Vanaf vandaag liggen de nieuwe Zeeuwse mosselen in alle grootwarenhuizen. De kwaliteit ervan is uitstekend, zeggen de specialisten. Bovendien zijn ze ook goedkoop.
De jumbo's voor de restaurants zijn zelfs iets goedkoper dan vorig jaar, zegt Edwin Foudraine van Prins & Dingemanse. Van die lage prijzen was de voorbije dagen weinig te merken. Nog voor de officiële seizoensstart vandaag, begonnen de mosselboeren vrijdag al hun schelpen aan de man te brengen bij groothandelaars die aan restaurants leverden. Het voorbije weekend leken op alle terrassen van Vlaanderen mosselen opgediend te worden. Maar daarvoor vroegen ze soms meer dan 25 euro. De consument genoot dus nog niet mee van de lagere prijzen.
Warenhuisketen Carrefour had gisteren al mosselen in een aantal vestigingen en verkoopt die - nog tot en met zondag 11 juli - tegen 2,39 euro per kilogram. Delhaize start vandaag en vraagt 2,95 euro voor mosselen van het merk Delhaize en 4,99 euro voor 2 kilogram van discountmerk 365. Behoorlijk goedkoop dus. Bij Colruyt start het mosselseizoen vandaag. 'Wij volgen de prijzen van de concurrenten', luidt het.
Specialisten beklemtonen nog dat we een heel goed mosselseizoen krijgen: de mosselschelpen bevatten nu al meer dan dertig procent vlees, wat behoorlijk veel is bij de start van het seizoen. (nieuwsblad)
Bronzen Sint-Jacobsschelpen in de grond wijzen weg pelgrimsroute
In het hartje van Brugge liggen voortaan bronzen sint-jacobsschelpen op de grond. De schelpen zijn een onderdeel van de pelgrimsroute Via Brugensis. De route start aan Sluis en leidt naar Santiago de Compestela. Het Vlaamse Genootschap van Santiago de Compostela wil zo de oude pelgrimsroutes door België weer in kaart brengen.
Wie in de Brugse binnenstad op een bronzen schelp trapt, bevindt zich op de route naar Santiago de Compostela. De route gaat terug naar een oude pelgrimsroute vanuit Brugge die dateert uit de veertiende eeuw. De huidige route is geen reconstructie van de middeleeuwse route, maar gaat wel langs historisch belangrijke plaatsen.
We vertrekken vanuit de Zwinstreek. Via Hoeke gaat het naar Brugge, zegt schepen van toerisme Jean-Marie Bogaert. Door de binnenstad naar de Sint-Jacobskerk. Via het Zand en het station naar Sint-Michiels en dan zuidwaarts naar Zevekerken, Sebourg in Frankrijk en dan zo naar Santiago.
De route maakt gebruik van de wit-rood bewegwijzerde GR-paden. Alleen in de historische binnenstad van Brugge tonen schelpen de weg. Zondag worden in Brugge een honderdtal pelgrims verwacht naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela.
Het genootschap viert dat met een kerkenpad. Dat is een eenmalig pad waarbij alle Sint-Jacobskerken in Vlaanderen met mekaar verbonden worden. In totaal zijn er 38 etappes.
Het genootschap wil met het kerkenpad de belangstelling opwekken voor het patrimonium van de Sint jacobskerken. (focus wtv tv)
Beleef het hier allemaal mee, over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
De man van Liliane Saint Pierre is afgelopen zondag onverwachts overleden. Marc Hoyois (64) was al enige tijd ziek. Hij deelde sinds 1985 zijn leven met de zangeres en was eerder de echtgenoot van Ann Christy. Liliane Saint Pierre is kapot van verdriet.
Net nu Liliane Saint Pierre (61) haar carrière een nieuw elan geeft via de nieuwe single Naar het sterrenlicht, wordt ze getroffen door het verlies van haar echtgenoot. Toen we haar gisteren over de telefoon condoleerden, zei ze: 'Ik ben kapot, mijnheer. Meer kan ik echt niet zeggen. Het spijt me vreselijk, dit is veel te lastig voor me. Maar dank voor uw medeleven.'
