De Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, start op zaterdag 3 juli in Rotterdam. Na de Vuelta (Assen) en de Giro dItalia (Amsterdam), is de Tour de derde grote wielerronde die binnen een jaar van start gaat in Nederland. Na de start in Rotterdam, koersen de renners bijna 3600 kilometer om na ruim drie weken te eindigen op de Champs-Élysées in Parijs. De Tour de France wordt gezien als de belangrijkste wielerronde van de wereld.
Start in Rotterdam De koers start met een proloog over acht kilometer door het centrum van Rotterdam. Zondag vertrekt de wielerkaravaan bij de Erasmusbrug voor eerste etappe naar aankomstplaats Brussel. De renners rijden onder meer langs Goes en Woensdrecht. Het Nederlandse gedeelte van de Tour eindigt als de renners de grens met België over gaan bij Putte.
Merckx geëerd in woonplaats Via Antwerpen en Mechelen, koerst het peloton door Meise, de woonplaats van vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx. Hij wordt geëerd omwille van zijn vijfenzestigste verjaardag. Na de eerste etappe volgen nog twee etappes in België, waarna de ploegen dinsdag in het noorden van Frankrijk aankomen.
De Tour in Frankrijk In Frankrijk kent de 97e editie van de Ronde zeven vlakke ritten, drie heuvelritten en zes bergritten. Daarnaast wordt er nog een individuele tijdrit gereden. Er zijn 23 beklimmingen van de tweede, eerste en buitencategorie en er zijn net als vorig jaar zijn drie aankomsten bergop. De renners komen onder meer langs Pau en Bordeaux.
Rotterdam is de havenstad van Nederland. De haven van Rotterdam wordt gezien als één van grootste en belangrijkste ter wereld. Mede hierdoor is Rotterdam een belangrijke stad in Europa geworden. Daarnaast is Rotterdam met ruim 580.000 inwoners de op één na grootste stad van Nederland.
Doordat Rotterdam in de tweede wereldoorlog zwaar geleden heeft onder bombardementen vind je in deze stad veel nieuwbouw. Ook hoogbouw vind je er terug en daarom is Rotterdam de enige Nederlandse stad met een echte skyline. Een goed voorbeeld van de innovatieve architectuur die in Rotterdam is gebruikt is de Erasmusbrug.
De toerist hoeft zich niet te vervelen in Rotterdam. Populaire attracties zijn de Euromast en de Dierenpark Blijdorp. Ook een rondvaart door de indrukwekkend grote haven is zeker de moeite waard als je in Rotterdam bent.
Het centrum van Rotterdam kenmerkt zich door het grote aanbod van winkels. Daarnaast zijn de winkels in het centrum 7 dagen per week open, zodat er elke dag gewinkeld kan worden. Naast de bekende grote winkelketens kan je ook terecht in het Modekwartier of het Quartier Varié. Hier vind je kleding gemaakt door zelfstandige ontwerpers.
Wil je een avondje stappen? Dan ben je in Rotterdam ook op de juiste plek. Naast de grote en bekende discotheken als Heineken Music Hall en Off_Corso zijn er in het centrum tal van cafés, kroegen en barretjes te vinden. Daarnaast vinden in Ahoy vaak grote concerten plaats. (zoover World)
Genieten van water, wellness, gezinsuitjes en natuurlijk ook smullen van streekproducten! (+ receptje) De Luikse Ardennen zijn een geliefde stek en hebben veel te bieden met tal van blikvangers en een zeer ruim aanbod aan logies.
Droomhotél Manoir de Lébioles Het is aan Georges Neyt (1842-1910) te danken dat een van de mooiste parels van het architecturaal patrimonium van de stad Spa er is gekomen. Dit schitterende hotel telt nu 3 kamers en 13 suites, in het gastronomisch restaurant geniet je van de creatieve keuken van Olivier Tucki. www.manoirdelebioles.com
Vakantiewoningen Wil je een huis of een villa huren voor een vakantie in de Ardennen? Dan zit je beslist goed bij Ardennes-Etape. Deze organisatie biedt je een keuze uit meer dan 500 stijlvolle vakantiehuizen, geselecteerd op kwaliteit, comfort en ligging. www.ardennes-etape.be
Coo Adventure Dit 'Outdoor Activity Center' ligt vlak bij de watervallen van Coo. Je kunt er terecht voor een onvergetelijke avontuurlijke dag met keuze uit een kajaktocht, mountainbi-ke, paintball, quadtocht, helikopterdropping, klimmen, speleologie, boogschieten en zelfs een rit met een Ferrari. www.coo-adventure.com
Gezinsvakanties Domein Sol Cress is een heerlijk familieverblijf dat rustig gelegen is in de heuvels rond Spa op een boogscheut van het centrum. Het domein vormt het ideale ver-trekpunt om stad en streek te ontdekken. www.solcress.be
Thermen van Spa De Thermen van Spa blikken terug op een rijk verleden, maar zijn tevens synoniem voor het meest moderne concept van wel-zijn en ontspanning. Geniet er van de vele behandelingen. Dagelijks open, voor behandelingen reserveer je best vooraf. www.thermesdespa.com
Vakantiedomein Val d'Arimont Dit domein ligt aan de voet van de Hoge Venen op 3 km van Malmedy. Als je van een rustige vakantie droomt, ben je hier aan het juiste adres. Er is keuze uit 36 cha-lets en 8 hotelkamers en er zijn tal van sportmogelijkheden. In de buurt kun je mooie natuurwandelingen maken. www.val-arimont.be
Kasteel van Reinhardstein Dit kasteel werd gebouwd in 1354 door Renaud de Waimes. Tal van bekende families woonden er, waaronder de gra-ven van Metternich. Het kasteel werd ver-nield na de Franse Revolutie en volledig gerestaureerd door professor Overloop die er vanaf 1969 zijn levenswerk van maakte. Het is nu een museum met wapens, meubilair en wandtapijten. www.reinhardstein.net
Herba Sana, een gezonde tuin In Elsenborn ontdek je te midden van de Hoge Venen Herba Sana. Op een terrein van 2 ha vind je een tuin met 200 geneeskrachtige planten die thematisch gegroepeerd zijn. Er zijn 450 didactische borden die je wegwijsmaken in de fytotherapie. Je leert er ook de typische flora van de Hoge Venen kennen. www.herba-sana.be
Abdij van Stavelot Je ontdekt hier verschillende musea: het Museum van het Prinsdom Stavelot-Malmedy (7-18de eeuw), het Museum van het circuit van Spa-Francorchamps dat de passie voor de auto- en motorsport belicht, het Museum Guillaume Apollinaire, gewijd aan het verblijf van de dichter in Stavelot. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen, een museumwinkel en een taverne; www.abbayedestavelot.be
Circuit Spa-Francorchamps Voor kenners geldt het circuit van Spa-Francorchamps als het mooiste autocircuit ter wereld. Er vinden ook tal van andere sportactiviteiten en evenementen plaats. Je kan er op sommige dagen zelf een toertje op het circuit maken. www.spa-trancorchamps.be
En toen waren ze nog met acht. Of eigenlijk tien. Want onder de acht kandidaten die dit jaar meedoen aan 'Junior Eurosong' zitten twee duo's.
