Een druk werkschema, verdriet, stress, puberende tieners, een relatie die niet meer zo lekker loopt, ... Er zijn ontzettend veel factoren die je nachtrust grondig kunnen verstoren. Maar nu blijkt dat je van te weinig slaap ook meer gaat eten. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek van de universiteit van Colombia.
Wetenschappers bestudeerden 13 mannen en 13 vrouwen tussen de 30 en 45 jaar met een normaal gewicht en slaapritme. De proefpersonen brachten 12 dagen door in een slaaplab. De eerste 4 dagen werden ze op een strikt dieet gezet en mochten ze maar 4 uurtjes slapen. De laatste twee dagen kregen ze even weinig nachtrust maar mochten ze wel zelf kiezen wat er op het menu kwam.
300 calorieën Zowel mannen als vrouwen gingen meer eten wanneer ze de nacht voordien te weinig slaap kregen. Na een korte nacht aten mannen 263 calorieën meer. Bij de vrouwen lag dat getal nog iets hoger: zij aten gemiddeld 329 calorieën meer.
De extra calorieën kwamen voornamelijk van vetrijk voedsel zoals ijsjes en fastfood. Vermoeide vrouwen aten gemiddeld 31 gram vet meer dan wanneer ze uitgeslapen zijn, bij mannen bleef dat getal hetzelfde. Kip en het ei-verhaal Bovendien hebben zwaarlijvige mensen meer last van slaapproblemen zoals slaapapneu en ademhalingsproblemen. Worden 'normale' mensen dik doordat ze te weinig slaap krijgen of krijgen zwaarlijvige mensen te weinig slaap doordat ze te dik zijn? (kgm)
Justine De Jonckheere is haar tricolore lint kwijt.
Justine De Jonckheere is haar traditioneel Miss België-lint kwijt. Ze is verplicht om dat bij iedere gelegenheid waar ze "in functie" is te dragen. Maar op weg naar een fotoshoot is de schoonste van het land het lint kwijtgespeeld. Het lint bevat Swarovski-steentjes en is uniek omdat er ook een jaartal op staat.
Justine hoopt nu dat de vinder van het lint het lint terug zal bezorgen. (showbizzsite)
Dit weekend wordt er weer eens met de tijd geknoeid. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uurtje vooruit gedraaid. In de aanloop naar het zomeruur, wordt er best veel afgejammerd. 1 op de 10 mensen heeft een week nodig om opnieuw in het ritme te komen, vooral vrouwen zouden moeite hebben om zich aan de zomertijd aan te passen. Maar wordt dat probleem niet overdreven?
Uit een Nederlandse rondvraag blijkt dat mensen behoorlijk van slag geraken als de klok een uurtje vooruit wordt gezet. Ook de Belgische Vereniging tegen de Zomertijd (BVZT) is al jaren gekampt tegen de ingreep en zwaait met wetenschappelijke publicaties die de gevolgen aanhalen: slaperigheid, stress, overconsumptie van slaap- en kalmeringsmiddelen en meer verkeersongevallen.
De zomertijd zou volgens hen ook een oorzaak zijn van een verhoogde luchtverontreiniging.
Slaaptekort Volgens neurologe Ilse De Volder van het Centrum voor Klinisch Slaap- en Waakonderzoek van het UZA moet het probleem niet overdreven worden. Zij gelooft niet dat onze biologische klok echt ontregeld raakt door dat ene uur. Waarom zouden we niet in staat zijn om ons daaraan aan te passen? Volgens haar speelt een ontregelde biologische klok geen rol, maar schuilt het probleem in het slaaptekort. "Het is moeilijk om aan te nemen dat mensen weken last zouden hebben van de zomertijd, zoals soms wordt beweerd. Wel blijken we in de zomer - ook toen de zomertijd nog niet bestond - minder lang te slapen dan in de winter. Omdat er meer licht is, omdat er meer te doen is... Dus ook daar denk ik eerder dat er sprake is van een slaaptekort dan van een ontregeling van de biologische klok."'