Nicole en Hugo zijn al jaren vrienden van Liliane en Marc. Wanneer we Nicole, die net in de studio met opnamen bezig is, het droeve nieuws meedelen, reageert ze geschrokken. 'Manneke,' roept ze naar Hugo, 'je zult het niet geloven maar Marc is dood.We wisten dat hij zwaar ziek was geweest, maar zijn overlijden is toch een schok. Zo'n lieve man. Marc werd in 2005 geopereerd en onlangs heeft hij weer een operatie ondergaan. Volgens mij was Marc al niet honderd procent toen hij en Liliane een koppel werden.'
Dat laatste gebeurde eind 1985, na de dood van Ann Christy. Met haar was Marc getrouwd in 1973. Hij had de zangeres van De roos leren kennen toen hij drumde bij The Adams. Met Ann Christy, die pas 38 was toen ze in 1984 overleed, kreeg hij in 1974 een zoon, Benjamin.
Een mooi stel
Enkele maanden na de dood van Ann Christy vormde Liliane, die zelf een mislukt huwelijk achter de rug had, een paar met Marc. 'We kwamen Liliane en Marc toen toevallig tegen', herinnert Nicole Josy zich. 'Toen zei Liliane: Ik weet dat jullie het hier niet mee eens zullen zijn, maar zo is het nu eenmaal. Wij hebben gezegd: Wij hoeven het daar niet eens mee te zijn, Liliane. Dit is jouw keuze.'
'Het is niet omdat wij het niet zouden zien zitten dat een van ons een nieuwe relatie zou aanknopen zes maanden na de dood van de ander, dat we haar keuze niet kunnen respecteren. Trouwens, ze waren een mooi stel. Liliane hield zielsveel van hem, ze deed alles voor hem. En hij voor haar. Ze kon zich geen betere man inbeelden.'
Prostaatkanker
Jacky Lafon kan dat alleen maar bevestigen: 'Ze vormden een hecht koppel, ook al hadden ze hun problemen. Marc heeft lang tegen zijn prostaatkanker gevochten.Het moet niet makkelijk zijn geweest voor Liliane, maar zij is een heel sterke vrouw waarop Marc steeds kon terugvallen.'
'Dat hij overleden is, daar sta ik toch van te kijken', zegt een aangeslagen Lafon. 'Ik zag Marc nog tijdens de begrafenis van Bobbejaan Schoepen. Liliane heeft daar een heel mooi lied gezongen en ik heb Marc toen een zoen gegeven en gefeliciteerd met Lilianes liedje. Op dat moment zag hij er goed uit. Ik kan Liliane alleen veel sterkte wensen.'
Barbara Dex kende Marc Hoyois van de optredens die ze samen met Liliane deed. 'Marc en Liliane waren een schitterend koppel. Ze voelden elkaar perfect aan, persoonlijk maar ook muzikaal. Marc ging overal mee met Liliane. Hij zorgde dat haar optredens vlekkeloos verliepen en hij verzorgde vaak de belichting en de klank.'
'Ik sprak Marc het laatst in november vorig jaar tijdens De eregalerij van Radio 2. Hij was een sociale man, maar toch een beetje teruggetrokken. Hij was graag op zichzelf en zou nooit op de voorgrond gaan staan. Ik wist dat hij kanker had maar dat hij zo plots zou overlijden, dat heeft wellicht niemand verwacht.' (nieuwsblad Jo De Ruyck)
Met haar blonde lokken en blauwe ogen, is prinses Madeleine van Zweden het toonbeeld van een echte prinses. Ze leidt een flamboyant leven en wordt regelmatig wild feestend gespot door vele paparazzi. Koninklijke adviseurs manen haar intussen aan zich meer op de studies toe te leggen.
De vakantie staat voor de deur. Je hebt ongetwijfeld alweer heel wat plannen! De vele uitstapjes en reizen met je geliefden zijn er om te koesteren.
Story helpt je om deze memorabele momenten te vereeuwigen in een handig fotomapje - mét harde cover! - zodat je altijd kunt teruggrijpen naar je al je favoriete zomerherinneringen.
Voor slechts 2 euro kun je kiezen voor een fotoboekje van Mega Mindy, of eentje van Anubis.
