Nodig: Voor de aardappelcrème: 4 grote bloemige aardappelen 1/2 dl melk 1/2 dl room 50 g boter 1/2 dl olijfolie
Voor de vinaigrette: 2 eetlepels aceto balsamico met kersensiroop (Villa Mandori Dark Cherry) of ingekookte balsamico 5 eetlepels Arbequina olijfolie
4 gekookte krabbenpoten (king crab) 4 eetlepels gekookt Noordzeekrabvlees 200 g verse mayonaise 1 hardgekookt ei peper en zout sap van 1 citroen 1 dikke bleekselder 1 potje piment d'espelette enkele sprietjes bieslook 1 theelepel geroosterd sesamzaad jonge tatsoiblaadjes (of postelein blaadjes)
Doen:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water, giet af, laat even uitwasemen en haal ze door een pureeknijper. Verwarm de melk, room, boter en olijfolie tot ongeveer 40 °C. Voeg dit mengsel deel voor deel toe tot de puree goed smeuïg is, Kruid eventueel bij met wat zout. Druk de puree door een zeef om de laatste klontertjes te verwijderen, meng de ingrediënten voor de vinaigrette. Steek het ei in de pureeknijper en pureer het.
Maak het krabvlees aan met wat mayonaise, gepureerd ei, peper, zout en citroensap, Haal het krabvlees uit de krabbenpoten en snijd het in gelijke stukjes, Haal de nerf uit de selderstengel en snijd de stengel met een dunschiller in dunne banen, Snijd daar vervolgens fijne staafjes uit (julienne) en leg ze meteen op ijswater zodat ze krokant blijven. Vermeng de rest van de mayonaise met een beetje piment tot ze licht pikant is, lepel wat aardappelcrème in de glaasjes, Lepel er de vinaigrette over, Vul aan met de stukjes krabben poot , een lepeltje krabvlees en drupjes pimentmayonaise, Werk af met sprietjes bieslook, sesamzaad en jonge tatsoiblaadjes. (blad Magazine van het nieuwsblad)
Niemand die het nog snapt of kan geloven, maar we zwaaien wellicht het jaar uit zonder nieuwe regering. Annelies Rutten en Marco Mertens wipten de taalgrens over en peilden naar de reactie en het Belgische gevoel van bekende Waalse en Brusselse dames.
Laurette Onkelinx, franstalige minister met Limburgse roots: Weet dat haar nederlands beter kan.
Laurette Onkelinx: (52) is PS-politica. Ze is minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in de ontslagnemende regering Leterme II
Haar Walloniëtips: Luik, door de mensen en de sfeer is deze stad de Provence van België. aanraders zijn, de vele kerken, het Musée de la Vie Wallonne, het parcours Simenon.
Haar favoriete plekje in Vlaanderen? de Noordzee blijf ik prachtig vinden. En recent heb ik Mechelen ontdekt, toen ik er ging eten met Caroline Gennez.
Lees alles over Laurette Onkelinx in bijlage. Wordt vervolgd (Tatiana Silva, Jo Lemaire, Dominique Monami, Aurore Daerden en Sandra Kim).
Finalisten 'Beste Blokken Kandidaat Ooit' zijn bekend
De vier finalisten die kans maken op de titel van beste 'Blokken'-speler aller tijden zijn bekend. Het zijn Kathleen Guyot, Bart De Coster, Wesley Godts en Jessica Raemdonck die het vanaf maandag 27 december tegen elkaar opnemen voor een plekje in de grote finale van zaterdag 1 januari. In die 3.500ste aflevering van Blokken strijden de twee strafste kandidaten om de eindoverwinning.
Na Jessica Raemdonck en Kathleen Guyot hebben nu ook recordhouder Bart De Coster en Wesley Godts zich geplaatst voor de finaleweek van 'Blokken', die vanaf maandag 27 december te zien is op Eén. Bart en Wesley waren afgelopen week te sterk voor hun tegenspelers Vincent Snel en Gunter Van de Sande en wisten zo een ticket voor de finaleweek te bemachtigen.
Maar slechts twee van de vier finalisten mogen het op zaterdag 1 januari 2011 tegen elkaar opnemen in de 3.500ste aflevering van 'Blokken'. Daarin staat behalve de titel van beste 'Blokken'-speler aller tijden ook een grote geldpot op het spel. Op dit moment zit er negenduizend euro in de pot, maar dat bedrag kan nog oplopen tot veertienduizend euro.
Bart De Coster en Jessica Raemdonck bijten maandag de spits af in de finaleweek. De kandidaten die erin slagen om deze week twee afleveringen te winnen, stoten door naar de grote finale op nieuwjaarsdag.
