Passie laat de energie stromen
Over mijzelf
Ik ben Ria Coeckelberghs, en gebruik soms ook wel de schuilnaam RiCo.
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen-Helchteren (België) en mijn beroep is Freelancejournalist.
Ik ben geboren op 05/11/1956 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, schrijven, fotograferen, decoreren, koken.
Blog als favoriet !
Mijn favorieten
 • De waarheid
 • Grenswetenschap
 • Groene Evelien
 • Orbhunter
 • Goed nieuws
 • Welzijn
 • Robbert Vandenbroeke
 • I want to know it
 • Niburu
  forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek
 • De risico's van de internet democratie: misleiding met ruim honderd aliassen.
 • zomaar
 • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
 • groeten uit overmere
 • Een fijn pinksterweekend

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  kodalinefansite
  www.bloggen.be/kodalin
  RiCo Journalistiek
  Iedere uil is als uilskuiken begonnen.
  13-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbij Vandaag, een bijna- doodervaring.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Bijna-doodervaring (BDE) verpleegkundige ‘bevestigt eens te meer dat er meer is tussen hemel en aarde’

  In 2011 werd Heerlenaar Gerard Heijnen uit Rheden plotseling getroffen door een ernstige ziekte en raakte in coma. Tijdens die levensbedreigende situatie, die twee weken duurde, beleefde hij een bijna-doodervaring.

  Heijnen (53) is verpleegkundige van beroep en heeft in de afgelopen dertig jaar regelmatig stervende mensen begeleid. Zijn ervaring was dermate indrukwekkend dat hij er een boek over schreef, Voorbij Vandaag.

  “De ervaring heeft me enorm veranderd,” zegt Heijnen. “Dat zie je bij veel mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad. Hoe ik nu in het leven sta, hoe ik tegen de dingen aankijk, wat de ervaring betekende voor mijn naasten. Het zijn allemaal vragen die ik probeer te beantwoorden, vragen die mijn leven nog steeds bepalen.”

  Bijna-doodervaringen kregen een aantal jaren geleden grote belangstelling door het boek Eindeloos Bewustzijn van de Arnhemse cardioloog Pim van Lommel.

  Op basis van ervaringen van zijn patiënten probeert hij een nieuwe theorie van bewustzijn te formuleren en botst daarbij herhaaldelijk met de gevestigde wetenschap, die een verschijnsel als de bijna-doodervaring niet kan verklaren.

  “Ik zie het als een taak het te beschrijven en een glimp te laten opvangen van mijn bijna-doodervaring,” zegt Heijnen. “Het geheel is eens temeer de bevestiging dat er toch meer is tussen hemel en aarde.”

  Soms weet Heijnen dingen die hij niet kan verklaren. Hij heeft aan die andere zijde dingen gezien, gevoeld en in zijn bewustzijn opgeslagen zonder dat hij ze bewust heeft ervaren. Toen hem gevraagd werd hoe hij de dingen weet die voortvloeien uit zijn bijna-doodervaring, antwoordde hij: “Ik heb geen idee waarom ik dingen weet. Ik weet ze gewoon.”


  De kans dat Heijnen zou ontwaken uit zijn coma was vijf procent. Een onbekende bacterie schakelde zijn longen uit. Ook andere vitale functies begaven het langzaam. Hij herinnert zich een vredig gevoel voordat de artsen hem in coma brengen.

  Heijnen ziet zichzelf liggen in het ziekenhuisbed. “Het begon met een witte vlek die ik zag. Daaruit kwamen mijn moeder en mijn nicht. Ik wist dat er iets niet klopte, maar wist niet wat. Ineens besef ik: zij zijn dood.”

  “Ik kwam vervolgens in een grote zandvlakte. In dat zand zaten de antwoorden op alles,” aldus Heijnen. “Ik zag ook water en velden met alleen gras, maar ik wilde met mijn handen door het zand blijven gaan. Daar voelde ik me fijn.”

  Na een kunstmatige coma van twee weken wordt Heijnen langzaam teruggehaald. Hoewel hij tijdens zijn bijna-doodervaring duidelijk voelde dat hij terug wilde naar het leven, heeft hij nu heimwee. Naar de kleuren, naar het liefdevolle gevoel dat hij tijdens zijn ervaring had. Met dit boek wordt de lezer min of meer gedwongen om na te denken over reïncarnatie.

  “Als ik mocht kiezen tussen een miljoen euro of een minuut terug naar waar ik was, dan kies ik het laatste. Geen seconde twijfel.”

  Bron: ninefornews

  Uitgeverij: Boekscout                                                                                                                                                                                   Prijs: € 15,95
  Categorie: Spiritualiteit
  Geïllustreerd: Ja
  Uitvoering/formaat: Paperback A5
  Aantal pagina's: 108
  ISBN: 9789402204261
  Verschijningsdatum: 6 december 2013

  gerardheijnen_40@hotmail.com

  Bijlagen:
  http://www.ninefornews.nl/bijna-doodervaring-verpleegkundige-bevestigt-eens-te-meer-dat-er-meer-tussen-hemel-en-aarde/   
  http://http://boekscout.nl   
  http://https://www.facebook.com/voorbijvandaag   

  13-12-2014 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:BDE, Gerard Heijnen, Voorbij vandaag, coma
  12-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijk Complot
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Mission Escape

  Londen 1991
  ´Wat ik je nu ga vertellen, is niet voor andermans oren bestemd. Onthoud dat goed,waarschuwt de man. Want het terrein waar we ons op gaan begeven, is dat van hoogverraad. Dit complot mag nooit worden ontdekt!´

  John Major, de premier van Groot-Brittannië loopt de lange paleisgang door naar buiten. Zojuist is hij dus als eerste geïnformeerd over een onvoorstelbaar en onbevattelijk plan onder de codenaam ´Mission Escape´.

  Londen 1996
  Het sprookjeshuwelijk van Diana Spencer met de Britse kroonprins Charles, komt dramatisch ten einde. Diana accepteert dat ze Charles liefde nooit zal winnen en probeert zich terug te trekken uit de openbaarheid. Maar de opdringerige pers blijft haar tot in het absurde achtervolgen. Zelfs voor haar kinderen wordt het te veel.
  Diana, de meest gefotografeerde vrouw ter wereld, alom geliefd maar o zo eenzaam, leeft op dat moment een zwaar leven. Door haar instabiele en koppige karakter, haar loslippigheid en haar nieuwe liefdesescapades vormt ze een steeds grotere bedreiging voor het inmiddels onpopulaire Britse koningshuis.
  Zal Diana instemmen met ´Mission Escape´, geënsceneerd door niemand minder dan Dodi Fayed?

  Zeventien jaar onderzoek.
  Linda Udo verdiepte zich met uiterste gedrevenheid in het leven van Diana, de prinses van Wales. Na het bizarre auto-ongeluk in een Parijse tunnel, spitte ze omvangrijke archieven door, omdat ze het gevoel had dat de officiële lezingen niet klopten. Ze verdiepte zich in kronieken van het Britse koningshuis, geschreven door vermaarde historici. Filterde relevante feiten uit duizenden tabloids. Bestudeerde foto´s en analyseerde documentaires, reportages en politierapporten. Daardoor heeft zij een waarheid boven water gekregen, die het koningshuis, de Britse regering en de geheime diensten verborgen hebben weten te houden.
  Over Diana is decennia lang heel veel geschreven. Vaak relevante feiten maar niet altijd in de juiste context. Critici die twijfelden, lanceerden meestal eenzijdige theorieën en misten daardoor de brede samenhang. Linda onderzocht grondiger, spitte dieper en langzaamaan ontstond zo de adembenemende en spannende roman ´Koninklijk Complot´.

  Een van Diana´s eigen uitspraken: ´Kijk, dat is nu mijn leven. Alles is openbaar. Ik word gemanipuleerd door de paparazzi en de koninklijke familie. Geen moment heb ik voor mezelf. De wereld is compleet gehersenspoeld over wie ik ben´.