Ochtendlicht De oplossing klinkt simpel: "slaap niet een uurtje minder, maar kort je dag in met een uur door vroeger te gaan slapen of een uur later op te staan. Een geleidelijke voorbereiding helpt ook door bijvoorbeeld de dag of twee dagen voordien een kwartier of een halfuur vroeger te gaan slapen. Zodra het nieuwe uur er is, moet je zo snel mogelijk volgens dat nieuwe uur leven. Ga slapen, opstaan, eten op het ritme van het nieuwe uur. Dat is trouwens ook belangrijk bij jetlag. Het vermijden van fel avondlicht en het toelaten van fel ochtendlicht, kan ook helpen." (lvl)
Jonge kinderen die naar een goede crèche gaan, zijn slimmer, socialer en hebben meer zelfvertrouwen dan ukjes die thuis blijven. De dagelijkse omgang met andere kinderen, maakt dat ze sterkere sociale vaardigheden ontwikkelen.
Wie moeite heeft om zijn of haar kleintje in de armen van de crèche-ouder te stoppen, mag zijn geweten sussen. Een verblijf in de crèche kan een zegen zijn voor een kind. Ontwikkelingspsycholoog Elly Singer van de Universiteit van Amsterdam bestudeerde jarenlang het gedrag van jonge kinderen. Door te kijken wat een ander doet, imiteren crèchekinderen dat en tegelijk dagen ze elkaar ook uit. Zo leren ze nieuwe vaardigheden. Kleuterschool Het onderzoek geeft aan dat ze bijvoorbeeld complexere torentjes bouwen en meer rollenspellen spelen. Volgens de vorser hebben kinderen in de crèche een stapje voor in de kleuterschool. Motorisch zijn ze verder ontwikkeld, hebben ze meer zelfvertrouwen en reageren ze sociaal intelligenter. "Ze leren ook leven in een groep en ondervinden dat deze een eigen ritme, routine en rituelen heeft", stelt de psycholoog. "Natuurlijk maken ze ruzie, maar zo leren ze meteen hoe ver ze bij hun leeftijdsgenootjes kunnen gaan, voelen ze aan wat kan en niet kan."
Verbaal En toch zijn er ook nadelen aan de crèche. Uit de studie blijkt dat peuters er vaak niet in slagen om volzinnen te praten. Verbaal hinken ze achterop omdat taalontwikkeling in eerste instantie van de volwassenen wordt geleerd. Klanknabootsingen, oogcontact en bewegingen zijn ook essentieel om te communiceren. (lvl)
Je moet keuzes maken in het leven, zo klinkt het vaak. En wie dicteert dat dan wel?
Wordt het niet een pak boeiender als je van verschillende dingen proeft? Drie creatievelingen met een dubbelleven komen de komende dagen aan bod.
Als éérste Elodie Ouedrago hardloopster en journaliste bij Elle. Sinds Elodie het stof van haar journalistieke diploma blies en bij Elle aanklopte, switcht ze tussen atletiekbaan en redactie.
Lees verder in bijlage over haar dubbelleven. Vervolg Saartje Vandendriesche (blad Magazine nieuwsblad)
Elizabeth Taylor is een dag na haar overlijden in intieme kring begraven op het kerkhof waar ook haar vriend Michael Jackson ligt. Dat werd vernomen bij de politie.
Een woordvoerder van de politie had het over een begrafenis van de actrice in intieme kring, op het kerkhof Forest Lawn Memorial Park in Glendale, in de buurt van Los Angeles.
De afscheidsplechtigheid ging van start om 14.00 uur (22.00 uur Belgische tijd).
Liz Taylor overleed op 79-jarige leeftijd in Los Angeles aan een hartkwaal. (belga/edp)
Vanaf 14 april is het extra genieten in de Achterhoek. Dan hebben de restaurants weer verse asperges met wijnen uit eigen streek en liggen er gratis fietsroutes klaar. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme (ABT) heeft hiervoor een nieuw samenwerkingsverband opgetuigd met meer dan veertig restaurants, aspergetelers en wijngaarden. Alles daarover in een nieuw boekje en op een lentefrisse nieuwe website.