Unieke krachtmeting Naar aanleiding van de 1000ste, de 2000ste, de 2500ste en de 3000ste afleveringen van 'Blokken' ging Ben Crabbé ook al op zoek naar de beste 'Blokken'-speler, maar toch is deze reeks uniek. Terwijl in het verleden telkens een selectie werd gemaakt uit de kandidaten die drie afleveringen gewonnen hadden, zijn de acht geselecteerde spelers van deze reeks de kandidaten met het grootste aantal overwinningen in de geschiedenis van 'Blokken'. De laatste vijfhonderd afleveringen van 'Blokken' kunnen spelers immers ook na drie overwinningen blijven deelnemen zo lang ze winnen. (Tv-Visie)
'Finaleweek van de zoektocht naar de beste 'Blokken'-kandidaat aller tijden', van maandag 27 tot en met vrijdag 31 december om 18.35 uur op Eén. De finale en 3.500ste aflevering van 'Blokken', zaterdag 1 januari om 20.10 uur op Eén.
De Elfsteden- koorts laait weer op. Door het bere- koude weer in Friesland zit de kans er dik in dat de meest onzekere sportwedstrijd van de Lage Landen na dertien jaar nog eens plaatsvindt. 'Van mij mag het morgen al', zegt schaatser Sven Mallezie uit Eeklo. Toch zijn er ook die minder enthousiast zijn: onbekenden stalen een routebord aan de finish.
Sven Mallezie (28) trekt maar een zuur gezicht als hij in Biddinghuizen uit de wagen stapt. Het is die namiddag wel een zonnige twee graden - aangenaam schaatsweer - maar in de winderige Veluwepolder voelt dat een ferm pak minder aan. Bovendien rijden eerst nog de dames en heren topschaatsers hun marathon van vijftig en zeventig kilometer. Het kan alleen maar kouder worden.
Als er deze winter een Elfstedentocht gereden wordt, dan mag Mallezie meeschaatsen. Als nummer 20.531. Die zekerheid heeft hij nu al. Alle leden van de Friesche Elfsteden met een oneven nummer hebben dit jaar startrecht; volgend jaar is het de beurt aan de even nummers. 'Ooit wil ik die tocht uitrijden', zegt Mallezie. 'En zoveel kansen krijg je niet in je leven.' Reden te meer om tweemaal per week op Nederlands natuurijs te trainen.
De Elfstedentocht. Het heilige woord is gevallen, al horen ze dat niet graag langs de 5 km lange piste in Biddinghuizen. 'Hoe meer je erover praat, hoe kleiner de kans dat hij doorgaat', zegt de barman. Al slaat de koorts nu al voor de derde keer toe in amper een maand tijd. 'Eerst hadden we die vroege ijsdagen in november: alle sportwinkels zaten in geen tijd door hun voorraad schaatsen. Maar even snel smolt die hoop weer weg.'
'Begin december wakkerden de weermannen het vuur opnieuw aan. Met hun voorspelling dat het een bijzonder strenge winter wordt. Tot er een pak sneeuw uit de lucht viel, want op zo'n deken kan je niet schaatsen. Maar nu lijken hun voorspellingen toch uit te komen: de komende zes, zeven dagen vriest het keien uit de grond. De voorbije koudeprikken hebben de watertemperatuur al zodanig verlaagd dat de rivieren en kanalen razendsnel dichtvriezen. De kans is groot dat we tegen het jaareinde de minimumdikte van 15 centimeter halen.'
Schilderachtig
Elke woensdag wordt er in Biddinghuizen - aan de oevers van het Veluwemeer - een Superprestigewedstrijd geschaatst op Flevonice. De langste ijsbaan ter wereld: een sproeisysteem en koelbuizen onder een macadambaantje zorgen ervoor dat de ze minstens honderd dagen per jaar geopend is. 'Met een schilderachtig parcours langs bruggen, vijvers en rietkragen komen we het dichtst bij wat marathonschaatsers het allermooist vinden: natuurijs', zegt de folder.
Mallezie kwam hier vorig jaar al een kijkje nemen, maar toen heeft hij slechts twee rondjes meegedraaid. Vijfhonderd kilometer rijden voor een kwartiertje schaatsen. Hij behoort nochtans tot de Vlaamse top. Skeeleren is zijn zomersport en schaatsen is zijn wintertraining. Vorig jaar werd hij Vlaams kampioen op natuurijs. Het was twaalf jaar geleden dat de wedstrijd nog eens gereden werd. Het zegt alles over de faciliteiten in Vlaanderen.