De winnares van vorig jaar, Laura Omloop, verklapte deze avond aan de Ketnet-kijkers wie het zijn. Ketnet volgt de acht kandidaten de komende weken op de voet: de hele zomer lang lopen hun videoclips op Ketnet en dit najaar spelen de kandidaten de hoofdrol in een boeiende reeks achter de schermen.
Een groepslied en acht nieuwe liedjes De acht nieuwe juniors vlogen er meteen in. Ze werkten de voorbije maanden keihard aan een nieuw groepslied: Superidee. Dat groepslied ligt nu al in de winkel. Maar er is meer. De kandidaten schreven samen met enkele topnamen uit de muziekwereld acht nieuwe nummers. Ketnet en Ketnet.be tonen de videoclips van al die fonkelnieuwe nummers de hele zomer lang. (TV-Visie)
Zes op de tien Belgen zijn van plan om deze zomer te klussen in huis. Bijna de helft neemt hiervoor een of meerdere dagen vrijaf. Dat blijkt uit een online enquête bij duizend Belgen.
De rondvraag, in opdracht van zoekertjessite Kapaza! en klusmagazine Dobbit Magazine, toont aan dat er in Wallonië meer geklust wordt dan in Vlaanderen, waar 55 procent van de ondervraagden van plan is om de handen uit de mouwen te steken. Tweeënzestig procent van de Waalse klussers blijft hiervoor een dagje weg van het werk. Aan Vlaamse zijde neemt slechts 37 procent verlof.
Mannen Zevendertig procent van de ondervraagde Belgen beschouwt zichzelf als een echte klusser. Vijfenzestig procent van de mannen klust iedere maand. Mannen klussen hiermee meer dan vrouwen, maar toch 15 procent van de Belgische vrouwen zegt ook minstens een keer per maand karweien op te knappen.
Decoratie Vier op de tien Belgen voeren de geplande werken helemaal zelf uit. De Belg waagt zich voornamelijk aan decoratiewerken, schilderen en elektriciteitswerken.
Tweedehands Het werkmateriaal dat Vlamingen en Walen voor hun klusjes nodig hebben, kopen ze regelmatig tweedehands aan. "Klein materiaal en handgereedschap scoren hier het hoogst met 72 procent, gevolgd door vervangstukken en bouwmaterialen", aldus Perry Koorvaar, algemeen directeur van Kapaza! Belgium.(belga/lvl)
Aalst - Ken Peeters, de patissier die met vriend Karel Mijn restaurant won, heeft een relatie met een meisje dat als afwasser in restaurant Karnivale begon. Het gaat om de 21-jarige Tia Troupin uit Aalst.
Tia werkt nog altijd in het restaurant en staat nu in de zaal. Ken had tot aan de finale nog een relatie met Caroline, met wie hij meer dan twee jaar samen was. Nieuwe vriendin Tia zal wellicht in het appartement boven het restaurant gaan wonen. Restaurant Karnivale is donderdag heropend. Vaste sluitingsdagen worden maandag en dinsdag. (nieuwsblad)
Nicole en Hugo, hét sympathiekste showbizzkoppel van het land, verovert keer op keer onze harten, met hun liederen, hun enthousiasme, met hun liefde, gewoon met wie ze zijn. Ze zijn momenteel bezig met hun 40 jaar niet te geloven- tournee. Deze zomer staan ze op de affiche van verschillende festivals. Niet te geloven dat je hen nog nooit zou hebben zien optreden. Nu doen dus!
Was er al veel cultuur aanwezig tijdens jullie jonge jaren? We hebben beide geen echte culturele jeugd gehad. Nicole volgde wel balletles Hugo deed een acteursopleiding acteur en zo kwamen we vanzelf in een artistiek milieu terecht. Zang en notenleer waren eveneens een onderdeel van onze opleiding. Verder hebben we beiden zelf de interesse in cultuur ontwikkeld.
Zingen, dansen, entertainen, het is jullie talent. Maar waar zou je nog heel goed in willen zijn? We zouden allebei heel graag willen kunnen schilderen en tekenen. Nicole zou zich ook willen perfectioneren in pianospelen.
