Inhoud blog
  • Verhuis
  • Vriendschap, het beste Medicijn
  • Voor alles een Uitleg
  • Sensatie
  • Op Reis met Delta
  • Defensie-Uitgaven
  • Het Belgisch Leger
  • Een nieuwe Keuken... altijd een beetje Avontuur
  • Kinderachtig
  • Groene Dogma's
  • Dienstmededeling
  • Vaccinatie-alchemie
  • Die mooie Zomer
  • De katholieke Kerk
  • Mensenrechten
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Belgische politiek (48)
  • Covid (69)
  • Cursief (176)
  • De wijde Wereld (134)
  • Persoonlijk (38)
  • Portretten (7)
  • Prinses Liese (19)
  • Wetenschap (40)
  • Sinister
    Een averechtse Kijk op de Wereld
    18-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg van het Feestje

    Het is niet mijn gewoonte om verder door te bomen op een eerder blog-stukje, en het is al helemaal niet mijn gewoonte om me te mengen in een polemiek die via de media gevoerd wordt. Maar deze keer wil ik tóch nog eens terugkomen op mijn eerder stukje van gisteren, 17 februari, over dat lockdown-feestje van zeven minderjarigen.

    Omdat ik bijzonder zwaar til aan de "permissiviteit" die veel politici, vooral vanuit links-progressieve en politiek-correcte hoek, hanteren tegenover de hedendaagse jongeren. De teneur is vooral dat de jongeren niet te hard mogen aangepakt worden, dat we begrip moeten hebben voor hun moeilijke situatie, en dat we hun fouten met de mantel der liefde moeten bedekken. Wat men hiermee zal bereiken, is een generatie jongeren die denken dat ze alles mogen doen, dat ze overal wel mee weg komen, dat ze straffeloos zijn. Ik heb het daar al een paar keer eerder over gehad, onder andere als het ging over het bedroevende niveau van ons onderwijs en de mysterieuze oorzaken van de spectaculaire achteruitgang ervan: als de hedendaagse jongeren/kinderen geloven dat ze zich alles mogen permitteren en overal mee weg komen, dan is ons onderwijs gedoemd om achteruit te blijven gaan. De kinderen mogen immers niet meer gestraft of gesanctioneerd worden, ze moeten met zachtheid behandeld worden, en te allen tijde moet er gewaakt worden over hun welbevinden. Zetten ze de klas op stelten? Negeren ze de opdrachten van de leraar? Houden ze zich in de les onledig met hun smartphone? Zitten ze de hele tijd te tetteren? Tonen ze zich brutaal en agressief tegenover de leerkrachten? "Och... het zijn kinderen, hee. Je mag daar niet te zwaar aan tillen. Ze hebben het al zo moeilijk!" En durf je dan als leerkracht een straf opleggen, dan staan de ouders diezelfde avond bij de directeur te klagen, en mag je je als leerkracht gaan verontschuldigen...
    Dit gaat echt helemaal de verkeerde kant uit. En het vervolg van het onnozele lockdown-feestje is hiervan de beste illustratie.

    Ik had in mijn vorig stukje de hoop uitgesproken dat de ouders verstandig genoeg zouden zijn om dit verder te laten rusten, en er vooral géén ruchtbaarheid aan te geven. Helaas... Ze hebben een andere aanpak verkozen, en hebben het incident laten escaleren.

    Ze hebben om te beginnen een advocaat onder de arm genomen. En niet zomaar een onbekende beginneling, maar wél een bekende strafpleiter: Kris Luyckx, media-advocaat bij uitstek. (Waarbij ik al direct de bedenking heb dat het blijkbaar niet om arme sukkelaars gaat, maar om vermogende families die zich sowieso véél meer mogen permitteren dan de gewone mens.) Meester Luyckx heeft uiteraard de media ingeschakeld voor een rondje extra publiciteit. Waarin hij het verhaal van de jongeren als "de waarheid" heeft verkondigd. En waarin hij ook laat weten dat hij, in opdracht van de ouders, in beroep zal gaan tegen de taakstraf die de jeugdrechter hen opgelegd heeft.
    Vooral dat laatste slaat werkelijk nergens op! Want ongeacht of de behandeling van die jongeren al dan niet "te hard" was, feit blijft dat ze zich misdragen hadden, en dat ze daar een straf voor verdienen. Het is niet omdat ze een hele nacht geweend hebben, dat ze geen sanctie zouden moeten krijgen.
    Dat is dus exact hetzelfde verhaal als wat zich in het onderwijs afspeelt. De kinderen wéten dat ze zich alles mogen permitteren, want als er straf dreigt, dan is daar papa, of in dit geval zijn advocaat, om de straf weg te toveren.

    Met zijn mediacampagne is Meester Luyckx er wel handig in geslaagd om de aandacht volledig weg te leiden van dát waar het allemaal mee begonnen is: datgene wat die jongeren mispeuterd hebben. En iedereen is in zijn afleidingsmanoeuvre mee gegaan: de media, de politici, de kinderrechtencommissaris. Het gaat al lang niet meer om die jongeren, maar om wat het parket "fout" zou gedaan hebben. Het is het Antwerpse parket dat in het verdomhoekje gedrongen wordt. Onder andere door uitgebreid de versie van die jongeren als "de" waarheid te presenteren, terwijl de versie van het parket nauwelijks aan bod komt.

    Hét punt dat altijd opnieuw terug komt in de verontwaardigde reacties, is dat het hier om "kinderen" gaat. Zoiets doe je "kinderen" niet aan, want dat zijn voor hen traumatische ervaringen! Maar dan heb ik toch een vraagje... Als we het inderdaad over "kinderen" hebben, hoe verklaren de ouders, en de media, dan dat die de zaterdagnacht om half twaalf nog aan het feesten waren? Als het "kwetsbare kinderen" zijn, moesten die zo tegen middernacht niet al in hun bed liggen in plaats van te feesten? En bovendien waren ze voorzien van alcohol. Kunnen de ouders en de advocaat misschien uitleggen hoe het kan dat "kinderen" (zonder enig toezicht) alcohol gebruiken op hun feestje? Men moet wel een beetje consequent zijn, hee! Ofwel zijn het "kinderen", en dan klopt het niet dat ze 's nachts met alcohol aan het feesten waren... Ofwel vonden de ouders dat hun zonen/dochters oud en volwassen genoeg zijn om 's nachts alcohol te consumeren op een feestje... en dan moeten ze niet afkomen met geweeklaag over hun arme "kindjes".
    Volgens de advocaat waren ze trouwens helemaal niet aan het feesten. Ze zaten gewoon rustig bij elkaar te "chillen". Kan iemand mij uitleggen waarom de politie daar dan is moeten gaan aanbellen? Zo onopvallend rustig zullen ze dan wel niet geweest zijn, toch? Bij het Antwerpse parket klinkt het sowieso wel een beetje anders: "Het was een georganiseerd feestje, er werd alcohol gedronken op jonge leeftijd en de ouders zijn bewust weggegaan."
    Het verhaal van die "kinderen" rammelt werkelijk langs alle kanten. Ook hun verhaal over de "traumatische ervaringen" klopt niet met de versie van het parket. Als je hen zou mogen geloven, dan was hun nachtelijke verblijfplaats erger dan Guantanamo Bay: "De jongeren zaten uren vast in een kleine cel. De kinderen hebben van het begin tot het einde geweend." Uiteraard hebben die jongeren een gefantaseerde versie ten beste gegeven waarin zij zo zielig mogelijk klinken; dat is een klassieke truc bij jongeren die hun ouders willen vermurwen om straf te ontlopen.
    Dat Meester Luyckx volmondig in die leugens mee gaat, dat begrijp ik best. Dat is dan ook zijn job. Meester Luyckx is niet geïnteresseerd in de waarheid, Meester Luyckx wil alléén maar zijn cliënten ter wille zijn; dat is namelijk wat een advocaat behoort te doen. Maar dat de media en de politici dat verhaal zonder meer slikken, dat begrijp ik niet.
    Of liever: ik begrijp het wél. Er is immers geen enkele sensatie te halen uit het saaie verhaal van een bende stomme tieners die voor hun idiote gedrag gestraft worden. Er is des te meer sensatie te halen uit sappige verhalen over de gruwelijke mishandeling van die "kinderen".

    Vreemd genoeg is er in deze hele saga één partij die volledig buiten schot blijft, terwijl dat nochtans de partij is die de allergrootste verantwoordelijkheid draagt voor wat allemaal fout gelopen is: de ouders van die kinderen. Ik hoop uit het diepst van mijn hart dat het parket alsnog besluit om die ouders te vervolgen. Al was het maar wegens nalatigheid in hun rol als opvoeders, en wegens het aanzetten tot verboden corona-feestjes. Want het feit blijft: "de ouders zijn bewust weggegaan."

    18-02-2021 om 08:03 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (19 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    17-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Feestje

    Ik moet toegeven dat ik het volgende verhaal maar moeilijk kon geloven. Maar het stond op VRTNWS. Dus zal het wel kloppen, zeker?

    Het verhaal gaat over een zevental jongeren, minderjarigen, die het lumineuze idee hadden gekregen om de krokusvakantie te starten met een lockdown-feestje. Ze hadden blijkbaar alles zorgvuldig gepland, en de zaterdagavond waren ze gereed voor een lange vrolijke avond. Jammer genoeg zijn ze tegen de lamp gelopen, en hebben ze politiebezoek gekregen. Waarna ze de hele nacht op het politiekantoor hebben mogen doorbrengen voor ondervraging, en daarna nog een aantal uurtjes in de cel in afwachting van hun voorgeleiding voor de jeugdrechter de zondagmorgen.
    De ouders van die veertien- en vijftienjarige jongeren hebben verontwaardigd gereageerd: "Mijn kind heeft in Antwerpen 6 uur in een piepkleine cel moeten wachten, dat is verschrikkelijk." En ook de kinderrechtencommissaris vindt dat eigenlijk niet kunnen: "Veertien- of vijftienjarigen die uren in een cel zitten: dat laat een diepe indruk na."

    Dat dit allesbehalve fijn geweest is voor die jongeren, dat geloof ik best. En dat het een diepe indruk zal nalaten, dat zal wel. Maar ik heb zo het idee dat precies dát de bedoeling geweest is: misschien, hopelijk, zullen ze deze les goed onthouden en dit soort idiote uitspattingen in het vervolg achterwege laten.

    En sta mij toe om de verontwaardiging van de ouders een beetje belachelijk te vinden. Om te beginnen was het niet zomaar "een zotte inval" van die jongeren, waarbij ze niet goed hadden nagedacht. Het was géén "ongelukje", te wijten aan hun onvolwassen geest. Ze hadden er vooraf goed over nagedacht, en ze hadden dit heel zorgvuldig gepland. Ze wisten dus drommels goed wat ze deden, en ze wisten dat het verkeerd was. En tóch hebben ze het gedaan. Er is bijgevolg sprake van "voorbedachtheid". Dan mogen ze voor mijn part wel een beetje harder aangepakt worden. Eigenlijk hadden de ouders in plaats van hen te bemoederen, hun kinderen er nog een strenge vermaning bovenop moeten gegeven hebben met de boodschap dat ze hopelijk hun lesje geleerd hadden.
    Maar dat konden ze moeilijk, want die ouders, of toch een aantal onder hen, wisten van dit plannetje. En dan wordt hun houding wel erg hypocriet... Ze waren vooraf op de hoogte, en ze hebben hun kinderen geen strobreed in de weg gelegd. Dan moeten ze achteraf niet zitten klagen dat hun kinderen hard aangepakt worden. Het enige wat ik hier spijtig aan vind, is dat de ouders niet mee in de cel gestopt werden. Strikt genomen kan hen niets verweten worden, want zij hebben geen feestje georganiseerd, maar in werkelijkheid zijn ze méér dan medeverantwoordelijk. Als hun kinderen dus een hele nacht in de cel hebben moeten doorbrengen, moeten die ouders niet met een boze vinger naar de politie of het gerecht wijzen, maar moeten ze de schuld heel en al bij zichzelf zoeken. Ik vraag me trouwens af hoe veertien- en vijftienjarigen een feestje kunnen organiseren zonder de logistieke en materiële steun van volwassenen? Het kan bijna niet anders dan dat de ouders, of toch een paar van hen, het feest voor hun "kinderen" georganiseerd hebben. Hoe zouden die jongeren anders een locatie gevonden hebben voor hun feest? Hoe zouden ze aan de nodige drank en/of snacks geraakt zijn? Ik zie een veertien- of vijftienjarige nog niet direct aan de slag gaan om alles in orde te brengen...
    Ik zou die ouders dus aanraden om er verder maar braaf het zwijgen toe te doen, en het hele voorval zo rap mogelijk te vergeten. Liever dan er al te veel ruchtbaarheid aan te geven, met het risico dat iemand eens gaat uitzoeken hoe de vork écht aan de steel zat.

