Beleef een wereldpremière! Op kookeiland Live streaming kookles op vrijdag 24 juni 2011 om 19u30
Op 24 juni geeft Piet Huysentruyt live een online kookles en iedereen kan meekoken! Van achter je notebook, pc of smartphone loodst de populaire chef je door een paar heerlijke gerechten waar je zelf je vingers van aflikt en je gasten onmiddellijk mee charmeert.
Het enige wat je moet doen is je ingrediënten in huis halen en wat vrienden optrommelen. Op vrijdag 24 juni log je in en stipt 19u30 start Piet met zijn kookles. Iedereen thuis bereidt zijn eigen voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en kan ondertussen chatten met de chef. Piet beantwoordt al je vragen en lost ieders keukenproblemen live op!
Laat hier je e-mailadres achter en ontvang vanaf 20 juni van hln.be een e-mail met een lijst van benodigdheden en een boodschappenlijstje. Zo kan je zelf actief de les meevolgen thuis. Je ontvangt ook je unieke code om op vrijdag 24 juni vanaf 19u00 in te loggen op de live kookles.
Voor meer informatie kan je steeds terecht op onze website www.kookeiland.be.
We hopen jullie zeker te mogen verwelkomen tijdens een van onze activiteiten!
In dit filmpje maak je kennis met de elektronische identiteitskaart, in het Engels afgekort als e-ID. Je leert wat die eID juist is, welke mogelijkheden ze biedt, en hoe je ze gebruikt via je computer.
Wetenschappers raken het er maar niet over eens: veroorzaken gsm's nu hersenkanker of niet? Een recente Finse studie blaast het debat nu opnieuw leven in: "Nonsens. Van bellen krijg je géén kanker", luidt het bij de Finnen.
Onderzoekers aan de universiteit van Tampere in Finland maken de recente bevindingen van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met de grond gelijk. Die organisatie beweert dat gsm's hersenkanker veroorzaken. Pure onzin volgens de Finnen.
Twee weken geleden waarschuwde de WHO dat gsm's wel degelijk kanker kunnen veroorzaken. Ze riepen iedereen dan ook op om hun mobiele telefoons minder te gebruiken. "Gsm-gebruikers lopen meer risico op tumoren nabij het oor, waar de gsm gehouden wordt. Degenen die gedurende zeven jaar dagelijks een kwartier hun mobiele telefoon aan hun oor hielden, vertoonden 72 procent meer kans op gliomen."
Kwartiertje bellen De waarschuwing kwam er nadat Interphone een studie deed in 13 landen, waaruit blijkt dat je de kans op een hersentumor aanzienlijk verhoogt door dagelijks een kwartiertje te bellen. Bovendien zou het nieuws al te laat kunnen komen voor heel wat mensen, want het kan wel 15 tot 20 jaar duren vooraleer de tumor zich begint te ontwikkelen.
Een uitspraak waar Finse onderzoekers regelrecht tegenin gaan. Zij zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat gsm's kanker kunnen veroorzaken omdat hersentumoren niet binnen de straling vallen van de meeste toestellen. Gelijkaardige resultaten Hiermee liggen hun uitspraken in dezelfde lijn van wetenschappers aan de universiteit van Manchester die in het verleden al ontdekten dat de ziekte niet vaker voorkwam, ondanks de immense stijging van het gsm-gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Opvallend detail: er zijn 61 miljoen Britten en 70 miljoen gsm's in Engeland. Wereldwijd zijn er ongeveer 5 miljard mobiele telefoons in gebruik.
De Finnen willen nu dat de WHO zijn uitspraken intrekt. Ze vinden dat de organisatie de resultaten van de Interphone-studie moet herzien en wil dat ze het gebruik van mobiele telefoons dan ook als 'mogelijk kankerverwekkend' omschrijft.
Dr. Suvi Larjavaara van de universiteit van Tampere en haar team gingen op zoek naar een verband tussen de locatie van tumoren en gsm-gebruik. Ze vertrokken vanuit de veronderstelling (wetende dat 90 procent van de gsm-straling tot op 5 centimeter van het oor door de hersenen wordt opgenomen) dat wanneer de meeste tumoren zich dichtbij het oor bevonden, de oorzaak bij het toestel zou moeten liggen.
