Ik ben Ria Coeckelberghs, en gebruik soms ook wel de schuilnaam RiCo.
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen-Helchteren (België) en mijn beroep is Freelancejournalist.
Ik ben geboren op 05/11/1956 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, schrijven, fotograferen, decoreren, koken.
100 g kokosvet en 50 g ongezoete appel-perenstroop en 100 honing in een pannetje laten smelten. Een half zakje natuurlijk
vanille-aroma en een snuf zout erbij doen en goed roeren met een garde. Eventueel 1 tot 2 eetlepels water toevoegen als het mengsel te dik is.
500 g grove
havermout erdoor mengen. Daarna 35 g pompoenpitten en 35 g hazelnoten. Alles
uitspreiden op bakpapier en in de oven op 160 graden 15 min. bakken. De bakblikken een voor een uit de oven nemen en 35 g kokosschaafsel eroverheen strooien. Nog 5 min.bakken. Na de baktijd 35 g stukjes walnoot en 150 g gedroogd gesneden fruit ( dadels, abrikozen) toevoegen.
Laten afkoelen en in bakjes doen. Een
heerlijk tussendoortje of als ontbijt. In de koelkast
bewaren.
Een
heerlijk fris drankje bij tropische temperaturen!
Gezond
en lekker.
1
bos wortels (met loof), ongeveer een 1/2 kilo
½
struik bleekselder
¼
bosje peterselie
Was
de groenten in water waaraan een theelepel zuiveringszout is
toegevoegd. Dit is niet nodig als je biologische groenten hebt.
Doe eerst de peterselie in de sapcentrifuge, vervolgens de in stukken gesneden wortels en bleekselder. Schuim af bij het overgieten in een karaf.
Versier
het glas met een takje peterselie en serveer met een rietje en een
ijsblokje.
Het
wortelloof en de groentenpulp voer je aan de kippen als je die hebt.
Ze zijn er dol op!
Weetje:
Dit is een goed drankje tegen stress.
WORTEL is een ideale sapgroente. Kinderen zijn er dol op vanwege de zoete smaak. Wordt gemixt met tal van andere sappen. Hij zuivert het bloed en bevordert de darmwerking. Geeft energie en is licht verteerbaar. Rijk aan caroteen, de grote celvernieuwer en kankerbestrijder.
Als je veel wortels eet of sap drinkt kan de huid licht oranje verkleuren. Dit is echter niet schadelijk.
SELDERsap werkt erg verfrissend. Het neutraliseert een te hoge zuurgraad in het lichaam omdat het veel natrium bevat. Selder elimineert het teveel aan kooldioxide en is vooral belangrijk als je woont in een streek met veel luchtvervuiling (fijnstof).
PETERSELIE is de gezondste groente. Boordevol ijzer en chlorofyl. Bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Bevat tal van mineralen en vitaminen om je lichaam gezond te houden.
Paleomeel Zelf experimenteren met de verhoudingen tussen zaden, pitten en noten om te proeven wat je lekker vindt. Minimaal een ingrediënt van elk heb je toch nodig. Er zijn legio mogelijkheden.
100 g hennepzaad 100 g lijnzaad
100 g sesamzaad 100 g pompoenpitten 100 g zonnebloempitten 100 g gemengde noten of amandelmeel/hazelnotenmeel
Alles in de keukenmachine malen tot je
een meel hebt. Doe het in een voorraadpot. Genoeg om drie keer
crackers van te maken als je een heteluchtoven hebt. Dan kan je met
twee roosters tegelijk werken.