Twijfel dus niet, en verzamel je fijnste herinneringen in dit prachtige hebbeding!
Story geeft er je trouwens 40 gratis fotoprints bovenop. Je unieke code vind je op het formulier in je pakket.
Dat ze niet vies is van body art, weten we al langer. Angelina Jolie beschikt over meer tattoo's dan de gemiddelde vrouw, al zorgt haar laatste aanwinst voor heel wat mysterie. Iemand een idee wat haar nieuwe versiersel kan betekenen?
De actrice verscheen zopas op de rode loper in Mexico voor de première van haar nieuwste film Salt. Terwijl ze al zwaaiend de perslui opwachtte, onthulde ze haar nieuwe tatoeage op haar pols boven haar Romeinse getallen. De wildste geruchten over de betekenis ervan doen intussen al de ronde, gaande van 'een nietszeggende tekening' tot 'een creatie van haar kinderen of van Brad'.
Tekentalenten Dat hun creatieve potloodtrekken kunnen uitgroeien tot ware tattoo's, onthulde Angelina Jolie twee jaar geleden. Zo beweerde ze dat de tattoo op de rug van Brad, van haar hand is. Misschien wilde de jongen ook zijn tekentalent tonen? (lvl)
Nathalie Fiers zingt de zomer rond bij coverband Dust
"Wij willen gewoon zo veel mogelijk goeie optredens achter elkaar zetten:" Na een optreden in Nederland onlangs kwam iemand hem zeggen dat zijn dochter klinkt als Anouk. Een compliment dat Philip Fiers, de man achter coverband Dust, zotcontent maakt. De band staat deze zomer op tal van evenementen in West-Vlaanderen en ver daarbuiten, en zorgt daar voor wat ze zelf omschrijven als 'muziek met ballen'. Tijd voor een babbel met vader Philip - man achter de knoppen - en dochter Nathalie - vrouw achter de microfoon.
Interview vakantiekrant Veertig jaar al bepaalt muziek het leven van Philip Fiers (57). Voor de opvoeder aan De Zande in Ruiselede is een goeie uitlaatklep geen overbodige luxe, en die vond hij aanvankelijk in een hobby die in de jaren zeventig wel vaker beoefend werd : feestjes animeren met zijn eigen discobar. In 1975 was Philip regelmatig freelance op pad met een dansorkest waaruit later de groep Crystal Dice groeide. Na hun split gingen een aantal muzikanten verder en werd de vroegere groep Second Ufe nieuw leven ingeblazen. Second Life - waarvan Philip de geluidsman werd scoorde enkele hits in de jaren '70; er gingen zelfs 300.000 lp's van hen over de toonbank.
Het was ook bij Second Life dat dochter Nathalie het als zangeres probeerde en dat bleek meteen een schot in de roos. Ook Second Life bleek echter geen eeuwig leven beschoren, en in 2000 en met een nieuwe bezetting werd Dust geboren : een coverband waarmee Philip het professioneler wilde aanpakken. Met een jaar later Nathalie officieel als dé stem van de band.
Dust stond in 2007 evenwel nog een split te wachten, maar niet getreurd : nieuwe muzikanten en een tweede, mannelijke stem bleken deze keer vlot te vinden. En wat meer was: het klikt tussen de acht leden van de band : behalve Philip en Nathalie zijn dat Dave Comelis, Andy Latruwe, Hans Van Mierlo, Philip Baily, Bart Sinnaeve en Marino Ranson. Dat willen vader én dochter dik in de verf gezet weten: "Het is een cliché, maar wel een die klopt: muziek maken werkt veel beter als het 'goed zit' tussen de bandleden. We zijn een echte clan nu, iedereen geeft om iedereen.
Ondanks het feit dat iedereen een job én een menage heeft, proberen we er allemaal bij te zijn op repetities. Als er eentje niet helemaal goed in zijn vel zit, is de rest daarom bekommerd Echt, het contact zit zó goed deze keer, het is puur genieten", vallen de twee elkaar uitgebreid bij.
Want om het plezier is het hen naar verluidt te doen. "We hoeven hier niet rijk van te worden. We willen wél met professioneel materiaal werken, geloof me, die mengtafel is niét goedkoop", wijst Philip. Hun muziekkeuze valt in de smaak bij een ruim publiek. Dust brengt dé klassiekers, hits van de jaren 70 tot nu.
