Een eenvoudig sportprogramma dat je thuis kunt doen, maakt net zo fit en gezond als uren sporten in de sportschool.
Volwassenen die twee keer per week twintig minuten 'marcheren' zoals bij aerobics, blijken zowel fysiek als psyschisch behoorlijk fit te zijn. Sportprogramma's in de sportschool bereiken vaak minder of hetzelfde.
Dat zeggen onderzoekers uit Japan. Zij onderzochten tweehonderd volwassenen tussen de 42 en 75 jaar. Een deel van hen deed veertig minuten per week thuis aan de loopoefening van aerobics. Ook probeerden zij meer stappen per dag te lopen. Een ander deel volgde een sportprogramma van twee uur per week in de sportschool.
Na 32 weken bleek de groep thuissporters net zo'n goede conditie en gezondheid te hebben als de groep sportschoolsporters. Mannen uit de thuissportgroep voelden zich psychisch zelfs beter. De vrouwen zeiden vooral hun algehele gezondheid als beter te ervaren.
Nieuwe Antwerpse stadsdichter maakt intrede op Gedichtendag
Joke van Leeuwen, de kersverse Antwerpse stadsdichter, zal voor het eerst van zich laten horen op de achtste editie van Gedichtendag, op donderdag 31 januari. In de Stadsbibliotheek zal ze gedurende een half uur voorlezen uit eigen werk. Ook in het Letterenhuis, de openbare bibliotheken en de Arenbergschouwburg zijn er allerlei activiteiten gepland naar aanleiding van Gedichtendag.
"Poëtische toets" Gedichtendag staat dit jaar in het teken van de relatie tussen poëzie en dagdagelijkse dingen. "Gewone voorwerpen die ons in het dagelijkse leven omringen, krijgen nu een poëtische toets mee bij verscheidene gratis activiteiten in Groot-Antwerpen", klinkt het bij de organisatoren.
'Dinggedichten' Zo kan je in bibliotheek Permeke terecht voor een tentoonstelling van 'dinggedichten' en programmeert Arenberg op Gedichtendag de poëzieavond 'Dingen in gedichten', met onder meer Toon Tellegen, Joke van Leeuwen en Bart Moeyaert. De webpagina www.antwerpen.be zal op Gedichtendag worden 'gehackt' door de 'PoetryHackers' van Nok vzw.belga/svm
Als je wandelt dan geniet je. Volop. Van de wandeling zelf. Van de omgeving. Van de wandelgebieden. En van de talrijke verborgen plekjes die alleen voor wandelaars toegankelijk zijn. Kabbelende beekjes, natuurlijke vijvers vol leven, stiltegebieden, dauwtapijten in het ochtendgloren, holle wegen, panoramische pracht, gezellige dorpjes, mooie stadskernen, ... Elk plekje heeft zijn eigen verhaal. Elk hoekje zijn geheime schat. Aan jou om alles te ontdekken. Stap voor stap.
Langs royale dreven, onder een dak van levend groen (3,5km) U start tegenover herberg Oud Gaasbeek in de Kasteelstraat, een prachtige beukendreef. Bij de schuilhut volgt u de bocht naar rechts; de drie dreven aan uw linkerhand laat u links liggen. Zodra het kasteel in zicht komt, ligt Gaasbeek en z'n groene rand aan uw voeten.
Naast het kasteel daalt u af, dan voor het bos afslaan naar links. Langs de kasteelmuren en torens buigt de weg naar links. Bij het paviljoen loopt u rechtdoor, dieper het bos in waar in de lente een zee van das ook bloeit.
Voorbij de immense speelweide, op een kruispunt van bospaden, draait u haaks naar rechts; wat bochtenwerk verder laat de 375 jaar oude St.-Gertrudiskapel zich zien. Na de kapel, bij een V-vormige splitsing, kiest u de dalende weg rechts.
Voorbij de vijveroever neemt u de dreef die recht naar de triomfboog loopt. Voor de boog gaat u haaks naar links, naar alweer zo'n royale dreef. U neemt nu de eerste weg rechts, nog een keer de eerste rechts, dan, voor de bosrand, links een smal pad in.