Welke kunstdiscipline kan jou het meest bekoren? Welke het minst? Zoals gezegd schilderkunst. We houden allebei van diverse stijlen schilderkunst. Op onze vele buitenlandse reizen bezoeken we altijd musea om de lopende tentoonstellingen te bekijken. Beeldhouwkunst daarentegen is niet echt onze dada.
Stel: je mag een avond lang tafelen met drie kunstenaars naar keuze - levend of dood. Wie zijn de uitverkorenen? En wat wil je van hen te weten komen? Michael Jackson mag mee met ons aan tafel schuiven. We zijn wel benieuwd hoe hij zijn jeugdjaren heeft doorgebracht. We willen graag weten hoe hij als kleine jongen zijn tijd bij The Jackson Five heeft ervaren.
De schilder Dali mag er ook bij zijn. Met hem willen we het graag hebben over zijn opleiding en zijn talent. Hij was een geniaal schilder. Het lijkt ons boeiend om eens van dichtbij met zon genie te mogen kennismaken.
En ten slotte Rubens. Ik (Hugo) vraag me af of hij met modellen gewerkt heeft en hoe dat in zijn tijd dan in zijn werk ging. (lacht)
Wat zouden jullie in de hemel tot in de eeuwigheid wel willen bezichtigen of beluisteren? We zijn verzot op de films van Disney. Zowel de oudere klassiekers als Sneeuwwitje, Bambi, Assepoester, 101 dalmatiërs en Fantasia als de nieuwere films zoals de Leeuwenkoning of The princess and the frog. Het zijn stuk voor stuk prachtige films! Walt Disney heeft onvergetelijke animatiefiguren gecreëerd: Goofy, Donald Duck, Mickey Mouse. Die blijven gewoon sterk.
De muziek van Luis Miguel kan ons ook bekoren. Zijn bijnaam is De zon van Mexico en hij is een van de populairste artiesten in Zuid-Amerika. Van zijn laatste plaat verkocht hij 300.00 exemplaren en hij trad in 2006 op voor evenveel mensen! Hij is niet alleen een prima zanger, zowel van popsongs als mariachi of romantische songs, maar ook een geweldig entertainer.
Graag willen we niet alleen zijn muziek, maar ook hemzelf in de hemel ontmoeten. En Michael Jackson ook, als het kan! Verder zijn we beiden geïnteresseerd in biografische boeken, van eender wie. Er mag dus gerust een grote boekenkamer in de hemel zijn, waar we ons af en toe kunnen verdiepen in het leven van een boeiend persoon.
Welke Vlaamse kunstenaar verdient volgens jullie een standbeeld en waarom? Bob Davidse. Omdat hij geloofde in wat hij deed en onze kinderen niet mogen vergeten wat hij als pionier in dit genre heeft verwezenlijkt. Wij hebben beiden een geweldige bewondering voor hem. We hebben ook een aantal jaren met hem gewerkt en hij was een begeesterende producer zonder weerga! We zullen hem missen. (uit in Vlaanderen)
Werchter - Tussen de tenten van de festivalgangers in Werchter staat de camper van een Nederlands koppel opgesteld. Simon (77) en Dicky (71) komen niet voor de muziek, wel voor een kankerbehandeling in Leuven.
'Mijn vrouw Dicky heeft kanker gehad en krijgt nu bestralingen in het ziekenhuis in Leuven', zegt Simon Vandalen uit Willemstad in Nederland. 'Uiteraard zijn er ook ziekenhuizen in Nederland, maar wij verkozen Leuven omdat dat ziekenhuis wereldwijd bekend is.'
'Een nadeel is wel de afstand. Mijn vrouw moet dagelijks bestraald worden, dertien dagen lang. Het is te ver om telkens terug naar Nederland te pendelen. Daarom hebben we onze caravan in de buurt van Leuven opgesteld. Zo maken we er meteen een vakantie-uitje van.'
Gisteren kreeg Dicky trouwens goed nieuws te horen in het Universitair Ziekenhuis: 'Eerst was me gezegd dat ik 32 bestralingen zou moeten ondergaan, maar dat hebben ze bijgesteld naar dertien. We hebben dus iets te vieren.'
Op de camping zet Dicky de pruik, die haar kale hoofd moet verbergen, ook af. 'Het is hier een veilige community, dus kan het wel.'
Dicky en Simon kozen niet toevallig voor een camping in Werchter. 'Het is hier een heel leuke omgeving. We wisten vooraf dat er veel festivalgangers zouden zijn, en deze drukte maakt het heel gezellig. We zijn er speciaal voor naar hier gekomen.'
'De festivalgangers zijn ook erg behulpzaam. Er zal de komende dagen wellicht wat lawaai zijn, maar dat zien we met plezier door de vingers.'
Het koppel komt duidelijk niet voor de muziek, wel voor de sfeer. 'Ik ben zelf een professionele musicus voor een heel ander type muziek, namelijk orgel- en koormuziek', zegt Simon. 'Deze festivalmuziek is te hard voor ons. Maar ik vind het fantastisch dat mensen ook van deze muziek kunnen genieten. (nieuwsblad)
Justine Henin mist US Open door gescheurde ligamenten
De elleboogblessure die Justine Henin opliep bij een val in haar achtste finales tegen Kim Clijsters op Wimbledon blijkt veel erger dan gevreesd. Juju heeft haar ligamenten gescheurd en is out tot begin september.
Er komt daardoor geen Clijsters-Henin in het Koning Boudewijnstadion volgende week en Juju mist ook zo goed als zeker de US Open. Brute pech voor Henin die eerder al een pink brak drie maanden na haar comeback.