"ik heb Natje nu al zeker honderd keer Stil/loving you van The Scorpions horen zingen, en ik krijg er nog altijd kiekenvel van". Maar ze willen die nummers brengen zoals het hoort, en voorzien van een eigen touch. "En dat lukt blijkbaar wel, als ik op de goeie reacties mag voortgaan. Ik ben misschien zelfs té perfectionistisch, want ik denk na elk optreden toch weer dat ik nóg beter kan. Maar we zijn goed bezig, echt waar ... ", meent Nathalie.
En als hier meer in blijkt te zitten? Philip wil niks uitsluiten, voor Nathalie hoeft het niet zo'n vaart te lopen: "De showbizz interesseert me niet. Ik wil zoveel mogelijk leuke optredens achter elkaar zetten. Het publiek entertainen, goed zingen, emoties overbrengen: dát is wat mij nu al negen jaar op het podium houdt." En dat zijn heel diverse podia: van kroegentochten, braderieën, verjaardags- en trouwpartijen Ze vullen er gemakkelijk een zomer mee. "Vakantie? Optreden is gewoon vakantie voor ons!" (Nancy Boerjan) Coverband Dust is op heel wat zomerevenementen in West-Vlaanderen te vinden, alle info op www.dust.be
De tweede rit van de Tour belooft vandaag razend boeiend te worden. De klassementsrenners zullen in de rit van Tervuren naar Spa (201 km) uit hun doppen moeten kijken voor de valkuilen in het parcours. Er liggen maar liefst zes hellingen in de laatste 100 kilometer: Het begint met de Côte de France (km 98), de Côte de Filot (km 127), de Côte de Werbomont (km 136), de Côte d'Aisomont (km 161,5), de Côte de Stockeu (km 167,5) en de Côte du Rosier (km 189).
De start wordt vandaag gegeven om 12u10 (officieus) in hartje Brussel aan het Koninklijke paleis en het Warandepark en om 12u30 (officieel) in Tervuren op de N3. Voor de Belgen is het jammer dat Philippe Gilbert er niet bij is. De Waal had in zijn achtertuin een unieke kans gekregen om zijn eerste ritzege in de Grande Boucle te boeken want het is een etappe voor de klassieke renners. De gegadigden voor de bloemen vandaag: types als Damiano Cunego, Linus Gerdemann en Alexandre Vinokourov. Of waarom eens geen aanval van jongens als Alberto Contador of Andy Schleck? Antwoord in Spa. (dea)
In 'Tomsterom' is geen uitdaging hem te gek of te gewaagd ... Maar is Tom Waes privé ook de man die constant zijn grenzen wil verleggen? En kan een vakantie voor hem niet avontuurlijk genoeg zijn?
"Het zal raar klinken, maar in het dagelijkse leven ben ik alles behalve een waaghals. De voorwaarde voor de stunts in 'Tomtesterom' was dat ik er geen enkele ooit voorheen had uitgeprobeerd, Dat bewijst al dat ik niet de man ben die in z'n vrije tijd wilde paarden temt of met haaien duikt. Ja, in Thailand ben ik een keer gaan jetskiën, Maar in groep gaan benji springen of zo ? Nee bedankt."
Weet je al hoe je vakantie er dit jaar zal uitzien? De eerste twee weken van juli gaan mijn vriendin Mieke en ik naar het zuiden van Frankrijk. En we koppelen daar een city-trip naar Barcelona aan vast. Alles met de auto, op 't gemakske, Op vakantie ben ik een luie donder. Wel neem ik mijn loopschoenen en mijn fiets mee, maar het overgrote deel van de dag vul ik met luieren en genieten.