Verder wandelt u rechtdoor op een verharde bosweg. Op het eind daarvan slaat u linksaf. De eerstvolgende dwarsweg na de schuilhut is de Egmonddreef, genoemd naar de Graaf van Egmond wiens bezit dit ooit was.
Hoe komt u er? Op grote kruispunten in het Pajottenland, de streek westelijk van Brussel, verwijzen pijltjes naar het kasteel van Gaasbeek. In de Kasteelstraat, waar de ingang tot het park ligt, ligt een parking. 's Zomers is het park open tot 20 u, in de winter tot 17 u. Lees ook: Gent Bourgoyenpad
Voor 4 personen Nodig: 1 kg stoofperen, 4 dl water, 200 g suiker, het sap van een halve citroen, 1 dl droge witte wijn, 1 vanillestok, 1 kaneelpijpje
Bereiding: Schil de peren, snij ze in vier en verwijder het klokhuis. Los de suiker op in het water en breng aan de kook. Doe er het citroensap, de wijn en de specerijen bij en laat nog even doorkoken. Draai het vuur laag en laat de peren in het vocht glijden. Kook heel langzaam de peren gaar en laat ze in het kookvocht afkoelen. Tip: Gebruik voor deze bereiding een brede, ondiepe pan. Proef het kookvocht voor je er de peren bij doet om er zeker van te zijn dat het zoete, zure en kruidige mooi in balans zijn.
Weg met de truttige babyspulletjes en roze kruippakjes. Stoere baby's staan maar beter vroeg genoeg op de barricaden om tegen zoveel betuttel te reageren. Met de 'My First Revolutionary' shirts zetten ze die boodschap meteen alle kracht bij.
Het Ché-shirt is verkrijgbaar in rood, legergroen, grijs en oranje. De hebbedingetjes bestaan in een jongens- en meisjesuitvoering. Ook een pet van Ché is verkrijgbaar. Net als een wit exemplaar met enkel het 'My First Revolutionary' logo. Voor alle varianten is wel slechts één maat 62 verkrijgbaar.
Geboortegift De shirtjes worden opgestuurd in een mooie, kartonnen envelop met een Cubaanse uitstraling. Wie ze liever als geboortegeschenk wil cadeau doen, kan ze meteen laten opsturen naar het juiste adres.
Goed doel Heel belangrijk is dat een deel van de verkoop naar de Stichting Kuychi in Peru gaat. Deze organisatie steunt heel wat kansarme kinderen in Urubamba.
My First Revolutionary is een initiatief van reclamebureau Being There en de shirts zijn geproduceerd in samenwerking met kinderkledingmerk Imps & Elfs. Meer info: op de site myfirstrevolutionary.nl lvl
Het Chinese stadje Harbin mag zich op de borst kloppen:
de eerste bespeelbare piano uit ijs staat op hun grondgebied. Het instrument, dat in elkaar gebokst werd door een plaatselijk landschapsbedrijf, is de onbetwiste blikvanger op het twintigste internationale sneeuwsculpturenfestival.
De piano kan automatisch meer dan dertig klassieke werken spelen, maar ook de toeristen mogen er zoveel op lostokkelen als ze willen. Profiteer nu het nog kan, want hoe warmer het wordt, hoe meer de ijspiano zal wegsmelten.svm
Een wagen moet tijdens de winter beter verzorgen dan eender wat! Een wagen,of die nu Lada of Lotus heet eist verzorging. Om je investering te behoeden voor mogelijke uitschuivers, neem je beter de raad van enkele experts ter harte. Tante Kaat biedt kant-en-klare oplossingen voor alledaagse problemen,
"De auto staat natuurlijk best binnen in de garage, maar als je die kans niet hebt laat je hem best op een tochtige plaats staan. Zo droogt het koetswerk sneller bij vochtig weer." Geen verrassingen in het winterseizoen dankzij Tante Kaat. "
Op koude dagen wrijf je best de rubber van je deurstijlen in met wat talkpoeder. Zo vermijd je dat die aanvriezen.