Voor 'The Battle of Belgium' op 8 juli heeft de organisatie een waardige vervangster gevonden. Serena Williams maakt er een 'Battle of The World' van. Er werden al 35.000 tickets verkocht, een wereldrecord, en de match wordt uitgezonden in 150 landen.
Justine Henin begon maandag wervelend aan haar clash met Kim Clijsters. Plots ging ze zwaar onderuit op de baseline en bezeerde haar elleboog stevig. Ze vroeg meermaals om medische assistentie tussen de games en had duidelijk veel pijn. De match kantelde ook en ze verloor in drie sets. Achteraf vreesde ze al voor haar deelname aan de nieuwe clash Kim-Juju volgende week in het Koning Boudewijnstadion. Die vrees komt nu uit. De blessure blijkt zelfs een stuk erger.
Wel aanwezig Justine Henin verkondigde het slechte nieuws op haar website. "Ik heb na Wimbledon mijn elleboog laten onderzoeken en daaruit is gebleken dat er een scheurtje is in de ligamenten", schrijft Henin. "Door deze blessure verwacht ik twee maanden niet op een tennisveld te kunnen staan. Hierdoor mis ik de exhibitiematch tegen Clijsters van komende week én ook de US Open. Ik vind het bijzonder jammer dat ik de 'Best of Belgium'-wedstrijd mis. Ik zal wel aanwezig zijn op het event dat we nauw aan het hart ligt. Over vier weken laat ik mijn elleboog weer onderzoeken en weet ik meer over hoe de rest van mijn seizoen er nog uit zal zien."
Ferme deuk Het forfait voor de wereldrecordpoging van volgende week (nooit zou er zoveel volk op een tennismatch zijn als in dat Belgische topduel) is vooral een commerciële ramp, maar sportief is Henins afwezigheid op de Amerikaanse tour en vooral de US Open een drama. Juju zal haar klassement weer niet kunnen verbeteren en dus opnieuw riskeren in een vroeg stadium tegen toppers te moeten. Na de finales in Brisbane en vooral Melbourne leek de comeback van Henin een wervelende bestorming van de top te worden, maar na vroegtijdige uitschakeling op zowel Roland Garros als Wimbledon en deze zware blessure krijgt die terugkeer een ferme deuk. (kh)
In de speeltuin vormen de vier natuurelementen water, vuur, lucht en aarde een thema, met in elk van deze elementen aangepaste speelvormen. De speeltuin is niet gericht op sneller en hoger spelen, maar op de ontwikkeling van samenspel binnen de groepen kinderen en gezinnen. Dat betekent dat heel wat bestaande toestellen herdacht zijn en aangevuld zijn met nieuwe toestellen.
Verderop werd in een bufferzone een gedeelte van het bos vrijgemaakt om de kinderen speelkansen te bieden. Niets moet, alles kan, hier kunnen kinderen en volwassenen samen spelen, de natuur ervaren en door het spel de natuur ontdekken. (Lili) Prijs: het domein is gratis toegankelijk.
Ze werd enorm bekend met haar nummer I kissed a girl en dus besloot ze eindelijk maar eens de daad bij het woord te voegen. In navolging van Kylie Minogue: de lesbische kus van Katy Perry.
Zou het echt zo slecht gaan met de mannen in celebland dat alle vrouwen nu plots elkaar beginnen te kussen? Het begint er sterk op te lijken want eerder deze week draaide Kylie Minogue een bevallige dame binnen en nu doet Katy Perry exact hetzelfde.
De zangeres was op stap met een vriendin en voelde blijkbaar plots de onweerstaanbare drang om haar in het openbaar te kussen. Als de trend zich blijft verder zetten onder celebs, zouden we wel eens een hele leuke, hete zomer kunnen krijgen. (HH)
Internationale Fedekamtaptoe haalt toppers in Nedeland
Takostu stiens "de verrassing" Op zaterdag 3 juli is de Burg in Brugge vanaf 21 uur opnieuw de rendez-vousplaats voor liefhebbers van showbands en majorettes. Die avond vindt naar jaarlijkse gewoonte de Internationale Fedekam Taptoe plaats. De organisatie is in handen van de Koninklijke Fedekam West, het geesteskind van onder meer de familie De Langhe.
Vorig jaar vierde Fedekam West zijn gouden jubileum. In 1959 werd deze vereniging opgericht door Boudewijn De Vadder, grootvader van huidig voorzrtter Piet De Langhe (36): "Ik was nog maar twee jaar toen mijn ouders me in mijn buggy naar een festival van Fedekam West op de Markt van Brugge meetroonden.
Daar heb ik een hele middag lang als een muis naar blaasmuziek zitten luisteren. Ik verroerde voor geen vin", glimlacht Piet De Langhe, die zelf ook notenleer en zes jaar dwarsfluit volgde. Omwille van drukke bezigheden kapte hij rond zijn zestiende evenwel met zijn muzikale studies. "Toch blijf ik een grote fan van blaasmuziek. Mij spreekt vooral het volkse karakter aan. Zowel de bandarbeider als de bedrijfsleider vinden elkaar in de universele taal die de muziek blijft", aldus Piet De Langhe, die het meest warm loopt voor big band muziek.
Nederland boven Op zaterdag 3 juli vindt voor de 23ste keer de Intemationale Fedekam Taptoe plaats op de Burg. DIT gebeuren schiet om 21 uur UIT de startblokken, maar een uur eerder kun je al genieten van een voorprogramma. De Koninklijke Harmonie Kunst & Vermaak Zedelgem krijgt de kans om haar kunnen te demonstreren. Opvallend: dit orkest kan rekenen op meer dan 128 jaar (!) ervaring. "We zijn fier dat we de Show- & Marchingband K&G Leiden hebben kunnen strikken", vertelt Piet De Langhe. "Deze formatie telt 68 leden en kan bogen op een intemationale reputatie.