Veel kans dat Mieke en ik in Frankrijk enkele chateaus gaan bezoeken en links en rechts een wijntje proeven. Avontuurlijker dan dat hoeft het voor ons niet (lacht). Ik heb het voorbije jaar genoeg avonturen meegemaakt. Word je nu niet overal waar je in Vlaanderen komt uitgedaagd? Constant! Elke keer weer gaat het van: "Dat 'm 'dees' maar eens komt proberen", Ik vind dat wel plezant, al ga ik uiteraard niet op alle uitdagingen in. Soms wel. Red Bull heeft me gevraagd om een keer deel te nemen aan een 'Air Race'. Je weet wel, met zo'n sportvliegtuigje laag over het water scheren, tussen de pylonen door. Wel, dat zie ik wel zitten.
Is er een stunt uit je tv-reeks die je wel eens wil overdoen, maar dan zonder camera in de buurt ? Ja, de 'Marathon des Sables' in Marokko. Het staat zelfs al zo goed als vast dat ik hem nog een keer zal lopen, Samen met mijn broerdan, die ookzeersportief is. We zijn dus van plan om samen zes dagen lang iedere dag een marathon te lopen door het zand van de Sahara. Complete waanzin dat heb ik aan den lijve ondervonden maar tegelijk geeft het een ontzettende kick.
Amper zevenenhalf uur rijden is het naar deze mooie streek.
Rechtstreekse vluchten zijn er vanuit Charleroi naar Bergerac, waardoor de Périgord nog dichter bij België ligt.
En dat is een goede zaak, want dit mooie departement in het zuidwesten van Frankrijk heeft heel wat toeristische troeven:
een groot cultureel erfgoed, een befaamde gastronomie met lekkere streekproducten, adembenemende landschappen en heel wat geklasseerde sites zoals de grotten van Lascaux, die in 2010 de 70ste verjaardag van hun ontdekking vieren.
Volg de gids! In Reiswereld Magazine
Klik hier om de reportage te doorbladeren
Klik hier om de reportage te downloaden
Francesca Vanthielen gaat op zoek naar koppels die de voorbije twintig jaar getrouwd zijn in vtm-pogramma's zoals All You Need is Love, Love Letters, Blind Date en Trouw met Mij, of elkaar leerden kennen dankzij één van deze programma's. Francesca zoekt hen op en kijkt hoe het nu met hen gaat.
-Dirk & Pia: Meer dan 17 jaar geleden verraste de doorwintere alpinist Dirk in het programma Love Letters zijn aanstaande vrouw Pia met een huwelijksaanzoek op de top van een berg.
-Bart & Tessa : Dat liefde alles overwint, bewees Tessa tijdens een aflevering van Trouw met Mij uit 2003. Ze werd er met haar verloofde Bart verrast door Gerty Christoffels met een korte vlieginitiatie.
-Jimmy & Nathalie : In 2007 bewees de stoere biker Jimmy dat zelfs echte mannen een traan mogen laten. In Huwelijk uit Handen lieten hij en Nathalie de organisatie van hun huwelijk over aan familie en vrienden.
-Serge & Shirley : In 1996 keek Serge raar op toen hij in een elektrozaak een videoboodschap van Shirley te zien kreeg op alle televisietoestellen. (Showbizzsite)
De voetbalfans die denken dat Cristiano Ronaldo homo is, kruipen terug in hun schelp. De Portugese voetballer is papa geworden van een zoon. Dat bericht stuurde Ronaldo zelf de wereld in via Facebook en Twitter. Pikant detail: de man met de gouden voeten zal het kind alleen opvoeden.
Waarom hij de opvoeding van zijn zoon op die manier aanpakt, is niet bekend. Voor het overige lost Ronaldo niets over de geboorte van zijn kind. De Portugese pers weet iets meer: die ontdekten dat de moeder van Noord-Amerikaanse afkomst zou zijn.
De boodschap van de international: Met veel blijdschap en emotie maak ik bij deze bekend dat ik de vader ben geworden van een jongetje. Zoals is afgesproken met de moeder, die graag anoniem wil blijven, zal ik de volledige voogdij over het kind hebben. Meer informatie wil ik niet kwijt, ik hoop dat iedereen mijn privacy (en dat van mijn kind) zal respecteren omdat het zo persoonlijk is." (SF)
"Vespa brengt je naar de kleinste hoekjes in de Oosthoekpolders" vanaf deze zomer vorm de Knokse zeedijk de uitvalsbasis voor Vespa-tochtjes door de Oosthoekpolders, ook voor wie er individueel of met enkele vrienden op uit wil.