Veronique Weghsteen van Renault vult haar aan. "In de winter laat je de wagen best even warm draaien op de oprit zelfs bij een Diesel. Maar naar verzorging van je wagen toe, is het best om goed te luisteren naar wat je wagen je vertelt. Als het olielampje brandt moet die ververst worden ...
"Gouden tips" Sien en Maria, poetsvrouwen van dienst in het VTM-programma 'Schoon en Meedogenloos', gaan als een pletwals over je auto, Was je auto met glansmiddel van de vaatwasser, zo moet je hem niet afdrogen.
Voor het reinigen van je ramen neem je een oude panty, wikkel die om een spons als je hiermee poetst, gedrenkt in een sopje verdwijnen alle dode vliegjes in een wip van je voorruit.
Ook met een halve ui in warm water kom je al een heel eind voor een goed resultaat, wie dacht dat petroleum enkel gebruikt wordt als brandstof, heeft het bij het verkeerde eind, een scheutje petroleum gebruiken bij het wassen van de wagen geeft een hoge glans en legt een beschermlaagje.
Je wagen verdient af en toe een goede beurt. Met wat zeepwater en een doek kom je al een heel eind, maar je kan het ook laten doen, bv door de meisjes van Temtation Carwash.
De opgevulde vakjes noemt men het oorspronkelijke seizoen.
Een pastinaak met een sjaaltje aan. De meeste groenten kan je dag in dag uit verkrijgen in de winkel, ook al is het hun seizoen niet. Zo weet je niet altijd meer welke groente bij welk seizoen hoort. Daarom de vraag: 'Wat is nu een echte wintergroente?'
Een wintergroente is een groente die ofwel in de herfst is geoogst, maar die je tijdens de winter kan bewaren. Ofwel is het een groente die je in de winter kan oogsten en die dus tegen vorst kan.
De meeste wintergroenten bevatten vitaminen (zoals vit. C) en mineralen die we meer nodig hebben in de winter. Ze bevatten ook meer suikers waardoor ze minder vlug bevriezen en die ons meer energie bezorgen. We krijgen het er letterlijk warm van.
Proef eens van een pastinaak, schorseneer, bewaarwortel ... je zal merken dat ze zoeter zijn van smaak. De juiste groente in het juiste seizoen eten, geeft je de nodige vitamines en energie op het moment dat je ze het hardst nodig hebt. Respecteer je het seizoen van de groenten dan bevatten ze ook veel meer smaak.
Denk maar eens aan opa of je buurman die nog zelf zijn groenten kweekt in de tuin. Hoe vaak hoor je de mensen zeggen: Als het uit je eigen tuin komt, smaakt het toch veel beter' Die sla in de zomer is toch smakelijker en die rode kool smaakt echt naar rode kool. Dit geldt evengoed voor de groenten van bij de boer. Een lekkere hutsepot smaakt trouwens toch veel beter in de winter.
Kyoto-kolen en gore-raapjes. Inderdaad, het klimaat heeft er ook baat bij. Het telen van wintergroenten kan zonder verwarming. Dus heb je veel minder energie nodig waardoor je minder C02 uitstoot, waardoor wintergroenten eten in de winter milieuvriendeLijker is.
Groenten zoals sla, tomaten, paprika's worden in serres geteeld. In de zomer hebben de telers bijna geen warmte nodig want dan verwarmt de zon hun serres.
De Vlaamse overheid roept iedereen op om op 15 februari 2008 mee te doen aan de vierde editie van de Dikke-truiendag. Laten we met zn allen die dag de CO2-uitstoot verlagen door in de dagelijkse activiteiten thuis, op school én op kantoor minder energie te verbruiken.
We beseffen het niet altijd, maar vanaf het moment dat we opstaan doen we heel wat dingen die een invloed hebben op ons klimaat. We zetten de verwarming aan, maken koffie, luisteren naar de radio, zetten de afwasmachine of onze pc aan Door deze dagelijkse activiteiten verhoogt de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. Het resultaat is gemiddeld 7 ton CO2-uitstoot per Belg per jaar. We kunnen gerust met minder.