Als de Achterhoek in voorjaarsbloei staat is het er prachtig om te fietsen en lekker te genieten
Bij elk van de deelnemende restaurants kan er tussen 14 april en 24 juni (de tijd van de asperges) worden gestart met een fietsroute langs aspergetelers en of wijngaarden. De fietsroute krijg je als restaurantgast gratis mee. Het zijn gemakkelijke routes van tussen de 30 en 35 kilometer, uitgezet aan de hand van fietsknooppunten het enige wat je hoeft te doen is bordjes volgen. Ze zijn ook vooraf van de website te downloaden voor TomTom of ander navigatieapparaat.
Restaurants en streekgerechten De deelnemende restaurants liggen verspreid in de Achterhoek. Sommige tussen boerderijen in het zo kenmerkende coulisselandschap, andere in het centrum van dorpen of kleine stadjes. Op de menukaart naast asperges ook tal van andere streekgerechten. Denk aan nagelhout (gedroogd vlees), Kemper landhoen, verse groeten en eerlijke zuivel. Met speciale streeknmenu's maak je in drie gangen een culinaire reis door het hele gebied. En die asperges? Ook die zijn natuurlijk uit eigen streek. (op reisgids)
Net zoals er veel rituelen bestaan om er lang jong en gezond uit te zien, zijn er ook gewoonten die je beter achterwege laat. Wij leggen je uit waarom.
Om het even wat smeren Veel vrouwen smeren allerlei crèmes op hun gezicht en wassen het met zeepjes en gels die in de buurt liggen. Soms weten ze niet precies hoe de producten werken, wat tot een droge, verouderde huid kan leiden. Herken je jezelf hierin? Ga dan even langs bij een dermatoloog om te bespreken welke middeltjes bij je huidtype passen en een verjongend effect hebben.
Gezicht aanraken Tussen twee wasbeurten door nemen je handen veel bacteriën en vet op. Als je je gezicht frequent aanraakt, verstopt dat vet je poriën en krijg je ontsierende puisten. Verder is het ook afgeraden om je gezicht met je handen te wassen. Daardoor wordt je gelaat in allerlei onnatuurlijke posities gewrongen, wat de ontwikkeling van rimpels stimuleert.
Foute houding Als je dagelijks voorovergebogen zit, zal je op termijn last krijgen van je rug. Ook op korte termijn heeft deze houding een nefast effect. Collegas krijgen namelijk de indruk dat je lui bent of een gebrek aan zelfvertrouwen hebt eigenschappen die je geen positief imago bezorgen. Dus: probeer jezelf recht te houden, zo kom je slank, dynamisch en vastberaden over.
Veel alcohol drinken Te veel alcohol drinken droogt je uit. Als je op een feestje meer dan vijf glazen drinkt, zullen je rimpels de volgende dag duidelijker zichtbaar zijn. Nuttig je elke avond enkele glazen, dan kan je rode vlekken op je huid krijgen en aankomen.
Verwerkt voedsel Verwerkt voedsel heeft gevolgen voor het hele lichaam: je zal snel bijkomen en kan last krijgen van acne-aanvallen. Vermijd witgekleurd voedsel zoals producten die bloem, suiker, margarine bevatten of voedingsmiddelen met ingrediënten die een ingewikkelde chemische naam meekregen. Eet liever rauwe groenten, vers fruit of noten als tussendoortje.
Vuil beddengoed Huidproblemen zijn ook vaak te wijten aan vuil beddengoed. Dat komt omdat make-upresten en vettige haarproducten aan je kussensloop en/of lakens blijven kleven. Door wekelijks je bed te verversen, verklein je het risico op jeuk, vervelende roodheid en pukkels. (Askmen.com vwh nieuwsblad foto shutterstock)
Staatssecretaris Schouppe (CD&V) snoeit in vrijstellingen voor gordelplicht.