'Bij ons kan je alleen maar kleine rondjes schaatsen. Op overvolle ijsbanen. Als vissen in een bokaal', zucht Mallezie. 'In Nederland hebben ze schitterende wedstrijdbanen, ze hebben meer dan twintig 400-meterbanen en van zodra het hard genoeg vriest zetten ze laaggelegen weiden onder water. Bij ons moeten we geduldig wachten tot de poelen, kreken en kanalen dichtvriezen. Als dat al gebeurt.'
Het is kwart na vijf in de vooravond als Svan Mallezie zijn schaatsen mag aanbinden. Samen met de andere deelnemers van de eerste landelijke divisie van Nederland. Het niveau net onder de topschaatsers.
De zon en de vijf graden zijn al lang weg. Het is donker, er staat een bijtende wind, het is barkoud en op enkele familieleden na staat er geen kat meer langs de aankomststrook. Oranjemutsen en jeneverkraampjes zijn ver te zoeken. Maar de speaker schreeuwt alsof hij een massa moet opzwepen. De thermometer wijst min zes.
'Het valt eigenlijk best mee', pept Mallezie zich op na de opwarming op een 400-meterbaan. 'Alles is beter dan regen. Dan is het afzien van begin tot einde. Maar wat doe je dan als je zover gekomen bent? Schaatsen hé. Doorweekt, verkleumd, met verstijfde spieren.' Met een kus en een voorzichtig hé van vriendin Helena gaat hij de baan op. De vuurpijl als startschot zet de omgeving even in een fel licht en dan zijn ze weg.
Het spektakel heeft iets onaards en sprookjesachtigs: een bevroren polderlandschap van waterplassen, zandduinen en rietkragen; het gele spookachtige licht van de lantaarnpalen en dan dat lint van felgekleurde schaatsers dat zich als een slang doorheen dat decor slingert. Zwijgend, geruisloos bijna. Enkel een zacht gekras van schaatsen op de ijsspiegel. Twaalf ronden lang.
Elke ronde nemen enkele deelnemers de afrit voor de aankomstlijn, maar Sven Mallezie blijft moeiteloos overeind in het uitdunnende peloton.
Mallezie Hij rijdt de wedstrijd netjes uit. Eén keer gaat hij zelfs mee in een ontsnapping, maar de volgende ronde laat hij zich weer afzakken naar zijn vaste, veiligere stek in de tweede helft van het peloton.
Mallezie staat al onder de douches, wanneer de eerste drie op een podiumpje met bloemen gelauwerd worden. Terwijl in de cafetaria tientallen schaatsers zich over grote borden stoemp met worst buigen, laadt Mallezie zijn spullen in de wagen. Nog 250 km naar huis. En morgenvroeg opnieuw voor de klas. (Willy DeBuck nieuwsblad)
Telkens als ik na een doktersconsultatie buitenkom, heb ik het gevoel dat ik iets heb vergeten te vragen. Wat kan ik daaraan doen? Een gemiddelde raadpleging bij een arts verloopt meestal volgens een patroon. Het is dus belangrijk om vooraf eens na te denken hoe je de klacht(en) het best kan verwoorden. Je moet weten hoe lang je het al hebt, door wat het wordt uitgelokt. Heb je het al eens vaker gehad? Hoe meer je over de klacht weet te vertellen, hoe sneller het duidelijk wordt wat je hebt.
Je zult ongetwijfeld ook de vraag krijgen of je vroeger al eens ernstig ziek bent geweest, je operaties hebt ondergaan en of je momenteel een behandeling krijgt. Als je al voor een ziekte een behandeling krijgt, is het essentieel voor een arts om te weten waaruit die bestaat. Neem je medicatie? Maak vooraf een lijstje met de naam van al de pillen die je neemt en in welke dosis. Het is ook belangrijk om weten of er in je familie bepaalde ziekten voorkomen, want erfelijke factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij je klachten.
Ook de omgeving waar je woont (of gewoond hebt) of werkt (of gewerkt hebt) kan van belang zijn. Als vooraf al onderzoeken zijn gebeurd door een andere arts, breng daar dan de resultaten van mee, net als recente of oude bloeduitslagen.
Ook oude foto's of scans die met je klachten te maken hebben, zijn belangrijk. Gooi die dus nooit weg. Na dit gesprek over je klachten en je verleden volgt een fysiek onderzoek. De arts bespreekt dan met jou zijn bevindingen. Er wordt een plan opgesteld van wat er nog te doen valt om een juiste diagnose te stellen. Dat kan gaan om bijkomende onderzoeken of een advies van een collega. Als je iets niet begrijpt, moet je dit altijd vragen.