"Geen verband" Onderzoekers vonden 888 hersentumoren tussen 2000 en 2004, maar vonden tot nog toe geen enkel verband tussen de locatie van de tumor en waar en aan welk oor de gsm gehouden wordt.
Toch beweren Spaanse wetenschappers dat we voorzichtig moeten omspringen met dergelijke onderzoeksresultaten en de risico's van gsm's niet mogen onderschatten. Dr. Elisabeth Cardis van het CREAL-Center in Barcelona zegt dat de meeste tumoren zich wel degelijk in de buurt van het oor bevinden. "Ik ga ervan uit dat er tijdens het (Fins, nvdr.) onderzoek fouten zijn gemaakt waardoor de resultaten niet volledig juist zijn. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over het al dan niet verhoogde risico op hersenkanker", besluit Cardis. (kgm)
Eigenaar bouwt populaire kroeg om tot woning.Gasthof Affligem, op de grens van Meldert en Hekelgem, sluit op 31 mei. De kroeg wordt omgebouwd tot woonhuis.
Uitbater Peter Soetens (47) had het liever anders gezien, maar het café wordt vanaf volgend jaar bewoond door William Vermeir, de zoon van eigenaar en hopboer Marcel Vermeir.
'Toen ik enkele weken een huurvernieuwing van negen jaar aanvroeg, meldde de eigenaar me dit pijnlijk nieuws', zegt cafébaas Peter.
'Het nieuws kwam aan als een donderslag. Sinds 1996 ben ik uitbater van dit café. Ik heb toen enorm veel tijd en geld geïnvesteerd om er een sfeervol praat- en zevercafé van te maken.'
'Mijn grote troef is de uitgebreide bierkaart met onder meer het volledige gamma van Affligem en andere abdijbieren', vervolgt Peter Soetens.
'We blijven zeker tot eind april 2012 open. Ook de geplande activiteiten gaan door, zoals de petanquetoernooien en ons Halloweenfeest in november. Het wordt een feest met een speciaal tintje. Het zal niet alleen voor mij, maar ook voor mijn trouwe klanten een zwaar afscheid worden.'
Plattelandsherberg
Wat de toekomst brengt, weet Peter nog niet. 'Ik weet nog niet wat ik ga doen. Liefst wil ik opnieuw iets in de horeca. Maar een nieuwe horecazaak opstarten zoals deze, dat zie ik op mijn leeftijd niet meteen zitten.'
Gasthof Affligem is een tot café omgevormd herenhuis en doet een beetje denken aan plattelandsherbergen in Duitsland. Gasthof is dan ook een toepasselijke naam. Ook in de tuin aan de straatkant is het aangenaam toeven. Op het terras in de tuin heb je een mooi zicht op de contouren van de abdij van Affligem en de ongerepte akkers van de Faluintjesstreek. Wandelaars en fietsers gebruiken het gasthof dan ook graag als stopplaats.
Aan het café vertrekken ook veel rondritten. Met pinkstermaandag vormde het café de vertrek- en aankomstplaats voor de liefhebbers van militaire voertuigen. Twee jaar geleden vond op de velden achter de herberg de bekende Pikkeling plaats.
Eigenaar Marcel Vermeir erfde het huis dertig jaar geleden van zijn tante. Twee jaar later werd het een café met wisselende uitbaters. (Jos Laeremans nieuwsblad)
21-jarige studente test voor uw krant mooiste stranden ter wereld. Dit is ze dan: Astrid Roelandt (21), uit Erembodegem de winnares van de wedstrijd 'Win je droomjob' van Het Nieuwsblad. Vanaf vandaag reist ze dik een maand lang langs de prachtigste stranden ter wereld, waar ze voor uw krant als reisreporter aan de slag mag. Hoe dat voelt? 'Absurd', zegt ze.
