoel brengt de sterk tegenwoordige hopbitterheid met fruitige (mango,pompelmoes) zoete smaak naar een droge hopgevoelige lange afdronk. Goed abieritief. Hobbybrouwerij De Donder, Veldeken 159 Zele - brouwerijdd@gmail.com - 0494/31 49 93 -
Meegebracht na bezoek aan Delhaize Izegem om te ontdekken wat deze nog betekend in onze biercultuur. (Nooit oordelen voor je het geproefd hebt). In het verleden al een der beteren van dit commercieel abdijbier met een uitstekende marketing en een bier die neutraal moest overkomen. Gebrouwen in de ketels van Stella Artois te Leuven met een royalty akkoord met de Norbertijnen van Abbaye de Leffe Dinant. Het is nog steeds een der belangrijkste merken van het huidige AB InBev en marktleider in verschillende landen waaronder België en Frankrijk
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een naar koffie geurend moutig aroma waarin de sporen van de plaatselijke gist zich een beetje aanstelt. Een waterachtig mondgevoel met lichte karamelmoutige bitterheid die een zacht gevoel van chocolade laat merken. De bijna niet te ontwaren alcoholwarmte laat toch de sporen na van een bitterzoete mout die leidt naar een korte zacht aanvoelende en licht bittere afdronk. Aangenaam gezelschapbier of bij food pairing.
Gekregen van Melissa Dhooghe (Bierhalle Deconinck Vichte). Deze zware tripel met link naar Christine Lalaing, de verzetstrijdster uit de Spaanse Oorlog (1581) en met standbeeld op de Grote Markt Doornik. Gebrouwen bij Brouwerij De Feniks Gullegem voor Max Craft Beer met gebruik van de lekkere vlierbloesem , een dubbeldoelhop en drie verschillende mouten.
PROEKOTJE: Goud blond van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig moutaroma versiert met de aanwezigheid van vloerbloesem. Ee aangenaam licht mondgevoel waarbij de milde moutbitterheid door de medewerking van de vloerbloesem en de toets van hop een weg zoekt naar een droge licht bittere afdronk. Heerlijk zetelbier of als gezelschap bij leuke bierbrabbels.
Gekregen tijdens bezoek aan BPC 't Plakkertje Roeselare. Het in Pittem gevestigde brouwkoppel Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere kregen van het Pittemse gemeentebestuur de opdracht om ter gelegenheid van de receptie over 'Zotte Maandag' een uniek bier aan te bieden. Het werd een 'witteke' met link naar bekende Pittemnaren en in het bijzonder de levende legende koster Lava. Lekker fris tarwebier die vele liefhebbers zeker zal bekoren.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder licht blondje met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een zoet moutaroma waarin de toegevoegde koriander bewust zijn doel uitstraalt. De volmondige bitterheid veroorzaakt door de tarwemout waarin de aanwezigheid van een zachte toets koriander zich mengt met een milde zuurte van de citroenzeste en het hopgevoel zich ook aangenaam meester maakt en meesleept tot een droge, karaktervolle frisse afdronk. Heerlijk abieritief of begeleider bij vismaaltijden.
Thuis bezorgd van biercreateur Jurgen Vermeylen die samen met zijn compagnon Chris Vandecaveye aan hun derde bier is. De twee vorige werden in de ketels van stadsgenoot d'Oude Maalderij gebrouwen maar deze probeerden ze bij het Gentse 'BierSelect' met het oog op de Chinese markt. Na enkel pogingen met onder meer een Japans kruid viel de beslissing om een gerookte Kardemon kruid, gevonden in kruidenwinkel bij Borough Marked London te gebruiken. Mooi gebrouwen maar zeer kruidig. Gezien zijn jonge leeftijd mogelijk nog smaakevolutie.
PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met licht beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door de gerookte kardemon. Een licht mondgevoel (bier iets te jong) met een zachte toets van moutbitterheid die echter verloren gaat bij de overheersing van de gebruikte kruiden. Matige alcoholwarmte die eindigt op een kruidige, korte afdronk waarbij hier toch iets moutig blijft kriebelen. Speciaal voor mensen die van kruidige bieren houden (en vooral dan kardemon) maar zeker geschikt als food-pairing bij wilde gerechjes.
