Telkens als ik na een doktersconsultatie buitenkom, heb ik het gevoel dat ik iets heb vergeten te vragen. Wat kan ik daaraan doen?
Een gemiddelde raadpleging bij een arts verloopt meestal volgens een patroon. Het is dus belangrijk om vooraf eens na te denken hoe je de klacht(en) het best kan verwoorden. Je moet weten hoe lang je het al hebt, door wat het wordt uitgelokt. Heb je het al eens vaker gehad? Hoe meer je over de klacht weet te vertellen, hoe sneller het duidelijk wordt wat je hebt.
Je zult ongetwijfeld ook de vraag krijgen of je vroeger al eens ernstig ziek bent geweest, je operaties hebt ondergaan en of je momenteel een behandeling krijgt. Als je al voor een ziekte een behandeling krijgt, is het essentieel voor een arts om te weten waaruit die bestaat. Neem je medicatie? Maak vooraf een lijstje met de naam van al de pillen die je neemt en in welke dosis. Het is ook belangrijk om weten of er in je familie bepaalde ziekten voorkomen, want erfelijke factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij je klachten.
Ook de omgeving waar je woont (of gewoond hebt) of werkt (of gewerkt hebt) kan van belang zijn. Als vooraf al onderzoeken zijn gebeurd door een andere arts, breng daar dan de resultaten van mee, net als recente of oude bloeduitslagen.
Ook oude foto's of scans die met je klachten te maken hebben, zijn belangrijk. Gooi die dus nooit weg. Na dit gesprek over je klachten en je verleden volgt een fysiek onderzoek. De arts bespreekt dan met jou zijn bevindingen. Er wordt een plan opgesteld van wat er nog te doen valt om een juiste diagnose te stellen. Dat kan gaan om bijkomende onderzoeken of een advies van een collega. Als je iets niet begrijpt, moet je dit altijd vragen.
Soms is de informatie die je krijgt bij je eerste bezoek zo overdadig dat je een stuk alweer vergeten bent als je buitenkomt. Schrijf dat dan op en vraag het bij een volgend bezoek. Als je goed bent voorbereid, kan een arts sneller tot een diagnose komen en heb je minder kans op frustraties achteraf. (nina)
|