Zo haalden ze vorig jaar voor de vierde keer op rij de wereldtitel binnen op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in de categorie 'Show'. Bij ons brengt dIT korps, dat zich voor zijn uniformen liet inspireren door het United States Marine Corps, twee shows."
Een andere wereldkampioen, in de categorie Marching, is de Drum- & Showfanfare Advendo Sneek, eveneens UIT Nederland. Hun optredens bevatten verrassende elementen en figuraties. "Dé verrassing van de avond wordt evenwel de Showband Takostu Stiens, gouden medaillehouders in de disciplines Showen Marching.
"Hun instrumentarium bestaat UIT marstrommen en zwaar slagwerk zoals basdrums, bekkens en vierdelige timtoms. Piccolo's, dwarsflUITen en malletinstrumenten voegen een melodische touch toe, uniek binnen dIT wereldje", steekt Piet De Langhe de loftrompet.
Ook het plaatselijke Danstheater Aglaja is opnieuw van de partij. Benedikt LaJoo zal het stemmige Night Fall in Camp spelen. Aan het einde van de avond speelt assistent-stadsbeiaardier Wim Berteloot het slotlied van de avond, een hommage aan Marc De Langhe, vader van Piet, overleden voorzitter van Fedekam West en stichter van deze taptoe. (SW)
Geen goede koopjes zonder slimme strategie. Om de solden zonder kleerscheuren door te komen, enkele shoppingtips om te onthouden.
1. Vermijd impulsieve aankopen die alleen maar stof zullen vergaren in je kleerkast...
2. Ga eerder op zoek naar kwalitatieve basisstukken tegen interessante prijzen. Een witte top, een eenvoudige jurk, a little black dress...
3. Koopjes kan je vaak niet meer inwisselen. Check dus alle stukken op vlekken en verborgen gebreken alvorens naar de kassa te stappen.
4. Ga bij voorkeur niet alleen op soldenjacht, maar schakel vriendinnen in. Samen zullen jullie de échte koopjes vlugger spotten.
5. Plan je soldenjacht... hetgeen je echt wilt, koop je tijdens de eerste week. Basics zullen tijdens de tweede week wellicht nog beschikbaar zijn aan een betere prijs. Extraatjes shoppen kan vanaf de 3e week, als de kortingen de hoogste toppen scheren.
6. Vooraleer je gaat shoppen, stop je best een doeltreffende dorstlesser in je tas. Kwestie van je vochtverlies tijdens deze intensieve activiteit voldoende te compenseren. (lvl)
BV-wereld verbaasd over outing Bart Kaëll en Luc Appermont. Iedereen uit de Vlaamse showbizz mocht het dan al weten, voor veel BV's was het gisteren toch schrikken om Bart Kaëll openlijk te horen vertellen dat hij een koppel vormt met Luc Appermont. 'Nooit gedacht dat ze het zouden toegeven', luidt het alom.
Bel een BV en hij of zij wist dat Bart Kaëll en Luc Appermont al jaren een stel zijn (zie onze krant van gisteren, nvdr). Maar evengoed voegen ze er allen steevast aan toe: 'We respecteerden hun geheim. Het was niet aan ons om hen te outen.'
'Het lijkt alsof er vandaag even geen ander gespreksonderwerp is', vat Koen Crucke het schokgolfje dat door Vlaanderen gaat mooi samen. 'Maar ik wist het inderdaad al lang. Waar ik wel van geschrokken ben, is dat het zo pardoes naar buiten gekomen is. Ik had gedacht dat ze er nooit voor zouden uitkomen. Toch zeker Luc Appermont niet. Daar stond ik echt van te kijken. Vergeet niet: het is Bart die hem geout heeft. Ik mag hopen dat ze dit goed met elkaar hebben doorgepraat.'
'Natuurlijk was het voor mensen die het wisten, soms raar opkijken. Ik herinner me nog een gala-avond waarbij Luc Appermont een prijs in ontvangst nam met de woorden: dit ga ik bewaren voor mijn kinderen en mijn kleinkinderen. Vanzelfsprekend stonden er velen toen te lachen. En ja, ik heb het ook meegemaakt, de gelegenheden waarbij je eerst de één zag toekomen, en vijf minuten later de ander. Of dat vliegtuig, waarin de een voorin en de ander achterin ging zitten.'
'Ik heb het er nooit met hen over gehad. Tegen Bart kon je nog wel eens zeggen: vind je dat daar geen mooie man? Maar tegen Luc? Nooit ofte nimmer. Hij praat niet zo makkelijk over zijn gevoelens. Ik ben er ook van overtuigd dat Luc hier nooit commentaar op zal geven.'
'Ze hadden het al véél eerder moeten vertellen', stellen Nicole & Hugo. 'Het zijn heel goede vrienden van ons. Wij zijn zo'n beetje het koppel dat iedereen in vertrouwen neemt. We krijgen heel wat showbizzmensen met problemen over de vloer. Wij weten veel. Als wij ooit een boek schrijven, dan staat de Belgische showbizzwereld stil. Maar het is goed voor hen dat het er eindelijk uit is. Iedereen die er in het verleden flauwe grapjes over maakte, kan nu voorgoed zwijgen. Maar aan de andere kant: Geert Hoste heeft nu wellicht weer stof genoeg.'
