Vakantieliefdes. Iedereen heeft er wel een keer een gehad. De combinatie van zon, zee en alcohol is vaak de ideale cocktail voor een zomerromance. Bovendien vallen een aantal seksuele remmingen op vakantie weg. Hoe ga je het best om met een vakantieliefde? En hoe vermijd je dat de ander te hoge verwachtingen gaat koesteren?
Maak voor jezelf onmiddellijk duidelijk of je vakantieflirt meer is dan een prettige opvulling van jouw vakantie of niet. Als je het tot de vakantieflirt wil beperken, maak dat dan ook duidelijk aan je vakantieliefde.
Probeer gedurende de tijd die je doorbrengt met je vakantielief ook signalen op te vangen over zijn/haar visie op jullie samenzijn. Ben je voor hem/haar slechts een vakantieliefje of wil hij/zij meer?
Bekijk de ander een keer objectief. Zou je hem/haar ook los van de vakantiesfeer aardig vinden? Zou je hem/haar aardig vinden mocht je hem/haar in de werksfeer ontmoet hebben?
Trek niet de hele vakantie met je vakantielief op. Maak ook tijd voor jezelf en doe hetgeen je gepland had bij je vertrek.
Besef dat de vakantieliefde mogelijk geen lang leven is beschoren. Na enkele dagen op het thuisfront sta je zonder twijfel weer met beide voetjes op de grond
Wees realistisch en besef dat je vakantieliefde (zeker als het een local is) er tijdens de vakantie mogelijk al andere liefjes op nagehouden heeft.
Praat met je vakantieliefde als iets je ergert. Ruzie maken stond niet op het vakantielijstje. Als de spanning te hoog oploopt, zet er dan een punt achter. Zelfs als je vakantie nog niet is afgelopen.
Kom op voor jezelf, ook in bed. Zeg kordaat neen als je ergens geen zin in hebt. En vrij altijd en overal veilig.
Als je toch denkt de ware ontmoet te hebben, denk er dan aan dat een relatie moeilijk in stand te houden is als je elkaar niet regelmatig ziet. Wil je er toch mee doorgaan, hou dan veel contact en probeer elkaar regelmatig in het echt te zien.
Wees niet teleurgesteld als de relatie toch nog op de klippen loopt nadien. De vakantiesfeer zorgt sowieso voor een vertekend beeld van de werkelijkheid. En volgend jaar is er toch weer een vakantie?
De dieetpil Alli, die sinds mei in Vlaanderen vrij te verkrijgen is bij de apotheker, is schadelijk voor de lever. Dat beweren althans Amerikaanse gezondheidsexperts.
Geen bewijs De gezondheidsdienst van de Amerikaanse overheid ontving 32 rapporten van leverschade bij mensen die de dieetpil Alli namen, 27 van hen werden opgenomen in het ziekenhuis, zes van hen kampten met leverfalen. Het bedrijf dat de pillen produceert, GlaxoSmithKline (GSK), ontkent de gezondheidsrisico's. Ze zeggen dat mensen met overgewicht sowieso meer risico lopen op leverstoornissen. " nog dat een vertegenwoordiger.
Misbruik Symptomen van leverschade zijn vermoeidheid, geelzucht en bruine urine. De Amerikaanse onderzoekers adviseren nu mensen de pil enkel onder toezicht van een dokter te nemen. In Groot-Brittannië zorgde het medicijn al voor 63 miljoen euro omzet bij het farmaceutisch bedrijf. Alli is enkel verkrijgbaar voor mensen met een BMI van 28 of meer, maar het is aan de apothekers om hier op toe te zien. Bij de lancering waarschuwden gezondheidsexperts meteen voor misbruik bij mensen die geen overgewicht hadden. (ep)
Een Canadese paleontoloog wil kippenembryo's manipuleren in een poging om er een dinosaurus van te maken. Zijn onderzoek zit nog in een beginfase, maar Hans Larsson heeft er goede hoop op dat hij in zijn opzet zal slagen. Alleen ethische en praktische redenen houden hem naar eigen zeggen nog tegen.
Evolutie Larsson is vorser aan de McGill University in Montreal. Al jaren speurt hij naar fosssielen van prehistorische dieren. Hij spitst zijn onderzoek nu toe op de processen die er toe geleid hebben dat sommige dinosauriërs zijn geëvolueerd tot vliegende wezens.
