Komiezentocht:
Deze keer reed ik naar St Gilles Waas, waar de wandelclub de Gasthofstappers hun komiezentocht organiseerden. De wandeling liet de deelnemers kennis maken met de grensstreek en de smokkelpaadjes van weleer. Het was een unieke tocht, we kregen heel veel natuur met veel bos en prachtige vergezichten. We overschreden regelmatig de Nederlandse grens.
St Gilles Waas bestaat naast St Gilles zelf nog uit de deelgemeenten De Klinge, Meerdonk en Sint pauwels. De Klinge ligt in het uiterste Noorden tegen de grens met Nederland en sluit aan op het Nederlandse dorp Clinge. Ook de wijk 't Hol van de vroegere gemeente kemzeke hoort tot de fusiegemeente. In St Gilles Waas liggen nog enkele afzonderlijke gehuchten, zoals 't Kalf en Hoogeinde.
 de startzaal

 hier wandelden we op de hogere gelegen dijken.
 Onze eerste halte was in het Spaans Kwartier. Dit is een gehucht in de gemeente St Gilles Waas en ligt nabij Fort Bedmar en de Belgische-Nederlandse grens.

 Fort Bedmar is een fort dat deel uitmaakt van de Bedmarlinie, onderdeel van de Staats Spaanse Linies. het is gelegen op enkele km ten noordoosten van de Klinge, nabij buurtschap Spaans kwartier.


 Hier stapten we door de Clingepolder. De Clingepolder werd ingedijkt in 1616 als Nieuw bedijkten polder van Rietvelt, alias de Clinge. Dit geschiedde nadat de polder , toen de Clinge genaams, in 1596 was geïnundeerd. De polder werd in het westen begrensd door de Gentseva art. In 1672 werd de polder, ter verdediging tegen de Fransen, opnieuw voor korte tijd onder water gezet, en in 1674 geschiedde zulks opnieuw, ditmaal vanwege ee dijkdoorbraak. Bij de droogmaking in 1683 werd de polder nog in westwaartse richting uitgebreid met 135ha.
 Een heel mooi stuk natuur om er in te wandelen.



 Hele mooie zichten.
 Geniet mee van de sfeerbeelden.






 grenspaal


 Hier zijn we op weg naar het Stropersbos.


 Dit stukje natuur was verboden voor mensen die wa,ndelden met hun hond, er was een alternatieve route uitgestippeld.





Het was een hele mooie en rustige wandeling in en rond St Gilles Waas. Jammer van de geringe opkomst.
|