Boterhamrolletjes met piratenbrochette
1 Persoon
Ingrediënten
- 1 koffielepel margarine (4g)
- 45g kipfilet zonder vel, rauw
- Snuifje peper & zout
- Een halve rijpe avocado (65g)
- Sap van een halve kleine limoen (30g)
- Een kwart teentje knoflook (1,5g)
- 4 Sneden bruin brood van een middelgroot brood (110g)
- 10g Appel, vers
- 10g Mandarijn , vers
- 10g Druif, vers
- 10g Meloen, vers
- 1 Kleine banaan, vers (80g)
- Een flesje water (500ml)
Bereidingswijze
- Verwarm de margarine in een anti-kleef pan
- Kruid de kipfilet met wat peper en zout en bak deze in de pan als de margarine warm is
- Laat de kipfilet na het bakken zo snel mogelijk afkoelen
- Snij de kipfilet in dunne sneetjes
- Snij de avocado overlangs in tweeën. Snij tot tegen de dikke pit en breek de vrucht doormidden.
- Verwijder de pit
- Snij de helften nog eens in 2en trek de dikke schil eraf
- Neem een eetlepel en schep daarmee het vruchtvlees van 1 helft in een schaal (Doe het vruchtvlees van de andere heft in een potje voor de papa)
- Plet het met een vork, maar maak ergeen puree van
- Voeg meteen het sap van de limoen toe en roer, zodat de avocado niet verkleurt
- Pel de knoflook en plet het stukje teen tot pulp
- Meng de look door de guacamole samen met wat peper en zout
- Rol over de sneden bruin brood met een deegrol of een glazen fles tot deze goed plat zijn
- Beleg er 2 met de afgekoelde sneetjes kipfilet en 2 met de guacamole
- Rol ze strak op tot een dikke worst en snij ze eventueel door
- Snij de appel en meloen in gelijke blokjes en pel de mandarijn in billetjes
- Steek de stukjes meloen en appel samen met een billetje van de mandarijn en een druif op een satéstokje of tandestoker (afhankelijk van de grote)
- Verdeel de boterhammenrolletjes en de piratenbrochette in de brooddoos
- Geef tot slot ook nog een extra banaan en een flesje water mee (Tip: schrijf de naam van het kind eventueel met een mes in de banaan als leuk extraatje)
Voedingswaarde
Energetische waarde (met vezels) in kcal vermelden (per 100 gén per portie);
+ aandeel van eiwitten, vetten en koolhydraten (per 100 g, per portie en aandeel in En%);
Indien relevant/gevraagd: VZsamenstelling vermelden (aandeel VV, EOV, MOV) + beoordelen in de kritische bespreking
Afhankelijk van de opgave: ook andere gevraagde criteria vermelden
Voorbeeld:
Aandeel vezels: 9,9 g (norm = 19 g/dag)
Som En%= 100 En% èafronden = eenheden (uitzonderlijk 0,5)
Dekking
Voedingsstof
|
Norm
|
Werkelijke inname
|
% dekkingsgraad
|
Energie
|
581,4 kcal
|
592 kcal
|
102%, OK
|
Eiwitten
|
21,8 g
|
21,9 g
|
100%, OK
|
Vetten
|
22,61 g
|
20,8 g
|
92%, OK
|
Verzadigde vetten
|
< 6,46 g
|
3,33 g
|
OK
|
Eov
|
6,46 g 12,92 g
|
11,22 g
|
OK
|
Mov
|
3,23 g 6,46 g
|
4,25 g
|
OK
|
Koolhydraten
|
> 72,7 g
|
74,0 g
|
OK
|
Suikers
|
14,54 g
|
22,2 g
|
153%, te hoog
Suikers afkomstig van fruit.
|
Vetzuursamenstelling: 1/3 van het totaal vet = verzadigde vetten.
1/3 van 21,9 = 7,3g è 3,33 < 7,3 g. Vetzuursamenstelling is OK.
Bronnen
Colruyt.be, Dagelijkse kost.be & eigen creatie
|