Indiaan, Mars en Goliath. Elke "eerste donderdagavond na de vierde zondag van augustus"trekken deze drie reuzen door de straten van Dendermonde en brengen ze, op-gezweept door de toeschouwers, een dansje ten berde.
De Reuzenroute start vanzelfsprekend in Dendermonde en is een echte reuzeroute: weinig of geen autoverkeer, fietsen over de dijken van de Schelde en de Dender en onderweg tal van aantrekkelijke tavernes, waar het aangenaam verpozen is!
Start: Scheldedijk, De Bruynkaai in Dendermonde
Afstand: 38 km
Bezienswaardigheden: Sint-Onolfsdijk, Dendervallei, dorpsplein Mespelare, Sas van Wieze, Veer Appels/Berlare
Weet je dat?..... er al sinds de 12de eeuw geen zwaan meer passeert op de Londense rivier de Thames of ze is geteld? Vijf dagen per jaar (van 14 tot 18 juli) zijn alle ogen gericht op deze Koninklijke dieren die dobberen, zwemmen en vliegen tussen Sunbury-on-Thames in West London tot Abingdon in Oxfordshire (55km).
Historische weetjes:
Op 16 juli 1965ging de Mont-Blanctunnel tussen Frankrijk en Italië open. De tunnel is 11,6 kilometer lang. Na de hevige brand in 1999 is de tunnel weer geopend sinds 2002. In 1965 reden er 345 072 voertuigen door de tunnel. Vorig jaar waren het er 1 773 772. Bekijk live de beweging aan de tunnel via www.tunnelmb.net/v3.0 of maak thuis tunnels met lakens en dekens, stoelen en tafels.
Creëer verschillende werelden aan de verschillende uitgangen. Verbind de tunnel Legoland (een land met veel Lego, Dublo, Playmobil, blokken, autootjes, poppetjes ) met Samenland (een land met gezelschapspellen en voorleesboeken).
De eerste parkeermeter ziet het licht op 16 juli 1935 i Oklahoma. Je vloekt als je ze over het hoofd ziet. Het kan lijden tot een pijnlijke confrontatie of een boete. Ondertussen zijn ze weer uit het straatbeeld aan het verdwijnen.
Parkeerautomaten nemen hun taak over. Guust Flater weet creatief om te gaan met zijn allergie voor parkeermeters. Ga naar de bib voor een stapel Flatergrappen maar laat de auto thuis en neem de fiets of het openbaar vervoer. De officiële site van Guust Flater is een Franse.
Een rit door het middengebergte. Onderweg krijgen we de Col de Portel van eerste categorie, maar die ligt ver van de finish. Het lijkt iets voor een select groepje met wat sterke namen.
Lannemezan: Een in het Franse departement (65) Hautes-Pyrénées (regio Midi Pyreneeën) gelegen plaatsje, waar we ongeveer 7500 inwoners kunnen tellen. Lannemezan hoort bij het arrondissement Bagnères-de-Bigorre waar de aankomst was van de 9de etappe op zondag 13 juli.
De regio Midi-Pyreneeën (Midi-Pyrénées) ligt in het zuidwesten van Frankrijk en heeft een opper-vlakte van 45,348 km². De regio heeft een bevolking van circa 2,755,000 inwoners, die kunnen genieten van ruim 2000 uur zon per jaar. Deze regio heeft geen historische of geografische connectie, maar werd, zoals meer regios in Frankrijk, aan het einde van de 20ste eeuw aangewezen als regio.
Foix: Het ongeveer 11.000 inwoners tellende stadje Foix, ligt in het Franse departement (09) Ariège (regio Midi Pyreneeën). Het middeleeuwse kasteel Château des Comtes de Foix is het eerste wat opvalt. Dit kasteel heeft drie torens en ligt een stuk hoger dan de rest van het stadje.