    En de reactie van de kinderrechtencommissaris? Die was voorspelbaar, natuurlijk. Een kinderrechtencommissaris moet nu eenmaal de kant van "het kind" kiezen, en de "kinderen" beschermen tegen de uitwassen van een keiharde volwassen aanpak. En uiteraard pleit de kinderrechtencommissaris voor een "preventieve aanpak", eerder dan "repressie". Maar dan vraag ik me toch af welke "preventieve aanpak" hier gekund had? En zélfs de kinderrechtencommissaris kan niet om die ene waarheid heen: "Naar ik verneem waren de ouders grotendeels op de hoogte van dit feestje van hun kinderen. Het is dan ook mede hun verantwoordelijkheid dat de kinderen de coronamaatregelen opvolgen. Ze zijn beiden verantwoordelijk."

    Ik heb het eerder al eens opgemerkt: zolang we het foute gedrag van jongeren blijven tolereren en vergoelijken, en hen niet laten voelen dat er pijnlijke consequenties kunnen zijn voor hun daden, zullen ze nooit enige verantwoordelijkheid leren opnemen of erkennen. En zolang de ouders weigeren te accepteren dat hun kinderen gestraft worden voor wat ze fout gedaan hebben, zullen die kinderen blijven geloven dat ze zich alles mogen permitteren.

    Ik houd mijn hart vast voor de "volwassenheid" van de toekomstige generaties.

    17-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (16 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    16-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al die Virussen

    Ons Liese heeft onlangs de "zesde ziekte" doorgemaakt. Iets wat bijna alle baby'tjes mogen ervaren, vermoed ik; het "hoort" er nu eenmaal bij. Voor wie de tel zou kwijt geraakt zijn: de mazelen zijn de "eerste ziekte", roodvonk is de "tweede ziekte", rodehond is de "derde ziekte", de ziekte van "Filatov-Dukes" is de "vierde ziekte", "Erythema Infectiosum" is de "vijfde ziekte", en "Erythema Subitum" is de "zesde ziekte". Ik heb er geen idee van wie die "rangschikking" opgemaakt heeft, of waar die zou op gebaseerd zijn, maar die klassering zou al ergens in de negentiende eeuw ingevoerd zijn. Op "roodvonk" na zijn dat allemaal virale infecties.

    Een mens staat er niet bij stil hoe véél verschillende virussen er wel rondzwerven. Constant op de loer naar een kans om ons aan te vallen en ons ziek te maken. Het gaat niet over "enkele honderden" of "enkele duizenden", maar over vele tienduizenden. Al bij al is het een klein mirakel dat wij niet allemaal heel ons leven lang ziek rondlopen! Blijkbaar zijn wij van nature heel goed gewapend in de strijd tegen die virussen. En soms krijgen we een beetje hulp van de wetenschap.

    De meest besmettelijke virussen hebben ons al te pakken wanneer we nog een baby zijn. Al kunnen die ons nog héél weinig maken zolang we moedermelk drinken. Op één of andere manier is moedermelk blijkbaar een wondermiddel tegen virale en andere infecties. Ik vraag me af waarom geen enkel farma-bedrijf ooit op het idee gekomen is om eens uit te vissen wát er nu precies in die moedermelk zit waardoor we immuun blijven voor allerlei ziektes. Misschien kan daar hét element uit gehaald worden dat we ook op latere leeftijd kunnen blijven gebruiken om alle virussen van ons af te slaan? (Het alternatief dat we heel ons leven moedermelk zouden blijven drinken, lijkt me niet echt werkbaar...)

    Maar zodra we van de borst af zijn, hebben we prijs: het mazelenvirus, het rubella-virus, het "parvo-virus" (dat de "vijfde ziekte" veroorzaakt), het virus dat ons met de "zesde ziekte" opzadelt, het "paramyxo-virus" dat de "bof" teweeg brengt, het varicella-zoster virus (dat verantwoordelijk is voor de waterpokken). En niet te vergeten: het poliovirus.
    Sommige van die ziektes zijn relatief onschadelijk, en dus moeten we die als kind dan maar gewoon ondergaan. Hoe erg het soms ook moge zijn, voor het kind zelf én voor de ouders: de hoge koorts, de jeuk soms, het ellendige gevoel, enzovoort. Andere zijn zó gevaarlijk dat we onze toevlucht genomen hebben tot de wetenschap om ons afweersysteem van kleins af aan te activeren met de hulp van een vaccin: de mazelen, polio, rode hond, bof, hepatitis B, het Rota-virus, difterie (of kroep), kinkhoest, tetanus, pneumokokken (die een hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken), HPV (Humaan Papilloma Virus, wat baarmoederhalskanker kan veroorzaken).
    En dan zijn er nog de vele verkoudheidsvirussen, en aanverwanten (influenza, RSV, enzovoort), waar we hebben leren mee leven, en waarvan we met quasi zekerheid kunnen zeggen dat die ons ooit wel eens, of zelfs af en toe, te pakken zullen krijgen. En dan moeten we dat gewoon "uitzieken".

    Feit is dat geen enkel van die ontelbare virussen er ooit in geslaagd is de wereld te doen stilvallen, of de manier waarop we leven en met elkaar om gaan, compleet overhoop te gooien. Tot voor kort. Tot vóór het Sars-CoV-2 virus. Dat is het énige virus dat zó'n immense impact heeft gehad en waar zó veel aandacht naar uit gegaan is. Covid-19 is sowieso wereldwijd de meest gehypte ziekte aller tijden, véél sterker dan bijvoorbeeld kanker of AIDS.  Als je dan bedenkt dat ook dit jaar weer, in 2021, ongeveer 9,6 miljoen mensen aan kanker zullen sterven, en aan AIDS naar schatting bijna 800.000 mensen, dan is het verschil in media-aandacht echt wel onthutsend.

    16-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (16 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    15-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lachgas

    De vindingrijkheid van de mens om zichzelf en anderen de das om te doen, kent waarlijk geen grenzen. De nieuwste trend blijkt het gebruik van "lachgas" op lockdown-feestjes te zijn.

    U weet wel... Tegen alle corona-regels in organiseer je een feestje bij je thuis, of ergens in een BNB (bij voorkeur niet vlak bij een politiecommissariaat). Je nodigt daar (wellicht tegen betaling) zo'n tien tot twintig gasten op uit. (Maar nu ook weer niet té veel, want anders zou het kunnen opvallen en riskeer je dat een alerte bezorgde burger de politie belt.) Je zorgt voor voldoende drank, eventueel ook wat drugs (XTC en/of marihuana, of cocaïne voor het hogere segment). En, voor wie origineel wil zijn of een beetje zuinig aangelegd is, een aantal capsules of een paar bidons "lachgas". Spotgoedkoop, en super gemakkelijk te verkrijgen op het internet. Je kan al een "lachgas startpakket" kopen voor 15,99 euro: "Daarin zit alles wat jij nodig hebt! Hiermee word je standaard op weg geholpen met 10 lachgas patronen, 10 lachgas ballonnen, en een lachgas cracker waarmee je de lachgaspatroon in de ballon laat leeglopen." En het "leeggoed" dump je achteraf wel ergens langs de weg.
    Tja, we raken allemaal een beetje "corona-moe", hee. En wat kan er dan beter zijn dan een avondje "lachen", om de miserie te vergeten?

    Wie niet helemaal vertrouwd is met het goedje: lachgas, of distikstofmonoxide (N2O) heeft als voornaamste eigenschap dat het zuurstof aan je bloed (en dus ook aan je hersenen) onttrekt, waardoor een vorm van "hypoxie" optreedt. Het wordt daarom onder andere gebruikt als anestheticum: als verdoving bij een operatie, meestal wel in combinatie met andere pijnverdovende medicatie. Het effect van dat zuurstoftekort is namelijk dat de patiënt in een soort "roes" tuimelt, en zelfs gedeeltelijk het bewustzijn verliest. Het is te vergelijken met het gevoel van "lichthoofdigheid" bij bergbeklimmers op grote hoogte waar de lucht heel "ijl" is.

    Vandaar dus ook de populariteit bij lockdown- en andere feestjes: lachgas heeft een onmiddellijk en spectaculair effect. Je verliest er je evenwicht bij, en de controle over je ledematen, je krijgt een instant roes en je ligt binnen de minuut krom van het lachen. Het mooie aan lachgas is vooral dat niet alléén de gebruiker zélf ervan geniet, maar ook alle andere aanwezigen: het schijnt hilarisch grappig te zijn als iemand na het inhaleren van een portie lachgas de controle over zichzelf verliest en door zijn/haar benen zakt of begint te zwijmelen, en bovendien ook nog eens oncontroleerbaar aan het giechelen gaat. Het nadeel ervan is wel dat de roes even snel voorbij is als die opgekomen was. Zodat je niet met één portie toekomt, maar tijdens het leuke feestje regelmatig moet "bij tanken". (Vandaar misschien dat het "startpakket" 10 stuks van elk bevat?)

    Hoe grappig het effect van lachgas op korte termijn ook is, op langere termijn kan veelvuldig gebruik ervan leiden tot een sterk tekort aan vitamine B12 wat dan weer ernstige neurologische gevolgen kan hebben, vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson: "B12 is belangrijk voor ons zenuwstelsel en de overdracht van prikkels naar onze hersenen. Een tekort kan ervoor zorgen dat je problemen krijgt om te wandelen en te spreken. Je kan trillingen krijgen, vruchtbaarheidsproblemen, impotentie, moeilijkheden met je geheugen... Eigenlijk heel het centrale zenuwstelsel gaat er onder lijden."

    Laat er geen twijfel over bestaan: lachgas is een drug, en gevaarlijk bovendien. En tóch is het legaal, en ontzettend gemakkelijk te verkrijgen. Ik begrijp dat niet goed. Als de strijd tegen softdrugs als marihuana of cannabis een grote prioriteit is, en als er keihard campagne gevoerd wordt tegen het gebruik van alcohol en nicotine, waarom blijft lachgas dan nog altijd buiten schot?

    Bovendien is lachgas een broeikasgas met een véél grotere impact dan het vervloekte CO2. Het breekt ook bijzonder traag af, zodat die impact zich nog een paar honderd jaar lang kan laten voelen. Als de groene jongens zó hard roepen om de beperking van broeikasgassen, waarom horen we hen dan niet protesteren tegen het gebruik van lachgas? Of genieten ze zelf te graag van een "lachgas-feestje" af en toe?

    15-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (16 Stemmen)
    Categorie:Wetenschap
    >> Reageer (0)
    14-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ménière

    Tja... Ik heb vorige vrijdag dus weer "prijs" gehad. Tamelijk onverwachts: 's avonds terwijl ik naar tv zat te kijken, voelde ik het opeens opkomen. Helemaal als een verrassing kwam het wel niet, want ik had al een paar dagen opnieuw méér last gehad van oorsuizingen in mijn linkeroor, en ik had de voorbode herkend van wat ik kon verwachten.

    Het was géén prettige ervaring. Het begon met duizeligheid en een wankel gevoel. Ik dacht eerst gewoon nog even te blijven zitten tot het na een uurtje ofzo zou over gaan, maar het werd alléén maar erger. En dus ben ik toch maar naar bed gegaan. Ik heb de trap op gewaggeld, waarbij ik me voor de veiligheid stevig heb vastgehouden aan de trapleuning met mijn rechterhand, en tegelijk steun heb gezocht tegen de muur met mijn linkerhand. En dan in bed... Eerst kwam de misselijkheid. Waarop ik voor de zekerheid naar het toilet ben gesukkeld. Maar dát was een misrekening, want tegelijk kwam de "vertigo" op zetten: de hele wereld draaide als gek om me heen. Dat kon ik alléén maar afweren door mijn ogen dicht te doen en die wild rondtollende wereld buiten te sluiten. Eenmaal ik terug in bed was geraakt, en, met de ogen stijf dicht geknepen, op mijn rug ging liggen, werd het allemaal stilaan een beetje beter: de misselijkheid zakte langzaam weg. Maar helaas... ik kán gewoon niet stil liggen in bed: mijn ambetante knie, weet je wel. Dus probeerde ik me op mijn rechterzij te draaien, en alles begon weer opnieuw. En als ik de ogen durfde te openen, draaide de hele kamer als zot rondom mij. Met de ogen dicht, zakte ook dat misselijk gevoel een beetje, na enige tijd. Maar toen moest ik weer op de rug gaan liggen... en alles kwam weer terug. Meestal draai ik dan ook nog eens op mijn linkerkant, maar dat durfde ik al helemaal niet. Want ik wist dat Ménière zich in mijn suizende linkeroor schuil houdt, en wat die dan voor mij in petto had, durfde ik niet uit te proberen. De martelgang heeft zo'n drie uur geduurd, schat ik: ik was om kwart voor tien naar bed gesukkeld, en de laatste blik op het uurwerk, dat ondertussen gelukkig toch al braaf bleef staan waar het stond, leerde mij dat het iets na één uur was.