Het valt moeilijk te ontkennen dat Astrid Roelandt uit Erembodegem gedreven aan de start van het avontuur komt. Met een bachelor Communicatiewetenschappen op zak was ze dit jaar bezig aan een master Europese Studies aan de KU Leuven. Die had ze bijna, tot Het Nieuwsblad haar wist te melden dat ze de droomjob te pakken had.
Examens schrappen
Die droomjob start vandaag rond 15 uur op Zaventem. 'Ik moet eigenlijk nog twee examens doen, dat wordt dan augustus', lacht ze. 'Op de unief zegden ze zelf dat ik dit niet mocht laten schieten.'
Pa en ma waren een tikkeltje minder enthousiast. 'Op vakantie gaan als je nog examens hebt? Dat gaat zomaar niet, zeiden ze toen ik mij inschreef. Maar nu het zover is, zijn ze vooral trots.'
Al zal ze dan toch eerst haar reisverhalen moeten schrijven over Fuerteventura, Malaga, Tunesië, Jamaïca en Mexico, waar ze naartoe wordt gevlogen en all in in de watten wordt gelegd door Thomas Cook. Die reisverhalen verschijnen midden augustus in Het Nieuwsblad.
Jaloers
Astrid haalde het van ruim 500 kandidaten die zich op onze website hadden ingeschreven. 'Ik dacht: Een foto sturen en tien regels tekst, dat is géén inspanning. Ik reis graag en zou graag journalist worden. Waarom niet dus.'
Uiteindelijk werd ze door de jury uitgekozen, samen met negentien anderen. En die twintig moesten een A4'tje schrijven over een van hun reiservaringen. Astrid koos Krakov, een niet voor de hand liggende bestemming.
'Ik was superblij toen ik hoorde dat ik gewonnen had, en mijn vrienden zijn supertrots.' Geen spatje jaloezie? 'Wellicht wel, maar dat zullen ze niet hardop zeggen', lacht Astrid. (pmm nieuwsblad foto Lieven Van Assche)
In België worden drie keer zoveel slaap- en kalmeermiddelen gebruikt als in vergelijkbare Europese landen. Dat blijkt uit de Sociale Staat van Vlaanderen, een rapport in opdracht van de Vlaamse regering. Wat het gebruik van slaappillen betreft, is ons land zowat wereldrecordhouder.
Het grote gebruik heeft te maken met werkdruk en slaapproblemen. Bij mensen tussen de 45 en 59 jaar is de druk het hoogst. Slechts twee op de drie Belgen in die leeftijdscategorie geeft aan goed te slapen.
De Belg slaapt minder goed dan de inwoners van andere Europese landen zoals Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Maar dat verklaart het grote gebruik van slaapmiddelen niet. De houding van de arts en de patiënt die pillen normaal vinden, is wel doorslaggevend.
Cultuur
Ook in de andere landen is de druk hoog en zijn er slaapproblemen, zegt professor huisartsgeneeskunde Thierry Christiaens (UGent) aan de VRT. De oorzaak ligt bij onze cultuur die veel oplossing verwacht van medicijnen en dokters gaan daar te weinig tegen in.
Bijna iedereen vindt het normaal dat de helft van zijn omgeving slaappillen neemt. Het lijkt er dus op dat patiënten te makkelijk naar medicatie grijpen, maar dokters schrijven ook te makkelijk voor, aldus Christiaens.
Tips
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat artsen uit medeleven zoeken naar een oplossing voor het slaaptekort en meestal een slaapmiddelen voorschrijven, omdat ze dat het beste kennen, aldus Christiaens.
'De artsen zouden beter eerst tips geven om beter te slapen', klinkt het.