Interview:
Een dag lang op een brokje Italiaanse nostalgie door het West-Vlaamse en Zeelandse polderlandschap cruisen. Neen, dat vond ik alweer niet te veel gevraagd. Het is dat er een helm op mijn hoofd stond en het 'haren in de wind'-gevoel daar dus enigszins bij inschoot. Maar dat neemt niet weg dat ik na afloop compleet verkocht was aan de Vespa. En aan onze polders natuurlijk.
In Italië is de Vespa sinds ze er veertig jaar terug voor het eerst opdoken, niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Italianen léven op hun Vespa. De wereldberoemde scootertjes zijn er bij wijze van spreken op elke hoek te huur, voor even of voor een meerdaags Vespa-arrangement. Maar ook bij ons wist de Vespa altijd al menig hart te veroveren. En met de toenemende belangstelling voor 'outdoor living' - weer of geen weer, wij gaan barbecuen ... - kon het niet anders of ook hier waagden enkele spelers uit de toeristische sector zich aan de organisatie van heuse Vesparoutes en -arrangementen.
Een van de eersten was Dirk Selis van Vesparoute. Hij startte met de verhuur van Vespa's in Limburg - rond Tongeren, Hasselt, in het golvende Haspengouw en het Maasland -; ook de Ardennen kan je zo ontdekken vanuit Spa. En vorige zomer testte Dirk de mogelijkheden in het noordoosten van onze provincie uit, met Knokke-Heist als uitvalsbasis. Sinds dit seizoen gaat hij ook voluit voor de kust.
Goed bekend, nog altijd bemind Ik probeer de route die hij daartoe heeft uitgestippeld op een nog frisse, maar zonnige lentedag. Hoewel niet helemaal onbeslagen, is het toch jaren geleden dat ik mij aan een gemotoriseerd voertuig op minder dan vier wielen waagde. Starten gaat vanzelf, de eerste honderden meters op de Vespa doen dat iets minder. Ik laveer aan een slakkengangetje doorheen wat me plots een menigte lijkt. Maar een keer de Zoutelaan door, krijg ik de techniek in de vingers: gas geven en remmen rechts, nooit bruusk remmen links, en niet vergeten de richtingaanwijzer terug te schuiven.
De route leidt algauw weg van het toeristisch centrum, richting het Zwin en Retranchement. Tot in Sluis snor ik - intussen aan een gezwinder toerental - door een landschap dat ik goed genoeg ken, maar daarom nog niks aan charme heeft ingeboet. De grens over volgen een trits Nederlandse gehuchtjes. De lus naar Sint-Laureins en Maldegem weet me minder te bekoren, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het daaropvolgende groen rond Moerkerke en Damme. Waar ik een zijsprongetje langs de idyllische Damse Vaart aan toevoeg.
En daar zit meteen de sterkte van een tochtje met de Vespa: de route geeft aan wat gedurende een dag mogelijk is, maar je zit er allerminst met handen en voeten aan vast. Zin om de Nederlandse kust tot in pakweg Cadzand wat verder te verkennen? Best. Even wegdommelen in een zonnig uithoekje onderweg ? Waarom niet. Benieuwd naar wat gehuchtjes als Sint¬Margriete of Lapscheure te bieden hebben ? Doen ! Precies die vrijheid maakt het verschil met wandelen of fietsen: op de Vespa maal je niet om een kilometer.
Je doet wat je wil, zolang je voor ogen houdt dat je om 18 uur - mét Vespa - opnieuw in Knokke dient te staan. En dat kan niet missen als je een' fietsknooppuntenkaart van de regio (zie kader) meeneemt. Ideaal om vooraf je route uit te stippelen, maar ook om ter plekke mee te improviseren. Verder hoeft echt niks, behalve 'opstappen en gas geven' ... (Nancy Boerjan)
1ste Tourrit na waaiers 1,5 uur op onze wegen naar Brussel
Zelfs Manneken Pis, hét symbool bij uitstek van Brussel, werd in het geel getooid.
