PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
24-03-2022
Cou Cou Kriek Royal
Dit leuk glutenvrij kriekbier wordt gebrouwen bij Brouwerij Eutropius te Menen in opdracht van manager Geert Depaepe voor bierhandel Let it beer Gent.
Wacho Proefkotje: Met zijn licht roze bijna witte schuimkraag en voldoende carbonatatie brengt het vlug in vervoering. Er is een zoete moutigheid te bespeuren met daarin het fruitige van de krieken inbreng. Een fris aanvoelden mondgevoel met een zwoele moutbitterheid die zich zoet en zacht gekruid aandiend. die mooie balans tussen zoet en licht zuur brengt je ook naar een mild moutbittere afdronk.
Bierhandel Let it Beer, Hogeheerweg 24A Gent - gsm Geert: 0475 2 68 44 - info@letitbeer.be
Deze unieke pils werd gebrouwen bij Eutropius te Menen in opdracht van Geert Depaepe van bierhandel 'Let it Beer' uit Gent. De speciale pilsener is dan ook een primeur gezien drie biergegevens zich aanbieden: glutenvrij, alcoholarm en ambachtelijk gebrouwen met medewerking van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Voor de pilswereld een prachtige verschijning.
Wacho Proefkotje: Licht wazig (bijna helder) blond van kleur met een romige witte schuimlaag en voldoende carbonatatie Een bloemig aroma waarbij de aangename kruidigheid ook een zweem van honing hanteert. Een tamelijk licht mondgevoel met een fruitig en mild kruidige moutbitterheid die eindigt met een zachte moutbittere afdronk.
Bierhandel Let it Beer BV, Hogeheerweg24A Gent - GSM Geert 0475 32 68 44 - info@letitbeer.be
Dit Usaans getint whiskybier (Barrelwine) van 13,5 % werd op 9 april 2018 (blijf ok tot 2028- gebrouwen met ongeveer4% Bourbon Vanille Whisky Mout (niet op vat). onder toezicht van barrelmeester Kurt Decoene. Het word gebruikt als moederbier voor de verschillende Barrel Aged zoals de in 2019 uitgebrachte Aultmori en Unnahabhai.
Wacho's Proefkotje: Tamelijk helder donkerbruin met weinig beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma waarin vanille en zacht geroosterd karamel hun aanwezigheid laten voelen. Het talrijk hoge en aanwezige alcohol gehalte (13,5%) is meteen voelbaar in het mondgevoel dat naast zijn bitterheid ook een zacht inval herbergt. Het goedje eindigt met een zoete en mild zurige moutbitterheid met toetsen van karamel, chocolade en rood fruit. Heerlijk zetelbier.
Een fris en zurige Belgische IPA voor het eerst gebrouwen als 'Limited Edition' in 2020 met een knipoog naar de Corona Pandemie en nog steeds verkrijgbaar. Het werd gebrouwen met gerstemout, tarwe en natuurlijk aangestoken door de plaatselijk Morpheus gist Daarbij nog toevoeging en dry-hopping met de Franse hopsoort 'Barbe Rouge' die bij dry)hopping de frisse aardbeiensorbet veroorzaakt.
Wacho's Proefkotje:Wazig amberblond van kleur met mooie witte schuimlaag en voldoende carbonatatie. Het fruitig aardbeien aroma valt meteen op met daarin een licht zure toets. Het mondgevoel heeft een mooie balans tussen zoet en zuur met de frisse, fruitige verwijzing naar de gebruikte hopsoort die zich laat gelden tot aan de eveneens zoet, lichtzurige fruitige afdronk. Zze fris en prachtig als abieritief.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 599 een karaktervol bier dat wordt gebrouwen door 'Het Craywinckelhof' uit Lubbeek en dit in opdracht van imkerij Jan van Malderen van BE My Honey. Na een creatie te hebben samengesteld met brouwmeester Mark Struyf (den Triest, Kapelle-op-den-bos) waarna het voor grotere capaciteit verhuisde naar de ketels van het team Louis Schrevens. et wordt vooral gebrouwen met natuurlijke honing die net voor de lagering wordt gedoneerd en daardoor een fris, lichte zurigheid met zich meebrengt.