Hoogzwanger, pas geopereerd, een huidaandoening of gehandicapt: het volstaat allemaal niet meer om vrijgesteld te worden van de gordelplicht. Dat staat in de nieuwe richtlijnen die staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) straks naar alle artsen stuurt. DajoHermans
Bijna 300.000 mensen mogen in ons land zonder gordel rijden. Alleen al vorig jaar kregen 2.905 Belgen daarvoor een vrijstelling van hun dokter. Straffer nog: bij 2.291 van hen ging het zelfs om een levenslange vrijstelling. Het is dan ook niet moeilijk om zo'n 'papiertje' vast te krijgen. Een lijst van aandoeningen is er nooit geweest, de arts moest zelfs niet eens specificeren waarom iemand geen gordel moet dragen.
Daar komt nu verandering in. Alle dokters in ons land krijgen de komende weken een lijst met alle mogelijke aandoeningen of redenen waarvoor het onmogelijk is een vrijstelling te krijgen. De lijst is zó uitgebreid dat er nauwelijks nog een goede reden overblijft om een vrijstelling te geven. En voor het geval die er toch zou zijn, liet Schouppe er telkens alternatieven bij zetten, gaande van 'gebruik een kussentje of een stukje mousse' tot 'laat je gordel aanpassen'.
'Niet rijgeschikt'
Dacht u dat uw overgewicht nog een goed excuus was om geen gordel te moeten dragen? Helaas: 'Laat een langere gordel plaatsen', staat er letterlijk in de richtlijn. Hoogzwanger? 'Draag dan de gordel onder de buik en op het bekken.' Een pijnlijk implantaat? 'Dan kan een kussentje of hoesje voor comfort zorgen.'
Schouppe gaat in zijn richtlijn zelfs nog een stap verder en adviseert 'de weg van de kortste pijn'. 'Als het echt niet kan, bijvoorbeeld doordat de beweeglijkheid in de wervelkolom ernstig beperkt wordt, dan is de chauffeur tijdelijk niet rijgeschikt. Of is er voldoende reden om zich af te vragen of de betrokkene in zo'n toestand vervoerd mag worden.'
Staatssecretaris Schouppe rekent zo op maximaal een honderdtal vrijstellingen per jaar. 'We gaan nog maar één principe hanteren', klinkt het. 'En dat is: alleen als het dragen van de gordel echt levensbedreigend wordt, geven we nog een vrijstelling. Het kan dus nog, maar alleen in uiterst zeldzame gevallen.'
Met de verstrenging hoopt Schouppe tientallen levens te kunnen redden. De patiëntenorganisaties, van de Vlaamse reumaliga tot Gezin & Handicap, scharen zich achter de nieuwe richtlijnen. (DajoHermans nieuwsblad)
Je ontmoet de man van je leven: aantrekkelijk, zachtaardig, slim, ... En toch: je zou het leuk vinden mocht hij jou af en toe ook eens een complimentje geven. Met deze tips krijg je hem precies waar je hem hebben wil zonder van hem een vervelende slijmbal te maken.
Dump verwijten Iedereen vist wel eens naar complimentjes. Ze krikken je zelfvertrouwen op en je humeur krijgt een instant opkikker. Het is soms nogal verleidelijk om je geliefde een stille hint te geven. "Het is al een hele tijd geleden dat je me zei hoe mooi je me vindt." is dan ook snel gezegd. Niet doen! Mannen krijgen hierdoor de indruk dat je onzeker bent. Bovendien zullen ze zich met hand en tand proberen te verdedigen omdat ze denken dat ze iets fout hebben gedaan. Dat heeft een averechts effect: in plaats van een ego-boost zit je opeens opgescheept met een slechtgezinde partner.
Daag hem uit Als je precies weet waar en van wie je regelmatig complimentjes krijgt, dan kan je dat perfect uitspelen zonder dat je partner jouw plannetje in de smiezen heeft. Breng manlief mee naar de winkel waar de groentenboer jou keer op keer een complimentje geeft over je prachtige glimlach of neem hem mee naar de fitnessclub waar de trainers erg onder de indruk zijn van je doorzettingsvermogen. Mannen zijn concurrentiebeesten. Dat betekent dat wanneer hij merkt dat iemand jou doet blozen, hij net zo hard zijn best zal doen om hetzelfde te doen.