De eerste rit van de Tour is met zijn 223,5 km meteen de op één na langste van deze 97ste editie. Het wordt ook een verraderlijke rit: het eerste gedeelte staat in het teken van de Hollandse waaiers, vervolgens rijdt het peloton in de finale anderhalf uur op Belgische wegen met als apotheose het eerbetoon aan de 65-jarige Baron Eddy Merckx, vijfvoudig winnaar van La Grande Boucle. Een rit om duimen en vingers aan af te likken. Bij ons moet je er geen moment van missen. Van bij de start rond het middaguur brengt HLN.BE de etappe live.Volg de eerste rit hier live
De eerste rit is ook een eerbetoon aan Baron Eddy Merckx, net 65 geworden.
Bij het uittekenen van het traject hadden de Tourbazen vanuit Rotterdam kunnen opteren voor de route meteen zuidwaarts richting Bergen op Zoom. In plaats daarvan lasten ze een van de Giro afgekeken waaierlus in die voor brokken kan zorgen, vooral de passages over de gevreesde dijkwegen in Zeeland. De Haringvlietdam, de Brouwersdam en vooral de Stromvloedkering op de Oosterschelde zullen niet enkel spectaculaire beelden opleveren, maar ongetwijfeld ook waaiers. De forse zuidwester (lange tijd tegenwind) zal daar mee voor zorgen. Antwerpse binnenstad Na 150 km trekt het peloton in Putte-Kapellen de grens over rond de klok van 15.30u. Dan kan de uitgebreide Belgische driedaagse beginnen. Via twee tussenspurten gaat het langs Ekeren en Merksem naar de Antwerpse binnenstad, waar de massa ongetwijfeld van de partij zal zijn. De N1 Antwerpen-Mechelen brengt de renners dan naar de Maneblussersstad, waar met nog 33 km te gaan de echte finale kan beginnen. Via de fietsenfabriek van Eddy Merckx in Sint-Brixius-Rode trekken we richting Atomium waar de finish rond 17.15u verwacht wordt. Wellicht eindigt deze etappe op een eerste massaspurt en daarin is Mark Cavendish de topfavoriet. (kh)
We duimen met z'n allen voor een lange, zwoele zomer. Om die reden zoomen we in op een aantal superleuke ravotadresjes voor het hele gezin. En mocht het weer al eens tegenzitten, dan kan je altijd nog een kindvriendelijk museum meepikken.
Voor stoere waterratten. (Zomerse vijver) Een hagelwit strand valt niet enkel te spotten aan onze Noordzeekust, maar ook in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeerin Mol. Hier vind je speeltuinen voor elke leeftijd en voldoende sportmogelijkheden om zelfs de moeilijkste karakters gunstig te stemmen. Waterratten geven elkaar rendez-vous op de 25 ha grote watersportvijver . Info : www.zilvermeer.be
Kamperen op een vlot! Het Limburgse Maasplassengebied is een immens merengebied dat perfect geschikt is om te zeilen. Het Sailcenter limburg is een bootverhuurbedrijf dat zowel zeilcursussen geeft, als motorboten, sloepen en kajakken verhuurt. Voor sommige motorboten is een vaarbewijs vereist, voor het merendeel volstaat jouw eigen stuurmanskunst. Families kunnen de plassen verkennen in een reuzenkajak waar tot 8 personen in passen. In het Maascentrum De Wissen vind je een interactieve infostand over de Maas. Hier kan je ook kamperen in een kampeervlot op het water! Info : www.sailcenterlimburg. oom en www.dewissen.be
Voor nieuwsgierige aagjes (Ontdekken en doen ) Het Mechelse Technopolis is een doemuseum voor wetenschap en technologie. Bezoekers worden er geleid langs meer dan 280 interactieve opstellingen die uitnodigen tot allerhande experimenten, gaande van het manipuleren van licht om een zonnevliegtuig aan te drijven over het maken van een eigen videoclip tot en met het bouwen van een constructie die bestand is tegen de triltest. Hier vervelen nieuwsgierige kids zich geen seconde! Info : www.technopolis.be
Mijnwerker voor een dag In het Vlaams Mijnmuseum van Beringen ontdek je het verhaal van de mijnwerker en het dagdagelijkse leven van het harde labeur diep onder de grond. Eén van de blikvangers is de reconstructie van een ondergrondse werkplaats. Speel mijnwerker voor één dag! Kinderen krijgen dan een mijnwerkersplunje aan en worden door hun gids met een authentiek treintje richting ondergrondsimulatie meegetroond. Spannend! Info : www.toerismeberingen.be (vakantiemagazine Igor Vandenberghe)
Michel Follet zal tijdens de zomermaanden weer elke ochtend JOE presenteren. En dat gaat gepaard met een bijzondere uitdaging. Hij belooft om zijn tondeuse 6 weken lang niet aan te raken!