    Ik mag me nu al voorbereiden op de volgende keer, en die zal vermoedelijk niet zo heel lang op zich laten wachten. De frequentie van de aanvallen verhoogt duidelijk. De eerste keer was zo'n zeven maanden geleden, geloof ik; de volgende keer was een goeie vier maanden later; de derde keer was amper een maand geleden. Het goede nieuws is dat de aanvallen elkaar in het begin alsmaar sneller opvolgen, maar dat de frequentie nadien weer daalt, tot de aanvallen uiteindelijk helemaal weg blijven. Het slechte nieuws is dat tegen dan mijn gehoor vermoedelijk zal weg zijn, zeker aan die ene kant. Het voordeel daarvan is dan weer dat ik altijd kan beweren dat ik iets niet gehoord heb, als ik het niet wil horen...

    Het vervelende aan die Ménière is wel dat ik het moeilijker krijg om lang te lezen, of om te schrijven. Elke keer opnieuw voel ik na enige tijd die misselijkheid opkomen, die gelukkig verdwijnt als ik mijn lectuur of mijn laptop weg leg. Ik vrees dus dat ik minder en minder in staat zal zijn om elke dag een blog-stukje te schrijven. Het zou daarom best wel kunnen dat ik in de (nabije) toekomst af en toe eens verstek zal moeten laten gaan...

    Maar eigenlijk wou ik hierbij niet zozeer mijn verhaal vertellen, maar wél de aandacht vestigen op alle Ménière-slachtoffers. En vooral op de vaststelling dat de ziekte al bekend is sinds 1861, maar dat er nu nog altijd geen echte oorzaak gevonden is. En dus is er ook geen enkele remedie. De ziekte is nochtans niet zó zeldzaam: ongeveer 1 op 1000 mensen hebben er last van, dat zijn dus méér dan 11.000 slachtoffers in België. Als je bedenkt dat op dit moment ongeveer 1600 mensen serieus ziek zijn door Covid-19, dan lijkt het mij dat de Ziekte van Ménière geen verwaarloosbaar fenomeen is. Niet?

    En dan is de vraag, nog maar eens: "Hoe komt het dat de hele wereld in actie geschoten is om een vaccin of geneesmiddel te vinden tegen Covid-19, en dat ze dat vaccin in minder dan een jaar ook ontwikkeld en geproduceerd hebben?"... Terwijl er voor Ménière na 160 jaar nog altijd geen remedie gevonden werd? Dat geldt niet alléén voor Ménière, trouwens: er zijn nog altijd véél te véél aandoeningen, ziektes, die al lang gekend zijn, maar die onbehandeld of onbehandelbaar blijven. Zoals de Ziekte van Alzheimer, bijvoorbeeld, om er maar één te noemen.Omdat men er nooit de middelen tegenaan gegooid heeft om een remedie te vinden.
    De flagrante tegenstelling met de immense mobilisatie van de farma-bedrijven en de medische onderzoekers in de strijd tegen Covid-19 blijft voor mij één van de grote mysteries van deze tijd.

    14-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (17 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    13-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Optimistisch

    Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft in het Europees Parlement een soort publieke "schuldbekentenis" afgelegd: "We waren te laat met de goedkeuring van vaccins en te optimistisch over de massaproductie ervan. Daarnaast hebben we er te veel op vertrouwd dat de dosissen die we besteld hebben op tijd zouden worden geleverd. Daar moeten we lessen uit trekken."

    Het initieel optimisme omtrent de snelle vaccinatie van alle EU-burgers blijkt inderdaad voorbarig geweest te zijn. Maar goed: dat kan natuurlijk gebeuren. Je hebt, zelfs als machtig politicus, niet alles in de hand, en het moge duidelijk zijn dat ook de grofste dreigementen vanuit Europa weinig of geen indruk hebben gemaakt bij de farma-reuzen. Die wisten van te voren al dat zij in de sterkste positie stonden, en dat de politici hen weinig of niets konden maken. Zij hadden vooraf hun eigen agenda bepaald, en ze hebben zich daar ook aan gehouden. Ondanks de verwijten en beschuldigingen en argumenten vanuit de Europese commissie. Die agenda van de farma-bedrijven was simpel, en voor wie een beetje met de beide voeten op de grond staat, ook voorspelbaar: maximaal profijt halen uit hun vaccins. En dus hebben ze eerst en vooral geleverd aan de klanten die er het meest voor betaald hadden. Europa, dat een "bijzonder goede deal" had bedongen, en dus het minst had betaald, stond dan ook achteraan in de rij.  Ik vrees dat de Europese burgers nog wel even op hun "verlossend" spuitje zullen mogen wachten.

    Daar waar de Europese leiders eerlijk en deemoedig genoeg waren om min of meer "schuldig" te pleiten, hoor je uit de mond van onze Belgische politici geen enkel excuus. Zij krijgen het woord "Sorry" duidelijk niet gezegd. En het zou nochtans méér dan gepast zijn. Zéker tegenover de zorgverleners in de ziekenhuizen of de thuisverplegers. Tot twee of drie keer toe kregen zij het vooruitzicht op een corona-spuitje "vanaf volgende week". Als eersten na de woonzorgcentra waar de meest kwetsbaren aan de beurt waren geweest. Maar elke keer werd dat op het laatste moment afgeblazen wegens "problemen met de levering". De teleurgestelde en zwaar ontgoochelde zorgverleners moesten het met die korte sussende mededeling stellen. Het lijkt er sterk op dat de "immense waardering" voor "de helden van de zorg" ondertussen bij onze verantwoordelijken al is opgedroogd. Wanneer die "helden" dan wél aan de beurt zullen komen? Geen mens die het weet. Vermoedelijk niet meer in de maand februari zoals herhaaldelijk stellig beloofd was. Misschien ergens in maart?

    En de rest van de bevolking? Ook wij werden blij gemaakt met enthousiaste beloftes: "Tegen de zomer zal iedereen al minstens één keer ingeënt zijn." We begonnen zowaar al weer plannen te maken voor zomerse bijeenkomsten.

    Ik moet eerlijkheidshalve erkennen dat ze er nooit expliciet bij gezegd hebben welke zomer ze eigenlijk bedoelden. Die van 2022, vermoed ik nu. Of die van 2023 misschien? Ook hier: geen enkel excuus voor de geduldige Belgen, geen enkele verontschuldiging voor de onterecht gewekte verwachtingen. Alléén de flauwe smoes dat ze "altijd met twee woorden" gesproken hebben.
    Geen enkel nieuw vaccinatieplan ook, trouwens. Ze durven wellicht hun nek niet meer uitsteken. Ze hebben zich zwaar vergaloppeerd, en nu hullen ze zich in koppig stilzwijgen en proberen allemaal zo veel mogelijk uit de aandacht te blijven. (We krijgen wél triomfantelijke berichten over de vaccinatiecentra die al helemaal gereed zijn, maar die zullen er dus nog even werkloos bij liggen.)
    De vaccinaties blijven ondertussen wel gestaag doorgaan: op 3 februari waren 2,80 % van de Belgen minstens één keer ingeënt en op 11 februari was dat al gestegen tot 3,02 %. Dat is een stijging van 0,22 % op een week tijd. Er zijn dus maar 485 weken meer nodig voor de resterende 97 %, eer iedereen zal gevaccineerd zijn. We moeten uiteraard nog altijd "met twee woorden spreken". Op 11 februari hadden we wél ongeveer 296.000 dosissen in de diepvries liggen.

    Een klein woordje ter verontschuldiging, of een nederig "mea culpa" zou echt wel passend geweest zijn.
    Je kan de mensen niet blijven vragen om "nog even" geduld te hebben, als dat geduld keer op keer op de proef gesteld wordt...

    13-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (23 Stemmen)
    Categorie:Belgische politiek
    >> Reageer (0)
    12-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsdiefstallen

    Eén van de grootste plagen in een studentenstad, is de plaag van fietsdiefstallen. Niet alléén in een studentenstad, overigens. Fietsdiefstal is sowieso een heel populair misdrijf in ons land. Er worden naar schatting jaarlijks gemiddeld 100.000 fietsen gestolen, zij het dat er maar in 35.000 gevallen aangifte gedaan wordt. (Dat aantal diefstallen is des te indrukwekkender, als je bedenkt dat er in België jaarlijks 500.000 fietsen gekocht worden: één op de vijf nieuwe fietsen wordt dus gestolen...)

    Waarom zou iemand een fiets stelen? Onder andere om te verkopen, vermoed ik. Maar toch vooral gewoon om de fiets "even" te gebruiken. En dan denk ik inderdaad in de eerste plaats aan studenten, die 's nachts na een aantal pinten liefst zo vlug mogelijk naar hun bed willen, en dan maar een gemakkelijk beschikbaar vervoersmiddel "lenen".

    Mijn fiets is nooit gestolen geweest tijdens mijn studententijd in Gent.

    Vermoedelijk omdat ie nogal kaduuk was. Ik was nog een pril student toen ik aan de Sterre, onderweg naar de les, omver gereden werd door een onachtzame automobilist die de voorrangsregels aan zijn laars meende te mogen lappen. En mijn rijwiel is daar zwaar gehavend uit gekomen. De arrogante man heeft mij 100 frank toegestopt, "en we spreken er niet meer over". Ik heb dat aanvaard, beduusd en onmondig als ik was, maar dat was nauwelijks een aalmoes. Want mijn fiets was onherstelbaar kapot: het frame was dubbel geplooid, en met die 100 frank kon ik geen nieuwe fiets kopen, zelfs niet tweedehands. Maar ons vader, een ware tovenaar als het op herstellen en prutsen aankwam, heeft mijn fiets toch min of meer kunnen oplappen, zodat ik de rest van mijn studententijd nog altijd met de fiets op pad kon. Maar echt aanlokkelijk voor dieven zag mijn vehikel er daarna niet meer uit.
    Ik moet wel toegeven dat dit niet mijn eerste fiets-ongelukje was. Al was het wel het ergste.
    Ik had mijn fiets gekregen van mijn doopmeter, "mémé van de Pauvre-Leute". En binnen de week lag ik er al mee op de grond, bij één van de vele kinderachtige pogingen om stoer te doen. Maar het was toch wel een goeie fiets. Met drie versnellingen! Samen met mijn oudste broer en een paar sportieve vrienden hebben we eindeloze fietstochten gemaakt in de buurt van Kortrijk. Waarbij ik ooit eens tegen een paaltje aangereden ben op een punt waar het fietspad opeens abrupt eindigde; ik was zó druk bezig de donderbeestjes van mijn armen en benen en T-shirt weg te vegen, dat ik het onverwachte obstakel niet eens gezien had.
    Vooral in de zomer, in de periode van de Ronde van Frankrijk, hadden wij ook bijna dagelijks onze eigen "koers". En daar waren zelfs "bergritten" bij, met onder andere de beklimming van de Bellegemberg en de Marionettenberg als hoogtepunten. We waren dus wel ervaren fietsers. En daarom mochten we op een zonnige dag eens met de fiets naar onze nonkel in Sint-Ulriks-Kapelle: een kleine 100 km ver, en dwars doorheen de Vlaamse Ardennen. Ik was amper 14 jaar oud toen, en eigenlijk was dat voor mij nog iets te hoog gegrepen. Ik ben daar na aankomst 's middags dan ook prompt in slaap gevallen... Aan tafel, bij de soep.

    Maar mijn fiets heeft mij al die jaren goed gediend, zelfs na die onfortuinlijke aanrijding. Ik moet nochtans bekennen dat ik er, zeker als student, niet altijd even vriendelijk of zorgzaam mee om gesprongen ben.

    Waar ik me nog het meeste voor schaam, is toen ik eens in de vroege uurtjes héél vlug naar mijn kot wilde fietsen van bij "El Gringo" in de Sint-Pietersnieuwstraat naar Home Astrid aan de Sterre. Ik was moe, en wilde rap naar bed. Ik had het ingenieuze idee om een kortere weg te nemen: dwars door het Citadelpark. En ook daar nam ik de kortste route: gewoon rechtdoor, niet langs de verharde paden, maar dwars over de grasperken. Waarbij ik vergeten was dat die afgeboord waren met een stalen draad op zo'n 30 cm hoogte. Ik heb het rap genoeg gemerkt, toen mijn voorwiel aan het eerste perkje bleef haperen, en ik met een indrukwekkende zweefvlucht op het weelderige gras terechtkwam.
    Gelukkig zonder al te veel erg, want ik kwam redelijk "zacht" neer. En gelukkig waren er geen getuigen om mijn stommiteit te aanschouwen, zodat ook mijn ego er vrij ongeschonden vanaf is gekomen.