Jurassic Park Larsson werd geïnspireerd door discussies die hij had met Jack Horner, de paleontoloog die wetenschappelijk adviseur was bij de Jurassic Park-films. Deze Horner schreef onlangs een boek met de titel 'How to Build A Dinosaur'. In dit werk verwijst hij naar Larsson's experiment om een dinosarus te brouwen uit een kippenembryo. (eb)
In Amsterdam kan je volgende maand trouwen voor één dag. Het is één van de ludieke activiteiten die Stadsherstel Amsterdam in september organiseert tijdens de restauratie van fort Diemendam.
In samenwerking met Wed and Walk biedt Stadsherstel verliefde stelletjes de kans om zich voor één dag met elkaar in de echt te laten verbinden in een werelderfgoedmonument van de Unesco, meldt de Telegraaf.
Wed and Walk De organisatie Wed and Walk zorgt voor feestelijke kleding, boeketten in kunststof en plastic gouden ringen die men mag houden. Zelfs aan tissues is gedacht. Na afloop van de huwelijksvoltrekking kan men op het terrein terecht bij Più Di Caffè om een toost uit te brengen. Vanuit een brandweerwagen uit de jaren 50 voorziet Più Di Caffè het publiek van koffie, lekkernijen en andere dranken.
Zonsopgang Het sprookje duurt tot zonsopgang. Bij de eerste zonnestralen is alles voorbij, en is het huwelijk niet langer geldig. De kosten voor trouwen voor één dag zijn 49,50. (sam)
De bedenker van Kuifje heeft eindelijk zijn museum. In het gloednieuwe gebouw in Louvain-La-Neuve bewonderen Kuifjesfans sinds 2 juni enkele tientallen originele platen, een nagebouwde Kuifjes-raket, filmpjes, een laboratorium en nog veel meer.
Wordt de 'Allée Justine Henin' op Roland Garros weldra weer een 'Allez Juju!'?
Terwijl Kim Clijsters zich na een succesvolle comeback volop focust op de US Open van volgende week, worden de geruchten over een terugkeer van Justine Henin almaar hardnekkiger. Dat ook die andere 'Leading Lady' van het Belgische tennis aan een comeback zou werken, is niet nieuw, maar de krant Vers L'Avenir maakt het toch allemaal een stuk concreter. Haar beslissing zou zo goed als genomen zijn. Na haar demonstratiewedstrijden eind dit jaar in Charleroi (5 en 6 december) en Dubai zou Henin vanaf januari 2010 weer in competitie treden. Ze traint al enkele maanden weer, bevestigt haar entourage, maar officeel enkel om die exhibitiematchen voor te bereiden.
Zeg nooit 'nooit' Toen Henin anderhalf jaar geleden onverwachts afscheid nam van het toptennis, kon ze een comeback niet uitsluiten omdat ze niet graag 'jamais' zegt. Ondertussen smeekte Henin-bewonderaar nummer 1 John McEnroe om haar terugkeer op de court en bevestigde 'Juju' al dat ze enkele exhibitiewedstrijden zou spelen. Daarnaast bouwt ze aan een carrière op tv en in het theater, maar na het lanceren van haar tennisacedemie heeft de tennismicrobe haar blijkbaar weer te pakken.
Vrouw Rodriguez Elke Van Dongen-Rodriguez, de echtgenote van Carlos Rodriguez, de gewezen coach van Henin, gaf aan de krant toe dat er iets beweegt. "Er worden bepaalde dingen voorbereid, maar ik mag daar niets over zeggen". Volgens de woordvoerder van Henin traint de zevenvoudige winnares van een grandslamtoernooi opnieuw vaker, maar dan enkel om haar geopereerde knie weer soepel te krijgen.
Crisis Naast de geslaagde terugkeer van Clijsters en het matige niveau van het vrouwentennis ziet Vers L'Avenir nog drie redenen voor een comeback. Henin mist het tennis, want die sport stroomt als het ware door haar aderen. Na een jaar decompressie kon ze fysiek de batterijen heropladen en heeft ze de goesting om te spelen teruggekregen. Verder zou ook de financiële crisis een rol spelen: haar scheiding van Pierre-Yves heeft Henin een fortuin gekost en haar investeringen hebben geleden onder de internationale crisis.
