Passie laat de energie stromen
Over mijzelf
Ik ben Ria Coeckelberghs, en gebruik soms ook wel de schuilnaam RiCo.
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen-Helchteren (België) en mijn beroep is Freelancejournalist.
Ik ben geboren op 05/11/1956 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, schrijven, fotograferen, decoreren, koken.
Blog als favoriet !
Mijn favorieten
 • De waarheid
 • Grenswetenschap
 • Groene Evelien
 • Orbhunter
 • Goed nieuws
 • Welzijn
 • Robbert Vandenbroeke
 • I want to know it
 • Niburu
  forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek
 • De risico's van de internet democratie: misleiding met ruim honderd aliassen.
 • zomaar
 • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
 • groeten uit overmere
 • Een fijn pinksterweekend

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  rina_en_luc
  www.bloggen.be/rina_en
  RiCo Journalistiek
  Iedere uil is als uilskuiken begonnen.
  29-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsroute weer vrij na storm, artikel 30 HBvL

  29/07/2009  Fietsroute weer vrij na storm         

   

  Op fietsroute 300, vanaf de grens Houthalen-Zonhoven tot het volgende knooppunt, leek het wel herfst afgelopen zondag. Fietsers, handbikers en skaters moesten allert zijn vanwege een dikke bladerdeken die het eigenlijke fietspad helemaal bedekte.

   

  De storm die vorige week kortstondig woedde had ook hier zijn sporen nagelaten.

  Inmiddels is het fietspad weer helemaal vrijgemaakt , getuige de opgehoopte bladeren die nu langs de kant liggen.

   

  Inwoners en toeristen kunnen  weer veilig van ons fietsroutenetwerk genieten.

  De snelheidsduivel op zijn rollend materieel zal het niet opvallen maar de opmerkzame wandelaar kan mooie en minder fraaie taferelen vastleggen.

     29-07-2009 om 22:15 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Recreatie
  Tags:Fietsroute, storm, Zonhoven
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artikel uit voorraad.
  Vandaag heb ik het artikel "Succesvol Opendeurweekend Casa Roman" geplaatst.
  Klik op de rubriek Recreatie of bij het Archief 10-2008.

  29-07-2009 om 22:04 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Recreatie
  22-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havikeniers trainen roofvogels langs fietsroute, artikel 29 HBvL
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 22/07/2009 Havikeniers trainen roofvogels langs fietsroute

  Het is geen alledaags tafereel om langs de fietsroute bij knooppunt 316 in Houthalen-Helchteren, een wandelend koppel aan te treffen met elk een havik op hun linkerarm. Jan en Lina trainen hier elke dag hun roofvogels om ze af te richten. Het zijn Amerikaanse woestijnbuizerds die luisteren naar de naam Limon en Cello, vernoemd naar het lievelingsdrankje Limoncello van Jan en Lina.

  Jan, hoe ben je aan deze hobby gekomen?
  "Mijn liefde voor vogels begon als kind voor parkieten, later werden dat kraaien en nu zijn het haviken. Mijn vriendin Lina is al even gepassioneerd als ik en beoefent de Valkerij sinds een paar jaar. Het zijn geen huisdieren en ze zitten dan ook zomer en winter buiten in een volière.We hebben drie haviken, de twee vrouwtjes zijn hier en het mannetje zit thuis. De vrouwtjes wegen ongeveer een kilo en zijn éénderde groter dan het mannetje".

  Wat is de essentie van Valkerij?
  "Het is eigenlijk een speciale manier van vogelspotten. De valkenier wil getuige zijn van de jacht en het schouwspel dat zich voor zijn ogen voltrekt. Globaal zijn er vier groepen roofvogels waarmee getraind kan worden. Dat zijn valken, haviken, arenden en uilen. De beoefenaars van deze sport noemt men in het algemeen valkeniers maar wij zijn havikeniers omdat wij met haviken werken".

  Moet je een vergunning hebben om roofvogels te houden?
  "Nee, dit geldt alleen voor Europese vogels . Die van ons zijn Amerikaanse, alhoewel we ze in België hebben gekocht. Ze zijn hier gekweekt en geboren. Onze woestijnbuizerds uit Zuidwest-Amerika zijn geringd en gechipt en ze zijn de ideale valkeniersvogels. In het wild jagen ze in kleine groepjes en dat doet geen enkele andere roofvogel. Dank zij deze eigenschap heeft hij ook geen extra training nodig om met mensen samen te werken. Ze worden ongeveer vijftien jaar oud. De aanschafprijs is 700 euro voor een vrouwtje en 500 euro voor een mannetje.

