De stoere papa: Steak gemarineerd in whisky
Nodig (voor vier personen)
- 160 ml olijfolie
- 3 eetlepels whisky naar keuze
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel fijngesneden lente-ui
- 1 teentje knoflook, geperst
- verse peterselie, fijngesneden
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 4 steaks
Meng de olijfolie, de sojasaus, uitjes, peper, peterselie en tijm en marineer de biefstukken. Laat ze minstens een uur marineren in de koelkast. Het lekkerst zijn deze steaks op de barbecue: laat zes à zeven minuten bakken aan elke kant en laat vervolgens tien minuten rusten, afgedekt met aluminiumfolie. Je kan de steaks ook grillen in de pan (minder dan vijf minuten per kant). Serveer met frietjes of aardappelen en groenten naar keuze.
De fijnproeverpapa: Lamsfilet met couscous en verse groentjes
Nodig (voor vier personen)
- 150 gram couscous
- 4 lamsfilets
- 2 lenteuitjes
- 1 bosje munt
- enkele takjes koriander
- 1 eetlepel currypoeder
- 1 kilo tomaten
- 2 uien
- 4 teentjes look
- 1 rode peper
- 4 laurierblaadjes
- 1 eetlepel garam masala
- 125 ml kokosmelk
- 1 koffielepel komijn
- 1 bouillonblokje
- olijfolie
- boter
- peper en zout
Meng het currypoeder met de couscous en overgiet met 250 ml kokend water. Laat rustig wellen. Snipper de lenteuitjes, de koriander en de muntblaadjes en meng door de couscous.
Snijd de twee kleine uien fijn. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd het vlees in kleine blokjes. Pers de knoflookteentjes en snipper de Spaanse peper.
Bak de uien in olijfolie en voeg de peper, knoflook, garam masala en laurierbladeren toe. Laat even bakken en voeg de tomaten toe. Koel af met de kokosmelk en voeg het bouillonblokje toe, laat even opkoken en zet het vuur af.
Strooi peper, zout en komijn over de lamsfilets en bak kort in boter. Snijd in schijfjes en serveer met de couscoussalade. Versier met koriander.
De populaire papa: All American-hamburgers
Nodig (voor vier personen)
- 600 gram rundsgehakt
- 1/2 kopje broodkruimels
- 1 eetlepel worcestershiresaus
- 2 eetlepels tomatensaus
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 sneetjes kaas
- 1 kop fijngesneden ijsbergsla
- 2 eetlepels mosterd
- 4 fijngesneden augurken
- 2 fijngesneden lenteuitjes
- 4 hamburgerbroodjes of grote pistolets
Verwarm de oven voor op 150 graden en leg er een bakpapier in.
Meng het gehakt met de broodkruimels, de worcestershiresaus en de helft van de tomatensaus. Breng op smaak met peper. Maak schijfjes van 1,5 cm.
Verhit olie in een niet-klevende pan en bak de schijfjes gedurende vijf minuten aan elke kant. Leg ze daarna in de open op het bakpapier met een schijfje kaas erop. Bak tot de kaas gemolten is.
Leg sla op de onderkant van de broodjes. Voeg de gebakken schijfjes vlees, mosterd, augurken, uien, en de rest van de tomatensaus toe. Serveer eventueel met frietjes.
De vegetarische papa: Vegetarische calzone
Nodig (voor twee personen)
- 1 pizzadeeg
- een beetje bloem
- 500 gram gemixte champignons
- 4 teentjes look, gepeld en in fijne schijfjes gesneden
- 4 takjes tijm, blaadjes afgeplukt
- 50 gram boter
- zeezout en zwarte peper
- 200 ml tomatensaus
- 300 gram spinaziebladeren, gewassen en droog gezwierd
- 2 balletjes van 125 gram mozarella, in stukjes gesneden
Verwarm de oven op volle sterkte en rol het pizzadeeg uit op een oppervlak met bloem. `
Giet stevig wat olijfolie in een wokpan. Gooi de champignons erin en kruid met de look en tijm. Laat bakken tot de champignons gaar zijn, voeg dan een beetje boter toe om ze lekker blinkend te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de tomatensaus toe en roer. Kook enkele minuten en voeg de spinazie toe. Giet het vocht weg tot je een dikke brij hebt. Verspreid deze op de pizzabodem, werk af met schijfjes mozarella en breng op smaak met zout en peper. Vouw het deeg dubbel zodat je een halve maan krijgt en druk de kantjes aan zodat de vulling er niet uit kan. Bak tien tot vijftien minuten in de voorverwarmde oven.
De zoetebekpapa: Cuba Libre-crème
Nodig (voor vier personen):
- 1 kopje suiker
- 3 blaadjes witte gelatine
- een snuifje zout
- 1 kopje coca-cola
- 3 eieren
- 1/4 kopje vers limoensap
- 1/4 kopje bruine rum
- 1 kopje opgeklopte room
- 1 bladerdeeg
- 2 eetlepels geraspte limoenschil
Meng een half kopje suiker met de gelatine en het zout in de coca-cola. Scheid de eieren en voeg de dooiers toe aan het mengsel. Kook dit alles gedurende vijf minuten en blijf roeren tot de gelatine gesmolten is.
Haal de pan van het vuur en roer het limoensap en de rum erdoor. Laat afkoelen en opstijven.
Klop het eiwit tot een shuimmassa en voeg er langzaam de overgebleven suiker aan toe. Meng het gelatinemengsel met de opgeklopte room roer er voorzichtig het eiwit door. Serveer in schaaltjes en werk af met de geraspte limoen. (smulweb, allrecipes tib foto shutterstock nieuwsblad)