Doe hetzelfde Zet zijn goede eigenschappen in de verf en krijg er lieve woordjes voor in de plaats. Mannen zijn sneller geneigd om complimentjes te geven wanneer hun partner dat ook doet. Vertel hem dat je onder de indruk bent van zijn gaming skills, dat je dol bent op zijn strak kontje of prijs hem om zijn zachtaardigheid. Wanneer hij jou een complimentje teruggeeft, bedank hem dan met een innige zoen of een lief woordje. Dat motiveert hem om jou ook in de toekomst af en toe een pluim te geven. (kgm)
In San Sebastian, in het noorden van Spanje, kan je El Transcantabrico opstappen. Lees ook blog Go Santigo
Die brengt je naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. De ritten vinden enkel overdag plaats: s nachts staat de trein namelijk stil. De compartimenten hebben een tweepersoonsbed, een salon en grote panoramavensters. Het staat allemaal garant voor een onvergetelijke rit door de groenste regio van Spanje.
Dankzij een legertje ervaren chefs kan je op de trein erg lekker eten. Je kan elke dag uitstappen om wat van de omgeving te bekijken: bijvoorbeeld in Bilbao of bij het Nationaal Park Picos de Europa. Naast de rit vanuit San Sebastian is er ook een variant tussen Léon en Santiago de Compostela.
Ruzie met de kinderen, een roddel die je niet mocht doorvertellen, een relatie die op de klippen liep, ... Iedereen heeft wel eens spijt van iets, en dat kan na verloop van tijd aan je gaan knagen. Maar waar hebben we nu het meest spijt van?
Onderzoekers aan de universiteit van Illinois en Northwestern University verzamelden informatie van 370 volwassenen tussen 19 en 103 jaar in de Verenigde Staten. Er werd hen tijdens een telefoongesprek gevraagd naar zaken waar ze het meest spijt van hebben en of dat te maken had met iets wat ze wel of juist niet hadden gedaan.
Relaties op kop 1 op de 5 ondervraagden zegt dat ze het meest spijt hebben van een stukgelopen relatie, gevolgd door huiselijke problemen zoals een aanslepende familievete of ruzie met de kinderen.
Daarnaast hebben mensen vaak spijt van verkeerde studiekeuzes (13 procent), hun carrière (12 procent), geldproblemen (10 procent), de opvoeding van de kinderen (9 procent) en ongezonde keuzes zoals te veel eten en roken (6 procent).
Verkeerde keuzes Neal Roese, psycholoog aan Northwestern University: "Evenveel mensen voelen zich rot door iets wat ze niet hebben gedaan dan zij die betreuren wat ze in het verleden juist wél hebben gedaan."
Stukgelopen relaties en familiale kwesties knagen meer aan vrouwen dan aan mannen (respectievelijk 44 en 19 procent): "Vrouwen hebben het moeilijker met een relatiebreuk en met ruzies binnen de familie terwijl mannen dan weer meer spijt hebben van werkgerelateerde zaken zoals studie- en carrièrekeuzes."
Move on Spijt doet dikwijls pijn maar kan tegelijkertijd ook een stimulans zijn om het in de toekomst anders en beter te doen. Roese: "Aanvaard de dingen zoals ze zijn, leer van je fouten en zet negatieve gevoelens zo snel mogelijk van je af." (kgm)
Waar heb jij het meest spijt van? En wat zou je anders doen als dat kon? Of heb je nergens spijt van?
Een onderbroek hoeft niet mooi te zijn, als ze maar goed zit, toch? Lingeriemerk Jockey brengt een wel erg cool slipje op de markt: eentje die alles koel houdt in je broek.
De 'StayCool' zorgt ervoor dat je huidoppervlak drie graden koeler wordt. Dat lijkt niet veel, maar volgens de ontwerpers maakt dat een wereld van verschil. De temperatuur vanonder zit precies goed: niet te warm en niet te koud. ( foto Jockey.com).