  ´Koninklijk Complot, het mysterie rond de dood van prinses Diana´: een spannende reconstructie van historische feiten, koninklijke dwaalsporen, intriges, verraad en romantiek op jetsetniveau.

  Bron: Bol.com

  Auteur: Linda Udo

  • Nederlands

  • 464 pagina's

  • NAU Uitgevers

  • augustus 2014

  Bijlagen:
  http://www.ninefornews.nl/video-lady-di-leeft-nog-en-woont-aan-de-amerikaanse-kust/   

  12-12-2014 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Lady Diana, John Major, prins Charles, Dodi Fayed, Mission Escape, Linda Udo, Koninklijk Complot
  06-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijvers zien zwarte sneeuw.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Veronique Marien verdient 100 euro/maand als voltijds schrijver van haar nieuwste jeugdboek

  Dat Veronique Marien een roeping heeft, is wel het minste wat je kan zeggen. In 2009 zei ze haar goedbetaalde functie bij een internationaal IT-bedrijf vaarwel om een lang gekoesterde droom achterna te gaan: jeugdauteur worden. Haar missie: kinderen meeslepen in een steengoed, fantasierijk verhaal, en hen zo het pure plezier gunnen dat ze vroeger zelf aan lezen beleefde.        Twee jaar na die moedige beslissing won ze de John Flandersprijs Averbode voor het beste kortverhaal – een wedstrijd waarbij de winnaar door de kinderen zélf wordt uitgekozen. Een mooie bevestiging van haar talent en vooral ook van haar voeling met de doelgroep. Haar carriere als schrijfster was meteen gelanceerd en de publicatie van haar eerste roman 'De Maansteen' volgde al snel.

  Dat daarmee de strijd gestreden was, bleek echter ver van waar. Haar tweede roman 'De Toversleutel', voor jongeren vanaf 10 jaar, ligt op dit moment in de rekken en ondanks heel wat positieve reacties is het dikwijls knokken om op te vallen tussen de massa. "Het aanbod is zo groot, dat lezers zich er niet meer in terugvinden. Ze grijpen dan naar namen of reeksen die ze al kennen." Het gevolg: met een oplage onder de 1000 boeken, een winst van 10% van de aankoopprijs en 15% belastingsaftrek, komt de voorspelde winst voor 9 maanden voltijds werken uit op minder dat 100 €/maand.

  De oorzaak is daarbij niet alleen te zoeken bij de relatief kleine Nederlandstalige markt. Ook de verpletterende concurrentie uit het buitenland speelt een rol. Dat het grootste stuk van de taart naar de internationale concerns gaat bewijst een snelle blik op de top 10 bij de jeugdboeken: 6 van de 10 komen uit het buitenland. Verder is het ook opvallend te noemen dat slechts 4 van de 10 vermelding maken van de schrijver. In de schaduw van deze globalisatie én uitholling van het boek an sich, wordt het voor de ambachtelijke schrijver bijna onmogelijk om enige zichtbaarheid te verwerven.

  Veronique Marien laat zich echter niet ontmoedigen: "Ik ben toegewijd aan het schrijven van kwaliteitsvolle en authentieke jeugdromans, en dat vergt nu eenmaal tijd. Hierop beknibbelen is een stap die ik niet bereid ben te zetten. Gelukkig kan ik op veel begrip van mijn omgeving rekenen. Mijn man en ik hebben beslist om hier als gezin de nodige opofferingen voor te maken."

  Voor meer informatie, kan u Veronique bereiken op (+32) 474/17 99 18 of per mail naar veronique.marien@telenet.be.

  Kevin Hoekman

  06-11-2014 om 22:20 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Veronique Marien, De Toversleutel, De Maansteen
  19-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vrouw die blijft, Ann Thijssen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Na een miskraam wordt Else met haar eentonige leven geconfronteerd. In deze verwarrende periode aanvaardt ze het aanbod om als gouvernante te gaan werken bij een adellijke familie op een landgoed in de buurt van Barjac in Frankrijk. Ze besluit vrij impulsief om haar vriend, familie en veilige omgeving achter te laten. Al snel blijkt dat het beklemmende verleden waaraan ze wil ontsnappen mee de grens overgestoken is, nog meer dan zij vermoeden kan. Er komt een mysterieuze band tussen haar verleden en dat van de adellijke familie aan het licht. Gaandeweg komt Else tot inzichten over haar verleden en wat haar te doen staat met de levens van de mensen die haar omringen. In een adembenemend beeldende en poëtische stijl verbindt Thijssen haar personages zoals sterrenbeelden aan de hemel worden geformeerd. De lezer komt telkens voor verrassingen te staan. Ze bewijst dat de levens van mensen van betekenis kunnen zijn, zelfs na hun dood.  De Bilzense Ann Thijssen (1968) volgde een opleiding in het onderwijs maar werkt al jaren met maatschappelijk kwetsbare mensen.

  De vrouw die blijft is haar debuutroman. Dankzij het posten van korte fragmenten op Twitter werd zij opgemerkt door Uitgeverij Prometheus. Het boek wordt door Knack aangekondigd als "het belangrijkste Vlaams debuut van 2014.”

  Bij boekhandel De Standaard in Hasselt komt zij op zaterdag 1 maart om 15.00 uur vertellen hoe haar roman tot stand is gekomen en houdt ze een signeersessie.        

  Adres: Maastrichterstraat 19. Vrije toegang. Wel inschrijven via ks.hasselt@standaardboekhandel.be of bellen naar 011-22.75.59

  Bijlagen:
  Fragment.doc (37.5 KB)   
  http://www.limburg-actueel.be/index.php?job=lve&id=7542#.UwS5ZIU7FNo   
  http://www.youtube.com/watch?v=GkvjvWVyxRI   

  19-02-2014 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Ann Thijssen, De vrouw die blijft
  08-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag in HBvL

  08-02-2014 om 11:32 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Annemie Struyf, Via Annemie, Blijf van mijn lijfje
  07-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overgave, Elle van Bohemen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Erotische verhalen voor vrouwen
  Met Valentijn in het vooruitzicht is dit misschien een leuk cadeau om aan jezelf te geven of te krijgen.
  Het betreft een crowd writing project van vijftien bekende (o.a.Rita Spijker en Maria Genova)  en minder bekende vrouwen. 
  De Heerlense Verena Germeraad heeft eraan meegewerkt. Vanmiddag om 12.50 uur was ze op Radio L1 te horen om het boek te promoten.
  Op 26 maart houdt ze een voorleessessie in de bibliotheek van de Heerlerbaan in Heerlen.

  Win dit boek
  "Wil je kans maken op een bundel vol zinderende erotiek?" vraagt ze. "Deze maand kun je een exemplaar van Overgave winnen. Ik geef er in totaal drie weg. Wat moet je daarvoor doen? Doe jij het, net als ik, ook het liefst in bed of heb jij een andere favoriete leesplek? Laat me dit zo snel mogelijk weten. Mail jouw antwoord uiterlijk vóór 28 februari 2014 naar verenagermeraad@gmail.com
  De twee leukste, origineelste inzendingen worden beloond met een vleugje erotiek. Je krijgt ten laatste 2 maart persoonlijk bericht.

  Overgave
  De verhalen in Overgave zijn divers. Ze zijn erotisch, grappig, ontroerend, spannend en soms schaamteloos. Erotische fantasieën van vrouwen, geschreven door vrouwen voor vrouwen. De verhalen zijn met hart en ziel geschreven, wetende dat de opbrengst ten goede komt aan de stichting Viva la Donna. Die wil de levenskwaliteit van vrouwen met kanker verbeteren. Het boek kost slechts 10 euro.

  Elle van Bohemen

  Elle = ze/zij
  Bohemen = vrijgevochten personen met een niet-traditionele levensstijl
  Elle is een pseudoniem waarachter maar liefst vijftien vrouwen schuilgaan.