Better Beer Brewers, Willem Elschotstraat 14 Emelgem (Izegem) - chris of jurgen@better-beer-brewers.com - gsm Chris: 0476/98 13 92 - gsm Jurgen: 0495/50 92 72 - http://www.better-beer-brewers.com
Melissa Dhooghe (Bierhalle Deconinck Vichte) ging voor haar keuze in BierBrief op zoek in de serie bieren van 't Slaapmutske. Gebrouwen door eigen brouwmeester Dany De Smet bij De Proefbrouwerij Lochristi met gebruik van pils- en tarwemout. Er kwam een speciale gist aan te pas die plots stil valt waardoor een laag alcoholgehalte veroorzaakt wordt. De invoeging (en dry-hopping) met de hopsoort Nelson Sauvin maakt het heerlijk hoppig zowel in smaak als in aroma. Het is een heerlijk abieritief en bierbrabbelbier.
PROEFKOTJE: Strogeel van kleur met romige witte schuimkraag met voldoende carbonatatie. In het aroma krijgt de tarwemout een lichte voorrang op de sterke aanwezigheid van de gebruikte hop. Een nogal licht mondgevoel waarbij de moutbitterheid zich stevig laat beïnvloeden door de nochtans zachte hopgevoelens. Naar het einde toe ontwaakt een aangename zoetigheid met een frisse hopbittere afdronk.
Ontvangen van Melissa Dhooghe (Bierhalle Deoninck Vichte). Gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Feniks Gullegem door brouwmeester Bram Neudt. Deze keer is de afwerking iets zwaarder dan de vorige batch. Er is toevoeging van de hopsoorten Amarillo, El Dorado en Ekuanot. De graan gevoelige bitterness wordt onder meer veroorzaakt door de inbreng van de tarwe- en havermout met daarbij nog 3 verschillende gerstemouten. Onder het moto 'Wij brengen de bieren die je wilt drinken' zijn ze goed op weg om onze bierwereld te veroveren.
PROEFKOTJE: Wazig goudblondje met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma krijgt de plaatselijke gist wat het verdiend met een zachte hopbitterniss er tegenaan. Het fruitige (ananas) zweeft door de mooie zacht smaak met een aangename hopbitterheid samen met het graangebeuren die je verder meesleurt naar een droge, milde hopvolle afdronk die zich nog een tijdje laat meevoeren. Zeer prettig abieritief.
Meegenomen uit het grote gamma bieren met wilde gisting tijdens bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. De brouwerij van Antony Martin is reeds meer dan 300 bezig met lambiek processen en dus waarschijnlijk de oudste van ons land. Deze Oude Kriek is een van de bijzondere bieren in het lambiek universum. Een natuurlijk en dus onvoorspelbaar mengsel van oude en jonge lambiek en bevrucht met Schaaerbeekse krieken waarna een zorgvuldige behandeling met een langdurig rijpingsproces.
PROEFKOTJE: Wijnrode kleur met weinig of geen schuimkraag en carbonatatie. Een citrusgevoelig aroma gebracht door het fruitige van de zure kriek met in de achtergrond een zweem van het verblijf in de houten foeders en ook is de aanwezigheid van Brettanomyces degelijk aanwezig. In het zurig mondgevoel met invulling van brett en kriek die een zachte smaakbeleving nalaten die tot lang na de zure afdronk blijft hangen. Aangename bedoening, een beetje van het Boon type.
Gekozen uit de vele traditionele wonderen bij Bierhalle Deconinck Vichte. De 'moeder der tripels' is reeds vanaf 1856 aan te kopen. Deze krachtige Belgische tripel wordt gebrouwen in de Abdij Lieve-Vrouw van het Heilig Hart te Westmalle. Een langzaam brouwproces met een nagisting van een negental weken maakt er een sublieme smaakmaker van en door zowaar iedere bierkenner uiterst hoog genoteerd. Prachtig zetel- en/of gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Donker goudblond met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht moutaroma waarbij de hop ook haar accentje meegeeft. Een zoetig vol mondgevoel met een complexiteit van toets hop en een licht overheersende moutbitterheid die zachtjes je tong streelt. Een aangename alcoholwarmte brengt je naar een kriebelende (peper) droge zachte hop- en moutbittere afdronk die wel een tijdje gezellig blijft nazinderen.
Dit nieuwe laag alcoholisch wonder (0,5%) van de familie Liefmans gekregen van mijn muze Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte). Onder de noemer 'On the Rocks' krijgt deze leukerd enkel in Nederland zijn bestemming maar wordt zeker binnen enkele tijd in ons land aangeboden. Brouwerij Liefmans kreeg onder het bewind van Duvel Moortgat een nieuwe dynamiek. Onder de vlag van Liefmans wordt deze Fruitesse 'Alcohol Free' gebrouwen bij de zusterfirma brouwerij De Koninck Antwerpen. Door de medewerking van de fruitsoorten kriek, framboos, bosbes, aardbei en vlierbes werd met een vernieuwende behandeling een uniek, hartverwarmend en wonderbaarlijk abieritief gecrieëerd. Een verfrissende ervaring waarbij iedereen tijdens de warme zomerdagen zal van genieten.