Het uit de 11e eeuw afkomstige, kasteel heeft een rijke historie en is te bezoeken. Tegenwoordig is er ondermeer een museum (Musée de lAriège) gevestigd, waar oude, kunst- en gebruiksvoorwerpen te vinden zijn. Foix is een leuk historisch plaatsje met een zeer interessant oud stadsdeel. De omgeving van Foix is ook interessant, hier vinden we bijvoorbeeld een onderaardse rivier (van Labouiche).
De eerste etappe na de rustdag, mooie kans voor de vluchters op de uitlopers van de Pyreneeën. Het parcours is niet overdreven zwaar, maar wel met veel vals plat, en nog de klim over col de Portel (11,6km a 7,1%). Deze dag kan ook voor sprinters zijn die de bergen en de rustdag goed verteren.
De gesprekken die koning Albert momenteel voert, zullen nog enkele dagen duren, mogelijk tot het einde van de week. Dat zegt Mark Van den Wijngaert, professor Politieke Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Brussel en kenner van het koningshuis.
"De koning raadpleegt nu leden van zowel de meerderheid als de oppositie", weet Van den Wijngaert. "Hij kijkt eerst of de huidige formatie nog verder kan en zoniet, of er een alternatief is."
"Als er binnen de huidige ploeg geen bereidheid meer is om verder te gaan, dan zullen andere formules bekeken moeten worden", gaat Van den Wijngaert voort. "Maar er zijn al zoveel formules geprobeerd, dat de mogelijkheden niet legio zijn. Tenzij er (binnen de meerderheid) alsnog iemand opstaat die zijn verantwoordelijk opneemt, maar dat is zeker niet evident", zegt Van den Wijngaert, die de huidige situatie "onrustwekkend" noemt.
"Ontslag weigeren onwaarschijnlijk"
Dat de vorst op basis van zijn gesprekken het ontslag van premier Leterme niet zou aanvaarden, lijkt koningshuiskenner Van den Wijngaert onwaarschijnlijk. "Als ik de verklaring van Leterme lees, waarin hij zegt dat 'het overlegmodel op louter federaal niveau zijn limieten heeft bereikt', dan versta ik dat Leterme eigenlijk bedoelt: 'Ik kan niet meer verder'."
Ook nieuwe verkiezingen zijn volgens Van den Wijngaert niet meteen te verwachten, zelfs al zou het parlement die volgens juristen achteraf geldig kunnen verklaren. "Het Grondwettelijk Hof heeft zich uitgesproken voor een gelijkheid van kiesarrondissementen, ik verwacht niet dat men daar problemen mee gaat zoeken", refereert Van den Wijngaert aan het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. "Geen enkele van de partijen die aan de voorbije onderhandelingen hebben deelgenomen, staat bovendien te springen om naar de kiezer te stappen, er kan niets van winst voorgelegd worden." (belga/mvdb)
De paardenbeet en dokter Pasteur: Naast onze camping was een boerderij met koeien en paarden. Leuk, voor stadsmensen zoals wij. Totdat je dochter blijkbaar iets te aanhankelijk was voor een van de paarden, want het beest had haar flink gebeten. Dus: op naar de dorpsdokter. En laat die nu Pasteur heten dat klonk vertrouwd.
Na een honden- of paarden-beet is het beter om even naar de dokter te gaan. Dan is het vaste ritueel: wond schoonmaken en ontsmetten, ver-bandje eromheen en de broek naar beneden voor een tetanusinjectie. In Europa is het gebruikelijk om met tussenpozen drie injecties toe te dienen; je bent dan voor een jaar of tien beschermd tegen de gevolgen van tetanus. Kinderen krijgen bij ons standaard zo'n prik toegediend, maar in ontwikkelingslanden sterven elk jaar zo'n half miljoen mensen aan tetanus. Die injectie is dus geen overbodige luxe.