De Dikke-truiendag mikt vooral op eenvoudige maatregelen die je kan nemen zonder dat je aan comfort moet inboeten. Zo moet rationeel energieverbruik een structurele verankering krijgen thuis, op de werkvloer en op school.
"Breien is in" Maak je klaar voor de Dikke-truiendag op 15 februari Het Breiboek voor kinderen is alvast een ideale start voor een sjaal, tas, gsm-hoesje en andere ideeën. Breiboek verkrijbaarbij (Standaard uitgeverij).
Dit jaar vieren de Smurfen hun vijftigste verjaardag
en dat gaat gepaard met een hele hoop activiteiten, zo bleek op een persconferentie.
Nieuwe strip, nieuwe film en expo Morgen komt er zo een nieuw stripalbum uit, er is een tentoonstelling gepland en er worden nieuwe figuurtjes uitgegeven. Daarnaast komt De Post met een speciale postzegelreeks waarin de smurfen de hoofdrol spelen. Als klap op de vuurpijl mogen de fans zich tegen 2010 verwachten aan een nieuwe film, in 3D-formaat.
Fijne Smurfdag In verschillende Europese steden duiken de Smurfen ook op in het straatbeeld. Dat gebeurt naar aanleiding van de 'Fijne Smurfdag', een samenwerking met het VN-kinderfonds Unicef.belga/lb
Lopen op water kan en het is nu ook onderzocht hoe het mogelijk is.
Iedereen kan over water rennen, maar dan moet er wel maïzena of maïszetmeel in zijn opgelost en de Jezus-pretendenten moeten er aardig de pas in houden. Een professor aan de Universiteit van Amsterdam onderzocht hoe het bindmiddel ervoor zorgt dat iedereen een beetje Jezus kan zijn.
Opstopping Wil een vloeistof kunnen stromen, dan moeten de deeltjes van die vloeistof over elkaar kunnen rollen, legt natuurkundige Daniël Bonn uit. Als de stroomsnelheid te groot wordt, botsen de moleculen als het ware op elkaar en ontstaat een soort opstopping waarbij veel deeltjes dicht op elkaar zitten. In dit geval kan op het oppervlak worden gelopen.
De stroomversnelling ontstaat doordat iemand zijn voet op de oplossing zet. Dat is bij een oplossing met maïszetmeel al genoeg om een opstopping te veroorzaken.
Hard genoeg rennen Bij gewoon water is dit niet genoeg, omdat de moleculen van water kleiner zijn. Die stromen gewoon langs elkaar, waardoor geen opstopping kan ontstaan. Tenminste, bij normale stervelingen. "Als je maar hard genoeg rent, kun je ook op water rennen", zegt Bonn. Een mens kan alleen niet snel genoeg rennen, maar de zogeheten Jezus Christ Lizard wel. Dat is een dier dat door heel snel met zijn voeten te bewegen over het water kan lopen.novum/gb
Op 18 januari wordt op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel een immense luchtballon opgeblazen in de vorm van het mythische filmpersonage Darth Vader.
De ballon komt er omwille van de officiële perspresentatie van de tentoonstelling 'Star Wars, The Exbition Brussels'. Volgens de organisatie gaat het om de grootste luchtballon ter wereld. De 'Darth Vader Balloon' is 26 meter hoog en 21 meter breed en heeft de vorm van het masker dat het personage in de bekende Star Wars-films draagt.
13 uur Op de tentoonstelling, die op 16 februari start in Tour & Taxis, zijn onder meer zo'n 280 originele rekwisieten, kostuums, decorstukken en ruimtetuigen uit de zes verschillende 'Star Wars'-films te zien. De ballon wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden, om 13 uur opgeblazen op de terreinen van Tour & Taxis.belga/svm
Weekoverzicht alle artikels van 7 tot en met 14 januari
Weekoverzicht van 7 tot en met 14 januari overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Ruimte geeft plaats, letterlijk en figuurlijk. Niet voor niets bestaan uitdrukkingen als een opgeruimd humeur.