'Ik snap niet dat je jarenlang zo komedie kunt spelen', zegt Will Ferdy. 'Op vakantie gaan naar Tenerife, in hetzelfde hotel logeren maar er toch vooral op toezien dat je apart aankomt. Ik sta verstomd van hun outing. Maar ik ben blij voor hen: nu kunnen ze samen eindelijk het leven leiden dat ze wilden. Luc is een hele goede vriend. Hij is nog een oud-leerling van mij.'
'Ik hoop alleen dat ze de situatie niet verkeerd hebben ingeschat. Ze bevinden zich nu in een rare positie. Ik vrees dat ze het onderschat hebben. Het komt ook allemaal een beetje onsympathiek over. Ik ben bang dat ze een beetje sympathie bij de mensen zullen verliezen. Een goede raad? Dat ze dit vooral zien als een storm in een glas water en die rustig laten voorbijwaaien.'
Kurt Van Eeghem was ook al lang op de hoogte. Hij heeft Bart en Luc zelfs zo goed als geout tijdens een uitzending van Debby & Nancy, in 2001. Daarin vertelde hij over een Bart en een Luc die samen in een huis wonen maar ieder afzonderlijk naar het Casino van Middelkerke rijden om elkaar daar verwonderd te begroeten. 'Dat is vlug weer voorbijgewaaid', herinnert Van Eeghem zich. 'Niemand heeft daar meer naar gekraaid.'
'Ik vind het oprecht jammer dat ze zich niet eerder hebben geout. Het zijn twee zulke grote boegbeelden. Vooral Luc Appermont, die toch jarenlang dé ideale schoonzoon was in de ogen van heel Vlaanderen. Ze hebben jaren het beeld van Vlaanderen mee bepaald, in het populaire lied en op de populaire tv. Ze hadden voor veel jongeren iets kunnen betekenen. Want vergeet niet dat er nog altijd wanhoopsdaden gepleegd worden door mensen die in de knoop liggen met hun geaardheid. Maar wat ik vooral leuk vind, is dat door hun verhaal duidelijk wordt dat ook een homorelatie jaren kan standhouden. Ineens lijkt het alsof de heterowereld toch een stukje promiscuer is.' (lacht) (nieuwsblad)
Door de doortocht van de Ronde van Frankrijk zondag en maandag in Brussel zal het verkeer ernstige hinder ondervinden. De eerste etappe komt zondag aan voor het Koning Boudewijnstadion. De tweede etappe vertrekt op het Paleizenplein. Mobiel Brussel raadt aan de metro en trein te nemen naar Brussel. Zondag rijden de renners Brussel binnen via de Meiseselaan. Daarna rijden ze over de Koninklijk Parklaan, de Bockstaellaan en de Houba de Strooperlaan. In de ruime omgeving van de aankomst wordt de hele dag hinder verwacht. Afrit Wemmel van de grote ring zal gesloten zijn in twee richtingen vanaf 5.30 uur. Afrit Laken van de A12 naar Brussel is gesloten vanaf 12 uur, de op- en afrit Strombeek van de A12 vanaf 14 uur.
Om de finish bij te wonen, raadt Mobiel Brussel aan de trein te nemen tot Brussel-Zuid en dan metrolijn 6. Wie toch met de auto komt, zal afrit 7A Expo van de ring moeten nemen en zich moeten parkeren op parking C.
Maandag vertrekt de rit op het Paleizenplein. Via de Belliardstraat gaat het naar de Tervurenlaan. Grote hinder wordt verwacht tijdens de spitsuren bij het binnen- en buitenrijden van de stad via het oosten. Afrit Tervuren van de ring zal gesloten zijn van 9 tot 13 uur, net als de Tervurenlaan.
Er wordt extra drukte verwacht op de andere invalswegen naar Brussel: de omgeving van het Reyerscomplex en de omgeving van metrostation Delta. Ook de Europese wijk en het koninklijk paleis zijn te mijden.
MIVB past dienstregeling aan De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zal de dienstregeling van een groot aantal bus- en tramlijnen dit weekend aanpassen voor de aankomst van de eerste etappe en het vertrek van de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk. Er dient rekening gehouden te worden met hinder op het hele net. Dat meldt de MIVB.
Concreet worden op zondag 4 juli tussen 13 uur en 19 uur, voor de aankomst van de eerste etappe tegenover het Koning Boudewijnstadion, alle metro's op lijn 2 verlengd tot eindpunt Koning Boudewijn. De tramlijnen 19 en 51 bedienen de haltes De Wand en Heizel niet. Ook de buslijnen 84 en 88 bedienen de Heizel niet. De Heizel blijft voor die tram- en busreizigers toegankelijk via metrolijn 6. Buslijn 53 wordt omgelegd, zodat ze niet voorbij de Koninklijke Serres van Laken en De Wand rijdt.
Op maandag 5 juli worden een twintigtal bus- en tramlijnen omgeleid of beperkt bediend. (belga/eb/ypu)
Bart Kaëll en Luc Appermont: 'Ja, wij zijn een koppel'
Bart Kaëll (49) valt voor mannen en al jaren voor één man in het bijzonder: Luc Appermont (60). Jawel, het best bewaarde geheim uit de Vlaamse showbizz is niet langer een geheim. 'Het is ook nooit een geheim geweest', zegt Kaëll. 'Alleen heeft niemand het mij ooit op de man af gevraagd.'
Bart Kaëll out zich als homo, luidt het deze week op de voorpagina van Dag Allemaal. Zo hard gaat het in het interview binnenin niet, want pas helemaal op het eind komt Kaëlls liefdesleven aan bod. En aanvankelijk laat de Vlaamse zanger nog in het midden of hij zijn leven met een man of een vrouw deelt.