Als je slaapmiddelen begint te nemen, moet je voor jezelf uitmaken dat het gebruik voor korte termijn is, zegt Christiaens. We zien dat een hele grote groep na de start, een, twee en zelf tot tien jaar daarna nog pillen slikken. Eén week maximaal is ideaal. (llo nieuwsblad)
Ouders Weylandt: 'We weten niet hoe het verder moet'
Ouders Wouter Weylandt live getuige van zege goede vriend Tyler Farrar. (Op de foto Tyler Farrar schenkt de zegeruiker aan de ouders van Wouter Weylandt)
De overwinningsbloemen van Tyler Farrar rusten vandaag op het graf van Wouter Weylandt in Sint-Denijs- Westrem. De Amerikaan won gisteren in Geleen de eerste rit van de Ster ZLM Toer en gaf ze mee aan de ouders van de verongelukte Gentenaar, die hem live zagen winnen. 'Ik wist niet dat Wouters ouders hier waren. Wat een toeval.'
Tyer Farrar had na zijn spurtzege nog net de tijd om met zijn twee wijsvingers naar de hemel te wijzen. Ter ere van zijn beste vriend Wouter Weylandt. Dat alleen al was emotioneel voor de Gentse Amerikaan, maar het zwaarste moment moest nog komen. De tranen in Tyler Farrars ogen spatten alle richtingen op toen hij ineens de ouders van zijn beste vriend opmerkte, enkele honderden meters na de finish. 'Bedankt om te komen', zei de welhaast sprakeloze spurter. Na het protocolgedeelte stapte hij opnieuw op hen af. Hij gaf Weylandts moeder de ruiker die hij net gekregen had.
'Ik heb het dikwijls zo moeilijk om over Wouter te praten. Dit is natuurlijk niet dé grootste koers, maar toch is dit voor mij een heel speciale overwinning met een hoge emotionele waarde. Ik denk elke dag aan Wouter.'
De ouders van Wouter proberen de draad opnieuw op te pikken. Zo kwam het dat vader Eric en moeder Nele gisteren naar Geleen bolden, waar de finish was van de eerste etappe van de Ster ZLM Toer. 'Het was slecht weer thuis. Dus dachten we dat het goed zou doen om even het peloton op te zoeken', zei Eric Weylandt. 'De leefwereld van Wouter. We hebben lang getwijfeld om af te komen, maar anderzijds willen we ook geen jaar wachten. We willen de band die Wouter ons met het wielrennen gaf, behouden. Kom je een jaar later, dan ben je een van die vreemden.'
'Maar we weten nog altijd niet of het een goed idee was om naar hier af te zakken', zegde moeder Nele, de tranen verbergend achter een donkere zonnebril. 'Ik weet zelfs niet hoe het verder moet', zei ze schokkend. (huc nieuwsblad foto belga)
Lees het volledige verhaal in Het Nieuwsblad van vandaag 17 juni.
'Creatie met Luikse wafels' op huwelijk van Kompany
Het trouwfeest van Vincent Kompany en Carla Higgs, afgelopen zaterdag, vond dan wel plaats in een Brits kasteel, de Rode Duivel wilde wel Belgische garnalen en Luikse wafels op het menu. De Brugse traiteur Wim Casteleyn verzorgde de catering.
Wim Casteleyn (foto) is niet alleen traiteur, maar ook al meer dan tien jaar de chef van de Rode Duivels. Hij maakte ook het boek Scoren aan tafel, waarin hij de lievelingsgerechten en eetgewoontes van elf voetballers, onder wie Kompany, onder de loep neemt. 'Na al die jaren bij de nationale ploeg heb ik een goeie band met de Rode Duivels', zegt Casteleyn. 'Een paar maanden geleden kwam Vincent Kompany dan ook naar mij om de catering voor zijn huwelijk in Engeland te verzorgen, want ik ben het gewoon om in het buitenland te koken.
De meeste ingrediënten werden goed op tijd in Engeland besteld en Vincent had maar twee verzoekjes: Belgische garnalen als voorgerecht en Luikse wafels als dessert. Natuurlijk hebben we die niet zomaar op een bord gelegd. We hebben speciale creaties gemaakt. Het decor van Castle Asbhy was schitterend, maar Kompany wilde zijn huwelijk vooral in familiekring vieren. Er was zeker geen grote massa genodigden. Ik heb ook geen andere bekende voetballers gezien, want toen stond ik in de keuken. Vincent was na afloop alleszins gelukkig, maar welke man is dat niet na zijn trouwdag?' (jug nieuwsblad)
Ze zijn getrainde doktors, hun ouders vooraanstaande schrijvers, maar toch houdt deze identieke tweeling (33) er al twintig jaar lang een angstaanjagend tweegevecht op na. Maria en Katy Campbell lijden aan een zware anorexiastoornis. Voor 1 meter 65 wegen ze nauwelijks 38 kilogram.