Sinds ik met bloggen bezig ben spaar ik nog meer documentatie's van alles wat je maar kan denken als vroeger. Ik had me voorgenomen om direkt met de start van het nieuwe jaar mijn papierwinkel eens grondig door te lichten, kon me echt niet voorstellen wat ik allemaal had opgespaard aan informatie.
Tijdens mijn opruiming heb ik nog een wandelmapje met 5 groene routes op handige kaarten gevonden van heel lang geleden, en die zal je kunnen bekijken op mijn blog de eerstkomende dagen. Als éérste heb ik gekozen voor Gent, Bourgoyenpad.
Resultaat: ruimte in je huis en als het goed is ook in je hoofd.
Als je wandelt dan geniet je. Volop. Van de wandeling zelf. Van de omgeving. Van de wandelgebieden. En van de talrijke verborgen plekjes die alleen voor wandelaars toegankelijk zijn. Kabbelende beekjes, natuurlijke vijvers vol leven, stiltegebieden, dauwtapijten in het ochtendgloren, holle wegen, panoramische pracht, gezellige dorpjes, mooie stadskernen, ... Elk plekje heeft zijn eigen verhaal. Elk hoekje zijn geheime schat. Aan jou om alles te ontdekken. Stap voor stap.
Langs oude hooilanden en stille plekjes aan de stadsrand (5,5km) Start bij het info-centrum in de Driepikkelstraat en volg de blauwe pijltjes. Eén bocht links, één bocht rechts en een eindje verder klimt een smal pad naar een observatiehut.
Terug op de route loopt het pad rechtdoor tot bij het dennenbos. Op de splitsing verwijzen de pijlen u rechtdoor, maar als u de (doodlopende) weg links inslaat, komt u bij het Valkenhuis, een hoeve uit 1624, een rustige plek om van de stilte te genieten.
Terug op het eigenlijke wandelpad loopt u, langs de bosrand, tot de ringweg. Aan de omheining stapt u naar links, langs een observatiehut die uitkijkt over de Kroosvarenplas. Over het brugje komt u op het fietspad langs de ringweg, die blijft u een heel eind volgen tot u, over een brugje, het gebied weer binnen wandelt.
Hier kiest u links, dan verder rechtdoor, met aan uw rechterhand de (soms onzichtbare) Leie. Een heel eind verder, op het kruispunt met de oude spoordijk wandelt u naar links, onderaan de dijk. Op het einde van het pad is het even opletten, voorbij de brede sloot gaat u naar links dus niet rechtuit!
Als u plots op een knuppelpad loopt, dan bent u vlakbij de uitgang. In de lente genieten in de Bourgoyen heel wat vogels van de gastvrijheid van de natuur. Vergeet vooral uw verrekijker niet!
Hoe komt u er? Volg de Gentse Ring richting Eeklo tot het kruispunt Rooigem laan lBrugsesteenweg. Op de Brugsesteenweg, richting Mariakerke. staan wegwijzers naar de ingang van het natuurgebied in de Driepikkelstraat.
Citroenen hebben een bijzonder weldoend effect voor de huid.
Tomaten helpen tegen prostaat- en longkanker.
Een vers, troebel appelsapje barst van de anti-oxidanten.
Braambessap beschermt tegen Alzheimer.
Na soep zijn ook (verse) vruchtensapjes goed voor de gezondheid. Ze blaken van vitamines en mineralen en gaan heel gemakkelijk naar binnen. Sinaasappelsap De bekendste en wellicht ook meest gedronken vruchtensap. Een glas dagelijks zou de kans op artritis en beroerte doen verminderen. Bijkomend voordeel: de vitamine C uit de sinaasappels helpen bij de opname van ijzer in het lichaam, waardoor zuurstof beter door het lichaam getransporteerd word. Belangrijk is wel ongezoet fruitsap te nemen, liefst mét pulp. Of ze zelf te persen, natuurlijk. Appelsap An apple a day, keeps the doctor away. Of toch bijna: twee tot vier geperste appels per dag zouden de hersenen beschermen tegen 'oxiderende stress', wat de hersencellen beschadigt en leidt tot geheugenverlies. Hoe troubeler het sap, hoe beter: dat betekent dat er meer anti-oxidanten in aanwezig zijn, wat beschermt tegen de stress. Granaatappelsap Een heel bijzonder sap van een bijzondere vrucht: verlaagt de bloeddruk en herstelt de schade aangericht door cholesterol. Zou ook kunnen helpen tegen prostaatkanker.
