Ingrediënten:
- ca. 650 g filets van kabeljauw, met ontschubde huid;
- 1 eetl. limoen- of citroensap;
- zout;
- versgemalen peper;
- ca. 3 eetl. bloem;
- 1/2 theel, gedroogde tijm;
- 40 g boter;
- 2 eetl. (zonnebloem)olie,
- 1 teentje knoflook, uitgeperst;
- 3 eetl. fijngehakte peterselie

Spoel de filets onder koud water. Maak ze droog met keukenpapier. Snijd de filets schuin in 8 gelijke stukken. Wrijf ze in met wat limoen- of citroensap. Laat de filets 10 minuten liggen. Maak ze daarna opnieuw droog. Schud in een grote plastic zak zout, peper, bloem en tussen de vingers fijngewreven tijm. Leg de filets erbij en blijf dan zo lang schudden tot de filets zijn omgeven met een dun bloemlaagje. Schud overtollige bloem eraf. Verhit boter en olie en wacht tot het schuim van de boter voor een groot deel is weggetrokken. Bak de filets er eerst 3 minuten op de huidzijde in. Keer ze daarna om en laat ze nog 2 minuten op de andere kant bakken. Leg de filets op voorverwarmde borden. Roer eerst knoflook en 1 minuut daarna peterselie door de resterende hete bakboter. Neem onmiddellijk daarna de pan van de warmtebron. Schep op elke filet een lepeltje van de bakboter. TIP: geef gemengde salade en warm en knapperig stokbrood erbij.
|