Barbequetocht: 2°Lus Naar Osbroek en stadspark
Deze lus van iets meer dan 7km bestond uit het natuurdomein Osbroek en het stadspark van Aalst. Via het dorpsplein en enkele rustige straten stapten we richting Osbroek. Het Osbroek is een slibvlakte ,door een meander van de Dender uitgegraven in de zacht hellende linkeroever, aan de zuidkant van de plek water later Aalst groeide. Het werd een elzenbroek dat regelmatig onderliep bij hoge waterstand. De totale oppervlakte van het oorspronkelijke Osbroek bedraagt ongeveer 100ha.
het Osbroek telt een grote verscheidenheid aan ongewervelde dieren. Bovendien herbergt het een rijk vogelbestand met een 50tal soorten die hier als broedvogel voorkomen. Rekening houdend met het feit dat we aan de rand van een toch wel drukke stad zitten, mag dit cijfer beslist hoog genoemd worden. in de winter vind je er wel eens een buizerd, een sperwer en een paar blauwe reigers naast de mezen en sijsjes. Ook padden en kikkers vinden in het Osbroek nog ruime mogelijkheden omer zich voort te planten: sommige poelen en grachten krioelen van de dikkoppen! Kleine zoogdieren zijn moeilijker te observeren, maar misschien loop je wel eens een bunzing tegen het lijf.
 op weg naar het natuurgebied het Osbroek

 dreigende wolken


 rustig om door te wandelen
 hier en daar een hekje








 mooie paden



het is hier muisstil
 hier eenkikkerconcert van jewelste
 Uitgang van het domein. De wandeling liep verder over het sportterrein om zo het volgend stuk natuur het stadspark te bereiken.


 mooie atletiekpiste
 Aan de zuidkant van het stadscentrum, op amper 800m van het belfort ligt het beschermde park met daarbij aansluitend het natuurgebied Osbroek. Tijdens de 1°WO werd een deel van het oorspronkelijke moerassige Osbroek omgetoverd in een echte lusttuin van 15ha, waarvan 1ha wateroppervlakte. De toenmalige schepen van Openbare Werken, Desiré Wolf, wilde werk verschaffen aan de mensen van Aalst en ze zo onttrekken aan de opeisingen door de Duitsers. Het werk werd aangevangen op 24 juli 1915 en de laatste boom werd geplant op 29maart 1916. Niet minder dan 20.000 kubieke meter grond werd voor deze werken vervoerd. Wel 200verschillende boomsoorten en 100verschillendestruiksoorten werden aangeplant. Veel ervan werden verzorgd door de toenmalige Duitse stadscommandant, een kasteelheer, die speciale bomen uit zijn domein of elders uit Duitsland liet aanvoeren. De ontwerper Louis Julien Breydel, was een heel gekend bouwkundig architect, die later ook het plan maakte voor het Astridpark te Aalst en o.a voor de Kruidtuin in Brussel.

 veel verschillende bomen

 mooi bloemperk
 echt de moeite om door dit park te wandelen



 ballonvijvers

 In het park herkennen we een gedeelte dat aangelegd is in de geest van de Engelse landschapsparken, nl. het gedeelte met de ronde vijvers of ballonvijvers en een gedeelte met strakke vorm, elementen die doen denken aan een formelere parkaanleg, nl. het gedeelte met de rechthoekvormige vijver of spiegelvijver. Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan de belevingswaarde voor de wandelaar. De zichten werden telkens zodanig uitgebouwd dat men een gedeelte van de vijver, een bomengroep, een brugje en een heestergroep ziet. Deze zichten werden geaccentueerd door op de flanken van het gezichtsveld bomen of bomengroepen en heestermassieven uit te werken. Er werd ook veel gebruik gemaakt van wintergroene bomen en heesters om 's winters ook nog dezelfde visuele gewaarwording te behouden. Het stadspark van Aalst is een van de meest verzorgde, mooiste, open en gevarieerde parken van Vlaanderen.
 aande spiegelvijver
 spiegelvijver



 sanitair gebouw

 heestermassieven

 uitgang van het park
 kapel

Terug naar de startzaal. Deze lus was heel mooi, veel variatie voor de wandelaar. Een echte aanrader jipie
|