    Het leven van een student: duidelijk een leven van "vallen en opstaan"...

    12-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (17 Stemmen)
    Categorie:Persoonlijk
    >> Reageer (0)
    11-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hyperloop

    De "hyperloop": dé ultieme droom van de excentrieke, gekke of geniale (schrappen wat niet past) miljardair Elon Musk.

    Eind vorig jaar is er voor het eerst een (geslaagde) test uitgevoerd met mensen aan boord. Spijtig genoeg was dit géén hyperloop uit de ateliers van Elon Musk, maar wel uit die van een andere excentrieke miljardair: Richard Branson. Die heeft gigantisch veel geld verdiend met de uitbating van onder andere Virgin Airlines, een "lage kostenmaatschappij". Zo erg "laag" zal de prijs van een ticket wel niet geweest zijn, vermoed ik dan, als de man er miljardair bij geworden is...

    Ik vermoed dat Elon Musk zéér slecht geslapen heeft bij het horen van dit nieuws.

    Een "hyperloop", wat is dat voor iets?

    Een hyperloop, dat is een transportsysteem waarbij een capsule via een elektromagnetische aandrijving door ondergrondse buizen vliegt die (bijna) vacuüm getrokken zijn. Doordat de buizen vacuüm zijn, is er geen luchtweerstand waardoor het voertuig zou afgeremd worden, en doordat alles zich in ondergrondse buizen afspeelt, is er ook geen (tegenliggend) verkeer, en dus geen files of opstoppingen. Via het elektromagnetisch systeem zweven de voertuigen enigszins boven de grond, en daardoor kunnen ze ongekende snelheden halen. Er wordt zelfs gedroomd van 1000 km per uur, wat sneller is dan een passagiersvliegtuig. De eerste ambitie is om dit vervoersmiddel in te zetten om bijvoorbeeld van Los Angeles naar San Francisco te "rijden", en dat zou dan kunnen in zowat 30 minuten. Al zijn we daar op dit moment wel nog een beetje van verwijderd: het hyperloop-traject van Virgin was maar 500 m lang, en de capsule heeft een maximumsnelheid van ongeveer 170 km per uur gehaald.

    Het prachtige ding zal in elk geval genoeg kosten: minstens 9 miljard dollar voor een traject van amper 172 km. Dat is omgerekend ongeveer 52.5 miljoen dollar per lopende kilometer. En dat alléén voor de aanleg van het traject. Er is immers ontzettend veel land voor nodig, al was het maar om enkele honderden kilometers tunnels te graven voor de ondergrondse buizen. Maar Elon Musk is daar al op voorzien: die heeft al zijn eigen boorfirma opgericht: "The Boring Company". (Ik ben niet helemaal zeker of Elon Musk wel beseft dat "boring" in het Engels niet bepaald een positieve weerklank heeft?)

    Wat de uitbating dan zou kosten, geen idee. Maar het zal niet min zijn: de energie voor de elektromagnetische aandrijving, én de energie om de buizen vacuüm te houden.

    En dan vraag ik me toch af: "Wie heeft zoiets nodig? Wie zit daar op te wachten?"

    Niemand, dus. Behalve misschien Donald Trump die in 2024 met de hyperloop op de laatste dag van zijn campagne het hele land zal kunnen doorkruisen om nog wat stemmen af te snoepen van Kamala Harris.
    Het is al bij al niets anders dan een speeltje voor die mannen. Een wedstrijdje "ik wil de grootste hebben". Een publiciteitsstunt. Of gewoon een dure hobby om hun zuurverdiende (?) centjes door de ramen te gooien.

    Over Bill Gates mag men zeggen wat men wil, maar die man probeert dan toch tenminste iets positiefs te doen met zijn gigantisch fortuin.

    11-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (23 Stemmen)
    Categorie:Wetenschap
    >> Reageer (0)
    10-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynchpartij

    Zouden de media het dan echt nooit leren?

    Vermoedelijk wél. Maar ze verkiezen de lessen uit het verleden te negeren in hun strijd om de aandacht van het publiek. (En dus: de centen van de reclamemakers...)

    De affaire "Bart De Pauw" is nog volop aan het smeulen. Zeker nu ook VTM een duit in het zakje gedaan heeft met een "reportage" die als voornaamste doel leek te hebben de VRT "pootje te lichten". Vermoedelijk omdat VTM het beu is dat de VRT altijd met die "smakelijke" primeurs gaat lopen, en daarmee met grote voorsprong de bitsige strijd om de kijkcijfers aan het winnen is. Of misschien leek het bij VTM een goed idee om alsnog een graantje mee te pikken van de media-aandacht rond de affaire: "het ijzer smeden terwijl het heet is..."

    Maar zie: daar is de VRT alweer met een nieuwe "primeur". En ze begaan exact dezelfde fout als indertijd met Bart De Pauw: het "proces" wordt in de media gevoerd, zonder dat de "beschuldigde" enige vorm van verdediging kan inbrengen. De "beschuldigde" in kwestie is deze keer Sihame El Kaouakibi, Vlaams parlementslid voor Open VLD, en bezieler van het Antwerpse sociale project "Let's go Urban". En het moet gezegd: ook deze keer hebben de media, de VRT dus, er een erezaak van gemaakt om de beschuldigde compleet de grond in te boren. In de periode van 2 tot 5 februari, vier dagen na elkaar, zijn er op VRT-NWS zes uitgebreide artikelen te lezen geweest; om zeker te zijn dat het niet aan de aandacht zou ontsnappen.
    Waarop, uiteraard en helaas helemaal voorspelbaar, de sociale media het werk afgemaakt hebben. Mevrouw El Kaouakibi heeft via de geliefkoosde platformen hopen bagger en vuiligheid over zich heen gekregen. Bedreigingen, verwensingen, beledigingen, en meer van dat fraais.
    Bij dezen is niet alléén haar politieke carrière voorbij, maar ook haar ondernemerscarrière, en in feite zelfs haar leven. Met dank dus, alweer, aan de sensatiezucht van de VRT, én het onuitroeibare gif van de sociale media.

    Ik kan en wil me niet uitspreken omtrent de schuld of onschuld van mevrouw El Kaouakibi, want ik weet er te weinig over. Wat ik weet, heb ik via de media vernomen. Als het klopt wat de VRT beweert, dan zijn er in elk geval onregelmatigheden gebeurd; de VRT heeft het over "malversaties", wat niet bepaald een "objectieve" formulering is. Er zouden onverklaarde (en dus "verdachte"?) geldstromen geweest zijn tussen de VZW Let's go Urban, waar de dame bewindvoerder is, en een aantal kleinere firma's waar zij belangen in heeft. Dat suggereert dat het parlementslid ofwel gesjoemeld heeft, ofwel tamelijk incompetent is als bedrijfsleider of in elk geval als boekhouder. In de beide gevallen is ze haar geloof- en kredietwaardigheid kwijt gespeeld.

    Haar "onschuld" is ze in elk geval nu al kwijt, welke versie ook de juiste zou zijn. Waarmee het aloude idee dat wij allemaal "onschuldig zijn tot de schuld bewezen is", ook in deze zaak naar de prullenmand verwezen is.

    Merkwaardig is dat de bal aan het rollen gegaan is door een klacht van enkele leden van de Raad van Bestuur van Let's go Urban. Ik weet uit ervaring dat een teamleider zonder veel moeite onderuit kan gehaald worden door enkele van zijn/haar teamleden, als die met de teamleider een eitje te pellen (denken te) hebben. Blijkbaar volstaat een klacht van enkele gefrustreerde en ontevreden bestuurders om een gerechtelijk onderzoek op te starten. Dat is een beangstigend idee, maar goed: als het moet, dan moet het maar. Maar dan lijkt het mij wel fair en fatsoenlijk om dat onderzoek in de luwte te voeren, en er pas ruchtbaarheid aan te geven als de zaak uitgeklaard is en de schuld vast staat. Het getuigt van bijzonder doortrapte bedoelingen als het "proces" tegelijk ook in de openbaarheid gevoerd wordt, en er maar één partij de kans heeft om zijn/haar verhaal te doen. Dat ruikt heel sterk naar een vorm van "afrekening".

    Na de affaire rond Bart De Pauw had ik gedacht, of toch gehoopt, dat de VRT voortaan wat meer schroom aan de dag zou leggen bij dit soort "onthullingen". Om te vermijden dat iemand publiek aan de schandpaal genageld wordt éér er ook maar iets van "schuld" bewezen is.

    Maar helaas: elke kans op een sensationeel artikel en dus op méér kijkers wordt met inzet van alle middelen aangegrepen. De aangerichte schade is uiteraard niet de zorg van de media...

    10-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (25 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    09-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderwijsniveau

    Op 28 juni 2020 heb ik in mijn blog het volgende geschreven: "Zal ik me nog eens aan een voorspelling wagen? Binnen dit en vijf jaar komt er een alarmerend rapport van een universitaire werkgroep over het bedroevend lage niveau van ons onderwijs. En niemand zal begrijpen hoe dat zo gekomen is: 'Wat is er toch fout gelopen met onze jeugd?'"

    Ik was verkeerd: dat alarmerend rapport is er ondertussen al...

    In een recente internationale studie naar het kennisniveau van 10-jarigen, kwam Vlaanderen bij de 58 geteste landen op plaats 17 terecht voor Wiskunde, en op plaats 35 voor Wetenschappen. De achteruitgang is vooral significant geweest sinds 2015. Vijf jaar geleden stonden we voor Wiskunde nog op plaats 11, en achttien jaar geleden waren we nummer één. We boeren dus zienderogen achteruit. Om het een beetje in perspectief te plaatsen: voor Wetenschappen staan we nu op hetzelfde niveau als Kazakstan.

    Dus komt inderdaad de onvermijdelijk vraag: "Hoe is het zo ver kunnen komen? Wat is er fout gelopen?"
    Onze onderwijsexperten zitten met de handen in het haar, en raken er niet aan uit: ze begrijpen het niet.

    Zal ik dan misschien een paar hints geven?

    Er is om te beginnen het heilige principe van de "inclusiviteit": alle leerlingen moet "mee" zijn. En dus wordt het niveau een beetje naar beneden bijgesteld zodat ook de zwakkere leerlingen kunnen volgen. Het gaat dan vooral om leerlingen uit kansarme gezinnen of met een taalachterstand. Die moeten "alle kansen" krijgen, en dus moet vermeden worden dat ze onderweg afhaken omdat het voor hen te moeilijk wordt. Een nobel streven, maar de verkeerde aanpak. Zorg dat die taalachterstand aangepakt wordt, en doe iets aan de thuissituatie, zodat ook die kinderen zich ten volle kunnen ontplooien. Maar dat doet men niet: men gaat voor de gemakkelijke oplossing, en men past het lesniveau aan. Naar beneden toe. Het gevolg is dus dat de eisen alsmaar lager komen te liggen, en dat het globaal kennisniveau zakt. Het gevolg is ook dat de slimste leerlingen van de klas zich gaan vervelen en niet meer kunnen gestimuleerd worden om zich blijvend in te zetten en hun intellectuele vaardigheden verder te ontwikkelen. Daar waar vroeger de lessen (verkeerdelijk) bijna uitsluitend gericht waren op het uitdagen van de betere leerlingen, zodat die nog "beter" werden, maar waardoor de zwakke leerlingen verwaarloosd werden, gebeurt nu het omgekeerde.
    Een ander punt is de nadruk op het "welbevinden" van de leerlingen in de klas. Het mag allemaal niet te zwaar en niet te moeilijk meer zijn. Er mag van de leerlingen sowieso niet "te veel" meer gevraagd worden, want dan krijgen ze "stress", en het is belangrijk dat ze zich "goed voelen". Dat houdt ook in dat er niet te veel huiswerk of taken meer mogen gegeven worden, want de kinderen moeten thuis kunnen ontspannen en kunnen spelen, en de school vergeten. Het gevolg laat zich raden: de kinderen worden gemakzuchtiger, nonchalanter, minder gemotiveerd. Het maakt immers niet echt meer zo veel uit of ze goed presteren op school; wat telt is dat ze zich "goed voelen".
    En tenslotte is er ook het tanend respect voor de leerkrachten. Vroeger was het woord van de meester of juffrouw "wet". Als een leerkracht zei dat iets moest gebeuren, dan zou het ook gebeuren. En als de kinderen straf kregen, dan werd dat door de ouders gerespecteerd en geaccepteerd. Dat is helaas compleet verdwenen. De leerkrachten hebben geen enkel reëel gezag meer, want ze mogen geen straf meer geven, en elke uitspraak die niet "fijn" is voor een leerling wordt gecontesteerd. Om de haverklap staan verontwaardigde ouders bij de directeur, en de leerkracht wordt op het matje geroepen. Het gevolg is dat een leerkracht geen enkel instrument meer heeft om discipline op te leggen in zijn/haar klas. Het gevolg is ook dat veel leerlingen zomaar wat lanterfanten in de klas, want: "Wie doet mij iets?" Het gevolg is ook dat de leraars ontmoedigd en gedemotiveerd raken en er de brui aan geven. En dan is men verwonderd over het grote verloop, en over de vele jonge leerkrachten die er na korte tijd de brui aan geven.