Soms is de informatie die je krijgt bij je eerste bezoek zo overdadig dat je een stuk alweer vergeten bent als je buitenkomt. Schrijf dat dan op en vraag het bij een volgend bezoek. Als je goed bent voorbereid, kan een arts sneller tot een diagnose komen en heb je minder kans op frustraties achteraf. (nina)
Showbizz Bart interviewt aartsbisschop Léonard. Tijdens de eindejaarsperiode wordt er heel wat gefeest en gelachen, maar ook de voorbije drie weken werden de lachspieren van gemiddeld 824.519 live-kijkers op zondagavond getraind. De humoristische reeks 'Tegen de Sterren Op' wist daarmee een marktaandeel van gemiddeld 38,4% (VVA 18-54) in te palmen. En met het uitgesteld kijken mogen daar nog eens 102.000 kijkers aan toegevoegd worden. Zo flirten de persiflages uit 'Tegen de Sterren Op' per aflevering met de grens van een miljoen kijkers.
En niet alleen voor het televisiescherm wordt er heel wat gelachen ook online scoren Walter Baele, Barbara Sarafian, Nathalie Meskens, Ivan Pecnik, Clara Cleymans, Guga Baul, Jonas Van Geel en Chris Van Espen. Op de videozone van vtm.be werden verschillende parodieën al meer dan 10.000 keer bekeken, en in totaal zijn de opgeknipte fragmenten goed voor zon 150.000 views.
Op tweede Kerstdag kruipt de cast niet in het pak van de Kerstman, maar van onder andere Sam Gooris, Natalia, Gunter Lamoot, Showbizz Bart, aartsbisschop Léonard, Erika Van Tielen, Tom Boonen, Steven Van Herreweghe, Steph Goossens en Caroline Gennez. Daarna wordt onze lachspieren even rust gegund, maar in het voorjaar staan alweer nieuwe afleveringen van Tegen de Sterren Op, op het programma.
Naar analogie met de voorbije week, wordt ook aan deze vierde aflevering een actueel thema toegevoegd: Sam Gooris, gespeeld door Chris Van Espen, schuimt het land af met de actie 'De Glazen Boterham: Kletskes for life', omdat iedereen recht heeft op een lekkere pint.
En aartsbisschop Léonard hulde zich in de laatste weken voor Kerstmis in stilzwijgen jegens de media. Showbizz Bart heeft de eer om hem als eerste te interviewen over enkele gevoelige onderwerpen. Een intiem gesprek volgt.
Verder brengen Sam Gooris en Natalia een originele versie van Hallelujah. Erika Van Tielen maakt een fietstocht met Tom Boonen voor Vlaanderen Vakantieland. Steven Van Herreweghe ontvangt Steph Goossens alias Cois, de loodgieter uit, Thuis in De jaren stillekes. Tot slot stelt Gunter Lamoot De vraag van vandaag aan Caroline Gennez. (Tv-Visie)
'Tegen de Sterren Op', zondag 26 december 2010 om 19.55 uur op vtm.
De feestdagen zijn een tijd van traditie: waarom kussen we onder maretak of versieren we kerstbomen? We verklaren de oorsprong van de meest bizarre tradities.
- Kerstboom versieren: Het gerucht luidt dat Maarten Luther hiermee startte. Hij zag de sterren door een boom, waarop hij besloot een boom te versieren met kaarsen.
- Kerstkaarten: De Britse uitvinder Henry Cole had het te druk om individuele kaartjes te schrijven in 1843, dus huurde hij een artiest in om wat kaartjes voor hem te printen. De boodschap op de eerste kerstkaart luidde: A Merry Christmas and a Happy New Year to You.
- Rudolf het rendier: Rudolf was niet de oorspronkelijke aanvoerder van de slee van de Kerstman. Hij werd in 1939 in het leven geroepen om kleurboeken voor Kerstmis te verkopen.
- Kerstliedjes: Het zingen van kerstliedjes aan de deuren begon als een nacht van dronken hooliganisme. Dronkaards liepen al zingend om straat om de winterzonnestilstand te vieren, onder dreiging eisten ze eten en drinken.
- De Kerstman: Deze man is gebaseerd op de traditie van Sinterklaas. Het begon met een heilige Nicholas van Smyrna in de vierde eeuw. Hij was erg genereus en gaf kinderen het hele jaar door cadeautjes.
- Maretak: Deze plant werd vereerd door druïden omdat deze geen wortels heeft en groen blijft in de winter. Ze geloofden dat deze uit de hemel viel en de vereniging van hemel en aarde vertegenwoordigt. De traditie van eronder te kussen ontstond in het antieke Romeinse rijk. Het is een symbool van vrede. Soldaten legden hun wapens neer en omhelsden elkaar onder deze plant. Scandinavische volkeren associeerden maretak met Frigga, hun godin van de liefde. Degenen die eronder kusten zouden een heel jaar geluk hebben. (ep)
"Britse man hoeft niet meer te beslissen wie in leven mag blijven"
Groot-Brittannië kreeg het verhoopte kerstwonder: de vijf maanden zwangere Fallon Devaney (25) is uit haar coma ontwaakt. De moeder van vier lijdt aan de varkensgriep. Was ze in coma gebleven, dan moest haar man vandaag beslissen wiens leven de artsen moesten redden: dat van de moeder of dat van het kind.