  Bijlagen:
  Radio L1 Verena Germeraad.WAV (5.5 MB)   
  http://https://www.facebook.com/photo.php?v=512001342250774   
  http://www.uitgeverijpassage.nl   
  http://www.verenagermeraad.nl   
  http://www.vivaladonna.nl   

  07-02-2014 om 21:17 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Verena Germeraad, Overgave, Elle van Bohemen
  06-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijf van mijn lijfje, Annemie Struyf en Johanna Laurent
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Verhalen over genitale verminking bij meisjes.

  Vrijdag 7 februari van 12.00 tot 13.00 uur vindt de boekpresentatie plaats in Munt 6 te 1000 Brussel.

  Vandaag was het eerste deel en volgende week is het tweede deel van de uitzending 'Via Annemie' over genitale verminking  op Eén om 20.35 uur.

  Johanna Laurent is de dochter van Annemie Struyf. Zij is pas afgestudeerd als historica en journaliste.


  Over het boek

  'Waarom?' vraag ik aan de dochter.

  'It's tradition', zucht ze.

  'Waarom?' vraag ik aan de moeder.

  'It's our culture.'

  'Waarom?' vraag ik aan de vader.

  'Geen enkele man wil een onbesneden vrouw.'

  'Waarom?', vraag ik aan de besnijdster.

  'Het is mijn job, het is mijn plicht.' Tijdens de tv-opnames van haar programma Via Annemie ontdekt Annemie Struyf dat in Kenia nog steeds massaal veel jonge meisjes op gruwelijke wijze worden besneden. Elke dag opnieuw worden er op afgelegen plekken honderden meisjes in vreselijke omstandigheden verminkt.Verontwaardigd om zo veel verborgen onrecht stort Annemie haar hart uit bij haar dochter Johanna. De pas afgestudeerde journaliste is verbolgen, trekt op onderzoek uit in België en ontdekt dat genitale verminking ook bij ons een taboe-onderwerp is. Ze ontmoet meisjes en vrouwen die hun land ontvluchtten om te ontsnappen aan de mutilatie, maar bovendien blijkt dat zelfs in het westen jonge meisjes in het grootste geheim besneden worden... 

  Annemie Struyf

  Annemie Struyf is journaliste, schrijfster, tv-maker en moeder van vijf kinderen. Zij publiceerde ophefmakende reportages in toonaangevende bladen, en sleepte op die manier heel wat journalistieke prijzen in de wacht. Vanaf 2002 publiceert zij verschillende bestsellers: A la limite (2002), Insjallah mevrouw (2004) en Mijn status is positief (2005) en Ladies first & First Ladies beheersen onafgebroken de boekentoptiens. Ook in de tv-wereld leidt haar journalistieke talent tot hooggewaardeerde en veelbesproken reportages. 

  GVA

  24/12/'13- Media & Cultuur- Annemie Struyf begaf zich voor het VRT-programma 'Via Annemie' al meermaals op glad ijs. In de dubbele aflevering ‘Blijf van mijn lijfje’, trok ze naar Kenia voor een reportage over illegale besnijdenissen. Annemie ziet hoe de vrouw die de besnijdenissen uitvoert huizen binnenglipt en haar werk doet. Daar zou ze naar eigen zeggen bijna vermoord zijn.

  “Eerst probeerden we de besnijdenissen zonder verborgen camera te filmen. Ik zag hoe mannen die de boel met machetes in de gaten hielden, opgehitst raakten door onze aanwezigheid. Mijn begeleider fluisterde me toe dat ze zeiden dat ze mij gingen doden. Ik voelde geen angst en bleef gelukkig kalm. Ik denk dat ik uiteindelijk voor hen niet zo belangrijk was omdat ik een vrouw ben. Dat gegeven redde mijn leven al meerdere malen in dat soort landen. (lacht)

  Zij-kant

  Tijdens de opnames van haar programma ‘Via Annemie’ ontdekt Annemie Struyf dat in Kenia nog steeds massaal veel jonge meisjes op gruwelijke wijze worden besneden. Hun schaamlippen en clitoris worden geheel en gedeeltelijk weggesneden. Hun vagina wordt nagenoeg volledig dichtgenaaid. Zij moeten de ingreep onder vreselijke omstandigheden ondergaan.

  Annemie stortte haar hart uit bij haar dochter Johanna. De jonge journaliste trekt verbolgen op onderzoek uit in België en ontdekt dat genitale verminking ook bij ons voorkomt. Het boek ‘Blijf van mijn lijfje’ verzamelt de verhalen van meisjes en vrouwen die hun land ontvluchtten om te ontsnappen aan de verminking, van jonge meisjes die zelfs in het westen in het grootste geheim besneden worden…

  Annemie Struyf schuwt controversiële onderwerpen niet. Eerder publiceerde ze boeken over het leven van Afghaanse vrouwen, over seropositieve mensen en over de islam. zij-kant is blij dat ze nu genitale verminking op een toegankelijke manier onder de aandacht brengt. De praktijk lijkt weinig met religie te maken te hebben, maar alles met machtsverhoudingen en scheefgetrokken schoonheidsidealen. In onze vorming BIMBO tonen we ook de gevaren en maatschappelijke context van verschillende vormen van ‘body modification’.

  Mijn visie

  Dit gaat over geweld tegen vrouwen in de ergste vorm. Meisjes vanaf 6 jaar moeten deze gruwel ondergaan. Omdat ze later geen genot mogen kennen...


  Bijlagen:
  http://www.zij-kant.be   
  www.muntpunt.be   

  06-02-2014 om 23:16 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Vrouwenbesnijdenis, genitale verminking
  28-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In een sluier gevangen, Betty Mahmoody
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Samenvatting

  Als Betty na een lange vlucht aankomt op het vliegveld van Teheran realiseert ze zich dat deze reis een grote vergissing is. Ze kijkt naar zichzelf in de spiegel en ziet een vrouw die op de rand van instorten balanceert. Hoe kon het gebeuren dat ze, negenendertig jaar oud, totaal geen greep meer op haar leven had?

  De Amerikaanse Betty trouwt met de Iraanse Moody, ze krijgen een dochtertje, Mahtob, en zijn gelukkig. Totdat ze Moody's familie in Teheran bezoeken. Dan ontpopt Moody zich tot een gewelddadige man en moet ze zich aan zijn grillen en strenge regels onderwerpen. Een vakantie verandert in een hel. Anderhalf jaar lang zit ze met de kleine Mahtob gevangen in een onbekend land, totdat ze eindelijk iemand bereid vindt om hen het land uit te smokkelen. Het begin van een levensgevaarlijke tocht door de bergen.


  Mijn recensie

  Zomer 1994- Ik krijg het boek te leen van mijn nicht Mieke die twee jaar ouder is dan mij. Ze vindt dat ik het ook moet lezen. Met ons gezin ga ik op vakantie en neem het mee. Vanaf de eerste pagina's grijpt het me bij de keel. Het leest als een thriller maar het is bittere realiteit. Een vrije westerse vrouw komt terecht in een vijandige omgeving waar ze continu bewaakt wordt door de familieleden van haar man. Geestelijke en lichamelijke mishandeling zijn aan de orde van de dag. Ik heb zo te doen met Betty dat ik het boek halverwege sluit en niet meer verder kan lezen. Ik beslis dat ik de rest bewaar voor thuis zodat ik nog van mijn vakantie kan genieten.

  Het is twintig jaar geleden dat ik dit boek heb gelezen maar haar verhaal blijft levendig in mijn herinnering. Het heeft een onuitwisbare indruk op mij nagelaten.  Bloedstollend wat deze vrouw heeft moeten doorstaan!  Zal ze ooit uit deze nachtmerrie ontwaken? Betty's gevoelens slaan om van verbijstering naar paniek en woede tot alleen nog haat overblijft. Ze wil kost wat kost aan deze gruwel ontsnappen en zet een doelgerichte strategie uit.  Vluchten is de enige weg. Uit liefde voor haar kind verricht ze bovenmenselijke inspanningen en maakt ze talrijke ontberingen mee. Deze vrouw is een heldin. 


