ingrediënten:
- 3 eetl. (zonnebloem)olie;
- 350 g rundergehakt, bij voorkeur grof gemalen;
- 2 grote uien, gesnipperd;
- 1 kg gekookte aardappelen;
- 1 ei losgeroerd;
- 4 eetl. melk, bouillon of water;
- zout;
- versgemalen witte peper;
- 2 eetl. fijngehakte peterselie;
- 1 eetl, fijngehakte bladselderij;
- 3 eetl. fijngeraspte Goudse kaas;
- 3 eetl, kruim van witbrood;
- ca. 20 g boter.
bereidingswijze: Verhit de olie in een wok en laat het
gehakt er samen met de uien zo lang, onder voortdurend roeren en omscheppen, in
bakken tot het gehakt in kruimels uiteen is gevallen en een licht bruine kleur
heeft gekregen. Doe alles over in een grote kom. Plaats er een zeef boven en
wrijf de aardappelen erdoor. Voeg losgeroerd ei, melk, bouillon of water, zout,
peper en tuinkruiden toe. Roer alles krachtig door. Doe de massa over in een
beboterde ovenvaste schaal. Strijk het oppervlak met een lepel glad, en voorzie
het gerecht met een vork van een fraai ribbeltjespatroon. Strooi het mengsel van
geraspte kaas en broodkruim erover. Leg er hier en daar een flintertje boter
op. Plaats de schaal in het midden van de tot 200°C voorverwarmde oven. Laat er
in circa 20 minuten een fraai goudbruin korstje op bakken. Dien het gerecht in
de ovenschaal op.
TIP: geef er een frisse groene sla bij.
|