Veggie meatballs met tzatziki
1 persoon
Ingrediënten
Voor de vegetarische balletjes
- 77,5 g linzen, blik/pot
- Kleine ui (50g)
- 1 flinke teen knoflook 6g
- 40 g havermout
- Snuifje zout
Voor de tzatziki
- 125 ml yoghurt mager, ongesuikerd
- ¼ komkommer 100g
- ½ geperst teentje knoflook 3g
- Half handjevol verse dille
Bereidingswijze
Voor de vegetarische balletjes:
- Spoel de linzen af. Laat de linzen goed uitlekken in een zeef. Als de linzen te nat blijven, vallen ze uit elkaar in de pan. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Maal de linzen, knoflook en havermout tot een korrelig deeg in een maatbeker met de staafmixer (niet te fijn). Voeg naar smaak zout toe.
- Voeg specerijen toe naar keuze.
- Laat het mengsel minimaal een halfuur drogen in de koelkast.
- Haal het mengsel uit de koelkast. Draai er voorzichtig balletjes van. Indien het mengsel te droog zou zijn, maak je handen dan vochtig met water.
- Verwarm een koekenpan met olijfolie
- Bak de balletjes 8-10 minuten goudbruin.
Voor de tzatziki:
- Was en rasp de komkommer. Laat goed uitlekken in een zeef en knijp alle vocht eruit.
- Meng met de yoghurt, knoflook en olijfolie.
- Garneer eventueel met een takje verse dille.
- Kruid af met versgemalen zwarte peper.
- Serveer
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Eiw
|
Vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
Per portie
|
236 kcal
|
34,4 g
|
13,3 g
|
3,6 g
|
1,22 g
|
0,18 g
|
0,01 g
|
Per 100 g
|
72 kcal
|
10,4 g
|
4,04 g
|
1,1 g
|
0,37 g
|
0,05 g
|
0 g
|
En%
|
100
|
58,31
=> 58
|
22,54
=> 22,5
|
13,73
=>14
|
4,65
=>5
|
0,69
=>1
|
0,04
=>0
|
Aantal koolhydraatruilwaarden = 2,8
Vezels: 6,8 g
Vetzuursamenstelling: 1/3 van het totaal vet = verzadigd vet, OK.
Bron: https://www.lekkeretenmetlinda.nl/3-vegetarische-balletjes-recepten/?fbclid=IwAR1QgneedVS8h1M1fhEn25fPcAGWOAZiEvfvwap3nc_-V7_0fkLwSDsY1jY
Borrelnootjes
1 persoon
Ingrediënten
- Kikkererwten, blik 30g
- Olijfolie HALVE EETLEPEL 6g
- Snuifje paprikapoeder
- Snuifje knoflookpoeder
- Chilipoeder
- Oregano, gedroogd
Bereidingswijze
- Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af met water. Wrijf ze droog met keukenpapier.
- Voeg de olijfolie toe aan de kikkererwten en roer goed door zodat alle kikkererwten bedekt zijn met een laagje olie.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de kikkererwten op een bakplaat
- Bak de kikkererwten gedurende 30-40 minuten en schudt ze iedere 10 minuten.
- Laat de kikkererwten afkoelen
- Meng je favoriete kruiden in een klein schaaltje
- Strooi het kruidenmengsel over de geroosterde kikkererwten en roer ze goed door.
- Serveer
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Eiw
|
Vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
Per portie (30g)
|
143 kcal
|
12,9 g
|
5,7 g
|
6,4 g
|
0,80 g
|
3,65 g
|
0,31 g
|
Per 100 g
|
477 kcal
|
43 g
|
19 g
|
21,3 g
|
2,67 g
|
12,2 g
|
1,03 g
|
En%
|
100
|
36,08
=>36
|
15,94
=> 16
|
40,28
=> 40
|
5,03
=> 5
|
22,97
=> 23
|
1,95
=> 2
|
Aantal koolhydraatruilwaarden = 1
Vezels: 5,4 g
Vetzuursamenstelling: 1/3 van het totaal vet = verzadigd vet, OK.
Bron:
https://thetortillachannel.com/nl/geroosterde-spicy-kikkererwten/
Pico de Gallo met maïstortillas
1 persoon
Ingrediënten
- 1 Middelgrote tomaat
- KWART rode ui VAN 50g = 12,5
- Korinader, gedroogd
- Sap van een meloen
- Snuifje peper
|