PROEFKOTJE: Helder robijnrood met romige roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma kwam de gebruikte fruitkorf zeer goed tot uiting. Een tamelijk licht mondgevoel waarbij de fruitige zoetigheid aangenaam je mond beroerd en je meesleept naar een frisse fruitige afdronk.
Het bruine broertje van WUK blond die de Roeselaarse brouwmoaten Johan Dumortier, Dieter Vanpoucke en Christophe Taillieu (Studentenclub Rodenbach) hebben laten brouwen bij Brouwerij de Feniks (Gulden Spoor). Het werd een subliem bruintje dat met de geroosterde chocolat- roast en pale-ale mouten zijn invloed laat gelden. Samen met de invoeging van de hopsoorten Goldings en Hallertaü Perle laat het zich tot een goddelijke smaakbeleving evalueren.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie romige beige schuimkraag en een milde carbonatatie. Zoals het bij dit donkere biertype hoort geven de verschillende moutsoorten gevoelige aroma's. Een aangenaam mondgevoel met de nodige moutbitterheid glijd aangenaam door je keel naar een zacht moutbittere, iets kruidige (kaneel?) afdronk die je laat genieten.Heerlijk en zeer gevoelig gezelschapsbier dat zeker bij food-pairing kan worden aangeboden.
Voor de Keuze van Mel in BierBrief 524 ging Melissa Dhooge op zoek bij de speciale bieren in Bierhalle Deconinck Vichte en vond een gypsybrouwer bij Brouwerij 't Verzet Anzegem. Daar werd deze 'Sunny Session IPA' gebrouwen door Leopold De Ketelaere van Hedonis Ambachtsbier. Er werd onder meer gebruik gemaakt van Pils- Munich- en Dextrine mouten. Voeg daarbij haver- en tarwevlokken met de hopsoorten Centenial, Mandarina Bavaria en Equinox en je bereikt een heerlijk complexe doch frisse dorstlesser van hoge kwaliteit met amper 3,1% alc.vol.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een complex aroma waarin zowel de bekende plaatselijke gist, de granigheid samen met de fruitigheid en de kruidigheid van de hopsoorten en gebruikte moutsoorten furore maken. Een licht zoet moutig mondgevoel waarin de hoppige fruitigheid evolueert naar een aangename hopbittere afdronk die je toch wel wat bezighoud. Leuke dorstlesser of gezelschapsbier.
Meegebracht uit de reeks 'speciaalbieren' in Delhaize Izegem. Deze bijzonder IPA, een onderdeel van een hele reeks 'SUPER 8' (ode aan het bier) en wordt gebrouwen bij Brouwerij Haacht . Het is een frisse interpretatie van dit veelzijdig biertype met meer hop en alcoholwarmte waarbij de citrus- en pompelmoestoetsen een stuk verfijnder en evenwichtig zonder overdrijven aan bod komt.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma verraad met haar fruitige pompelmoes meteen het veelvoudig gebruik van de hop. Het zacht, hopbitter en citrusachtig mondgevoel blijft de hele tijd aangenaam meewerken en bereikt op het einde een milde hopbittere, droge afdronk die nog wel een tijdje blijft nagenieten.
Nen dubbelen, een bier dat in de tijd dat de bieren nog spraken bij de paterkes van Westmalle werd uitgevonden. Zowat elke gerespecteerde brouwer ùoest deze biersoort in zijn gamma hebben Zo probeerde meesterbrouwer Dirk De Meester reeds in zijn begin periode dit bruintje te lanceren. Intussen heeft het bier een stevige reputatie gekregen en is de volmondigheid met een hoog niveau gestegen. Wegens uitstekend rapport koos Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) de nieuwste versie voor BierBrief 523. Ik zocht er de waarheid van in.
PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en leuke carbonatatie. Een zacht geroosterd moutaroma waarin de straling van karamel en zoethout wordt opgemerkt. Een volmondig gevoel met zoete (kandij) geroosterde gerstemout met een aankomende alcoholwarmte die leidt naar een licht bittere afdronk waarin ook hier de chocolade de bitterheid beïnvloed. Lekker bier voor gezelschap en teven lekker bij food-pairing.