Een gesprek tussen hun ouders, toen de tweeling elf jaar was, veranderde hun leven. "We stonden boven op de trap en hoorden papa tegen mama zeggen dat wij kleine meisjes al bijna echte jonge vrouwen waren. Dat we heupen kregen", aldus Katy. Een op het eerste gezicht onschuldige opmerking, maar Mary reageerde woedend en samen besloten ze vanaf die dag nooit meer te eten en hun heupen te verliezen, om zo hun ouders te straffen. Katy: "En dat is wat we tot nu toe ook gedaan hebben."
Loden bal om de enkels Die eetstoornis zou de rest van hun leven bepalen, maar dat leven vooral verwoesten. "Het is als een loden bal die rond mijn enkels hangt en ik niet van me afgeschud krijg", zegt Maria. "Het is echt een obsessie geworden: wat ik eet, hoeveel calorieën ik verbruik, hoeveel ik vandaag weeg en morgen zal wegen." Tot wanhoop van hun ouders, de nu 58-jarige Christy en zijn vrouw Clare (56), die de twee het grootste deel van hun leven in klinieken zagen doorbrengen.
Ware hel Vandaag staat de tweeling opnieuw voor een herstelkuur, met dit verschil dat ze er nu van overtuigd zijn de ziekte te kunnen overwinnen. "Ik ben het beu", vervolgt Maria. "Alles ben ik kwijt door anorexia. Mijn leven, mijn huis, mijn haar, mijn job, echt alles... Het moet nu maar eens gedaan zijn." Ook haar zus Katy is getergd. "Ik kan nog amper wandelen van de rugpijn. Mijn hartslag is onregelmatig, ik heb op verschillende plaatsen chronische pijn en heb pillen nodig omdat mijn nieren niet meer werken. De herstellingskliniek is een ware hel. Alsof ik telkens de gevangenis in moet. Ik heb de voorbije weken zoveel angst dat ik nog amper kan slapen. Maar dit zal de laatste keer worden. Nu moet ik beter worden."
In Groot-Brittannië lijdt één vrouw op honderd tussen vijftien en dertig jaar aan anorexia. Bekijk de foto's van de tweeling hier. (odbs)
Ouders belangrijkste rolmodel bij seksuele vorming
Bij het vormen van hun seksuele identiteit laten jongeren zich leiden door hun vrienden of zelfs door hun idolen, dat wordt althans algemeen aangenomen. Volgens een nieuwe Canadese studie spiegelen de meeste jongeren zich op seksueel vlak echter vooral aan hun eigen ouders.
Van de 1000 jongeren tussen 14 en 17 die ondervraagd werden, gaf 45% aan dat hun ouders de grootste voorbeelden zijn op seksueel vlak. 32% inspireerde zich op zijn vrienden, terwijl slechts 15% een voorbeeld nam aan een idool.
Risico's Volgens de Montreal Gazette waren de tieners die zich spiegelen aan hun vrienden het meest seksueel actief en hadden zij ook het meest onveilige seks. Tieners uit families waar openlijk over seksualiteit gepraat wordt, waren zich daarentegen meer bewust van de risico's die verbonden zijn aan het actief zijn op seksueel gebied.
