De opgevulde vakjes noemt men het oorspronkelijke seizoen. 
Een pastinaak met een sjaaltje aan. De meeste groenten kan je dag in dag uit verkrijgen in de winkel, ook al is het hun seizoen niet. Zo weet je niet altijd meer welke groente bij welk seizoen hoort. Daarom de vraag: 'Wat is nu een echte wintergroente?'
Een wintergroente is een groente die ofwel in de herfst is geoogst, maar die je tijdens de winter kan bewaren. Ofwel is het een groente die je in de winter kan oogsten en die dus tegen vorst kan.
De meeste wintergroenten bevatten vitaminen (zoals vit. C) en mineralen die we meer nodig hebben in de winter. Ze bevatten ook meer suikers waardoor ze minder vlug bevriezen en die ons meer energie bezorgen. We krijgen het er letterlijk warm van.
Proef eens van een pastinaak, schorseneer, bewaarwortel ... je zal merken dat ze zoeter zijn van smaak. De juiste groente in het juiste seizoen eten, geeft je de nodige vitamines en energie op het moment dat je ze het hardst nodig hebt. Respecteer je het seizoen van de groenten dan bevatten ze ook veel meer smaak.
Denk maar eens aan opa of je buurman die nog zelf zijn groenten kweekt in de tuin. Hoe vaak hoor je de mensen zeggen: Als het uit je eigen tuin komt, smaakt het toch veel beter' Die sla in de zomer is toch smakelijker en die rode kool smaakt echt naar rode kool. Dit geldt evengoed voor de groenten van bij de boer. Een lekkere hutsepot smaakt trouwens toch veel beter in de winter. Kyoto-kolen en gore-raapjes. Inderdaad, het klimaat heeft er ook baat bij. Het telen van wintergroenten kan zonder verwarming. Dus heb je veel minder energie nodig waardoor je minder C02 uitstoot, waardoor wintergroenten eten in de winter milieuvriendeLijker is.
Groenten zoals sla, tomaten, paprika's worden in serres geteeld. In de zomer hebben de telers bijna geen warmte nodig want dan verwarmt de zon hun serres.
|