  Hoe gaat het africhten in zijn werk?
   "De opleiding van de vogels duurt ongeveer een maand. De vrouwtjes zijn geliefder omdat ze groter zijn en dus ook grotere klauwen hebben. Ze moeten een beetje hongerig zijn om mee te trainen. Het vlieggewicht ligt bij deze vrouwtjes rond de 850 gram". Jan maakt de vogel los van zijn handschoen en zwiert hem de lucht in zodat hij naar een boom of de brug vliegt. Het belletje aan zijn poten verraadt zijn verblijfplaats. Hij heeft lokaas in zijn tas waarmee hij de vogel verleidt door het tussen zijn gehandschoende vingers te nemen. Ondertussen roept hij de naam van de vogel en slaat op de handschoen. Het dier zweeft majestueus richting Jan en  maakt een perfecte landing op zijn arm. Meteen rijt hij het stukje kuiken aan flarden en verorbert het.

  Raak je als havikenier gehecht aan deze vogels en is het omgekeerd ook zo?
  Nee, niet echt. Ze moeten wel vertrouwen in je hebben maar dat gebeurt al gauw als je met eenhapje vlees op de proppen komt".
  Om dat te demonstreren mag uw reporter aan den lijve ondervinden hoe het voelt om valkenier te zijn. En het is waar, ook op mijn arm landt hij perfect en trekt gretig aan het stukje vlees.

  Gaan jullie ook jagen met de vogels zoals de adel dat in de middeleeuwen deed?
  "Nee, de meeste getemde roofvogels hebben tegenwoordig een andere functie. Ze worden ingezet om andere vogels te verjagen of om ongedierte te bestrijden".

  Waaraan heeft de Valkerij haar toenemende populariteit te danken?
  "Ïk denk dat de films van Harry Potter daar veel aan hebben bijgedragen. Wij worden door de organisatoren van evenementen gevraagd om shows te geven. Heel vaak is dat bij middeleeuwse taferelen en kastelen, zelfs in Nederland. Er is veel interactie met het publiek en er wordt ook wel gelachen. De toeschouwers raken gefascineerd en vinden het magisch om een wilde vogel zo te kunnen africhten".

  Heb je een opleiding of cursus voor valkenier gevolgd?
  "Ik train ze al twintig jaar en heb altijd samengewerkt met Wim Huygen, maar een opleiding of cursus heb ik er nooit voor gevolgd.
  Vijftien jaar geleden waren er in heel België slechts drie beroepsvalkeniers. In Limburg is Wim Huygen de bekendste en hij is een jaar geleden gestart als lesgever voor de tweejarige opleiding tot valkenier bij Syntra Hasselt".

  Kunnen jullie wel op vakantie als je drie van zulke exemplaren hebt?
  "Daar hebben wij geen behoefte aan. Elke dag dat we met onze haviken op stap kunnen in de natuur is voor ons een beetje vakantie. In de zomer, als er veel toeristen op het fietspad zijn, worden we vaak aangesproken en zo leggen we leuke contacten. Het is in principe wel mogelijk om de vogels een week in de volière te houden en ze van eten en drinken te laten voorzien door een andere verzorger. Met een volle krop hebben ze geen behoefte om te jagen want eigenlijk zijn ze nogal lui van aard".

  Hebben jullie nog andere dieren?
  "We hebben een hond en dat gaat goed samen. De vogels negeren hem gewoon".

  Zijn jullie lid van een vereniging?
  "Ja, van vzw De Steppearend in Zutendaal en ons clublokaal hebben we in Manège Bosscherhof. De vzw bestaat bijna vijf jaar. Onze vereniging informeert en begeleidt de leden. Er is nood aan goede voorlichting want aspirant-kopers van roofvogels weten vaak niet waar ze aan beginnen. Sommige vogels vliegen weg en komen dan terecht bij het vogelopvangcentrum. Zulke eigenaren bezorgen de Valkerij een slecht imago. Dat is erg vervelend want de meeste valkeniers zijn heel toegewijd en serieus met hun sport bezig".

  Onlangs heeft de Vlaamse en Waalse gemeenschap de Valkerij opgenomen als immaterieel cultureel erfgoed. Het is de eerste keer dat een jachtsport op deze wijze wordt erkend.
  De Belgische Valkerij Federatie is een overkoepelend orgaan van vier toonaangevende valkeniersverenigingen.
  Voor info: www.valkeniers.be   


  22-07-2009 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  Categorie:Recreatie
  Tags:Valkerij, valkeniers, havikeniers, Houthalen-Helchteren, fietsroute
  15-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lillonaar op podium van handbikerace in Tsjechië, Artikel 28 HBvL

   

  14/07/2009 Lillonaar op podium van handbikerace in Tsjechië

   

  Zaterdag en zondag vonden er in Louny, Tsjechië, diverse handbikewedstrijden plaats. Dit groots evenement maakte deel uit van het Europese Handbike Circuit.