  De schaduw van mijn vader

  Nu heeft haar dochter Mahtob het vervolg geschreven in 'De schaduw van mijn vader'. Bij het uitpakken van verhuisdozen vindt Mahtob een oud album met foto's gemaakt door haar vader. Hoe anders zou haar leven verlopen zijn als ze niet met haar moeder had weten te vluchten uit Iran?


  Recensie redactie bol.com

  De moeder van de schrijfster, de Amerikaanse Betty Mahmoody, schreef de internationale, verfilmde bestseller 'Not without my daughter' over haar gedwongen verblijf in Iran en de vlucht met haar dochter Mahtob. Dit is het verhaal van Mahtob (1979) zelf. Mahtob en haar ouders gaan in augustus 1984 voor twee weken op vakantie naar Iran, het land waar haar vader Moody vandaan komt. Maar Moody besluit om niet meer terug te keren naar Amerika en hij houdt Mahtob en Betty in gijzeling. Begin 1986 weten ze te ontsnappen en keren naar Amerika terug. Hier leven ze jarenlang in angst voor vergelding van Moody. Betty en Moody zijn niet gescheiden en hij zou Mahtob mee kunnen nemen naar Iran. Als het boek van haar moeder een internationale bestseller wordt, reizen Mahtob en Betty de hele wereld af. Mahtob, die met een grote tegenslag te maken krijgt als bij haar de auto-immuunziekte lupus wordt geconstateerd, is altijd op haar hoede voor haar vader. Moody overlijdt in 2009. Hij heeft dan nog geprobeerd om in contact te komen met Mahtob. Voor haar is hij echter al overleden op de dag waarop hij haar en Betty zei dat ze niet terug mochten gaan naar Amerika. Vlot geschreven persoonlijk relaas waarin Mahtob vertelt hoe ze in staat was haar trauma te overwinnen en nu een normaal leven kan leiden.


  Bijlagen:
  Mahtob Mahmoody.jpg (137.2 KB)   

  28-01-2014 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:In een sluier gevangen, Betty Mahmoody
  27-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leef alsof alles een wonder is
  LEUVEN- 23/10/2013- Getuigenissen van bijzondere mensen
  Dit boek kreeg ik van mijn tante Monique toen we in 'Het Geheim' een afspraak hadden. Zij had het weer gekregen van een oom van de schrijfster. Anne Bovyn (40) is verpleegkundige en freelance journaliste in West-Vlaanderen.
  Ze heeft het boek in eigen beheer uitgegeven omdat ze niet wilde dat er iets aan de teksten en foto's zou veranderd worden.
  Twaalf totaal verschillende mensen vertellen hun verhaal in dit boek. Het meest inspirerende vond ik dat van journaliste JennieVanlerberghe (67) die erg begaan is met het lot van vrouwen over de hele wereld. Als kind al had ze een groot gevoel voor rechtvaardigheid en ze vond het niet juist dat haar broers nooit een hand hoefden uit te steken in het huishouden. "Vrouwen zijn geen meid, geen serveuses", zegt ze. "Als je een beroep hebt geleerd kun je zelf geld binnen brengen en dat dwingt respect af. Het draagt bij tot zelfrespect en een gevoel van eigenwaarde. Dat is wat vrouwen over de hele wereld nodig hebben: RESPECT.
  Haar werk bracht haar naar Kroatië, Bosnië en Afghanistan waar ze met de ellendige situatie van vrouwen werd geconfronteerd.
  'Mothers for Peace' is de organisatie van Jennie die zeker nog tot 2014 actief blijft in Afghanistan. "Dat vrouwen daar niemand zijn, zit er duizend jaar ingebakken. Een opstandig vrouwtje uit Ieper zal dat niet veranderen", besluit ze.

  Het boek is te bestellen bij :
  anne.bovyn1@telenet.be
  0032-474-77 17 91
  Bijlagen:
  http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/algemeen/anne-bovyn-uit-lo-bundelt-bijzondere-getuigenissen-in-leef-alsof-alles-een-wonder-is/article-4000403769942.htm   
  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20130927_00763043   

  27-01-2014 om 22:46 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Getuigenissen , Anne Bovyn, Mothers for Peace
  07-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitverkochte zaal op eerste Schrijf!evenement van Boekschrijven.nl

  UTRECHT-04/01/2014- Het eerste schrijverssymposium Schrijf!2014 van Boekschrijven.nl is een groot succes. Place to be: een sfeervolle oude kerk met de naam 'Zaalverhuur7' in de Boothstraat. 185 deelnemers worden verwelkomd met een gratis kop koffie of thee. Daarna zoekt iedereen een zitplaats uit in de Grote Zaal die volstaat met rijen stoelen voor het podium. Ik neem plaats op de tweede rij uiterst links, naast een jonge mannelijke collega.

  Koen van Huijgevoort is oprichter van Boekschrijven.nl en uitgever van Cursusschrijven.nl. Als organisator mag hij de spits af bijten met de keynote: Willen schrijven.Waar gaat het bij het schrijven om? Schrijven als passie of om te willen publiceren? Daar moet het publiek over nadenken.

  Schrijver en schrijfcoach David Mulder geeft het seminar: Eerste pagina van jouw boek. Hij legt uit hoe het schrijfproces verloopt en demonstreert hoe ontdekkend schrijven werkt. David wil enkele onderwerpen horen en kiest dan voor het café waar een verlegen man zit. Samen bouwen we aan de eerste regels en alinea's. De locatie, het personage, het thema en de situatie begint te leven. De deelnemers hebben er schik in.

  De rondbuikige Nanda Huneman- in blijde verwachting- wil ons laten ontdekken wát we willen schrijven. We moeten onze schrijfwens serieus nemen en tot actie overgaan. Daarvoor is lef en ondernemingszin nodig. We maken een verlanglijstje- nee niet voor Kerst – en visualiseren wat we over precies een jaar willen gerealiseerd hebben. Daarvoor schrijven we een verhaal met een terugblik op het jaar 2014. Wat voor schrijver willen we zijn? Bedenk een metafoor. Het realistische brein is altijd in conflict met het droombrein. Dat moeten we dus uitschakelen. We maken een plan van aanpak met haalbare doelen.

  Schrijfwedstrijd

  Tussendoor wordt de winnaar van de schrijfwedstrijd bekend gemaakt. Opdracht was een jeugdverhaal met 500 woorden te schrijven. De gelukkige is Edy van de Midde die zijn verhaal mag komen voorlezen. “Ik moest gewoon even plassen”, klinkt het verontschuldigend. Hij vertelt over een tor die hij in de pisbak bijna had weggeschoten met zijn straal. Hij mocht op veel bijval rekenen en nam de gewonnen schrijfcursus blij in ontvangst.

  Acquirerend redacteur bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Willemijn Tillmans somt de do's en dont's op bij het toesturen van je manuscript. Voeg een synopsis bij. Ook de context is belangrijk zoals je schrijfverleden en of je beroepsmatig schrijft. De beoordeling van het manuscript laat enkele maanden op zich wachten omdat ze heel veel toegezonden krijgt. Ga dan niet tussendoor bellen of mailen.

  Revolutionair is de twee jaar geleden gelanceerde crowdfundingwebsite TenPages.com. De auteur plaatst de eerste tien bladzijden van zijn boek online en laat het door lezers beoordelen. Die kunnen dan aandelen van vijf euro per stuk kopen. De auteur krijgt vier maanden de tijd om 2000 aandelen te verkopen. Het is wel van belang om daarna de juiste uitgever te zoeken. Alle aandeelhouders krijgen in het boek een eervolle vermelding.

  Inez Risseeuw helpt ons over de schrijfdrempel heen. We moeten non-stop tien minuten schrijven en telkens als we afgeleid worden door een negatieve gedachte die meteen noteren. De foute personages of bedenkingen worden verder uitgewerkt.