Moeders Opvallend was dat ondervraagde ouders net het tegenoverstelde dachten. Bijna 80% van de moeders beweerde dat hun kinderen vooral beïnvloed werden door de vriendenkring. Volgens de onderzoekers is dat niet zonder gevaar. "Ouders moeten beseffen dat hun eigen gedrag een grote invloed heeft op hun kinderen", zegt dr. Jean-Yves Frappier. "Open communicatie zorgt voor een verantwoordelijk en veilig gedrag bij de tieners." (lbs)
Ze was ooit zo hot, dat ze in een paskamer moest vluchten om haar fans te ontlopen. Hoe hot Kadèr Gürbüz op haar 41ste nog is, kunt u vanaf vandaag ontdekken in 'Familie'.
Actrice Kadèr Gürbüz. Wacht eens even, zult u denken, waar ken ik dat meiske van? Van Flikken en van Thuis natuurlijk. En van haar blote borsten, die maar blijven circuleren op het internet. Vanaf vanavond is ze te bewonderen in Familie als Caroline, de assertieve pr-verantwoordelijke van winkelketen F@C die neus tegen neus zal staan met Veronique Van den Bossche.
Te druk om goed te zijn
Lang geleden dat u Kadèr Gürbüz op het scherm zag? Dat is maar een idee, zegt Kadèr. 'Ik heb het écht wel druk gehad, hoor. Ik heb al zes jaar een eigen theatergezelschap, ik speel in de nieuwe Eén-reeks De vijfhoek, ik doe een stem in de film Kung-Fu Panda 2 en ik spreek ontzettend veel reclamespots in. Uiteraard kom ik nog altijd op tv met de eeuwige herhalingen van de Ketnetreeks W817.'
Die Ketnetreeks W817 - spreek uit als 'wacht eens even' - heeft sinds 2003 al flink wat stof vergaard, maar Eén blijft de reeks uitzenden. 'Zo zijn er altijd opnieuw jongeren die me herkennen. Dan zie ik ze kijken: amai, die is oud geworden. Ik denk bij die oude beelden vooral: amai, ik had toen nog spleten tussen mijn tanden. Toen de reeks werd uitgezonden, ben ik tien jaar lang door scouts nagekeken. Eén keer ging ik winkelen in Antwerpen en begon het rond mij een beetje druk te worden. Ik ben in kledingzaak Mango een pashok ingevlucht om tien minuten op adem te komen. Ik vind aandacht niet erg, maar heel soms heb ik er niet veel zin in. W817 was de eerste serie op Ketnet en was behoorlijk gedurfd. Er was toen ook niet zoveel controle op de inhoud. De reeks was bedoeld voor 16-jarigen, tot ze vaststelden dat het publiek veel jonger was.'
Stapje voor op Hollywood
Iedereen mag dus op twee oren slapen: Kadèr Gürbüz zwemt in het werk. 'Ik was wel bang natuurlijk. Na je veertigste gaat het in deze wereld bergaf, hoor je langs alle kanten. Nu ben ik 41 en heb ik té veel werk. Misschien ben ik wel als goede wijn. Met kleren aan vind ik mezelf nog geweldig, zeg ik altijd. Naakt zou ik niet meer in het felle licht willen staan, eerder in het zachte licht op de gang. Ik ben heel streng voor mezelf, ik wil gewoon mooi oud worden. Hoe ik mezelf verzorg? Ik ga heel veel naar de dermatoloog omdat ik veel allergieën heb. Ik gebruik ook al tien jaar zonnecrème, winter en zomer. Als kind had ik veel last van pigmenten. Daarom ga ik nooit met mijn gezicht in de zon; ik draag altijd een hoed of zit onder een parasol. Eigenlijk ben ik de rage in Hollywood voor: daar zie je sterren in halve burka's op het strand.'
'Sporten doe ik met opstoten. Dan ga ik drie maanden lang vier keer per week naar de fitness om dan weken niks meer te doen. Dansen doe ik niet meer, sinds Sterren op de dansvloer. Ik moet een doel hebben, vermageren of verdikken doe ik alleen voor een rol. Ik heb gelukkig goede genen, want ik eet verschrikkelijk graag. Eten is voor mij pure passie. Geef mij maar een culinair programma: eten en mensen interviewen in binnen- en buitenland. Voorlopig zit zo'n programma er niet in, vermoed ik. Maar geen erg, ik kan nog een tijdje mee.' (lacht)
De meeste baby's lachen zo'n 400 keer per dag, voor kleuters is dat ongeveer 300 keer. Wanneer je volwassen wordt, daalt het aantal glimlachjes tot minder dan 20 per dag. Wie streeft naar een gelukkiger leven, kan dus heel wat leren van een pasgeborene.