Proefkotje: Helder blondje met fijne, witte schuimkraag en flink parelende carbonatatie. Het aroma is zacht moutbitter met een lichte streling van een beetje hop, de plaatselijke gist en een medewerkende honing. Een bloemig en mild moutbitter mondgevoel met ook hier een zachte hopbitterheid merkbaar die een leuke alcoholwarmte je overlevert naar een tamelijk droge, bittere ondertoon waar in de keel toch wat zoetigheid aandraaft (restsuiker van de honing?) en je laat genieten tot een volgende slok. Fris zetelbier en/of gezelschapsbier.
Voor haar keuze in BierBrief 598 zocht Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) het in het, intussen zeer uitgebreid gamma uit Stasegem. De donker amberkleurige, zeer volmondig Een gerstenmouten bier met veel intensiteit en kunde gebrouwen in de ketels van brouwmeester Dirk De Meester met aandacht voor wat de bierliefhebber nodig heeft. Het brouwsel heeft een zestal maanden gerijpt op houten wijnvaten afkomstig van Domaine de Baronarques, het wijndomein van Baron Rothschild in de Langedoc.
Proefkotje: Fris amberkleurig met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een fruitig (banaan) moutaroma waarin het deel wijn subtiel aanwezig is. Eenvoudig en zeer aangenaam mondgevoel waarin ook hier de wijntannine aandacht verwekt en zacht zoetig, licht fruitig zijn moutbitterheid overbrengt baar een bitterzoete afdronk met daarin nog steeds een subtiele aandacht voor de wijnhoutsmaak. Bier met zeer mooi karakter en zowel degustief als zetelbier een voltreffer
In de doos abieritieven uitgezocht door Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) prijkt naast enkele bieren van Malcroys Brewing ook eentje van zijn katmadam Suzan Kok die haar eigen creaties brengt onder de noemer 'Felis' (Latijn voor kat).
Deze 'Smoky Sour' genaamd naar de Duitse stijlen als Berliner, Goze... maar dan met een eigen karakter. Deze werd gebrouwen met de hulp van gerookte tarwe- en pilsmout. De lactobasilius (melkzurigheid) wordt bekomen door een 4-tal dagen te laten verzuren (Kettle Sour, in de kookketel) waarna een weinig hop (Hallertau Perle) in het kookvocht wordt toegevoegd en het geheel een licht, fris rokerig karakter vertoond.
PROEFKOTJE: Wazig gele kleur met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Heersend gerookte tarwemout in het aroma dag een beetje het gekende lambiek, natte paardendeken geur met zich meedraagt. Een speels zurig mondgevoel dat vooral na de 2/3 slok het gerookte aandeel van de mout en het aandeel melkzuur in aanbieding krijgt. Deze gegevens brengt je naar een droge, tamelijk lange afdronk waarbij het rokerig turfgedeelte aandacht vraagt. Een betere uitvoering van het Duitse rauchbier en voor wie er van houd zal dit genieten worden en zelfs dorstlessend.
In da vossenhol te Kontich is brouwmeester Kevin Devos opnieuw bezig met kleine unieke afleveringen die uit zijn bierig brein zijn ontspoort en zoals we ze graag drinken. Mijn hertemanille Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) bracht enkele leuke brouwsels aan waaronder deze hopbom (Batch 1) en enkel te verkrijgen in zijn Beer Shop (batch 2 is al in omloop en met identiek de zelfde smaak) Deze 'West Coast Hazy IPA' gebrouwen met de hopsoorten Tomahawk Nugget (tijdens de kook), Mosaic en usaanse Cascde (in de whirlpool) en een dubbele dry-hopping met Citra, Mosaic, Simcoe en Moutere. De naam 'Vulpuloid' is afgeleid van een vosachtig wezen dat s'nachts de hopvelden plundert.
