4° Jacob Cats tocht
Vandaag ging ik reed ik met een clubgenoot richting Zeeland waar wij gingen deelnemen aan hun Jacob Cats tocht. Deze wandeling ging door in Groede, een 6tal km van Breskens. Het beloofde een mooie dag te zijn en we waren er vroeg bij.
Groede is een knus, pittoresk en artistiek dorp. De huizen, in de straatjes rond de voormalige Lutherse kerk, hebben schilderachtige geveltjes en zijn gebouwd in Vlaamse stijl. In de Slijkstraat maak je zelfs kennis met het ambachtelijk leven van het oude Groede. Groede ligt vlak aan zee en dat merk je , de gezonde zeelucht is nooit ver weg!. De inschrijving had plaats in Groede Podium, een soort bunkerdorp.
 Het parcours


 Zonsopgang
 Domein naam.


 De eerste km slingerde door de kreken op weg naar de dijk.

 hele mooie zichten


 Hier moesten we de trappen op
 Zicht op het water.
 Jammer dat we niet op het strand wandelden.


 Een van de vele strandpaviljoenen.


 Hier waren we aangekomen in de gemeente Nieuwvliet-Bad. Nieuwvliet is een dorp dat behoort bij Sluis, en heeft een 459 inwoners. Het dorp bestaat uit 2 delen, Nieuwvliet-Dorp en Nieuwvliet-Bad. Nieuwvliet-Dorp ligt een 2 tal km van de kust vandaan. Rond 1600 ontstond hier de eerste bebouwing. Naast de Ned. Hervormde kerk is van de oorspronkelijke bebouwing niet veel meer over. De meeste inwoners wonen in dit deel. Er is wat middenstand en een kleine dorpsschool. Nieuwvliet- Bad ligt direct aan de kust. Hier zijn veel campings en recreatieparken te vinden. Het brede zandstrand is de belangrijkste reden van de sterke toeristische activiteiten in dit deel van het dorp.


 Hier zijn we aangekomen op onze rustpost de roadrunner.
 Nadien ging het terug naar Groede via mooie landelijke en stille wegen.



 Mooie wegwijzer


 Fier wapperde de vlag van Zeeland.

 Terug Groede in het vizier.



 Hier zijn we aangekomen in het Slijkstraatje. In de pittoreske Slijkstraat van het Vlaemsche Erfgoed maak je kennis met het ambachtelijk leven van het oude Groede uit de 13°eeuw. Het straatdecor bestaat uit museumwinkels en historische werkplaatsen.
 Leuk om er even door te wandelen.

 Terug aangekomen in Groede aan het Groede Podium.
 In 1942 bouwden de Duitsers op deze plek een artillerieopstelling. Groede ligt vlak aan de kust en behoorde tot Hitler's Atlantikwall, die liep vanaf Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens. langs die gehele kust werden stellingen en bunkers gebouwd. Waar nu Groede podiuml is, werd een Bunkerdorp aangelegd met straatjes en grasperken. Hier woonden de mensen die werkten aan de Atlantikwall. Het bestond uit elf bunkers, waarvan er negen dienst deden als schuilbunker. De bunkers werden aan de buitenzijde door een dak en opgeschilderde ramen gecamoufleerd als huis. In oktober 1944 kwamen de Canadezen het dorp binnen. Ze meenden, dat ze een gehuchtje binnengedrongen waren. Tot hun verbazing betrof het echter gecamoufleerde bunkers.
 Men kan deze bunker bezoeken. Drie jaar na de oorlog werd op deze plaats een prachtig hertenkamp aangelegd. Koningin Wilhelmina schonk de eerste herten. Na, nu al die tijd, is het voormalig Duitse Artillerie Stützpunkt omgebouwd tot Groede Podium. Jaren lagen de bunkers begraven onder een dikke laag aarde of verscholen in het struikgewas. Groede Podium heeft de vroegere sfeer behouden, aangevuld met veel nieuwigheden zoals het transparante restaurant met veel informatie over streek en verleden. de bunkers verwijzen nog steeds als stille getuigen naar het verleden en hebben nu een geheel nieuwe functie gekregen. Het park zelf is ingedeeld in kamers met ieder een eigen thema en aangekleed met natuurlijk vormgegeven speel- en landschapmeubilair. Vooral de nieuwe speeltoestellen, de toegepaste materialen en de kleuren maken dat alles in evenwicht is. het is een bijzonder plan, waarin recreatie, cultuur en natuur op een speciale manier verweven worden.
 Onze startzaal en tevens ook een rustpost. Na iets te hebben gedronken begonnen we aan het tweede deel van deze mooie wandeling.

We passeerden wederom enkele mooie kreken.


 We stapten verder rondom Groede via rustige wegen afgewisseld met mooie zichten


 Hier zijn we dan aangekomen aan onze volgende rustpost, het Platte putje, dit ligt op de grens met het gehuchtje Boerenhol. Hier maakten wij een lus richting maritiem Breskens.
 Platte putje is een minicamping.

Na de 2°maal op deze rustpost was het nog een 2tal tot aan de startzaal, ook terug via mooie weggetjes met mooie zichten.








We kwamen hier nog enkele bekenden tegen, de Viking en Julica. Het was een hele mooie wandeling, zeker een aanrader.
|