Overhaast Tot slot zou Henin nu spijt hebben van haar overhaaste beslissing om te stoppen. Een week voor haar persconferentie om haar afscheid aan te kondigen, had Juju gezegd dat ze nog twee tot vijf jaar wilde spelen. Wie weet, probeert ze vanaf januari 2010 te jagen op haar 42ste titel in het enkelspel of zelfs haar achtste grandslamtoernooi.(kh/belga)
Dankzij rechtstreekse vluchten van Ryanair is Carcassonne heel populair geworden. Vlamingen Ann Buyse en Johan Verdeyen gidsen ons langs de leukste plekjes. Met hun drie kinderen wonen zij er al een jaar.
De citadel na zonsondergang Dankzij het geld van Unesco is deze middeleeuwse citadel in zijn originele staat teruggebracht en is de dubbele omwalling bijna helemaal in zijn originele staat heropgebouwd. De verzameling torens en wallen is indrukwekkend. De omwalde stad met zijn smalle steegjes laat zijn charme het best 's avonds voelen, als de stroom toeristen verdwenen is.
Comptoir des Vins et Terroirs Charmante wijnbar in de rue du Comte Roger in het hart van de middeleeuwse stad, La Cité.
La Cure Gourmande Zoetekauwen gaan het best met een grote omweg rond deze winkel in de rue Cros-Mayrevielle voorbij. Mooi uitgestalde biscuits in alle kleuren en formaten maken de keuze extra moeilijk.
Restaurant Le Saint-Jean Kindvriendelijk restaurant op de Place Saint-Jean in la Cité. Terwijl de ouders rustig op het terras nagenieten van hun maaltijd, kunnen de kinderen riddertje spelen in het gras naast het kasteel.
Comte Roger Middenklasserestaurant in de rue Saint-Louis in la Cité, ook bezocht door locals. Voor liefhebbers van cassoulet en magret de canard. Menu's vanaf 20 euro.
Wandeling langs de Aude Een idyllische wandeling van brug tot brug: onze favoriet voor een zonnige zondagmiddag. Vijf kilometer langs aangelegde paden.
La Roulotte Een culinaire fusie van klassiek en eigentijds: een kleine kaart met seizoensgebonden gerechten in een verrassend modern kleedje. Mooie wijnkaart ook. Een romantische aanrader. In de Rue Denisse, in La Ville Basse.
La Ferme, Epicerie Fine Specialiteitenzaak in de Rue de Verdun in La Ville Basse, met een ongekend grote keuze aan vleeswaren, kazen, foie gras, wijnen en champagne.
Le Lac de Cavayère De bewoners van Carcassonne ontsnappen hier aan de warmte en de drukte van hun stad. Op 5 km ten zuidoosten van het centrum bevindt zich 'Carcassonne Plage': een plas met zand en bomen errond. Redelijk basic: geen (luidruchtige) horeca in de buurt. Ideaal voor een losse picknick, een geïmproviseerde barbecue, een duik in het meer of gewoon languit liggen luieren op het zandstrand.
Na twee maand vakantie staat het nieuwe schooljaar voor de deur. Hoe zorgt u ervoor dat uw kind op 1 september goed voorbereid en fris aan de start staat van het nieuwe schooljaar?
Begin enkele dagen voor 1 september opnieuw te leven in een schoolritme. Stop de kinderen op hetzelfde uur in bed als tijdens het schooljaar. Het maakt opstaan op de eerste schooldag gemakkelijker
Zoek schoolmateriaal zoals boekentassen, brooddozen en fluo-jasjes opnieuw bij mekaar. Dat voorkomt ochtendlijke stress op 1 september.
Als je kinderen met de fiets of te voet naar school gaan, verken dan met hen nog een keer de weg en waarschuw hen voor de gevaarlijke punten. Laat de fietsen nog een keer controleren door de fietsenmaker.
Maak afspraken rond tijdsbesteding in het schooljaar: eerst schoolwerk en dan pas tv-kijken of internetten.
Is je kind bang voor de eerste schooldag? Probeer het dan gerust te stellen en hamer op de dingen die het kind op school al kent: vriendjes van in het kinderdagverblijf, een broertje of zusje, een juf, ... (standaard)
Karen van K3 ontgoocheld over uitlekken zwangerschap
Karen en Antony "diep ontgoocheld" over uitlekken zwangerschap
Dat acteur Stany Crets maandagavond in de talkshow 'Villa Vanthilt' op Eén verklapte dat Karen Damen zwanger is, is helemaal niet naar de zin van het roodharige K3'tje. "Karen en Antony zijn diep ontgoocheld", meldt Studio 100.