    Maar onze onderwijsexperten zullen vermoedelijk andere oorzaken en remedies bedenken: meer "politiek correcte" remedies waarbij het "welzijn" van de kinderen centraal staat. En waarbij de kloof tussen de goede en kansarme leerlingen zal gedicht worden door het niveau nog wat te laten zakken, en meer aandacht te geven aan de zwakke leerlingen. Ten koste van die leerlingen die het niveau omhoog zouden kunnen trekken.

    09-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (29 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    08-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Kat is corona-moe

    Het moest er ooit eens van komen: mijn luie kat is ook het slachtoffer geworden van Corona.

    Nee, hij is niet besmet geraakt. Ik hoef dus niet in quarantaine omwille van een "hoog risico contact". Op mijn smartphone kleurt de Coronalert nog altijd groen. Maar hij is ten prooi gevallen aan "corona-moeheid". Zoals de meesten van ons, zeker?

    Hij vindt het maar niks dat ik nu ook de hele dag thuis zit. Hij was gewend aan een beetje eenzaamheid overdag. En een moment van rust en stilte af en toe, waarbij hij niet gestoord wordt door lawaaierige mensen. Dat rustige leventje is voorbij sinds ik elke dag van thuis uit moet werken. Vooral tijdens de overvloedige Skype-meetings kijkt hij mij boos aan omdat het lawaai van mijn correspondenten hem uit zijn slaap houdt. Tot overmaat van ramp houd ik nu ook nog zijn favoriete zetel voor een stuk bezet terwijl hij daar anders de hele dag heer en meester over is.

    Sinds ik hem duidelijk heb uitgelegd dat hij hoogstpersoonlijk verantwoordelijk is voor de teloorgang van de biodiversiteit in de wereld, blijft hij zowat dag en nacht binnenshuis. (Zie mijn blog van 28 november 2019.) Kwestie van alle mogelijke verdachtmakingen te vermijden en niet de schuld te krijgen van die dode vogel in onze tuin. Zodat onze woonkamer en salon bijna zijn volledige territorium uitmaken. Een territorium dat hij met niemand wil delen, en al helemaal niet met dat tweebenig wezen dat er nu opeens ook aanspraak op lijkt te willen maken.
    Ik heb de grote tafel, één van zijn favoriete rustplekken, ingenomen met mijn laptop. Zeer tegen zijn zin. Waarop hij een magistrale tegenzet heeft bedacht: hij is gewoon op mijn laptop gaan liggen. Hij was bijzonder verontwaardigd toen ik hem daar nogal hardhandig van verwijderd heb. En hij was nog méér verontwaardigd toen ik hem wat later in de grote zetel wat opzij wou schuiven om, tussen de meetings door, even met een koffie te verpozen.
    Waar het echt helemaal fout gelopen is, was toen ik hem een mondmasker wou laten dragen na de laatste adviezen van de experten. Ons huis is immers niet zo heel groot, en aangezien we constant met ons tweeën, mijn kat en ik, samen in een eerder besloten ruimte moeten vertoeven, is het volgens de virologen aan te raden ook binnen de hele tijd een mondmasker te dragen. En let wel: de boodschap komt van Steven Van Gucht zélf, Doctor in de Diergeneeskunde. Dan leg je dat niet zomaar naast je neer, hee! Maar mijn kat reageerde erg weerspannig op deze veiligheidsmaatregel. Ik heb gedreigd met een corona-boete, maar dat kon geen indruk meer maken na het bericht dat zelfs de nalatige vakantiegangers aan de boetes ontsnappen.

    De corona-conflicten zijn helaas ernstig aan het escaleren. Vooral de laatste weken, nu mijn kat in deze gure winterdagen al helemaal geen aanstalten meer maakt om buiten te gaan. En als hij mijn aanwezigheid die eerste corona-maanden nog op prijs kon stellen omdat hij dan af en toe op een knuffel en een onverwachte aai-beurt kon rekenen, dan is de euforie hierover ondertussen al lang verdwenen. Nu wil hij mij liefst van al zo snel mogelijk weer buiten hebben!

    Mijn kat is een depressie nabij, en bij de hulplijn 106 kunnen ze geen soelaas bieden voor katten die onder een lockdown lijden. Ik heb ook al naar Michel Vandenbosch gebeld, in de hoop dat GAIA mij zou kunnen helpen, want het gaat tenslotte wel om het welzijn van mijn kat. Maar die lag ziek in bed. Hondsdolheid. Nadat hij gekrabd was geweest door het katje Lee bij de verwelkoming na diens terugkomst uit ballingschap in Peru.

    Misschien moet ik eens een open brief schrijven naar de acht ministers van "Volksgezondheid en Aanverwanten"? Om vaccinatie-prioriteit te bepleiten voor de bezitters van een kat.

    Want zó kan het echt niet veel langer meer.

    08-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    07-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welles-nietes

    We beleven woelige en harde, zelfs sombere tijden. En dan zou je denken dat iedereen (leiders en volgers, producenten en consumenten, ...) aan hetzelfde zeel zou trekken, dat we allemaal samen schouder aan schouder tegen de "onzichtbare vijand" zouden strijden.

    "Solidariteit", weet je nog? Hét kenmerk van het "nieuwe normaal". Maar daar blijkt niets van te kloppen. Wel integendeel: nooit eerder was er zó veel onderlinge tegenspraak, nooit eerder was er zó veel onenigheid.
    Ligt het aan het virus, waardoor mensen niet meer in staat zijn om simpelweg de waarheid te spreken? Het zou kunnen, hee, dat het virus onze "waarheidsreflex" aantast. Of is het de erfenis van Donald Trump, waardoor het onderscheid tussen vals en "echt" nieuws helemaal verloren is gegaan? Hoe dan ook, we worden overstelpt met leugens of halve waarheden. Wat vandaag waar is, is het morgen al niet meer. De ene houdt vol dat iets zwart is en de ander beweert pertinent dat het wit is.
    En dan is men verwonderd dat heel veel mensen het wel gehad hebben, en helemaal niets meer geloven van wat wie dan ook vertelt. En zich dan maar laten overtuigen door een "simpele uitleg": dat het allemaal één groot complot is. Wie zou hen dat nog kwalijk kunnen nemen?

    Neem nu de klucht rond de levering van de Pfizer-vaccins. Op een bepaald moment zouden er 86.000 moeten geleverd worden aan ons land. Maar Pfizer had problemen met een onderaannemer, en de verontwaardigde boodschap van onze politieke leiders was dat er maar 60.000 zouden komen, waardoor heel onze vaccinatie-strategie in het water viel. Grote ongerustheid en ontgoocheling bij de zorgverleners die een spoedige vaccinatie in rook zagen vervliegen.

    "Niets van aan", zei Pfizer, "We leveren er ongeveer 80.000."
    Nauwelijks minder dan eerst beloofd dus. Alle tamtam was voor niets geweest. Of toch niet? Niemand die het nog met zekerheid weet, want er is ondertussen al zó veel mist gespuid dat men het aantal dosissen al niet meer kan tellen.
    Het grapje over hoeveel dosissen we nu in ons land eigenlijk (al dan niet hebben), leverde trouwens ook een mooi staaltje "parlementair debat" op. De oppositie verweet de regering te traag te vaccineren, en veel te veel ongebruikte dosissen in de diepvries te laten liggen. Waarop superman Frank Vandenbroucke een staaltje moderne wiskunde ten beste gaf om te bewijzen dat elke dosis gebruikt wordt. Ondertussen hebben we al bijna elke mogelijke variant gehoord: "Dosissen te veel, dosissen te weinig, net genoeg"... Geen mens die nog kan volgen. Geen mens ook die nog gelooft wat men ons vertelt.

    En als de heisa rond Pfizer een "klucht" was, dan is de trammelant met AstraZeneca een "zwarte komedie". Daar spreken ze elkaar flagrant tegen, en beschuldigen ze elkaar van leugens en valse berichten. Is AstraZeneca contractueel verplicht om in de komende maanden 400 miljoen dosissen aan Europa te leveren en is er dus sprake van "contractbreuk" als ze maar aan 100 miljoen raken?

    "Uiteraard", zegt Europa, want "een contract is een contract."
    "Uiteraard niet", zegt AstraZeneca, want "we hebben enkel beloofd dat we ons best zouden doen, en we kunnen het ook niet helpen dat jullie later getekend hebben dan de Britten..."
    Een zielig en kleingeestig schouwspel dat het vertrouwen van de twijfelaars niet zal herstellen.

    En wat dan te denken van de wederzijdse verhalen over de Chinese en Westerse vaccins?

    Volgens de Chinese media zijn de Westerse vaccins "gevaarlijk", want zie: kort na de toediening van het vaccin van Pfizer zijn onder andere in Noorwegen 10 mensen gestorven. Dat het ging om stokoude patiënten die wellicht sowieso op het randje van het graf stonden, wordt fijntjes verzwegen. En al was de boodschap dan wel vooral voor "de interne markt" bestemd, het verhaal is wél ook tot bij ons doorgedrongen (met dank, alweer, aan de sociale media). En dat was vers koren op de molen van de "anti-vaxxers".
    Maar als de Chinezen vuile spelletjes kunnen spelen, dan kunnen wij dat ook. En dus laten de Westerse experten héél graag héél expliciet hun twijfels horen over de vijf verschillende Chinese vaccins (die, in tegenstelling tot die van ons, op de "traditionele manier" gemaakt worden: op basis van levende maar afgezwakte virussen). Westerse wetenschappers verklaren met grote stelligheid dat die Chinese vaccins "maar" 50 % effectiviteit hebben, terwijl dat voor "de onze" wel 90 of 95 % is. Minderwaardige producten dus. Waarbij fijntjes verzwegen wordt dat ons griepvaccin amper 40 % effectief is, en dat ook de vaccins van AstraZeneca en van Johnson & Johnson "maar" aan 60 % geraken...
    Kortom: iedereen doet keihard zijn best om het vaccin van "de ander" af te breken of in een slecht daglicht te stellen. En, opnieuw: dan is men verwonderd als blijkt dat meer en meer mensen het zaakje niet vertrouwen.

    Nee, het is geen hoogstaand schouwspel wat zich in deze corona-wereld afspeelt! Mijn vermoeden dat Covid-19 de verstandelijke vermogens aantast, wordt met de dag sterker...

    07-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (23 Stemmen)
    Categorie:Covid
    >> Reageer (0)
    06-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De onverbiddelijke Zoener

    Ik was er toch even ondersteboven van, toen ik het nieuws hoorde over het overlijden van Kris De Bruyne.

    De man is amper vier jaar eerder geboren dan ik, en hij was blijkbaar al langer ernstig ziek. Het kan dus evengoed binnen de kortste keren ook mijn "beurt" zijn, niet?

    Maar ik was er vooral door geraakt omdat mijn eerste herinneringen aan een live optreden van een "rockband" verbonden zijn met Kris De Bruyne. Het evenement moet zich ergens in 1971 afgespeeld hebben. Het aanstormende talent zal dan ongeveer 20 jaar jong geweest zijn, helemaal aan het begin van zijn carrière.