Zes weken lang zal Michel Follet zijn haar niet scheren, en dat roept wat vragen op. Zal zijn haar nog groeien? Welke kleur zal zijn haar hebben, nog steeds bruin, hier en daar al een grijze tint of misschien is hij wel plots blond geworden? En hoe lang zal zijn haar zijn na die 6 weken?
Je kan de avonturen van Michel en zijn kapsel elke dag volgen op JOE. (story)
De Zwitser Fabian Cancellara heeft de proloog van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Over 8,9 kilometer was de 29-jarige Zwitser in Rotterdam 10 seconden sneller dan de Duitser Tony Martin. De Brit David Millar werd op 20 seconden derde. (standaard)
Achter elke lach schuilt een traan. Zo ook bij Jacques Vermeire (59). De relatie die het komisch figuur had met vriendin Martine Coppens (54), is voorbij. Na tien jaar samenzijn, besloten de twee om de liefde een halt toe te roepen. Naar verluidt liggen werkdruk, puberende kinderen en de ziekte van parkinson aan de basis van de breuk.
We zijn in alle vriendschap uit elkaar gegaan, ontgoochelen de twee de sensatiezoekers in Het Laatste Nieuws. We tasten af of de breuk al dan niet definitief is. We zijn en blijven goede vrienden. Maar we zien elkaar voorlopig niet veel meer.
Oorzaak van de breuk? Werkdruk, spanningen, puberende kinderen en natuurlijk ook de ziekte van parkinson. Want Martine lijdt al verschillende jaren aan de aandoening. Geloof me, parkinson is slopend, zei ze daar ooit over. Je staat ermee op en je gaat ermee slapen.
Jacques kan zich nu volop concentreren op zijn carrière. Want nee, die is nog lang niet over. De man die furore maakte als garagist DDT in FC De Kampioenen is volop bezig met televisieopnames.
Voor de volledigheid: Martine was niet de eerste vrouw in het leven van Jacques. Eerder was hij samen met woelwater Eva Pauwels. Die relatie mondde na vijf jaar uit in een scheiding. (SF)
De Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, start op zaterdag 3 juli in Rotterdam. Na de Vuelta (Assen) en de Giro dItalia (Amsterdam), is de Tour de derde grote wielerronde die binnen een jaar van start gaat in Nederland. Na de start in Rotterdam, koersen de renners bijna 3600 kilometer om na ruim drie weken te eindigen op de Champs-Élysées in Parijs. De Tour de France wordt gezien als de belangrijkste wielerronde van de wereld.
Start in Rotterdam De koers start met een proloog over acht kilometer door het centrum van Rotterdam. Zondag vertrekt de wielerkaravaan bij de Erasmusbrug voor eerste etappe naar aankomstplaats Brussel. De renners rijden onder meer langs Goes en Woensdrecht. Het Nederlandse gedeelte van de Tour eindigt als de renners de grens met België over gaan bij Putte.
Merckx geëerd in woonplaats Via Antwerpen en Mechelen, koerst het peloton door Meise, de woonplaats van vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx. Hij wordt geëerd omwille van zijn vijfenzestigste verjaardag. Na de eerste etappe volgen nog twee etappes in België, waarna de ploegen dinsdag in het noorden van Frankrijk aankomen.
De Tour in Frankrijk In Frankrijk kent de 97e editie van de Ronde zeven vlakke ritten, drie heuvelritten en zes bergritten. Daarnaast wordt er nog een individuele tijdrit gereden. Er zijn 23 beklimmingen van de tweede, eerste en buitencategorie en er zijn net als vorig jaar zijn drie aankomsten bergop. De renners komen onder meer langs Pau en Bordeaux.