Sloebertocht:
De sloebertocht is uitgegroeid tot één der klassiekers van het wandelgebeuren in Vlaanderen, zeker wat de lange afstand betreft. Het blijft een ware ontdekkingstocht van en door het hart van de Vlaamse Ardennen. Pittoreske dorpskernen,holle wegen, boerenslagen, paadjes en kerkwegels, kabbelende beekjes, fraaie vergezichten en een zeer afwisselend en heuvelachtig landschap doorweven van fraaie landschapselementen en sterke natuurwaarden maken deze tocht zo aantrekkelijk.
De start is zoals altijd vanuit de voetbalkantine van Zingem, iedereen gaat zo kort mogelijk naar de Scheldebrug tussen Zingem en Nederzwalm. Daarna slaan we rechtsaf voor een stukje natuur "Het Blarewater", één van de vele oude kronkelende Scheldearmen die de omgeving rijk is, loodst de wandelaar naar het jaagpad langs de Schelde dat men een tijdje moet volgen tot voorbij de monding van de Zwalm. Via enkele rustige veldwegeltjes komen we aan in Welden na 6km.










De wandelaars verlaten Welden langsheen de Sint Martinuskerk met op het kerkhof de imposante achtzijdige kapel van Mgr Lambrecht, gebouwd in 1891-1892. Al vlug ziet men de eerste Vlaamse Ardennenheuvels opduiken. Na het passeren van de Oossemolen, een gerestaureerde watermolen, gaat het via enkele veldwegels langzaam bergop tot in de Spendelos. Rechts heeft men een fraai zicht op het Enamebos. Even verder bereiken we onze 2° rustpost in Mater.

 zicht op het Enamebos
 2°rustpost op het voetbalterrein van Mater
 beeld aan kerk van Mater
 kerk van Mater

 Na de bevoorrading loodst een weinig gebruikt veldwegeltje de wandelaars naar Volkegemberg die ze langs enkele parallelle paden en wegeltjes beklimmen. Van daaruit gaat het richting Scheldevallei. Vooraleer de rustpost op het Lijnwaadmarkt in Ename te bereiken krijgen de wandelaars via het Mariette Thielemanspad nog een gedeelte van Enamebos te bewandelen.

 mooie zichten







 Het Bos t'Ename is een uitgestrekt bosgebied, waarvan een deel momenteel als natuurreservaat wordt beheerd. Menselijke activiteiten die de flora en fauna kunnen verstoren zijn strikt verboden. Bezoekers zijn slechts toegelaten tot het natuurreservaat tijdens geleide wandelingen waarvan een deel verloopt op houten knuppelpaden, zowat een halve meter boven de begane grond, zodat de bosbodem en de begroeiing niet verstoord worden. Het bosbeheer in "Bos t'Ename" streeft ernaar om het natuurlijke landschap en de biologischevescheidenheid van een niet verstoord biotoop te herstellen. In 2002 werd het "Bos t'Ename" bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Het was een primeur dat deze prijs naar een landschap ging , en niet naar een monument. Een educatief wandelpad, genoemd naar Mariette Tielemans, werd aangelegd doorheen het Bos t'Ename. Het pad start aan het museum, is volledig bewegwijzerd en heeft verschillende educatieve informatiepanelen die het botanisch en historisch belang van het bos uitleggen.





 rust in Ename op de Lijnwaadmarkt.
 Lijnwaadmarktplein te Ename

 kerk van Ename
 Nu rest ons nog een 11tal km te gaan doorheen de Scheldevallei. Langsheen het dorpsplein met zijn fraaie platanenaanplanting verlaten de wandelaars het centrum van Ename. Via een nieuw aangelegd wandel en fietspad, langs een opnieuw uitgegraven historische langsgracht gelegen aan de vroegere Sint Salvatorabdij en de archeologische site en langsheen enkele oude Scheldearmen en waterpartijen komen we terug aan de Scheldeboorden. Na een doortocht doorheen het natuurgebied de Reytmeersen wordt de rustpost in Welden voor de 2°maal bereikt.



 Het natuurgebied "de Reytmeersen" ligt in Oudenaarde, langs de Schelde tussen de brug van Nederename en de oude Scheldemeander "Welden". Het 47ha grote terrein is een lappendeken van braakliggende stukken, ruigtes, wilgenbosjes en enkele graslanden en akkers. De oorspronkelijke laag gelegen weilanden werden in de jaren 80 opgehoogd om er een industriegebied van te maken. Gelukkig kregen de Reytmeersen in 1999 een nieuwe bestemming als natuurgebied en kon de natuur er haar vrije gang gaan. In deze lappendeken van graslanden,bosjes en struikgewas huizen drie opvallende bewoners: konijnen, Gallowayrunderen en Konikpaarden. De konijnen graven en grazen naar hartelust op de zanderige gronden en houden op die manier het terrein open. De Gallowayrunderen grazen het lange gras weg en bereiden zo de maaltijd voor van de Konikpaarden die de voorkeur geven aan kort gras. Via de mest die ze achterlaten verspreiden deze dieren zaden van allerlei planten. Hierdoor is dit landschap voortdurend in verandering en dit is een kolfje naar de hand van tal van planten en diersoorten. Aan de overkant van het centrale wandelpad vindt je de laaggelegen weilanden(meersen), die in de winter soms onder water komen te staan. Het ANB werkt hier samen met landbouwers uit de buurt om dit meersenlandschap in stand te houden.







 heel rustig om te wandelen


 zo mag ik ook nog eens op de foto staan




 Nu wacht ons nog enkel de terugtocht naar Zingem. Langsheen rustige wegen en een bruggetje over de Zwalm komen we opnieuw aan de voet van deScheldebrug tussen Zingem en Nederzwalm. Na de oversteek over de Schelde komen we de drankwagen van de Roman tegen waar iedere wandelaar een frisse pint of cola kregen.



 Onze laatste stop op zo'n 700m van de aankomst

terug aan de startzaal.
|