    De "rockband" in kwestie was "Lamp, Lazerus & Kris". De voorloper van de Nederlandstalige rock. De "mutatie" van "kleinkunst" naar échte "rock", als je wil. In de band speelde toen ook al ene Raymond Van het Groenewoud mee. Als pianist, als ik me niet vergis.
    Wat dat optreden, in de sportzaal van het Koninklijk Atheneum van Kortrijk, des te specialer en gedenkwaardiger maakte, was dat ook ons moeder dat concert heeft meegemaakt. Of moet ik eerder zeggen: "heeft ondergaan". Want het was behoorlijk luidruchtig, dat optreden. En een ware aanslag op haar (toen al) gevoelige gehoororgaan. Ik weet niet meer hoe het komt dat ons moeder meegekomen is, die avond. Misschien omdat de opbrengst van de ticketverkoop ergens moest dienen voor een schoolactiviteit, en zij dan maar ook een ticketje gekocht had om de school te steunen? Of gewoon omdat ons moeder écht wel voor een uitdaging te vinden was, en (veel meer dan ons vader) open stond voor iets dat nieuw of onbekend was? Of omdat ze van de "kleinkunst" hield, zoals we die toen op de radio te horen kregen: Miek en Roel, De Elegasten, Miel Cools, Jan De Wilde, ... Ons moeder vond dat ook wel mooi, toen. Net als ik.
    "Lamp, Lazerus & Kris" was aangekondigd als "kleinkunst", maar bleek toch nét iets anders te klinken dan bijvoorbeeld Jan De Wilde. Zéker in die sportzaal met een abominabele akoestiek, en met die loeiende boxen vlak aan onze oren.
    Ze heeft achteraf geen commentaar gegeven, maar ik vermoed dat ons moeder niet echt enthousiast was. En wie weet: misschien lag daar wel de oorzaak van haar tinnitus en de latere Ménière-aanvallen?

    Ik was wél enthousiast! Ik vond het fantastisch. En ik ben hun eerste, en enige, elpee zo vlug mogelijk gaan lenen in de bibliotheek van de stad, om (illegaal) te kopiëren op een cassetje.

    De muziek was keihard, naar onze "kleinkunstnormen", en de teksten waren compleet absurd. Zoals bijvoorbeeld in "De Peulschil". Maar ik vond het subliem. Ook, en vooral, "De onverbiddelijke zoener" is onweerstaanbaar in mijn hoofd blijven hangen.

    Kris De Bruyne is maar kort bij de ongerijmde humor van Lamp & Lazerus blijven toeven. Hij is na een jaar al solo gegaan, voor het "serieuzere" werk. Waarvoor hij nu, postuum, massaal bejubeld wordt. Maar voor mij blijft "Lamp, Lazerus & Kris" toch het absolute hoogtepunt. Dat was trouwens ook de enige keer dat ik hem live aan het werk heb gezien.

    Het was overigens ook de enige keer dat ons moeder naar een "rockconcert" geweest is. Nadien heeft ze het veiligheidshalve maar bij Marva gehouden...

    Bijlagen:
    https://www.youtube.com/watch?v=D539H7LISFI   
    https://www.youtube.com/watch?v=jXg4ZRs10Vw   

    06-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (21 Stemmen)
    Categorie:Persoonlijk
    >> Reageer (0)
    04-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een heerlijke Nachtrust

    Het is tien uur 's avonds: ik begin serieus moe te worden (na de vorige slechte nacht). Het bed roept. Maar ik wil nog niet gaan slapen, want ik vrees dat ik toch weer een hele poos wakker zal liggen.

    Tegen half elf slaat de vermoeidheid op mijn versleten linkerknie: ik voel de pijn opkomen, en ik voel mijn knie "trekken" en gloeien. Nu ga ik zéker niet naar bed; ik blijf beter nog even op. Om helemaal tot ontspanning te komen. Met een glas wijn en (vooral) mooie muziek. Op YouTube of iTunes.
    Neil Young, misschien? Met "Everbybody knows this is nowhere." Ik had die elpee al van toen ik nog student was, en ik herinner me dat ik toen zelfs een keer 's namiddags in slaap gevallen was met die muziek in de oren...
    Om half twaalf begin ik zo'n beetje weg te soezen. Hoog tijd om onder de lakens te duiken. Na een pijnstiller om de knie te sussen, kruip ik half-slaperig de trap op, verlangend naar het warme bed en de zalige dromen.
    Maar zodra ik in dat bed lig, gaat het duiveltje zich roeren. En dan begint het woelen en keren.
    Tegen middernacht heb ik me al dertig keer gedraaid: op mijn rug, en dan op mijn linkerzij, weer op de rug, op de rechterzij, weer op de rug, enzovoort. Waarna mijn knie weer ferm begint op te spelen. En mijn maag is ondertussen ook ambetant geworden, ondanks het Rennie'tje voor het slapengaan.
    Rond half één komt bovendien de jeuk opzetten en ga ik aan het krabben. De sporen daarvan zijn 's morgens bloedrood op het laken te vinden. Het woelen en draaien wordt ook intenser, en de kniepijn is niet meer te houden. Het afdreunen van de avondgebeden, "Wees Gegroet" en "Onze Vader", keer op keer, als een mantra, helpt ook geen zier.
    Ergens tussen één uur en half twee geef ik het dan maar op. Ik stap uit het bed, en ga nog een tijdje beneden zitten. Een half uur later waag ik dan toch een tweede poging. Met nóg een pijnstiller, in de hoop dat het geknaag in mijn knie daarna beter wordt.
    Wanneer het heel erg mee valt, ben ik tegen twee uur of daaromtrent in dromenland. Waar ik rond vijf uur alweer uit ontwaak. Maar ik laat me niet kennen, en blijf koppig liggen. En met een beetje geluk val ik terug in slaap. Tot half zeven of zo op werkdagen...
    Als het fysiek mogelijk was, dan zou ik de nachten eerlijk gezegd liever overslaan.

    Een ongestoorde en verkwikkende nachtrust, dat is voor mij een kostbare schat die ik helaas nooit gevonden heb. Misschien heb ik niet goed genoeg gezocht? Ik kan me in elk geval niet herinneren wanneer ik voor het laatst écht goed geslapen heb. Een "voordeel" daarvan was wel dat ik bij de minste nachtelijke kik van de kinderen, toen die nog een baby waren, alert was en gereed om te gaan troosten...

    Ik vermoed nu wel dat ik niet de enige ben met gefrustreerde nachten. Aan mijn "lotgenoten" zeg ik dus: "Je bent niet alléén!" Al biedt dat niet bepaald een grote troost, vrees ik...
    Aan diegenen die wél gezegend zijn met een goede nachtrust en die al in slaap vallen bij het zien van hun hoofdkussen, zeg ik: "Wees dankbaar en blij. Je hebt er geen idee van hoe gezegend je wel bent!"

    Warren Zevon had volgens mij ook zware slaap-frustraties. Maar dat had dan misschien eerder te maken met zijn ernstige hypochondrie: ik kan me voorstellen dat een hypochonder zelden goed slaapt. En zo te horen, heeft hij het uiteindelijk zelfs gewoon opgegeven om de slaap te zoeken: "I'll sleep when I'm dead'. (Bij die song is hij in elk geval niet in slaap gevallen...)

    De man heeft ondertussen wel de eeuwige slaap gevonden. Hopelijk heeft die hem ook de vredige rust geschonken die hij in zijn leven heeft moeten missen!

    Op een dag (of liever: nacht) zal ik zijn filosofie misschien moeten overnemen. Eerder dan dat kom ik toch niet aan een ongestoorde nachtrust toe...

    Bijlagen:
    https://www.youtube.com/watch?v=ax6FaILE4aU   

    04-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (24 Stemmen)
    Categorie:Persoonlijk
    >> Reageer (0)
    03-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren eerst

    Dat Covid-19 een grote rol speelt bij de aftakeling van onze hersenen, en dat alle sporen van "gezond verstand" door het virus uitgewist worden, dat was al bekend. Maar ik had niet verwacht dat het zou kunnen leiden tot een totale zinsverbijstering...

    Het was in elk geval een merkwaardige oproep, via een "open brief", op maandag 1 februari, om de jongeren voorrang te geven bij de corona-vaccinaties. Het idee achter die oproep is dat de jongeren door de aanslepende corona-miserie hun jeugd moeten "missen". Al die mooie ervaringen die wij, volwassenen, hebben mogen beleven, gaan aan de hedendaagse jongeren voorbij door de corona-beperkingen. En dus: "Geef hen voorrang bij het vaccineren, zodat ze hun jeugd weer zouden kunnen oppikken."

    In deze donkere corona-tijden wil iedereen graag zijn/haar zegje doen, het moet tenslotte niet altijd Marc Van Ranst zijn die van zich laat horen. En als je kan uitpakken met een nobele boodschap in de stijl van: "Wij staan graag onze plaats af aan de jongeren, want dat is een investering in de toekomst", dan kan je zeker op heel veel aandacht en sympathie rekenen. De open brief is ondertekend door een aantal héél verstandige en belangrijke mensen, dus wie ben ik om daar commentaar op te geven?
    Maar het zou toch niet slecht zijn als mensen eerst twee keer zouden nadenken vooraleer ze hun mening publiek te kennen geven.

    Voor wie het nog niet zou weten, of voor wie het al zou vergeten zijn: er zijn twee puntjes aan Covid-19 die we vrij zeker weten.

    ·     Een vaccinatie zorgt er wel voor dat we niet ziek worden door het virus. Maar ook wie gevaccineerd is, kan (tot nader order) nog altijd besmet worden, en blijft nog altijd besmettelijk.

    ·     Jongeren worden wel gemakkelijk(er) besmet, vooral door die Britse variant, maar worden er nauwelijks ziek door, en komen zelden of niet in het ziekenhuis terecht.

    Laat ons dan voor de goede orde eens zien wat het verschil zou zijn als we de jongeren, tussen 18 en 24, al dan niet voorrang zouden geven bij de vaccinaties...

    Stel dat ze géén voorrang krijgen, en alsnog niet als eersten ingeënt worden.

    Als ze elkaar dan tóch zouden blijven ontmoeten en zouden samen komen om dát te doen wat hoort bij de beleving van hun jeugd en bij de ontplooiing van een jongere, dan zouden ze elkaar massaal besmetten. Ze zouden dan wel zélf niet ziek worden, maar ze zouden wél hun ouders en grootouders kunnen besmetten, en die hebben wél een grotere kans om ziek te worden. Kortom: omwille van de ouderen met wie ze in contact komen, is het beter dat de jongeren zich ook aan de beperkingen houden. En dus kunnen ze, helaas, hun jeugd niet beleven zoals dat zou moeten voor hun welzijn.

    Stel dat ze wél voorrang zouden krijgen, en prioritair ingeënt zouden worden, éérder dan de vorige generatie(s).

    Als ze elkaar dan zouden mogen ontmoeten en zouden samen komen om dát te doen wat hoort bij de beleving van hun jeugd en bij de ontplooiing van een jongere, dan zouden ze elkaar evengoed massaal besmetten. Ze zouden dan zélf niet ziek worden, maar ze zouden wél hun ouders en grootouders kunnen besmetten, en die hebben wél een grotere kans om ziek te worden. Zéker als die nog niet zouden ingeënt zijn (want de jongeren waren eerst aan de beurt). Kortom: omwille van de ouderen met wie ze in contact komen, is het ook dan tóch beter dat de jongeren zich aan de beperkingen blijven houden. En dus kunnen ze, helaas, hun jeugd niet beleven zoals dat zou moeten voor hun welzijn.

    Ziet u het verschil? Ik niet. Behalve dan dat de risico's voor de veertigplussers véél groter zouden worden.

    Maar Marc Van Ranst, die anders altijd de eerste is om met een strenge blik keihard op de rem te gaan staan als iemand het woord "versoepelingen" durft uit te spreken, kan zich verrassend genoeg deze keer wél vinden in die oproep om de jongeren voorrang te geven.

    "We moeten hen perspectief bieden", zegt hij.
    En de kappers dan, die massaal failliet dreigen te gaan, moeten die dan geen perspectief krijgen? Of de cultuursector (de toneelgezelschappen, de zangkoren, ...) moeten die dan geen perspectief krijgen? En die 80.000 werknemers in de evenementensector?
    Ik begrijp best dat bij veel jongeren het water aan de lippen staat. Maar dat geldt nog véél meer voor de horeca die al maanden tevergeefs op "perspectief" wacht. Of voor al die kleine zelfstandigheden die wél nog elke maand hun vaste kosten moeten betalen maar geen inkomsten meer zien...

    Misschien kunnen we een open brief overwegen om ervoor te pleiten dat de kappers en artiesten en cafébazen voorrang zouden krijgen bij de vaccinaties?

    03-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (21 Stemmen)
    Categorie:Belgische politiek
    >> Reageer (0)
    02-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lepra

    De Damiaanactie is een nieuwe campagne gestart om fondsen in te zamelen voor hun strijd tegen Lepra (of melaatsheid). Als je het mij vraagt: "Jammer van de tijd en energie die ze erin stoppen, want dit zal een fiasco worden."