Karen van K3 is zwanger, flapte Stany Crets er maandagavond uit. En meteen daarna: Oei, dat mocht ik waarschijnlijk niet vertellen. Een verraste Vanthilt herhaalde het wel driemaal.
Teleurgesteld
Dinsdag hebben Karen en haar partner Antony Van der Wee, de drummer van The Ditch, het nieuws zelf bevestigd. Ze zijn diep teleurgesteld over de manier waarop de zwangerschap maandag al uitlekte bij Marcel Vanthilt.
"Deze unieke kans om het mooiste nieuws uit hun leven zelf aan vrienden en familie te vertellen, krijgen ze nooit meer terug", meldt Studio 100 in een persbericht.
Bewijs van liefde
Toch is het stel natuurlijk in de wolken met de blijde verwachting. Uiteraard ben ik heel gelukkig, Karen wordt zonder twijfel de meest fantastische mama van de wereld en ik ga mijn best doen om de beste papa te zijn", reageert Antony.
Ik probeer al 2,5 jaar aan Antony uit te leggen hoe graag ik hem zie dit is voor mij het mooiste bewijs van mijn liefde voor hem, vertelt ook een dolgelukkige Karen. (Gva)
Een nieuwe trend is gelanceerd in de wereld van de hondeshows. In de VS worden poedels niet meer 'gewoon' verkleed, maar compleet omgeturnd tot een andere diersoort.
Met behulp van verf, een krultang, een stevige bus haarlak en enkele kleurrijke attributen worden de dieren in slechts twee uur omgetoverd tot panda's, paarden, slakken en zelfs voetballers.
De tranformaties op deze foto's werden vastgelegd door fotograaf Ren Netherland, die intussen gespecialiseerd is geraakt in het fotograferen van hondenshows. (nieuwsblad)
Meer dan honderd jaar nadat de Wright Brothers hun eerste vlucht maakten, zou je denken dat de mens door heeft dat hij niet zonder hulpmiddelen het luchtruim gaat verkennen.
Tijdens de Worthing International Birdman-wedstrijd proberen tientallen deelnemers toch om op eigen krachten honderd meter te vliegen. Wie daar als eerste in slaagt, maakt kans op een prijzenpot van bijna 35.000 euro. (nieuwsblad)
Oudste dochter prinses Astrid wordt morgen 21 en zet studies verder in Parijs
Ze is opengebloeid, zoveel is zeker. Maar tegelijk slaagt prinses Maria Laura er toch ook in om onzichtbaar te blijven. Bewust? Of is het die timiditeit die haar toch nog parten speelt? Morgen wordt de in Parijs studerende, oudste dochter van prinses Astrid 21.
'Of Maria Laura een vriendje heeft?' VTM-royaltyspecialiste Kathy Pauwels glimlacht. 'Daar is niets over geweten. Maar het zou er in elk geval zo langzamerhand wel tijd voor worden. En dat geldt net zo goed voor haar oudere broer Amedeo.'
Het kenmerkt de levenswandel van de twee oudste kinderen van prinses Astrid (47) en prins Lorenz (53): ze worden heus niet weggestopt, de wereld ziet hen opgroeien en openbloeien. Maar toch slagen ze erin om verborgen te houden wat verborgen moet blijven. In juni verschenen Amedeo en Maria Laura in een stemlokaal in Laken en toen kon iedereen alleen maar concluderen: ze zagen eruit zoals elke opgroeiende tiener, op hippe sportschoenen.
Als Maria Laura in het openbaar verschijnt, is het of aan de arm van haar oudere broer, of aan die van haar moeder. Het bewijst dat de familie een hechte clan vormt. 'Ze komt duidelijk uit een warm nest en kreeg er een behoorlijk normale opvoeding', bevestigt Kathy Pauwels. 'De popmuziek staat er al wel eens luid en vooral jongere broer Joachim was wel te vinden voor een kwajongensstreek.'
'Er is duidelijk een hechte moeder-dochterrelatie. Maar inmiddels is Maria Laura wel een jonge vrouw in volle bloei, met duidelijke interesses voor mode, management, talen en China.' Ze werd inderdaad al eens gespot op een modeshow van Chanel in Parijs, of op een show van de Brusselse Modeacademie en verraste modejournalistes in hippe kleren van Cos, het iets chiquere zusje van H&M.
Na studies sinologie aan de Londense School of Oriental and African Studies en een verblijf van acht maanden in China, begint Maria Laura binnenkort aan haar derde jaar aan het Institut National des Langues et Civilisations Orientales in Parijs. 'Ze schijnt er behoorlijk zelfstandig te leven, wellicht zelfs op kot', aldus Pauwels.
