Voorwandeling Feeëriek 2013:
Vandaag heb ik de voorwandeling gedaan betreft Kortrijk Feeëriek. Start vanuit het Atheneum op de Pottelberg te Kortrijk, gaan de beide afstanden samen tot aan de 1° lichten. De 7km slaat linksaf en stapt via de Beverlaaihof zo richting station en begeeft zich via een pad naar de Veemarkt. De 13km gaar rechtdoor aan de lichten en stapt naar Hoog Mosscher en via een mooie villawijk gaan ze op zoek naar de kleine afstand om samen te komen op de centrale rustpost.
 Hier het Atheneum waar de wandeling start.
 Putjeskapel waar de grootste afstand voorbij komt. De OLV van Putkapel staat aan de Condedreef in Kortrijk. Volgens de legende werd de kapel opgericht door een Franse soldaat. In 1791 werd de bouwvallige kapel, heropgebouwd door een ontwerp van Jean -Baptist Casaer. In 1974 werd de witgekalkte, bakstenen kapel beschermd als monument. In 1989-1991 werd ze gerestaureerd.
 Hier wandelen we door Hoogmosscherdreef die uitmondt in Hoogmosscher

 We wandelen door hele mooie dreven.
 Hier staan hele grote huizen.
 Na deze mooie wijk te hebben verlaten stappen we verder richting St-Rochus.

 Dit is de St Rochus kerk. De Sint Rochuskerk bevindt zich in de Doorniksewijk. De kerk is exemplarisch voor de neogotiek en werd gebouwd tussen 1863 en 1870. De westtoren werd in 1875 tegen de kerk aangebouwd en heeft een spits met flankerende torentjes. De inwijding van de St Rochuskerk vond plaats in 1884. De kerk is opgenomen in de inventaris van het onroerend erfgoed en is opgedragen aan Rochus van Montpellier.
 Hier zicht op het Volksplein

 Hier op de veemarkt komen we samen met de kleinere afstand en wandelen tot aan onze rustpost. De Veemarkt is een marktplein dat zich in de historische binnenstad van Kortrijk bevindt. Omwille van het vee dat er reeds eeuwen verhandeld werd en het slachthuis dat er tot midden 1990 stond, staat dit plein nog steeds bekend als de Koeienmarkt. Het plein ontstond na het slopen van de groentenhallen. Het rechthoekig plein is gesitueerd tussen de St Janslaan/Wijngaardstraat(waar zich een hoofdingang van het wandelcentrum K bevindt) en de Groeningelaan. In het laatste decennium van de 20°eeuw werd onder dit plein een ondergrondse parkeergarage met 6 verdiepingen aangelegd. Tegenwoordig is dit plein autovrij en zijn er diverse cafés met terrassen.
 We verlaten de Veemarkt komen zo aan het Groeningemonument aan. Het Groeningemonument is een herdenkingsmonument in de stad. Het vergulde beeldhouwwerk werd opgericht naar aanleiding van de 600° verjaardag van de Guldensporenslag en bevindt zich in het Groeningepark waar in de middeleeuwen het Groeningeveld lag. Het beeld is van de hand van Godfried Devreese. Het beeld stelt de Maagd van Vlaanderen voor die met haar ene hand een speer in de richting van het overwonnen Frankrijk houdt, en met haar andere hand de fiere Vlaamse leeuw, die de boeien verbroken heeft ,vasthoudt.
 Hier de Gulden Sporen
 Ondertussen zijn we aan de rustpost aangekomen. Na iets te hebben gedronken zetten we onze tocht verder.
 Hier gaan we door de Groeningepoort en wandelen we verder door het Groeningepark.
 Na deze doortocht begeven we ons richting Houtmarkt.
 Hier stond vroeger het ST Niklaas ziekenhuis, dit is nog een restant ervan.
 We komen hier aan de ingang van het Begijnhofpark.

 Het Begijnhofpark is een park in het centrum van Kortrijk. Dit stadspark van ongeveer 1ha groot ligt in de historische binnenstad tussen de Houtmarkt en de Groeningestraat. Het grootste deel van het park hoorde vroeger bij de tuinen van de Groeningeabdij en van het rusthuis Sint-Vincentius. De laatste bewoners van deze abdij waren de Arme Klaren. Doordat het voorheen een tuin was, is het park nu nog steeds volledig ommuurd, met drie verschillende toegangswegen. Van de originele structuur van het park resten nu alleen nog de oude scheidingsmuur met zijn drie gemetselde poorten, een klein kapelletje en enkele waardevolle bomen.