In Groot-Brittannië is de varkensgriep weer helemaal uitgebroken. Afgelopen week zijn tien mensen eraan overleden. Dat zet de trieste teller nu al op 27. Onder hen ook negen kinderen. Een van de slachtoffers had nochtans het meest recente vaccin toegediend gekregen.
Extreem hoge koorts
Negen dagen geleden is de vijf maanden zwangere Fallon Devaney met extreem hoge koorts in het ziekenhuis binnengebracht. Meteen wezen onderzoeken uit dat Fallon lijdt aan de varkensgriep, terwijl nog maar pas in augustus de Wereldgezondheidsorganisatie had verklaard dat de pandemie van de varkensgriep voorbij was.
Sinds begin deze week lag Fallon Devaney in een coma. De artsen hadden de familie voor een verscheurende keuze gesteld: 'Wij kunnen maar één leven redden: dat van de moeder of dat van het kind. Want de baby ontneemt de moeder zoveel energie dat er niets meer overblijft om tegen de ziekte te vechten. Jullie moeten op kerstdag beslissen wie we moeten redden.'
Heel Groot-Brittannië leefde mee met het gezin van de werkloze klusjesman David Bowler (30). Er werd ook ferm geschimpt op de overheid die vorig jaar had nagelaten een grootscheepse vaccinatiecampagne op te zetten. Toen is slechts veertig procent van de Britten jonger dan 65 jaar gevaccineerd. Daarnaast weigerde de overheid geld vrij te maken voor een sensibiliseringscampagne om de burgers aan te sporen hun handen vaker te wassen en te niezen in een zakdoek.
Smokkel een Big Mac binnen
Maar sinds gisteren is de toon helemaal omgeslagen. Fallon is uit haar coma ontwaakt en heel Groot-Brittannië haalt opgelucht adem. 'Ik zat naast haar bed, toen Fallon wakker werd', vertelt haar vriend David Bowler. 'Het eerste wat Fallon zei, was: ik zie jullie allemaal zo verschrikkelijk graag. En dan fluisterde ze samenzweerderig tegen mij: zou je geen Big Mac van bij de McDonald's kunnen binnensmokkel in mijn kamer? Die ziekenhuismaaltijden zijn niet te vreten.'
Fallon mocht al telefoneren met haar vier kinderen. 'Ik heb hen nooit de ernst van de situatie uitgelegd', zegt vader David. 'Ik zei hen dat mama naar het ziekenhuis was om ons vijfde kindje te kopen. Ik moet nog bedenken hoe ik zal uitleggen waarom mama straks thuiskomt zonder kindje. Door alle tests die Fallon de voorbije twee weken onderging, weten we nu ook dat we er een tweede zoontje bij krijgen. Straks hebben we vijf kinderen. Niet slecht voor een koppel dat zeven jaar samen is.' ( Paul Demeyer nieuwsblad)
Het homohuwelijk is toch niet misdadig? Davy Brocatus (38), bekend van Sterren op de dansvloer, schreef onlangs een brief naar zijn bisdom om uit de Kerk te treden. 'De uitspraken over het homohuwelijk die de paus afgelopen voorjaar deed in Portugal, waren voor mij de spreekwoordelijke druppel. Hij keurde dat volledig af, terwijl hij met geen woord repte over de pedofilieschandalen die in ons land aan het licht kwamen.
Hoewel het homohuwelijk natuurlijk helemaal niet misdadig is, in tegenstelling tot kindermisbruik. Er wordt in de Kerk vaak gesproken over hoe we onze naasten moeten beminnen, maar er zijn blijkbaar wel een aantal voorwaarden waaraan die naaste moet voldoen, of anders is hij immoreel. Ik wil niet langer deel uitmaken van een instituut dat mij - als holebi - niet kan waarderen als persoon, en mij zelfs discrimineert.
Dus heb ik een brief geschreven naar het bisdom om mijn uittreding aan te vragen. Ik wacht nog altijd op een antwoord. Maar dat is niet zo vreemd, want ik denk dat hun brievenbus de laatste tijd nogal uitpuilt: (lacht) Lees BV's laten zich ontdopen.
Video:Wie dacht dat het pas moeilijk werd om het geschikte cadeau te vinden voor een tiener, heeft het goed mis. Zelfs kleuters zijn tegenwoordig bijzonder veeleisend.