Recept paleocrackers
200 g paleomeel
2 eieren van ca 50 g nodig of 2
eiwitten en 1 eidooier en 1 eetlepel olijfolie 1 theelepel Himalayazout
of ander echt zout (zie :www.salsamentum.nl
)
Werkwijze Kluts de eidooier, de eiwitten en het
zout door elkaar. Voeg het meel toe. Je moet een stevig
deeg bekomen. Leg de helft van de deegbal op een vel
bakpapier. Daaroverheen een vel keukenfolie.Ga er nu met de deegroller overheen tot
je een plat deeg hebt van 2-3 millimeter. Werk de zijranden af met
een groot scherp mes. Maak inkervingen hoe groot je de crackers wilt
hebben. Na de baktijd kun je ze gemakkelijk op de juiste maat
afbreken.Op het tweede vel bakpapier kun je
vormpjes uitsteken. Ook leuk om met kinderen te doen. Bakken op 150 graden heteluchtoven. Na
15 minuten de roosters eventueel van plaats verwisselen. Het volgende
kwartier de oven 20 graden lager zetten en de crackers in de dichte
oven laten afkoelen nadat deze is uit gezet. Zo kunnen ze nog
nadrogen en worden ze extra knapperig.
Je kan ze beleggen met hartig of zoet.
Ook naturel lekker om mee te nemen als je iets te knabbelen wilt
hebben voor onderweg of bij de TV.
Bij dagelijks gebruik ben je
verzekerd van onontbeerlijke voedingsstoffen voor je lichaam. Tot de zaden behoren ook boekweit, amarant en quinoa. Het zijn geen granen. Chiazaad is een superfood uit Midden-Amerika. Maanzaad kennen we van de versiering op broodjes. Pijnboompitten worden meestal gebruikt door salades.
Benodigdheden voor 2 personen: - 4 varkenswangetjes - peper en zout - braadvet - 1 maggiblokje - 1 grof gesneden ui - 1 wortel in plakjes - 1 schijfje knolselder in staafjes - 1 laurierblad - takje tijm - 1 dl water - 1 dl donker bier - mosterd of azijn Bereiding: - Kruid de varkenswangetjes en bak ze aan in de pan. Haal ze eruit en smoor de ui glazig. Doe er de wortel en de knolselder bij. Giet het vocht in de pan samen met het maggiblokje, het laurierblad en de tijm. Leg de wangetjes erbij en laat het ruim 1,5 uur stoven. Breng op smaak met een beetje mosterd of azijn. - Lekker met opgebakken aardappelen en witloofsalade.
Als het kwik tot 25 graden of meer stijgt is een cocktail van wortelen en komkommer een heerlijke dorstlesser. Zo krijg je ook meteen een flinke dosis vitaminen en mineralen binnen. Bovendien is groentensap beter verteerbaar dan rauwkost. Het caroteen in de wortelen geeft je huid nog eens extra bescherming tegen de zon en komkommer verjongt de cellen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Komkommers zijn nu overvloedig op de markt en wortelen zijn ook niet duur. Deze hoeveelheid sap kost 1,20 euro. De overgebleven pulp lusten de kippen ook graag.
Doe de groenten in de sapcentrifuge, schuim af en giet alles in een kan. Breng op smaak met zout, honing en citroensap. Presenteer in een longdrinkglas met rietje en een ijsblokje.
Oven voorverwarmen op 170 graden (boven -en onderwarmte) Een bakplaat met bakpapier bekleden
Bereiding: - Het kokosvet langzaam laten smelten in een pan en vervolgens de stroop en de siroop toevoegen. - Constant blijven roeren met een garde tot het een gelijkmatige emulsie wordt. - Het vuur afzetten. - De havermout, noten en pitten toevoegen en goed omroeren. - Alles uitspreiden over het bakblik. - 10 minuten in het midden van de oven laten bakken. - Alles omroeren en nog eens 10 minuten laten bakken. - De granola eruit halen en meteen het gedroogd fruit erdoor roeren . - Alles laten afkoelen en in een pot doen. - Hoeft niet in de koelkast als het binnen een paar dagen wordt opgegeten.
Tip: als u gojibessen gebruikt is het aan te raden om ze 10 minuten te laten weken in gekookt water en ze dan droog te deppen.