Tomatensap Een stof in tomaten, lycopene, zou beschermen tegen prostaat- en longkanker. Citroensap Zou moeten beschermen tegen astma en bepaalde types huidkanker. Maar wie het puur binnenkrijgt, da's een andere vraag.
Kersensap Bij ons bekend in combinatie met appel, maar puur kersensap zou wel eens extra voordelen kunnen bieden voor de spieren. Kersen zitten barstensvol antioxidanten die artritis en andere spierontstekingen tegengaan.
Veenbessensap Blaasontsteking, hartproblemen en te hoge cholesterol: daar kan veenbessensap bij helpen. Braambessensap Dit sap zou Alzheimer kunnen tegengaan. Ook hier zijn het weer de anti-oxidanten die de positieve effecten leveren.edp
Voor de wintermaanden een paar suggesties. Deze oliën zullen je vrolijk, gezond en warm houden.
De winterse favorieten zijn kaneelolie, denneolie,citroenmelisse en sinaasappel. Ze werken op subtiele en zachte wijze. Je kan er allerlei kwaaltjes mee aanpakken. Van koppijn tot psychische problemen.
Vandaag krijg je als laatste sinaasappel geserveerd.
Sinaasappel (vrolijkt op) Sinaasappelolie maakt vrolijk en verdrijft neerslachtigheid, verdriet en angsten. Brengt positieve dingen van het leven naar voor.
Gebruik sinaasappelolie o.a. bij hoofdpijn, koorts, spanningen, angst, maagklachten, reisziekte, vertraagd hartritme, hartkloppingen, gebrek aan eetlust, koorts, nervositeit, spijsverteringsproblemen, slecht slapen, nervositeit, sterke transpiratie, hartbeklemming en eczeem.
Bij slapeloosheid kan je 10 tot 15 druppels sinaasappel in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen.
Enkele druppels vermengen met bv. amandelolie helpt cellulitus tegen te gaan...je weet wel sinaasappelhuid.
Gebruik de olie om iemand op te vrolijken als je merkt dat hij of zij daar behoefte aan heeft; verdamp of verstuif haar in een huis of in een kamer als je het gevoel hebt dat de sfeer daar wel wat vrolijkheid kan gebruiken. Zie ook : kaneelolie-denneolie-citroenmelisse
Thee is niet alleen heerlijk, maar ook erg gezond. Al eeuwenlang worden er van kruiden, bloemen of wortels aftreksels gemaakt die bekend staan voor hun heilzame werking.
Omdat thee en infusies vandaag vaak als alternatief voor koffie worden gebruikt, is die geneeskrachtige functie wat op de achtergrond geraakt. Het woord 'thee' is afkomstig van 'te' in een oud Chinees dialect. Volgens oude verhalen werd thee omstreeks 2700 voor Christus in China ontdekt.
Toen Keizer Shen Nung bij een van zijn reizen door China, water aan het koken was, vielen er een paar blaadjes van een overhangende tak in zijn pot. De inhoud begon onmiddellijk heerlijk te geuren en zo zou thee ontstaan zijn.
Pas in 1610 werd de eerste lading thee door een Nederlands zeilschip meegebracht naar Europa. Door de lange reis was thee er duur en konden alleen de rijken zich thee veroorloven. Halverwege de 18de eeuw werd thee populair.
De hoeveelheid kruiden die je gebruikt voor een infusie of een thee is afhankelijk van de gewenste sterkte. Overdrijf niet, een te sterke infusie kan hoofdpijn veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel altijd een kruidenboek.
Leg het kruid of de kruidenmengeling op een stuk keukenpapier en kneus het licht. Doe het in een kopje en schenk er water op dat net tot het kookpunt is afgekoeld. Dek het aftreksel af en laat 5 minuten trekken. Zeef indien nodig. Gebruik honing in plaats van suiker om de infusie te zoeten.