Ja, hij is gelukkig in zijn relatie, zegt hij. 'We zijn al heel lang samen en wij voelen ons nog steeds goed bij elkaar.' Tot de interviewer Kaëll klaar en duidelijk toewerpt: 'Iedereen weet eigenlijk dat jij op mannen valt.' Kaëll ontkent het niet, zowaar. Iets wat voor velen als een hele verrassing komt, omdat de Vlaamse zanger iedereen een carrière lang in het ongewisse liet over hoe dat nu precies zat in zijn privéleven.
De verrassing wordt nóg groter wanneer wij Kaëll bellen en hij ons tot onze verbazing zelfs toevertrouwt met welke man hij zijn leven deelt.
Op 2 augustus word je vijftig. Heeft het met die nakende verjaardag te maken dat je je nu plots hebt geout?
Bart Kaëll: 'Helemaal niet. Ik heb daar nooit een groot geheim van gemaakt. Het is voor mij ook echt geen punt. Het enige rare is gewoon dat geen enkele journalist me ooit op de man af de vraag heeft gesteld of ik op mannen of op vrouwen val.'
'Ja, men zat altijd via rare bochten te vissen naar mijn privéleven en natuurlijk gaf ik dan geen antwoord. Ik trek strikt de scheiding tussen mijn carrière en mijn privéleven. Maar iedereen die mij op de man af vraagt of ik voor mannen val, krijgt een eerlijk antwoord. Familie en vrienden weten ook al tientallen jaren hoe de vork aan de steel zit.'
Toch herinner ik me van vroegere interviews dat je passages die in die richting gingen altijd uit de interviewtekst liet schrappen.
'Dat komt omdat ik vond dat die passages dan niets met het gesprek te maken hadden. Voor mij is het: ofwel stel je mij de vraag, ofwel stel je ze niet. Ook in de toekomst ga ik daar echt niet verder over uitweiden. Hier trek ik de grens. De rest is privé.'
Ben je nu niet bang dat iedereen op zoek gaat naar: wie is de partner van Bart Kaëll?
'Nee, want wie dat is, weet iedereen al jaren. Men weet dat ik samen ben met Luc.'
Voor alle duidelijkheid: daarmee bedoel je dan Luc Appermont? Nog iets wat men al jaren fluistert.
'Jij kent wellicht nog andere Lucs uit de showbizz. (lacht) Maar inderdaad: ik ben samen met Luc Appermont. Ik heb er geen probleem mee om dat te zeggen. We leven al zo lang een openbaar leven samen. Maar je trekt gewoon bepaalde lijnen. Aan een bakker vraag je toch ook alleen hoe hij zijn taartjes maakt, en niet hoe dat nu precies zit met zijn vrouw of zijn vriend?'
'Al die mensen die nu gaan bellen voor een dubbelinterview moet ik ontgoochelen: het antwoord is nee. Na vandaag gaan we hier niet verder over uitweiden. Hier valt verder niets over te communiceren.'
Denk je dat je door deze 'outing' een voorbeeldfunctie kan hebben voor anderen?
'Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat hij doet of niet doet. Als ik een voorbeeldfunctie kan hebben in mijn vak als zanger, ben ik blij. Maar ik ambieer geen leidersfunctie in deze hoek.'
Vrees je dat dit effect zal hebben bij je fans?
'Nee, want die weten het ook al lang. Zelfs al heb ik er nooit over gepraat. Zoals gezegd: mijn privéleven hou ik voor mij. Ik ben ook nooit voor een fotoshoot in mijn bad gaan zitten of ik heb nooit mijn woonkamer laten zien.'
'Ja, ik val voor mannen, en ja, ik heb een relatie met Luc. Ik zou graag willen dat het daar stopt. Iedereen maakt zijn eigen leven. En in mijn leven draait het rond muziek. Ik vier op 1 augustus mijn vijftigste verjaardag met een speciaal concert in Middelkerke en in het najaar breng ik een nieuwe cd uit. Ik hoop dat het vanaf nu weer gewoon dáárover kan gaan.' (nieuwsblad Hans-Maarten)
Als je aankomt in een nieuwe stad, is het altijd aan te raden om je bestemming met het plaatselijke openbaar vervoer te leren kennen. Zo ontdek je meteen leuke plekjes waar je achteraf kan naar terugkeren en bovendien is het helemaal niet duur. Neem dus de tram en ontdek de stad zoals de bewoners haar kennen. Volgens National Geographic zijn dit de mooiste tramlijnen ter wereld. Stap op en laat je rijden.
1. Lijn 28 in Lissabon, Portugal Er is geen betere manier om een eerste indruk van Lissabon op te doen dan een ritje te maken met de ouderwetse houten tram op lijn 28. Vanaf het centrum klimt de tram door smalle straatjes de steile hellingen op van de wijken Bairro Alto, Baixa en Alfama. De antieke trammetjes moeten zich soms door nauwe bochten wringen en lopen soms vast in het verkeer maar dat is net de charme. De rit duurt ongeveer veertig minuten van het begin- naar het eindpunt.
2. 501 Queen Streetcar in Toronto, Canada De trams van Toronto zijn de goedkoopste en waarschijnlijk ook de beste manier om de stad te zien. Meer bepaald een ritje op lijn 501 is meer dan de moeite waard. Het is trouwens een van de langste trambanen van Noord-Amerika. Het beginpunt is aan de boulevard Lakeshore, vanwaar de rijtuigen zich een weg banen door de drukke binnenstad om bij het meer te eindigen. 's Avonds rijdt de tram over dezelfde lijn maar dan draagt hij nummer 301.
3. Tram 68 in Berlijn, Duitsland De meeste trams in Berlijn rijden enkel door het oostelijk deel van de stad omdat in de jaren zestig van de vorige eeuw het tramnet van West-Berlijn werd afgesloten. Er zijn er dus nu maar twee die ook in het westelijk deel komen. Tram 68 rijdt van station Köpenich naar Alt-Schmöckwitz, een schilderachtig dorpje aan de rand van de stad.