Neem daarnaast haar broer Joachim, die op een Britse kostschool in Bristol zijn middelbare school afmaakt en haar oudere broer Amadeo, die binnenkort in New York aan de slag gaat bij een accountancy- en adviesbureau, en het patroon is wel duidelijk. Terwijl de drie jongste kinderen nog op het Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege zitten, worden Astrids oudste kinderen opgevoed als moderne wereldburgers.
Het is nu alleen nog wachten op dat vriendje aan Maria Laura's arm. Zondag, bij het grote huwelijksfeest voor Albert en Paola misschien?
Karen van K3' verwacht samen met haar vriend Antony een baby.
Karen Damen (34), de roodharige van K3,is zwanger van haar eerste kindje. De toekomstige papa is Karens vriend Antony Van der Wee, de drummer van The Ditch, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.
Karen wilde eigenlijk nog even wachten om het goede nieuws bekend te maken. Ze moet vandaag nog naar de gynaecoloog voor een nieuw onderzoek. Helemaal onverwachts komt de zwangerschap van Karen niet.
De zangeres liet maanden geleden in interviews al blijken dat ze geen jaren meer zou wachten om mama te worden (hlnsydney)
In de indoor Skydive Roosendaal, net over de Nederlandse grens, beleeft u het vrije-val-gevoel door te zweven op wind, gemaakt door krachtige ventilatoren in een verticale windtunnel.
Professionals begeleiden jong en oud. Onvergetelijk!
Wat stop jij allemaal in je broodtrommeltje? Is dat eigenlijk wel gezond? Hoe leer je de enorme verleiding van de snoep- en koektrommel te weerstaan? Handige tips vind je hier.
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam heeft na een nacht zonder behoefte aan voedingsstoffen. Ook worden je darmen door het ontbijt als het ware 'opgestart' en geprikkeld om de rest van de dag aan de slag te gaan.
Afvallen door ontbijt Na een goed ontbijt is de kans klein dat je gaat snoepen voor het lunchtijd is. Ontbijten is dus ook goed als je wilt afvallen. Bovendien is het bewezen dat je concentratievermogen in de ochtend een stuk beter is wanneer je een goed ontbijt gegeten hebt.
Ben je niet gewend te ontbijten, begin dan met iets kleins (als een plakje volkoren ontbijtkoek of drinkontbijt) en breidt het na enkele dagen uit tot een volwaardig ontbijt. Je kunt je lichaam namelijk laten wennen aan een vast eetpatroon en dus ook aan ontbijt. Je traint je lichaam als het ware om op een bepaalde tijd trek te krijgen.
Verleiding van de koektrommel
Iedereen heeft hem wel eens gezien, de pot met snoep of koekjes midden in het kantoor. Telkens als je er langs loopt 'moet' je er iets uit eten. Deze verleiding kun je voorkomen door de trommel niet binnen handbereik te zetten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen veel minder eten op het moment dat ze er verder voor moeten lopen.
Ook kun je zelf gezonde tussendoortjes mee nemen en deze op vaste momenten eten. Hier went je lichaam dan ook aan. Ontbijtkoek, sultana of evergreen zijn goede voorbeelden van gezonde tussendoortjes. Ook kun je fruit meenemen of een fruitsalade in de koelkast zetten. Eet ervan zodra je trek krijgt.
Er is er een jarig Buiten de verleidelijke koektrommel, zijn er ook nog verjaardagen en andere traktaties. Hier kun je gewoon aan mee doen. Maar houd hier dan met de lunch rekening mee. Neem bijvoorbeeld een boterham minder. Ook kun je het zelf meegebrachte tussendoortje overslaan. (gezondheidsnet)
Galilei was de eerste die met een telescoop de sterrenhemel bestudeerde.
Heb jij op een onbewolkte avond wel eens omhoog gekeken? Je kunt onze maan zien en heel veel kleine lichtjes: sterren en planeten. Als je door een telescoop naar de hemel kijkt, zie je nog veel meer. Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei (1564 - 1642) met zijn zelfgebouwde telescoop de sterrenhemel bestudeerde. Dit moment wordt wel gezien als het begin van de moderne sterrenkunde.