Astronauten Maar wat is nu het geheim achter deze 'coole' onderbroek? Jockey is het wel erg ver gaan zoeken want de speciale stof van het slipje werd oorspronkelijk gebruikt voor de kledij van NASA-astronauten. Het speciale materiaal moet de boel vanonder lekker fris houden.
Een 'StayCool' ziet er dan niet al te trendy uit, maar komt binnenkort misschien wel goed van pas op een zwoele zomeravond? De koele slip kan je hier bestellen. (kgm)
In Los Angeles is actrice Elizabeth Taylor gestorven aan een hartinfarct. Ze is 79 jaar geworden. Taylor speelde in meer dan vijftig films en won twee Oscars. Ze trad acht keer in het huwelijksbootje. Een terugblik op haar opmerkelijk leven. (lili)
Antwerpse studente veilt maagdelijkheid op internet
Sarah Zentjens (links), zaakvoerster van Yantra Escorts, begeleidt Noëlle (rechts) om aan de meestbiedende haar maagdelijkheid te verkopen. Zelf wil het meisje niet herkenbaar op de foto.
Ze is jong en ze ziet er knap uit. Ze is een beetje bedeesd én ze is naar eigen zeggen nog maagd. Net dat laatste wil de Antwerpse 20-jarige studente 'Noëlle' nu te gelde maken. Ze biedt haar maagdelijkheid te koop aan op het internet aan de meestbiedende, via een escortbureau. De teller stond gisteren na enkele uren al op 7.500 euro.
'Dit is Noëlle, een lief en onschuldig meisje dat heeft beslist om haar maagdelijkheid te verliezen via een exclusief escortbureau', zo staat sinds gisterenmiddag op een Nederlandse website te lezen. Noëlle is de schuilnaam van een jonge Vlaamse vrouw, die op de begeleidende (gemaskeerde) foto's gepresenteerd wordt als een uitdagende vamp. 'Als je een afspraakje wil maken en daarna intiem wil zijn met een maagd, kan je hier een bod plaatsen. De meestbiedende krijgt 24 uur in haar gezelschap, hoe hoog het uiteindelijke bod ook mag zijn.'
Geen zielig vogeltje
'Het was Noëlles eigen idee', verzekert Sarah Zentjens (39), een Amsterdamse zakenvrouw die het Antwerpse meisje begeleidt. 'Noëlle heeft op het internet gelezen dat een Amerikaanse vrouw rijk is geworden met het verkopen van haar maagdelijkheid (Nathalie Dylan kreeg er 2,8 miljoen euro voor, nvdr.), al is ze realistisch genoeg om te beseffen dat zij dat bedrag nooit zal evenaren. Bovendien vindt ze het ook wel spannend. Ze is lief en onschuldig, maar geen zielig vogeltje dat met zich laat sollen. Ze weet wat ze wil: geld.'
Zentjens is de zaakvoerster van een exclusief en internationaal escortbureau uit Amsterdam, Yantra Escorts. Ze levert duur betaalde escortvrouwen aan rijkere zakenlui. Een nacht met één van de dames kost een paar duizend euro. 'Noëlle is zelf naar mij toegekomen', vertelt Zentjens. 'Ze heeft er een jaar lang over nagedacht hoe ze de zaak het best kon aanpakken, want ze wil absoluut anoniem blijven. Haar ouders mogen dit niet te weten komen. Bovendien wil ze er niet haar hele leven door achtervolgd worden.'
De Vlaamse maagd zocht daarom een tussenpersoon, iemand die thuis is in de wereld van sekswerkers, en bovendien kan onderhandelen met welgestelde zakenlui. 'Ze heeft een aantal duurdere escortbureaus aangeschreven. Ik was de enige die reageerde', beweert Zentjens. 'Ik zal de mannen die zich aanbieden ook screenen. Ik heb hier jaren ervaring mee, en ik beroep me vooral op mijn mensenkennis. Ik heb snel door of iemand het goed meent met een meisje, of niet.'
