ingrediënten:
4 kleine varkenshaasjes of 2 grotere, samen ca. 700 g; 60 g boter, zout, versgemalen witte peper, 1 middelgrote ui, gesnipperd, 2 zachtzure appels, bijv. Granny Smith, vruchtvlees in blokjes gesneden; 3 dl vlees- of gevogeltefond, uit potje, 1 eetl. allesbinder, 1 1/4 dl crème fraîche of slagroom.
bereidingswijze: Maak het vlees droog met keukenpapier. Verhit de boter en bak de haasjes snel rondom lichtbruin. Temper de warmtebron en laat het vlees zachtjes, in 16-20 minuten, gaar braden. Bestrooi de haasjes tijdens het braden met wat zout en peper. Neem de haasjes na het braden uit de pan. Verpak ze in aluminiumfolie en laat ze ten minste 10 minuten rusten. Verwijder de helft van de bakboter. Voeg ui en appel aan de resterende braadboter toe. Laat alles onder voortdurend roeren en omscheppen 3 minuten zachtjes bakken. Voeg vleesfond toe. Laat alles 5 minuten koken. Roer allesbinder erdoor. Stort de gehele inhoud van de pan op een zeer fijne zeef die boven een andere pan is geplaatst. Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Breng de nu verkregen saus opnieuw aan de kook. Voeg naar smaak zout en peper toe en roer daarna de room erdoor. Laat de saus dan nog enkele minuten zachtjes sudderen. Snijd het vlees schuin in plakken. Leg ze zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model op een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus erover en geef de rest er apart in een voorverwarmde sauskom bij.
TIP: geef er sperzieboontjes, snijboontjes of haricots verts en Opperdoezer Ronde aardappelen bij.
|