  Debutanten

  Dan is het tijd voor de drie debutanten van TenPages.com: Ria Schopman, Gerard van De Schootbrugge (Gerard Espunt) en Brenda Beukering. De Hagenese Ria Schopman kende ik al van Facebook en Schrijverspunt.nl. Leuk om haar nu eens in het echt te ontmoeten. Haar eerste boek 'Alea' komt uit in maart bij uitgeverij De Brouwerij/brainbooks. Het is een psychologische roman over een meisje dat naar een eiland vlucht.

  Gerard Espunt uit Hilversum heeft het spannende jongensboek 'Zwerg' geschreven en uitgegeven bij kinderboekenuitgeverij 'De Vier Windstreken'. Archeologie en bijzondere vondsten die hij vroeger met zijn zoon deed, vormden de aanzet tot het verhaal.

  Voor Brenda Beukering heb ik buitengewone interesse omdat zij een autobiografisch relaas heeft geschreven. In 2007 wordt zij plotsklaps weduwe en blijft achter met twee kleine kinderen. “Twee jaar na het overlijden van mijn man heb ik mijn dagboek hierover in verhaalvorm gegoten”, zegt ze. 'De binnenkant van verdriet' zag een half jaar geleden het levenslicht bij Uitgeverij van Brug.

  Party

  Tijd om op het nieuwe jaar te klinken en te netwerken. Ik heb nader kennis gemaakt met mijn buurman Reda Aitihda uit Breda die ook freelance journalist blijkt te zijn.

  Mijn buurvrouw Rianne Uijtdewillegen uit Roosendaal kende ik al van Facebook. Zij wil eveneens haar familiekroniek schrijven. Bij de schrijfwedstrijd behaalde ze een vierde plaats met 'Sneeuw en chocolademelk'.

  De vrouw die voor mij zit heet Ishwari en is de pleegdochter van journalist en schrijver Van Teylingen. Zij wil autobiografische elementen verwerken in een roman.

  Ria Schopman stelt me voor aan Krista van der Hulst die haar chicklit 'Dwaze dates en echte liefde' in februari gepubliceerd ziet bij Uitgeverij Zilverspoor. De Utrechtse behaalde de vijfde plaats bij de schrijfwedstrijd met 'De vlucht'.

  Brenda Beukerink, wiens boek ik al heb aangeschaft, signeert het voor mij en ik beloof het eerst te lezen alvorens ik contact opneem voor een interview. Haar thuisbasis ligt in Amstelveen.

  De boekenmarkt wordt druk bezocht. Ook ik kan me weer niet inhouden en verlaat met de Schrijfbijbel in de hand de kerk, terug richting zuiden.


  Fotoreportage: op mijn Facebookpagina:  https://www.facebook.com/riacoeckelberghs

  Links: ikzelf     Rechts: Ria Schopman
  Vlnr: presentatrice Geerteke van Lierop, Ria Schopman, Gerard van De Schootbrugge( Gerard Espunt) en Brenda Beukering.

  Bijlagen:
  http://www.boekschrijven.nl   
  http://www.tenpages.com   
  https://www.facebook.com/riacoeckelberghs   

  07-01-2014 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Utrecht, Schrijf, schrijverssymposium, Tenpages, Zaalverhuur7,Boekschrijven.nl, Cursusschrijven.nl
  08-12-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miriam Perrone schrijft eerste roman 'Ik zal leven'
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  HOUTHALEN- 15/11/2013- Miriam Perrone (33) werd in 2004 op een ochtend wakker met een verhaal in haar hoofd. Ze ging aan haar computer zitten schrijven en hield pas na 11 uur op. Het leek op een filmscript dat zich afspeelde tijdens de Tweede wereldoorlog. Ze is er voor naar Dachau gereisd om de historische feiten te verifiëren. Als beginnend auteur vond ze het beter om er een roman van te maken en heeft ze het herschreven.

  “Het verhaal gaat over een echtpaar dat aan de Bodensee woont, een meer op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland”, vertelt Miriam. “Tijdens een boottochtje met hun dochtertje Céleste (3) op het meer steekt er een hevige storm op. De boot kapseist en Linde, de vrouw van Patrick slaat over boord. De zoektocht van enkele dagen levert niets op. De politie denkt dat zijn vrouw verdronken is. Ze wordt dan ook dood verklaard. Wat hij niet weet is dat Linde in Duitsland aanspoelt en op het strand door een visser wordt gevonden. Ze heeft een flinke hoofdwond en is haar geheugen kwijt. Na een jaar begint Linde er een nieuw leven als Sarah Neue. Negen jaar later in 1945 ontmoet ze haar man weer maar ze herkent hem niet. Patrick, die dan kampcommandant is, laat haar arresteren omdat haar papieren niet in orde zijn en omdat ze een joodse naam heeft. Dit is de enige manier om haar bij zich te hebben.”

  Achtergrond

  “Ik heb heel wat opzoekwerk gedaan, geschiedenisboeken gelezen en documentaires bekeken.

  De historische feiten zijn correct maar de personages zijn verzonnen. Met een fotograaf en enkele modellen ben ik naar Dachau gereisd om alles op foto vast te leggen voor mijn boek.
  “
  Miriam is Belgische met Italiaanse roots, zoals zovelen hier in de mijnstreek. Van opleiding is
  ze docente Nederlands en geschiedenis en geeft les aan een middelbare school.

  “Ik werk voor een uitzendbureau. Daarnaast ben ik bezig met een eigen bedrijf op te starten. Het heet Assodem en verleent administratieve diensten op maat. Ik geef ook lezingen bij bedrijven over autisme. Elk bedrijf heeft wel zo iemand in dienst. Zelf heb ik een autismespectrumstoornis. Ik wijs hun erop hoe je het beste met autisme kunt omgaan. Het levert voor werkgever en werknemer een win-winsituatie op.

  Als kind schreef ik al graag sprookjes en verhaaltjes. Nu ligt er een manuscript in de la waar ik niet aan verder ben gegaan vanwege mijn drukke werkzaamheden. Onlangs heb ik nog een tweede bachelordiploma gehaald in avondonderwijs.

  Het weekend besteed ik het liefst aan mijn twee dochters (6 en 4) en mijn man."

  Het boek is in eigen beheer uitgegeven en kost 15 euro.

  Te bestellen bij de auteur via de website: www.ikzalleven.be


  Bijlagen:
  http://www.assodem.weebly.com   
  http://www.ikzalleven.be   

  08-12-2013 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Miriam Perrone, Ik zal leven
  26-11-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Limburgse schrijvers lezen voor uit eigen werk in provinciale bibliotheek

  HASSELT- 23/11/2013-Een dertigtal mensen, had zich ingeschreven voor 'Luistervinken'. Drie Limburgse schrijvers, Ivo Konings, Joris Iven en Rita Jouck verzorgden de lezing. Onder leiding van moderator Dirk Duwijn volgde eerst een kennismakingsronde voor het publiek, daarna een voorleessessie en tenslotte een debat over het wel of niet zelf uitgeven.

  Rita Youck uit Kuringen: “ In het dagelijks leven ben ik vertegenwoordigster in de informatica en zit dus veel op de baan. Daarnaast geef ik computerles en dat is nu mijn hoofdbezigheid. Om mijn korte verhalen en poëzie te schrijven kruip ik zelf enkele dagen per week achter de computer. Ik heb al dichtbundels en kinderboeken uitgegeven.

  Nu lees ik iets voor uit mijn verhalenbundel 'High in midlife'. Het gaat over hoe je soms op een verkeerd moment op de verkeerde plaats kunt zijn. De verhalen hebben allemaal een prik uit de werkelijkheid en zijn verweven met fictie. Ze zijn ontstaan uit de vele ontmoetingen die mijn job met zich meebrengt.”