Familie in de wachtkamer
In de wachtkamer bij dokter Pasteur hebben we even tijd om rond te kijken. Hij blijkt inderdaad familie van de grote Pasteur, zoals een bord aan de muur ons vertelt. We zijn in de buurt van zijn geboortestad Dale in het Noordoosten van Frankrijk, en de naam Pasteur komt hier veel voor. Veel mensen denken dat Louis Pasteur arts was, maar dat is niet zo. Onderzoeker is een beter woord, of anders bioloog of scheikundige.
Pasteur is bekend door de naar hem vernoemde pasteurisatie techniek, maar zijn grootste faam dankt hij aan zijn baanbrekende bacterie onderzoek. Zijn belangrijkste bijdrage aan de weten-schap is de ontdekking dat bacteriën niet door bedorven voedsel worden geproduceerd, maar er juist de veroorzaker van zijn.
Bekend is ook zijn vaccin tegen hondsdolheid, een infectieziekte die voorheen onherroepelijk de dood ten gevolge had. Na uitgebreid onderzoek op dieren kreeg hij op 8 juli 1885 twee jongens met hoge koorts te behandelen. Hoewel dus geen arts, nam hij het risico van een aantal injecties met zijn vaccin, wetende dat de jongens ten dode opgeschreven waren. En zie, ze genazen.
Aardig detail is dat één van die jongens later portier werd bij het Pasteur Instituut te Parijs, het onderzoekscentrum waar Louis Pasteur na zijn dood in 1895 werd begraven. Toen de Duitse bezetters in 1940 hem gelastten de tombe te openen pleegde hij zelfmoord - liever dan zijn redder van destijds te ontheiligen.
Broodje met melk Onze dokter Pasteur was wel degelijk arts, en de paardenbeet werd vakkundig behandeld. Ook de tetanus injectie was pijnloos. Met een keurig verbandje om de hand mocht mijn dochter even later bijkomen van de schrik aan een tafeltje op een terras. We aten een broodje; zij met melk, mijn vrouw met een glas wijn en ik met een biertje. Brood, melk, wijn en bier -vier producten waarbij gisting belangrijk is. En Pasteur ontdekte hoe gisting was te beïnvloeden.
Het glas melk van mijn dochter is het beste voorbeeld: gepasteuriseerd, ofwel kortstondig verhit tot boven de 70° C om bacteriën die het bederf van voedsel veroorzaken te elimineren zonder het product aan te tasten. Gisting is een natuurlijk proces van bacteriën - het is alleen de kunst om dat te beheersen. Het zet suiker om in alcohol en koolzuur.
De bakker gebruikt gist om het deeg te laten rijzen, en met verschillende soorten gist kan je vele broodsoorten maken. Gisting zorgt ook voor de alcohol in onze wijn en de koolzuurbubbeltjes in de Champagne.
Biertje? Maar vooral de bierliefhebbers zijn Pasteur veel dank verschuldigd. Gebeurde de gisting van bier eerst spontaan, sinds 1880 werd dat door de toepassing van speciaal gekweekte gistsoorten veel makkelijker. Dat betekende een constante kwaliteit, en dus constante smaak.
0 meneer Pasteur, wat was een geslaagde vakantie op een Frans terras toch zonder u geweest. Toch staat de belangrijkste uitvinding voor de bierdrinker niet op naam van Pasteur. Omdat bier alleen gist op een koele plaats kon het vroeger alleen in de winter worden gemaakt.
Maar dankzij de uitvinding van de koelkast (door Carl von Linde) kunnen we het gehele jaar bier brouwen. En heerlijk koel drinken.
Brussel-frankrijk (Jura)650km De omgeving: In het zeer afwisselende landschap tussen Dijon en het Meer van Genève vindt u groene heuvels, aantrekkelijke dorpen en steden en een geweldig wandelgebied. U bent hier in het departement Jura, dat ook wel het gebied van de 1000 meren wordt genoemd. Maar er is veel meer dan meren. Bijvoorbeeld de druipsteengrotten en ondergrondse rivier van Baume-en-Arbois, de spectaculaire bron van de Loue die uit een rots ontspringt of, heel dichtbij, de bijzonder fraaie stad Oole.