    Want "lepra" is voor ons, Belgen, en bij uitbreiding voor zowat iedereen op het Noordelijk halfrond héél ver van ons bed. Wij hebben écht wel andere, grotere, zorgen aan ons hoofd: "Corona!" Als er iets is wat deze corona-pandemie, of liever: de driftig gezaaide corona-paniek, fundamenteel veranderd heeft, dan is het wel onze kijk op de wereld, op de samenleving. Door corona, of (nogmaals) vooral door de paniek rond corona, is onze leefwereld "verengd" als nooit tevoren. We "zien" alleen nog onszelf en onze naasten; de rest van de wereld is helemaal uit onze belangstelling en ons gezichtsveld verdwenen. Hoe zouden we ons nog kunnen bezig houden met de problemen op verre plaatsen, als we constant moeten piekeren en angstig zijn om onszelf en onze naaste omgeving?
    "Oei, ik hoest... Ik zal toch geen corona hebben, zeker? Moet ik me nu laten testen? En mag ik dan mijn knuffelcontact niet meer zien?"
    "Oei, ik was in de winkel mijn boodschappen aan het doen, en een paar oudjes kwamen de hele tijd tegen mij aan drummen in de rij aan de kassa. Ik heb hen ferm moeten terecht wijzen dat ze afstand moesten houden. Ze zullen mij nu toch niet besmet hebben, zeker?"
    "Oei, een beetje verder in de straat staan wel vier auto's aan een huis geparkeerd: die zijn heel zeker met veel te veel samen in huis. Weeral onverantwoordelijke corona-misdadigers. Het is hun schuld dat de epidemie blijft opflakkeren. Ik moet de politie bellen!"
    Dát zijn de zaken die ons bezig houden, dát zijn de zaken waar we op gefocust zijn, dát is waar onze wereld rond draait.
    "Lepra?" Nee, daar zijn we écht niet mee bezig.

    Er is trouwens iets héél vreemds aan de hand met lepra. We hebben alle middelen en mogelijkheden om de ziekte totaal uit te roeien, en toch wil dat maar niet lukken. Elk jaar komen er nog altijd ongeveer 200.000 nieuwe patiënten bij, vooral in India, Indonesië en Brazilië. En wat nog erger is: wegens de corona-lockdown in bijvoorbeeld India is de opsporing van lepra-patiënten vorig jaar helemaal stil gevallen, waardoor de ziekte de kans heeft gekregen om opnieuw sterker op te flakkeren.

    Lepra is géén virale maar wel een bacteriële infectie. De ziekte is wél ook héél erg besmettelijk, en wordt (net als Covid-19) overgedragen door druppeltjes die vrijkomen bij het hoesten of niezen. Wat de ziekte nóg gevaarlijker maakt, is dat het tot vijf jaar of langer kan duren eer de symptomen zich manifesteren; dat betekent dat een "zieke" méér dan vijf jaar lang andere mensen kan besmetten zonder het te beseffen. Gelukkig is zowat 99 procent van de wereldbevolking immuun voor de ziekte. De overgebleven 1 procent sukkelaars, dat zijn dan vooral armere mensen, die leven in slechte en ongezonde omstandigheden, en die een zwakkere weerstand hebben.
    De ziekte is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw heel goed behandelbaar met een combinatie van antibiotica. Deze "multi drug therapie" moet wel 12 maanden aangehouden worden, maar de patiënten zijn enkele dagen na de start van de behandeling al niet langer besmettelijk. Dat betekent dat het perfect mogelijk is om de ziekte uit te roeien, als men alle besmette personen zou kunnen opsporen. Of als men preventief iedereen zou behandelen die met een zieke in contact is geweest. (Terloops: de kostprijs voor een volledige behandeling ligt niet hoger dan 3 dollar...)
    De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dan ook in 2016 een vijfjarenplan voorgesteld om tegen eind 2020 te komen tot een "lepra-vrije" wereld. Concreet waren de doelstellingen voor 2020: géén kinderen meer met lepra of zichtbare misvormingen als gevolg van lepra, en géén enkele nieuwe lepra-patiënt meer met zichtbare misvormingen. Daarnaast was het ook de bedoeling dat geen enkel land nog een wetgeving zou kennen die lepra-patiënten discrimineert, want melaatsen zijn in veel landen nog altijd twee keer "slachtoffer": fysiek, door de verminkingen, én sociaal, door de uitsluiting.

    We zijn ondertussen 2021, en er zijn jaarlijks nog altijd bijna 200.000 nieuwe ontdekte besmettingen, waarvan naar schatting 18.000 kinderen. Dat betekent duidelijk dat de WHO haar doelstellingen niet gehaald heeft. Dat wij als samenleving de doelstellingen niet gehaald hebben.  

    We hadden in 2020 wel andere prioriteiten, hee...
    Ook de zoektocht naar een vaccin tegen lepra heeft trouwens nog altijd geen bevredigend resultaat opgeleverd, en dat in schril contrast tot de zoektocht naar een corona-vaccin. Dat is op zich al veelzeggend genoeg, zeker?

    02-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    01-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autokeuring

    Ik was met mijn oude Volvo S40 nooit zelf naar de autokeuring geweest. Ik had dat altijd uitbesteed aan de garage waar mijn wagen bij het jaarlijks onderhoud nagekeken en in orde gezet werd. Maar nu, bij de 14de verjaardag van mijn auto, kan dat blijkbaar niet meer. De autokeuring voor personenwagens gebeurt nu blijkbaar alléén nog op afspraak. Wegens Covid, vermoed ik. Of gewoon omdat dat efficiënter is? Ik herinner me nog de lange rijen auto's die stonden aan te schuiven aan het keuringscentrum, héél lang geleden. Ik neem aan dat dit veel praktischer is: op het afgesproken uur aankomen, en een half uurtje later met een groene kaart weer naar huis...

    Okee. Ik zou deze keer zelf moeten gaan. Op afspraak. En liefst ruim op tijd de afspraak maken, om zeker te zijn dat je nog kan gaan eer het keuringsbewijs verlopen is. Want er zijn veel gegadigden, naar het schijnt.

    Ik heb braaf gesurft naar www.sbat.be, zoals op de uitnodiging vermeld staat.
    Of ik al geregistreerd was?
    Nee, ik denk het niet. Ik was al in meer dan veertien jaar niet meer zélf naar de keuring geweest; de kans dat ik "geregistreerd" was, leek me erg klein.
    Dus moest ik me eerst "registreren": naam, voornaam, adres (geen idee waarom ze dat moeten kennen, maar goed...), gsm-nummer, nummerplaat, email-adres + paswoord (twee keer, om zeker te zijn). En daarna een Captcha code invoeren om te bewijzen dat ik geen robot ben. Ze mogen het daar niet gedroomd hebben dat een robot met zijn auto zou komen aanzetten, hee!
    Tot zover gaat alles goed. Ik krijg een bericht dat mijn registratie nog niet actief is. Ik moet wachten op een "activatielink" die mij per mail zal toegestuurd worden. Ik wacht, ik check mijn mails. Niets. Geen activatielink. Misschien moet ik wachten tot de volgende dag? Misschien gaat dat niet automatisch, en zit daar een brave ambtenaar die een mail moet sturen naar iedereen die zich wil registreren? Misschien heeft die mens wel heel veel werk, dezer dagen? Of misschien gebeurt dat via een computerprogramma dat enkel 's nachts draait? Ik wacht dus tot de volgende dag.
    De volgende dag: nog altijd geen mail, mijn registratie lijkt niet gelukt te zijn. Ik probeer opnieuw een afspraak te maken, maar ik krijg een foutboodschap dat mijn registratie "ofwel nog niet, ofwel niet meer actief" is.
    Dan maar opnieuw geprobeerd, hee...
    Naam, voornaam, adres, telefoonnummer, nummerplaat, email-adres, paswoord. En Captcha code om te vermijden dat mijn stofzuigerrobot aan het stuur van mijn auto zou komen opdagen.
    Oei. Wéér een fout: "Het opgegeven email-adres staat al geregistreerd."
    Misschien klopt mijn paswoord niet? Geen nood: ik kan een paswoord-"reset" vragen.
    Ik klik dus op "Resetten", en kom op een pagina weer ik mijn email-adres moet ingeven. Nóg eens...
    Via mail krijg ik dan een nieuw paswoord, vermoed ik.
    Ik vul mijn email-adres in.
    Oei: email-adres is ongeldig, ze kunnen mij geen mail sturen. (Hoezo???)
    Einde verhaal. Tot zover mijn verdienstelijke poging om via de site www.sbat.be een afspraak voor de autokeuring te versieren...

    Administratie, informatisering... Zalig, gewoon. Dat is de "vooruitgang", zeker?

    Vroeger, "in de oude tijd", moest je je telefoon nemen en het nummer van de autokeuring intoetsen, en dan met een mens (!) afspreken wanneer je met je auto kon langs komen. Stel je voor! Nu gaat alles geheel en al automatisch.
    En zeggen dat ik dan nog min of meer gewoon ben om met een computer te werken. Ik heb er ondertussen toch al enige handigheid in verworven. Wat moeten mensen dan doen die niet handig zijn met computers, die niet thuis zijn in de informatica?

    Wie niet "digi-taal-vaardig" is, telt in onze moderne maatschappij binnenkort helemaal niet meer mee...

    01-02-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (22 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    31-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse Variant

    "Boontje komt om zijn loontje"... Het is een oeroud spreekwoord, maar het blijft wél waar!

    Dat blijkt dezer dagen nog maar eens: we hebben, vooral van de kant van Europa, zó hartstochtelijk gevochten om een "harde Brexit" te vermijden, en zie: nu zitten we met de gebakken peren. De "Britse corona-variant", dus. Hadden we die "harde Brexit" laten komen, dan waren de grenzen met Groot-Brittannië nu hermetisch gesloten geweest, en was die "Britse variant" nooit tot bij ons geraakt. Maar nee, we wilden absoluut een "zachte Brexit", en het is een halfslachtige versie geworden. Waardoor alles wat ongewenst van de overkant van het kanaal tot bij ons komt, tóch vrij en ongehinderd binnen raakt. Dus ook die Britse corona-variant.
    Men spreekt over een "Britse" variant, maar eigenlijk is het een "Engelse" variant. De Schotten en de Ieren hebben die evengoed, ongewenst, cadeau gekregen. Net zoals ze ook die Brexit zélf vanuit London opgedrongen gekregen hebben terwijl ze er eigenlijk niets van wilden weten.

    Om één of andere reden zou die variant véél besmettelijker zijn dan de variant die bij ons woont. Al is er, zoals meestal, nogal wat onenigheid onder de experten over de graad van besmettelijkheid. Eerst was er sprake van misschien wel 70% "méér besmettelijk", volgens meer recente gegevens van onderzoekers in Oxford zou het "slechts" 30 % zijn, en onze eigen experten beweren nu dat het eerder 65 % is.

    Ik heb er geen idee van hoe dat zou te verklaren zijn. Het is een mutatie naar het schijnt. Bij "mutaties" denk ik dan aan "The X-Men" of aan de "Teenage Mutant Ninja Turtles", maar ik vermoed dat we hier over iets anders spreken. Volgens de virologen is daar niks bijzonders aan, dat een virus "muteert". Blijkbaar muteren virussen de hele tijd, en meestal blijft dat zonder gevolgen. Maar dit zou dan eerder een mutatie zijn zoals Peter Parker er eentje heeft doorgemaakt, waarna hij de superheld Spiderman geworden is. Een "super"-virus, dus. Vermoedelijk heeft dit virus meer "spikes" om met onze eiwitten te koppelen? Of misschien is het gewoon vriendelijker en daarom méér welkom in ons lichaam?

    Aangezien deze variant veel succesvoller is dan de bestaande "Europese variant", verwachten de virologen dat deze Britse versie op (relatief korte) termijn de andere zal verdringen. Typisch voor die Britten, natuurlijk: die willen overal de baas gaan spelen, in plaats van braaf op hun eiland te blijven. Dat was vroeger al zo: "Rule, Britannia! Britannia, rule the waves." Ze denken nog altijd dat ze een "wereldmacht" zijn, die Engelsen, en dat ze overal hun wil kunnen opdringen. Dat is trouwens ook de reden waarom ze uit de Europese Unie gestapt zijn: ze moesten zich plooien naar de regels van anderen, en dat konden ze niet verkroppen. Vanaf nu gaan ze het zélf weer beredderen. Het zal mij benieuwen. Ik hoop alleen maar dat ze niet al té veel van hun misbaksels, zoals die corona-variant, over het kanaal zullen sturen!