  Ivo Konings is een creatieve duizendpoot en een spraakwaterval. Oprichter van 'Luistervinken' in de jaren 80. Hij is beeldhouwer, schilder, columnist, zanger, dichter, toneelauteur, choreograaf en romancier. Van origine leraar Nederlands, daarna politicus en provincieraadslid. Hij was drie jaar journalist voor de krant De Morgen en drie jaar columnist voor de Nederlandse radio-omroep, choreograaf voor het festival van Vlaanderen en.acteur met een hoofdrol in 'De Vermiste 'in de serie 'Met voorbedachte rade' en regisseur van eigen toneelstukken.

  Door een 'dom' ongeval in 1992, waardoor hij in een rolstoel terecht kwam, moest hij het beeldhouwen vaarwel zeggen. Omdat zijn rechter handfunctie nu beperkt is, schildert en tekent hij voornamelijk op de computer.

  “In 1991 heb ik de debuutprijs voor literatuur gewonnen. Van te voren had ik al enkele theaterstukken geschreven. Twee romans stonden op stapel maar na mijn ongeval was ik niet in de stemming om te schrijven. Ik heb wel nog drie jaar les gegeven. Tijdens de studie van de scholieren heb ik poëzie geschreven over tetraplegie om zo mijn handicap te verwerken. Ik ben nu ondervoorzitter van het Toegankelijkheidsbureau. Een gedichtenbundel heb ik gratis ter beschikking gesteld via mijn website aan mensen met een beperking.

  Waar ik mijn inspiratie vandaan haal ? Vrouwen ! Zij zijn de fijnste wezens (lacht). Mijn vrouw was eens ondergoed aan het passen in een lingeriezaak in Luik. Ik zat voor de winkel te kijken naar passerende vrouwen. Ik dacht toen wat die mooie schepsels zouden doen in het dagelijks leven?

  Ik vatte het idee op om gedichten over hen te schrijven. Maar hoe pakte ik dat aan? Met hulp van mijn vrouw heb ik in een jaar tijd toch dertig vrouwen kunnen interviewen. Drie hebben er afgehaakt omdat het te confronterend was. Eén vrouw kwam tot de bevinding dat ze door haar vader was misbruikt. Zo'n twintig tot dertig procent van die vrouwen had te lijden  onder geweld in de vorm van incest en verkrachting. Dat was een slag in mijn gezicht.

  Mijn vader was gevangenisdirecteur.  Zelf  heb ik ook eens een week in de cel gezeten om te ondervinden wat dat betekende. Met menig gedetineerde heb ik gesproken. Eigenlijk zijn tachtig procent van die mensen sukkelaars die niet slechter of beter zijn dan wij.

  Ik ga enkele stukjes voorlezen uit mijn boek 'De Val'. Het bevat autobiografische elementen die aangepast of aangedikt worden maar verder fictie is. Het eerste stuk gaat over hoe ik als zestienjarige in de Jail House Nightclub terecht kwam.

  Bij het tweede deel word ik wakker in het ziekenhuis na mijn ongeval. Twee dagen zijn uit mijn geheugen gewist.


  Het derde stuk beschrijft hoe ik de tijd om krijg als ik een week in de cel zit.”


  Joris Iven is ziekenhuisdirecteur en dichter. “Ik heb Economie dicht bij huis gestudeerd. Daarna ben ik Sociale en Politieke Wetenschappen gaan studeren in Antwerpen. Daar is de interesse voor literatuur en poëzie ontstaan. Ik wou nog Germaanse Talen gaan studeren maar daar vond ik me inmiddels te oud voor.

  In 1987 debuteerde ik en kreeg de Mathias Kempprijs uitgereikt in Maastricht.

  Voor Het Belang van Limburg schreef ik poëzierecensies. Samen met Marcel Graus heb ik een boek geschreven over Latijns-Amerikaanse literatuur.

  Mijn eigen werk heb ik met hulp van een studente vertaald in het Marokkaans en het Turks omdat we hier toch met grote allochtone gemeenschappen zitten.

  Vanaf de jaren 90 schrijf ik ook Ierse gedichten.

  In 1998 overleed de moeder van een Ierse vriendin op 56-jarige leeftijd aan darmkanker. Ik kon niet bij de begrafenis zijn vanwege mijn werk en ben het weekend daarop naar Ierland gevlogen. Zij woonde in het kleine dorpje Mc Nulty waar 40 tot 50 huizen stonden waarvan de helft onbewoond was. Mijn eerste gedicht beschrijft hoe ik aan haar graf sta.

  In het volgende gedicht verwerk ik twee ervaringen.

  Mijn vader is in 2000 overleden.Tijdens de oorlog moest hij in Kassel dwangarbeid verrichten. Hij heeft veel te lijden gehad van de Amerikaanse en Engelse bombardementen.

  Een Joodse man die ik heb ontmoet op Poetry International vertelde hoe hij de oorlog heeft overleefd door ondergronds in rioleringsbuizen te vertoeven.”

  Kun je van het schrijversschap leven ?

  Op die vraag werd unaniem ontkennend geantwoord. Er worden meer boeken verkocht maar er zijn andere problemen. Er heerst een prijzenslag. De boekhandels moeten het onderspit delven tegen internetbedrijven en supermarkten.

  ” De media maken de schrijvers,”zegt Ivo.“Je moet al op een speciale manier in het nieuws komen om de aandacht op je te vestigen. Dat heb ik gedaan met de onderwatertentoonstelling. Die beelden zijn de hele wereld rond gegaan. “Voor poëzie is altijd weinig interesse”, beaamt Joris. “Daarvoor is internet wel het ideale medium”, weet Rita.

  Boekhandel Markies van Carabas in Hasselt heeft de deuren moeten sluiten en er volgen er steeds meer in Vlaanderen. “Het komt zo ver dat er nog maar één boekhandelketen is en de boeken online kunnen worden besteld,”meent Ivo. “Het is voordeliger om in eigen beheer uit te geven. De auteur houdt een groter percentage over. Je moet dan wel zelf voor de distributie en de promotie zorgen. ”

  Waar zijn jullie nu mee bezig?

  Rita: “Ik werk aan een dichtbundel die al heel lang ligt te rijpen”.


  Ivo: “Ik wil samen met een onbekende een roman schrijven .”

  Joris: “Ik ben een roman aan het herschrijven die ik al jaren heb liggen.”  Bijlagen:
  http://www.blog.seniorennet.be/rita_jouck‎   
  http://www.ivokonings.be/   
  http://www.joris-iven.be/   
  http://www.limburg.be/pbl   

  26-11-2013 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Rita Youck, Ivo Konings, Joris Iven
  09-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een bittere pil
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Morgen is het Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Op dit moment hebben meer dan één op de negen Belgen een psychisch probleem. Een kwart van de mensen krijgt er in zijn leven mee te maken. In West-Europa vindt slechts de helft daarvan zijn weg naar de hulpverlening. Bij de Nederlandse schrijfster Verena Germeraad heeft het tien jaar geduurd vooraleer er een duidelijke diagnose kwam over haar bipolaire stoornis. Met de publicatie van haar boek 'Een bittere pil' wil ze het taboe doorbreken.

  Ik ontmoette Verena Germeraad (pseudoniem voor Andrea Hamers) uit Heerlen op de Schrijfdag in Brussel. Het is de jaarlijkse beurs voor schrijvers die telkens op een andere locatie plaats vindt. Volgend jaar is Gent the place to be.We volgden de workshop 'Verkoop jezelf'. Na de publicatie van haar eerste boek 'Een bittere pil' vorig jaar kon ze wel wat marketingtips gebruiken omdat ze de PR zelf moet verzorgen. Het boek wordt uitgegeven via Printing On Demand (POD). Verena (39) werkt fulltime als management-assistente bij de politie. Daarnaast heeft ze de ambitie om van schrijven haar beroep te maken. Sinds september vorig jaar volgt ze les aan de literaire academie in Antwerpen. “Amsterdam heeft ook een schrijversacademie maar dat ligt te ver weg voor mij”, verduidelijkt ze haar keuze. De komende twee jaar zal ze aan een fictieve roman werken met als centraal thema gezinsproblematiek.