Een interessante excursie is ook die naar de 18e eeuwse zoutfabriek van Arc-en-Senans, die door de architect Ledoux is gebouwd. U kunt zelfs een dagtocht naar het meer van Genève maken. Vanaf de laatste bergrug op de Frans-Zwitserse grens heeft u dan een spectaculair uitzicht over het meer en de daarachter oprijzende Alpen.
De Loue is één van de mooiste rivieren van noordoost Frankrijk, die u uitstekend per kano kunt bevaren.
De camping: Les Bords de Loue is een vakantiebestemming die bij uitstek geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen. De camping ligt tussen de rivier en het leuke dorp Parcey, en ziet eruit als één groot speelterrein omdat er veel open ruimte is.
Bovendien ligt de camping in zijn volle lengte langs de Loue, die ter hoogte van de grindstranden maar enkele decimeters diep is. De stroming is bovendien in dit gedeelte niet aanwezig, zodat kinderen hier naar hartelust kunnen ravotten.
Bijzonderheden: warme douches, animatie in het hoogseizoen, TV. ruimte, uitzending van: Tour de France, Wimbledon, Roland Garros, Olympische spelen, EK voetbal, Formule1 grandprix. Huisdieren: 1,50 per nacht. Niet toegestaan in tent.
Café Lindeboom in Alkmaar beroept zich op de vrijheid van religie.
Café Lindeboom uit Alkmaar wordt morgenmiddag ingewijd tot de Enige en Universele Rokerskerk van God uit Amsterdam. Met deze actie probeert de uitbater van het café het rookverbod te omzeilen en kunnen rokers er ongestoord een sigaretje tot stof en as doen weerkeren.
Speciaal pasje De Rokerskerk bedrijft haar religie vanuit de goddelijke drie-eenheid van rook, vuur en as en vereert haar god door in de kerk roken. Mensen die lid worden van de kerk, krijgen een pasje dat hun toestaat te roken in het etablissement. Mensen zonder pasje mogen geen sigaret opsteken.
Certificaat In de cafés die zich aansluiten bij de Rokerskerk komt een certificaat te hangen dat het alle leden van de gemeenschap van de Rokerskerk vrijstaat hun rookartikelen te nuttigen en daarmee hun goede God in vrede te eren.
Zwemvest in auto Cor Busch, uitbater van Café Lindeboom, vindt dat rokers gediscrimineerd worden. "Mensen kunnen nergens meer roken. Maar een viltje, een glas bier en een sigaret horen nu eenmaal bij elkaar. Straks vragen ze je ook nog een zwemvest aan te trekken in je auto, omdat je met je auto in het water kunt belanden".
Aswoensdag Inmiddels telt Nederland enkele tientallen horecaondernemers die zijn ingewijd in de Rokerskerk, die als grootste feestdag Aswoensdag heeft. In artikel 6 van de Grondwet en artikel 9 van het Europees Verdrag is de vrijheid van religie vastgelegd. Zodoende wordt het voor de parochianen legaal een sigaretje te roken in de kroeg. Volgens het genootschap probeert de regering middels noodwetgeving Rokerskerken te verbieden. Hiermee wordt een valide religie getorpedeerd, aldus de kerk. (novum/odbs)
Koning houdt beslissing over ontslag Leterme in beraad
De koning houdt zijn beslissing over het ontslag van premier Yves Leterme in beraad. Dat maakte het paleis rond 3.30 uur bekend. Leterme was maandagavond rond 22.30 uur naar Laken gereden om zijn ontslag aan te bieden bij de koning. De audiëntie nam heel wat tijd in beslag. Uiteindelijk bleef premier Leterme zo'n vier uur op het kasteel Belvédère. De koning pleegde er ook overleg met Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) en de ministers van Institutionele Hervormingen Jo Vandeurzen (CD&V) en Didier Reynders (MR).