Meteen na de geboorte laat een baby zijn zintuigen werken en wil hij zoveel mogelijk impulsen in zich opnemen. Ook later is een kind zich voortdurend bewust van alles wat rond hem gebeurt en merkt hij de kleinste details op. Volgens onderzoekers is dat te verklaren doordat baby's meer hersencellen én minder afremmende neurotransmitters hebben dan volwassenen.
Creatief Elke volwassene leert om zich te focussen op de dingen die echt belangrijk zijn, waardoor je slechts een klein deeltje van de wereld in je opneemt. Vaak concentreren we ons zelfs op de verkeerde informatie en negeren we de positieve dingen die ons leven mooier, succesvoller en gelukkiger kunnen maken. Bovendien zijn we daardoor ook minder creatief dan kinderen en staan we minder snel open voor nieuwe dingen.
Mediteren Volwassenen moeten dus leren denken als een baby, maar dat lijkt ons niet zo eenvoudig. "Toch wel", zegt schrijfster Karen Salmansohn. "Je moet gewoon leren mediteren!" Psyschologe Alison Gopnik van de Berkeley universiteit bevestigt dat: "Het bewustzijn van een baby is gelijkaardig aan dat van volwassenen die aan meditatie doen. Mediteren doet onze focus op het slechte verdwijnen en maakt ons bewust van de volledige realiteit."
Boeddhist De relatie tussen mediteren en gelukkig zijn werd wetenschappelijk bewezen door dr. Richard Davidson, één van de grootste hersendeskundigen ter wereld. Hij testte het brein van een Tibetaanse boeddhist - die enkele uren per dag mediteert - en ontdekte dat de man een extreem hoog links-rechts ratio had in zijn prefrontale cortex, hét MRI-bewijs van een gelukkige en ontspannen geest.
De conclusie van schrijfster Karen Salmansohn? "Mediteren kan echt helpen om te leren denken als een baby. Het is een aanrader voor iedereen die graag wat meer wil lachen." (lbs)
Peter Goossens presenteert kookboek als afsluiter van superdruk jaar
Peter Goossens is klaar met zijn 'Meesterlijke klassiekers'-kookboek. Op tv zocht hij dit jaar een nieuwe beste hobbykok, een stagiair voor zijn restaurant en richtte hij een eigen culinaire zender op. Je zou haast vergeten dat de man ook nog in de potten roert van zijn driesterrenzaak 'Hof van Cleve'.
Voor wie eraan twijfelt of Goossens het écht zo druk heeft? Gisteren stelde hij Meesterlijke klassiekers - het televisieprogramma in boekvorm - voor in zijn restaurant in Kruishoutem. Zes interviews werkte hij af. Tussen negen en elf, fotosessie inbegrepen. Meer tijd was er niet. Eerst moest hij zijn equipe aan het werk zetten, daarna moest hij opnieuw de keuken in. 'Want ik moet vandaag opnieuw twee wedstrijden winnen in de Champions league', zo noemt de sterrenchef zijn middag- en avondservice. Goossens nam tussen de interviews tijd voor een driesterrenontbijt: koffie (met melk) en versgebakken toast met oeuf mimosa, américain met Tierenteyn-pickles, pata negraham en rauwe zalm.
Dieettrucjes
Goossens zag er zo vroeg in de ochtend wat moe uit. 'Vind je? Ik ben niet moe hoor. Maar het is wel wat veel geweest, de laatste tijd. Altijd was er iets. Het restaurant in de eerste plaats, want dat blijft mijn bakermat. Maar daartussen had ik televisieopnames, moest ik naar evenementen of naar vergaderingen van één van de adviesraden waar ik lid van ben... Dus ja, het zal deugd doen om het deze zomer een beetje rustiger aan te doen. Al kan ik, behalve de drie weken dat het restaurant gesloten is en dat ik met mijn gezin op vakantie ga, nooit helemaal loslaten. Als mijn Njam!-collega Gert Verhulst een week niet op Studio 100 is, dan blijft de winkel daar probleemloos draaien. In mijn restaurant is dat anders, alles begint en eindigt bij mij.'