  Er verschenen in totaal 150 handbikers uit de hele wereld aan de start.

  Zelfs de gouden en zilveren medaillewinnaars van de tijdrit op de Paralympics in Peking waren van de partij. De Nederlanders waren goed vertegenwoordigd, dit in schril contrast met slechts drie aanwezige Belgen: Wim Decleir, Jurgen De Neve en El Abbadi Abdeljalil

   

  Tijdrit

  Nederbelg en Lillonaar Bert la Lau viel op door zijn prestaties in de tijdritten. In de individuele tijdrit over 15 kilometer behaalde hij de 12de plaats met een tijd van 26 minuten 25 seconden. Later op de dag was er nog een criterium gepland van een uur en één ronde. Zoals zo vaak bleek de startopstelling chaotisch. Volgens zijn resultaat in de tijdrit moest Bert op de tweede rij starten. Dit verliep niet naar behoren zodat hij in de derde rij terecht kwam. Omdat elke deelnemer al zijn eigen plaats had uitgekozen heeft de organisatie het hierbij gelaten.

  Op 150 meter na de start maakte de weg een scherpe bocht naar rechts zodat iedereen meteen op de binnenbocht afstormde. Dit veroorzaakte een crash waar Bert ook bijna bij betrokken raakte. Inmiddels was de kopgroep al weg en had een gat van 200 meter geslagen zodat Bert niet meer kon aanpikken.Zonder hulp van mederenners probeerde hij er toch zo dicht mogelijk bij te geraken en het tempo vast te houden.  Dit leverde hem nog een mooie 14de plaats op.
   

  Wereldkampioenschappen

  In de ploegentijdrit over 15 kilometer op zondagochtend behaalde de ploeg van Bert de derde plaats, op 19 seconden van het tweede team. Deze rit werd afgelegd in 25 minuten 35 seconden, bijna een minuut sneller dan zijn individuele tijdrit.

  “Jammer dat we niet op de prijsuitreiking konden wachten om op het podium te zitten want dit is mijn eerste internationale prijs. We hadden immers nog een terugreis van 750 kilometer voor de boeg. Ik hoop door deze prestatie uitgenodigd te worden voor deelname aan de wereldkampioenschappen in Italië begin september.  

  De bondscoach van Nederland heeft al interesse in mij getoond. Ik wil me nog bijschaven op de tijdrit omdat ik daar nu nog niet in getraind ben. Als het zover is ben ik er klaar voor!” zegt een tevreden Bert.

      

  15-07-2009 om 18:33 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:G-Sport
  Tags:EHC, Tsjechië, handbikerace, Bert la Lau
  06-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad Hasselt pikt mindervalidenparkeerplaats in, artikel 27 HBvL

   

  03/07/2009 Stad Hasselt pikt mindervalidenparkeerplaats in

   

  Op vrijdag 3 juli kon één gehandicapte minder van de invalidenparkeerplaats aan de Kanaalkom in Hasselt gebruik maken. Er stonden namelijk 22 dranghekken geplaatst die een halve parkeerplaats in beslag namen. Drie auto’s van gehandicapten moesten samen twee parkeerplaatsen delen.

  Een mindervalide man ter plaatse kon er zijn aangepaste bus met lift niet kwijt en ging onverwijld naar huis terug.

  “Ik wou samen met mijn vrouw naar de solden, maar mijn grote bus kan ik niet in elke straat parkeren vanwege de lift die er aan de zijkant uitklapt. De overheid heeft toch een voorbeeldfunctie? Nou, daar heb ik me dus deerlijk in vergist” klaagt de man  teleurgesteld.

     06-07-2009 om 21:37 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Tags:Hasselt, mindervalidenparkeerplaats


  Categorieën
 • Boeken (19)
 • BSD-kinderen (9)
 • Columns (6)
 • Cultuur (48)
 • Familieberichten (2)
 • G-Sport (31)
 • Gezondheid (23)
 • Huwelijken (13)
 • Levensverhalen (0)
 • Onderwijs (28)
 • Recepten (8)
 • Recreatie (37)
 • Schrijfcursus (26)
 • Spiritualiteit (19)
 • Ufo's/ Orbs (11)
 • Welzijn (22)

 • Inhoud blog
 • Orgaandonoren worden gedood op de operatietafel.
 • Onderzoeksjournalistiek
 • Het sociale leven in Brakel
 • Eet-adviesboek
 • De Manische Mannen doen Té Gek

  Archief per maand
 • 02-2016
 • 12-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 10-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 08-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 02-2008
 • 10-2007

  Zoeken in blog


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  cat4u
  www.bloggen.be/cat4u

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!