De Nederlandse zakenvrouw stuurt ons een attest op van een gynaecoloog uit Den Haag, waarin staat dat het maagdenvlies van Noëlle intact is. 'Het eerste wat ik gedaan heb, is haar naar mijn eigen gynaecoloog sturen', zegt Zentjens. 'Ik wou zekerheid.' Dat is ook de enige garantie die de bieders krijgen. 'Welk ander bewijs kunnen we leveren? Wie het niet gelooft, hoeft niet mee te doen.'
Waarom mannen dat maagdenvlies zo belangrijk vinden? 'Ik weet dat een groep mannen erdoor aangesproken wordt om de eerste te zijn. Zo heb ik bij mijn bureau ook heel wat klanten die erop staan dat ik hen bel als er nieuwe meisjes zijn. Dat zijn geen maagden, maar wel vrouwen die voor het eerst werken. Het is alsof ze zich over die vrouwen willen ontfermen.'
Meisje in de dop
Zelf kregen we de Antwerpse Noëlle gisteren niet te zien of te horen, ondanks ons aandringen. Zentjens schermt haar af. De Vlaamse wilde enkel een eenmalig interview geven aan de Nederlandse journaliste Mylène De La Haye van het magazine Panorama. 'Ik ben er met veel reserves naartoe getrokken', zegt Mylène, de zus van Familie-acteur Robert De La Haye. 'Ik dacht dat zoiets enkel kon in de Verenigde Staten, Engeland of Roemenië. Toch niet in dat lieve België?'
Volgens de journaliste maakte Noëlle een normale indruk. 'Een Vlaams meisje uit een normaal gezin. Ze stond net op het punt een opleiding aan te vatten. Ze is niet de vamp zoals ze op de website geportretteerd wordt. Ze is knap, maar geen adembenemende schoonheid.'
Volgens de website is Noëlle 1,72 meter groot, heeft ze maat 36, lange bruine haren en lichtbruine, amandelvormige ogen. 'Ze heeft brede schouders, en ze is best gespierd. Niet grof gebouwd, maar ze zou zich kunnen weren bij een partijtje armworstelen. Ze is helemaal niet elegant, ze droeg een eenvoudige jeans met laarsjes. Het is een meisje in de dop, dat nog tot vrouw moet openbloeien. Ze is wat onhandig, een veulen dat nog paard moet worden.'
'Ze was verlegen, en niet zo'n prater. Ze sprak met een Antwerps accent. Ze heeft een aseksuele uitstraling, vond ik. Ze leek totaal niet te geven om seks, en ze was helemaal niet romantisch. Ik vroeg me af wat zo'n rijke man met haar tussen de lakens moet. Ze sprak heel zakelijk over de veiling. Achteraf was ik overtuigd van haar maagdelijkheid.'
Bieden op Noëlle
Zelf zegt Noëlle daarover in het interview: 'Mijn vriendinnen vinden het vreemd dat ik nog maagd ben, want zo lelijk ben ik nu ook weer niet. Het wordt hoog tijd dat ik er vanaf geraak.'
Geïnteresseerden kunnen sinds gisteren bieden. 'We begonnen bij 5.000 euro, en het bedrag gaat per bod met 500 euro omhoog', zegt Zentjens. 'Er is geen einddatum. Noëlle heeft een bedrag in het hoofd, waarna we de veiling stopzetten. De bieder krijgt daarna van mij de volledige foto's van Noëlle te zien, en het attest. Hij mag dan beslissen of hij ermee doorgaat. Noëlle krijgt ook inspraak, maar ze is niet kieskeurig.'
'Pas op: het gaat om een afspraakje van 24 uur', zegt de zakenvrouw. 'Hij moet haar een dag lang mee uit nemen: shoppen bijvoorbeeld, en lekker uit eten. 's Avonds volgt uiteraard hét moment. Dat kan op hotel, of bij de man thuis. De winnaar komt haar identiteit niet te weten, maar ook zij hoeft die van hem niet te kennen.'