De beelden van een Amerikaanse driejarige die absoluut niet opgezet is met zijn kerstcadeau zijn een hit op het internet. De vader van de jongen postte de video op YouTube.
De jongen scheurt enthousiast het inpakpapier los en merkt dan dat er drie leesboekjes onder verborgen zaten. En dat is duidelijk niet naar zijn zin. Met veel zin voor drama schuift hij de boeken opzij, hopend dat hij zijn 'echte' kerstcadeau nog zal vinden.
Wanneer hij beseft dat hij het dit jaar zal moeten stellen met de boeken, reageert hij bijzonder verontwaardigd. 'Books for Christmas? What the heck is that?', roept hij. 'I don't get books. That's not toys, that's books. I don't get books for Christmas.'
De ouders van de razende kleuter zagen de humor er nog van in, maar al gauw stroomden de reacties binnen via YouTube. De vader schakelde de reageerfunctie uit en legde uit waarom zijn zoon zo reageert.
'Ik denk dat hij zich opgelicht voelde. Het feit dat wij erom lachten, wond hem nog meer op. Door mijn fout, die van de media en van reclamespotjes op televisie dacht hij dat je enkel speelgoed kreeg als geschenk voor kerst', verdedigde de vader zijn hitsige zoontje. (nieuwsblad ivb)
Tom en Jerry, maar dan in het echt. De kat Bumble zat een muis achterna ten huize van de familie Brading op het eiland Wight. De muis raakte tot aan de top van de kerstboom, maar Bumble bleef halverwege steken tussen de lichtjes en andere versiering. De muis kon zich uit de voeten maken, maar de kat moest door Carolyne en Stan Brading bevrijd worden. (eb)
Gent -Sint-Lucas heeft de eerste geboorte op kerstnacht.
Mathis De Baene is het eerste kerstekindje dat in Gent geboren is. Mama Kelly Burm beviel in het AZ Sint-Lucas om 4.42 uur van haar zoon. Hij is het broertje van Thibau (3) en zoon van papa Stefan De Baene, weegt 3,170 kg en is 51 cm groot.
'Mathis was normaal uitgerekend voor 21 december', zegt papa Stefan. 'Net zoals zijn broer liet hij enkele dagen op zich wachten. Broer Thibau verjaart trouwens ook op een speciale dag, 31 oktober, Halloween dus. En nu hebben we een kerstekindje. Misschien moeten we ook wel een derde kindje maken en gaan voor Nieuwjaar', lacht hij. Al zien we mama Kelly toch van neen knikken wanneer vader het zegt...
'Het was een gemakkelijke bevalling', aldus Kelly Burm. 'Mijn eerste zoon was een moeilijker geboorte. Mathis is een gezonde baby van 51 cm groot en weegt 3,170 kg. Hij verblijft samen met mama nog enkele dagen in het ziekenhuis en keert dan huiswaarts naar Laarne.'
'Dit is een mooi kerstgeschenkje', zegt Stefan. 'Je kan er wel van dromen als de datum wordt bepaald, maar je moet toch wel een beetje geluk hebben om echt op Kerstdag een kindje op de wereld te zetten.'
In het UZ Gent, Maria Middelares en Jan Palfijnziekenhuis waren er afgelopen nacht nog geen bevallingen, al klinkt het daar momenteel 'dat heel wat moederkes volop aan de arbeid zijn.' (Ann Braeckman/Dominique Dierick nieuwsblad)
Vlaanderen Vakantieland gaat in deze koude kerstdagen de romantische toer op en speelt wedding planner voor Kurt en Angelique. Reporter Cath Luyten nam het gelukkige koppeltje op sleeptouw naar de exotische Seychellen en liet er hun droom werkelijkheid worden. Ver weg van alles en iedereen, op een mooi wit strand en onder een stralende zon, gaven ze elkaar hun jawoord. Voor Cath, Kurt en Angelique zijn er alvast redenen genoeg om te trouwen op de Seychellen.
1 Geen paperassen
Eén van de redenen waarom trouwen op de Seychellen zo romantisch is, is dat er geen paperasserie aan te pas komt. 'Wij hebben alle papieren in amper drie dagen tijd in orde gebracht', zegt Kurt. Het komt eropaan de juiste documenten te laten vertalen en die te overhandigen aan het personeel van het resort, dat alle verdere praktische beslommeringen van je overneemt. 'Die mensen dragen je echt op handen', zegt Cath. 'Op de dag van je huwelijk werd het haar van Angelique mooi opgestoken, haar jurk werd netjes gestreken, ze werd gemaquilleerd. Na het huwelijk had men ook nog een uitgebreid romantisch diner voorzien op het strand. Als je sowieso van plan bent om met zijn tweetjes te trouwen, zonder familie of vrienden erbij, dan kun je dat maar beter op de Seychellen doen.'