De vorst heeft het ontslag van de premier dus (nog) niet aanvaard. Hij houdt de beslissing in beraad. Wat dat concreet inhoudt, is momenteel nog niet duidelijk. Indien de koning het ontslag aanvaardt, zal Leterme I het uiteindelijk niet meer dan 116 dagen hebben uitgehouden. De regering schoot op 20 maart onder een slecht communautair gesternte uit de startblokken en struikelt in dat geval op 14 juli.
Geen verrassing Het nieuws van het ontslag kwam niet echt als een verrassing, aangezien er in de voorafgaande uren al enkele onweerswolken boven de Wetstraat hingen. Zo werd maandagavond de vergadering van het CD&V-partijbestuur afgelast. Daar zou de premier moeten komen uitleggen dat er geen communautair akkoord bereikt was, maar dat hij alsnog wilde doorgaan.
Leterme zou in een nieuw voorstel de deelstaten in het overleg hebben willen betrekken. Dat plan werd bij kartelpartner N-VA echter slecht onthaald. De partij sprak zich zelf niet uit over het voorstel, maar waarschuwde de premier wel dat zij niet naar de Vlaamse verkiezingen in 2009 zou trekken zonder akkoord.
Leterme moest dus een keuze maken tussen het verderzetten van zijn regering of het voortbestaan van het kartel. Omdat verder aandringen geen zin had moet Leterme tot het besluit zijn gekomen dat er niets anders opzat dan zijn ontslag aan te bieden. (belga/ka/sps)
Vandaag een dag na de Franse nationale feestdag is het rusten voor de renners.
Sommige renners zijn in het Tourritme en zullen deze dag nog een stukje gaan fietsen.
Andere renners zullen het zwaar hebben en kiezen voor de rust en een lekkere massage. Elke renner gaat anders om met zijn rustdag.
Morgen beginnen ze aan de 11de etappe een rit door het middengebergte.
Nu mag ik een goed klassement vergeten wist Stijn gisteren te vertellen na de 10de etappe
Stijn Devolder eindigde op Hautacam op bijna een kwartier van ritwinnaar Leonardo Piepoli. De Quick.Step-renner mag meteen een kruis maken over zijn ambities voor het klassement en besefte dat zelf ook.
"Het is voorbij", reageerde een ontgoochelde Devolder. "Een goed klassement mag ik nu sowieso vergeten. Tot drie kilometer voor de top van de Tourmalet ging het redelijk, daarna voelde ik mij steeds slechter worden. Toen ik de Tourmalet overschreed, wist ik genoeg. Het was nog ver tot de streep, niet plezant natuurlijk. Of ik vanaf nu op een ritzege ga mikken? We zullen wel zien. Eerst vanavond proberen te recupereren, dat is het belangrijkste."
Vanaf week 38 zal de totale productie van Verkade chocolade Fairtrade zijn. Het bekende Hollandse bedrijf is hiermee de eerste A-merk fabrikant dat op zon grote schaal chocolade met het Max Havelaar keurmerk op de markt brengt.
Verkade voegt hiermee in één klap 20 procent toe aan de totale wereldmarkt van verkochte Fairtrade cacao. De chocola voldoet aan de strenge eisen van Max Havelaar. Begin oktober zullen de eerste Fairtrade Verkade producten in de schappen van de supermarkten liggen. Het gaat om het gehele assortiment chocoladerepen, de Chocolade Minis, de Fijnproevers chocolade en de Kookchocolade.
Consumentenonderzoek Vanaf begin 2009 zullen uiteindelijk álle chocoladeproducten die van Verkade in de winkel liggen het onafhankelijke Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade mogen dragen. Uit consumentenonderzoek blijkt dat de chocola lekker wordt gevonden.
Wat voor ons natuurlijk het aller-belangrijkst is, is dat we de lekkerste chocolade willen maken. En dan liefst nog ingekocht onder eerlijke voorwaarden, zodat we daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld, aldus Bart Merkus, directeur Koninklijke Verkade.