 Zicht op de St Maartenskerk
 Hier een mooi zicht op de OLV kerk.
 Na het verlaten van dit mooie park begeven we ons naar het Vandaeleplein waar er een mini Kerstmarkt staat en gaan zo richting Begijnhof.

 Nog een mooi zicht op de St Maartenskerk
 Hier gaan we het Begijnhof binnen. Momenteel zijn er werken aan de gang en kunnen we het niet volledig bezoeken.

 Het Begijnhof in Kortrijk werd in 1238 door Johanna van Constantinopel gesticht. Het gaaf bewaard middeleeuwse stadsdeel is een combinatie van een pleinbegijnhof en een straatbegijnhof(0,7ha groot). Sinds 2 december 1998 behoort het Kortrijkse begijnhof tot het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van de Unesco als onderdeel van de groepsinschrijving van Vlaamse begijnhoven. Het allerlaatste begijntje ter wereld was Marcella Pattyn(geboren in 1920), die woonde tot 1960 in het begijnhof van Gent. De laatste jaren verbleef ze echter in een verzorgingstehuis in Kortrijk. Ze overleed op 14 april 2013 in haar slaap. Naar haar werd een standbeeld gemaakt dat nog steeds te bezichtigen is in het begijnhof. Na het begijnhof te hebben verlaten gaan beide afstanden richting Grote Markt waar de wandelaars het Belfort kunnen bezichtigen.

Het Belfort van Kortrijk, of de Halletoren, staat op de Grote Markt. De Belforttoren maakte deel uit van de middeleeuwse"oude" of kleine"Lakenhalle" die dateert van 1411. De toren is sinds 4 december 1999 opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst als onderdeel van de Belforten in België en Frankrijk die als groep zijn opgenomen. Tijdens de 2°WO werd de halletoren grotendeels gespaard tijdens de talrijke bombardementen die een groot deel van de binnenstad in puin legden. De toren werd vanaf de jaren 1950 gerestaureerd en kreeg hierbij zijn oude praal terug onder meer de nieuwe jaquemants Manten en Kalle op de torenspits werden teruggeplaatst. Bovenop de toren van het belfort troont een verguld beeld van de Romeinse god Mercurius, de god van de handel,die er sinds 1712 als windwijzer dienst doet.
 Zicht op de Grote Markt. Na het verlaten van het Belfort gaan we links verder richting crypte(ook te bezichtigen), die gelegen is op de hoek van de Grote Markt en Doorniksewijk. We wandelen dan verder naar het Schouwburgplein waar er een winterfoor staat.
 Dit is te zien aan het Belfort.
 Zicht op ST.Maartenskerk van de Grote Markt.
 Zijzicht van de halletoren of belfort.

 Hier stappen we door de winterfoor.


 Zicht op de Schouwburg

 We wandelen voorbij het stadshuis en komen zo terug aan de Grote Markt. Nu wandelen we verder naar OLV kerk.


De OLV kerk ligt in de historische binnenstad. De kerk , die vroeger deel uitmaakte van het grafelijke domein, is op heden een van de oudste gebouwen van de stad en is een beschermd monument. De kerk speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen. Ze lag binnen het grafelijk domein van Kortrijk dat, op uitzondering van het deel dat aan de Leie lag, volledig ommuurd en omwald was. Ze maakte zo deel uit van een burcht met een oppervlakte van 1ha.
 Zijzicht van de OLV-kerk