In de zomer van 1609 hoorde Galilei dat een Hollandse brillenmaker, Hans Lippershey, een telescoop had uitgevonden. Dit is een kijker met twee lenzen van geslepen glas. Je kunt verafgelegen voorwerpen er vergroot mee zien, net als met een verrekijker. Galilei ging snel aan de slag en bouwde zijn eigen telescoop. Dit kon hij zó goed dat zijn telescoop wel twintig keer kon vergroten en een heel duidelijk en scherp beeld gaf. De meeste telescopen uit die tijd konden maar drie keer vergroten. Lees meer op deze site.
U bent van op reis vast thuisgekomen met een groot aantal digitale foto's. Maar hoe toont u die best aan vrienden en familie? Een handig fotoboek is alvast een mogelijkheid. De Standaard testte er een aantal.
Voor alle duidelijkheid: het fotoalbum is nooit weggeweest. Het is er vandaag onder een nieuwe vorm. Gedaan met het knip- en plakwerk? Nee, maar we doen het nu wel op de computer.
Een eigen fotoboek kun je met gratis software zelf samenstellen. Dat elektronische album laat je via het internet afdrukken en je krijgt het in boekvorm opgestuurd, of kunt het ergens afhalen.
De keuze in albums is heel ruim, zowel wat het formaat als de afwerking betreft. Omdat de foto's niet worden geprint op fotopapier, maar digitaal gedrukt, ligt de beeldkwaliteit wel lager. Verwacht dus geen wonderen. Toch is de kwaliteit in de meeste gevallen goed, al zijn het contrast en de kleurweergave minder dan bij analoge prints.
Een aantal populaire opties:
Kodak
Kodak mag dan wel groot geworden zijn dankzij klassieke analoge fotografie, het merk zet zijn expertise ook in voor digitale foto's. Via de eigen site zijn drie verschillende formaten van gewone boekjes te verkrijgen, aangevuld met twee meer luxueuze modellen. Het kleinste model telt 10 pagina's, en er kan per bijkomende pagina betaald worden.
Prijs: vanaf 8,95 euro Levering: binnen 5 tot 10 dagen thuis geleverd Bestellen: http://www.kodak.be
Kruidvat
Om een album samen te stellen, moet je eerst de gratis software van de site van Kruidvat downloaden. Daarna kun je kiezen tussen zes formaten in tientallen uitvoeringen. Voor de vormgeving van het album zijn een reeks standaardpagina's op te roepen, die daarna kunnen worden aangepast. De afdrukken stemmen exact overeen met het beeld dat we zagen op het computerscherm.
Prijzen: vanaf 9,95 euro Levering: 5 werkdagen in winkel of op thuisadres Bestellen: http://www.kruidvat.be
Apple
Applebezitters kunnen gebruik maken van de albumfunctie in het programma iPhoto, dat standaard op elke Mac zit. Het album ziet er afgewerkt en verzorgd uit, precies zoals we op het scherm zagen. Kleuren worden natuurgetrouw weergegeven, ook bij de grotere formaten. Je kunt ervoor kiezen om het album automatisch te laten vullen, maar je kunt ook manueel vorm geven aan de pagina's.
Prijzen: vanaf 12,67 euro Levering: na vijf werkdagen op thuisadres Bestellen: http://www.apple.be
Henzo
Henzo is vooral bekend als fabrikant van klassieke fotoalbums, maar biedt ook een digitaal fotoboek aan. Er kan worden gekozen uit zes versies in meerdere varianten. Met de eigen softwaren kunnen allerlei bewerkingen op de foto's worden losgelaten en ook tekst toevoegen is zo gebeurd. De foto's worden op zijdeglanspapier afgedrukt, waardoor ze nog het meest op gewone fotoprints lijken.
Prijzen: vanaf 7 euro Levering: binnen twee weken via aangesloten winkel of thuis Bestellen: http://www.henzoyourphotos.com
Een moeder uit Zwijndrecht heeft na 8 jaar opnieuw haar 2 dochters bij zich in België. 8 jaar geleden ontvoerde de vader ze naar Egypte, maar nu mogen ze eindelijk vier weken op vakantie komen bij hun moeder.
Vier intense weken worden het voor Daniella De Staelen en haar dochters Jessica (13) en Selina (12). Voor het eerst sinds ze in 2001 door hun vader naar Egypte werden ontvoerd, mogen de meisjes in ons land met vakantie komen. 'Ik ben zo gelukkig', zegt Daniella. Maar over vier weken gaan de meisjes wel opnieuw het vliegtuig op. 'Het zal hartverscheurend zijn, maar ik weet dat het op dit moment de beste oplossing is.'