Een grote kom met gemalen amandelen (het kan ook met andere noten liefst geen te grote stukjes gebruiken). Maar dan ook niet te fijn.
Bereiding: Je vermengt alles met elkaar behalve de bloem je mengt het goed door elkaar tot dat het een grote bal wordt je merkt al gauw dat het aan je handen gaat plakken.
Dan pas voeg je beetje voor beetje de bloem erbij tot dat het niet meer aan je handen gaat plakken. Wat belangrijk is dat je zorgt dat je niet te veel gaat gebruiken want anders worden de koekjes te hard.
Zorg dat je de oven goed hebt voorverwarmt, dit kan gewoon 250gr. Je neemt een bakplaat zet er bakpapier er op en vormt van de deeg kleine balletjes ongeveer even groot als een dop van een coca cola fles. zorg dat er voldoende ruimte is tussen de balletjes.
Bak ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin. (Hard worden ze bij het afkoelen).
Wist je dat?...Obon een soort Allerzielen is waarbij Boeddhisten offers geven voor hun voorouders? Miljoenen Boeddhisten vieren Obon op 15 juli of 15 augustus.
Feestvuren leiden de geesten van de overledenen naar hun oude huis. De familie plaatst offers bij kleine huisaltaren. Op het eind van Obon worden opnieuw vuren aangestoken om de geesten terug te begeleiden naar de andere wereld. De Bon-dans is een groepsdans uit Japan, vaak in een park met live muziek. Het draait om de eerbied voor de voorgaande zeven generaties.
Zo kan je het ook! Wacht niet tot 1 november om naar een begraafplaats te trekken. Ook tijdens de zomerperiode is het een plek om overleden familie en vrienden te herdenken.
Voor kinderen is het een kans om hun vragen over doodgaan te stellen. Er zijn heel mooie kerkhoven in ons land. Bezoek de Antwerpse begraaf-plaats Schoonselhof of het kerkhof vol dichtkunst in Kessel-Lo, of, bij gelegenheid, Père-Lachaise in Parijs.
De Nederlandse psycholoog Jeffrey Wijnberg is ervan overtuigd dat mensen het op relationeel vlak helemaal fout aanpakken. In zijn artikel in de krant De Telegraaf noemt hij de huidige relationele wereld 'absurd'. "Het besef lijkt volledig verdwenen dat het hebben van een relatie op zich al heel bijzonder is."
Hoge eisen Dat leidt Wijnberg onder meer af aan de hoge eisen die aan een levenspartner worden gesteld. "Vandaag de dag wordt het als normaal gezien dat aan een levenspartner hoge eisen worden gesteld.
"De taal die dan wordt gebezigd, doet denken aan vacatureadvertenties: de beoogde kandidaat heeft een universitair diploma, is stressbestendig, gemotiveerd en flexibel, en moet voorts beschikken over goede contactuele vaardigheden, kritische zelfreflectie en de wil tot harmonieuze samenwerking. "
En jij? Maar niet alleen nieuwe relaties hebben 'hoge instapvereisten', ook in bestaande relaties worden volgens Wijnberg de eisen steeds verhoogd, tot een van de twee moet afhaken. "Absurd", fulmineert Wijnberg. "Ik bedoel, kijk eens naar jezelf. Ben jij dan zo bijzonder, zo geweldig, zo speciaal? Meestal niet dus."
Uw fouten "Erger nog, als u heel kritisch in diezelfde spiegel blijft kijken, dan ziet u iemand die humeurig is, met nogal wat andere vervelende trekjes zoals het altijd gelijk willen hebben, het weigeren om 'sorry' te zeggen als u weet dat u fout zit en het onvermogen om complimentjes te geven. Grote kans is ook nog dat u onrustig en lawaaierig slaapt, veel persoonlijke ruimte in huis claimt en daarbij ook nog eens weinig initiatief toont om de ander te verrassen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillende andere vervelende familieleden van u die uw partner er gratis bij krijgt, inclusief uw persoonlijke levensgeschiedenis waar niemand op zit te wachten."