Proefkotje: Wazig goudblonde kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zeer fruitig (sinaas, ananas...)overheersend hoparoma. Het zachte mondgevoel is dan ook zeer hopbitter met een milde zoet aanvaarbare, romige smaak die zich aangenaam gehopt brengt naar een droge hopbittere afdronk die wel nog een tijdje blijft hangen en je doet verlangen naar een volgende slok. Kan zowel als abieritief of dorstlesser worden aangeboden.
Gekregen van Joeri Cools, de man altijd op zoek naar nieuwe smaken en die nu onder de noemer Iedreen Bavo en met motto: "Het is als het verleden niet bracht wat je er van verlangt dat de toekomst niet beter kan". Samen met zoon Lauren maakte hij een vernieuwd oud abdijbier met bierbrouwer Yannick Boelens het brouwproces en receptuur tot een hedendaags aangepast, uniek brouwsel. Een die zo dicht mogelijk aanleunt met het authentieke verleden. Dit dan ook ongefilterd en zonder toevoeging van suiker of artificieel aroma die een uniek spektakel oplevert en waarschijnlijk Sint Bavo trots zal maken. De opbrengst werd daarbij geschonken aan verenigingen die de strijd tegen de kinderarmoede aanbinden.
Wacho's Proefkotje: Wazig goud gele kleur met mooi, romige witte schuimkraag en fijne carbonatatie. Een complex aroma waarin de zachte hoppigheid het haalt van de mout en in de achtergrond een citrus gegeven waarschijnlijk afkomstig van de unieke gist. Een licht fruitig (banaan) mondgevoel met een milde hopbitterheid die je verrassend gewoontjes brengt naar een licht bittere afdronk.
In de trend van de hype alcoholvrije bieren heeft ook Alken Maes zijn 0,0% variant op hun pilsje en dit onder de noemer 'met maten, zonder mate'. Zijn frisse smaak verkregen door de perfecte balans van fruitige aroma's en lichte tonen van de mout. De smaak van Maes pils werd behouden door de inbreng van gerst- en tarwemout en een hopextract. De alcohol werd verwijderd na de vergisting.
Wacho's Proefkotje: Helder goudblond met witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Over de hele lijn een fris fruitig moutig aroma. Het zeer licht mondgevoel krijgt dan ook en zoet aanvoelend, fruitige (perzik) moutbitterheid, een beetje naar wort smakend en daar ook mee eindigt met een zeer lichte afdronk.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BB 595 voor een zachte hoppebom uit de hernieuwde reeks gewijd aan de Vlaamse (Pittem) Jezuïtische missionaris Ferdinand Verbiest. Deze hoprijke aflevering vond in het verleden als 'Fusion' zijn weg naar de Horeca. Hij werd gebrouwen met pils- en caramout en als hopsoorten werden Citra, Cascade, Styrian Goldings, Saaz en Sorachi Ace aan het brouwproces toegevoegd.
Wacho' Proefkotje: Wazig goudblond/amber met mooie, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig aroma die door de plaatselijke gist een beetje citrusachtig is en wordt gesteund door de hoppige pompelmoesgeur. Een zeer flinke dosis hopbitterheid (pompelmoes) mooi in evenwicht met de moutbitterheid. Het brengt je met een zeer aangenaam gevoel naar een zachte, hopbittere afdronk die je nog wel een tijdje mee aanhoud en je naar een volgende slok doet verlangen.
Derde uit de reeks collab bieren met de Izegemse brouwerij D' Oude Maalderij. Brouwmeester Jef Pirens heeft zijn ketels ter beschikking gesteld aan zijn naamgenoot brouwer Jef Goetelen en hem de gelegenheid te geven een eigen creatie te brengen van een unieke Barley Wine, die later nog een verblijf zal krijgen in eikenhouten foeders. Zijn versie krijgt geturfde mout, spelt samen met een saisongist en HA18 het geheel tot een uniek spektakel brengt.
Wacho's Proefkotje: Wazig donker amber met mooie romige, licht beige schuimkraag en subtiele carbonatatie. Een tamelijk geturfd moutaroma, iets fruitig (perzik) waarin het gebruikt van spelt merkbaar is. Deze unieke moutbitterheid vindt je ook terug in het zacht rokerig mondgevoel met een milde alcoholwarmte di je naar een bittere, droge afdronk die je nog wel een tijdje laat nagenieten met in de keel nog een leuke kruidigheid.