2 Helikoptervlucht
Angelique en Kurt leerden elkaar kennen op een vlucht naar Egypte en kijk, op hun huwelijksreis mochten ze meevliegen met een helikopter van Zil Air. 'We hadden al een aantal eilanden ontdekt met de boot, maar per helikopter ziet het er toch nog helemaal anders uit', zegt Kurt. 'Die helikoptervlucht vormde voor mij zeker de kers op de taart.' Zeker als je weet dat er hen bij de landing een prachtig gedekte ontbijttafel op een verlaten wit strand wachtte. Wie zo'n helikopteravontuur ook ziet zitten, kan alvast beginnen sparen, de prijs voor een tripje begint vanaf 1.000 euro.
Logeren deden Kurt en Angelique in het begin van hun reis op een privézeilboot, die permanent bemand was door een kapitein en een chef-kok. 'De grootste eilanden Mahé, La Digue, Praslin en Curieuse zijn wel met ferry's bereikbaar, maar de Seychellen bestaan uit 115 eilanden', legt Cath uit, 'maar met een privéboot kun je bijvoorbeeld ook naar de onbewoonde eilandjes gaan. Vanaf 's morgens 6 uur schoot de bemanning in actie om ons een heerlijk ontbijt voor te schotelen. Wilden we 's middags eten, dan haalde de kapitein zijn vislijn boven en kregen we een halfuurtje later verse vis op ons bord voorgeschoteld. Als je van die vis proefde, waande je je echt in het aards paradijs!'
Nog zo'n reden waarom dit the place to be is voor romantische zielen. 'Je moet geen duikervaring hebben om hier de mooiste vissen te zien', zegt Cath. 'Je zwemt tussen de schildpadden en kunt ze bij wijze van spreken aanraken.' Duikinstructeur Kurt verwezenlijkte zijn stoutste droom door onder water al eens te trouwen met zijn Angelique.
5 Stranden
Hebben we het al gehad over de stranden op de Seychellen? Op zich zijn die al reden genoeg om er dé romantische bestemming bij uitstek van te maken. Op het eiland La Digue vind je bijvoorbeeld het adembenemende strand waar de Bountyreclame is opgenomen en waar je de zeldzame boulders of prachtig afgeronde rotsen kunt aanraken en beklimmen. Op het strand van La Curieuse vind je dan weer in het wild levende reuzenschildpadden. 'Je voelt je ontzettend nietig bij deze immense dieren', zegt Cath. 'Je vindt ze alleen hier en op de Galápagoseilanden.'
6 Plantenerotiek
Zelfs de vruchten aan de bomen stralen erotiek uit. De Coco de Mer groeit alleen op de eilanden Praslin en Curieuse en is uiterst zeldzaam. Je hebt niet veel verbeelding nodig om er een vrouwelijk achterwerk in te zien. De plant is zo bijzonder dat de Unesco haar als werelderfgoed heeft bestempeld. 'Het zou ook een sterk afrodisiacum zijn, maar dat hebben we niet kunnen testen', lacht Cath. 'De plant is zodanig zeldzaam, dat ze niet mag worden geconsumeerd.'
7 Exclusiviteit
De Seychellen blijven exclusief. Omdat de eilandengroep als bestemming zo duur is, komen hier maar weinig toeristen. Voor de 115 eilanden zijn er maar 4.000 bedden. 'Dat quotum wordt ook nauwkeurig gerespecteerd', zegt Cath. 'De resorts voldoen op hun beurt aan strenge normen.' De Seychellen zijn dan ook zeker geen goedkope bestemming, maar je krijgt er wel wat voor in ruil. 'Zelfs op onze privéboot beschikten we over alle mogelijke luxe', zegt Kurt. 'Internet, telefoonbereik, noem maar op: het was er. Niettemin blijft het personeel er heel vriendelijk. In het Saint-Anne Resort, waar we na ons huwelijk verbleven, hadden we zelfs een privézwembad. Wat kun je als pasgetrouwd koppel nog meer wensen?' (Sofie Vanherpe nieuwsblad)
Je favoriete kerstliedjes zingen maken je niet alleen vrolijk, dit heeft ook tal van andere positieve bijwerkingen.
Het zingen van liedjes zorgt voor de productie van feelgood hormonen, het is vergelijkbaar met het effect van seks of chocolade.