  La dolce vita

  Ze lijkt alles mooi voor elkaar te hebben maar ze sleept een goed bewaard geheim met zich mee. Niemand weet immers dat ze 'aan de pillen' is. Dat wordt pas bekend als ze haar boek publiceert. Tien jaar geleden kreeg ze antidepressiva voorgeschreven. Sinds vorig jaar is bekend dat ze lijdt aan een bipolaire stoornis. Na drie pogingen om te stoppen met de medicatie ziet ze in dat ze niet zonder die verdomde pillen kan. Op een rauwe en humoristische wijze beschrijft ze haar psychische ellende. De depressie heeft ze geërfd van haar grootvader. Het zit dus in de genen. De manische perioden worden gekenmerkt door een onuitputtelijke energie en hilarische toestanden. Met haar getuigenis wil ze het taboe doorbreken door openhartig te vertellen over haar manische depressiviteit.                                                                                                                       Vanwege de medicatie die ze slikt mag ze geen kinderen krijgen en daar heeft ze het moeilijk mee. De naam Verena zou ze hebben gekozen voor haar dochter als ze die had mogen hebben. “ Door de 'geboorte’ van Verena heb ik toch een beetje het idee dat ik een kind heb”, zegt ze. Germeraad is de achternaam van haar man Wim. Verena is bovenal een levensgenieter die gelooft in de kracht van liefde.

  Biografie                                                                                                                                                                                                       Andrea is geboren in 1973 en groeide samen met haar twee jaar oudere broer in Sittard op .“ Mijn jeugdjaren, die ik in een hecht gezin mocht doorbrengen, vormden een stabiele basis voor de problemen die zich in mijn latere leven voordeden. Als kind was ik heel erg druk. In de vroege adolescentie ben ik klachten gaan ontwikkelen. Bij ons thuis werd veel gelezen. Ik hield van sprookjes. Later las mijn broer me voor uit Edgar Allen Poe. Al vrij jong had ik een dagboek en correspondeerde ik met mijn nichtjes en vriendinnen. Ik schreef ook graag opstellen voor school. Als puber stuurde ik wekelijks een lange brief naar een penvriend. Pas op de middelbare school ging ik verhalen en gedichten schrijven. Zes jaar geleden ben ik ècht begonnen met schrijven en sinds vorig jaar weet ik dat ik er meer mee wil.”

  Verena was te gast bij TV Limburg en L1 en in het programma 'Spijkers met Koppen'.

  Het boek is uitgegeven als paperback bij Boekscout.nl Soest, telt 182 pagina's en kost 16,95 euro.

  ISBN:978-94-6176-781-3

  Bijlagen:
  http://http://www.geestelijkgezondvlaanderen.be   
  http://www.eenbitterepil.nl   

  09-10-2013 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Verena Germeraad, een bittere pil, bipolaire stoornis, manisch-depressief
  23-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voedselzandloper en havermoutpap
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen Kris Verburgh vorig jaar met zijn boek in de media kwam veroorzaakte dit een echte hype. Voor mij was de inhoud niks nieuws, wel een bevestiging voor wat ik jaren geleden al had gelezen in diverse boeken over gezondheidsdieëten. Alle auteurs gaven aan dat granen en melkproducten funest zijn voor onze gezondheid. Ook orthomoleculair dieëtiste Cora de Fluiter uit Nederland gaf haar boek Slim op uw juiste gewicht  vier jaar geleden al uit met dezelfde inzichten als Verburgh. Ook zij is de menig toegedaan dat we beter peulvruchten dan granen eten omdat ze veel meer vezels bevatten dan bruin- en volkorenbrood. Al na een paar dagen graanvrij eten verdwijnt het opgeblazen gevoel in de buik en je voelt je een stuk fitter. Na een week kan de broeksriem al een gaatje verder dicht getrokken worden..Melk moet en De witte motor zijn slogans van de industrie om hun afzetmarkt te behouden. Eieren slecht voor het cholesterolgehalte? Larie. Een ei is het meest complete voedingsmiddel. Zelfs chocolade snoepen is geoorloofd, maar dan wel de pure vorm vanaf 72 procent. Als je daar niet van houdt kan je beginnen met de minst bittere en het percentage geleidelijk opbouwen.
  De basis van een gezonde voeding is groenten en geen granen zoals de klassieke dieëtiek ons wil doen geloven. Granen leveren een overdosis aan suikers. 100 gram graan bestaat voor 75 procent uit koolhydraten. Die veroorzaken een continu hongergevoel en vermoeidheid wat tot obesitas leidt. De meeste groenten zitten tussen 1 en 10 gram per ons. Daar mogen we zoveel van eten als we op krijgen.  "Wat kunnen we dan wèl nog eten" is een veel gehoorde reactie van de doorsnee burger. Mensen, kom uit jullie comfortzone en durf het roer om te gooien. De denkbeeldige ijsberg die je moet ontwijken staat symbool voor welvaartsziekten. Nee, ik hoef geen 100 jaar te worden. Met 80 ben ik ook al dik tevreden maar dan wel zonder allerlei klachten en gebreken. Lees het boek van Kris en ga experimenteren met recepten. Op zijn website en Facebookpagina De voedselzandloper vind je tips en reacties. Ook ik zal mijn steentje bijdragen en u regelmatig  een  lekker én gezond recept voorschotelen. Kris zweert bij havermoutpap in plaats van brood maar dat krijg ik niet door mijn keel. Daarom heb ik gezocht naar een alternatief en dat is granola geworden. Het lijkt het meest op cruesli, een knapperige muesli. Ik kan er haast niet vanaf blijven en het is makkelijk mee te nemen als 'EHBO-kit' voor het geval er geen volwaardig voedsel in de buurt te krijgen is.

  Bijlagen:
  http://www.voedselzandloper.com   

  23-06-2013 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:De voedselzandloper, Kris Verburgh, havermoutpap, granola
  23-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Victor is eerste boekbaby, HBvL
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  HOUTHALEN- 23/04/2013-Mieke Conings, de mama van Victor (6 mnd), kreeg op het consultatiebureau de eerste boekbabytas overhandigd. Er zat een liedjesboek met CD, een knisperboekje en een zakje met praatplaten in. Het gemeentelijk schoolopbouwwerk, de bibliotheek en Kind en Preventie willen zo de taalachterstand bij jonge kinderen wegwerken. “Omdat ik zelf in het onderwijs sta merk ik hoe belangrijk taalontwikkeling is”, zegt Mieke. “ Het begint al bij het spreken in je eigen moedertaal”. Samen met haar kindje kan ze deelnemen aan 'praatgroepen' die op verschillende plaatsen in de gemeente georganiseerd worden. Als de peuter 15 maanden is, krijgt ze een bon, waarmee ze in de bibliotheek een nieuwe draagtas kan afhalen. Daarin zit een pakket met aangepaste leesboeken waaruit de ouders kunnen voorlezen. Kinderen gaan op die manier van boeken houden. De praatplaten, de draagtassen en het eerste pakket van de boekbaby's financiert de Provincie Limburg en het Hart voor Limburg. Het tweede pakket neemt het gemeentebestuur voor haar rekening.

  Bijlagen:
  http://www.kindenpreventie.be    

  23-04-2013 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Kind en preventie, boekbaby
  20-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeldhouwster Martha Lambrechts schrijft boek over het gehucht Tenrijt, HBvL
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  HOUTHALEN- 20/04/2013- Beeldhouwster Martha Lambrechts (73) presenteerde haar boek 'Tenrijt in die tijd' tijdens de opendeurdag van heemkundekring De Klonkviool in de oude pastorie. Bezoekers konden er voor het eerst kennismaken met het vernieuwde archief waarbij de digitale ontsluiting een voorname rol speelt. “Ik heb er twee jaar aan gewerkt en heb ondertussen geen beeld meer gemaakt”, vertelt Martha. “ Mijn tocht door de wijk om verhalen van mensen te verzamelen heeft heel veel tijd gekost. Oude schoenendozen met foto's werden op het eind van zo'n gesprek boven gehaald die dan nog moesten worden uitgezocht.” Dank zij de financiële steun van Mijn Erfgoedcel is het een prachtig zwart-wit boek geworden met kleurrijke anekdotes die de oude bewoners zich herinneringen uit die tijd in Tenrijt. Het kunstzinnige oeuvre is voor 15 euro te verkrijgen bij de Heemkundekring. Zo is er weer een stukje plaatselijke geschiedenis toegevoegd en wordt dit bewaard voor het nageslacht. De oudste inwoonster van het gehucht Tenrijt, Roza 's Hertogen (91),werd ook nog even in de bloemetjes gezet door de schrijfster.

  Bijlagen:
  http://www.erfgoedcelmijnerfgoed.be    

  20-04-2013 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Martha Lambrechts, Tenrijt in die tijd, Klonkviool
  11-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zusjes vallen in de prijzen bij Junior Journalistenwedstrijd, HBvL
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  HOUTHALEN- 06/03/2013- In de middenschool Filip Neri kwam het bestuur van het Davidsfonds bijeen om de prijzen uit te reiken aan de winnaars van de schrijfwedstrijd. Het thema was dit jaar 'Junior Journalist gaat culinair'. Als gastspreker kwam Patrick Snijers, een echte chefkok, iets vertellen over zijn loopbaan in de horeca en de TV-koks. Ook het gevaar van alcohol en het belang van gezonde voeding werd belicht.”De tafelcultuur thuis is een beetje kwijt”, zegt Patrick. “ Dat staat toch in het teken van samen zijn en gesprekken voeren. Er wordt tegenwoordig niet meer echt gekookt. De presentatie op het bord is ook belangrijk want je eet eerst met je ogen, dan met je neus en als laatste met je mond.” Voorzitter Raymond Ceyssens vroeg de kinderen om deze wijze raad niet in de wind te slaan en ging over tot de prijsuitreiking. Giel Damen uit het zesde leerjaar en Charlotte Cloostermans uit het tweede jaar secundair verdienden de hoofdprijs . Zij mogen doorstromen naar de landelijke wedstrijd. “Vorig jaar heb ik ook gewonnen en mijn zusje Annouck uit het vijfde leerjaar heeft de aanmoedigingsprijs gekregen”, zegt Charlotte fier.


  Bijlagen:
  http://www.davidsfonds.be/juniorjournalist   

  11-03-2013 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Junior Journalistenwedstrijd, Filip Neri middenschool
  22-11-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  20/11/2009 Heusden-Zolder
  "
   Mix van culturen" trekt volle zaal

   

  Vrijdagavond presenteerde journalist Dirk Reynders zijn boek “Mix van culturen” in cultuurcentrum Muze. Er waren 200 aanwezigen waaronder burgemeester Sonja Claes en schepen van diversiteit Marc Swevers. Tijdens zijn speech benadrukte Dirk dat “goesting”als een rode draad door het boek loopt. Goesting om te koken, dit delen met anderen en openstaan voor diverse culturen. Het favoriete gerecht van de meeste deelnemers was Heusdense minestrone waar het publiek na afloop van kon proeven.

   

  Om de dialoog tussen verschillende culturen te bevorderen bedacht de afdeling welzijn en lokale economie een kookproject. Vormingsplus Limburg voerde Myriam Lachapelle op als culinair begeleidster. Ongeveer een half jaar hebben veertien vrouwen en één man wekelijks samen in de keuken van Muze doorgebracht. Tijdens het koken kwamen verhalen van vroeger naar boven die Dirk gretig optekende. Het boek is verrijkt met prachtige foto’s van het Lenscollectief.

   

  Ons mijnverleden trok mensen uit alle windrichtingen aan. De eerste emigranten konden toen nog niet terecht in speciale buitenlandse voedingswinkels. Ze voegden daarom Vlaamse ingrediënten toe aan hun traditionele gerechten. Dit is meteen de essentie van het boek. Katrien Schaerlaekens van Erfgoedcel Mijn-erfgoed vindt dan ook dat die verhalen bewaard moeten blijven voor het nageslacht:” Het is een blauwdruk van de mijnstreek”.

   

  Het boek kost slechts 10 euro en is te koop bij cultuurcentrum Muze, Dekenstraat 40 in Heusden-Zolder, tel. 011/80.80.89

  22-11-2009 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Muze, Mix van culturen, Dirk Reynders
  13-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambiance in bibliotheek Houthalen-Centrum, artikel 1

   

  13/10/2007 Ambiance in bibliotheek Houthalen-Centrum

   

  Vandaag start de Vlaamse bibliotheekweek die duurt tot en met zondag 21 oktober. Al bij de ingang wordt de bezoeker onthaald met livemuziek. De verwendag staat dan ook in het teken van vernieuwing. Weg met het oubollige imago! Op de eerste verdieping keuvelen de lezers gezellig aan diverse tafeltjes bij een kop koffie met koek. Voor de kinderen is er een letterquiz met prijzentafel waaruit ze iets mogen kiezen.
  De computertafels zijn ook allemaal goed bezet.

   

  Volgens de bibliothecaris, Martin Kellens, heeft de bibliotheek in de loop der jaren een andere functie gekregen: van het uitlenen aan klanten naar het aanbieden van diensten aan bezoekers. Zo kunnen bijvoorbeeld toeristen op zaterdagochtend in de bibliotheek terecht voor informatie over bezienswaardigheden en evenementen. Met zijn 6000-7000 leden op jaarbasis, wat bijna 25% van de bevolking vertegenwoordigt, is de bibliotheek de meest bezochte van alle vrijetijdsgebouwen in Houthalen.

   

  Sinds 1981 is het lidgeld niet meer verhoogd. Alle Limburgse bibliotheken, die aangesloten zijn bij het Provinciaal Bibliotheek Systeem, schakelen hun lidgeld voor volwassenen gelijk aan vijf euro. Voor de bibliotheek van Houthalen betekent dit een verdubbeling. Het extra geld wordt geïnvesteerd in de schoolbibliotheek van Houthalen-Oost. (Bron: www.ho-he.be  31-08-07)

   

  Op vrijdag 19 oktober om 19.30 uur houdt de auteur Marc Hendrickx in de hoofdbibliotheek een lezing over zijn vernieuwde boek Elvis A.Presley, Muziek Mens Mythe  met nog nooit eerder afgedrukte foto’s. Tevens worden er zeldzame geluids-en beeldfragmenten gepresenteerd. De toegang is gratis. Adres: Vredelaan 36, 3530 Houthalen-Helchteren, Tel: 011-60 06 50

     13-10-2007 om 00:00 geschreven door RiCo  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Boeken
  Tags:Artikel, Houthalen, Vlaamse bibliotheekweek, Marc Hendrickx, Elvis Presley


  Categorieën
 • Boeken (19)
 • BSD-kinderen (9)
 • Columns (6)
 • Cultuur (48)
 • Familieberichten (2)
 • G-Sport (31)
 • Gezondheid (23)
 • Huwelijken (13)
 • Levensverhalen (0)
 • Onderwijs (28)
 • Recepten (8)
 • Recreatie (37)
 • Schrijfcursus (26)
 • Spiritualiteit (19)
 • Ufo's/ Orbs (11)
 • Welzijn (22)

 • Inhoud blog
 • Orgaandonoren worden gedood op de operatietafel.
 • Onderzoeksjournalistiek
 • Het sociale leven in Brakel
 • Eet-adviesboek
 • De Manische Mannen doen Té Gek

  Archief per maand
 • 02-2016
 • 12-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 10-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 08-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 02-2008
 • 10-2007

  Zoeken in blog


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  verhalenvaneenzeemansvrouw
  www.bloggen.be/verhale

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!