 Een beeld van Guido Gezelle. Nu gaan we naar de Broeltorens waar we een gratis jenever aangeboden krijgen van onze sponsor Argenta.
 Hier het rijksarchief van Kortrijk. Nog een 100tal meters te wandelen en komen aan onze wel bekende Broeltorens.
 De Broeltorens zijn 2 torens en bevinden zich langs de Broelkaai en Verzetskaai. De beide torens met een brug over de rivier de Leie dateren uit de middeleeuwen en zijn een beschermd monument. De torens vormen één van de belangrijkste bezienswaardigheden en iconen van de stad en zijn samen met de Artillerietoren de enige overblijfselen van de middeleeuwse stadswallen omheen de oude stad. De naam broel verwijst naar bruul, een afgebakend stuk land, meestal braakliggend of moerassig. De torens zijn een overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling die tijdens verscheidene bezettingen en oorlogen verwoest werden. Ze zijn opgetrokken uit kalk en zandsteen.
 De oudste toren, de zuidelijke 'Speytorre of Blauwe toren', werd samen met de broelbrug gebouwd in 1385 om het verkeer op de Leie te controleren. De andere toren'Inghelburghtorre' dateert uit 1415 en diende als wapenopslagplaats.
 Na onze jenever stappen we verder langs het Guido Gezellepad en laten de broeltorens achter ons.

Nog een laatste blik op deze mooie torens.


Hier steken we de Leie over via een houten brugje en hebben een kijk op de Kortrijkse jachthaven. Nu gaan we over de parking en bereiken zo de Collegebrug of de Swaffelbrug.
 De collegebrug is een pyloonbrug in het centrum van Kortrijk. De brug overspant de rivier de Leie en verbindt de Diksmuidekaai met de Ijzerkaai. De slanke voet-en fietsbrug is een technisch staaltje vernuft daar ze volledig opgehangen is aan slechts 2 schuin geplaatste pylonen. Ze werd ontworpen door Laurent Ney in samenwerking met SUM Project en kenmerkt zich door zijn opvallende zigzagvorm. Deze brug hangt slechts aan 2 masten en overspant hierbij een totale lengte van 203m. Door de steeds wisselende positie van de hoofdkabels die de brug dragen, ontstaat een brugdek met een variabele driehoekige sectie. Deze sectie is dermate uniek dat ze met windtunnelproeven werd getest op haar stabiliteit.


 Mooie zichten vanop deze brug.

 Aan het einde van deze brug splitsen de beide afstanden. De kleinste gaan rechtdoor en vervolgen hun weg via de kaaien richting startzaal. De 13km gaat linksaf en wandelen verder richting Albertpark.
 Hier op weg naar het Albertpark. Hier voor ons zien we een 100jarige vleugelnootboom.
 Het Albertpark met het standbeeld van Leopold III op zijn paard
 We verlaten dit park en gaan nu verder naar het volgende park.
 Hier komen we aan het Astridpark. het park dankt zijn naam aan het bezoek dat Koningin Astrid op 5 april 1935 aan Kortrijk bracht. Maar het eigenlijk park bestaat al langer.


De stadsarchitect Victor moulart ontwierp er in 1906 al het 1°deel van. Op 14 juni 1931 werd in de Franse tuin een monument onthuld ter ere van burgemeester August Teynaert.

 Twee halfronde overkapte en lommerijke loofgangen van Amerikaanse linde flankeren de hoofdingangen. Het park werd ook recent uitgebreid met een vernieuwd minigolfterrein en speeltuigen voor kinderen.

 We wandelen tot het einde van dit mooie park en belanden aan de Mosselbank. Hier komen we dan aan de Menenpoort(kruispunt), steken die over gaan de Leieboorden opzoeken.
 Hier gaan we rechtsaf en stappen naar de Lambrechtbrug. Links zien we de vernieuwde Noordbrug

 Hier nemen we de trappen onder de brug, stappen we over de Leie,om dan opnieuw de trappen te nemen langs de andere kant.

 Na de afdaling, gaan we linksaf en volgen een stuk langs de Leie. Dit stuk is niet verlicht en een zaklamp is geen overbodige luxe.

 Na een tijdje slaan we linksaf en volgen we een pad tot aan de Vlaamse Hoge school. Daarna gaan we richting Magdalenabad en wandelen we het laatste stukje door het Magdalenapark.
 Hier het Magdalenapark.
 We verlaten het park en komen zo dichter bij onze startzaal. Nu nog onder de tunnel en aan de volgende rotonde gaan we rechtsaf en komen zo terug aan onze zaal.

Hier terug aan de startzaal.Hopelijk blijf het droog op 30december, zodat de wandelaars er een prachtige tocht krijgen.
|