'Ze klopten ons in de zeeslag bij Trafalgar. Ze kregen ons klein in Waterloo. En nu hebben de Engelsen hun ultieme overwinning geboekt: ze koken beter dan ons...wij, de zelfverklaarde koningen van de keuken.' Met die woorden introduceerde de Franse zender TF1 het onderzoek van het Franse tijdschrift Madame Le Figaro en van Olive, het culinair magazine van de BBC.

Meer dan 2.000 Fransen en bijna 1.350 Britten werden in de enquête op de rooster gelegd over hun kook- en eetgewoonten. Uit de antwoorden bleek dat 72 procent van de Britten dagelijks kookt, in vergelijking met 59 procent van de Fransen. Een op de twee Britten staat meer dan een half uur in de keuken om een maaltijd te bereiden terwijl bij de Fransen zich slechts een kwart in dergelijke mate toewijdt aan wat er op tafel komt. Vier procent van de Fransen bekende nooit te koken, een aantal vier keer zo groot als bij de Britten.

En ook kwalitatief hebben de Britten een streepje voor. De keukenprinsen- en prinsessen uit beide landen maken gemiddeld evenveel cakes en fileren even vaak een vis, maar dubbel zoveel Britten zullen geregeld eigen brood maken. (standaard)