Gekozen in het grote aanbod lekkere bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Gezien het brouwechtpaar Monique en Ronald Mengerinck hun meeste bieren en biertypes naar een hoger niveau willen brengen zijn ze ook hier met deze saison zeer i geslaagd. Hij heeft wel, zolas de meeste saisonbieren een korte bewaartijd maar als dorstlessen is dat ook niet nodig. Deze boerenversie is gebrouwen met met een plaatselijke gist maar met inbreng van sinaasappelzeste en sinaasappelbloesem. De gebruikte hopsoorten zijn Opal, First Gold, Citra en Columbus.
Wacho's Proefkotje: Bijna helder amber met mooie, iets rotsachtige, witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Aangenaam, zacht gekruide moutaroma met stevig gevoel van de sinaasappel ingrediënten aanwezigheid maar ook wel de hopsoorten een beetje willen meepraten. Ook in het milde mondgevoel komt er een mooi evenwicht van de sinaasappel inbreng en de gebruikte hopsoorten in de heersende moutbitterheid de gevoelige boerengraan kruiding werkt mee tot aan een droge, aangenaam bittere afdronk die je verder help je dorstgevoel te bedwingen. Om bij warm zomerweer te genieten.
De Dochter van de Korenaar, Oordeelstraat 3B, Baarle-Hertog - brouwerij@dedochtervandekorenaar.be - 014/699 800 - https://www.dedochtervandekorenaar.be
Meegebracht van een bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte. Onder de slogan 'gewoon een lekkere pint proberen Marc en Stefan de mindere periode van de corona wat te beperken met naast de enorm vele craftbieren een simpel, lekker en fris pintje op de over verzadigde biermarkt te brengen. Een gewone dorstlessen en aangenaam gezelschap bij lange bierbrabbels.
Wacho's Proefkotje: Goudblond van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een fris moutaroma waarin het citrusachtige van de plaatselijke gist zich aanbiedt met in de achtergrond toch een toetsje hop. Een licht gekruid mondgevoel met vooral een zeer aangename, lichte moutbitterheid die je kan mee zuipen naar een mild gekruide zwoele afdronk die je doet verlangen naar een volgende slok
Dit Belgisch abdijbier werd voor het eerst gebrouwen in 1957 ter gelegenheid van de plaatselijke Sint-Livinus Feesten. In 1997 kreeg het een volledige restyl (met blond en bruin versie), een gevolg van een nieuwe marketing strategie die het succes van de brouwerij nog wat groter maakte.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht goudgeel met romige, fijne witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig (banaan) gistaroma met een zoete moutigheid. Een zacht citrus gegeven tart de smaak waain een toetsje karamel de moutbitterheid kenmerkt. Een milde kruidigheid en wat plaatselijke gist maken alles tot een aangenaam gevoel naar een bitter/zoet en licht gekruide afdronk
Brouwerij Van den Bossche, St-Lievensplein 16, Herzele - info@paterlieven.be - 054/50 04 11 - https://www.paterlieven.be
Gekozen uit het grote pakket met de acht Nitrobieren gekregen vanuit het Bierkasteel met dank aan marketingmanager Frederic Boulez. Deze verzie van Kasteel blond werd tijdens het brouwproces bevrucht met nitrogen (stikstof) in plaats van het gebruikelijk koolzuurgas (CO2) wat het geheel een zacht karakter veroorzaakt aan deze blonde klassieker.
Wacho's Proefkotje: Na de speciale uitschenking kwam een goud kleurig bier aandraven met romige witte schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Een fruitig (banaan) moutaroma met citrusachtige invloed van de plaatselijke gist. Een speciaal vettig mondgevoel waarin een zoet gevoel van moutbitterheid. Ook hier komt de plaatselijke gist meevoelen en met een zachte citrussmaak geleidt naar een milde moutbittere, droge afdronk waarin de gebruikte hop hier wat komt piepen. Heerlijk zacht bier om echt van te genieten.
