Ingrediënten:
- 750 g grote aardappelen, geen afkokers;
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst;
- 1 eetl. fijngehakte bladselderij;
- 1 eetl. fijngehakte (blad)peterselie;
- zout
- versgemalen zwarte peper;
- 250 g bacon, dunne plakken, in reepjes gesneden;
- 5 eetl. olijfolie.
Bereidingswijze: Maak de aardappelen droog. Snijd ze eerst in plakjes en
vervolgens in reepjes. Leg de aardappelreepjes in een kom. Strooi er (weinig)
zout en (meer) peper over en voeg knoflook en tuinkruiden toe. Schep alles
enkele malen luchtig om. Verhit in een koekenpan de olie en laat de baconreepjes
er goudbruin en knapperig in bakken. Laat de reepjes op keukenpapier uitlekken.
Verdeel de helft van de aardappelen zo gelijkmatig mogelijk over de bodem van de
pan. Strooi de baconreepjes erover en verdeel er daarna de rest van de
aardappelen over. Leg er een bordje op en druk alles vrij stevig aan. Bak de
aardappelkoek boven een laag afgestelde warmtebron 20 minuten aan de ene en 10
minuten aan de andere kant. Snijd hem aan tafel in punten.
|