Plopsaland, de Efteling, Aqualibi, lange fietstochten en vooral veel familiebezoekjes. Daniella en haar dochters hebben de komende weken een druk programma af te werken. 'Het wordt zalig', glundert Daniella. 'Het is bijna onwerkelijk dat ik hen hier na al die jaren eindelijk in mijn armen kan sluiten. We bellen wel veel, ik zoek hen twee keer per jaar in Egypte op, maar dit is toch anders.'
We zitten in de tuin bij Daniella's zus Sandra in Hoboken. De meisjes plonzen in het zwembad met neefje Sam, vijf jaar en dus nog niet geboren toen zijn nichtjes verdwenen. 'Ongelooflijk hoe ze er ondanks het taalverschil toch in slagen om te communiceren', zegt Daniella. Selina en Jessica waren drie en vier jaar oud toen ze na een vakantie bij hun vader in Egypte niet werden teruggebracht en zijn hun Nederlands zo goed als kwijt. Tijdens haar elf jaar lange huwelijk met de Egyptenaar leerde Daniella gelukkig genoeg Arabisch om met haar dochters te kunnen praten. 'De finesses van de taal heb ik niet, maar we redden ons wel. En kinderen leren snel. Nu ze hier zijn, probeer ik hen een paar woordjes Nederlands bij te brengen. Al kun je in een paar weken natuurlijk niet zoveel doen.'
De taal is één ding, de cultuur en gewoontes een ander. Daniella ziet met lede ogen aan hoe haar dochters, zeker wanneer er mannen in de buurt zijn, kledingstukken rond hun heupen draperen en zich in dikke handdoeken wikkelen wanneer ze uit het zwembad komen. 'Dat is normaal, ze groeien in zo'n wereld op. Maar toch is het wat vreemd voor mij. Vanochtend voelde Jessica zich onwennig in de witte broek die ik had klaargelegd. Is dat niet doorzichtig? Dan zeg ik: laat uw gedachten van Egypte maar ginder . Al begrijp ik wel dat ze zo reageert.'
Hoe erg is het voor een moeder dat die afstand er is?
Daniella De Staelen: 'Ik heb hen op de wereld gezet, maar hen niet opgevoed. Ze zijn met andere normen en waarden grootgebracht. Daar moet ik mee leren leven. Maar intussen heb ik het aanvaard.'
Probeert u dan niet uit alle macht uw stempel te drukken nu ze hier zijn?
'Ik ga dat allemaal niet forceren, al vind ik bepaalde dingen wel belangrijk. Dat we samen rond de tafel eten bijvoorbeeld. In Egypte mogen ze met hun bord naar hun kamer verdwijnen of voor de tv gaan zitten. Of dat ze op tijd naar bed gaan. Ginder blijven ze makkelijk tot twee uur 's nachts op. Maar hun manier van denken omgooien kan ik nu niet. Het zou ook niet goed zijn. Ik wil het risico niet lopen dat ze niet meer mogen terugkomen, omdat hen hier andere ideeën en gewoontes worden bijgebracht die men ginder misschien afkeurt.'
Hoe komt het dat de meisjes plots toch naar ons land mochten komen?
'Ik ben zelf nog altijd verbaasd dat het gelukt is. Twee weken geleden stond ik op het punt om ze te gaan halen, maar toen heeft de papa het op het laatste moment voor de zoveelste keer afgeblazen. Ik heb geen garantie dat je ze terugbrengt , zei hij. De zoveelste domper. Maar toen hebben de meisjes zelf heel erg aangedrongen. Ze schreven hun papa een emotionele brief en smeekten hem te mogen komen. Hij bleek er niet ongevoelig voor.'
Heeft hij nu wel garanties dat je ze terugstuurt?
'Hij heeft mijn woord. Ik ben niet van plan om dat te breken. Na het intense gevecht dat ik heb geleverd, kan dat raar klinken. Maar ik voel aan de kinderen dat ze zelf schrik hebben dat ik hen niet terugbreng. Ze zijn daar thuis nu en hebben een sterke band met hun papa, dus ik wil niet dat ze met die angst zitten. Ze moeten weten dat ze me voor honderd procent kunnen vertrouwen en dat hun welzijn voor mij altijd zal primeren. Als de situatie weer escaleert, zijn zij opnieuw het slachtoffer. Maar als dit bezoek goed gaat, is de kans groot dat ze in januari terugkomen en dat ze volgende zomer zelfs drie maanden komen. En ik weet nu al: de dag dat ze zelf mogen beslissen waar ze wonen, staan ze in een mum van tijd hier.'