Projectie Waarom verwacht je al die eigenschappen dan wel bij iemand anders? Dat is de ware vraag. In elk geval is het niet zo."merkwaardig dat relaties steeds weer stuklopen, vindt Wijnberg. "Je projecteert je eigen gebreken op de ander." Met andere woorden: wil je een langdurige relatie, wees je dan bewust van je eigen tekortkomingen, en mild voor die van je partner, temper de verwachtingen en wees blij met wat je hebt. (edp)
Weekoverzicht van 7/07 tot en met 13/07 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Quatorze Juillet, nationale feestdag van Frankrijk
Weet je dat? ...
dit schilderij symbool staat voor de Franse revoluties in de 19de eeuw? De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 door een grote groep burgers was het begin van de Franse revolutie.
Het Franse volk was arm en hongerig terwijl de koning en zijn hofhouding in overdadige luxe leefden. In de Bastille, een gevangenis en fort, hoopten de volkse verzetslieden buskruit te vinden.
Na een hele dag onrust, gevechten en onderhandelen gaven de bewakers van de Bastille zich over. Het symbool van de koninklijke terreur was gevallen.
Gebedje in Lourdes De Fransen vieren 14 juli met een rit tussen Pau en Hautacam. Niet toevallig ligt Lourdes op de route: dit jaar is het 150 jaar geleden dat Maria er verscheen.
Een korte maar zeer heftige etappe. Vandaag gaan de renners naar Hautacam (14,2km a 7,2%) wat nog steeds in de Pyreneeën is gelegen.
De aankomst bovenop ligt op 1520m, maar tussendoor hebben de renners de Col du Tourmalet (17,7km a 7,5%) al moeten bedwingen. Waar zij echter niet vol zullen gaan, omdat er renners terug kunnen komen in de 35km lange afdaling.
De klassementsrenners moeten hier vooraan meedoen, om goed te rangschikken in het klassement, wat steeds meer vorm zal krijgen.
De Hautacam werd in 1994 pas voor het eerst opgenomen in de Tour de France, waarna dit ook gebeurde in 1996 en 2000.
De laatste winnaar in 2000 was de Spanjaard Javier Otxoa. Javier Otxoa werd in 2001 tijdens een training samen met zijn broer Ricardo aangereden door een auto, waarbij Ricardo Otxoa overleed. Javier wist het te overleven (na 2 maanden in coma te hebben gelegen) maar zal voorgoed gehandicapt zijn. Javier Otxoa doet nu mee voor de overwinning bij de Paralympics.
Hoe ontstaan ze, wat kan je er tegen doen, hoe lang duurt de uitslag,
Zweetblaasjes komen - zoals de naam het verraad - van zweet. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere, en daar kan je spijtig genoeg niets aan veranderen. Wat je wel kan doen is proberen de oorzaak van het zweten weg te nemen. Zodra je kindje minder zweet, zal de uitslag ook verminderen.
Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warm is (18-20°C is ideaal). Gebruik zoveel mogelijk ademende en natuurlijke stoffen, zowel voor de kledij als voor de lakentjes. Let ook op de materialen en stoffen die je gebruikt op andere plaatsen, bijvoorbeeld de autostoel.
Probeer uit te zoeken in welke situaties je kindje het meeste last heeft van zweten en probeer die situaties aan te pakken. Bijvoorbeeld: als het buiten koud is, zorg dan dat ze haar dikke winterjas, sjaal, handschoenen, pull, ... meteen uit doet wanneer ze binnen rondloopt.
Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede lichaamshygiëne. Je kan eventueel een aangepaste zeep gebruiken, vraag hiervoor raad aan je apotheker.
Zorg dat je je kindje vlak na het badje goed afdroogt. Laat haar niet in een vochtige badjas rondlopen en zorg dat je ze meteen droge kledij aantrekt.