Langer leven Regelmatig je stembanden smeren kan je leven verlengen, dat blijkt uit onderzoek. Expert Helen Astrid: "Zingen is een geweldige manier om je longen en hart te trainen. Je lichaam gaat dan ook endorfines produceren, deze zorgen voor een goed gevoel. Daarnaast verbetert het de longcapaciteit, houding en verhoogt het de alertheid door een betere toevoer van zuurstof. Als je juist zingt, zorgt het voor stevigere spieren van je buik en rug."
Beter sporten Amerikaanse wetenschappers beweren dat zingen je uithoudingsvermogen een boost geeft, daarnaast leidt het af van spierpijn. Onderzoeker Robert Herdegen keek naar het effect op 12 mannen die gedurende tien minuten fietsten terwijl ze naar muziek luisterden. Hij vergeleek dit met de resultaten van dezelfde mannen terwijl ze zonder muziek sportten. In het eerste geval raakten ze 11 procent verder dan op de muziekloze dag.
Minder pijn In een koor zingen kan de symptomen van het geïrriteerd darmsyndroom verzachten. Patiënten die een keer per week zongen, hadden minder pijn dan anderen. Volgens de onderzoekers verhoogt dit de productie van het hormoon oxytocine, wat een pijnstillend effect kan hebben. Een goede ademhaling is belangrijk om goed te herstellen van een operatie. Meezingen met de radio kan goed zijn voor je hersenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat fans van luide muziek de sacculus, een deel aan de binnenoor, stimuleren. Dit reageert namelijk op de beat van de muziek. Dit geeft het brein plezier en bezorgt een goed gevoel, zowel tijdens de muziek als achteraf. Bevalling Muziek werkt verzachtend tijdens de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat het pijn verlicht en de spieren helpt ontspannen, waardoor de geboorte vlotter verloopt. Dames die naar hun favoriete muziek luisterden, hadden minder pijn en stress.
Geheugenverlies Muziek kan patiënten met geheugenverlies helpen hun verleden te herinneren. Door melodietjes komen ze terug in contact met hun verleden omdat het deel van het brein dat muziek verwerkt naast het geheugen ligt. (ep)
Datingsite laat dames mannen kiezen als een paar schoenen
Een nieuwe Franse datingsite laat single dames een afspraakje kiezen alsof hij een paar schoenen was. Dit zorgt voor heel wat ophef bij feministische vrouwen. Profiel Op ladiesshoesme.com moeten dames zichzelf identificeren met een paar schoenen. Dat betekent dat wanneer je een profiel aanmaakt, je een foto van je favoriete paar moet kiezen. Als je dit niet hebt, heeft de site een grote selectie waar je uit mag kiezen. Daarnaast moet je op enkele vragen over schoenen en voeten invullen, als wat schoeisel voor je betekent of welke schoenen je haat. Op basis daarvan raadt de website een geschikte partner aan, de visie van de site is dus dat een zelfde visie op schoenen de slaagkans van jullie relatie bepaalt. De makers kwamen op het idee nadat ze lazen dat schoeisel een belangrijke factor is op de eerste date bij een derde van de singles. Ze laten het inititatief volledig bij de vrouwen, ook moeten alleen mannen inschrijvingsgeld betalen.
Obsessie? Hoewel het creatief is om het hele internetdategebeuren eens op een andere manier aan te pakken, reageren heel wat vrouwen geschokt op dit initiatief. Het zou dames herleiden tot hersenloze wezens die maar met een ding bezig zijn: schoenen. (ep)
'Ik wilde de beste non ter wereld worden' Saskia de Coster (34) liet zich afgelopen voorjaar ontdopen. 'Als kind, tot mijn tiende ongeveer, was ik helemaal doordrongen van mijn katholieke geloof. Ik was ervan overtuigd dat ik de beste non ter wereld zou worden. Maar gaandeweg ben ik gaan beseffen dat de katholieke kerk toch niets voor mij was.
Intussen heb ik mijn eigen geloof ontwikkeld: een eigen kijk op hoe de wereld in elkaar zit, wat goed is en wat slecht. In mei - toen het hele pedofilieschandaal begon uit te breken - heb ik mijn lidmaatschap bij de Kerk opgezegd. Ik kon niet langer verdragen dat ze zo vaak schermen met grote getallen: de miljarden katholieken wereldwijd en een paar miljoenen in Vlaanderen.
Maar de grote meerderheid daarvan voelt zich allang niet meer thuis bij de Kerk. Ik wilde geen deel meer uitmaken van dat grote getal. En blind geloven in een voorgekauwde god, bewaakt door een instituut vol rokkendragers, vind ik dwaas. Geef mij maar een eigen, kleine god die niet langer gelooft dat de mens het centrum is van alles, maar slechts een klein deeltje van het geheel. Als laatste artikel vervolg Davy Brocatus. (blad Magazine nieuwsblad)