Veel mensen moeten u gek verklaren dat u het zo bekijkt. 'Ze zijn er en dan laat je ze weer gaan'.
'Ja, dat zeggen ze. Het zijn dezelfde mensen die in het begin vroegen waarom ik niet terug ging ontvoeren. Ik heb dat nooit overwogen. Ik wil me niet verlagen tot de praktijken waarvan ik zelf het slachtoffer ben geworden. Ik blijf ervan overtuigd dat je de dingen ook op een normale manier kunt oplossen. Er is ook weinig kans dat zo'n ontvoering goed was afgelopen. De risico's zijn te groot. Als ik zelf over de schreef ga, mag ik misschien het land niet meer in of krijg ik de hulp niet meer waar ik nu wel op kan rekenen, bijvoorbeeld van Buitenlandse Zaken. Met de jaren heb ik geleerd om de situatie te aanvaarden. Het gekke is: eens je iets aanvaardt, begint het te bewegen. Voor het eerst in acht jaar durf ik voorzichtig positief te zijn.'
Heeft u nooit overwogen om in Egypte te gaan wonen?
'Ha, dat is het andere wat ze altijd zeggen: ga toch daar wonen, dan ben je er dichter bij. Maar de realiteit is dat ik er niet zou kunnen wonen. Ik kan daar niet functioneren. Mijn ouders snapten het ook niet. Tot ze eens meegingen. Je mag dat cultuurverschil niet onderschatten. En wat zou het hebben uitgehaald? Zelfs in Egypte zouden de kinderen niet bij mij hebben mogen wonen. Mijn ex-man zorgt ervoor dat hij altijd de controle heeft.'
Raakt het u als mensen zo reageren?
'Natuurlijk. Iedereen denkt het beter te weten, terwijl ik al acht jaar hemel en aarde beweeg om een oplossing te vinden.'
Zijn de meisjes gelukkig in Egypte?
'In zekere zin wel. Ze weten niet beter. Ik vind het erg dat ze veel binnenzitten en niet de gewoontes hebben die wij hier hebben, bijvoorbeeld van vriendinnetjes die komen spelen of logeerpartijtjes. Dat doet me pijn, maar ze zijn het zo gewend.'
Hoopt u dat ze ooit de mentaliteit van hier weer aannemen?
'Ik hoop het, ja. Als ze nog de kans zouden krijgen om hier een paar jaar naar school te gaan, zou dat wel snel komen, denk ik.'
Heeft u een goede band met uw dochters?
'Toch wel. Als je 8,5 jaar om de drie dagen belt, vertel je elkaar veel. Al nijpt het wel dat ik nog niet de vertrouwelijke geheimpjes te horen krijg die andere dochters met hun moeders delen. Jessica is dertien. Ze is het laatste jaar lichamelijk enorm veranderd. Dan vraag ik me wel af hoe ze die hele periode heeft beleefd. Ik hoop nu een beetje tijd in te halen en zal enkele behaatjes gaan kopen. Dat doet de papa niet.'
Wat is moederliefde voor u?
'Hetzelfde als voor een andere mama. Ik ben trots op mijn mooie, lieve, sterke kinderen. Ik heb alleen spijt dat ik zoveel heb moeten missen, dat is niet meer in te halen. Maar ik voel hun liefde, ik voel hoe ze aan mij hangen en hoe blij ze zijn van tijd met mij door te brengen. Ik ga ze in de watten leggen. Het voelt ook heel natuurlijk aan. Ze stralen. En ik ook, denk ik. (lacht) Och, ik ben toch zo blij dat ze er zijn.'
Denkt u al aan het afscheid op 17 september?
'Neen. Ik probeer zoveel mogelijk te genieten. Al die jaren was er leegte. Die is nu even weg. Weet je, ik ben de laatste jaren vaak verhuisd om mijn gedachten te verzetten en me bezig te houden. Nu hoeft het even niet meer. Ze zijn er, de slaapkamer wordt gebruikt. Als ze weer gaan, zal me dat veel pijn doen, maar ik troost me met het idee dat ik hun mama ben en dat ook altijd zal blijven. Het doet me deugd om dat nog eens zo goed te voelen. En draai het of keer het zoals je wil, dat neemt niemand me nog af.' (nieuwsblad A.R)