4. Tram 96 in Melbourne, Australië In de Australische stad Melbourne rijden zowel moderne als antieke trams. Ze verbinden het centrum met de voorsteden. Tram 96 rijdt door de drie drukste wijken van de stad: de kunstenaarsburt Fitzroy, het zakendistrict en de populaire wijk St. Kilda aan het strand. De rit van Fitzroy naar St. Kilda duurt een half uur.
5. Streetcar F in San Francisco, VS De populaire streetcar in San Francisco is een zeer authentiek en charmant vervoermiddel. De rijtuigen komen van over de hele wereld. Er zijn zelfs trams bij uit Milaan.
6. Lijn 2 in Amsterdam, Nederland De tram is de voornaamste bron van openbaar vervoer in het stadscentrum. Lijn 2 passeert langs de voornaamste toeristische attracties zoals het Paleis op de Dam, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Vondelpark.
7. George Benson Waterfront Streetcar, Seattle, VS Deze tram rijdt van Broad street langs de kaden van Elliot Bay naar het internationale district. De prachtige rijtuigen komen helemaal uit Melbourne (Australië) en zijn uitgevoerd in mahonie en wit essenhout.
8. Lijn 2 in Boedapest, Hongarije Aan de ene kant van de stad (in Pest) volgt lijn 2 de bocht van de Donau. Als je het parlementsgebouw van dichtbij wil zien, moet je zeker deze tram nemen. Hij biedt ook een goed zicht op het kasteel van Boeda aan de andere kant van de rivier.
9. St. Charles Streetcar Tour in New Orleans, VS Deze lijn is weer in gebruik na de verwoestingen die orkaan Katrina heeft aangericht. De tram rijdt door het business district, de wijk Gaden, de bovenstad en de beroemde Franse wijk. De rit van het begin- naar het eindpunt duurt ongeveer 45 minuten.
10. Trams in Hongkong, China De trams in Hongkong zijn allemaal dubbeldekkers. De langste rit van één uur en twintig minuten gaat van Shau Kei Wan naar Kennedy Town met een overstap op Western Market. Er zijn talloze haltes. In de trams op de lijnen 28 en 128 zijn open balkons van waaruit je de stad heel goed kan bekijken. (kve)
Kinderen kunnen hun hart ophalen in de speeltuinen, elektroboten, minicars en het vernieuwde verwarmde openluchtploeterbad. In het verkeerspark kunnen ze fietsen en gocarten en op de 5 ha grote vijver roeien en waterfietsen. En er is natuurlijk ook het klauterbos: via een parcours van touwen en grote boomhutten kunnen de kinderen 'tussen de takken van de bomen' klauteren.
Sledetochten voor jong en oud rond Ruiselede. De bosrijke omgeving van Ruiselede leent zich uitstekend tot fietsen, wandelen en lopen. Maar sinds kort kan je er ook avontuurlijker tochten met sledehonden maken. Toch zijn ook die trips geschikt om met de hele familie te beleven, menen Wouter en Mieke die samen met hun roedel poolhonden vanuit Zwitserland naar onze streken afzakten en de tochtjes organiseren.
Reportage
We kiezen bewust voor rustige tochten, zodat iedereen kan deelnemen Mogelijkheden genoeg voor gezinnen met kinderen om een leuke uitstap te maken. Maar in Ruiselede zorgt de organisatie Husky-Event toch voor een originele ervaring op dat vlak.
Wouter en Mieke Decaluwe zijn het duo achter het bijzondere concept: "Wij organiseren tochten met de bakfiets, slede of rolwagen, die getrokken worden door onze poolhonden," vertelt Wouter. Samen met Mieke keerde hij vorig jaar terug uit Zwitserland, om hier hun droom opnieuw te verwezenlijken. "Het was moeilijk om te vertrekken uit Zwitserland. Maar door de absurde regels inzake honden die men daar hanteert, zagen wij ons daartoe gedwongen."
Na een lange zoektocht belandde het duo in Ruiselede. "We zochten een locatie met voldoende plaats voor onze roedel, en waar tegelijkertijd nog veel natuur aanwezig is. We zitten hier heel dicht bij de Vorte Bossen, en ook richting Maria-Aalter en Beernem is er een groot aanbod aan wandelpaden en tractorsporen waarop we onze tochten kunnen uitstippelen."
Toevallig Het begon allemaal tien jaar geleden, en heel toevallig. We reisden toen samen met onze drie husky's tijdens tijdens de wintermaanden naar Zwitser1and. Toevallig zagen we op een toeristisch bureau een brochure liggen over sledetochten met husky's. Maar bij navraag werd duidelijk dat die brochures dan wel nog in het infokantoor lagen, maar dat degene die de tochten organiseerde al lang weggetrokken was 't de streek. Toen kregen we het idee om gewoon zelf e tochten aan te bieden. Het was een heel leuke periode. Maar we kregen het zo druk dat ik op den duur louter nog de administratie deed. De wetgeving is er bijzonder streng. En dat alles samen leidde ertoe dat we toch terugkeerden."
Ondertussen is de hondenfamilie uitgebreid. "Nu hebben we twaalf honden en drie puppy's, waarvan we eentje houden, zodat de toekomst verzekerd is. De honden kunnen tot hun veertiende tochten maken. We kiezen bewust voor rustige tochten, zodat iedereen eraan kan deelnemen. Op die manier kan de hele familie kennis maken met sledetochten en met honden in het algemeen." (Nick De Vlieger) www.husky-event.eu