'Dit is geen oplichting', benadrukt Zentjens. 'Ik heb een gereputeerd bureau, en ik wil mijn goede naam intact houden. Noëlle krijgt haar geld pas achteraf. En ik heb niet de indruk dat ze zich zal bedenken.' De vrouw zegt dat ze haar gebruikelijke commissie van 35 procent dit keer niet wil innen. 'Ik wil enkel mijn gemaakte kosten terugkrijgen. Ik doe dit voornamelijk omdat het mijn bureau reclame oplevert.' (Cedric Lagast en Joris Van Der Aa nieuwsblad)
Een aantrekkelijke dame zal zelden de rekening betalen bij een eerste date. Het feit dat de ander met haar samen is, mag de gelukkige best wat geld kosten, zo blijkt uit psychologisch onderzoek.
Uren heeft ze aan haar opmaak en outfit gespendeerd waardoor ze er als een plaatje bijloopt. Net die geleverde inspanningen maken dat mooie vrouwen hoogstwaarschijnlijk zelden een bijdrage leveren op een eerste date.
De opmerkelijke bevinding komt uit een Britse studie onder 416 mannen en vrouwen. Aan de hand van foto's dienden ze te beoordelen wie moest betalen voor de maaltijd. Uit de resultaten blijkt dat de goed uitziende vrouwen minder geneigd waren om de kosten te delen. Ook knappe mannen schenen terughoudender.
Tweede date De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Psychology, geeft wel aan dat een man meer wil betalen voor een goed uitziende vrouw. "Wanneer een man tijdens een eerste date wil betalen, wil dat zeggen dat hij geïnteresseerd is en graag een tweede ontmoeting wil", vertelt onderzoeker Stirrat. "In zekere zin hoopt hij haar zo terug te zien. Bij vrouwen geldt dat niet. Zij verwachten dat een goed uitziende man wel zal betalen voor haar als een manier om te investeren in hun toekomst. "Door een man te laten betalen, zegt ze onbewust dat ze graag een tweede date wil".
Wil een vrouw kost wat kost zelf betalen, is dat een teken aan de wand: de date voldoet niet aan de verwachtingen. Vooral als hij minder aantrekkelijk is, is de kans groot dat de dame in kwestie de rekening wil delen.
Etiquette Het favoriete scenario waarbij de kosten gedeeld worden, druist volgens kenners, eigenlijk in tegen de etiquette. Volgens de omgangsetiquette moet de persoon die de activiteit opzet, opdraven voor de kosten. Het klinkt simpel: ben jij degene die uitnodigde, betaal jij de rekening. Eens voorbij de eerste date, vervalt het scenario en mag het protocol veranderen. (lvl)
De helft van alle mensen met een maagring, laten die na een aantal jaren opnieuw verwijderen. Een studie aan het Brusselse Universiteitsziekenhuis Sint- Pieter toont dat aan.
Een maagringoperatie is een populaire ingreep bij obese personen. De ingreep geeft snel resultaat en doet effectief afvallen. En toch zijn er nare bijwerkingen, vooral op langere termijn zoals ontsteking van de wonde, letsels aan de milt en de slokdarm. Sommigen zien de verloren kilootjes er zelfs terug bijkomen. Ook ernstige bijwerkingen maken dat er opnieuw operaties nodig zijn. Zo kan de ring door de maagwand groeien en in de maag belandden.
Gewichtsverlies De universiteitsstudie, uitgevoerd door chirurg Jacques Himpens, geeft aan dat 1 op 2 patiënten binnen de 9 jaar hun maagring opnieuw laten verwijderen. 60 procent moet minstens één of meerdere nieuwe operaties ondergaan. En toch schijnt het merendeel tevreden: 6 op de 10 ondervraagden verloor 43 procent van hun overgewicht.
Betere methodes Chirurg Himpens, die de methode niet meer toepast, gelooft intussen in betere technieken als de bypass- techniek en de 'sleeve gastrectomie'. Deze zorgt ervoor dat er minder voedsel door de maag vloeit, al zijn ook deze ingrepen niet volledig risicoloos. Volgens de arts helpt een regelmatige check-up om complicaties te vermijden. (lvl)