    Hoe dan ook: deze variant zou ons niet zieker maken, integendeel zelfs. Al zijn de experten het, uiteraard, ook daar alweer niet over eens. Maar het is wel véél besmettelijker, ook voor kinderen. Wat dus het risico op die gevreesde "derde golf" weer wat groter maakt. Als het van de meest luidruchtige van onze virologen zou afhangen, dan komt een nieuwe sluiting van de scholen dan ook weer dichterbij...

    Bijgevolg kan er in geen enkel geval sprake zijn van versoepelingen. Wel integendeel: we moeten strenger zijn, en bij voorkeur onze grenzen sluiten. "Niet essentiële verplaatsingen" naar het buitenland zijn voortaan taboe. Want al wie uit het buitenland (terug) komt, is een potentiële drager van die Britse variant, die blijkbaar een voorkeur heeft voor de vakantielanden en ski-oorden.
    Enfin, mij niet gelaten: ik neem het die après-skiërs van tijdens de vorige Krokusvakantie, in 2020, nog altijd kwalijk dat ze dit virus bij ons hebben binnen gesmokkeld.

    Ondertussen is er ook al een "Zuid-Afrikaanse" variant in ons landje gearriveerd, vermoedelijk ook met een toerist mee gekomen. Wat de virologen alweer in paniek doet waarschuwen voor die "derde golf".

    Nee, met de zomer zal onze "vrijheid" er nog niet zijn... 

    31-01-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (18 Stemmen)
    Categorie:Covid
    >> Reageer (0)
    30-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aflatenhandel

    Willen we eerst eens terugkeren naar de gloriedagen van de Katholieke Kerk? De lang vervlogen tijd toen er nog geen tegenspraak was en iedereen overtuigd was van wat de oudere heren in Rome verkondigden. Dat het de Kerk er vooral om te doen was iedereen braaf onder de knoet te houden en tegelijk ook nog eens veel rijkdom te vergaren, dat was dan maar zo. Geen mens die daar toen bezwaar tegen had. Of in elk geval: geen mens die daar bezwaar tegen durfde te maken.

    Eén van de meest geniale uitvindingen van de Katholieke Kerk was het concept van een "aflaat". Een "aflaat" geeft je recht op een "korting" op de straf die je na je dood sowieso moet accepteren omwille van je zondig leven. Het is een soort "vervroegde vrijlating", wegens goed gedrag of zoiets. Het betekende noch min noch meer een fikse verkorting van de tijd die je in het "vagevuur" moest doorbrengen. Het kon je misschien zélfs van de eeuwige verdoemenis in de hel redden. Maar dan moest je écht "berouw" tonen voor je wandaden.

    Een aflaat kon je verdienen door een goede daad, of door héél veel te bidden. Maar een aflaat kon je ook "kopen". Letterlijk. Wat de schatkist van de Kerk, en van heel veel kloostergemeenschappen, héél erg ten goede is gekomen. Daarbij werd het af en toe echt wel té bont gemaakt, zeker vanaf de Middeleeuwen. Sommige kloosterordes hebben werkelijk grof geld verdiend aan de "verkoop" van aflaten: in ruil voor een mooie som geld kregen mensen de (loze) belofte dat ze na hun dood in "eeuwige glorie" zouden verder leven. Het is ondermeer tegen dat soort weinig christelijke praktijken dat Maarten Luther is gaan "protesteren".
    Ik vermoed, en hoop, dat die louche praktijken grotendeels uitgeroeid zijn in de hedendaagse Roomse Kerk.

    Maar het idee bestaat natuurlijk wél nog, en de kennissen- en vriendenkring van Donald Trump heeft dat principe héél goed begrepen. Zij hebben nog vlugvlug, in de nadagen van zijn ambtstermijn, een handeltje opgezet om in de laatste presidentiële dagen van Donald Trump "aflaten" te verkopen. Tegen een fikse "vergoeding". De aflaten in kwestie, dat was dan in dit geval een gratieverlening door de aftredende president.

    Het handeltje heeft op volle toeren gedraaid. Er waren massa's kandidaten voor zo'n gratieverzoek, en die hadden daar duidelijk véél geld voor over. En de entourage van de president heeft hier maximaal van geprofiteerd om er nog zo veel mogelijk winst uit te slaan en tegelijk een aantal "vrienden" aan zich te "verplichten". Zo heeft een voormalige adviseur van Trump zich ingezet voor het bekomen van gratie voor een drugshandelaar en een fraudeur. Trump's persoonlijke advocaat Rudy Giuliani zou dan weer tegen een flink honorarium een voormalige CIA-agent, veroordeeld voor het openbaar maken van geheime informatie, op de "gratie"-lijst gezet hebben. Ook Steve Bannon, ooit Donald's beste vriend, en veroordeeld voor het in de eigen zak stoppen van fondsen die voor "de muur" bestemd waren, zou op gratie mogen rekenen. Of Donald's kameraad Lil Wayne, een rapper die veroordeeld werd wegens illegaal wapenbezit.
    Let wel: dit is niet nieuw in de Verenigde Staten. Alle presidenten hebben op het einde van hun termijn een hele reeks gratieverzoeken ingewilligd, en ook in het verleden werd daar dan grof aan verdiend. Maar gratieverleningen gebeurden altijd in overleg met en na akkoord van Justitie, en dat was bij Donald géén vereiste meer.

    Bij dat alles zou de centrale figuur nog bijna vergeten worden. Donald Trump zélf. Er hangen de man zware beschuldigingen boven het hoofd nu hij zijn presidentiële onschendbaarheid kwijt is. Beschuldigingen van misdaden begaan vóór zijn presidentschap (belastingfraude en financieel gesjoemel, ongepast seksueel gedrag en zelfs verkrachting), en misdaden begaan gedurende zijn presidentschap (zelfverrijking en het incasseren van allerlei financiële voordelen in ruil voor gunsten, de beruchte "Rusland-affaire", de pogingen en dreigementen om de verkiezingsuitslag te manipuleren, en dan uiteraard zijn laatste fratsen die geleid hebben tot de bestorming van het Capitool).

    Tenzij hij ook "gratie" zou kunnen krijgen? Het probleem is dat hij zichzelf geen gratie kon verlenen. Zelf dacht hij van wel; hij heeft dat trouwens in 2018 al via Twitter wereldkundig gemaakt. (Zag hij toen de bui al hangen?) Maar grondwetspecialisten hebben altijd volgehouden dat hij dat niet kon. Tenzij het Hooggerechtshof hem gelijk zou geven. (En waarom zou hij anders zo'n haast gemaakt hebben om nóg een bevriende rechter aan te stellen?)
    Als Donald een beetje slim was geweest, had hij gekozen voor de uitweg die ook Richard Nixon indertijd gevonden had: als hij alsnog was afgetreden, vóór het aantreden van Biden, dan was Mike Pence president geworden (voor een paar dagen) en had die zijn ex-vriend Donald gratie kunnen verlenen. Al was het natuurlijk niet helemaal zeker dat Mike nog bereid zou gevonden worden om Donald die gunst te verlenen, na de heikele Capitool-affaire...

    We weten ondertussen dat het trucje niet gewerkt heeft.

    En dan zouden al die andere boeven, tegen grof geld, aan vervolging kunnen ontsnappen en Donald Trump zélf niet?
    Dat kan natuurlijk niet, hee... Misschien kan Donald nog een aflaat kopen bij het Vaticaan?

    30-01-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    29-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essentieel

    Het overlegcomité heeft de nieuwe corona-regels bekend gemaakt, en voor de bestaande regels nog eens de puntjes op de i gezet. Het ging dan in het bijzonder over essentiële en niet-essentiële reizen, en ook over de wensen van de contactberoepen.

    Maar misschien is er bij sommige mensen, ondanks de onberispelijke communicatie, toch nog enige verwarring en onzekerheid? Dat buitenlandse reizen in de kerstperiode door de regering "sterk afgeraden" werden, was immers, zoals we gemerkt hebben, ook niet voor iedereen even onbetwistbaar als boodschap...
    Daarom wil ik heel graag mijn steentje bijdragen om nu alles voor iedereen ondubbelzinnig duidelijk te maken.

    Als Wout Van Aert in Spanje gaat fietsen, dan is dat een essentiële reis. Dus dat mag: hij mag zonder problemen vertrekken en een week later weer terug komen. Als ik een weekje naar Frankrijk zou willen gaan fietsen, dan is dat niet essentieel; dat mag dus niet. Logisch, niet?

    Als ik daarentegen voor het werk een week naar Frankrijk of Spanje zou moeten, dan mag dat wél, want dat is ook een essentiële reis. Maar... als ik dan terug kom, moet ik uiteraard een Passenger Locator Form ingevuld hebben, én moet ik me de eerste dag laten testen, én moet ik tien dagen in quarantaine. Als Wout terug komt uit Spanje, dan hoeft hij niet in quarantaine te gaan, en mag hij twee dagen later al gaan koersen.
    Begrijpt u het verschil? Het is zo klaar als pompwater, niet?

    En de contactberoepen, die moeten nog even wachten. Tot 13 februari. Ten vroegste: als de cijfers op 5 februari "beter" zijn. (En daar ziet het helaas niet naar uit.) De "niet medische contactberoepen", dat zijn dan de kappers en schoonheidsspecialisten en zo.

    Maar het voetbal, om maar iets te noemen, dat kan gewoon doorgaan. Voetballen is immers géén contactberoep. We spreken dus over mannen (of vrouwen) die constant aan elkaar zitten te trekken en tegen elkaar lopen te duwen, en die elkaar staan te verdringen, schouder aan schouder, bij een vrijschop bijvoorbeeld. We spreken over de voetballers die elkaar om de nek hangen na een doelpunt of een overwinning, die daarna met 14 bezwete lijven in een afgesloten kleedkamer napraten over de zege of de nederlaag, en die achteraf misschien ook nog eens een uurtje samen reizen in een bus. We spreken over de voetballers waar er elke dag nieuwe Covid-uitbraken te melden vallen. Die dus, ja.
    Die mogen gewoon aan de slag blijven, want voetballen is géén contactberoep.
    Is alles nog altijd duidelijk? Ja toch, hee?

    De evenementen- en cultuursector, die blijft helemaal op haar honger zitten. Die heeft zelfs nog geen zicht op een mogelijke herstart. Maar de profsporten (voetbal, wielrennen, volleybal, basket, golf, darts, ...) die mogen zonder beperking doorgaan. Dat is de logica zelve.

    Want sportwedstrijden zijn geen "evenementen". Vermoed ik toch. Het is in elk geval géén "cultuur", dát weet ik zeker. Ik gok dat het dan wel "essentiële" beroepen zijn. Gezien de immense inspanningen om de profsporten hoe dan ook te laten doorgaan...
    En dát opent nieuwe perspectieven, want de "essentiële beroepen" zullen, na de oudjes en de ziekenverzorgers, bij de eersten zijn die gevaccineerd worden. Logischerwijs zijn dat dan ook de profsporters, niet?
    Zo veel is ondertussen wel duidelijk, neem ik aan?
    Het is trouwens expliciet zo gevraagd door de hoofdarts van het BOIC, en onze minister van Sport vindt dat een terecht verzoek.

    Hopelijk zijn er nu over die punten geen misverstanden meer?

    Er zijn al genoeg misverstanden over onze vaccinatievooruitzichten. Geen mens die nu nog precies weet hoe het daar mee zit. Hebben we te veel (ongebruikte) vaccins? Of zullen we er eerder tekort hebben? Blijkbaar heeft vooral de geniale vondst om 6 dosissen uit één flesje te halen, voor nogal wat opschudding gezorgd bij Pfizer. En dus zijn ze daar op de rem gaan staan, vermoedelijk met de bedoeling hun prijs op te drijven. Dat kunnen ze zich overigens nog altijd permitteren, want de andere vaccinproducenten raken niet echt op dreef. Bij AstraZeneca loopt het al helemaal stroef, nog vóór ze goed en wel begonnen zijn.
    Wie had het ook al weer over die "vrijheid" die ons na de zomer wacht? Op 27 januari (na bijna vier weken) waren al 2,5 % van de volwassen Belgen één keer ingeënt, en al 0,017 % een tweede keer. Als we zo verder gaan, dan hebben we binnen een goeie 120 weken iedereen gehad...
    Maar ondertussen zullen de eerste vaccins vermoedelijk al uitgewerkt zijn, als we (zoals bij de griep) jaarlijks moeten ingeënt worden. En dan moet de volgende ronde al starten. Zo blijven we bezig.
    Gelukkig staan de culturele centra toch leeg. En al die artiesten die nu werkloos zijn, kunnen helpen bij het vaccineren...

    29-01-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
    Categorie:Belgische politiek
    >> Reageer (0)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per maand
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs