15°Aktivtocht:
Kaster is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Anzegem. Tot de samenvoeging in 1977 was het een zelfstandige gemeente. Het dorp telt ruim 800 inwoners. Een van de bekendste plaatsen van Kaster is Varentstraat, een kasseistraat die zowel door Kerkhove en door Kaster loopt, ook wel bekend als de hel van Kaster. Deze straat is een restant van een heirbaan die vroeger door Kaster liep. Wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen , de E3 Prijs Vlaanderen en andere voorjaarsklassiekers gebruiken of gebruikten deze straat als schiftingsproef. Recent werd deze straat gerestaureerd omdat het wegdek in te slechte staat was geraakt.
Prachtige wandeling aan de rand van de Vlaamse Ardennen. De kortste afstand gaat naar Gijzelbrechtegem. De andere afstanden gaan via landwegen en paden naar Tiegem, of nog verder, via de Scheldevallei naar het Kluisbos.
De Aktivtocht maakt deel uit van de Leie-Scheldevrienden Trofee. Wij kozen voor de grootste afstand. Wij moesten eerst een lus maken van een kleine 5km en keerden terug naar de startzaal.

 Het opkomen van de zon.

 geniet even mee van enkele sfeerbeelden.





 Terug zicht op de kerk van Kaster.
 Het vervolg van deze tocht ging dan richting Tiegem via enkele mooie paden en het Sint Arnolduspark




 Een mooi domein om te wandelen.
 Het domeinSint Arnolduspark is gelegen op de Tiegemberg te Tiegem en bestaat uit diverse interessante biotopen: een vrij oud bos met typische bosflora, een aantal vijvers met een moeraszone en sterk hellende hooiweide.
 Door de gemeente Anzegem werd een beheersovereenkomst afgesloten met de beheerders van het domein,waarbij de gemeente instaat voor het natuurbeheer in het gebied, door de gemeente werd ook een bosbeheerplan en natuurinrichtingswerken uitgevoerd. Het domein is hierdoor voor het publiek toegankelijk.

 In het domein werden verscheidene natuurinrichtingswerken uitgevoerd. De vijvers werden uitgebaggerd, oeverversteviging en wandelpad heraangelegd, kappingen werden uitgevoerd, een deel van hooiweide werd afgeplagd, een houtwal werd aangelegd.


 Mooi zicht rond Tiegem

 Aangekomen in het OC de Mensinde te Tiegem
 Het parcours van de 32km.
 Na het verlaten van Tiegem gingen we verder richting Ruien via het jaagpad en enkele mooie paden.



 Aangekomen te Ruien. Na hier iets te hebben gedronken en wat gegeten, moesten we hier een mooie lus maken richting Kluisbos van een 7tal km.
 Het Kluisbos is een natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen. Het bosgebied van 300ha ligt op het grondgebied van de gemeente Kluisbergen(deelgemeenten Ruien en Kwaremont). Het natuurgebied ligt pal op de taalgrens en loopt naadloos over in het bos op de zuidflank van de Kluisberg.

 Het Kluisbos ligt op de flank van de getuigenheuvel Kluisberg. Het beukenbos ligt in het erg reliëfrijke landschap van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Colinnes, met steile valleiwanden, glooiende heuvels en diep ingesneden dalen. In het Kluisbos staan "Peetje en Meetje". Dit zijn 2 grote rotsblokken die de voetstukken vormen van een dolmen, een offertafel van Keltische druïden. Een andere bezienswaardigheid is de Toren. Hier zouden bosgeuzen vroeger het volk toegesproken hebben om ze tot het protestantisme te bekeren. De katholieken maakten fel jacht op deze bosgeuzen, vandaar dat ze zich op moeilijke toegankelijke plekken, zoals in het Kluisbos, schuil hielden.





 Na het verlaten van het bos stapten we verder terug richting Ruien.
 Hier op weg naar de rust in Ruien.Nadien gingen we verder via de Scheldeboorden richting Berchem


 Sluizen van Kerkhove, over de brug van Kerkhove moest men eerst nog een controle passeren in Berchem en nadien terug over de brug van Kerkhove richting Kaster.



Een hele mooie tocht. Er waren meer dan 2000 wandelaars.
|