Twee biervrienden Pieter De Backer en Kriestof Vynckier hebben het recept vn uitvinder L'Anti (Jawadde) overgenomen, een modern tintje gegeven en laten brouwen bij De Graal in Brakel. Met inbreng van een unieke saisongist gekweekt in de diepte van Maarkendalse heuvels. Verder enkele zeer geheime kruiden en de dubbeldoelhop Chinook maakt er eer fris bier van. Zeer lekkere en unieke tripel.
Wacho's Proefkotje: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en goede carbonatatie. Het zoete moutaroma waarin het fruitige (pompelmoes) van de hopsoort maar ook de speciale plaatselijke gist haar citruskenmerk laat gelden. Tussendoor ook nog wat intentie van de gebruikte en ontstane kruiden wat je fris en aangenaam naar een droge, bittere afdronk die zich nog een tijdje laat gelden en je doet verlangen naar een volgende slok. Prachtig zetel- en gezelschapsbier.
Martha werd geboren in de jaren '20 te Heule, het geboortedorp van brouwmeester Bjorn Desmadryl. Een ode aan brouwster/boerin Martha, een levenslustige deerne met blonde lokken en zwarte ogen. Zeer geliefd in de streek omdat ze heerlijk bier brouwde waardoor tot op heden haar passie en bierkennis nog steeds actueel blijft. Dit stevig blondje, ooit hun eerste creatie heeft een subtiele bitterheid en verfijnt aroma. Als gezelschapsbier perfect aangenaam.
Wacho's Proefkotje: Tamelijk helder blondje met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoetig moutaroma met een aangename fruitigheid (appel/banaan) en het kruidige door de plaatselijke gist. Ee, stevig mondgevoel met lichte alcoholwarmte en ook hier een kruidige gistaandeel die ook wel zoetig en fruitig overkomt en je genietend brengt naar een milde moutbittere afdronk en je met een heerlijk gevoel achterlaat.
Deze Cheanut Cacao Doppelbock was oorspronkelijk een Beierse (Du) aangelegenheid om via Nederland onze Belgische brouwers te bekoren. de befaamde Gentse Brewpub maakten er hun 'dubbel' versie van. Bij deze winterwarmer bestaat het beslag uit 10% kastanjemeel. Na de hoofdgisting werd hij 3 weken gelagerd op chocoladebonen. Het sierlijke omhulsel van het blikje is een illustratie van Meneer Xerxes Heirman van het Gentse bureau 'Eindelijk Vrijdag'
Wacho's Proefkotje: Donkerbruine kleur met mooie beige schuimkraag en de nodige carbonatatie. In een fruitig moutaroma herken je meteen de geroosterde kastanje doorheen een citrusgevoel met karamel een een beetje kruidigheid. In een stevig moutbitter mondgevoel komen de kastanje gegevens naar boven met een aangename mild gekruide alcoholwarmte en brengt je met een zweempje hoppigheid naar een zacht geroosterde moutbitterheid waarin chocolade toets en een gebrande, nootgevoelige afdronk. Prachtig als degustief of als begeleider bij wildgerechten.
DOK Brewing Company, Hal 16, Dok-Noord, Gent - info@dokbrewingcompany
Samen met enkele gelijksoortige Kasteel Nitro bierblikken aan huis gebracht door mijn vroegere voetbalmoat Erik Deprez met dank aan Free Boulez. Deze speciale met stikstof voorziene (ipv koolzuurgas) soort Porto Stout (nieuw recept) blijkt een zeer zachte uitvoering van een traditionele Imperial ne blijkt met zijn romige aanpak een goede opstapper te zijn voor de bierliefhebber die dit type willen uitproberen. Om van te genieten.
Wacho's Proefkotje: Na de traditionele inschenk methode (met stikstof infuus) kwam een zwart bier tevoorschijn met een romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. een aroma beheerst door een chocolade moutbitterheid. Een (voor een stout/porto) zeer mild mondgevoel waarin de lichte moutbitterheid, zoet aanvoelend een romige, donker fruitige smaak je zeer aangenaam brengt naar een stevig bittere afdronk. Geschikt als uniek en genietbaar zetelbier.