Eén voornemen heeft Goossens alvast: 'Tijdens mijn vakantie gaat mijn telefoon af. Ze mogen me proberen te bellen, het zal niet lukken.'
Dat hij wat kilo's verloren is, het afgelopen jaar, heeft niets te maken met zijn slopende levensstijl. 'Ik probeer wat minder te eten. Ik heb daar twee trucjes voor: ik eet mijn bord nooit helemaal leeg, en ik schep zeker niet bij.'
Vol-au-vent met zwezerik
In zijn nieuwe boek, Meesterlijke klassiekers, geeft Peter Goossens zijn recepten van klassiekers als vol-au-vent, stoverij of kaaskroketjes prijs. 'Maar ik leer de hobbykoks wel om er iets extra lekkers van te maken. Vol-au-vent wordt eens zo lekker met vers gepelde garnaaltjes, hollandaisesaus en kalfszwezerik. Ik vind het belangrijk dat de mensen thuis lekker eten en dat ze daarin gestimuleerd worden door de boeken en televisieprogramma's die ik maak. Want wie thuis goed eet, gaat ook graag op restaurant.'
Na de zomer doet Goossens het in zijn restaurant met een extra kracht. Dan vervoegt Glenn Vandenberghe (18), de winnaar van De Keuken van de meester, de equipe van het team van 'Hof van Cleve'. De jongen won een cheque van 25.000 euro en een stageplaats bij de sterrenchef. 'Ik weet niet wat de mooiste prijs is: het geld of de stage. Het is een pak geld voor zo'n jonge kerel. Als hij er goed mee omspringt, kan hij er veel mee doen. Maar de stage wordt ook zeer interessant voor hem. Na een paar maanden moet hij alles uit mijn boek perfect kunnen klaarmaken. (lacht) Hij begint in september bij mijn patisserieteam.' (JanClaes nieuwsblad)
We vroegen Brigitte Fourie (55) uit Leuven hoeveel zij verdient ...1.330 euro netto
Brigitte en haar man zijn zelfstandige slagers en baten een slagerij uit in Leuven. Zij helpt haar man in het atelier, bedient de klanten in de winkel en beheert de paperassen.
Brigitte Fourie (55), Leuven
Burgerlijke staat: gehuwd
Beroep: slagersvrouw, voltijds (zelfstandige)
Nettoloon: 1.330 euro
Brutoloon: niet van toepassing
Extras: pensioensparen
Wat vind je van je inkomen?
Mijn inkomen mag gerust wat hoger liggen. Maar dat hangt grotendeels af van de klant. Als wij meer willen verdienen, moeten wij harder werken. Bovendien liggen de onkosten hoog.
Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?
Neen, op mijn leeftijd verander ik niet meer van werk (lacht).
Spaar je?
Ik probeer te sparen, maar de laatste jaren is dat toch minder. De economische crisis speelt een rol en onze kosten liggen steeds hoger. Als je de prijzen van de vleeswaren mee laat stijgen met de kosten, verjaag je de klanten.
Wat is je grootste kost?
Personeel, elektriciteit en onderhoud van het huis.
Waar kan je echt geen geld aan geven?
Aan prullen, zoals kerstversiering of decoratie.
Waar geef je graag geld aan uit?
Ik koop graag iets om mijn interieur op te fleuren. Aan mijn kinderen en kleinkind geef ik ook graag geld uit.
Stel dat je morgen een fikse loonsopslag krijgt. Wat doe je met het geld?
Ik zou niet veel veranderen. Het enige wat ik wil, is wat meer tijd. Ik zou de winkel een dag per week meer sluiten. ( kg jobat)